Cabinet
Cabinet approves "India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package: Phase II” at a cost of Rs 23,123 crore
08 JUL 2021 7:34PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved a new scheme ‘India COVID-19 Emergency Response & Health System Preparedness Package: Phase-II’ amounting to Rs. 23,123 crore for FY 2021-22. This scheme aims to accelerate health system preparedness for immediate responsiveness for early prevention, detection and management, with the focus on health infrastructure development including for Paediatric Care and with measurable outcomes.
The Phase-II of the Package has Central Sector (CS) and Centrally Sponsored Schemes (CSS) components.
Under the Central Sector components,
• Support would be provided to Central Hospitals, AIIMS, and other Institutions of National Importance under DoHFW (at VMMC & Safdarjung Hospital, Delhi, LHMC & SSKH, Delhi, RML, Delhi, RIMS, Imphal and NEIGRIMS, Shillong, PGIMER, Chandigarh, JIPMER, Puducherry and AIIMS Delhi (existing AIIMSs) and new AIIMSs under PMSSY) for repurposing 6,688 beds for COVID management.
• National Centre for Disease Control (NCDC) would be strengthened by providing Genome Sequencing machines, besides sanctioning Scientific Control room, Epidemic Intelligence Services (EIS) and INSACOG Secretariat support.
• Support would be provided for implementation of Hospital Management Information System (HMIS) in all the District Hospitals of the Country (presently, it is implemented only in 310 DHs). All district –hospitals would implement HMIS through NIC developed E-Hospital and CDAC developed E-Shushrutsoftwares. This will be the biggest impetus for implementation of the National Digital Health Mission (NDHM) at the DHs. This support includes the support provided to the District Hospitals towards augmentation of the hardware capacity.
• Support would also be provided for expanding the National Architecture of eSanjeevani Tele-consultation platform to provide upto 5 lakhs tele-consultations per day from the present 50,000 Tele-consultations per day. This includes support to the States/UTs to enable tele-consultations with the COVID patients at the COVID Care Centres (CCCs) by strengthening Hubs for eSanjeevani Tele-consultation in all the districts of the country.
• Support would also be provided for IT interventions, including strengthening the Central War room at DoHFW, strengthening Country’s COVID-19 Portal, 1075 COVID help lines and COWIN platform.
Under the CSS components, the efforts are aimed at strengthening district and sub district capacity for an effective and rapid response to the pandemic. States/UTs would be supported to:
• Create Paediatric units in all 736 districts and also, to establish Paediatric Centre of Excellence (PaediatricCoE) in each State/UT, (either in Medical Colleges, State Govt. Hospitals or Central Hospitals such as AIIMS, INIs, etc) for providing Tele-ICU services, mentoring and technical hand-holding to the District Paediatric units.
• Augment 20,000 ICU beds in public healthcare system out of which 20% will be Pediatric ICU beds.
• Provide care closer to the community due to the ingress of COVID-19 in rural, peri-urban and tribal areas, by creating pre-fabricated structures for adding additional beds at the existing CHCs, PHCs and SHCs (6-20 bedded units) and support would also be provided to establish bigger field hospitals (50-100 bedded units) depending on the needs at tier-II or Tier-III cities and district HQs.
• Install 1050 numbers of Liquid Medical Oxygen Storage Tanks with Medical Gas Pipeline System (MGPS), with an aim to support at least one such unit per district.
• Augment the existing feet of ambulances - 8,800 ambulances will be added under the package.
• Engage Undergraduate and post graduate medical interns and final year MMBS, BSc, & GNM nursing students for effective COVID management.
• As “Test, Isolate and Treat” and following-up COVID Appropriate Behaviour at all the times, is the national strategy for effective COVID-19, support is provided to the States to maintain at least 21.5 lakhs per day.
• Flexible support to the Districts for meeting the requirement of essential medicines for COVID-19 management, including creation of buffer stock.
"India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project: Phase-II" would be implemented at a total cost of ₹ 23,123 Crore, from 01" July 2021 to 31" March 2022 with central and state share as under:
• Central Share of the ECRP-II –Rs.15,000 crore
• State Share of the ECRP-II –Rs.8,123 crore
With the focus on immediate needs for the next nine months of FY 21-22, to provide support to Central government hospitals / agencies and to State/UT Governments to augment their existing response to the second wave and the evolving pandemic, including at district and sub district levels in peripheral facilities.
Background:
In March 2020 last year, when the country was faced with the first wave of the COVID 19 pandemic, the PM announced a Central Sector Scheme of Rs. 15,000 crorefor the "India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package", providing a critical impetus to the efforts of MoHFW and States/UTs, and catalysing health systems activities for pandemic management. Since mid-February 2021, the country is experiencing a second wave with spread into rural, peri-urban and tribal areas.

মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা লুপা কোতি ২৩,১২৩গী মমল ওইরিবা "ইন্দিয়া কোবিদ ১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেমস প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ: ফেস II” এপ্রুব তৌখ্রে
08 JUL 2021 7:34PM by PIB Imphal
এফ.ৱাই. ২০২১-২২গী ওইনা লুপা কোতি ২৩,১২৩গী মমল ওইগদবা অনৌবা স্কিম অমা “ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ: ফেস II” ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা য়ুনিয়ন কেবিনেতনা এপ্রুব তৌখ্রে৷ মসিগী স্কিম অসিনা পেদিয়েতিক কেয়র অমসুং মিজরেবল আউতকমশিং য়াওনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্তদা মীৎয়েং থমদুনা মাংজৌননা ঙাকথোক্নবা, খঙদোক্নবা অমসুং লাইয়েংদুনা অথুবা মতমদা রেস্পোন্স পীদুনা হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি৷
পেকেজ অসিগী ফেস-II অসিদা সেন্ত্রেল সেক্তর(সি.এস.) অমসুং সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিমশিং(সি.এস.এস.)গী কম্পোনেন্তশিং লৈ৷
সেন্ত্রেল সেক্তর কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা,
• কোবিদ মেনেজমেন্তগীদমক ফমুং ৬,৬৮৮ রিপর্পোস তৌননবগীদমক সেন্ত্রেল হোস্পিতালশিং, এ.আই.আই.এম.এস. অমসুং দি.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী মখাদা লৈরিবা নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংদা (দিল্লিদা লৈরিবা ভি.এম.এম.সি. অমসুং সাফদার্জুঙ্গ হোস্পিতাল, দিল্লিদা লৈরিবা এল.ঐচ.এম.সি. অমসুং এস.এস.কে.ঐচ., দিল্লিদা লৈরিবা আর.এম.এল., ইম্ফালদা লৈরিবা আর.আই.এম.এস., শিল্লোংদা লৈরিবা এন.ই.আই.জি.আর.আই.এম.এস., চান্দিগর্হদা লৈরিবা পি.জি.আই.এম.ই.আর., পুদুচেরীদা লৈরিবা জে.আই.পি.এম.ই.আর., অমসুং দিল্লিদা লৈরিবা আর.আই.এম.এস.(হৌজিক লৌরিবা আর.আই.এম.এস.শিং) অমসুং পি.এম.এস.এস.ৱাই.গী মখাদা লৈরিবা অনৌবা আর.আই.এম.এস.শিং)দা সপোর্ত পীরগনি৷
• ইপিদেমিক ইন্তিলিজেন্স সর্ভিসেস(ই.আই.এস.), আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. সেক্রেতরিয়েত সপোর্ত অমসুং সাইন্তিফিক কন্ত্রোল রুম সেঙ্কসন তৌবগী মথক্তা জিনোম সিক্বেন্সিং মেছিনশিং ফংহন্দুনা নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল(এন.সি.দি.সি.) হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি৷
• লৈবাক অসিগী জিলাশিংগী হোস্পিতাল পুম্নমক্তা হোস্পিতাল মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(ঐচ.এম.আই.এস.) চৎননবগীদমক সপোর্ত পীরগনি(হৌজিক হৌজিক দি.ঐচ. ৩১০ খক্তদা চৎনরি)৷ এন.আই.সি.না শেমজবা ই-হোস্পিতাল অমসুং সি.দি.এ.সি.না শেমজবা ই-শুশ্রুতসোফতৱেয়র শিজিন্নদুনা জিলা পুম্নমক্কী-হোস্পিতালশিংনা ঐচ.এম.আই.সি. চৎনরগনি৷ দি.ঐচ.শিংদা নেস্নেল দিজিতেল হেল্থ মিসন(এন.দি.ঐচ.এম.) চৎননবগীদমক মসিনা খ্বাইদগী চাওবা ইম্পিতস ওইরগনি৷ মসিগী সপোর্ত অসিদা হার্দৱেয়র কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিংদা পীরিবা সপোর্ত অদুসু মনুং চল্লি৷
• হৌজিক হৌজিক নোংমদা তেলি-কন্সল্তেসন ৫০,০০০ তৌরিবা অসিদগী নোংমদা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৫ য়ৌনা তৌননবা ইসঞ্জিভানি তেলি-কন্সল্তেসন প্লেতফোর্মগী নেস্নেল আর্কিতেকচর অদু চাওথোক্ননবগীদমক সপোর্ত পীরগনি৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি লৈবাক অসিগী জিলা পুম্নমক্তা ইসঞ্জিভানি তেলি-কন্সল্তেসনগী হবশিং হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্দুনা কোবিদ কেযর সেন্তরশিং(সি.সি.সি.শিং)দা লৈরিবা কোবিদ পেসেন্তশিং অসিগা তেলি-কন্সল্তেসন তৌবা ঙম্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সপোর্ত পীবা অসিসুনি৷
• দি.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা লৈরিবা সেন্ত্রেল ৱার রুম ফগৎহনবা, লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯ পোর্তেল, ১০৭৫ কোবিদ হেল্প লাইনশিং অমসুং কোৱিন প্লেতফোর্ম ফগৎহনবা য়াওনা আই.তি. ইন্তরবেন্সনশিংদা সপোর্তসু পীরগনি৷
সি.এস.এস. কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা, লাইনা-লাইচৎ অসিদা য়াম্না ইফেক্তিব ওইনা অমসুং রেপিদ রেস্পোন্স পীবা ঙম্নবা জিলা অমসুং সব জিলা কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ মখাগীশিং অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সপোর্ত তৌরগনি:
• জিলা ৭৩৬ পুম্নমক্তা পেদিয়েত্রিক য়ুনিতশিং হাংবা অমসুং দিস্ত্রিক পেদিয়েত্রিক য়ুনিতশিংদা তেলি-আই.সি.য়ু. সর্ভিসশিং ফংহন্নবা, মেন্তরিং অমসুং তেক্নিকেল হেন্দ হোল্দিং তৌননবগীদমক রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংমক্তা(মেদিকেল কোলেজশিং, রাজ্য সরকারগী হোস্পিতালশিং নত্রগা এ.আই.আই.এম.এস., আই.এন.আই.গুম্বা সেন্ত্রেল হোস্পিতালশিংদা) পেদিয়েত্রিক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স(পেদিয়েত্রিক সি.ও.ই.) শেমগৎপা৷
• পব্লিক হেল্থকেয়র সিস্তেমদা আই.সি.য়ু. ফমুং ২০,০০০ হাপচিনবা, মসিগী মনুংদা ২০%দি পেদিয়েত্রিক আই.সি.য়ু. ফমুংশিং ওইরগনি৷
• রুরেল, পেরি-আর্বান অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসিনা মরম ওইদুনা হৌজিক লৈরিবা সি.ঐচ.সি.শিং, পি.ঐচ.সি.শিং অমসুং এস.ঐচ.সি.শিং(৬-২০ বেদেদ য়ুনিতশিং) অসিদা অহেনবা ফমুং হাপচিন্ননবগীদমক প্রি-ফেব্রিকেতেদ স্ত্রকচরশিং শেমদুনা কম্ম্যুনিতীদা হেন্না নকশিন্না কেয়র লৌরগনি অমসুং তাইয়র- II নত্রগা তাইয়র- III শহরশিং অমসুং দিস্ত্রিক হেদক্বাতরশিংদা অসিদা লৈরিবা অৱাৎপশিং অসিগী মতুং ইন্না হেন্না চাওবা ফিল্দ হোস্পিতালশিং(৫০-১০০ বেদেদ য়ুনিতশিং) শেমগৎপদা মতেং পাংবা৷
• মেদিকেল গ্যাস পাইপলাইন সিস্তেম(এম.জি.পি.এস.)গা লোইননা লিক্বুইদ মেদিকেল ওক্সিজেন স্তোরেজ তেঙ্ক মশিং ১০৫০ ইন্সতোল্দ তৌবা, মসিনা জিলা অমমমদা য়ামদ্রবদা অসিগুম্বা য়ুনিত অমমম লৈহনবদা মীৎয়েং থম্লি৷
• হৌজিক লৈরিবা এম্বুলেন্সকী মশিং হেনগৎহনবা – পেকেজ অসিগী মখাদা এম্বুলেন্স ৮,৮০০ হাপচিল্লগনি৷
• কোবিদ মেনেজমেন্ত য়াম্না ইফেক্তিব ওইনা তৌননবগীদমক আর্দরগ্রেজুয়েত, পোস্ত গ্রেজুয়েত মেদিকেল ইন্তর্নশিং অমসুং অরোইবা চহিদা তম্লিবা এম.বি.বি.এস., বি.এস.সি., অমসুং জি.এন.এম. নর্সিং মহৈরোইশিং শিজিন্নবা৷
• “তেস্ত, আইসোলেত অমসুং ত্রিত” তৌদুনা অমসুং মতম পুম্নমক্তা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র ইনবা অসিনা কোবিদ-১৯ মাই পাক্না থেংননবগী নেস্নেল স্ত্রাতিজী ওইরি, নোংমদা য়ামদ্রবদা লাখ ২১.৫গী চাংদা লৈহন্নবা রাজ্যশিংদা মতেং পাংলি৷
• বফর স্তোক শেম্বা য়াওনা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগীদমক তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিংগী অৱাৎপা লৈহন্দনবগীদমক জিলাশিংদা ফ্লেক্সিবল সপোর্ত পীরগনি৷
মখাদা পীরিবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সেয়র অসিদা ২০২১গী জুলাই ০১দগী ২০২২গী মার্চ ৩১ ফাওবদা অপুনবা লুপা কোতি ২৩,১২৩গী মমল ওইরিবা "ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস প্রোজেক্ত: ফেস-II" চৎনরগনি:
• ই.সি.আর.পি. -IIগী কেন্দ্রগী সেয়র–লুপা কোতি ১৫,০০০
• ই.সি.আর.পি. -IIগী রাজ্যগী সেয়র –লুপা কোতি ৮,১২৩
লৈরিবা লাইনা-লাইচৎ অমসুং অনিশুবা ৱেবতা হৌজিক হৌজিক থেংনরিবা রেস্পোন্স অসি হেনগৎননবা কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিং/এজেন্সীশিং অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংদা সপোর্ত পীননবা এফ.ৱাই ২১-২২গী লাক্কদৌরিবা থা ৯ অসিদা লৈরিবা অৱাৎপশিং অসি অথুবা মতমদা মেনখৎনবা মীৎয়েং চংলগনি৷
বেক্তগ্রাউন্দ:
হৌখিবা চহিগী মার্চ থাদা, লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অহানবা ৱেব থেংনখিবা মতমদা, প্রধান মন্ত্রীনা “ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ”কীদমক লুপা কোতি ১৫,০০০গী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা লাওথোকখি, মসিনা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা হোৎনখিবা অদুদা অচৌবা মতেং ওইখি অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিগী থেংননবগী পাংথোক্লিবা হেল্থ সিস্তেম এক্তিবিতীশিং কেতেলাইস তৌখি৷ ২০২১গী ফেব্রুৱারি থাখাই অদুৱাইদগী হৌদুনা, লৈবাক অসিদা কোবিদ লাইচৎকী অনিশুবা ৱেব রুরেল, পেরি-আর্বান অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা শন্দোরকখি৷