Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding (MoU) between Indian Institute of Space science and Technology (IIST) and The Delft University of Technology (TU Delft), the Netherlands for research collaboration- reg
04 AUG 2021 3:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between Indian Institute of Space science and Technology (IIST) and The Delft University of Technology (TU Delft), for carrying out the Academic programmes and Research activities involving students and faculty members in each institution signed on April 09, 2021 and May 17, 2021 at respective institutes and exchanged by email.
Details of MoU:
1. Students exchange programme: The Parties may exchange students at undergraduate, postgraduate and doctoral level. The Parties will mutually discuss and decide the areas of studies and credits to be pursued under the scheme. Both parties agree the Practicum exchange programme for degree training should follow the educational system and regulations of the hosting partner.
2. Dual Degree/Double Degree programme: The Parties may develop specialized curriculum to be pursued by students for award of either undergraduate of postgraduate degree, which will be in addition to the initial degree to be awarded by the home Institute.
3. Internships and project work: The Parties may design and develop research of engineering project assignments which will be pursued by students during their stay both short term and long term, in the partner institute.
4. Faculty exchange: The Partiers may consider Faculty exchange programme during which their faculty member will offer courses in the partner institute, for which the course contents will be developed jointly.
5. Joint Research: The faculty members of both parties may identify the joint research programme in common areas of interest with defined duration.
Benefits:
Signing of this Agreement shall enable pursuing the following potential interest areas of cooperation such as, exchange of faculty members, students and researchers, scientific materials, publications and information. Joint research meeting, PhD program, Dual Degree/Double Degree programme.
Cooperation with the EWI, TU Delft, The Netherlands an oldest and largest Dutch public Technological University through this Agreement would lead to develop a joint activity in research in the area of Science and Technology. Thus, all sections and regions of the country will get benefited.
The signed Agreement will provide impetus to explore newer research activities and application possibilities in the field of Science and Technology.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ନେଦରଲାଣ୍ଡର ଟିୟୁ ଡେଲଫ୍ଟ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
04 AUG 2021 3:58PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ(ଆଇଆଇଏସ୍‌ଟି) ଓ ନେଦରରାଣ୍ଡ (ହଲାଣ୍ଡ)ର ଡେଲଫ୍ଟ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଟିୟୁ ଡେଲଫ୍ଟ) ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବୁଝାମଣା ଫଳରେ ଉଭୟ ଦେଶର ଏହି ଦୁଇ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହଯୋଗ ରକ୍ଷା କରି ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବେ । ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହଯୋଗ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବେ । ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗବେଷକ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଚଳିତବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲ ୯ ଓ ମେ ୧୭ରେ ଯଥାକ୍ରମେ ଏହି ଦୁଇ ଅନୁଷ୍ଠାନର କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଇ-ମେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ ।
ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ
୧) ଏହି ବୁଝାମଣା ଫଳରେ ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବେ । ସ୍ନାତକ ଓ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ସ୍ତରର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଏବଂ ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚୂଡାନ୍ତ ବ୍ୟାବହାରିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପ୍ରାକ୍ଟିକମ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ) ସ୍ନାତକସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସମ୍ମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ନାତକସ୍ତରର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପରର ଶୈକ୍ଷିକବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଜ ନିଜର ନୀତିନିୟମକୁ ମାନିବେ ।
୨) ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେତେକ ବିଷୟକୁ ବାଛି ସେଥିରେ ଉଭୟପକ୍ଷଙ୍କ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ନାତକସ୍ତରରେ ଦ୍ୱୈତ ଡିଗ୍ରୀ (ଡବଲ ଡିଗ୍ରୀ) ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପକ୍ଷ ନିଜର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଡିଗ୍ରୀ ଆଗେ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
୩) ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଓ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ୱାର୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଉଭୟପକ୍ଷ ନିଜ ନିଜର ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପରସ୍ପରର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚିତ ବିଷୟରେ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଓ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ପାଠପଢା, ଗବେଷଣା ଓ ତାଲିମର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବେ ।
୪) ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱୟ ନିଜ ନିଜର ଫାକଲ୍ଟି ବା ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାର ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଫାକଲଟି ମିଳିତଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ପରସ୍ପରର ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପଢାଇବେ ।
୫) ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଉଭୟ ଦେଶର ଫାକଲ୍ଟି ମେମ୍ବରମାନେ ମିଳିତଭାବେ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବେ । ସେହି ବିଷୟ ଗୁଡିକ ଦୁଇଦେଶର ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅନୁକୂଳ ହେବା ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଲାଭ- ଏହି ବୁଝାମଣା ଫଳରେ ଦୁଇଦେଶ ସମ୍ଭାବନାମୟ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏହା ଫଳରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବଢିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଫାକଲ୍ଟି ବିନିମୟ ସହଜ ହେବ । ଏହାଛଡା ଦୁଇ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଗବେଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୁଫଳ ପାଇପାରିବେ । ଏହାଛଡା ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପକରଣ ଓ ସାମଗ୍ରୀର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ସହଜ ହେବ । ଏହା ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗବେଷଣାଲବ୍ଧ ସନ୍ଦର୍ଭର ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ବୈଠକ, ପିଏଚ୍‌ଡି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଦ୍ୱୈତ ଡିଗ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବ ।
ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇ, ଟିୟୁ, ଡେଲଫ୍ଟ, ହଲାଣ୍ଡର ସର୍ବବୃହତ୍ ଓ ଅନ୍ୟତମ ପୁରୁଣା ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ । ଏହି ରାଜିନାମା ଫଳରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଗବେଷକ, ଫାକଲ୍ଟି ଉପକୃତ ହେବେ । ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏହି ବୁଝାମଣା ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଭୟପକ୍ଷ ଲାଭବାନ ହେବେ ।
ସର୍ବୋପରି ଗବେଷଣାର ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର ବାଛିବା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ତଥା ଏହାର ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ।