Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves continuation of Samagra Shiksha Scheme for School Education from 1st April, 2021 to 31st March, 2026
Financial outlay of Rs.2,94,283.04 crore which includes Central share of Rs.1,85,398.32 crore
The scheme covers 1.16 million schools, over 156 million students and 5.7 million Teachers of Govt. and Aided schools
04 AUG 2021 3:57PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for continuation of the revised Samagra Shiksha Scheme for a period of five years i.e., from 2021-22 to 2025-26 with a total financial outlay of Rs.2,94,283.04 crore which includes Central share of Rs.1,85,398.32 crore.
Benefits:
The scheme covers 1.16 million schools, over 156 million students and 5.7 million Teachers of Govt. and Aided schools (from pre-primary to senior secondary level).
Details:
The Samagra Shiksha scheme is an integrated scheme for school education covering the entire gamut from pre-school to class XII. The scheme treats school education as a continuum and is in accordance with Sustainable Development Goal for Education (SDG-4). The scheme not only provides support for the implementation of the RTE Act but has also been aligned with the recommendations of NEP 2020 to ensure that all children have access to quality education with an equitable and inclusive classroom environment which should take care of their diverse background, multilingual needs, different academic abilities and make them active participants in the learning process.
The major interventions, across all levels of school education, proposed under the scheme are: (i) Universal Access including Infrastructure Development and Retention; (ii) Foundational Literacy and Numeracy, (iii) Gender and Equity; (iv) Inclusive Education; (v) Quality and Innovation; (vi) Financial support for Teacher Salary; (vii) Digital initiatives; (viii) RTE Entitlements including uniforms, textbooks etc.; (ix) Support for ECCE; (x) Vocational Education; (xi) Sports and Physical Education; (xii) Strengthening of Teacher Education and Training; (xiii) Monitoring; (xiv) Programme Management; and (xv) National Component.
Following new interventions have been incorporated in the revamped Samagra Shiksha based on the recommendations of the National Education Policy 2020:
• In order to enhance the direct outreach of the scheme, all child centric interventions will be provided directly to the students through DBT mode on an IT based platform over a period of time.
• The scheme will have an effective convergence architecture with various Ministries/ developmental agencies of the Centre and State Governments. The expansion of vocational education will be done in convergence with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship and other Ministries providing funding for Skills. The existing infrastructure of schools and ITIs and Polytechnics will be used to ensure optimum utilization of the facilities, not only for school going children but also for out of school children.
• Provision of training of Master Trainers for training of Anganwadi workers and In-service teacher training for ECCE teachers.
• Provision of upto Rs 500 per child for Teaching Learning Materials (TLM), indigenous toys and games, play based activities per annum for pre-primary sections in Government Schools.
• NIPUN Bharat, a National Mission on Foundational Literacy and Numeracy to ensure that every child achieves the desired learning competencies in reading, writing and numeracy at the end of grade III and not later than grade V has been launched under the scheme with provision of TLM upto Rs 500 per child per annum, Rs 150 per teacher for teacher manuals and resources, Rs 10-20 lakh per district for assessment.
• Specific training modules under NISHTHA by NCERT to train Secondary teachers and Primary teachers.
• Strengthening of infrastructure of schools from pre-primary to senior secondary, earlier pre-primary was excluded.
• Incinerator and sanitary pad vending machines in all girls' hostels.
• Addition of new subjects instead of Stream in existing senior secondary schools.
• Transport facility has been extended to secondary level @ upto Rs 6000 per annum.
• For out of school children at 16 to 19 years of age, support will be provided to SC, ST, disabled children, upto Rs 2000 per child per grade to complete their secondary/senior secondary levels through NIOS/SOS.
• Financial support for State Commission for Protection of Child Rights @ Rs 50 per elementary school in the state, for protection of child rights and safety.
• Holistic, 360-degree, multi-dimensional report showing progress/ uniqueness of each learner in the cognitive, affective, and psychomotor domains will be introduced in the form of Holistic Progress Card (HPC).
• Support for activities of PARAKH, a national assessment centre (Performance, Assessments, Review and Analysis of Knowledge for Holistic Development)
• Additional Sports grant of upto Rs. 25000 to schools in case atleast 2 students of that school win a medal in Khelo India school games at the National level.
• Provision for Bagless days, school complexes, internships with local artisans, curriculum and pedagogical reforms etc included.
• A new component Appointment of Language Teacher has been added in the scheme- components of training of teachers and bilingual books and teaching learning material added, besides support for salary of teachers.
• Provision made for all KGBVs to be upgraded to class XII.
• Enhanced financial support for existing Stand-alone Girls' Hostels for classes IX to XII (KGBV Type IV) of uptoRs 40 lakh per annum (earlier Rs 25 lakh per annum).
• Training for 3 months for inculcating self-defence skills under 'Rani Laxmibai Atma Raksha Prashikshan' and amount increased from Rs 3000 to Rs 5000 per month.
• Separate provision of stipend for CWSN girls @ Rs. 200 per month for 10 months, in addition to student component from pre-primary to senior secondary level.
• Provision of annual identification camps for CWSN at block level @Rs. 10000 per camp and equipping of Block Resource centres for rehabilitation and special training of CWSN.
• Provision for Establishment of New SCERT has been included and new DIETs in districts created upto 31st March 2020.
• Setting up of assessment cell preferably at SCERT to conduct various achievement surveys, develop test materials & item banks, training of various stakeholders & test administration, data collection analysis and report generation, etc.
• The academic support of BRCs and CRCs has been extended for pre-primary and Secondary level also.
• Support under Vocational Education extended to Government aided schools also in addition to Government Schools and grant/number of job roles/sections linked to enrolment and demand.
• Provision of Classroom cum workshop for Vocational Education in schools serving as Hub for other schools in the neighbourhood. Provision of transport and assessment cost for schools serving as spokes has been made.
• Provision of ICT labs, Smart classrooms including support for digital boards, smart classrooms, virtual classrooms and DTH channels have been provided.
• Child tracking provision included for students of Government and Government aided schools
• Support for Social Audit covering 20% of schools per year so that all schools are covered in a period of Five years.
Implementation Strategy and Targets:
The Scheme is implemented as a Centrally Sponsored Scheme through a single State Implementation Society (SIS) at the State level. At the National level, there is a Governing Council/Body headed by the Minister of Education and a Project Approval Board (PAB) headed by Secretary, Department of School Education and Literacy. The Governing Council/body will be empowered to modify financial and programmatic norms and approve the detailed guidelines for implementation within the overall Framework of the scheme. Such modifications will include innovations and interventions to improve the quality of school education.
In order to enhance the direct outreach of the scheme, all child centric interventions will be provided directly to the students through DBT mode on an IT based platform over a period of time.
The Scheme covers 1.16 million schools, over 156 million students and 5.7 million Teachers of Government and Aided schools (from pre-primary to senior secondary level) by involving all stakeholders of the school ecosystem i.e. Teachers, Teacher Educators, Students, Parents, Community, School Management Committees, SCERTs, DIETs, BITEs, Block Resource Persons, Cluster Resource Persons, Volunteers for providing quality, inclusive and equitable education. Further, the scheme will have an effective convergence architecture with various Ministries/ developmental agencies of the Centre and State Governments. As envisaged in NEP 2020, there will be a greater focus on imparting skills among the students. The expansion of vocational education will be done in convergence with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship and other Ministries providing funding for Skills. The existing infrastructure of schools and ITIs and Polytechnics will be used to ensure optimum utilization of the facilities, not only for school going children but also for out of school children.
Major Impacts:
The Scheme aims to universalize access to school education; to promote equity through the inclusion of disadvantaged groups and weaker sections, and to improve the quality of education across all levels of school education. The major objectives of the Scheme are to Support States and UTs in:
1. Implementing the recommendations of the National Education Policy 2020 (NEP 2020);
2. Implementation of Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009;
3. Early Childhood Care and Education;
4. Emphasis on Foundational Literacy and Numeracy;
5. Thrust on Holistic, Integrated, Inclusive and activity based Curriculum and Pedagogy to impart 21st century skills to the students;
6. Provision of quality education and enhancing learning outcomes of students;
7. Bridging Social and Gender Gaps in School Education;
8. Ensuring equity and inclusion at all levels of school education;
9. Strengthening and up-gradation of State Councils for Educational Research and Training (SCERTs)/State Institutes of Education and District Institutes for Education and Training (DIET) as nodal agency for teacher training;
10. Ensuring safe, secure and conducive learning environment and maintenance of standards in schooling provisions and
11. Promoting vocational education.
AtmaNirbhar Bharat:
Recognizing the crucial role of Foundational skills in the national development, it was announced under the 'AtmaNirbhar Bharat' campaign that a National Foundational Literacy and Numeracy Mission will be launched, for ensuring that every child in the country necessarily attains foundational literacy and numeracy in Grade 3 by 2026-27. In this context, "National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding and Numeracy (NIPUN Bharat)" has been launched on 5th July 2021 under Samagra Shiksha.
Details and progress of scheme if already running:
The Scheme is being implemented as a Centrally Sponsored Scheme in partnership with State and UT Governments to support the States and UTs in universalizing access and improving quality of school education across the country. The achievements of Samagra Shiksha are as follows:
• During 2018-2019 to 2020-2021, 1160 schools have been upgraded at Elementary, Secondary and Higher Secondary level, 54 new residential schools/ hostels have been opened, 41180 schools have been strengthened (including Additional classrooms), 13.51 lakh schools have been provided library facilities, 13.14 lakh schools have been provided sports equipment facility, 12633 schools have been covered under ICT & Digital initiatives, 5579 schools have been covered under vocational education, 783 KGBVs have been upgraded from class VIII to class X, 925 KGBVs have been upgraded from class VIII to class XII and 11562 separate girls toilets have been constructed.
• In addition, during 2018-2019, 4.78 lakh out of school children have been provided special training at elementary level, 4.24 lakh children have been provided transport and escort facility, 16.76 lakh children have been covered under Section 12(l)(c) of the RTE Act, 6.96 cr children have been provided free uniforms, 8.72 cr children have been provided free textbooks at elementary level, 0.74 cr children have been provided remedial teaching, 14.58 lakh teachers have been trained, 69173 schools provided self defence training to girls, 3.79 lakh CWSN girls have been provided stipend and 23183 special educators have been provided financial assistance.
• Also, during 2019-2020, 5.07 lakh out of school children have been provided special training at elementary level, 6.78 lakh children have been provided transport and escort facility, 21.58 lakh children have been covered under Section 12(l)(c) of the RTE Act, 6.89 cr children have been provided free uniforms, 8.78 cr children have been provided free textbooks at elementary level, 1.76 cr children have been provided remedial teaching, 28.84 lakh teachers have been trained, 166528 schools provided self defence training to girls, 3.22 lakh CWSN girls have been provided stipend and 24030 special educators have been provided financial assistance.
• Also, during 2020-2021, 3.23 lakh out of school children have been provided special training at elementary level, 2.41 lakh children have been provided transport and escort facility, 32.67 lakh children have been covered under Section 12(l)(c) of the RTE Act, 6.57 cr children have been provided free uniforms, 8.84 cr children have been provided free textbooks at elementary level, 1.44 cr children have been provided remedial teaching, 14.32 lakh teachers have been trained, 81288 schools provided self defence training to girls, 3.52 lakh CWSN girls have been provided stipend and 22990 special educators have been provided financial assistance.
Background:
Union Budget, 2018-19 has announced that school education would be treated holistically and without segmentation from pre-primary to class XII. It is, in this context, that the Department launched the Integrated Scheme for School Education, Samagra Shiksha in 2018 by subsuming the erstwhile Centrally Sponsored Schemes of Sarva Shiksha Abhiyan (SSA), Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) and Teacher Education (TE). The scheme treats school education as a continuum and is in accordance with Sustainable Development Goal for Education (SDG-4). The scheme not only provides support for the implementation of the RTE Act but has also been aligned with the recommendations of NEP 2020 to ensure that all children have access to quality education with an equitable and inclusive classroom environment which should take care of their diverse background, multilingual needs, different academic abilities and make them active participants in the learning process.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা স্কুল এজুকেসনগীদমক সমগ্র শিক্ষা স্কীম অসি এপ্রিল ১, ২০২১দগী মার্চ ৩১, ২০২৬ ফাওবা মখা চত্থহনবদা অয়াবা পীখ্রে
কেন্দ্রগী শিয়র লুপা করোর ১,৮৫,৩৯৮.৩২ য়াওনা লুপা করোর ২,৯৪,২৮৩.০৪গী ফাইনান্সিএল আউতলে ওইরি
স্কীম অসিনা স্কুল করোর ১.১৬, মহৈরোই করোর ১৫৬ হেন্না অমসুং সরকারগী অমসুং এদেদ স্কুলশিংগী ওজা করোর ৫.৭ কোনশিল্লি
04 AUG 2021 3:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনিৎ কম্মিতি ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা কেন্দ্রগী শিয়র লুপা করোর ১,৮৫,৩৯৮.২২ য়াওনা অপুনবা ফাইনান্সিএল আউতে লুপা করোর২,৯৪,২৮৩.০৪গা লোইননা চহি মঙাগী মতমগী হায়বদি ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা রিভাইজ তৌরবা সমগ্র শিক্ষা স্কীম অসি মখা চত্থহনবদা অয়াবা পীখ্রে।
কান্নবশিং:
স্কীম অসিদা স্কুল করোর ১.১৬, মহৈরোই করোর ১৫৬ হেন্না অমসুং সরকারগী অমসুং এদেদ স্কুলশিংগী (প্রি-প্রাইমরীদগী সিনিয়র সেকেন্দরী লেবেল) ওজা করোর ৫.৭ কোনশিল্লি।
অকুপ্পা মরোল:
সমগ্র শিক্ষা স্কীম অসি প্রি-স্কুলদগী ক্লাস XII ফাওবা কোনশিল্লিবা স্কুল এজুকেসনগী ইন্তিগ্রেতেদ স্কীম অমনি। স্কীম অসিনা স্কুল এজুকেসনবু কন্তিনম অমা ওইনা লৌই অমসুং মসি সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল ফোর এজুকেসন (এস.দি.জি.-৪)গী মতুং ইন্না পাইখৎপনি। স্কীম অসিনা আর.তি.ই. এক্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংবতা নত্তনা মসিনা তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দ, মল্তিলিংগ্যুএলগী মথৌ তাবশিং, তোঙান-তোঙানবা একাদেমিক এবিলিতীশিং অমসুং অঙাংশিংবু লর্নিং প্রোসেস্তা থৱাই য়াওনা শরুক য়াহন্নবা ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব ক্লাসরুমগী ফীভম অমা শেমগৎপগা লোইননা অঙাং পুম্নমক্তা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহনবা ঙম্নবা এন.ই.পি. ২০২০গী রিকম্মেন্দেসনশিং অদুগী মখাদসু চলাইরি।
স্কীম অসিগী মখাদা স্কুল এজুকেসনগী লেবেল পুম্নমক্তা প্রপোজ তৌখিবা মরুওইবা থৌরাংশিং অদুদি: (i) ইফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং রিতেন্সন য়াওনা য়ুনিভর্সেল এক্সেস ফংহনবা; (ii) ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী, (iii) জেন্দর অমসুং ইক্বিতী; (iv) ইনক্লুসিব এজুকেসন; (v) ক্বালিতী অমসুং ইনোভেসন; (vi) ওজাগী তোলোপকীদমক শেলগী তেংবাং; (vii) দিজিতেলগী ওইবা থৌরাংশিং; (viii) য়ুনিফোর্মশিং, লাইরিকশিং অসিনচিংবা য়াওনা আর.তি.ই.গী ফংফমথোকপশিং; (ix) ই.সি.সি.ই. সপ্পোর্ত তৌবা; (x) ভোকেস্নেল এজুকেসন; (xi) স্পোর্তস অমসুং ফিজিকেল এজুকেসন; (xii) তীচর এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা; (xiii) মোনিতর তৌবা; (xiv) প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত; অমসুং (xv) নেস্নেল কম্পোনেন্ত।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা নৌনা শেমদোক্লবা সমগ্র শিক্ষা অসিদা অনৌবা থৌরাংশিং হাপচিনখ্রে:
• স্কীমগী দাইরেক্ত আউতরীচ হেনগৎহন্নবা মতম খরগী ওইনা আই.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা প্লেৎফোর্ম অমদা দি.বি.তি. মোদকী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংদা হকথেংননা চাইল্দ সেন্ত্রিক ওইবা থৌরাং পুম্নমক ফংহনগনি।
• স্কীম অসিদা কেন্দ্রগী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিবেলপমেন্তেল এজেন্সীশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা অফবা কনভর্জেন্স আর্কিতেকচর অমা থমগনি। ভোকেস্নেল এজুকেসন অসি স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোর্সিপ মন্ত্রালয় অমসুং স্কিল্সকী ফন্দিং তৌরিবা অতৈ মন্ত্রালয়শিংগা লোইননা পুনশিন্নদুনা চাউথোকহনগনি। হৌজিক লৈরিবা স্কুলশিং অমসুং আই.তি.আই.শিং অমসুং পোলিতেক্নিক্সকী লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি স্কুল চৎলিবা অঙাংশিংতা নত্তনা স্কুল তমদবা অঙাংশিংনা খুদোংচাবশিং মপুং ফানা ফংহন্নবা হোৎনবদা শীজিন্নগনি।
• অঙ্গনৱাদী ৱর্করশিংগী ত্রংনিং তৌনবা মাস্তর ত্রেনরশিং ত্রেনিং পীনবা অমসুং ই.সি.সি.ই. ওজাশিংগী ওইনা ইন-সর্ভিস ওজাগী ত্রেনিং পীনবা প্রোভিজনশিং।
• তীচিং লর্নিং মেতরিএলশিং (তি.এল.এম.), ইন্দিজিনস ওইবা শান্নপোৎশিং অমসুং গেমশিংগী, সরকারগী স্কুলশিংদা প্রি-প্রাইমরী সেক্সনশিংগী চহি অমগী ওইবা প্লে বেজ এক্তিবিতীশিংগী ওইনা অঙাং অমগী লুপা ৫০০ ফাওবগী প্রোভিজন।
• চহি অমদা অঙাং অমদা লুপা ৫০০ ফাওবগী তি.এল.এম., তীচর মেন্যুএলশিং অমসুং রিসোর্সশিংগীদমক ওজা অমদা উপা ১৫০, এসেসমেন্তগী ওইনা জিলা অমদা লুপা লাখ ১০-২০গী প্রোভিজনগা লোইননা স্কীম অসিগী মখাদা অঙাং খুদিংমক্তা গ্রেদ III লোইরকপদা অমসুং গ্রেদ V কাদ্রিঙৈ মমাংদা পাবা, ইবা অমসুং ন্যুমরেসীদা মথৌ তাবা লর্নিং কম্পিতেন্সীশিং ফংহনবা ঙম্নবা এন.আই.পি.য়ু.এন. ভারত, নেস্নেল মিসন ওন ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী হৌদোকখ্রে।
• এন.সি.ই.আর.তি.না সেকেন্দরী ওজাশিং অমসুং প্রাইমরী ওজাশিং ত্রেন তৌনবগী নিস্থাগী মখাদা অখন্নবা ত্রেনিং মোদ্যুলশিং।
• প্রি-প্রাইমরীদগী হৌরগা সিনিয়র সেকেন্দরী ফাওবা স্কুলশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, মমাংদা প্রি-প্রাইমরী য়াওহল্লমখিদে।
• নুপীমচাশিংগী হোস্তেল পুম্নমক্তা ইন্সিনেরেতর অমসুং সেনিতরী পেদকী ভেন্দি মেছিনশিং থম্বা।
• হৌজিক লৈরিবা সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুলশিংদা স্ত্রীম হাপচিনবগী মহুৎ অনৌবা সবজেক্তশিং হাপ্পা।
• সেকেন্দরী লেবেলগী ওইনা চহি অমদা লুপা ৬০০০ ফাওবা ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতী শাংদোকহনবা।
• এন.আই.ও.এস./এস.ও.এস.কী খুত্থাংদা চহি ১৬তগী ১৯ ফাওবগী মনুংদা লৈবা স্কুল তমদ্রবা অঙাংশিংগীদমক এস.সি., এস.তি. মীমান্নদ্রবা অঙাংশিংদা মখোয়গী সেকেন্দরী/সিনিয়র সেকেন্দরী লেবেলশিং লোইশিনবা ঙম্নবা অঙাং অমগী ওইনা গ্রেদ অমগী লুপা ২০০০ ফাওবগী মতেং পীগনি।
• অঙাংগী হক অমসুং খুদোংথিবা নংদনবা ঙাকপী শেনবীনবগীদমক্তা রাজ্যদা লৈরিবা ইলিমেন্তরী স্কুল অমগী লুপা ৫০গী ওইবা স্তেৎ কম্মিসন ফোর প্রোতেক্সন ওফ চাইল্দ রাইৎকী শেলগী তেংবাং।
• কোগ্নিতিব, এফেক্তিব অমসুং সাইকোমোতোর দোমেনশিংদা লর্নর অমমমগী প্রোগ্রেস/য়ুনিকনেস উৎনবা হোলোস্তিক, ৩৬০-দিগ্রী, মল্ত-দাইমেনস্নেল রিপোর্ত উৎনবা হোলিস্তিক প্রোগ্রেস কার্দ (ঐচ.পি.সি.)গী মওংদা চৎনহনগনি।
• নেস্নেল এসেসমেন্ত সেন্তর অমা ওইরিবা, পি.এ.আর.এ.কে.ঐচ.কী থবক-থৌরমশিং সপোর্ত তৌবা (পর্ফোর্মেন্স, এসেসমেন্তস, রিভ্যু এন্দ এনলাইসিস ওফ নোলেদজ ফোর হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত)
• নেস্নেল লেবেলদা খেলো ইন্দিয়া স্কুল গেম্সতা স্কুল অদুগী য়ামদ্রবদা মহৈরোই ২না মেদল অমা ফংবদা স্কুলশিং অদুদা লুপা ২৫০০০ ফাওবগী অহেনবা স্পোর্তসকী শেন্থং।
• লাইরিক খাউ য়াওদবা নুমিৎশিং, স্কুল কমপ্লেক্সশিং, লোকেল আর্তিসেনশিংগা ইন্তর্নশিপশিং তৌবা, করিকুলম অমসুং পেদাগোজিকেল রিফোর্মশিংগী প্রোভিজন য়াওহনবা।
• স্কীম অসিদা লেংগ্বেজ তীচর এপোইন্ত তৌনবগী অনৌবা কম্পোনেন্ত হাপচিনখ্রে - ওজাশিংগী তোলোপ পীনবা মতেংগী মথক্তা ওজাশিংগী ত্রেনিং তৌবগী অমসুং বাইলিংগ্যুএল লাইরিকশিং অমসুং তীচিং লর্নিং মেতরিএলশিংগী কম্পোনেন্ত হাপচিনখ্রে।
• কে.জি.বি.ভি. পুম্নমক ক্লাস XII ফাওবা অপগ্রেদ তৌনবা প্রোভিজন শেমখ্রে।
• ক্লাস IX দগী XII (কে.জি.বি.ভি. তাইপ IV) ফাওবগী হৌজিক লৈরিবা স্তেন্দ-এলোন গর্লস হোস্তেলশিংগী ওইনা চহি অমদা লুপা লাখ ৪০ ফাওবগী শেলগী তেংবাং হেনগৎহনখ্রে (মমাংদা চহিদা লাখ ২৫ ওইরম্বা)।
• ‘রানি লক্ষ্মিবাই আত্মা রক্ষা প্রশিক্ষন’গী মখাদা সেল্ফ-দিফেন্স স্কিলশিংগী তম্না থা ৩গী ত্রেনিং য়াওহনবা অমসুং শেনফম অসি থাদা লুপা ৩০০০দগী লুপা ৫০০০দা হেনগৎহনবা।
• প্রি-প্রাইমরীদগী সেকেন্দরী লেবেলদা লৈরিবা মহৈরোইগী কম্পোনেন্ত অসিগী মথক্তা সি.দবল্যু.এস.এন. নুপীমচাশিংগীদমক্তা থা ১০গী ওইনা থা অমগী লুপা ২০০গী স্তাইপেন্দগী তোখাইবা প্রোভিজন।
• কেম্প অমমমগী অমদি সি.দবল্যু.এস.এন.গী রিহেবিলিতেসন অমসুং স্পেসিএল ত্রেনিংগীদমক্তা ব্লোক রিসোর্স সেন্তরশিং ইক্বিপ তৌনবা ব্লোক লেবেলদা সি.দবল্যু.এস.এন.গীদমক এন্যুএল আইদেন্দতিফিকেসন কেম্পশিংগী ওইনা লুপা ১০০০০গী প্রোভিজন।
• অনৌবা এস.সি.ই.আর.রি. থম্নবা প্রোভিজন হাপখ্রে অমসুং মার্চ ৩১, ২০২০ ফাওবদা জিলাশিংদা অনৌবা দি.আই.ই.তি.শিং শেমখ্রে।
• তোঙান-তোঙানবা এচীফমেন্ত সর্ভেশিং পাঙথোক্নবা, তেস্ত মেতরিএলশিং অমসুং আইতেম বেঙ্কশিং দিবেলপ তৌনবা, তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং তেস্ত এদমিনিস্ত্রেসনগী, দেতা কলেক্সন এনলাইসিস অমসুং রিপোর্ত জেনরেসন অসিনচিংবগী ত্রেনিং তৌনবা এস.সি.ই.আর.তি.দা এসেসমেন্ত সেল লিংখৎপা।
• প্রি- প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী লেবেলগীসু বি.আর.সি.শিং অমসুং সি.আর.সি.শিংগী একাদেমিক সপোর্ত পীবা।
• ভোকেস্নেল এজুকেসনগী মখাদা পীবা তেংবাং অসি সরকারগী স্কুলশিং অমসুং এনরোলমেন্ত অমসুং দিমান্দগা লিঙ্ক তৌবা থবক্কী রোলশিং/সেক্সনশিংগী গ্রান্ত/মশিংগী মথক্তা সরকারগী এদেদ স্কুলশিং কোনশিনখ্রে।
• য়ুম্লোন্নবদা লৈরিবা অতৈ স্কুলশিংগীদমক্তা হব ওইনা মথৌ তৌরিবা স্কুলশিংদা ভোকেস্নেল এজুকেসনগীদমক্তা ক্লাসরুম কম ৱর্কশোপকী প্রোভিজন থম্বা। স্পোক্স ওইনা মথৌ তৌরিবা স্কুলশিংগী ত্রান্সপোর্ত অমসুং এসেসমেন্তগী শেনফমগী ওইবা প্রোভিজন শেমখ্রে।
• দিজিতেল বোর্দশিং, স্মার্ত ক্লাসরুমশিং, ভর্চ্যুএল ক্লাসরুমশিং অমসুং দি.ই.ঐচ. চেনেলশিংগী এংবাং য়াওনা আই.সি.তি. লেবশিং, স্মার্ত ক্লাসরুমশিংগী প্রোভিজন শেমখ্রে।
• সরকার অমসুং সরকারগী এদেদ স্কুলশিংগী মহৈরোইশিংগীদমক্তা চাইল্দ ত্রেকিং প্রোভিজন হাপখ্রে।
• স্কুল পুম্নমক চহি মঙাগী মতমগী মনুংদা কোনশিনহন্নবা চহি অমগী স্কুলশিংগী চাদা ২০ কভর তৌবা সোসিএল ওদিৎকী তেংবাং।
ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লালোং অমদি পান্দমশিং:
স্কীম অসি রাজ্যগী থাক্তা সিঙ্গল স্তেৎ ইমপ্লিমেন্তেস সোসাইতী (এস.আই.এস.) অমগী খুত্থাংদা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। জাতিগী থাক্তা এজুকেসন মন্ত্রীনা লুচিংবা গভর্নিং কাউন্সিল/বোদী অমা লৈ অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসীগী সেক্রেতরীনা লুচিংবা প্রোজেক্ত এপ্রুবেল বোর্দ (পি.এ.বি.) অমা লৈ। ফাইনান্সিএল অমসুং প্রোগ্রামেতিক নোর্মশিং অসি শেমদোক্নবা অমসুং পীরিবা স্কীমগী ওভরওল ফ্রেমৱর্ককী মনুংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা গাইদলাইনশিং অসি অয়াবা পীনবা গভর্নিং কাউন্সিল/বোদীদা শক্তি পীগনি। অসিগুম্বা শেমদোক-শাদোকপশিং অসিদা স্কুল এজুকেসন ক্বালিতী লৈহন্নবা ইনোভেসনশিং অমসুং থৌরাংশিং য়াওগনি।
স্কীম অসিগী দাইরেক্ত আউতরীচ হেনগৎহন্নবা মতম খরগী ওইনা আই.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা প্লেৎফোর্ম অমদা দি.বি.তি. মোদকী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংদা হকথেংননা চাইল্দ সেন্ত্রিক ওইবা থৌরাং পুম্নমক ফংহনগনি।
ক্বালিতী লৈবা, ইক্লুসিব ওইবা অমসুং ইক্বিতেবল এজুকেসন ফংহন্নবা স্কুল ইকোসিস্তেমগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক হায়বদি ওজাশিং, তীচর এজুকেসতরশিং, মহৈরোইশিং, মমা-মপাশিং, কম্ম্যুনিতী, স্কুল মেনেজমেন্ত কম্মিতীশিং, এস.সি.ই.আর.তি.শিং, দি.আই.ই.তি.শিং, বি.আই.তি.ই.শিং, ব্লোক রিসোর্স পর্সনশিং, ক্লস্তর রিসোর্স পর্সনশিং, ভোল্যুন্তিয়রশিং য়াওহন্দুনা স্কীম অসিদা স্কুল করোর ১.১৬, মহৈরোই করোর ১৫৬ হেন্না অমসুং সরকারগী অমসুং এদেদ স্কুলশিংগী (প্রি-প্রাইমরীদগী সিনিয়র সেকেন্দরী লেবেল) ওজা করোর ৫.৭ কোনশিল্লি।
মখা তানা, স্কীম অসিদা কেন্দ্রগী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিবেলপমেন্তেল এজেন্সীশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা অফবা কনভর্জেন্স আর্কিতেকচর অমা থমগনি। এন.ই.পি. ২০২০গী পান্দম অদুগী মতুং ইন্না মহৈরোইশিংগী মরক্তা স্কিলশিং লৈহনবদা অচৌবা মীৎয়েং চংলগনি। ভোকেস্নেল এজুকেসন অসি স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোর্সিপ মন্ত্রালয় অমসুং স্কিল্সকী ফন্দিং তৌরিবা অতৈ মন্ত্রালয়শিংগা লোইননা পুনশিন্নদুনা চাউথোকহনগনি। হৌজিক লৈরিবা স্কুলশিং অমসুং আই.তি.আই.শিং অমসুং পোলিতেক্নিক্সকী লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি স্কুল চৎলিবা অঙাংশিংতা নত্তনা স্কুল তমদবা অঙাংশিংনা খুদোংচাবশিং মপুং ফানা ফংহন্নবা হোৎনবদা শীজিন্নগনি।
চাউনা শাফু পীগদবশিং:
স্কীম অসিনা স্কুল এজুকেসন অসি য়ুনিভর্সেলাইজ তৌরবা এক্সেস ফংহন্নবা; খুদোংচাবা ফংদ্রবা কাংলুপশিং অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংগী ইনক্লুজন তৌবগী খুত্থাংদা ইক্বিতী প্রমোৎ তৌনবা; অমসুং স্কুল এজুকেসনগী লেবেল পুম্নমক্তা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহন্নবা পান্দম থমখি। স্কীম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা হীরমশিং অসিদা মতেং পাংবা অসিনি:
1. নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ (এন.ই.পি. ২০২০)গী রিকম্মেন্দেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা;
2. রাইৎ ওফ চিলদ্রেন তু ফ্রী এন্দ কম্পলসরী এজুকেসন (আর.তি.ই.) এক্ত, ২০০৯ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা;
3. অর্লী চাইল্দহুদ কিয়র অমসুং এজুকেসন;
4. ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীদা মীৎয়েং চংবা;
5. মহৈরোইশিংদা ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিং অসি লৈহন্নবা হোলিস্তিক, ইন্তিগ্রেতেদ, ইনক্লুসিব অমসুং এক্তিবিতীদা য়ুম্ফম ওইবা করিকুলম অমসুং পেদাগোজীদা শাফু পীবা;
6. ক্বালিতী এজুকেসনগী প্রোভিজন অমসুং মহৈরোইশিংগী লর্নিং আউতকমশিং হেনগৎহনবা;
• vii. স্কুল এজুকেসন্দা সোসিএল অমসুং জেন্দর গেপশিং লৈহনদবা;
1. স্কুল এজুকেসনগী লেবেল পুম্নমক্তা ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুজন লৈহনবা;
2. তীচর ত্রেনিংগীদমক্তা স্তেৎ কাউন্সিল ফোর এজুকেস্নেল রিসর্চ এন্দ ত্রেনিং (এস.সি.ই.আর.তি.শিং)/স্তেৎ ইন্সতিত্যুতস ওফ এজুকেসন অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইন্সতিত্যুতস ফোর এজুকেসন এন্দ ত্রেনিং (দি.আই.ই.তি.) অসি নোদেল এজেন্সী ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অপ-গ্রেদেসন তৌবা;
3. শাফবা, সেক্যুর ওইবা অমসুং কনদক্তিব লর্নিং এনভাইর্নমেন্ত অমা ওইহনবা অমসুং স্কুলিং প্রোভিজনশিংদা কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপা অমসুং
4. ভোকেস্নেল এজুকেসন প্রমোৎ তৌবা।
আত্মানির্ভর ভারত:
লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা ফাউন্সেস্নেল স্কিলশিং অসিনা মরু ওইবা থৌদাং লৌই হায়বা খঙলদুনা ‘আত্মনির্ভ ভারত’ কেম্পেনগী মখাদা ২০২৬-২৭ ফাওবদা অঙাং খুদিংমক্না গ্রেদ ৩দা তঙাই ফদনা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী তমহন্নবা নেস্নেল ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী মিসন হৌদোকখি। হীরম অসিদা সমগ্র শিক্ষাগী মখাদা জুলাই ৫, ২০২১দা নেস্নেল মিসন ওন ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী (এন.আই.পি.য়ু.এন. ভারত) হৌদোকখি।
স্কীম অসি হান্নদগী চৎনবা ওইরবদি মসিগী অকুপ্পা মরোল অমসুং খুমাং চাউশিনবা:
স্কীম অসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা লৈবাক শিনবা থুংবদা স্কুল এজুকেসনগী এক্সেস তৌবা অসি য়ুনিভর্সলাইজ তৌনবা অমসুং ক্বালিতী লৈহন্নবা মতেং পীনবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারশিংগা লোইননা চুংশিন্নদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীম অমনি। সমগ্র শিক্ষাগী মাই পাকখিবশিং অসি মখাদা পীরি:
২০১৮-২০১৯দগী ২০২০-২০২১গী মনুংদা স্কুল ১১৬০ ইলিমেন্তরী, সেকেন্দরী অমসুং হায়র সেকেন্দরী লেবেলদা অপগ্রেদ তৌখ্রে, অনৌবা রেসিদেন্সিএল স্কুল/হোস্তেল ৫৪ হাংদোকখ্রে, স্কুল ৪১১৮০ ফগৎহনখ্রে (অহেনবা ক্লাসরুমশিং হাপচিনবা য়াওনা), স্কুল লাখ ১৩.৫১দা লাইব্রেরীগী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে, স্কুল লাখ ১৩.১৪দা স্পোর্তসকী মচাক-মথুমগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে, স্কুল ১২৬৩৩ আই.সি.তি. অমসুং দিজিতেল ইনিসিএতিবশিংগী মখাদা কোনশিনখ্রে, স্কুল ৫৫৭৯ ভোকেস্নেল এজুকেসনগী মখাদা কোনশিনখ্রে, কে.জি.বি/ভি. ৭৮৩ ক্লাস VIIIদগী ক্লাস Xদা অপগ্রেদ তৌখ্রে, কে.জি.বি/ভি. ৯২৫ ক্লাস VIIIদগী ক্লাস XIIদা অপগ্রেদ তৌখ্রে অমসুং নুপীমচাশিংগী ওইবা তোখাইবা তোইলেৎ ১১৫৬২ শাখ্রে।
মসিগী মথক্তা ২০১৮-১৯গী মনুংদা স্কুল তমদ্রবা অঙাং লাখ ৪.৭৮দা ইলিমেন্তরী লেবেলদা অখন্নবা ত্রেনিং পীখ্রে, অঙাং লাখ ৪.২৪দা ত্রান্সপোর্ত অমদি ইস্কোর্তকী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে, অঙাং লাখ ১৬.৭৬ আর.তি.ই. এক্তকী সেক্সন ১২(এল)(সি)গী মখাদা কোনশিনহনখ্রে, অঙাং করোর ৬.৯৬তা লেম্না য়ুনিফোর্ম পীখ্রে, অঙাং করোর ৮.৭২দা ইলিমেন্তরী লেবেলদা লেম্না লাইরিকশিং পীখ্রে, অঙাং করোর ০.৭৪দা রেমেদিএল তীচিং ফংহনখ্রে, ওজা লাখ ৬১৪.৫৮ ত্রেন তৌখ্রে, স্কুল ৬৯১৭৩দা নুপীমচাশিংদা সেল্ফ দিফেন্স ত্রেনিং পীখ্রে, সি.দবল্যু.এস.এন. গী নুপীমচা লাখ ৩.৭৯দা স্তাইপেন্দ পীখ্রে অমসুং স্পেসিএল এজুকেতর ২৩১৮৩দা শেলগী তেংবাং ফংহনখ্রে।
অমসুং ২০১৯-২০২০গী মনুংদা স্কুল তমদ্রবা অঙাং লাখ ৫.০৭তা ইলিমেন্তরী লেবেলগী অখন্নবা ত্রেনিং ফংহনখ্রে, অঙাং লাখ ৬.৭৮দা ত্রান্সপোর্ত অমসুং ইস্কোর্তকী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে, অঙাং লাখ ২১.৫৮ আর.তি.ই. এক্তকী সেক্সন ১২(এল)(সি)গী মখাদা কোনশিনহনখ্রে, অঙাং করোর ৬.৮৯তা লেম্না য়ুনিফোর্ম পীখ্রে, অঙাং করোর ৮.৭৮দা ইলিমেন্তরী লেবেলদা লেম্না লাইরিকশিং পীখ্রে, অঙাং করোর ১,৭৬তা রেমেদিএল তীচিং ফংহনখ্রে, ওজা লাখ ২৮.৮৪ ত্রেন তৌখ্রে, স্কুল ১৬৬৫২৮দা নুপীমচাশিংদা সেল্ফ দিফেন্স ত্রেনিং পীখ্রে, সি.দবল্যু.এস.এন. গী নুপীমচা লাখ ৩.২২দা স্তাইপেন্দ পীখ্রে অমসুং স্পেসিএল এজুকেতর ২৪০৩০দা শেলগী তেংবাং ফংহনখ্রে।
লোইননা ২০২০-২০২১গী মনুংদা স্কুল তমদ্রবা অঙাং লাখ ৩.২৩তা ইলিমেন্তরী লেবেলগী অখন্নবা ত্রেনিং ফংহনখ্রে, অঙাং লাখ ২.৪১দা ত্রান্সপোর্ত অমসুং ইস্কোর্তকী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে, অঙাং লাখ ৩২.৬৭ আর.তি.ই. এক্তকী সেক্সন ১২(এল)(সি)গী মখাদা কোনশিনহনখ্রে, অঙাং করোর ৬.৫৭তা লেম্না য়ুনিফোর্ম পীখ্রে, অঙাং করোর ৮.৮৪দা ইলিমেন্তরী লেবেলদা লেম্না লাইরিকশিং পীখ্রে, অঙাং করোর ১.৪৪তা রেমেদিএল তীচিং ফংহনখ্রে, ওজা লাখ ১৪.৩২ ত্রেন তৌখ্রে, স্কুল ৮‌১২৮৮দা নুপীমচাশিংদা সেল্ফ দিফেন্স ত্রেনিং পীখ্রে, সি.দবল্যু.এস.এন. গী নুপীমচা লাখ ৩.৫২দা স্তাইপেন্দ পীখ্রে অমসুং স্পেসিএল এজুকেতর ২২৯৯০দা শেলগী তেংবাং ফংহনখ্রে।
বেকগ্রাউন্দ:
কেন্দ্রগী ২০১৮-১৯গী বজেৎনা স্কুল এজুকেসন অসি হোলিস্তিক ওইনা য়েংগনি অমসুং প্রি-প্রাইমরীদগী ক্লাস XII ফাওবদা সেগমেন্তেসন অমত্তা লৈহলোই হায়না লাউথোকখি। মসিগী মতুং ইন্না দিপার্তমেন্তনা ইন্তিগ্রেতেদ স্কীম ফোর স্কুল এজুকেসন, সমগ্র শিক্ষা অসি ২০১৮দা হান্নগী সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীমশিং ওইরিবা সর্ব শিক্ষা অভিয়ান (এস.এস.এ.), রাশ্রিয়া মধ্যমিক শিক্ষা অভিয়ান (রমসা) অমসুং তীচর এজুকেসন (তি.ই.) অসি অবসোর্ব তৌদুনা হৌদোকখি। স্কীম অসিনা স্কুল এজুকেসনবু কন্তিনম অমা ওইনা লৌই অমসুং মসি সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল ফোর এজুকেসন (এস.দি.জি.-৪)গী মতুং ইন্না পাইখৎপনি। স্কীম অসিনা আর.তি.ই. এক্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংবতা নত্তনা মসিনা তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দ, মল্তিলিংগ্যুএলগী মথৌ তাবশিং, তোঙান-তোঙানবা একাদেমিক এবিলিতীশিং অমসুং অঙাংশিংবু লর্নিং প্রোসেস্তা থৱাই য়াওনা শরুক য়াহন্নবা ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব ক্লাসরুমগী ফীভম অমা শেমগৎপগা লোইননা অঙাং পুম্নমক্তা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহনবা ঙম্নবা এন.ই.পি. ২০২০গী রিকম্মেন্দেসনশিং অদুগী মখাদসু চলাইরি।