Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Confederation of Indian Industry (CII) Annual Meeting 2021
11 AUG 2021 6:38PM by PIB Delhi
Namaskar ji,
Greetings to all the industry stalwarts and all the members of CII, who are driving India's progress! Present at the event are my senior colleagues in the Union Cabinet, Shri TV Narendran, the President of CII, all the leaders of the industry, and diplomats from many countries, Ambassadors of India to different countries, ladies and gentlemen!
Today's meeting is very important in the context of the global pandemic. We can see the growing partnership between the government and the industry of India in the midst of such a huge crisis. The industry has contributed in every possible way whatever and whenever the country needed, from masks, PPE, ventilators to vaccinations. All friends of the industry and organizations have always been an important part of India's growth story. The economy of India is now gaining momentum again with your efforts. Now-a-days, there is hardly a day when there is no statement or report from a CEO about new opportunities. We have also seen reports regarding record hiring in the IT sector. This is the result of digitization and growth of demand in the country. Now we should endeavor to move towards our goals at double the speed using these new opportunities.
Friends,
This meeting of CII is taking place in the midst of the 75th Independence Day, the Amrit Mahotsav of freedom. This is a huge opportunity for the Indian industry to set new resolutions and goals. The huge responsibility for the success of the AatmaNirbhar Bharat campaign rests on Indian industries. And I want to tell you that the government is with you and with your every effort. The Indian industry should take full advantage of the environment that has been created today for the country’s development and the confidence that has been created in its capabilities. You can experience, see and feel for yourself the changes in India in the past years, whether it is in the thinking and approach of the government or in the working of the government systems. Today's new India is ready and raring to march with the new world. India, which was once apprehensive of foreign investment, is welcoming all kinds of investment now. India, whose tax policies once used to cause disappointment among investors, now has the world's most competitive corporate tax and faceless tax system.
India, where bureaucracy was identified with entangling people in laws and documents, is making a big leap in the ranks of the Ease of Doing Business. Where for years, the workers and the industries were kept entangled in the web of hundreds of laws; today dozens of labor laws have been assimilated under 4 labor codes. Where once agriculture was considered only as a means of subsistence; efforts are being made now to directly connect Indian farmers with the markets of the country and abroad through historic reforms in agriculture. As a result India is getting record FDI and FPI. The country’s forex reserves are also at an all time high.
Friends,
I want to give you an example of what is the thought process of New India. There was a time when we would think that whatever is foreign is better. Industry veterans like you understand very well what was the result of this psychology? Even our own brands, which we had built after years of hard work, were promoted under foreign names only. Today the situation is changing rapidly. Today the sentiment of the countrymen is with the products made in India. It is not necessary that the company is Indian, but today every Indian wants to adopt products made in India. The country has made up its mind and now the industry has to make its policy and strategy accordingly. This will help you a lot while moving forward in the AtmaNirbhar Bharat campaign.
There is another factor which you should pay attention to is the growing confidence of the people of India. We can see this confidence in every sector. You experienced it recently during the Olympics. Today the youth of India are not hesitant when they take the field. They want to work hard, take risks and bring results. ‘Yes, we belong to this place’ is the sentiment of our youth today. The same confidence is in the start-ups of India today. Today unicorns are also becoming the identity of new India. There would be hardly 3-4 unicorns in India 7-8 years ago. There are about 60 unicorns in India today. Of these, 21 unicorns have come up only in the last few months. You must have taken note of it that these unicorns are emerging in different sectors. The emergence of unicorns in health-tech and social commerce is an indication of the change happening in India at every level. The tendency to take risks in business and rely on one's own ability is growing continuously. Even during this pandemic, the ambitions of our start-ups are on high. There has also been a record response from investors for Indian start-ups.
Record listing of start-ups is the beginning of a new era for Indian companies and the Indian market. This is also another proof that India has extraordinary opportunities and tremendous scope available for growth.
Friends,
Today the enthusiasm in the country regarding technology is motivating the government for rapid reforms. The reforms we have introduced were not easy decisions, they were not simple changes. The demand for all these reforms was there for decades, everyone was underscoring the need for them. There would be a lot of discussions, but decisions were not taken because it was assumed that it would be difficult to bring about changes. But you have also seen how we have taken the same decisions with full determination. Even during the pandemic, the process of reforms continued. You are witnessing how the country has stood by these decisions. Commercial coal mining has been given the go-ahead, private sector participation is being encouraged openly, big reforms have been initiated in the defense sector and space and atomic sector have been opened to the private sector. Today, private players are being given opportunities in non-strategic as well as strategic sectors; the government is minimizing its control. All these difficult decisions are becoming possible today because the country trusts its private sector and all of you. As our (private) companies become active in these areas, their possibilities will expand. Our youth will get maximum opportunities and a new era of innovations will start.
Friends,
It is the result of the country's faith in our industry that today the ease of doing business and the ease of living is improving. The amendments made in the Companies Act is a great example. Today so many provisions are being decriminalized, which were never less than a headache for our entrepreneurs. Similarly, several steps have been taken to encourage the MSME sector which will free it from limiting compulsions. Special attention is also being given to state level reforms. States have also been made partners and they are being given additional spending facilities. Along with Make in India, the country has also started implementing effective PLI schemes to speed up employment and exports. All these reforms are happening today because the government is under no compulsion; reforms are a matter of conviction for us. Even today the speed of our reforms remains the same. In this session of Parliament, many such bills have been passed which will give further impetus to these efforts. The Factoring Regulation Amendment Bill will help small businesses gain credit. The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Amendment Bill will protect the rights of small depositors. More recently, we have corrected the mistakes of the past by deciding to do away with retrospective taxation. The way the industry has appreciated this decision, I am sure this will further strengthen the trust between the industry and the government.
Friends,
There is a government in the country which is ready to take the biggest risk in the interest of the nation. You will recall that the GST was stuck for so many years only because those in the earlier governments could not muster the courage to take political risks. Not only did we implement GST, we are witnessing a record GST collection. I can count many such examples. Today there is a government in front of you, which is eliminating every restriction and pushing every boundary. Today there is a government, which is asking you to suggest ways to strengthen Indian industry.
Friends,
Our ancestors have said that नैकं चक्रं परिभ्रमति i.e., the car cannot run with only one wheel. All wheels should be running properly. Therefore, the industry will also have to increase its natural tendency to take risks. We will have to choose new and difficult ways in realizing the resolve of AatmaNirbhar Bharat. The country also has high expectations from the industry to increase the pace of investment and employment. Decisive decisions are also being taken through the new PSE policy to rationalize and minimize the footprints of the public sector. The industry should also exhibit maximum enthusiasm and energy from its side.
The country has taken a huge step through the National Education Policy. It has a roadmap to create a new ecosystem ranging from schools, skills to research. The industry also has an active role in it. We have to work very seriously, especially regarding investment on research and development. We have to increase our investment on the R & D manifold for AatmaNirbhar Bharat and this is not possible only with government efforts. It requires huge industry participation. Our goal is to strengthen Brand India. Our aim is to give prosperity and respect to the country. We need to strengthen our partnership to achieve this goal. I am and will continue to be available for the resolution of your problems, for your every suggestion. May you all be inspired to take many resolutions during this Amrit Mahotsav of freedom and come forward with new determination and new energy! Best wishes to all of you! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ)ର ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୧ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 AUG 2021 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଶିଳ୍ପଜଗତର ସମସ୍ତ ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ, ସିଆଇଆଇର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟବୃନ୍ଦଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀଗଣ, ସିଆଇଆଇର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଟି . ବି. ନରେନ୍ଦ୍ରନ ମହୋଦୟ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସମସ୍ତ ନେତୃବୃନ୍ଦ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନେକ ଦେଶର କୂଟନୀତିଜ୍ଞଗଣ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତମାନେ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଭଦ୍ରମହିଳାମାନେ!
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ ଆଜିର ଏହି ବୈଠକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏତେ ବଡ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସହଭାଗିତାକୁ ମଜବୁତ ହେଉଥିବା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ । ମାସ୍କ, ପିପିଇ, ଭେଂଟିଲେଟରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟିକାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶକୁ ଯାହା ବି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ବି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଛି, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଆଗେଇ ଆସି ଯଥା ସମ୍ଭବ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ, ସବୁ ସଂଗଠନ ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ପୁଣି ଥରେ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି । ଆଜି ବୋଧହୁଏ ଏମିତି କୌଣସି ଦିନ ନାହିଁ ଯେଉଁଦିନ ନୂତନ ସୁଯୋଗକୁ ନେଇ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସିଇଓଙ୍କର ବିବୃତି ଆସୁନାହିଁ କିମ୍ବା କୌଣସି ରିପୋର୍ଟ ବାହାରୁ ନାହିଁ । ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ପର୍କିତ ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଏହା ଦେଶରେ ଡିଜିକରଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ ଏହି ନୂତନ ସୁଯୋଗଗୁଡିକର ଉପଯୋଗ କରି ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଦୁଇଗୁଣା ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ଥର ସିଆଇଆଇର ଏହି ବୈଠକ ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ପରିବେଶରେ, ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନୂତନ ସଙ୍କଳ୍ପ ପାଇଁ, ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏହା ଖୁବ ବଡ ସୁଯୋଗ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାର ଖୁବ୍ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଉପରେ ରହିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସରକାର ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଟି ପ୍ରୟାସ ସହିତ ରହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ ବିକାଶକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ଆସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ତାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ୍ । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଭାରତରେ ଯେଉଁସବୁ ପରିବର୍ତନ ଘଟିଛି, ତାହା ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବା ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ହେଉ, ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀରେ ହେଉ, ସେସବୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱୟଂ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ନୂଆ ବିଶ୍ୱ ସହ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି, ତତ୍ପର ଅଛି । ଏକଦା ଯେଉଁ ଭାରତ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ନେଇ ଭୀତତ୍ରସ୍ତ ଥିଲା, ଆଜି ସେ ସବୁ ପ୍ରକାରର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଯେଉଁ ଭାରତର ଟିକସ ସହ ଜଡିତ ନୀତିଗୁଡିକୁ ନେଇ ଏକଦା ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟ ନିରାଶା ଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା, ଆଜି ସେହି ଭାରତରେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ଏବଂ ମୁଖବିହୀନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ଯେଉଁ ଭାରତରେ ଦସ୍ତାବିଜ, କାଗଜପତ୍ର, ଆଇନରେ ଫସେଇ ରଖିବାକୁ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରର ପରିଚୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଆଜି ସେହି ଭାରତ ସହଜରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ତାଲିକାରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ ଅକ୍ତିଆର କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ, ଶିଳ୍ପ ଜଗତକୁ ଶହ ଶହ ଆଇନର ଜାଲ ଭିତରେ ଛନ୍ଦି ଦିଆଯାଉଥିଲା, ସେହିଠାରେ ହିଁ ଆଜି ଅନେକ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ୪ଟି ଶ୍ରମ କୋଡରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଏକଦା କୃଷିକୁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ସେହିଠାରେ ଏବେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ବିଦେଶର ବଜାର ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସର ଫଳ ଏହା ଯେ ଆଜି ଭାରତକୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଏଫଡିଆଇ ମଧ୍ୟ ଆସୁଛି ଏବଂ ଏଫପିଆଇରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆଜି ଦେଶର ଫୋରେକ୍ସ ରିଜର୍ଭ ମଧ୍ୟ ସର୍ବକାଳୀନ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଂଚିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂତନ ଭାରତର ଚିନ୍ତନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କ’ଣ, ତା’ର ଏକ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାବୁଥିଲୁ ଯେ ଯାହା କିଛି ବି ବିଦେଶୀ, ତାହାସବୁ ଭଲ । ଏହି ମନସ୍ତତ୍ୱର ପରିଣାମ କ’ଣ ହେଲା, ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଶିଳ୍ପଜଗତର ଅଗ୍ରଗୂତମାନେ ଭଲଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ଆମର ନିଜସ୍ୱ ବ୍ରାଣ୍ଡ, ଯାହାକୁ ଆମେ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ପରେ ଛିଡା କରିଥିଲୁ, ସେଗୁଡିକୁ ବିଦେଶୀ ନାମରେ ହିଁ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଥିଲା । ଆଜି ପରିସ୍ଥିତି ଦୃତ ଗତିରେ ବଦଳି ଚାଲିଛି । ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭାବନା, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି । କମ୍ପାନୀ ଭାରତୀୟ ହେବା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶ ନିଜର ନିଷ୍ପତି ନେଇସାରିଛି, ଏବେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଏହି ମାନସିକତା ଅନୁଯାୟୀ ନିଜର ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ରଣନୀତି ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଆଗକୁ ବଢି ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ ।
ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ରହିଛି, ଯାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଆମେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖୁଛୁ । ଆପଣମାନେ ନିକଟରେ ଏହାକୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପଡିଆରେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଯୁବା ପଡିଆକୁ ଓହ୍ଲାଉଛନ୍ତି, ତ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଉ ସେହି ଦ୍ୱିଧା ନାହିଁ । ସେମାନେ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ହକଦାର, ଏହି ଭାବନା ଆଜି ଆମେ ଆବ ଯୁବପିଢୀ ଭିତରେ ଦେଖୁଛୁ । ଏହିଭଳି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଜି ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପସ୍‌ରେ ରହିଛି । ଆଜି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଭାରତର ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ୭-୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ବୋଧହୁଏ ୩-୪ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଥିବ । ଆଜି ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୬୦ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୨୧ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ତ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଏବଂ ଏହି ବିଷୟ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ଏହି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆସୁଛି । ହେଲ୍‌ଥ -ଟେକ୍‌, ସୋସିଆଲ କମର୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାପିତ ହେବା ଏହି ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରତିଟି ସ୍ତରରେ କେତେ ପରିବର୍ତନ ହେଉଛି । ବ୍ୟବସାୟରେ ଆଶଙ୍କାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାର ପ୍ରବୃତି, ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା କରିବାର ପ୍ରବୃତି କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏତେ ବଡ ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ବି ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସର ଅଭିଳାଷ ଶିଖରରେ ରହିଛି । ନିବେଶକଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସର ରେକର୍ଡ ତାଲିକାକାରଣ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବଜାର ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ପ୍ରାରମ୍ଭ ଅଟେ । ଭାରତ ନିକଟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅସାଧାରଣ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଅତୁଳନୀୟ ପରିସର ରହିଛି, ଏକଥା ମଧ୍ୟ ତାହାର ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମାଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୁ ନେଇ ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି, ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ତାହା ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି । ଯେଉଁସବୁ ସଂସ୍କାର ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ ତାହା କୌଣସି ସହଜ ନିଷ୍ପତି ନଥିଲା, କୌଣସି ସାଧାରଣ ପରିବର୍ତନ ନଥିଲା । ଏହିସବୁ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାବି କରାଯାଇ ଆସୁଥିଲା, ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ କହୁଥିଲେ । ଏ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ତ ବହୁତ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଉ ନଥିଲା କାରଣ ଏକଥା ସ୍ୱୀକାର କରି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲେ ଯେ ଆମେ ସେହି ନିଷ୍ପତିକୁ କେତେ ଦୃଢତାର ସହ ନିଷ୍ପତି ନେଲୁ ଏପରିକି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଜାରି ରଖିଥିଲୁ । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ କିଭଳି ଏହି ନିଷ୍ପତିର ସମର୍ଥନରେ ଛିଡା ହୋଇଛି । ଯେଭଳି ବ୍ୟାବସାୟିକ କୋଇଲା ଉତୋଳନର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ ବଡ ସଂସ୍କାରର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଏବଂ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଅଣ ନୀତିଗତ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ନୀତିଗତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉଛି, ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି । ଏହିସବୁ କଠୋର ନିଷ୍ପତି ଆଜି ସମ୍ଭବ ହେଉଛି କାରଣ ଦେଶ ନିଜର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା କରୁଛି । ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଯେତେଯେତେ ସକ୍ରିୟ ହେବେ ସେସବୁରେ ସମ୍ଭାବନାର ବିସ୍ତାର ଘଟିବ । ଆମର ଯୁବାପିଢୀକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଅଭିନବତାର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ପ୍ରାରମ୍ଭ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସର ଫଳ ଏଇଆ ଯେ ଆଜି ସହଜରେ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ଏବଂ ସହଜରେ ଜୀବନ ଧାରଣରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । କମ୍ପାନୀ ଆଇନରେ କରାଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତନ ଏହାର ବହୁତ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଆଜି ଏଭଳି ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁଗୁଡିକ କେବେ ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଣ୍ଡବ୍ୟଥାର କାରଣ ଥିଲା । ଏହିଭଳି, ଏମଏସଏଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ଯାହା ସେସବୁକୁ ସିମୀତ କରୁଥିବା ଅସହାୟତାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବ । ରାଜ୍ୟସ୍ତରର ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି, ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ରୋଜଗାର ଏବଂ ରପ୍ତାନୀକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଦେଶ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ସଂସ୍କାର ଆଜି ଏଇଥିପାଇଁ ହୋଇପାରୁଛି କାରଣ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ସରକାର ଅଛନ୍ତି, ସେ ବାଧ୍ୟବାଧକତାରେ ସଂସ୍କାର କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ ସଂସ୍କାର ଆମ ପାଇଁ ଦୃଢ ଆସ୍ଥାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମର ସଂସ୍କାର ଗୁଡିକର ବେଗ ପ୍ରଖର ରହିଛି । ଏବେ ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବଶେନରେ ଏଭଳି ଅନେକ ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି ଯାହା ଦେଶକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବ । ଫାକ୍ଟରିଂ ନିୟାମକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଋଣ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହାୟକ ହେବ । ଜମା ବୀମା ଏବଂ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଂଟି ନିଗମ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜମାକାରୀମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ । ଏବେ ନିକଟରେ ହିଁ ଆମେ ଅତୀତର ଦୋଷ ତୃଟିଗୁଡିକୁ ସୁଧାରି ପିଛିଲା ଭାବେ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛୁ । ଏହି ନିଷ୍ପତିର ଶିଳ୍ପ ଜଗତରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା ହେଉଛି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ମଜବୁତ୍ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ ସେହି ସରକାର ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତରେ ବଡ ବଡ ଆଶଙ୍କାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଆପଣଙ୍କର ମନେଥିବ ଜିଏସଟି ଏତେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟକି ରହିଲା, ଏଥିପାଇଁ କାରଣ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ରାଜନୈତିକ ସାହସପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଶକ୍ତି ନଥିଲା । ଆମେ କେବଳ ଜିଏସଟି ପ୍ରଚଳନ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଆଜି ଆମେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହକୁ ଦେଖୁଛୁ । ଏହିଭଳି କେତେଯେ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବି । ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏଭଳି ଏକ ସରକାର ଅଛି ଯିଏ ପ୍ରତିଟି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରି ଚାଲିଛି । ପ୍ରତିଟି ସୀମାକୁ ଘୁଂଚାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିଚାଲିଛି । ଆଜି ଏଭଳି ଏକ ସରକାର ରହିଛି, ଯିଏ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କୁହନ୍ତୁ ଏବେ ଆଉ କ’ଣ କ’ଣ କରିବାର ଅଛି?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ କହିଯାଇଛନ୍ତି ଯେ - ନୈକଂ ଚକ୍ରଂ ପରିଭ୍ରମତି । ଅର୍ଥାତ୍ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଚକରେ କଦାପି ଗାଡି ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ । ସମସ୍ତ ଚକ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଚାଲିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିପାଇଁ ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ନିଜର ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରବୃତିକୁ ଆଉ ଟିକେ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ନୂଆ ନୂଆ ଦୁର୍ଗମ ପଥକୁ ମଧ୍ୟ ବାଛିବାକୁ ହିଁ ପଡିବ । ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ଗତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଜଗତଠାରୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି ଆଶା ରଖିଛି । ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ପଦାଙ୍କକୁ ସୁସଂଗତ ଏବଂ ସିମୀତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ ଉଦ୍ୟୋଗ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଶିଳ୍ପଜଗତ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉର୍ଜା ଦେଖାଯିବା ଦରକାର ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଏକ ବହୁତ ବଡ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏଥିରେ ସ୍କୁଲ, କୌଶଳରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗବେଷଣା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂଆ ବାତାବରଣ ବିକଶିତ କରିବାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ରୋଡମ୍ୟାପ ରହିଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ବେଶ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ବିଶେଷକରି ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ନେଇ ଆମକୁ ବେଶ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉପରେ ଆମର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆମକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସରକାରୀ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଏଥିରେ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ବହୁତ ବଡ ଭାଗିଦାରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବ୍ରାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ନିଜର ଭାଗିଦାରୀକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଟି ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ପ୍ରତି ମୁହୁର୍ତରେ ଉପଲବଧ ଅଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ରହିବ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଚାହିଁବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ଅମୃତ ସଙ୍କଳ୍ପ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରିତ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହିସବୁ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ନୂଆ ତେଜର ସହିତ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଧନ୍ୟବାଦ ।