Cabinet
Cabinet approves Ratification of Kigali Amendment to the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer for phase down of Hydrofluorocarbons
National strategy for phase down of Hydrofluorocarbons after required consultation with all the industry stakeholders by 2023
18 AUG 2021 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for ratification of the Kigali Amendment to the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer for phase down of Hydroflurocarbons (HFCs) by India, adopted by the Parties to the Montreal Protocol on October, 2016 at 28th Meeting of the Parties to the Montreal Protocol held at Kigali, Rwanda.
Benefits:
(i) HFC phasedown is expected to prevent the greenhouse gas emissions, helping prevent climate change and would benefit the people.
(ii) The industry producing and consuming Hydrofluorocarbons will be phasing out Hydrofluorocarbons as per the agreed schedule under and transition to non-HFC and low global warming potential technologies.
Implementation strategy and targets:
(i) National strategy for phase down of Hydrofluorocarbons as per the applicable phase down schedule for India will be developed after required consultation with all the industry stakeholders by 2023.
(ii) Amendments to the existing legislation framework, the Ozone Depleting Substances (Regulation and Control) Rules to allow appropriate control of the production and consumption of Hydrofluorocarbons to ensure compliance with the Kigali Amendment will be done by mid-2024
Major Impact, including employment generation potential:
(i) Hydrofluorocarbons. phasedown is expected to prevent the emission of up to 105 million tonne of carbondioxide equivalent of greenhouse gases, helping to avoid up to 0.5 degree Celsius of global temperature rise by 2100, while continuing to protect the ozone layer.
(ii) Implementation of HFC phase down under the Kigali Amendment through the adoption of low-global warming potential and energy-efficient technologies will achieve energy efficiency gains^ and carbon dioxide emissions reduction - a "climate co-benefit,"
(iii) HFCs phrase down implementation will involve synergies with on-going government programmes and schemes of the Government of India with the objective to maximize the economic arid social co-benefits, besides environmental gains.
(iv) There would be scope for domestic manufacturing of equipment as well as alternative non-HFC and low-global warming potential chemicals to enable the industry to transition to the low global warming potential alternatives as per the agreed HFC phase down schedule. In addition, there would be opportunities to promote domestic innovation for new generation alternative refrigerants and related technologies.
Details:
1. Under the Kigali Amendment; Parties to the Montreal Protocol will phase down production and consumption of Hydrofluorocarbons, commonly known as HFCs.
2. Hydrofluorocarbons were introduced as non-ozone depleting alternative to Hydrofluorocarbons (HFCs). While HFCs do not deplete the stratospheric ozone layer, they have high global warming potential ranging from 12 to 14,000, which have adverse impact on climate.
3. Recognizing the growth in use of HFCs, especially in Refrigeration and Air-conditioning sector the Parties to the Montreal Protocol, reached agreement at their 28th Meeting of the Parties (MOP) held in October 2016 in Kigali, Rwanda to add HFCs to the list of controlled substances and approved a timeline for their gradual reduction by 80-85 per cent by the late 2040s.
4. India will complete its phase down of HFCs in 4 steps from 2032 onwards with cumulative reduction of 10% in 2032, 20% in 2037, 30% in 2042 and 85% in 2047.
5. All amendments and adjustments of the Montreal Protocol, prior to the Kigali Amendment have Universal support.
Background:
(i) The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer, is an international environmental treaty for protection of the Ozone Layer by phasing out the production and consumption of man-made chemicals referred to as ozone depleting substances (ODS). The stratospheric ozone\ layer protects humans: and the environment from harmful levels of ultraviolet radiation from the sun.
(ii) India became a Party to the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer on 19 June 1992 and since then has ratified the amendments to the Montreal Protocol. Though the present approval of the Cabinet, India will be ratifying the Kigali Amendment to the Montreal Protocol for phase down of Hydrofluorocarbons.
(iii) India has successfully met the phase out targets of all the Ozone Depleting Substances as per the Montreal Protocol Schedule

মন্ত্রীমন্দল
হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং ফেজ দাউন তৌনবগীদমক ওজোন লয়র পাথহল্লিবা পোৎলমশিংগী মতাংদা শেম্লিবা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা কিগালি এমেন্দমেন্ত রেতিফাই তৌননবা মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
২০২৩ ফাওবগী মনুংদা ইন্দস্ত্রী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ভারত্তা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং ফেস দাউন তৌনবগী লেপখিবা মতম অদুগী মতুং ইন্না নেস্নেল স্ত্রাতিজী শেমগৎলগনি
18 AUG 2021 4:12PM by PIB Imphal
ভারতনা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং(ঐচ.এফ.সি.শিং) ফেজ দাউন তৌননবগীদমক ওজোন লয়র পাথহল্লিবা পোৎলমশিংগী মতাংদা শেমখিবা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা কিগালি এমেন্দমেন্ত রেতিফাই তৌননবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে, কিগালি এমেন্দমেন্ত অদু রৱন্দাগী কিগালিদা ২০১৬কী ওক্তোবর থাদা পাংথোকখিবা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা য়াওরিবা পার্র্তীশিংগী ২৮শুবা মীফমদা শরুক য়ারিবা পার্তীশিংনা শিজিন্নখিবনি৷
কান্নবশিং:
(i) ঐচ.এফ.সি. ফেসদাউন তৌরকপা অসিনা গ্রীনহাউস গ্যাস থাদোকপা হন্থহল্লগনি, অইং-অশাগী অহোংবা লাক্তনবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি হায়না পানরি৷
(ii) লো গ্লোবেল ৱার্মিং পোতেল্সিয়েল তেক্নোলোজীশিং, নন-ঐচ.সি.দা ত্রাঞ্জিসন তৌরকপা অমসুং মমাংদা লেপখিবা সেদ্যুলগী মতুং ইন্না হাইদ্রোফ্লোরো কার্বনশিং পুথোক্লিবা অমসুং শিজিন্নরিবা ইন্দস্ত্রী অদুনা মখাতানা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং পুথোক্লরোই৷
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতিজী অমসুং তার্গেৎশিং:
(i) ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা ইন্দস্ত্রী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ভারত্তা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং ফেস দাউন তৌনবগী লেপখিবা মতম অদুগী মতুং ইন্না নেস্নেল স্ত্রাতিজী শেমগৎলগনি
(ii) হৌজিক লৈরিবা লেজিস্লেসন ফ্রেমৱার্ক অসি শেমদোকপা ওইনা, কিগালি এমেন্দমেন্ত ইন্দুনা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং পুথোক্লিবা অমসুং শিজিন্নরিবা অদু মতিক চানা য়েংশিনবা ঙম্নবা ২০২৪ ময়াই চল্লকপা মতম ফাওবগী মনুংদা ওজোন দিপ্লিতিং সবস্তেন্সেস(রিগুলেসন অমসুং কন্ত্রোল) রুলশিং শেম্লগনি৷
এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন পোতেন্সিয়েল য়াওনা পীরিবা মেজর ইম্পেক্ত:
(i) হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং ফেসদাউন তৌরকপা অসিনা কার্বনদাইওক্সাইদ মিলিয়ন তন ১০৫ য়ৌনা থাদোক্লিবা অসি হন্থহল্লগনি, মসিনা ওজোন লাইয়র অসি লেপ্পা-লৈতনা ঙাকথোক্তুনা ২১০০ ফাওবগী মনুংদা মালেমগী তেম্পরেচর দিগ্রী সেল্সিএস ০.৫ য়ৌনা হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি হায়না পানরি৷
(ii) লো-গ্রোবেল ৱার্মিং পোতেন্সিয়েল অমসুং ইনর্জী-ইফিসিয়েন্ত তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা কিগালি এমেন্দমেন্তগী মখাদা ঐচ.এফ.সি. ফেস দাউন তৌরকপা অসিনা ইনর্জী ইফিসিয়েন্ত ওইবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং কার্বন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহল্লগনি- "ক্লাইমেত কো-বেনিফিৎ,"
(iii) ঐচ.এফ.সি.শিং ফেস দাউন তৌরকপা অসিনা অকোইবগী ফিভমদা কান্নবা পীবগী মথক্তা সমাজ অসিদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং হেন্না ফংহন্নবগী মীৎয়েং মখাদা লৈরিবা ভারত সরকারগী স্কিমসিং অমসুং হৌজিক হৌজিক চৎনরিবা সরকারগী প্রোগ্রামশিং অসিগা লোইননা সীনর্জীশিং য়াওরগনি৷
(iv) য়ানখিবা ঐচ.এফ.সি. ফেস দাউন সেদ্যুলগী মতুং ইন্না ইন্দস্ত্রী অসিনা লো গ্রোবেল ৱার্মিং পোতেন্সিয়েল অল্তরনেতিবশিংদা লাকপা ঙম্নবা দরকার ওইরিবা ইক্ব্যুইপমেন্ত লৈবাক অসিদা পুথোক্নবা নত্রগা অতোপ্পা নন-ঐচ.এফ.সি. অমসুং লো-গ্লোবেল ৱার্মিং পোতেন্সিয়েল কেমিকেলশিং পুথোক্নবগী স্কোপ লৈরগনি৷ মসিগীসু মথক্তা, অনৌবা জেনেরেসনগী অল্তরনেতিব রেফ্রিজেরেন্তশিং অমসুং মরী লৈনবা তেক্নোলোজীশিং লৈবাক অসিদা পুথোক্নবগী খুদোংচাবা লৈরগনি৷
অকুপ্পা মরোলশিং:
1. কিগালি এমেন্দমেন্ত অসিগী মখাদা; মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা য়াওরিবা পার্তীশিংনা ময়াম্না ঐচ.এফ.সি.শিং হায়না খঙনরিবা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং পুথোকপা অমসুং শিজিন্নরিবা অসি লেপহল্লগনি৷
2. হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং অসি নন-ওজোন দিপ্লিতিং অল্তরনেতিব অমা ওইনা পুথোকখিবনি৷ অদুগা ঐচ.এফ.সি.শিংনা স্ত্রাতোস্ফেরিক ওজোন লাইয়র অসি পাথহন্দে, মখোয়দা য়াম্না ৱাংবা গ্লোবেল ৱার্মিং পোতেন্সিয়েল ১২দগী ১৪,০০০ ফাওবা লৈদুনা অইং-অশাগী ফিভমদা চাওনা অকাইবা পী৷
3. রেফ্রিজেরেসন অমসুং এয়র-কন্দিস্নিং সেক্তরদনা হেন্না মরু ওইনা ঐচ.এফ.সি.শিং শিজিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অসি খঙলদুনা ঐচ.এফ.সি.শিং অসি কন্ত্রোল তৌগদবা পোৎলমশিংগী লিস্ততা হাপচিন্নবা রৱান্দাগী কিগালিদা পাংথোকখিবা পার্তীশিংগী ২৮শুবা মীফমদা মোন্ত্রিএল পোর্তোকোল অসিদা শরুক য়ারিবা পার্তীশিং অসিনা য়ানখি অমসুং ২০৪০গী অথেংবা শরুক ফাওবগী মনুংদা পোৎলমশিং অসি শিজিন্নবগী চাং অসি চাদা ৮০-৮৫গী চাংদা তপ্ন-তপ্ন হন্থহন্নবগী তাইমলাইন অমা এপ্রুব তৌখি৷
4. ২০৩২দগী হৌদুনা চহি অসিদা ১০% হন্থহনবা, ২০৩৭তা ২০% হন্থহনবা, ২০৪২দনা ৩০% হন্থহনবা অমসুং ২০৪৭তনা ৮০% হন্থহন্দুনা ভারতনা ঐচ.এফ.সি.শিং পুথোকপা লেপ্নবা হোৎনরিবা অসি মপুং ফারগনি৷
5. কিগালি এমেন্দমেন্তগা মাংওইননা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা য়াওরিবা এমেন্দমেন্তশিং অমসুং এদজস্তমেন্ত পুম্নমক অসিদা মালেম অসিনা সপোর্ত তৌরি৷
বেক্তগ্রাউন:
(i) ওজোন লাইয়র পাথহল্লিবা পোৎলমশিংগী মতাংদা শেম্লিবা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোল অসি ওজোন পাথহল্লিবা পোৎলমশিংগুম্বা খুৎশেম্না শাবা কেমিকেলশিং পুথোক্লিবা অমসুং শিজিন্নরিবা অসি লেপহন্দুনা ওজোল লয়র অসি ঙাক শেন্নবগীদমক লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল এনবাইরোনমেন্তেল ত্রেতী অমনি৷ স্ত্রাতোস্ফেরিক ওজোন/লয়র অসিনা মীওইবা জাতি: অমসুং নুমিৎকী অল্ত্রাবাইওলেত রেদিয়েসনগী শোক্নিংঙাই ওইরবা লেবেলশিং অসিদগী ইনবাইরোনমেন্ত অসিবু ঙাক শেল্লি৷
(ii) ওজোন লয়র পাথহল্লিবা পোৎলমশিং অসিগী মতাংদা শেম্লিবা মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা ভারতনা ১৯৯২গী জুন ১৯দা পার্তী অমা ওইখি অমসুং মদুদগী হৌদুনা মোন্ত্রতিএল প্রোতোকোলদা এমেন্দমেন্তশিং রেতিফাই তৌখ্রে৷ মন্ত্রী-মন্দলনা হৌজিক হৌজিক অয়াবা পীরবসু, ভারতনা হাইদ্রোফ্লোরোকার্বনশিং ফেস দাউন তৌনবগীদমক মোন্ত্রিএল প্রোতোকোলদা কিগালি এমেন্দমেন্ত অদু রেতিফাই তৌরগনি৷
(iii) মোত্রিএল প্রোতোকোল স্কেদ্যুল অদুগী মতুং ইন্না ভারতনা ওজোন দিপ্লিতিং সবস্তেন্সেস পুম্নমক্কী ফেস আউত তার্গেৎশিং অদু মাই পাক্না থেংনখ্রে৷