Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the medical fraternity on National Doctors' Day
01 JUL 2021 4:34PM by PIB Delhi
Namaskar! Many wishes to all of you on National Doctors’ Day! Celebrated in the memory of Dr. BC Roy, this day symbolizes the highest ideals of our doctors and medical fraternity. The way our doctors have served the countrymen in the last one-and-a-half years is an example in itself. On behalf of 130 crore countrymen, I thank and express my gratitude to all the doctors of the country.
Friends,
Doctors are said to be another form of God, and it is not without a reason. There may be many people whose lives would have been in danger or would have been the victim of some disease or accident, or sometimes we feel like we will lose someone of our own? But on such occasions, our doctors change the direction of life like an angel and give us a new life.
Friends,
Today when the country is fighting such a big war against Corona, doctors have saved millions of lives by working hard day and night. Many doctors of the country have also laid down their lives while doing this virtuous work. I pay my humble tribute to all these doctors who laid down their lives and express my condolences to the families.
Friends,
No matter the number of challenges during the fight against Corona, our scientists and doctors found as many solutions anddeveloped effective medicines. Today our doctors are making and helping implement protocols for the corona. This virus is new, new mutations are happening, but our doctors are meeting the dangers and challenges of the virus through their knowledge and experience. You are well aware of the limitations of medical infrastructure in the country for the last so many decades. You are also familiar with how medical infrastructure was neglected in earlier times. The pressure of population in our country makes this challenge even more difficult. Despite this, if we look at the infection per lakh population or the death rate, then India's position has been relatively stable compared to the developed and prosperous countries. No doubt, the untimely end of one life is sad, but India has also saved millions of lives from Corona. Huge credit goes to our hardworking doctors, healthcare workers and frontline workers.
Friends,
It is our government that has put maximum emphasis on health care. During the first wave last year, we allocated about Rs 15,000 crore for healthcare, which helped in augmenting our health infrastructure. This year, the allocation of the budget for the health sector has been more than doubled to more than two lakh crore rupees. Now we have come up with a Credit Guarantee Scheme of Rs 50,000 crore to strengthen the health infrastructure in areas, where there is a lack of health facilities. We have also allocated more than 22,000 crore rupees to strengthen the health infrastructure necessary for children. Today new AIIMS and medical colleges are being established rapidly in the country and modern health infrastructure being developed. While there were only 6 AIIMS in the country till 2014, the work for 15 new AIIMS has started in these seven years. The number of medical colleges has also increased by about one-and-a-half times. As a result, there has been an increase of more than one-and-a-half times in undergraduate and 80 percent in PG seats in such a short span of time. Our youth and children will not have to bear the hardships that you underwent to reach this position. Our youth from remote areas will also get the opportunity to become doctors. Their talents and dreams will get a new flight. In the midst of these changes taking place in the medical sector, the government is also committed to the safety of doctors. In the last year itself, our government has brought in many stringent provisions in the law to prevent violence against doctors. Along with this, we have also come up with the Free Insurance Cover Scheme for our COVID warriors.
Friends,
Be it the country's fight against Corona, or the goal of improving the medical system, all of you have to play an important role. For example, when all of you got vaccinated in the first phase, enthusiasm and confidence about the vaccinesgrew in the country manifold. Similarly, when you ask people to follow the Covidappropriate behaviour, people follow it religiously. I would like you to play this role more actively and expand your scope further.
Friends,
Another good thing we have noticed these days is that people from the medical fraternity have come a long way to spread awareness about Yoga. The work which should have been done after the Independence to propagate Yoga is being done now. Evidence-based studies are being conducted by many institutes associated with modern medical science as to how ‘Yoga-Pranayama’ is having a positive effect on the health of people in this corona period and how Yoga is helping in dealing with post-COVID complications. Many of you are spending a lot of time on this.
Friends,
You know medical science, you are an expert, you are a specialist, and it is naturally easy for an Indian to understand Yoga. When you conduct studies on Yoga, the whole world takes it very seriously. Can IMA take it forward in mission mode?Can it take evidence-based studies on Yoga forward in a scientific way? An effort can also be made that studies on Yoga be published in international journals and publicized. These studies, I am sure, will also encourage doctors across the world to make their patients more aware of Yoga.
Friends,
Nobody can match your hardwork, talent and skill. I would also like to request you to keep documenting your experiences. Documentation of your experiences with patients is very important. Along with this, there should be detailed documentation of the patient's symptoms, treatment plan and response. It can also be in the form of a research study, which notes the effects of different types of drugs and treatments. You are already at the forefront of the world in terms of the sheer number of patients you are serving and caring for. This is also the time to ensure that the world takes cognizance of your work and scientific studies, and the future generation gets its benefits. It will help the world to understand many complex questions related to medicine and will also give direction in finding solutions. This COVID pandemic can be a good starting point for this. Can we do more studies about how are vaccines helping us, how we are getting the benefit of early diagnosis and how a particular treatment is helping us? Not much documentation of the pandemic which came in the last century is available. Today we also have the technology and if we document the practical experiences of how COVID has been dealt with, then it will prove to be very helpful for the entire humanity in the future. Your experience will also give a new impetus to the medical research of the country. In the end, I would say that your service and efforts will definitely realize our resolve of ‘सर्वे भवन्तु सुखिनः’ (May all be prosperous and happy). Our country will win from Corona, and will also achieve new dimensions of development. With these best wishes, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসক দিৱস উপলক্ষে চিকিৎসা সমাজলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 JUL 2021 4:34PM by PIB Guwahati
নমষ্কাৰ! আপোনালোক সকলোলৈ নেচনেল ডাক্তৰ্ছ ডে’ৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷ ডাক্তৰ বি চি ৰায়ৰ জীৰ স্মৃতিত পালন কৰা এই দিনটো আমাৰ চিকিৎসকসকলৰ বাবে, আমাৰ চিকিৎসা সমাজৰ উত্তম আদৰ্শৰ প্ৰতীক৷ বিশেষকৈ, যোৱা ঢেৰ বছৰত আমাৰ চিকিৎসকসকলে যিদৰে দেশৰ সেৱা আগবঢ়াই আহিছে, সেয়া নিজৰ মাজতে এক উদাহৰণ৷ মই ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ হৈ দেশৰ সমূহ চিকিৎসকসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো, কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
চিকিৎসকসকলক ভগবানৰ দ্বিতীয় ৰূপ বুলি কোৱা হয়, আৰু সেইটো এনেয়ে কোৱা নহয়৷ কিমান যে মানুহৰ হ’ব যিসকলৰ জীৱন হয়টো সংকটত পৰিছে, কিবা বেমাৰ বা দূৰ্ঘটনাৰ চিকাৰ হৈ, বা কেতিয়াবা আমাৰ এনেকুৱা নালাগে জানো যে আমি আমাৰ আপোন কাৰোবাক হেৰুৱাম? কিন্তু আমাৰ ডাক্তৰসকল সেইটো সময়ত কোনো দেৱদূতৰ দৰে জীৱনৰ দিশ সলনি কৰি দিয়ে৷
বন্ধুসকল,
যিসময়ত দেশে ক’ৰোনাৰ সৈতে ইমান ডাঙৰ যুঁজ কৰি আছে তাতে চিকিৎসকসকলে দিন-ৰাতি কষ্ট কৰি লাখ লাখ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে৷ এই পূণ্য কাম কৰি কৰি বহুতে নিজৰ জীৱনো উৎসৰ্গিত কৰি দিলে৷ মই জীৱন আঁহুতি দিয়া সকলো চিকিৎসকক মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰি, পৰিয়ালৰ প্ৰতি নিজৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ সৈতে যুঁজত যিমান প্ৰত্যাহ্বান আহিছে, আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে, চিকিৎসকসকলে সিমানেই সমাধান বিচাৰি উলিয়াই, প্ৰভাৱশালী ঔষধ তৈয়াৰ কৰিলে৷ আজি আমাৰ চিকিৎসকসকলেই ক’ৰোনাৰ নিয়ম-নীতি প্ৰস্তুত কৰি আছে, সেইবোৰ প্ৰচলন কৰিবলৈ সহায় কৰি আছে৷ ভাইৰাচ নতুন, ইয়াত নতুন নতুন ৰূপান্তৰৰো হৈ আছে, কিন্তু আমাৰ চিকিৎসকসকলৰ জ্ঞান, তেওঁলোকৰ অনুভৱ, ভাইৰাচৰ এই বিপদ আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ লগ হৈ যুদ্ধ কৰি আছে৷ যোৱা দশকসমূহত যিধৰণৰ চিকিৎসামূলক আন্তঃগাঠনি তৈয়াৰ হৈছিল, সেইসমূহৰ সীমা আপুনি ভালদৰেই জানে৷ আগৰ সময়ত চিকিৎসামূলক আন্তঃগাঠনি কিদৰে অৱহেলা কৰা হৈছিল, তাৰ সৈতেও আপুনি পৰিচিত৷ আমাৰ দেশত জনসংখ্যাৰ হেঁচা, এই প্ৰত্যাহ্বানটো আৰু কঠিন কৰি তোলে৷ তৎস্বত্তেও, ক’ৰোনাৰ সময়ত, যদি আমি প্ৰতি লাখত সংক্ৰমণলৈ নজৰ দিওঁ, মৃত্যুৰ হাৰ চাওঁ, তেন্তে ভাৰতৰ স্থিতি ডাঙৰ-ডাঙৰ বিকশিত আৰু সমৃদ্ধ দেশৰ তুলনাত, বহুত নিয়ন্ত্ৰণত আছে৷ কোনো এক জীৱনৰ অসময়ত সমাপ্তি ঘটা, সিমানেই দুখদায়ক, কিন্তু ভাৰততে ক’ৰোনাত লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষাও কৰিছে৷ ইয়াৰ বহুত ডাঙৰ কৃতিত্ব, আমাৰ পৰিশ্ৰমী চিকিৎসকসকললৈ, আমাৰ স্বাস্থ্য কৰ্মী, আমাৰ আগশাৰীৰ কৰ্মীসকললৈ যায়৷
বন্ধুসকল,
এই আমাৰ চৰকাৰখনেই স্বাস্থ্যখণ্ডত সবাতোকৈ অধিক জোৰ দিছে৷ যোৱা বছৰত, প্ৰথম ঢৌৰ সময়ত আমাৰ প্ৰায় ১৫ হাজাৰ কোটি টকা স্বাস্থ্যখণ্ডত আৱন্টিত কৰিছিল, যাৰ ফলত আমাৰ স্বাস্থ্যখণ্ডৰ আন্তঃগাঠনিসমূহ বৃদ্ধি কৰা সহায়ক হৈছিল৷ এইবছৰ স্বাস্থ্যখণ্ডৰ বাবে বাজেট আবন্টন দুগুণতকৈও অধিক মানে ২ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক টকাৰ কৰা হৈছে৷ এতিয়া আমি এই ক্ষেত্ৰত যত স্বাস্থ্য সুবিধাবোৰৰ অভাৱ আছে, তাত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি দৃঢ় কৰাৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ এক ক্ৰেডিট গেৰান্টি স্কিম লৈ আহিছো৷ আমি শিসুসকলৰ বাবে জৰুৰী স্বাস্থ্য আন্তঃগাঠনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও ২২ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক আবন্টন কৰা হৈছে৷ আজি দেশত দ্ৰুত গতিত এইমচ মুকলি কৰা হৈছে, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, আধুনিক স্বাস্থ্য আন্তঃগাঠনি থিয় কৰোৱা হৈ আছে৷ ২০১৪ চনলৈ দেশত যত কেৱল ৬ খন এইমচ আছিল, সেয়া এই কেইবছৰত ১৫ খন নতুন এইমচ ৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যাও প্ৰায় ঢেৰ গুণ বৃদ্ধি পাইছে৷ ইয়াৰেই পৰিণাম হ’ল যে ইমান কম সংখ্যক যত আণ্ডাৰ গ্ৰেজুৱেট আসনৰ সংখ্যা ঢেৰ গুণ বৃদ্ধি হৈছে, তাত পিজি আসনৰ সংখ্যা ৮০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে৷ অৰ্থাৎ, এইখিনি পাবলৈ আপোনালোকে যি কষ্ট সহিবলগীয়া হ’ল, সেই পৰিশ্ৰম আমাৰ যুৱকসকলে, আপোনাৰ শিশুসকলে বহন কৰিবলগীয়া নহয়৷ দূৰ-দূৰণি এলেকাসমূহৰ আমাৰ অধিক সংখ্যক যুৱকেও চিকিৎসক হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিব৷ তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাক, তেওঁলোকৰ সপোনে নতুন দিশ লাভ কৰিব৷ চিকিৎসাখণ্ডত যি হৈ আছে, সেই পৰিবৰ্তনসমূহৰ মাজত, চিকিৎসকসকলক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰততো চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷ আমাৰ চৰকাৰে চিকিৎসকলৰ বিৰূদ্ধে হিংসা ৰোধ কৰিবলৈ যোৱা বছৰতে, আইনত কিছু কঠোৰ বিধান আনিছে৷ ইয়াৰ সৈতে, আমি আমাৰ ক’ভিড যোদ্ধাসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া বীমা সুৰক্ষা আঁচনি লৈ আহিছো৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ বিৰূদ্ধে দেশৰ যুঁজেই হওক, বা চিকিৎসা ব্যৱস্থা সংশোধনত দেশৰ লক্ষ্যই হওক, এই সকলোতে আপোনালোকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব৷ উদাহৰণস্বৰূপে, যেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে প্ৰথম পৰ্য্যায়ত ভেকচিন গ্ৰহণ কৰিছিল তেতিয়া দেশত ভেকচিনক লৈ উৎসাহ আৰু বিশ্বাস বহুত গুণ বৃদ্ধি পাইছিল৷ সেইদৰে, যেতিয়া আপোনালোকক ক’ভিড উপযুক্ত আচৰণ কৰিবলৈ কওঁ, তেতিয়া মানুহে সম্পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধাৰে সেইটো পালন কৰে৷ মই বিচাৰো, আপুনি আপোনাৰ এই ভূমিকাটো আৰু সক্ৰিয়তাৰে পালন কৰক, নিজৰ পৰিসৰ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰক৷
বন্ধুসকল,
এইকেইদিনত আৰু এটা ভাল বস্তুত মোৰ দৃষ্টি পৰিছে যে চিকিৎসা সমাজৰ লোকসকল, যোগৰ বিষয়ে সচেতনতা প্ৰচাৰৰ বাবে আগুৱাই আহিছে৷ যোগক প্ৰচাৰিত-প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে যি কাম স্বাধীনতাৰ পিছত যোৱা শতীকাসমূহত কৰিব লাগিছিল, সেয়া এতিয়া হৈ আছে৷ এই ক’পোনাকালত যোগ-প্ৰাণায়মৰ লোকসকৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত কিদৰে ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰি আছে, ক’ভিড পৰবৰ্তী জটিলতাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ যোগে কিদৰে সহায় কৰে, ইয়াৰ বাবে আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত বহু সংস্থাৰ দ্বাৰা বহুতো তথ্য ভিত্তিক অধ্যয়ন কৰি থকা হৈছে৷ ইয়াৰ ওপৰত আপোনালোকৰ মাজৰে বহু লোকে বহুত সহায় আগবঢ়াই আছে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোককে চিকিৎসা বিজ্ঞানক জানে, পাকৈত হয়, বিশেষজ্ঞ হয়, আৰু এজন ভাৰতীয় হিচাপে যোগক বুজাও স্বাভাৱিকভাৱে সহজ হয়৷ যেতিয়া আপোনালোকে যোগৰ ওপৰত অধ্যয়ন কৰে, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াক গুৰুত্বসহকাৰে লয়৷ IMA এ ইয়াক মিচন মোড ভাৱে আগবঢ়াই নিব পাৰেনে, যোগৰ ওপৰত তথ্য ভিত্তিক অধ্যয়ন বৈজ্ঞানিক ধৰণে আগবঢ়াই নিব পাৰে৷ এক প্ৰয়াস এইটোও কৰিব পাৰে যে যোগৰ ওপৰত অধ্যয়ন সম্পৰ্কে বিশ্বৰ জাৰ্ণেলসমূহত পাৰিলে প্ৰকাশ কৰিব লাগে, সেইবোৰৰ প্ৰচাৰ কৰা হওঁক৷ মোৰ বিশ্বাস আছে, এই অধ্যয়নসমূহ, সমগ্ৰ বিশ্বৰ চিকিৎসকসকলক তেওঁলোকৰ ৰোগীসকলক যোগৰ বিষয়ে আৰু সজাগ কৰাৰ বাবেও উৎসাহিত কৰিব৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়াই পৰিশ্ৰম, প্ৰতিভা আৰু দক্ষতাৰ কথা আহে, তেতিয়া এইবোৰত আপোনাৰ কোনো প্ৰত্যাহ্বান নাই৷ মই আপোনাক এইটোও অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো যে আপুনি সম্পূৰ্ণ মনোযোগেৰে আপোনাৰ অনুভৱ নথিভুক্তকৰণ কৰি থাকক৷ ৰোগীৰ সৈতে আপোনাৰ অভিজ্ঞতা নথিভুক্তকৰণ বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ লগতে ৰোগীৰ লক্ষণ, চিকিৎসাৰ পৰিকল্পনা আৰু তেওঁৰ প্ৰতিক্ৰিয়াৰো নথিভুক্তকৰণ হ’ব লাগে৷ এইটো এক গৱেষণামূলক অধ্যয়নৰ ৰূপতো হ’ব পাৰে, যত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ঔষধ আৰু চিকিৎসাসমূহ প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে লিপিবদ্ধ কৰা হ’ব৷ যিমান বেছি সংখ্যাত আপোনালোকে ৰোগীৰ সেৱা আৰু চোৱা-চিতা কৰি আহিছে, সেইটো হিচাপে আপুনি আগৰ পৰাই পৃথিৱীত সকলোতকৈ আগত আছে৷ এইটো সময় এইটোও সুনিশ্চিত কৰিব লাগে যে আপোনাৰ কামৰ, আপোনাৰ বৈজ্ঞানিক অধ্যয়নসমূহৰ পৃথিৱীৰ জ্ঞান লওঁক আৰু আহিবলগীয়া প্ৰজন্মই তাৰ লাভ পাবলৈও সক্ষম হয়৷ ইয়াৰ পৰা যত পৃথিৱীক যত চিকিৎসাৰ সৈতে জড়িত বহু জটিল প্ৰশ্নসমূহৰ সমাধান লাভ কৰাৰ সহজ হৈ পৰিব, তাত সেইটোৰ সমাধানৰ দিশো লাভ কৰিব৷ ক’ভিডৰ এই মহামাৰীৰ ইয়াৰ বাবে এক ভাল আৰম্ভণি বিন্দু হ’ব পাৰে৷ ভেকচিনে কিদৰে আমাৰ সহায় কৰি আছে, কিদৰে আগতীয়া ডায়েগনোচিচ ৰ লাভ পোৱা গৈ আছে আৰু এক বিশেষ চিকিৎসা কিদৰে আমাৰ সহায় কৰি আছে, আমি কি এইটো লৈ অধিক অধ্যয়ন কৰিব পাৰো৷ যোৱা শতাব্দীত যেতিয়া মহামাৰীৰ আহিছিল, আজি সেইবোৰৰ নথিবদ্ধকৰণ বহুত বেছি উপলব্ধ নহয়৷ আজি আমাৰ ওচৰত প্ৰযুক্তিও আছে আৰু পিছলৈ আমি ক’ভিডৰ সৈতে কিদৰে মোকাবিলা কৰা গৈছিল যদি তাৰ ব্যৱহাৰিক অনুভৱৰ নথিবদ্ধকৰণ কৰো তেন্তে সেয়া ভৱিষ্যতে সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে বহুত সহায়ক প্ৰমাণিত হ’ব৷ আপোনাৰ এই অনুভৱে চিকিৎসা গৱেষণাক এক নতুন গতি দিব৷ শেষত এইটোই কম যে আপোনাৰ সেৱা, আপোনাৰ পৰিশ্ৰম ‘সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনঃ’ ৰ আমাৰ সেই সংকল্পক নিশ্চয় প্ৰমাণ কৰিব৷ আমাৰ দেশ ক’ৰণাৰ সৈতেও জিকিব, আৰু বিকাশৰ নতুন শিখৰো অৰ্জন কৰিব৷ এইবোৰ শুভকামনাৰ সৈতে, আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ৷