Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 29th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
GoM reiterates importance of COVID Appropriate Behaviour as States unlock in a calibrated manner
Second wave still not over; Concerns in Pockets highlighted
28 JUN 2021 2:48PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 29th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 by a video-conference, here today. He was joined by Shri Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Shri Nityanand Rai, Minister of State, Ministry of Home Affairs and Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare.
Dr. Vinod K Paul, Member (Health), NITI Aayog was present virtually.
The Group of Ministers placed on record its appreciation for all those who have worked tirelessly for COVID management, and for ramping up the coverage and speed of COVID vaccination across the country.
Dr. Harsh Vardhan gave a snapshot of India’s efforts to contain COVID-19 at the outset: “In the last 24 hours we have had only 46,148 cases making the active caseload decline significantly to 5,72,994 in the country. The recovery rate has been steadily increasing and stands at 96.80% today. 58,578 recoveries were registered in the last 24 hours. Today is the 46th day in succession where our daily recoveries outnumbered new cases. Our case fatality rate has been 1.30%, daily positivity rate at 2.94% and weekly positivity rate also stands at 2.94% which has been consistently below 5% for 21 days now.”
Speaking on COVID19 Vaccination drive, Dr. Harsh Vardhan observed, “India has achieved another milestone in COVID-19 vaccination and has overtaken USA in total number of Covid Vaccine doses administered so far. USA started vaccinating against COVID from 14 December 2020 whereas the drive was launched in India on 16th Jan 2021. Under the new policy of COVID Vaccination, the Union Government is procuring and supplying (free of cost) 75% of the vaccines being produced by the vaccine manufacturers in the country to States and UTs. Till today morning (8am), we have administered 32,36,63,297 vaccine doses to our countrymen in various categories. These include 1,01,98,257 Healthcare Workers (HCWs) who have taken the 1st dose and 72,07,617 HCWs who have taken the 2nd dose, 1,74,42,767 Frontline Workers (FLWs) (1st dose), 93,99,319 FLWs (2nd dose), and 8,46,51,696 for 18-44 years of age group (1st dose) and 19,01,190 for 2nd dose. 8,71,11,445 for over 45 years old to 60 years old (1st Dose), 1,48,12,349 for over 45 years old to 60 years old (2nd dose), 6,75,29,713 for above 60 years (1st Dose) and 2,34,08,944 for above 60 years (2nd Dose).”
He also apprised the GOM members on the trajectory of Mucormycosis infections that have occurred in this phase of COVID-19: Total of 40,845 cases has been reported of which 31,344 cases are rhinocerebral in nature. Fatality from the infections stands at 3,129. Of the total numbers, 34,940 patients had COVID (85.5%), 26,187 (about 64.11%) were co-morbid for diabetes while 21,523 (52.69%) of those infected were on steroids. 13,083 patients were in the age group 18-45 (32%), 17,464 were in the age group 45-60 (42%) while 10,082 (24%) patients were 60+ years of age.
The GOM strongly reiterated the importance of COVID appropriate behavior. Higher level of continued awareness building through sustained IEC campaigns was highlighted. Dr V K Paul emphasized on the benefits of mask wearing and hand hygiene.
Dr. Balram Bhargava, Secretary (Health Research) & DG (ICMR) also cautioned that the second wave of COVID-19 has still not subsided as 80 districts in the country still have high positivity. He advised against any laxity at this stage. He also explained that vaccines have been found effective against the alpha, beta, gamma and delta variants of COVID-19.
Dr. Sujeet K Singh, Director (NCDC) presented a detailed report on the trajectory of COVID in the States and UTs. He presented a granular analysis based on epidemiological findings of the trajectory of the pandemic in each state pointing out critical parameters like growth of cases, concentration of cases in particular districts and other trends like fatality and the variants of COVID-19 driving the infection in the affected states.
Active cases continue to be concentrated mainly in Maharashtra, Kerala, Tamil Nadu, West Bengal and Odisha which are reporting growth rate more than the national COVID Growth Rate. While 19 states are reporting fatality figures in single digit (less than 10), four states of Kerala, Karnataka, Maharashtra and Tamil Nadu are reporting more than hundred deaths daily.
Ms. Neerja Sekhar, Addl. Secretary, Information and Broadcasting apprised the GoM on how issues like vaccine hesitancy are being addressed through different mediums.
Shri Rajesh Bhushan, Secretary (Health), Shri Harsh Vardhan Shringla, Foreign Secretary, Ms. S. Aparna, Secretary (Pharma), Dr. Balram Bhargava, Secretary (Health Research) & DG (ICMR), Shri Ajay Seth, Secretary, Department of Economic Affairs, Shri Apurva Chandra, Secretary (Labour), Shri Vikash Sheel, Addl. Secretary (Health), Shri Rakesh Sanwal, Addl. Secretary, NITI Aayog, Ms. Neerja Sekhar, Addl. Secretary, Information and Broadcasting, Dr. Sunil Kumar, DGHS (MoHFW), Dr. Sujeeet K. Singh, Director, NCDC, representatives of Armed Forces (Armed Forces Medical Service), ITBP and other senior government officials participated through video conference.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী মতাংদা ফমখিবা গ্রুপ ওফ মিনিস্ত্ররশিং (জি.ও.এম.)গী ২৯শুবা মীফমদা দা. হার্শ বর্ধননা শরুক য়াখ্রে
থম্লম্বা অথিংবশিং শেমদোক্লবা মওং অমদা রাজ্যশিংনা হাংদোরকপনা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র নিংথিনা ইনবা মরু ওই হায়না জি.ও.এম.না ফোংদোকখ্রে
অনিশুবা ৱেব হৌজিক ফাওবা লোইদ্রি; য়েংশিন্নিংঙাই ওইবা মফমশিং পনখ্রে
28 JUN 2021 2:48PM by PIB Imphal
ঙসি মফম অসিদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা ফমখিবা গ্রুপ ওফ মিনিস্ত্ররশিংগী(জি.ও.এম.)২৯শুবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা শরুক য়াখ্রে৷ মীফম অসিদা সিভিল এবিয়েসনগী মন্ত্রী শ্রী হার্দীপ এস. পুরি, হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী অশৱিনি কুমার চৌবেহসু শরুক য়াখি৷
নিতি আয়োগকী মেম্বর(হেল্থ) দা. ভিনোদ কে. পোলসু মীফম অসিদা ভর্চুএল্লী শরুক য়াখি৷
লৈবাক অসিদা কোবিদ ভেক্সিন খোঙজেল য়াংনা অমসুং পাক-শন্না কাপথোক্ননবগীদমক অমসুং কোবিদ মেনেজমেন্তগীদমক চোকথবা নাইদনা হোৎনরিবা ময়াম পুম্নমক্কী থৌবক-থৌরমশিং অদু গ্রুপ ওফ মিনিস্তরশিংনা রেকোর্দতা থমখ্রে৷
কোবিদ-১৯ শন্দোকপা হৌরকপা মতমদা লাইচৎ অসি লাকশিন্ননবা ভারতনা হোৎনখিবশিং অদুগী স্নেপশোত অমা দা. হার্শ বর্ধননা পীখ্রে: “হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, অনৌবা কেস ৪৬,১৪৮ খক্তমক ঐখোয়দা লাক্তুনা লৈবাক অসিগী এক্তিব মশিং মখাতানা ৫,৭২,৯৯৪দা হন্থখ্রে৷ রিকোভরী রেতসু তপ্ন-তপ্ন হেনগৎলক্তুনা ঙসি ৯৬.৮০% ওইরে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা লাইনা-লাইচৎ অসিদগী মীওই ৫৮,৫৭৮ ফবা ঙমখ্রে৷ নোংমদা লাকপা অনৌবা কেস মশিংদগী নোংমদা লাইনা-লাইচৎ অসিদগী ফরকখিবগী মশিংনা হেনখিবা নুমিৎ ৪৬নি শুরে৷ লাইচৎ অসিদগী শিবগী চাং অসি ১.৩০% ওইরে, নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ২.৯৪%নি অমসুং চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইখিবগী চাংনা ২.৯৪% ওইদুনা ৫%গী মখাদা লৈখিবা নুমিৎ অসি হৌজিক্তি নুমিৎ ২১নি শুরে৷”
কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “ভারতনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনদা অতোপ্পা অৱাংবা থাক অমা য়ৌবা ঙমখ্রে অমসুং ঙসি ফাওবদা কাপখিবা অপুনবা কোবিদ ভেক্সিন দোজ মশিংদা য়ু.এস.এ.দগী হেনখ্রে৷৷ য়ু.এস.এ.না কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন কাপ্পা ২০২০গী দিসেম্বর ১৪দগী হৌখ্রে অদুগা ভারত্তনা ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসি ২০২১গী জানুৱারী ১৬তা লোঞ্চ তৌখি৷ কোবিদ ভেক্সিনেসনগী অনৌবা পোলিসীগী মখাদা, কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিগী ভেক্সিন মেনুফেকচররশিংনা পুথোক্লিবা ভেক্সিনগী ৭৫% লৌশিল্লি অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা লেম্না য়েন্থোক্লি৷ ঙসি অয়ুক ফাওবদা(অয়ুক পুং ৮), ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং তোঙান তোঙানবা কেতিগোরীশিং খায়দোক্তুনা ভেক্সিন দোজ ৩২,৩৬,৬৩,২৯৭ কাপখ্রে৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি অহানবা দোজ কাপখিবা হেল্থকেয়র ৱার্কর(ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) ১,০১,৯৮,২৫৭ অমসুং অনিশুবা দোজ কাপখিবা ঐচ.সি.দবল্যু. ৭২,০৭,৬১৭, ফ্রন্তলাইন ৱার্কর ১,৭৪,৪২,৭৬৭(এফ.এল.দবল্যু.শিং)(অহানবা দোজ), এফ.এল.দবল্যু. ৯৩,৯৯,৩১৯(অনিশুবা দোজ) অমসুং চহি কাংলুপ ১৮-৪৪ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওই ৮,৪৬,৫১,৬৯৬(অহানবা দোজ) অমসুং মীওই ১৯,০১,১৯০(অনিশুবা দোজ) কাপখ্রে৷ চহি ৪৫দগী ৬০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওই ৮,৭১,১১,৪৪৫ (অহানবা দোজ) অমসুং চহি ৪৫দগী ৬০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওই ১,৪৮,১২,৩৪৯(অনিশুবা দোজ), চহি ৬০গী মথক্তা লৈরিবা মীওই ৬,৭৫,২৯,৭১৩(অহানবা দোজ) অমসুং মীওই ২,৩৪,০৮,৯৪৪(অনিশুবা দোজ) কাপখ্রে৷”
কোবিদ-১৯গী মসিগী ফেস অসিদা থোক্লিবা ম্যুকোর্মাইকোসিস ইনফেক্সনশিংগী ত্রেজেক্তরী অসিগী মতাংদা মহাক্নসু জি.ও.এম. মেম্বরশিংদা ফোংদোকখ্রে: রিপোর্ত তৌরকখিবা অপুনবা কেস ৪০,৮৪৫গী মনুংদা কেস ৩১,৩৪৪দি মহৌশানা রাইনোসেরেব্রেল ওই৷ ইনফেক্সন অসিনা মরম ওইদুনা শিহনখিবগী চাং অসি ৩,১২৯নি৷ মসিগী অপুনবা মশিংশিং অসিগী মনুংদা, পেসেন্ত ৩৪,৯৪০দি কোবিদ নাই(৮৫.৫%), ২৬,১৮৭তি দাইবেতিসকী কো-মোর্বিদ লৈ(৬৪.১১%গী চাং) অদুগা পেসেন্ত ২১,৫২৩দি(৫২.৬৯%) স্তিরোইদনা মরম ওইদুনা নাহনখিবনি৷ চহি কাংলুপ ১৮-৪৫ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা পেসেন্ত ১৩,০৮৩(৩২%), চহি কাংলুপ ৪৫-৬০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা পেসেন্ত ১৭,৪৬৪(৪২%) অদুগা চহি ৬০গী মথক্তা লৈরিবা পেসেন্ত ১০,০৮২ (২৪%)না ম্যুকোর্মাইকোসিস নাখি৷
কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র তঙাই ফদনা ইন্নবা জি.ও.এম.না অকনবা মওংদা হায়খ্রে৷ আই.ই.সি. কেম্পেন্দশিং শিজিন্নদুনা অৱাংবা থাক্কী এৱার্নেস পাংথোক্নবা হায়খ্রে৷ মাস্ক উপ্পা অমসুং হেন্দ হাইজিনগী কান্নবশিংগী মতাংদা দা. ভি.কে. পোলনা পনখ্রে৷
লৈবাক অসিগী জিলা ৮০দা কোবিদ পোজিতিব ওইবগী চাং য়াম্না ৱাংনা লৈবনা কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেব অসি হৌজিক ফাওবা লোইদ্রি হায়না সেক্রেতরী(হেল্থ রিসর্চ) অমসুং দি.জি. (আই.সি.এম.আর.) দা. বালরাম ভর্গবানা চেকশিন্না লৈনবসু হায়খ্রে৷ কোবিদ-১৯গী অল্ফা, বেতা, গম্মা অমসুং দেল্তা বেরিয়েন্তশিংগী ওইনা কোবিদ ভেক্সিন কাপথোকপা অসিনা বেরিয়েন্ত মখলশিং অসিগী ওইনা য়াম্না ইফেক্তিব ওই হায়বসি খঙবা ঙম্লে হায়না মহাক্নসু শন্দোক্না ফোংদোকখ্রে৷
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং অসিদা লৈরিবা কোবিদকী ত্রাজেক্তরী অদুগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল য়াওবা রিপোর্ত অমা দাইরেক্তর(এন.সি.দি.সি.) দা. সুজীত কে. সিংহনা পুথোকখি৷ মরু ওইবা পেরামিতরশিং খুদম ওইনা কেস হেনগৎলকপা, অখন্নবা জিলাশিংদা কেস কন্সেন্ত্রেত তৌদুনা লৈরিবা অমসুং শোকহল্লিবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী বেরিয়েন্তশিং অমসুং ফেতেলিতীগুম্বা অতোপ্পা ত্রেন্দশিং পল্লদুনা রাজ্য খুদিংমক্তা লৈরিবা লাইনা-লাইচৎকী ত্রাজেক্তরীগী ইপিদেমিওলোজিকেল ফাইন্দিংশিং অসিদা বেজ তৌবা গ্রেনুলর এনালাইসিস অমা মহাক্না পুথোকখি৷
রাজ্যশিং মরু ওইনা মহারাস্ত্র, কেরলা, তামিল নাদু, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ওরিশাদা এক্তিব কেস মশিং লেপ্পা লৈতনা কন্সেন্ত্রেত তৌদুনা লৈরি৷ হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা লৈরিবা কোবিদকী গ্রোথ রেত অসি নেস্নেল কোবিদ গ্রোথ রেততগী হেন্না ৱাংই৷ রাজ্য ১৯দা লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা শিবগী চাং অসি সিঙ্গল দিজিৎকী মখাদা লৈখ্রে(১০গী মখাদা), রাজ্য মরি কেরলা, কর্নতাকা, মহারাস্ত্র অমসুং তামিল নাদুদনা নোংমদা মীওই ১০০গী মথক্তা শিরি৷
তোঙান তোঙানবা মেদিয়মশিং শিজিন্নদুনা ভেক্সিন তপ্ন কাপ্পগুম্বা ইসুশিং অসি কমদৌনা থেংনরিবগে হায়বগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রীমতি নীর্জা সেখরনা জি.ও.এম.দা ফোংদোকখি৷
সেক্রেতরী (হেল্থ) শ্রী রাজেশ ভুশন, ফোরেন্দ সেক্রেতরী শ্রী হার্শ বর্ধন শ্রীঙ্গলা, সেক্রেতরী (ফার্ম) শ্রীমতি এস. অপর্ন, সেক্রেতরী(হেল্থ রিসর্চ) অমসুং দি.জি. (আই.সি.এম.আর.)দা. বালরাম ভর্গবা, ইকোনোমিক এফিয়র্স দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী শ্রী অজে সেথ, সেক্রেতরী(লেবর) শ্রী অপুর্ভ চন্দ্র, এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রী ভিকাশ শীল, নিতি আয়োগকী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী রাকেশ সনৱাল, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রীমতি নীর্জা সেখর, দি.জি.ঐচ.এস.(এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) দা. সুনিল কুমার, এন.সি.দি.সি.গী দাইরেক্তর সুজীত কে. সিংহ, আর্ম ফোর্সেসকী মীহুৎশিং(আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিস),আই.তি.বি.পি. অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র গভর্মেন্ত ওফিসিয়েলশিংনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷