Ministry of Finance
Know all about e-RUPI, the new digital payment instrument
06 AUG 2021 10:57AM by PIB Mumbai
(Prime Minister Shri Narendra Modi on August 2nd launched digital payment solution e-RUPI, a cashless and contactless instrument for digital payment. Prime Minister said that the eRUPI voucher is going to play a huge role in making Direct Benefit Transfer (DBT) more effective in digital transactions in the country and will give a new dimension to digital governance. He said e-RUPI is a symbol of how India is progressing by connecting people’s lives with technology.)
What is e-RUPI and how it works ?
e-RUPI is basically a digital voucher which a beneficiary gets on his phone in the form of an SMS or QR code. It is a pre-paid voucher, which he/she can go and redeem it at any centre that accepts its.
For example, if the Government wants to cover a particular treatment of an employee in a specified hospital, it can issue an e-RUPI voucher for the determined amount through a partner bank. The employee will receive an SMS or a QR Code on his feature phone / smart phone. He/she can go to the specified hospital, avail of the services and pay through the e-RUPI voucher received on his phone.
Thus e-RUPI is a one time contactless, cashless voucher-based mode of payment that helps users redeem the voucher without a card, digital payments app, or internet banking access.
e-RUPI should not be confused with
Digital Currency which the Reserve Bank of India is contemplating. Instead e-RUPI is a person specific, even purpose specific digital voucher.
How is e-RUPI advantageous to the Consumer ?
e-RUPI does not require the beneficiary to have a bank account, a major distinguishing feature as compared to other digital payment forms. It ensures an easy, contactless two-step redemption process that does not require sharing of personal details either.
Another advantage is that e-RUPI is operable on basic phones also, and hence it can be used by persons who do not own smart-phones or in places that lack internet connection.
What are the benefits of e-RUPI for the sponsors.
e-RUPI is expected to play a major role in strengthening Direct-Benefit Transfer and making it more transparent. Since, there is no need for physical issuance of vouchers, it will also lead to some cost savings as well.
What benefits accrue to the Service Providers.
Being a prepaid voucher, e-RUPI would assure real time payments to the service provider.
Who has developed the e-RUPI ?
The National Payments Corporation of India (NPCI), which oversees the digital payments ecosystem in India, has launched e-RUPI, a voucher-based payments system to promote cashless transactions.
It has been developed in collaboration with the Department of Financial Services, Ministry of Health & Family Welfare and National Health Authority.
Which Banks issue e-RUPI ?
NPCI has partnered with 11 banks for e-RUPI transactions. They are Axis Bank, Bank of Baroda, Canara Bank, HDFC Bank, ICICI Bank, Indian Bank, IndusInd Bank, Kotak Mahindra Bank, Punjab National Bank, State Bank of India and Union Bank of India.
The acquiring Apps are Bharat Pe, BHIM Baroda Merchant Pay, Pine Labs, PNB Merchant Pay and YoNo SBI Merchant Pay.
More banks and acquiring Apps are expected to join the e-RUPI initiative soon.
Where can e-RUPI be used now ?
To begin with NPCI has tied up with more than 1,600 hospitals where e-RUPI can be redeemed.
Experts say, in the days to come the user base of e-RUPI is expected to widen, with even private sector using it to deliver employee benefits and MSMEs adopting it for Business To Business (B2B) transactions.
☆☆☆
PIB Mumbai with inputs from NPCI.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
নতুন ডিজিটেল পেমেন্ট আহিলা e-RUPI সম্পৰ্কে সকলোখিনি জানক
06 AUG 2021 10:57AM by PIB Guwahati
(প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২ আগষ্টত ডিজিটেল পেমেন্ট চলুশ্যন e-RUPI ৰ শুভাৰম্ভ কৰে, যি হৈছে ডিজিটেল পেমেন্টৰ অৰ্থে এটি কেছলেছ আৰু কনটেক্টলেছ আহিলা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই e-RUPI ভাউচাৰে দেশখনৰ ডিজিটেল লেন-দেনত প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (DBT) ক অধিক ফলপ্ৰসূ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এটি বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে আৰু ই ডিজিটেল ব্যৱস্থাক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। তেখেতে কয়, e-RUPI হৈছে ভাৰতে কিদৰে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জনতাৰ জীৱন-যাত্ৰাক সংযোজিতকৰণত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, তাৰ মূৰ্ত প্ৰতীক।)
e-RUPI কি আৰু ই কিদৰে কাম কৰে?
e-RUPI হৈছে মূলতঃ এটি ডিজিটেল ভাউচাৰ যাক হিতাধিকাৰীয়ে তেওঁৰ ফোনত এছএমএছ বা কিউআৰ ক’ডৰ ধৰণেৰে লাভ কৰে। ই হৈছে প্ৰি-পেইড ভাউচাৰ, যাক তেওঁ ইয়াক গ্ৰহণ কৰা যিকোনো কেন্দ্ৰলৈ গৈ মুক্ত (redeem) কৰিব পাৰে।
উদাহৰণস্বৰূপে, যদি চৰকাৰখনে এখন নিৰ্দিষ্ট চিকিৎসালয়ত এজন কৰ্মচাৰীৰ এটা নিৰ্দিষ্ট চিকিৎসা ক’ভাৰ কৰিব খোজে, ই অংশীদাৰ বেংকৰ জৰিয়তে নিৰ্ধাৰিত পৰিমাণৰ বাবে এটি e-RUPI ভাউচাৰ জাৰি কৰিব পাৰে। কৰ্মচাৰীজনে তেওঁৰ ফিছাৰ ফোন/ স্মাৰ্ট ফোনত এটা এছএমএছ বা কিউআৰ ক’ড লাভ কৰিব। তেতিয়া তেওঁ নিৰ্দিষ্ট চিকিৎসালয়খনলৈ যাব পাৰে, সেৱাসমূহ গ্ৰহণ আৰু তেওঁৰ ফোনত লাভ কৰা e-RUPI ভাউচাৰখনৰ জৰিয়তে পৰিশোধ কৰিব পাৰে।
সেয়ে e-RUPI হৈছে পেমেন্টৰ এককালীন (one time) কনটেক্টলেছ, কেছলেছ ভাউচাৰ-নিৰ্ভৰ পেমেন্ট উপায় যিয়ে ব্যৱহাৰকাৰীসকলক কাৰ্ড, ডিজিটেল পেমেন্ট এপ বা ইন্টাৰনেট বেংকিং সুগমতা অবিহনেই ভাউচাৰটো মুক্তকৰণত সহায় কৰে।
e-RUPI ক লৈ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে চিন্তা কৰা ডিজিটেল মুদ্ৰাৰে বিভ্ৰান্ত হোৱা উচিত নহয়। পৰিৱৰ্তে e-RUPI হৈছে ব্যক্তি বিশিষ্ট (person specific) তথা উদ্দেশ্য বিশিষ্ট ডিজিটেল ভাউচাৰ।
উপভোক্তাৰ বাবে e-RUPI কিদৰে সুবিধাজনক?
e-RUPI ৰ ক্ষেত্ৰত হিতাধিকাৰীৰ এটা বেংক একাউন্ট থকাৰ প্ৰয়োজন নাই, যি হৈছে আন ডিজিটেল পেমেন্ট ধৰণৰ তুলনাত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বতন্ত্ৰ বৈশিষ্ট্য। ই সহজ, কনটেক্টলেছ দুতৰপীয়া (two-step) মুক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়া নিশ্চিত কৰিছে যাৰ বাবে আনকি ব্যক্তিগত সবিশেষ শ্বেয়াৰৰো প্ৰয়োজনীয়তা নাথাকে।
আন এটি উপযোগিতা এয়ে যে e-RUPI সাধাৰণ ফোনতো কাৰ্য্যক্ষম (operable) হৈ উঠে আৰু সেয়ে ইয়াক স্মাৰ্ট-ফোন নথকা ব্যক্তি বা ইন্টাৰনেট সংযোগৰ অভাৱ হোৱা স্থানতো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
পৃষ্ঠপোষক (sponsor) ৰ বাবে e-RUPI ৰ লাভা-লাভসমূহ কি?
e-RUPI এ প্ৰত্যক্ষ-লাভ হস্তান্তৰক সুদৃঢ়কৰণত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন আৰু ইয়াক অধিক স্বচ্ছ কৰি তুলিব বুলি আশা কৰা হৈছে। যিহেতু, ইয়াত ভাউচাৰসমূহৰ কায়িক জাৰিকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাই, সেয়ে ই একেদৰে ব্যয় ৰাহিও প্ৰশস্ত কৰিব।
সেৱা প্ৰদানকাৰী (Service Provider) সকলৰ কি লাভ হ?
প্ৰিপেইড ভাউচাৰ হোৱাৰ বাবে, e-RUPI এ সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ বাবে সঠিক সময়ত পেমেন্ট নিশ্চিত কৰিব।
e-RUPI ক কোনে যুগুত কৰি উলিয়াইছে?
ভাৰতৰ ডিজিটেল পেমেন্ট বাতাবৰণৰ তত্বাৱধান কৰি থকা নেশ্যনেল পেমেন্ট কৰ্প’ৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়া (NPCI) ই কেছলেছ লেন-দেনক প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে ভাউচাৰ-নিৰ্ভৰ পেমেন্ট ব্যৱস্থা e-RUPI ৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে।
বিত্তীয় সেৱাসমূহৰ বিভাগ, স্বাস্থ্য ও পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কৰ্তৃপক্ষৰ সহযোগিতাত ইয়াৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে।
কোন বেংকে e-RUPI জাৰি কৰে?
e-RUPI লেন-দেনৰ অৰ্থে এনপিচিআয়ে ১১ টা বেংকৰ সৈতে মিত্ৰতা স্থাপন কৰিছে। এইসমূহ হৈছেঃ এক্সিছ বেংক, বেংক অৱ বৰোদা, কানাড়া বেংক, এইচডিএফচি বেংক, আইচিআইচিআই বেংক, ইণ্ডিয়ান বেংক, ইণ্ডাছইণ্ড বেংক, কটক মহিন্দ্ৰা বেংক, পঞ্জাৱ নেশ্যনেল বেংক, ষ্টেট বেংক অৱ ইণ্ডিয়া আৰু ইউনিয়ন বেংক অৱ ইণ্ডিয়া।
অধিগ্ৰহণকাৰী এপসমূহ হৈছেঃ ভাৰত পে’, ভিম (BHIM) বৰোদা মাৰ্চেন্ট পে’, পাইন লেব, পিএনবি মাৰ্চেন্ট পে’ আৰু ইউন’ (YoNo) এছবিআই মাৰ্চেন্ট পে’।
শীঘ্ৰেই e-RUPI পদক্ষেপত অধিক বেংক আৰু অধিগ্ৰহণকাৰী এপে যোগ দিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এতিয়া ক e-RUPI ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি?
আৰম্ভণিতে এনপিচিআয়ে ১,৬০০ ৰো অধিক চিকিৎসালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব স্থাপন কৰিছে য’ত e-RUPI মুক্ত কৰিবপৰা যাব।
বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে, আগন্তুক দিনসমূহত e-RUPI ৰ ইউজাৰ বেছ প্ৰসাৰিত হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে, আনকি ব্যক্তিগত খণ্ডয়ো কৰ্মচাৰীক লাভ আগবঢ়াবলৈ ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিছে আৰু এমএছএমইসমূহে বিজনেছ টু বিজনেছ (B2B) লেন-দেনৰ অৰ্থে ইয়াৰ অভিযোজনা কৰিছে।