Prime Minister's Office
Text of PM’s address at CoWIN Global Conclave 2021
05 JUL 2021 3:27PM by PIB Delhi
Distinguished Ministers, Senior officers, Health professionals, And friends from all over the world,
Namaskar!
I am delighted that such a large number of experts from various countries have joined us for the CoWIN Global Conclave. At the outset, I convey my sincere condolences for all the lives lost to the pandemic, in all the countries. There is no parallel to such a pandemic in hundred years. Experience shows that no nation, however powerful that nation is, can solve a challenge like this in isolation. The biggest lesson from the COVID-19 pandemic is that for humanity and the human cause, we have to work together and move ahead together. We have to learn from each other and guide each other about our best practices. Right from the beginning of the pandemic, India has been committed to sharing all our experiences, expertise and resources with the global community in this battle. Despite all our constraints, we have tried to share as much as possible with the world. And, we remain eager to learn from global practices.
Friends,
Technology is integral to our fight against COVID-19. Luckily, software is one area in which there are no resource constraints. That's why we made our Covid tracking and tracing App open source as soon as it was technically feasible. With nearly 200 million users, this 'Aarogya Setu' app is a readily available package for developers. Having been used in India, you can be sure that it has been tested in the real world for speed and scale.
Friends,
Vaccination is the best hope for humanity to emerge successfully from the pandemic. And right from the beginning, we in India decided to adopt a completely digital approach while planning our vaccination strategy. In today's globalized world, if the post-pandemic world has to return to normalcy, such a digital approach is essential. Afterall, people must be able to prove that they have been vaccinated. Such proof must be safe, secure and trustworthy. People also must have a record of when and where and by whom they have been vaccinated. Given how precious each dose of the vaccines is, Governments are also concerned about making sure that each dose is tracked and wastage is minimized. All of this is not possible without an end-to-end digital approach.
Friends,
Indian civilization considers the whole world as one family. This pandemic has made many people realize the fundamental truth of this philosophy. That's why, our technology platform for Covid vaccination - the platform we call CoWin - is being prepared to be made open source. Soon, it will be available to any and all countries. Today's Conclave is the first step to introduce this platform to all of you. This is the platform through which India has administered 350 million doses of Covid vaccines. A few days ago, we vaccinated about 9 million people in one day. They do not need to carry around fragile pieces of paper to prove anything. It is all available in digital format. But best of all, the software can be customised to any country as per their local requirements. You will find out a lot more about the technical details in the Conclave today. I am sure you are keen to start. And, I do not want to keep you waiting. So, let me conclude by extending my best wishes to all of you for a very productive discussion today. Guided by the approach of 'One Earth, One Health', humanity will certainly overcome this pandemic.
Thank you.
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ৱিন গ্ল’বেল সন্মিলন ২০২১ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 JUL 2021 3:27PM by PIB Guwahati
বিশিষ্ট মন্ত্ৰীসকল, জেষ্ঠ বিষয়াসকল, স্বাস্থ্য বৃত্তিধাৰীসকল, আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ মোৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
মই আনন্দিত যে বিভিন্ন দেশৰ পৰা ইমান বেছি সংখ্যক বিশেষজ্ঞ ক’ৱিন গ্ল’বেল সন্মিলনত আমাক যোগ দিছে৷ আৰম্ভণিতে, মই মহামাৰীত সকলোবোৰ দেশতে প্ৰাণ হেৰুৱা লোকসকললৈ মই মোৰ আন্তৰিক সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো৷ এই মহামাৰীৰ সমান্তৰাল যোৱা এশ বছৰত একো নাই৷ অভিজ্ঞতাই দেখুৱাই দিলে যে কোনো ৰাষ্ট্ৰ, লাগিলে যিমানে শক্তিশালী দেশ নহওঁক, এই প্ৰত্যাহ্বানটো আইচ’লেচনত থাকিহে সমাধা কৰিব পাৰে৷ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰা লাভ কৰা ডাঙৰ শিক্ষাটো হ’ল যে মানৱতাৰ আৰু মানুহৰ কাৰণে, আমি একোলগে কাম কৰিছো আৰু একেলগে আগবাঢ়িছো৷ আমি ইখনে দেশে সিখনৰ পৰা শিকিছো আৰু ইখনে সিখনক উত্তম অনুশীলনৰ বিষয়ে সহায়-সহযোগিতা আগবঢ়াইছো৷ মহামাৰীৰ একেবাৰে আৰম্ভণিৰ পৰা, ভাৰতে নিজৰ অভিজ্ঞতাসমূহৰ, নৈপুণ্য আৰু সম্পদসমূহৰ বিষয়ে এই যুদ্ধৰ বিষয়ে বিশ্ব সম্প্ৰদায়ক প্ৰকাশ কৰাত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আছিল৷ আমাৰ সকলো বাধ্য-বাধকতা স্বত্ত্বেও, বিশ্বৰ সৈতে আমি যিমান পাৰো সিমান প্ৰকাশ কৰিবলৈ যত্ন কৰিছিলো৷ আৰু, আমি বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ অনুশীলনসমূহৰ পৰা শিকিবলৈ আগ্ৰহেৰে ৰৈ আছিলো৷
বন্ধুসকল,
ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰূদ্ধে আমাৰ যুঁজখনত প্ৰযুক্তি এক অবিচ্ছেদ্দ্য অংগ আছিল৷ সৌভাগ্যক্ৰমে, চফ্টৱেৰ এক ক্ষেত্ৰ যত সম্পদৰ কোনো ব্ধ্য-বাধকতা নাই৷ সেয়েহে আমি আমাৰ ক’ভিড অনুসৰণ আৰু অনুসৰণৰ এপ অপেন চোৰ্চ কৰিছিলো যেতিয়াই ই প্ৰযুক্তিগতভাৱে সম্ভৱপৰ হৈছিল৷ প্ৰায় ২০০ মিলিয়ন ব্যৱহাৰকাৰী সৈতে, ডেভেলপাৰ সকলৰ বাবে এই 'Aarogya Setu' এপ এক সহজেই উপলব্ধ পেকেজ আছিল৷ ভাৰতত ব্যৱহৃত হিচাপে, আপুনি নিশ্চিত থাকিব পাৰে যে এইটো বাস্তৱিক পৃথিৱীত ক্ষিপ্ৰতা আৰু বিস্তাৰৰ বাবে পৰীক্ষা কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
মহামাৰীৰ পৰা সফলতাৰে ওলাই আহিবলৈ টিকাকৰণ মানৱতাৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ আশা৷ আৰু একেবাৰে আৰম্ভণিৰে পৰা, আমি ভাৰতত আমাৰ টিকাকৰণ কৌশল পৰিকল্পনা কৰোতে এক সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল প্ৰক্ৰিয়াৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো৷ আজিৰ বিশ্বায়নৰ পৃথিৱীত, যদি মহামাৰীৰ পৰবৰ্তী পৃথিৱীখন স্বাভাৱিক অৱস্থালৈ ঘুৰি আহিবলগীয়া হয়, তেনে এক ডিজিটেল পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন৷ সামগ্ৰিকভাৱে, মানুহহে নিশ্চিতভাৱে প্ৰমাণ কৰিব পাৰিব লাগিব যে তেওঁলোকে টিকা গ্ৰহণ কৰিছে৷ তেনে প্ৰমাণ নিশ্চিতভাৱে সুৰক্ষিত, নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য হ’ব লাগিব৷ লোকসকলৰ নিশ্চিতভাৱে এক ৰেকৰ্ডো থাকিব লাগিব যে কেতিয়া আৰু ক’ত কাৰ দ্বাৰা তেওঁলোকক টিকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ টিকাৰ প্ৰতিটো পালি কিমান মূল্যৱান তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, প্ৰতিটো পালি অনুসৰণ কৰা হয় আৰু নূন্যতম অপচয় নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰসমূহ উদ্বিগ্ন৷ এণ্ড টু এণ্ড ডিজিটেল পদক্ষেপ অবিহনে এইসকলোবোৰ সম্ভৱপৰ নহ’ৱহেতেন৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় সভ্যতাই সমগ্ৰ বিশ্বকে এটা পৰিয়াল হিচাপে বিবেচনা কৰে৷ এই মহামাৰীয়ে বহু লোকক এই দৰ্শনৰ বুনিয়াদী সত্য অনুভৱ কৰাইছে৷ এই কাৰণেই, আমাৰ প্ৰযুক্তি প্লেটফ’ৰ্ম ক’ভিড টিকাকৰণ- প্লেটফ’ৰ্ম যাক আমি CoWin বুলি কওঁ- অপেন চোৰ্চ হিচাপে গঢ়িবলৈ তৈয়াৰ কৰি থকা হৈছে৷ শীঘ্ৰ, এইটো যিকোনো আৰু সকলো দেশতে উপলব্ধ হ’ব৷ এই প্লেটফ’ৰ্ম আপোনালোক সকলোৰে আগত অৱগত কৰিবলৈ আজিৰ সন্মিলন প্ৰথম খোজ৷ এইটোই প্লেটফ’ৰ্ম যাৰ জড়িয়তে ভাৰতে ৩৫০ মিলিয়ন ক’ভিড ভেকচিনৰ টিকা প্ৰদান কৰিছে৷ কিছুদিন আগতে, আমি দিনতে প্ৰায় ৯ মিলিয়ন লোকক টিকা প্ৰদান কৰিছো৷ তেওঁলোকে কোনো প্ৰমাণ দিবলৈ টুকুৰা-টুকুৰি কাগজ লৈ ফুৰাৰ প্ৰয়োজন নাই৷ এইসকলোবোৰ ডিজিটেল ৰূপত উপলব্ধ৷ কিন্তু সকলোতকৈ উত্তম কথটো হ’ল, চ’ফ্টৱেৰটো যিকোনো দেশৰে তেওঁলোকৰ স্থানীয় প্ৰয়োজনৰ হিচাপত সালসলনি কৰিব পাৰি৷ আপুনি আজিৰ সন্মিলনত অধিক প্ৰযুক্তিগত বিৱৰণৰ বিষয়ে আৰু অধিক গম পাব৷ মই নিশ্চিত আপনি আৰম্ভ কৰিবলৈ আগ্ৰহী৷ আৰু, মই আপোনালোকক অপেক্ষা কৰাব নিবিচাৰো৷ গতিকে, মই আজিৰ অতিকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলপ্ৰসূৰ আলোচনাটোৰ বাবে আপোনালোকক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি সামৰিছো৷ 'এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য' দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা আগুৱাই, মানৱজাতিয়ে নিশ্চয়কৈ এই মহামাৰী অতিক্ৰম কৰিব৷
ধন্যবাদ৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷