Ministry of Finance
Know all about e-RUPI, the new digital payment instrument
06 AUG 2021 10:57AM by PIB Mumbai
(Prime Minister Shri Narendra Modi on August 2nd launched digital payment solution e-RUPI, a cashless and contactless instrument for digital payment. Prime Minister said that the eRUPI voucher is going to play a huge role in making Direct Benefit Transfer (DBT) more effective in digital transactions in the country and will give a new dimension to digital governance. He said e-RUPI is a symbol of how India is progressing by connecting people’s lives with technology.)
What is e-RUPI and how it works ?
e-RUPI is basically a digital voucher which a beneficiary gets on his phone in the form of an SMS or QR code. It is a pre-paid voucher, which he/she can go and redeem it at any centre that accepts its.
For example, if the Government wants to cover a particular treatment of an employee in a specified hospital, it can issue an e-RUPI voucher for the determined amount through a partner bank. The employee will receive an SMS or a QR Code on his feature phone / smart phone. He/she can go to the specified hospital, avail of the services and pay through the e-RUPI voucher received on his phone.
Thus e-RUPI is a one time contactless, cashless voucher-based mode of payment that helps users redeem the voucher without a card, digital payments app, or internet banking access.
e-RUPI should not be confused with
Digital Currency which the Reserve Bank of India is contemplating. Instead e-RUPI is a person specific, even purpose specific digital voucher.
How is e-RUPI advantageous to the Consumer ?
e-RUPI does not require the beneficiary to have a bank account, a major distinguishing feature as compared to other digital payment forms. It ensures an easy, contactless two-step redemption process that does not require sharing of personal details either.
Another advantage is that e-RUPI is operable on basic phones also, and hence it can be used by persons who do not own smart-phones or in places that lack internet connection.
What are the benefits of e-RUPI for the sponsors.
e-RUPI is expected to play a major role in strengthening Direct-Benefit Transfer and making it more transparent. Since, there is no need for physical issuance of vouchers, it will also lead to some cost savings as well.
What benefits accrue to the Service Providers.
Being a prepaid voucher, e-RUPI would assure real time payments to the service provider.
Who has developed the e-RUPI ?
The National Payments Corporation of India (NPCI), which oversees the digital payments ecosystem in India, has launched e-RUPI, a voucher-based payments system to promote cashless transactions.
It has been developed in collaboration with the Department of Financial Services, Ministry of Health & Family Welfare and National Health Authority.
Which Banks issue e-RUPI ?
NPCI has partnered with 11 banks for e-RUPI transactions. They are Axis Bank, Bank of Baroda, Canara Bank, HDFC Bank, ICICI Bank, Indian Bank, IndusInd Bank, Kotak Mahindra Bank, Punjab National Bank, State Bank of India and Union Bank of India.
The acquiring Apps are Bharat Pe, BHIM Baroda Merchant Pay, Pine Labs, PNB Merchant Pay and YoNo SBI Merchant Pay.
More banks and acquiring Apps are expected to join the e-RUPI initiative soon.
Where can e-RUPI be used now ?
To begin with NPCI has tied up with more than 1,600 hospitals where e-RUPI can be redeemed.
Experts say, in the days to come the user base of e-RUPI is expected to widen, with even private sector using it to deliver employee benefits and MSMEs adopting it for Business To Business (B2B) transactions.
☆☆☆
PIB Mumbai with inputs from NPCI.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
অনৌবা দিজিতেল পেমেন্ত ইনস্ত্রুমেন্ত, ই-রুপিগী মরমদা খঙবীয়ু
06 AUG 2021 10:57AM by PIB Imphal
(প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিজিতেল পেমেন্তগী কেশলেস অমসুং কন্তেক্তলেস ইনস্ত্রুমেন্ত অমা ওইরিবা দিজিতেল পেমেন্ত সোল্যুসন ই-রুপি ওগস্ত ২দা হৌদোকখি। ই-রুপি ভাউচরনা লৈবাক অসিদা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং হেন্না নীংথিনা তৌহন্নবা দাইরেক্ত বেনিফির ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)দা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি অমসুং দিজিতেল গভর্নান্সপু অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, ই-রুপি অসি মীয়ামগী পুন্সিবু তেক্নোলোজীগা শম্নহন্দুনা ভারতনা করম্না খুমাং চাউশিল্লিবগে হায়বগী খুদম অমনি।)
ই-রুপি অসি করিনো অমসুং করম্না তৌবগে?
ই-রুপি অসি বেনিফিসিয়রী অমগী ফোন্দা এস.এম.এস. নত্ত্রগা ক্যু.আর. কোদকী মওংদা লাকপা দিজিতেল ভাউচর অমনি। মসি চৎনবা সেন্তর অমা হেক্তদা মহাক্না চৎলগা রিদীম তৌবা য়াবা প্রি-পেদ ভাউচর অমনি।
খুদম ওইনা, করিগুম্বা সরকারনা অপীবা হোস্পিতাল অমদা ইম্প্লোইয়ী অমগী অখন্নবা লায়েং অমগীদমক কভর তৌবা পাম্লবদি মখোয়না পার্তনর বেঙ্ক অমগী খুত্থাংদা লেপথোক্লবা শেনফম অদুগী ই-রুপি ভাইচর অমা ইসু তৌবা য়াই। ইম্প্লোইয়ী অদুনা মহাক্কী ফীচর ফোন/স্মার্ত ফোন্দা এস.এম.এস. নত্ত্রা ক্যু.আর. কোদ অমা ফংগনি। মহাক্না অপীবা হোস্পিতাল অদুদা চৎতুনা সর্ভিস অসি লৌবা য়াই অমসুং মহাক্কী ফোন্দা ফংলিবা ই-রুপি ভাউচর অদুগী খুত্থাংদা পেমেন্ত তৌবা য়াই।
অসুম্না ই-রুপি অসি য়ুজরশিংনা কার্দ, দিজিতেল পেমেন্ত এপ নত্ত্রগা ইন্তর্নেৎ বেঙ্কিং একেস তৌদনা ভাউচর রিদীম তৌবা য়াবা ৱন তাইম কন্তেক্তলেস, কেশলেস ভাউচরদা য়ুম্ফম ওইনা পেমেন্ত তৌনবগী পাম্বৈ অমনি।
ই-রুপি অসি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়না পীরিবা দিজিতেল করেন্সীগা চম্মনবা তৌরোইদবনি। মসিগী মহুৎ ই-রুপি অসি পর্সন স্পেসিফিক ওই অমসুং পর্পস স্পেসিফিক দিজিতেল ভাউচর অমনি।
ই-রুপি অসি কঞ্জুমরদা করম্না হেন্না কান্নবগে?
ই-রুপিগীদমক বেনিফিসিবরী অদুনা বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈবা মথৌ তাদে, মসিনা অতৈ দিজিতেল পেমেন্তগী মওংশিংগা চাংদম্নবা মতমদা খ্বাইদগী অচৌবা খেনবা অমা ওইরি। মসিনা লনাইগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং শিয়র তৌবা মথৌ তাদবা থৌওং অনিদা লায়না, কন্তেক্তলেস ওইনা রিদিম্পসন প্রোসেস তৌবা ঙমহল্লি।
অতোপ্পা কান্নবা অমনা ই-রুপি অসি অচম্বা ফোনশিংদসু ওপরেৎ তৌবা য়াই, মরম অসিনা মসি মশাগী স্মার্ত-ফোনশিং পাইজদবা মীওইশিংনা নত্ত্রগা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্সন লৈতবা মফমশিংদা শীজিন্নবা য়াই।
স্পোন্সরশিংগীদমক্তা ই-রুপিগী কান্নবশিং অসি করি-করিনো?
ই-রুপি অসিনা দাইরেক্ত-বেনিফিৎ ত্রান্সফর মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমসুং মসিবু হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরবা য়াই হায়না পান্নরি। ভাউচরশিং অসি ফিজিকেল ওইনা ইসু তৌবগী মথৌ তাদবনা মরম ওইরগা মসিনা শেল চাদিং তৌবদগী কনবসু ঙম্লগনি।
সর্ভিস প্রোভাইদরশিংদা করি কান্নবা ফংগনি?
প্রিপেদ ভাউচর অমা ওইবনা ই-রুপি অসিনা সর্ভিস প্রোভাইদরদা রিএল তাইম পেমেন্তশিং তৌহনবা ঙমহনগনি।
ই-রুপি অসি কনানা দিবেলপ তৌখিবগে?
ভারত্তা লৈরিবা দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেম য়েংশিল্লিবা নেস্নেল পেমেন্তস কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এন.পি.সি.আই.)না কেশলেস ত্রাঞ্জেক্সনশিং থৌগৎনবা ভাউচরদা য়ুম্ফম ওইবা পেমেন্ত সিস্তেম, ই-রুপি অসি হৌদোকখি।
মসি দিপার্তমেন্ত ওফ ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমদি নেস্নেল হেল্থ ওথোরিতীগা লোইননা চুংশিন্নদুনা দিবেলপ তৌখি।
করম্বা বেঙ্কশিংনা ই-রুপি ইসু তৌবগে?
এন.পি.সি.আই.না ই-রুপি ত্রাঞ্জেক্সনশিংগীদমক বেঙ্ক ১১গা পার্তনর ওইরি। মখোয় অদুদি এক্সিস বেঙ্ক, বেঙ্ক ওফ বরোদা, কনারা বেঙ্ক, ঐচ.দি.এফ.সি. বেঙ্ক, আই.সি.আই.সি.আই. বেঙ্ক, ইন্দিয়ন বেঙ্ক, ইন্দসইন্দ বেঙ্ক, কোতাক মহিন্দ্রা বেঙ্ক, পঞ্জাব নেস্নেল বেঙ্ক, স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অমসুং য়ুনিয়ন বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অসিনি।
এক্বাইরিং এপশিংনা ভারত পে, ভিম বরোদা মর্চেন্ত পে, পাইন লেবস, পি.এন.বি. মর্চেন্ত পে অমসুং য়োনো এস.বি.আই. মর্চেন্ত পে অসিনি।
অথুবদা ই-রুপিগী থৌরাং অসিদা অহেনবা বেঙ্কশিং অমসুং এক্বাইরিং এপশিং য়াওশিল্লবা য়াই।
ই-রুপি অসি হৌজিক কদাইদা শীজিন্নবা য়ারবগে?
মসি হৌনবা এন.পি.সি.আই.না ই-রুপি রিদীম তৌবা য়াবা হোস্পিতাল ১,৬০০ হেনবগা তাই অপ তৌখ্রে।
এক্সপর্তশিংগী তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ই-রুপিগী য়ুজর বেজ অসি চাউথোরক্কনি লোইননা প্রাইবেৎ সেক্তরনা মসি ইম্প্লোইয়ীগী কান্নবশিং ফংহন্নবা শীজিন্নরগনি অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা বিজিনেস তু বিজিনেস (বি.২বি.) ত্রাঞ্জেক্সনশিংগীদমক শীজিন্নরগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
☆☆☆