Cabinet
Cabinet approves implementation of National Mission on Edible Oils – Oil Palm
A new Centrally Sponsored Scheme with a special focus on the North east region and the Andaman and Nicobar Islands
A financial outlay of Rs.11,040 crore out of which Rs.8,844 crore is the share of Government of India
Focus on increasing area and productivity of oilseeds and Oil Palm
Assistance to seed gardens specially for North-East and Andaman regions
Price Assurance to Oil Palm farmers for Fresh Fruit Bunches
18 AUG 2021 4:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval to launch a new Mission on Oil palm to be known as the National Mission on Edible Oils – Oil Palm (NMEO-OP) as a new Centrally Sponsored Scheme with a special focus on the North east region and the Andaman and Nicobar Islands. Due to the heavy dependence on imports for edible oils, it is important to make efforts for increasing the domestic production of edible oils in which increasing area and productivity of oil palm plays an important part.
A financial outlay of Rs.11,040 crore has been made for the scheme, out of which Rs.8,844 crore is the Government of India share and Rs.2,196 crore is State share and this includes the viability gap funding also.
Under this scheme, it is proposed to cover an additional area of 6.5 lakh hectare (ha.) for oil palm till the year 2025-26 and thereby reaching the target of 10 lakh hectares ultimately. The production of Crude Palm Oil (CPO) is expected to go upto 11.20 lakh tonnes by 2025-26 and upto 28 lakh tonnes by 2029-30.
The scheme will immensely benefit the oil palm farmers, increase capital investment, create employment generation, shall reduce the import dependence and also increase the income of the farmers.
Since 1991-92, many efforts have been made by the Government of India to increase the production of oilseeds and oil palm. The oilseeds production has increased from 275 lakh tons in 2014-15 to 365.65 lakh tons in 2020-21. For harnessing the potential of palm oil production, in the year 2020, an assessment has been made by the Indian institute of Oil Palm Research (IIOPR) for cultivation of oil palm which has given an assessment of around 28 lakh ha. Thus, there is huge potential in oil palm plantation and subsequently production of Crude Palm Oil (CPO). At present only 3.70 lakh hectares is under Oil Palm cultivation. Oil palm produces 10 to 46 times more oil per hectare compared to other oilseed crops and has yield of around 4 tons oil per ha. Thus, it has enormous potential for cultivation.
Keeping the above in view, and also the fact that even today around 98% of CPO is being imported, it is proposed to launch the Scheme to further increase the area and production of CPO in the country. The proposed scheme will subsume the current National Food Security Mission-Oil Palm programme.
There are two major focus areas of the Scheme. The oil palm farmers produce Fresh Fruit Bunches (FFBs) from which oil is extracted by the industry. Presently the prices of these FFBs are linked to the international CPO prices fluctuations. For the first time, the Government of India will give a price assurance to the oil palm farmers for the FFBs. This will be known as the Viability Price (VP). This will protect the farmers from the fluctuations of the international CPO prices and protect him from the volatility. This VP shall be the annual average CPO price of the last 5 years adjusted with the wholesale price index to be multiplied by 14.3 %. This will be fixed yearly for the oil palm year from 1st November to 31st October. This assurance will inculcate confidence in the Indian oil palm farmers to go for increased area and thereby more production of palm oil. A Formula price (FP) will also be fixed which will be 14.3% of CPO and will be fixed on a monthly basis. The viability gap funding will be the VP-FP and if the need arises, it would be paid directly to the farmers accounts in the form of DBT.
The assurance to the farmers will be in the form of the viability gap funding and the industry will be mandated to pay 14.3% of the CPO price which will eventually go up to 15.3%. There is a sunset clause for the scheme which is 1st November 2037. To give impetus to the North-East and Andaman, the Government will additional bear a cost of 2% of the CPO price to ensure that the farmers are paid at par with the rest of India. The states who adopt the mechanism proposed by the Government of India would benefit from the viability gap payment proposed in the scheme and for this they will enter into MoUs with the Central Government.
The second major focus of the scheme is to substantially increase the assistance of inputs/interventions. A substantial increase has been made for planting material for oil palm and this has increased from Rs 12,000 per ha to Rs.29000 per ha. Further substantial increase has been made for maintenance and inter-cropping interventions. A special assistance @ Rs 250 per plant is being given to replant old gardens for rejuvenation of old gardens.
To address the issue of shortage of planting material in the country, seed gardens will be provided assistance up to Rs.80 lakhs for 15 ha. in Rest of India and Rs.100 lakhs for 15 ha in North-East and Andaman regions. Further, assistance for seed gardens @ Rs.40 lakhs and Rs.50 lakhs for Rest of India and North-East & Andaman regions respectively. Further Special assistance will be provided for the North-East and the Andaman regions in which special provisions is being made for half moon terrace cultivation, bio fencing and land clearance along with integrated farming. For capital assistance to the industry, for the North East states and Andamans, a provision of Rs 5 core of 5 mt/hr unit with pro rata increase for higher capacity. This will attract the industry to these regions.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইলস – ওইল পাম ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অয়াবা পীখ্রে
অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং অমগা লোইননা অনৌবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীম অমা
লুপা করোর ১১,০৪০গী ফাইনান্সিএল আউতলেগী মনুংদা ভারত সরকারগী শিয়র লুপা করোর ৮,৮৪৪ ওইরি
থাও শুংনবা মরুশিং অমসুং ওইল পাম থাবা লম অমসুং পোত্থোক হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চংলি
অৱাং-নোংপোক অমসুং অন্দমান রিজনশিংগী ওইনা অখন্ননা সীদ গার্দেনশিংদা তেংবাং পীরি
ফ্রেশ ফ্রুৎ বঞ্চেসকীদমক্তা ওইল পাম থারিবা লৌমীশিংদা মমলগী থাজবা পীখ্রে
18 AUG 2021 4:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমদা অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং অন্দমান অমদি নিকোবর ইথৎশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং অমগা লোইননা অনৌবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীম ওইনা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইলস – ওইল পাম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.) হায়না খঙনগদবা অনৌবা ওইল পাম মিসন অমা হৌদোকপদা অয়াবা পীখ্রে। অচা থাওগীদমক মীরমদা চাউনা মীপাল তাংবনা মরম ওইরগা অচা থাও লমদম অসিদা পুথোকপা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা মরু ওই অমদি হায়রিবা অসিদা থাও শুংনবা মরুশিং অমসুং ওইল পাম থাবা লম অমসুং পোত্থোক হেনগৎহনবনা মসিদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি।
স্কীম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ১১,০৪০গী ফাইনান্সিএল আউতলে থমখ্রে, মসিগী মনুংদা ভারত সরকারগী শিয়র লুপা করোর ৮,৮৪৪ অমসুং রাজ্যগী শিয়র লুপা করোর ২,১৯৬ ওইখি অমদি মসিদা ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিংসুং য়াওরি।
স্কীম অসিগী মখাদা ইং কুমজা ২০২৫-২৬ ফাওবদা ওইল পাম থানবা অহেনবা লম হেক্তর লাখ ৬.৫ কোনশিন্নবা প্রপোজ তৌখি অমসুং অসুম তৌদুনা লম হেক্তর লাখ ১০গী পান্দম য়ৌবা ঙমগনি। ক্রুদ পাম ওইল (সি.পি.ও.)গী প্রদক্সন অসি ইং কুমজা ২০২৫-২৬ ফাওবদা তন লাখ ১১.২০ ফাওবা অমদি ২০২৯-৩০ ফাওবদা তন লাখ ২৮ ফাওবা য়ৌগনি পান্নরি।
স্কীম অসিনা ওইল পাম থারিবা লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি, কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহল্লগনি, থবক পীরগনি, মীপাল তাংবা হন্থহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লগনি।
ইং কুমজা ১৯৯১-৯২দগী হৌদুনা ভারত সরকারনা থাও শুংনবা মরুশিং অমসুং ওইল পাম পুথোকপা হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পাইখৎখ্রে। থাও শুনবা মরু পুথোকপা অসি ইং কুমজা ২০১৪-১৫দা তন লাখ ২৭৫ ওইরম্বদগী ইং কুমজা ২০২১-২১দা তন লাখ ৩৬৫.৬৫দা হেনগৎখি। ওইল পামগী প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা ইং কুমজা ২০২০দা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যু ওফ ওইল পাম রিসর্চ (আই.আই.ও.পি.আর.)না ওইল পাম থাবগী এসেস্মেন্ত অমা পাঙথোকখি হায়রিবা অসিনা লম হেক্তর লাখ ২৮রোমগী এসেস্মেন্ত অমা পীখৎখি। অসুম্না মসিনা ওইল পাম প্লান্তেসনগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ হায়বা খঙখি অমসুং মসিনা ক্রুদ পাম ওইল (সি.পি.ও) প্রদক্সন হেনগৎহনখি। হৌজিক্কী ওইনা ওইল পাম থাবা লম হেক্তর লাখ ৩.৭০ খক্তা লৈ। ওইল পামনা অতৈ থাও শুংবা য়াবা মহৈ-মরোংশিংগা চাংদম্নবা মতমদা হেক্তর অমদা থাও শরুক ১০দগী ৪৬ হেন্না পুথোকপা ঙম্মি অমসুং হেক্তর অমদা থাও তন ৪রোম থোকহনবা ঙম্মি। মরম অসিনা মসিনা কলতিবেসন তৌবগী পোতেন্সিএল চাউনা লৈ।
মথংদা থমখ্রিবা ৱাফম অসি য়েংলগা অমসুং ঙসিসু সি.পি.ও.গী ৯৮% মপালদগী পুশিল্লকপনা লৈবাক অসিদা লম অমসুং সি.পি.ও. প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা স্কীম অসি হৌদোক্নবা প্রপোজ তৌখি। প্রপোজ তৌখিবা স্কীম অসিনা হৌজিক চৎনরিবা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসন-ওইল পাম প্রোগ্রাম অসি সবজ্যুম তৌরগনি।
স্কীম অসিনা মরু ওইবা হীরম অনিদা মীৎয়েং চংলি। ওইল পাম থারিবা লৌমীশিংনা ফ্রেশ ফ্রুৎ বঞ্চেস (এফ.এফ.বি.শিং) পুথোকই মসিদগী ইন্দস্ত্রীনা থাও শুংদোকই। হৌজিক্কী ওইনা এফ.এফ.বি.শিংগী মমলশিং অসি ইন্তরনেস্নেল সি.পি.ও.গী মমলশিংগী অকা-অকুম তৌবগা মরী লৈনৈ। অহানবা ওইনা ভারত সরকারনা এফ.এফ.বিশিংগীদমক্তা ওইল পাম থারিবা লৌমীশিংদা মমলগী থাজবা অমা পীরগনি। মসি ভাইএবিলিতী প্রাইস (ভি.পি.) হায়না খঙনগনি। মসিনা ইন্তরনেস্নেল সি.পি.ও.গী মমলশিং অকা-অকুম তৌরিবা অসিদগী লৌমীশিংদা ঙাকলৌ পীগনি অমসুং মখোয়বু বোলেতিলিতীদগী ঙাকথোক্কনি। ভি.পি. অসি হৌখিবা চহি ৫গী চহিগী এভরেজ সি.পি.ও. মমলগা লোইননা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্সকা এদজস্ত তৌরবা মতুংদা ১৪.৩ৎ%না পুরিগনি। মসি ওইল পামগী চহি, নবেম্বর ১ দগী ওক্তোবর ৩১ ফাওবগী ওইনা চহিগী ওইনা লেপকনি। থাজবা অসিনা ভারত মচা ওইল পাম থারিবা লৌমীশিংদা লম হেনগৎহন্নবা অমসুং পাম ওইল পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মশাদা থাজবা পোকহল্লগনি। ফোর্ম্যুলা প্রাইস (এফ.পি.) অসি লেপথোক্লগনি অমসুং মসি সি.পি.ও.গী ১৪.৩% ওইরগনি অমসুং থাগী ওইনা লেপকনি। ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং অসি ভি.পি.-এফ.পি. ওইগনি অমসুং করিগুম্বা হেনগৎপা মথৌ তারবদি মসি দি.বি.তি.গী মওংদা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা পীগনি।
লৌমীশিংদা পীবা থাজবা অসি ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিংগী মওংদা ওইগনি অমসুং ইন্দস্ত্রীনা তুংদা তপ্না তপ্না ১৫.৩%দা হেনগৎলক্কদবা সি.পি.ও.গী মমল ১৪.৩% পীবা মথৌ তাগনি। স্কীম অসিগী সন্সেত ক্লোজ অমা হায়বদি নবেম্বর ১, ২০৩৭ লৈগনি। অৱাং নোংপোক অমসুং অন্দমান্দা ইনোৎ হাপ্পা ওইনা লৌমীশিংদা ভারতকী লেমহৌরিবা মফমশিংগা চাং মান্ননা শেল পীনবা সরকারনা সি.পি.ও.গী মমলগী অহেনবা ২% পুথোক্লগনি। ভারত সরকারনা পুথোক্লিবা মেকানিজম অসি মতুং ইল্লিবা রাজ্যশিংনা স্কীম অসিদা প্রপোজ তৌরিবা ভাইএবিলিতী গেপ পেমেন্তদগী কান্নবা ফংগনি অমসুং মসিগীদমক মখোয়না কেন্দ্র সরকারগা এম.ও.য়ু. খুয়েক পীনগনি।
স্কীম অসিগী মরুওইবা অনিশুবা মীয়েংদি ইনপুৎ/ইন্তরভেন্সনগী মতেং চাউনা হেনগৎহনবনি। ওইল পামগী থানবগী মচাকশিং চাউনা হেনগৎহনখ্রে অদুগা মসি হেক্তর অমদা লুপা ১২,০০০দগী হেক্তর অমদা লুপা লিশিং ২৯,০০০দা হেনগৎহনখ্রে। মখাতানা মেন্তেনেন্স অমসুং ইন্তর-ক্রোপিং ইন্তর্ভেন্সনশিংদা চাউনা হেনগৎহনখ্রে। অরিবা লৌকোলশিং অমুক হিংগৎহন্নবা অরিবা লৌকোলশিংদা নৌনা পাম্বীশিং থানবা অখন্নবা তেংবাং ওইনা পাম্বী অমদা @ ২৫০ পীরগনি।
লৈবাক অসিদা থানবা পোৎলমশিং ৱাৎপগী অৱাবশিং কোকহন্নবা সীদ গার্দেনশিংদা ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদনা হেক্তর ১৫দা লুপা লাখ ৮০ ফাওবগী অমসুং অৱাং নোংপোক অমসুং অন্দমানগী মফমশিংদনা হেক্তর ১৫দা লুপা করোর অমগী মতেং পীরগনি। সীদ গার্দেনশিংগী মখাতাবা তেংবাং ওইনা অতোপ্পা ভারতকী মফমশিংগী অমসুং অৱাং নোংপোক অমসুং অন্দমানগী মফমশিংগী মথংশিৎনা লুপা লাখ @ ৪০ অমসুং লুপা লাখ @ ৫০ পীরগনি। মখাতানা অৱাং নোংপোক অমসুং অন্দমানগী মফমশিংগী অখন্নবা তেংবাং পীরগনি অদুগা ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিংগা লোইননা হাল্ফ মুন তেরেস কলতিবেসন, বাইও ফেন্সিং অমসুং লম শেংদোকপগী অখন্নবা প্রোবিজনশিংসু পীরগনি। ইন্দস্ত্রীদা কেপিতেল এসিস্তেন্স ওইনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিং অমসুং অন্দমানদা অৱাংবা কেপাসিতীগী প্রো রাতা হেনগৎহনবগা লোইননা হেক্তর য়ুনিৎ অমদা মেত্রিক তন ৫দা লুপা করোর ৫গী প্রোবিজন অমা পীরি।