Ministry of Science & Technology
DBT-BIRAC supported ZyCoV-D developed by Zydus Cadila Receives Emergency Use Authorization
World’s First COVID-19 DNA vaccine developed in partnership with
DBT-BIRAC under Mission COVID Suraksha
20 AUG 2021 7:04PM by PIB Delhi
Zydus Cadila has received approval for Emergency Use Authorization (EUA) from the Drug Controller General of India (DCGI) for ZyCoV-D today i.e 20/08/2021, the world’s first and India’s indigenously developed DNA based vaccine for COVID-19 to be administered in humans including Children and adults 12 years and above. Developed in partnership with the Department of Biotechnology, Government of India under the ‘Mission COVID Suraksha’ and implemented by BIRAC, ZyCoV-D has been supported under COVID-19 Research Consortia through National Biopharma Mission for Preclinical studies, Phase I and Phase II Clinical Trials and under the Mission COVID Suraksha for Phase III Clinical Trial. This 3 dose vaccine which when injected produces the spike protein of the SARS-CoV-2 virus and elicits an immune response, which plays a vital role in protection from disease as well as viral clearance. The plug-and-play technology on which the plasmid DNA platform is based can be easily adapted to deal with mutations in the virus, such as those already occurring.
Interim results from Phase-III Clinical Trials, in over 28,000 volunteers, showed primary efficacy of 66.6 per cent for symptomatic RT-PCR positive cases. This has been the largest vaccine trial so far in India for COVID-19. This vaccine had already exhibited robust immunogenicity and tolerability and safety profile in the adaptive Phase I/II clinical trials carried out earlier. Both the Phase I/II and Phase III clinical trials have been monitored by an independent Data Safety Monitoring Board (DSMB).
Vaccine Technology Centre (VTC), vaccine research centre of the Zydus group, Translational Health Science and Technology Institute (THSTI), an autonomous institute of the Department of Biotechnology (DBT and Interactive Research School for Health Affairs (IRSHA), Pune, GCLP Lab set up under the Department of Biotechnology - National Biopharma Mission (NBM) also played a vital role in this success story.
Dr Renu Swarup, Secretary, DBT and Chairperson, BIRAC said that “It is a matter of great pride that today we have the EUA for the world’s first DNA COVID-19 vaccine ZyCoV-D by Zydus developed in partnership with the Department of Biotechnology and supported through Mission COVID Suraksha. The Indian Vaccine Mission COVID Suraksha was launched under the Atma Nirbhar Bharat package 3.0 being implemented by BIRAC, is aimed at the development of safe and efficacious COVID-19 vaccines for public health. We are confident that this will be an important vaccine for both India and the world. This is an important milestone in our Indigenous Vaccine Development Mission and positions India on the Global Map for Novel Vaccine Development”
Speaking on the development, Chairman of the Zydus Group, Mr. Pankaj R. Patel said, “We are extremely happy that our efforts to put out a safe, well tolerated and efficacious vaccine to fight COVID-19 has become a reality with ZyCoV-D. To create the world’s first DNA vaccine at such a crucial juncture and despite all the challenges, is a tribute to the Indian research scientists and their spirit of innovation. I’d like to thank the Department of Biotechnology, Government of India for their support in this mission of Atma Nirbhar Bharat and Indian Vaccine Mission COVID Suraksha.”
About DBT
The Department of Biotechnology (DBT), under the Ministry of Science and Technology, promotes and improves biotechnology development in India through its development and implementation in agriculture, healthcare, animal sciences, the environment, and industry.
About BIRAC
A non-for-profit Public Sector Enterprise, Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), has been set up by the Department of Biotechnology (DBT), Government of India, which acts as an interface agency to enhance and encourage the evolving biotechnology industry to implement strategic research and development activities in regards to the product development needs of the Nation.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
জাইদস কেদিলানা দিবেলপ তৌবা দি.বি.তি.-বি.আই.আর.এ.সি.না সপ্পোর্ত তৌবা জাইকোব-দি ইমর্জেন্সী য়ুজ ওথোরাইজেসন ফংখ্রে
মিসন কোবিদ সুরক্ষগী মখাদা দি.বি.তি.-বি.আই.আর.এ.সি.গা পার্তনর ওইদুনা মালেমগী অহানবা কোবিদ-১৯ দি.এন.এস. ভেক্সিন দিবেলপ তৌখ্রে
20 AUG 2021 7:04PM by PIB Imphal
ঙসি ২০/০৮/২০২১ অসিদা চহি ১২ শুরবা অমসুং মথক্কী অঙাংশিং অমসুং অহালশিং য়াওনা মীওইবদা কাপ্পা য়ারবা মালেমগী অহানবা অমসুং ভারতকী ইন্দিজিনেস ওইনা দিবেলপ তৌবা কোবিদ-১৯গী দি.এন.এ. বেজ ভেক্সিন জাইকোব-দি অসি দ্রগ কন্ত্রোলর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া (দি.সি.জি.আই.)দগী জাইদস কেদিলানা ইমর্জেন্সী য়ুজ ওথোরাইজেসন (ই.য়ু.এ.)গী অয়াবা ফংখ্রে। ‘মিসন কোবিদ সুরক্ষ’গী মখাদা ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগা লোইননা পার্তনর ওইদুন দিবেলপ তৌবা অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, জাইকোব-দি অসি নেস্নেল বাইওফার্ম মিসন ফোর প্রিক্লিনিকেল স্তদীজ, ফেজ I অমসুং ফেজ IIগী খুত্থাংদা কোবিদ-১৯ রিসর্চ কন্সোর্তিয়াগী মখাদা অমসুং ফেস III ক্লিনিকেল ত্রায়লগৌ মিসন কোবিদ সুরক্ষাগী মখাদা সপ্পোর্ত তৌখি। মসিগী দোজ ২গী ভেক্সিন অসি কাপশিনবা মতমদা সার্স-কোব-২ ভাইরসকী স্পাইক প্রোতিন প্রদ্যুস তৌই অমসুং ইম্ম্যুন রেস্পোন্স অমা ইলিসিৎ তৌই, মসিনা লাইনা অসিদগী ঙাকথোকপদা লোইননা ভাইরেল ক্লিয়রেন্সতা অচৌবা থৌদাং অমা লৌই। প্লাসমিদ দি.এন.এ. প্লেৎফোর্ম অসিনা য়ুম্ফম ওইরিবা প্লগ-এন্দ-প্লে তেক্নোলোজী অসি হান্নদগী লৈরবশিং অসিগুম্বা য়াওনা ভাইরস অসিনা ম্যুতেসনশিং তৌরকপদা লায়না এদাপ্ত তৌবা ঙম্মি।
ভোল্যুন্তিয়র ২৮,০০০ হেনবদা চত্থখিবা ফেজ-III ক্লিনিকেল ত্রায়লশিংগী ইন্তেরিম রিজল্তশিংনা মসি লাইওং উৎপা আর.তি.-পি.সি.আর. পোজিতিব কেসশিংদা প্রাইমরী ইফিকেসী চাদা ৬৬.৬ উবা ফংই। মসি ভারত্তা পাঙথোকপা কোবিদ-১৯গী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিন ত্রায়লনি। ভেক্সিন অসি মমাংদা পাঙথোকখিবা এদাপ্তিব ফেজ I/II ক্লিনিকেল ত্রায়লশিংদা চাউনা ইম্ম্যুনোজেনিসিতী অমসুং তোলরেবিলিতী অমসুং সেফতী প্রোফাইল লৈবা উবা ফংখ্রে। ফেজ I/II অমসুং ফেজ III ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং অসি ইন্দিপেন্দেন্ত দেতা সেফতী মোনিতরিং বোর্দ (দি.এস.এম.বি.)না মোনিতর তৌখি।
জাইদস গ্রুপকী ভেক্সিন রিসর্চ সেন্তর ওইরিবা ভেক্সিন তেক্নোলোজী সেন্তর (ভি.তি.সি.), দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা ত্রানস্লেস্নেল হেল্থ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুত (তি.ঐচ.এস.তি.আই.) অমসুং পুনেগী ইন্তরেক্তিব রিসর্চ স্কুল ফোর হেল্থ এফিয়র্স (আই.আর.এস.ঐচ.এ.), দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী – নেস্নেল বাইওফার্মা মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা লিংখৎপা জি.সি.এল.পি. লেবনসু মসিগী মাই আকপগী ৱারী অসিদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.গী চিয়রপর্সন, দা. রেনু স্বরুপনা হায়খি, “ঙসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগা পার্তনর ওইদুনা অমসুং মিসন কোবিদ সুরক্ষগী খুত্থাংদা সপ্পোর্ত ফংদুনা জাইদসনা দিবেলপ তৌখিবা মালেমগী অহানবা দি.এন.এ. কোবিদ-১৯ ভেক্সিন জাইকোব-দি অসিগী ই.য়ু.এ. ঐখোয়না ফংজবা অসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ভারতকী ভেক্সিনগী মিসন কোবিদ সুরক্ষা অসি পব্লিক হেল্থকীদমকীদমক খুদোংথিরোইদবা অমসুং কান্নগদবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং পুথোক্নবা পান্দম থমদুনা বি.আই.আর.এ.সি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ ৩.০গী মখাদা হৌদোকখি। মসি ঐখোয়গী ইন্দিজিনস ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত মিসনদা মরু ওইবা মাইলস্তন অমনি অমসুং ভারতপু নোভেল ভেক্সিন দিবেলপমেন্তগী গ্লোবেল মেপতা মফম অমা কনবা ঙমহনখি”।
দিবেলপমেন্ত অসিগী মতাংদা জাইদস গ্রুপকী চিয়রমেন, শ্রী পঙ্কজ আর পতেলনা হায়খি, “ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবা ঙম্নবা খুদোংথিদবা, তোলরেৎ নীংথিনা তৌবা অমসুং কান্নরবা ভেক্সিন অমা পুথোক্নবা হোৎনখিবা অদু জাইকোব-দি অদিনা মঙফাওনবা ঙমহনবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। অসুক লুখ্রবা তানফম অসিদা অমসুং শীংনবা পুম্নমক লৈরবসু মালেমগী অহানবা দি.এন.এন. ভেক্সিন পুথোকপা অসি ভারতকী রিসর্চ তৌরিবা বিজ্ঞানিকশিংদা অমসুং মখোয়না অনৌবা পুথোক্নবগী চেল্লিবা ৱাখল্লোন অদুদা ইকাই খুম্নবা উৎপনি। ঐহাক্না ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা আত্মনির্ভর বারতগী মিসন অমসুং ইন্দিয়ন ভেক্সিন মিসন কোবিদ সুরক্ষ অসিদা মতেং পীবীখিবগীদমক থাগৎচনীংই।”
দি.বি.তি.গী মরমদা
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না মখোয়না লৌউ-শিংউ, হেল্থকিয়র, এনিমেল সাইন্সেস, এনভাইরনমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীদা দিবেলপমেন্ত পুরকপা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খুত্থাংদা ভারত্তা লৈরিবা বাইওতেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত অসি থৌগৎলি অমসুং ফগৎহল্লি।
বি.আই.আর.এ.সি.গী মরমদা
নোত-ফোর-প্রোফিৎ পব্লিক সেক্তর ইন্তরপ্রাইজ অমা ওইরিবা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.) অসি ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না লিংখৎখিবনি, মসিনা লৈবাক অসিগী মথৌ তাবা প্রদক্ত দিবেলপমেন্তগী মতাংদা স্ত্রেতেজিক রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী থবক-থৌরমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা থোরক্লিবা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী ফগৎহন্নবা অমসুং থৌগৎনবা ইন্তরফেস এজেনসী অমা ওইনা মথৌ তৌরি।