Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of ‘Customized Crash Course programme for Covid 19 Frontline workers’
18 JUN 2021 1:39PM by PIB Delhi
Namaskar, my colleagues from the Union Cabinet, Shri Mahendra Nath Pandey ji, R K Singh ji, all other senior ministers, all the young colleagues, professionals, other dignitaries and brothers and sisters participating in this program,
Today the next phase of an important campaign in the great war against Corona is starting. During the first wave of Corona, thousands of professionals joined the skill development campaign in the country. It boosted the efforts of the country to combat Corona. Now the experiences gained after the second wave of Corona are the main basis of today's program. In the second wave of Corona, we saw the challenges posed by the mutation and frequently changing nature of coronavirus. This virus is still in our midst and it is likely to mutate. Therefore, along with treatment and precaution, we have to further enhance the preparedness of the country to meet the challenges ahead. With this goal, a huge campaign to prepare one lakh frontline corona warriors is starting in the country from today.
Friends,
This pandemic has repeatedly tested the capabilities and limitations of every country, institution, society, family and every human being. At the same time, this pandemic has also alerted us to expand our capabilities as science, government, society, institution and individual. The huge network has been built in India from PPE kits and testing infrastructure to medical infrastructure related to Covid care and treatment and it is still going on. Today, efforts are also being made to deliver ventilators and oxygen concentrators to even the farthest hospitals of the country at a rapid pace. Over 1,500 oxygen plants are being built on a war footing and efforts are being made to have them in every district of India. It is equally important to have a large pool of skilled manpower and addition of new people to that pool to supplement these efforts. In view of this, a target has been set to train about one lakh youth in the country to support the current force fighting against Corona. This course will be completed in two-three months and these people will also be available for work immediately. As a trained assistant, they will give a lot of support to the present system and lighten the burden. Based on the demand of every state and union territory of the country, the country's top experts have designed the crash course. Today six new customized courses are being launched. Youths are being prepared for general work related to nursing, home care, help in critical care, sample collection, medical technicians, training of new equipment, etc. The new youth will be skilled and those who have already been trained in this type of work will be up-skilled. With this campaign, our health sector's frontline force fighting Covid will also get a new boost and it will also generate new employment opportunities for our youth.
Friends,
The importance of the mantra of skill, re-skill and up-skill has been proved during the Corona period. The people of the health sector were already skilled, but they also learned a lot to deal with Corona. In a way, they re-skilled themselves. They also expanded the skills they already had. Upgrading or adding value to your skills according to the changing circumstances is up-skilling, and this is the need of the hour. The speed with which technology is entering every sphere of life, the dynamic system of up-skilling has become mandatory. Realizing the importance of skill, re-skill and up-skill, Skill India Mission was started in the country. Efforts have been made to create a separate Ministry of Skill Development for the first time, to open Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendras across the country, to increase the number of ITIs and adding lakhs of new seats in them. Today, the Skill India Mission is training millions of youth every year according to the present needs. Though it was not much debated, this campaign of skill development has given great strength to the country during the Corona period. Ever since we were faced with the challenge of Corona last year, the Ministry of Skill Development has played an important role in training lakhs of health workers across the country. The spirit with which this Ministry was created to prepare demand driven skill sets is being further strengthened.
Friends,
Given our population, it is equally necessary to keep expanding the specialized services of doctors, nurses and paramedics who are engaged in the health sector. This too has been worked out over the years with a focused approach. In the last seven years, a lot of emphasis was laid on new AIIMS, medical colleges and nursing colleges. Most of these have already started functioning. Similarly, reforms are being encouraged in medical education and its affiliated institutions. Today, the speed with which health professionals are being prepared is unprecedented.
Friends,
I would also like to discuss a very strong pillar of our health sector in today’s program. Often, these comrades of ours are left out of the discussion. These companions are our health workers posted in our ASHA, ANM, Anganwadi and dispensaries across villages. These companions of ours are playing a very important role in the prevention of infection to the largest vaccination campaign in the world. No matter how adverse the weather or the geographical conditions, these comrades are working day and night for the safety of each and every countryman. These comrades have played a huge role in preventing the spread of infection in villages and running the vaccination campaign in remote, hilly and tribal areas. All these comrades are giving a lot of strength and energy to the vaccination campaign that is being expanded in the country from June 21. Today I publicly appreciate them deeply.
Friends,
Several guidelines have been issued regarding the vaccination campaign which is starting from June 21. Now colleagues above 18 years will get the same facility, which was available till now to our gentlemen above 45 years of age. The Central Government is committed to providing 'free' vaccines to every citizen of the country. We also have to take full care of the corona protocol. Mask and a distance of two yards is very important. Lastly, I wish all the very best to all the youth who are undertaking this crash course. I am sure your new skills will greatly help in saving the lives of the countrymen. It will also give you a lot of satisfaction that your first job is associated with saving human lives. Our doctors and nurses, who have been working day and night and burdened for the last one and a half years, would be hugely relieved once you join them. They will get a new strength. This course in itself is coming with a new opportunity in your life. You are getting a special opportunity to serve humanity for public welfare. May God give you a lot of strength for this pious work and for the work of human service! May you learn every detail of this course as soon as possible! Try to make yourself a better human being. May your skill be used to save everyone's life! I wish you all the best for this.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘କୋଭିଡ଼-୧୯ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ କ୍ରାଶ କୋର୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
18 JUN 2021 1:39PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀମାନ ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ମହାଶୟ, ଆର. କେ ସିଂହ ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବ ସାଥୀ, ପେଶାଦାର ଗଣ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କରୋନା ବିରୋଧରେ ମହାଯୁଦ୍ଧରେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନର ଆଉ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରାରମ୍ଭ ହେଉଛି। କରୋନାର ପ୍ରଥମ ଲହର ସମୟରେ ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ପେଶାଦାରମାନେ, କୌଶଳ ବିକାଶ ଅଭିଯାନ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦେଶକୁ କରୋନା ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲା। ଏବେ କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ପରେ ଯେଉଁ ଅନୁଭବ ମିଳିଛି, ସେହି ଅନୁଭବ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ପାଲଟିଛି। କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରରେ ଆମେମାନେ ଦେଖିଲେ ଯେ, କରୋନା ଭୁତାଣୁର ପରିବର୍ତିତ ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ପରିବର୍ତନ ହେଉଥିବା ସ୍ୱରୂପ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ସବୁକୁ ଆମ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିପାରେ। ଏହି ଭୂତାଣୁ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆମ ମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଅଛି ଆଉ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ରହିଛି, ଏହାର ମ୍ୟୁଟେଂଟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ତେଣୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଚିକିତ୍ସା, ସମସ୍ତ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ କରି ଆଗାମୀ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବଢ଼଼ାଇବାକୁ ହେବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଆଜି ଦେଶରେ 1 ଲକ୍ଷ ଆଗଧାଡ଼ିର କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ମହାଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ମହାମାରୀ ଦୁନିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍ଥା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ, ତାଙ୍କର ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସୀମାକୁ ବାରମ୍ବାର ପରୀକ୍ଷା କରିଛି। ଅନ୍ୟପଟେ, ଏହି ମହାମାରୀ ବିଜ୍ଞାନ, ସରକାର, ସମାଜ, ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ରୂପରେ ଆମକୁ ଆମର କ୍ଷମତା ଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ କରିଛି। ପିପିଇ କିଟ୍ସ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣର ଭିତିଭୂମିରୁ ନେଇ କୋଭିଡ଼ କେୟାର ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମେଡିକାଲ ଭିତିଭୂମିର ଆଜି ଯେଉଁ ବଡ଼ ନେଟୱର୍କ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି ଆଉ ତାହା ହେଉଛି ଏହାର ପରିଣାମ। ଆଜି ଦେଶର ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତରେ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଭେଂଟିଲେଟର, ଅମ୍ଳଜାନ କନସେନଟ୍ରେଟର୍‍ ପହଞ୍ଚାଇବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କରାଯାଉଛି। ଦେଢ଼ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ଲାଂଟ ନିର୍ମାଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚିବାର ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳର ବଡ଼ ସେତୁ ରହିବା, ସେହି ସେତୁରେ ନୂଆ-ନୂଆ ଲୋକ ଯୋଡ଼ି ହେବା, ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ପରିମାଣରେ ଜରୁରୀ। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, କରୋନା ସହିତ ବର୍ତମାନ ଲଢ଼ୁଥିବା ସେନାକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି କୋର୍ସ ଦୁଇ-ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହୋଇଯିବ, ତେଣୁ ଏହି ଲୋମାମାନେ ମଧ୍ୟ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଯିବେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ସହାୟକ ଭାବେ ବର୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବହୁମାତ୍ରାରେ ସହାୟତା ଦେବେ, ସେମାନଙ୍କର ବୋଝକୁ ହାଲୁକା କରିବେ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଦାବି ଆଧାରରେ, ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କ୍ରାଶ କୋର୍ସର ଡିଜାଇନ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି 6 ଟି ନୂତନ ଅନୁକୂଳ କୋର୍ସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ନର୍ସିଂ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଘରୋଇ ଯତ୍ନ ହେଉ, କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାରରେ ସହାୟତା ହେଉ, ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ହେଉ, ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ନିସିଆନ ହୁଅନ୍ତୁ, ନୂଆ-ନୂଆ ଉପକରଣର ତାଲିମ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ନବ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ରହିବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ଅହୁରି ବୃଦ୍ଧି ହେବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା, କୋଭିଡ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଥିବା ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଆଗୁଆ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ଆଉ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଲାଗି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦକ୍ଷତା, ପୁନଃଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅପ୍‍-ସ୍କିଲିଂ, ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ପୁଣି ସିଦ୍ଧ କରିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଲାଗି ଦକ୍ଷ ଲୋକମାନେ ହିଁ ଥିଲେ, ସେମାନେ କରୋନା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ନୂଆ କଥା ମଧ୍ୟ ଶିଖିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଏକ ପକ୍ଷରେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ପୁନଃ ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପନ୍ନ କଲେ, ଏହା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦକ୍ଷତା ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା, ତାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି। ପରିବର୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁସାରେ ନିଜ ଦକ୍ଷତାକୁ ଅପ୍‍-ଗ୍ରେଡ ଅବା ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବା, ଏହା ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ (ଅପ୍‍-ସ୍କିଲିଂ), ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ସମୟର ଆହ୍ୱାନ, ଆଉ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି ସେତେବେଳେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଗତିଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅପ୍‍-ସ୍କିଲିଂ ଅନିର୍ବାଜ୍ୟ ହୋଇ ପଡ଼ିଛି। ଦକ୍ଷତା, ପୁନଃଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅପ୍‍-ସ୍କିଲିଂର ଏହି ମହତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରି ଦେଶରେ ସ୍କିଲ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ କୌଶଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିବା ହେଉ, ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ହେଉ, ଆଇଟିଆଇ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହେଉ, ସେଗୁଡ଼ିକରେ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ହେଉ, ଏହା ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ସ୍କିଲ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ତାଲିମ ଦେବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସହାୟତା କରୁଛି। ଦେଶରେ ଏହି କଥାକୁ ନେଇ ବହୁତ ବଡ଼ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇ ପାରିନାହିଁ, ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନ, କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ଦେଶକୁ କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ କରୋନାର ଆହ୍ୱାନ ଆମ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଲା, ସେତେବେଳଠାରୁ ହିଁ କୌଶଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛି। ଚାହିଦା ଅନୁକୂଳ ଦକ୍ଷତା ସେଟ୍‍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଯେଉଁ ଭାବନା ସହିତ ଦେଶ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା, ତାହା ଉପରେ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ପାରାମେଡିକାଲ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ବିଶେଷ ସେବା ରହିଛି, ତାହାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରି ଚାଲିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାକୁ ନେଇ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ବିଗତ 7 ବର୍ଷରେ ନୂତନ ଏମ୍ସ, ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ନୂତନ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ବହୁତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହିଭଳି ଭାବେ, ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଂସ୍ଥାନରେ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଯେଉଁ ଗତିରେ, ଯେଉଁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେଶାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ତାହା ହେଉଛି ଅଭୂତପୂର୍ବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ମୁଁ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ଚାହିଁବି। ପ୍ରାୟତଃ, ଆମର ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ଆମେ ଭୁଲି ଯାଇଥାଉ। ଏହି ସାଥୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି- ଆମର ଆଶା-ଏଏନଏମ୍‍-ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ି ଏବଂ ଗାଁ-ଗାଁରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରରେ ମୁତୟନ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ। ଆମର ଏହି ସାଥୀ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଠାରୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଥିରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛନ୍ତି। ପାଣିପାଗର ସ୍ଥିତି, ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି କେତେ ମଧ୍ୟ ବିପରୀତ ହେଉ, ଏହି ସାଥୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦିନରାତି ଲାଗି ରହିଛନ୍ତି। ଗାଁରେ ସଂକ୍ରମଣର ବ୍ୟାପକତାକୁ ରୋକିବାରେ, ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପାହାଡ଼ ଏବଂ ଜନଜାତୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଆମର ଏହି ସାଥୀମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛନ୍ତି। 21 ଜୁନରୁ ଦେଶରେ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି, ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏହି ସାଥୀମାନେ ବହୁତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ବହୁତ ଉର୍ଜ୍ଜା ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଜି ସାର୍ବଜନିକ ଭାବେ ଏମାନଙ୍କର ଭୂରି-ଭୂରି ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ଆମର ଏହି ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
21 ଜୁନରୁ ଯେଉଁ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ତାହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏବେ 18 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସେହି ସୁବିଧା ମିଳିବ, ଯାହା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 45 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆମର ମହାନୁଭବମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାପାଇଁ, ମାଗଣା ଟିକା ଦେବାଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି । ଆମକୁ ଆମର କରୋନା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ରଖିବାର ଅଛି। ମାସ୍କ ଏବଂ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ। ଶେଷରେ ମୁଁ ଏହି କ୍ରାଶ କୋର୍ସ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ନୂତନ ଦକ୍ଷତା, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଜୀବନର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ଦିଗରେ ଏକ ବହୁତ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ଆଣିଦେବ, କାରଣ ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରୋଜଗାର ନିମନ୍ତେ ଜୀବନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣ ମଣିଷ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ଦିଗରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରୁଛନ୍ତି। ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ବିଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ଧରି ଦିନ-ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆମର ଡାକ୍ତର, ଆମର ନର୍ସମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ବୋଝ ସେମାନେ ସହିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏହି କ୍ରାଶ କୋର୍ସ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆସୁଛି। ମାନବତାର ସେବା ପାଇଁ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣର ଏହି ସୁଯୋଗ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଲାଗି, ମାନବ ସେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଈଶ୍ୱର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତୁ । ଆପଣ ଶୀଘ୍ରରୁ ଅତିଶୀଘ୍ର ଏହି କୋର୍ସ ବିଷୟରେ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରନ୍ତୁ । ନିଜେ ନିଜକୁ ଉତମ ବ୍ୟକ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସେହି ଦକ୍ଷତା ଥାଉ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁ। ଏଥିପାଇଁ ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!