Prime Minister's Office
PM's statement to media on the demise of Shri Kalyan Singh
PM Modi pays his last respects to Shri Kalyan Singh
Kalyan Singh Ji…a leader who always worked for Jan Kalyan and will always be admired across India: PM
22 AUG 2021 4:27PM by PIB Delhi
This is a moment of grief for all of us. Kalyan Singh ji's parents named him Kalyan Singh. He lived his life in such a way that he lived up to the name given by his parents. He devoted his entire life for the welfare of people and he made it the mantra of his life. He dedicated himself to the BharatiyaJanata Party, Bharatiya Jana Sangh, and towards a bright future of the country.
Kalyan Singh ji’s name had become synonymous with trust across India. He was a committed decision maker and was always striving for the welfare of the people throughout his life. He became an inspiration to others in whatever responsibility he was given, whether as an MLA, or in the government or as a Governor. He became the symbol of faith for the masses.
The nation has lost a valued personality and an able leader. We should make efforts to compensate for his loss by following his ideals and fulfilling his dreams. I pray to Lord Rama to bless his soul and give strength to his family to bear this loss. May Lord Rama give strength to all those grieving, and who believe in his values, ideals and the culture and tradition of India.
DISCLAIMER: This is theapproximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered inHindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ କଲ୍ୟାଣ ସିଂହଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ କଲ୍ୟାଣ ସିଂହଙ୍କୁ ଶେଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଅର୍ପଣ କଲେ
କଲ୍ୟାଣ ସିଂହ ଜୀ... ଏଭଳି ଜଣେ ନେତା ଥିଲେ ଯିଏକି ସଦାସର୍ବଦା ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସଦାସର୍ବଦା ତାଙ୍କର ଗୁଣଗାନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 AUG 2021 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଦୁଃଖଦ ମୁହୁର୍ତ । କଲ୍ୟାଣ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ମାତା ପିତା ତାଙ୍କ ନାମ କଲ୍ୟାଣ ସିଂହ ରଖିଥିଲେ । ସେ ଏଭଳି ଜୀବନ ବଂଚିଲେ ଯେ ନିଜ ମାତା ପିତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ନାମକୁ ସାର୍ଥକ କରିଗଲେ । ସେ ସାରା ଜୀବନ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଂଚିଥିଲେ, ସେ ଜନ କଲ୍ୟାଣକୁ ହିଁ ନିଜ ଜୀବନ-ମନ୍ତ୍ର କରିଥଲେ । ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି, ଭାରତୀୟ ଜନସଂଘ, ପୁରା ପରିବାରକୁ ଗୋଟିଏ ବିଚାର ପାଇଁ, ଦେଶର ଉଜ୍ଜଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସେ ସମର୍ପି ଦେଇଥିଲେ ।
କଲ୍ୟାଣ ସିଂହ ଜୀ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅନ୍ୟନାମ ପାଲଟି ଯାଇଥିଲେ । ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ନିର୍ଣ୍ଣୟକର୍ତାର ନାଁ ପାଲଟି ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଜୀବନର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସରତ ଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ବି ଯେଉଁ ଦାୟିତ୍ୱ ମିଳିଥିଲା, ତାହା ବିଧାୟକ ଭାବେ ହେଉ. ଅବା ସରକାରରେ ତାଙ୍କର ସ୍ଥାନ ହେଉ ଅବା ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବେ ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉ, ସବୁବବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ପେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଗଲେ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ର୍ରତୀକ ହୋଇଗଲେ ।
ଦେଶ ଏକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ନେତା ହରାଇଛି । ଆମେ ତାଙ୍କର ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ, ତାଙ୍କର ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚରିତାର୍ଥ କରିବା ଏବଂ ଆମେ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ କିଛି ବି ଉଣା ରଖିବା ନାହିଁ । ମୁଁ ପ୍ରଭୂ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଚରଣରେ ଏହି ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ପ୍ରଭୂ ଶ୍ରୀରାମ କଲ୍ୟାଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ନିଜ ଚରଣ କମଳରେ ସ୍ଥାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରଭୂ ଶ୍ରୀରାମ ଏଭଳି ଦୁଃଖଦ ସମୟରେ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଏହି ଦୁଃଖକୁ ସହିବାର ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବଂ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଏଠାକାର ଆଦର୍ଶ. ଏଠାକାର ସଂସ୍କୃତି, ଏଠାକାର ପରମ୍ପରାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୁଃଖୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଭୂ ଶ୍ରୀରାମ ସାହସ ଦିଅନ୍ତୁ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ।