Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the medical fraternity on National Doctors' Day
01 JUL 2021 4:34PM by PIB Delhi
Namaskar! Many wishes to all of you on National Doctors’ Day! Celebrated in the memory of Dr. BC Roy, this day symbolizes the highest ideals of our doctors and medical fraternity. The way our doctors have served the countrymen in the last one-and-a-half years is an example in itself. On behalf of 130 crore countrymen, I thank and express my gratitude to all the doctors of the country.
Friends,
Doctors are said to be another form of God, and it is not without a reason. There may be many people whose lives would have been in danger or would have been the victim of some disease or accident, or sometimes we feel like we will lose someone of our own? But on such occasions, our doctors change the direction of life like an angel and give us a new life.
Friends,
Today when the country is fighting such a big war against Corona, doctors have saved millions of lives by working hard day and night. Many doctors of the country have also laid down their lives while doing this virtuous work. I pay my humble tribute to all these doctors who laid down their lives and express my condolences to the families.
Friends,
No matter the number of challenges during the fight against Corona, our scientists and doctors found as many solutions anddeveloped effective medicines. Today our doctors are making and helping implement protocols for the corona. This virus is new, new mutations are happening, but our doctors are meeting the dangers and challenges of the virus through their knowledge and experience. You are well aware of the limitations of medical infrastructure in the country for the last so many decades. You are also familiar with how medical infrastructure was neglected in earlier times. The pressure of population in our country makes this challenge even more difficult. Despite this, if we look at the infection per lakh population or the death rate, then India's position has been relatively stable compared to the developed and prosperous countries. No doubt, the untimely end of one life is sad, but India has also saved millions of lives from Corona. Huge credit goes to our hardworking doctors, healthcare workers and frontline workers.
Friends,
It is our government that has put maximum emphasis on health care. During the first wave last year, we allocated about Rs 15,000 crore for healthcare, which helped in augmenting our health infrastructure. This year, the allocation of the budget for the health sector has been more than doubled to more than two lakh crore rupees. Now we have come up with a Credit Guarantee Scheme of Rs 50,000 crore to strengthen the health infrastructure in areas, where there is a lack of health facilities. We have also allocated more than 22,000 crore rupees to strengthen the health infrastructure necessary for children. Today new AIIMS and medical colleges are being established rapidly in the country and modern health infrastructure being developed. While there were only 6 AIIMS in the country till 2014, the work for 15 new AIIMS has started in these seven years. The number of medical colleges has also increased by about one-and-a-half times. As a result, there has been an increase of more than one-and-a-half times in undergraduate and 80 percent in PG seats in such a short span of time. Our youth and children will not have to bear the hardships that you underwent to reach this position. Our youth from remote areas will also get the opportunity to become doctors. Their talents and dreams will get a new flight. In the midst of these changes taking place in the medical sector, the government is also committed to the safety of doctors. In the last year itself, our government has brought in many stringent provisions in the law to prevent violence against doctors. Along with this, we have also come up with the Free Insurance Cover Scheme for our COVID warriors.
Friends,
Be it the country's fight against Corona, or the goal of improving the medical system, all of you have to play an important role. For example, when all of you got vaccinated in the first phase, enthusiasm and confidence about the vaccinesgrew in the country manifold. Similarly, when you ask people to follow the Covidappropriate behaviour, people follow it religiously. I would like you to play this role more actively and expand your scope further.
Friends,
Another good thing we have noticed these days is that people from the medical fraternity have come a long way to spread awareness about Yoga. The work which should have been done after the Independence to propagate Yoga is being done now. Evidence-based studies are being conducted by many institutes associated with modern medical science as to how ‘Yoga-Pranayama’ is having a positive effect on the health of people in this corona period and how Yoga is helping in dealing with post-COVID complications. Many of you are spending a lot of time on this.
Friends,
You know medical science, you are an expert, you are a specialist, and it is naturally easy for an Indian to understand Yoga. When you conduct studies on Yoga, the whole world takes it very seriously. Can IMA take it forward in mission mode?Can it take evidence-based studies on Yoga forward in a scientific way? An effort can also be made that studies on Yoga be published in international journals and publicized. These studies, I am sure, will also encourage doctors across the world to make their patients more aware of Yoga.
Friends,
Nobody can match your hardwork, talent and skill. I would also like to request you to keep documenting your experiences. Documentation of your experiences with patients is very important. Along with this, there should be detailed documentation of the patient's symptoms, treatment plan and response. It can also be in the form of a research study, which notes the effects of different types of drugs and treatments. You are already at the forefront of the world in terms of the sheer number of patients you are serving and caring for. This is also the time to ensure that the world takes cognizance of your work and scientific studies, and the future generation gets its benefits. It will help the world to understand many complex questions related to medicine and will also give direction in finding solutions. This COVID pandemic can be a good starting point for this. Can we do more studies about how are vaccines helping us, how we are getting the benefit of early diagnosis and how a particular treatment is helping us? Not much documentation of the pandemic which came in the last century is available. Today we also have the technology and if we document the practical experiences of how COVID has been dealt with, then it will prove to be very helpful for the entire humanity in the future. Your experience will also give a new impetus to the medical research of the country. In the end, I would say that your service and efforts will definitely realize our resolve of ‘सर्वे भवन्तु सुखिनः’ (May all be prosperous and happy). Our country will win from Corona, and will also achieve new dimensions of development. With these best wishes, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ଡାକ୍ତର ଦିବସ ଅବସରରେ ଭେଷଜ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
01 JUL 2021 4:34PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଜାତୀୟ ଡାକ୍ତର ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଡକ୍ଟର ବି.ସି. ରାୟଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଦିବସ ଆମ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କର, ଆମ ଭେଷଜ ସମୁଦାୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଦର୍ଶର ନିଦର୍ଶନ ଅଟେ । ବିଶେଷକରି, ଗତ ଦେଢ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଡାକ୍ତରମାନେ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଯେଉଁଭଳି ସେବା କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ୧୩୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ରୂପ ବୋଲି କୁହାଯାଏ, ଏବଂ ତାହା ବିନା କାରଣରେ କୁହାଯାଇ ନଥାଏ । ଏମିତି କେତେ ଯେ ଲୋକ ଥିବେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଜୀବନ କୌଣସି ସଙ୍କଟରେ ପଡିଥିବ, କୌଣସି ରୋଗ ବା ଦୁର୍ଘଟଣାର ସେମାନେ ଶିକାର ହୋଇଥିବେ, କିମ୍ବା ବହୁବାର ଆମକୁ ଏପରି ଅନୁଭବ ହେବାକୁ ଲାଗେ ଯେ କ’ଣ ଆମେ ଆମର କୌଣସି ଆପଣାର ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ହରାଇଦେବୁ କି? କିନ୍ତୁ ଆମ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏଭଳି ସମୟରେ ଦେବଦୂତଙ୍କ ଭଳି ଜୀବନର ଦିଗ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଆନ୍ତି, ଆମକୁ ଏକ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେଇଥାଆନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଏତେ ବଡ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢୁଛି, ସେତେବେଳେ ଡାକ୍ତରମାନେ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପୁଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଇ ଦେଶର ଅନେକ ଡାକ୍ତର ନିଜର ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ବଳି ଦେଇଛନ୍ତି । ନିଜ ଜୀବନକୁ ଆହୁତି ଦେଇଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଅର୍ପଣ କରୁଛି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରତି ସମବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ବିରୋଧି ଲଢେଇରେ ଯେତେସବୁ ଆହ୍ୱାନ ଆସିଥିଲା, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ, ଡାକ୍ତରମାନେ ସେତେସବୁ ସମାଧାନ ଖୋଜିଲେ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ । ଆଜି ଆମ ଡାକ୍ତରମାନେ ହିଁ କରୋନା ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି, ସେଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ନୂତନ ଭୂତାଣୁ, ଏହା ନିଜର ସ୍ୱରୂପ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଚାଲିଛି, କିନ୍ତୁ ଆମ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭବ, ଭୂତାଣୁର ଏହିସବୁ ବିପତି ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଏକାଜୁଟ ହୋଇ ମୁକାବିଲା କରୁଛି । ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ କିଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା, ସେସବୁର ପରିସୀମାକୁ ଆପଣମାନେ ଭଲଭାବେ ଜାଣନ୍ତି । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀକୁ କିପରି ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ପରିଚିତ ଅଟନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଚାପ, ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଆହୁରି କଠିନ କରିଦେଉଛି । ଏହା ସତ୍ୱେ, କରୋନା କାଳରେ, ଯଦି ଆମେ ପ୍ରତି ଏକ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଦେଖିବା, ମୃତ୍ୟୁହାରକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ବଡ ବଡ ବିକଶିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶଗୁଡିକ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଅନେକ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି । କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଜୀବନ ଅସମୟରେ ଝଡିପଡିବା, ସେତିକି ଦୁଃଖଦ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ କରୋନାରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ବଂଚାଇଛି । ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଶ୍ରେୟ ଆମ ପରିଶ୍ରମୀ ଡାକ୍ତର, ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀ, ଆମ ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ହିଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ, ପ୍ରଥମ ଲହର ସମୟରେ, ଆମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଂଟନ କରିଥିଲୁ, ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁଥିରୁ ସହାୟତା ମିଳିଥିଲା । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଅର୍ଥାତ୍ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତମାନ ଆମେ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଂଟି ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ । ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସକାଶେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ୨୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଆବଂଟନ କରିଛୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ଦୃତ ଗତିରେ ଏମ୍‌ସ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି, ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୬ଟି ଏମ୍‌ସ ଥିବାବେଳେ, ଏହି ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ଟି ନୂତନ ଏମ୍‌ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଦେଢଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ନାତକ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦେଢଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାବେଳେ ସ୍ନାତକୋତର ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟାରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏଠାରେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡିଲା, ସେହି କଷ୍ଟ ଆମ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ, ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଇଲାକାରେ ରହୁଥିବା ଆମର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂଆ ଡେଣା ମିଳିଯିବ । ଡାକ୍ତରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟୁଥିବା ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତନ ମଧ୍ୟରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧ । ଆମ ସରକାର ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ହିଂସାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷ ହିଁ, ଆଇନରେ ଅନେକ କଠୋର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହ, ଆମେ ଆମର କୋଭିଡ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ନେଇ ଆସିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶର ସଂଗ୍ରାମ ହେଉ କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏ ସବୁଥିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକା ନେଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଟିକାକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବହୁଗୁଣିତ ହେଲା । ସେହିପରି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ ଅନୁରୂପୀ ଆଚରଣ ପାଇଁ କୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ସେସବୁ ପାଳନ କରନ୍ତି । ମୁଁ ଆଶା କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଜର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତୁଲାନ୍ତୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିସରକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ କରନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିକାଲି ଆମେ ଆଉ ଏକ ଭଲ କଥା ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ ଯେ ଭେଷଜ ସମୁଦାୟର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଯୋଗ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଯୋଗର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଯେଉଁ କାମ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତୀ ବିଗତ ଶତାଦ୍ଦୀରେ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ତାହା ଏବେ କରାଯାଉଛି । ଏହି କରୋନା କାଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଯୋଗ-ପ୍ରାଣାୟମର କିପରି ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡୁଛି, କୋଭିଡ ପରବର୍ତୀ ଜଟିଳତାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏଥିପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରମାଣ ଭିତିକ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକେ ନିଜର ବହୁତ ସମୟ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଜାଣନ୍ତି, ଏଥିରେ ଆପଣମାନେ ନିପୁଣ, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ତେଣୁ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଭାବେ ଯୋଗକୁ ବୁଝିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଯୋଗ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଖୁବ୍ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇଥାଏ । ଆଇ.ଏମ୍‌.ଏ କ’ଣ ଏହାକୁ ମିଶନ୍ ଆକାରରେ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପାରିବ, ଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବ । ଯୋଗ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଉ, ଏହାର ପ୍ରଚାର କରାଯାଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରୟାସ ହୋଇପାରେ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଏହି ଅଧ୍ୟୟନଗୁଡିକ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର କଥା ଆସେ, ସେତେବେଳେ ସେସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେହି ଆପଣମାନଙ୍କର ସମକକ୍ଷ ନୁହନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ, ଆପଣମାନେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନର ସହ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଗୁଡିକର ତଥ୍ୟ ନଥିକରଣ କରି ରଖନ୍ତୁ । ରୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାର ନଥିକରଣ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥସହ ରୋଗୀଙ୍କ ଲକ୍ଷଣ, ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଏସବୁର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ଏକ ଗବେଷଣାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାର ପ୍ରଭାବ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିବ । ଆପଣମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି ଓ ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି, ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆପଣମାନେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରେ ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି । ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ସମୟ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଆପଣମାନଙ୍କ କାମ, ଆପଣମାନଙ୍କ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଧ୍ୟୟନ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହେଉ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢୀକୁ ଏହାର ସୁଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ଜଟିଳ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ସହଜ ହେବ, ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । କୋଭିଡର ଏହି ମାହାମାରୀ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଉତମ ପ୍ରାରମ୍ଭର ମୁହୁର୍ତ ହୋଇପାରେ । ଟିକା କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ଆଗୁଆ ନିରୂପଣ ଦ୍ୱାରା କିଭଳି ଲାଭ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି କିପରି ଆମର ସହାୟତା କରୁଛି, ଆମେ କ’ଣ ଏ ବିଷୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବା । ବିଗତ ଶତାଦ୍ଦୀରେ ଯେତେବେଳେ ମହାମାରୀ ଆସିଥିଲା, ଆଜି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବେଶୀ କିଛି ନଥିକରଣ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ । ଆଜି ଆମ ନିକଟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପଲବଧ ଅଛି ଏବଂ ଆମେ କୋଭିଡର କିପରି ମୁକାବିଲା କଲେ ଯଦି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟାବହାରିକ ଅଭିଜ୍ଞତାର ନଥିକରଣ କରିବା ତେବେ ତାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଖୁବ୍ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଶର ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଶେଷରେ ମୁଁ ଏହା କହିବି ଯେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସେବା, ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ, ଆମର ସଙ୍କଳ୍ପ ‘ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ’କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଚରିତାର୍ଥ କରିବ । ଆମ ଦେଶ କରୋନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଜୟ ହାସଲ କରିିବ, ଏବଂ ବିକାଶର ନୂତନ ଦିଗବଳୟ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିବ । ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ!