Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Government approves determination of Fair and Remunerative Price of sugarcane payable by Sugar Mills for sugar season 2021-22
Highest ever Fair and Remunerative Price of 290 Rs/qtl approved for Sugarcane Farmers (GannaKisan)
Decision will benefit the 5 crore sugarcane farmers (GannaKisan) and their dependents, as well as the 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities
Decision balances consumer interest & sugarcane farmers interest
25 AUG 2021 2:07PM by PIB Delhi
Keeping in view interest of sugarcane farmers (GannaKisan), the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2021-22 (October - September) at Rs. 290/- per quintal for a basic recovery rate of 10%, providing a premium of Rs. 2.90/qtl for each 0.1% increase in recovery over and above 10%, & reduction in FRP by Rs. 2.90/qtl for every 0.1% decrease in recovery. The Government’s proactive approach to protect interest of farmers is also seen in the decision of no deduction in case of sugar mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs. 275.50 per quintal for sugarcane in ensuing sugar season 2021-22 in place of Rs. 270.75/qtl in current sugar season 2020-21.
The cost of production of sugarcane for the sugar season 2021-22 is Rs. 155 per quintal. This FRP of Rs. 290 per quintal at a recovery rate of 10% is higher by 87.1% over production cost, thereby giving the farmers a return of much more than 50% over their cost.
In the current sugar season 2020-21, about 2,976 lakh tons of sugarcane of worth Rs. 91,000 cr was purchased by sugar mills, which is at all time high level & is the second highest next to the procurement of paddy crop at Minimum Support Price. Keeping the expected increase in the production of sugarcane in the ensuing sugar season 2021-22, about 3,088 lakh tons of sugarcane is likely to be purchased by sugar mills. The total remittance to the sugarcane farmers will be about Rs. 1,00,000 crore. The Government through its pro-farmer measures will ensure that sugarcane farmers get their dues in time.
The FRP approved shall be applicable for purchase of sugarcane from the farmers in the sugar season 2021-22 (starting w.e.f. 1st October, 2021) by sugar mills. The sugar sector is an important agro-based sector that impacts the livelihood of about 5 crores sugarcane farmers and their dependents and around 5 lakh workers directly employed in sugar mills, apart from those employed in various ancillary activities including farm labour and transportation.
Background:
The FRP has been determined on the basis of recommendations of Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) and after consultation with State Governments and other stake-holders.
In last 3 sugar seasons 2017-18, 2018-19 & 2019-20, about 6.2 Lakh Metric Tonne (LMT), 38 LMT & 59.60 LMT of sugar has been exported. In the current sugar season 2020-21 (Oct – Sept.), against the export target of 60 LMT, contracts of about 70 LMT have been signed & more than 55 LMT has been physically exported from the country, as on 23.8.2021. Export of sugar has improved liquidity of sugar mills enabling them to clear cane price dues of farmers.
Government is also encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol which is blended with petrol, which not only serves as a green fuel but also saves foreign exchange on account of crude oil import. In last 2 sugar seasons 2018-19 & 2019-20, about 3.37 LMT & 9.26 LMT of sugar has been diverted to ethanol. In current sugar season 2020-21, more than 20 LMT is likely to be diverted. In the ensuing sugar season 2021-22, about 35 LMT of sugar is estimated to be diverted & by 2024-25 about 60 LMT of sugar is targeted to be diverted to ethanol, which would address the problem of excess sugarcane as well as delayed payment issue because farmers would get timely payment.
In past 3 sugar seasons about Rs. 22,000 crore revenue was generated by sugar mills/ distilleries from sale of ethanol to Oil Marketing Companies (OMCs). In the current sugar season 2020-21, about Rs. 15,000 cr revenue is being generated by sugar mills from sale of ethanol to OMCs at 8.5%. This is expected to significantly increase in the next 3 years as we go upto 20% blending by 2025.
In the previous sugar season 2019-20, about Rs. 75,845 crores cane dues were payable, out of which Rs. 75,703 crore has been paid & only Rs. 142 crore arrears are pending. Even, in the current sugar season 2020-21, out of cane dues payable of Rs. 90,959 crores, Rs. 86,238 crores cane dues have already been paid to farmers. Increase in export & diversion of sugarcane to ethanol is ensuring timely cane price payments to farmers.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
চিনিগী চহি ২০২১-২২গী ওইনা চিনিগী মিলশিংনা পীগদবা চুগী ফেয়র অমসুং রেম্যুনেরেতিব প্রাইসকী মমল অদু সরকারনা এপ্রুব তৌখ্রে
চু থারিবা লৌমীশিংগীদমক(গন্ন কিশান) ক্বিন্তল অমদা লুপা ২৯০ লেপতুনা ঙসি ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা ফেয়র অমসুং রেম্যুনেরেতিব প্রাইস এপ্রুব তৌখ্রে
ৱারেপ অসিনা চু থারিবা লৌমী(গন্ন কিশান) কোতি ৫, মঙোন্দা তাংদুনা হিংলিবা মীওইশিং অমসুং চিনিগী মিলশিং অমসুং মরী লৈনবা এন্সিলরী এক্তিবিতীশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মী লাখ ৫দা কান্নবা পীরগনি
ৱারেপ অসিনা কঞ্জুমর ইন্তরেস্ত অমসুং চু থারিবা লৌমীশিংগী ইন্তরেস্ত বেলেন্সতা থম্লগনি
25 AUG 2021 2:07PM by PIB Imphal
চু থাবা লৌমীশিং (গন্ন কিসান)গী অপাম্বশিং অসি য়েংলুরগা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফমখিবা কেবিনেত কম্মিতীনা চিনিগী চহি ২০২১-২২(ওক্তোবর-সেপ্তেম্বর)গী ওইনা ১০% বেসিক রিকোভরী রেতকীদমক চিনিগী ফেয়র অমসুং রেম্যুনেরেতিব প্রাইস(এফ.আর.পি.) অসি ক্বিন্তল অমদা লুপা ২৯০ লেপ্নবা অয়াবা পীখ্রে, মসিনা ১০%গী মথক্তা লৈরিবা রিকোভরীদা ০.১% হেনগৎলকপা খুদিংগী ক্বিন্তল অমদা লুপা ২.৯০গী প্রিমিয়ম অমা পীরগনি অমসুং রিকোভরীদা ০.১% হন্থরকপা খুদিংগী ক্বিন্তল অমদা লুপা ২.৯০গী এফ.আর.পি. কক্লগনি৷ ৯.৫%দগী হেন্না তানা রিকোভরী লৈরিবা চিনিগী মিলশিংদা শেল ককহৌদনবগী ৱারেপ লৌখিবা অসিনা লৌমীশিংগী ইন্তরেস্ত ঙাক শেন্নবা সরকার অসিনা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়বসি তাক্লে৷ অসিগুম্বা লৌমীশিংনা হৌজিক লৈরিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১ অসিদা ক্বিন্তল/লুপা ২৭০.৭৫ ফংলিবা অসিগী মহুৎতা ২০২১-২২ চিনিগী চহি অসিদা চুগীদমক ক্বিন্তল অমদা লুপা ২৭৫.৫০ ফংলগনি৷
চিনিগী চহি ২০২১-২২গী ওইনা চুশিং পুথোকপগী মমল অসি ক্বিন্তল অমদা লুপা ১৫৫ ওই৷ ১০% রিকোভরী রেত ওইদুনা ক্বিন্তল অমদা লুপা ২৯০ পীরিবা মসিগী এফ.আর.পি. অসিনা প্রদক্সন কোস্তকা য়েংনবা মতমদা ৮৭.১% হেন্না ৱাংই, মসিনা লৌমীশিংনা মখোয়না চু থাবদা চংখিবা শেনফম অদুদগী ৫০% হেন্না লৌমীশিংদা হল্লকহল্লগনি৷
চৎলিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১ অসিদা, লুপা কোতি ৯১,০০০গী মমল ওইগদবা চিনি তন লাখ ২,৯৭৬রোম চিনিগী মিলশিংনা লৈখি, লৈখিবা চাং অসি মতম পুম্নমক্কী ওইনা ৱাংদুনা লৈহৌরগনি অমসুং মিনিমম সপোর্ত প্রাইসতা ফৌশিং লৌশিনখিবা অসিগী হেক মথংদা অনিশুবা ওইনা ৱাংনা লৈ৷ ২০২১-২২ চহিদা চু পুথোকপগী চাং হেনগৎলবা য়ানা লৈরিবনা, চু তন লাখ ৩,০৮৮রোমদি চিনিগী মিলশিংনা লৈরবা য়ানা লৈরি৷ চু থারিবা লৌমীশিংদা থিরিবা শেনফম অসি পুন্না লুপা কোতি ১,০০,০০০রোমগী চাং ওইরমগনি৷ সরকার অসিনা মহাক্কী প্রো-ফার্মর মিজরশিংগী খুৎথাংদা চু থারিবা লৌমীশিংনা মখোয় মখোয়গী দ্যুশিং অদু মতম চানা পীথোক্লগনি৷
এপ্রুব তৌরবা এফ.আর.পি. অসি চিনিগী চহি ২০২১-২২দা চিনিগী মিলশিংনা (২০২১, ওক্তোবর ১দগী হৌদুনা) লৌমীশিংদা চিনি লৈবা য়ারগনি৷ চিনিগী সেক্তর অসিনা চু থারিবা লৌমী কোতি ৫গী পুন্সি অমসুং মখোয়দা তাংজদুনা হিংলিবা মীওইশিং অচৌবা শাফু পীরিবা য়াম্না মরু ওইবা এগ্রো-বেজ সেক্তর অমনি অমসুং মসিনা লেবর অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন য়াওনা তোঙান তোঙানবা এন্সিলরী এক্তিবিতীশিংদা থবক পীবদগী হেন্দোক্তুনা চিনিগী মিলশিংদা হকথেংননা মীওই লাখ ৫রোম থবক পীরি৷
বেক্তগ্রাউন্দ:
রাজ্য সরকারশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা য়াম্না মুন্না খন্নরবা মতুংদা অমসুং কম্মিসন ফোর এগ্রীকল্চরেল কোস্ত এন্দ প্রাইসেস(সি.এ.সি.পি.)গী রিকম্মেন্দেসনশিং অসিগা মতুং ইন্না এফ.আর.পি. অসি লেপখিবনি৷
হৌখিবা চিনিগী চহি ৩ ২০১৭-১৮, ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০দা, চিনি ৬২ লাখ মেত্রিক তন(এল.এম.তি.), এল.এম.তি. ৩৮ অমসুং এল.এম.তি. ৫৯.৬০গী চাং মপান লমদা থাদোকখ্রে৷ চৎলিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১(ওক্তোবর-সেপ্তেম্বর)দা, এক্সপোর্ত তার্গেৎ এল.এম.তি. ৬০ থমদুনা, এল.এম.তি. ৭০ রোমগী কন্ত্রেকশিং শহি পীনখ্রে অমসুং ২৩.৮.২০২১ ফাওবদা লৈবাক অসিদগী এল.এম.তি. ৫৫ হেন্না ফিজিকেল্লী এক্সপোর্ত তৌখ্রে৷ চিনি এক্সপোর্ত তৌবা অসিনা চিনিগী লিক্বুইদিতী হেনগৎহনখ্রে অমসুং মসিনা লৌমীশিংগী লৈরিবা দ্যুশিং অসি শিংদোকপা ঙমহল্লিবনি৷
অহেনবা চুশিংবু ইথানোলদা ওন্থোক্তুনা পেত্রোলগা ব্লেন্দেদ তৌননবা চিনিগী মিলশিংবুসু সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলি, মসিনা গ্রীন ফ্যুল অমা ওইনা মথৌ তৌবদা নত্তনা ক্রুইদ ওইল পুশিল্লকপদা লৈরিবা ফোরেন্দ এক্সচেঞ্জ অদুসু কল্লগনি৷ হৌখিবা চিনিগী চহি ২, ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০দা, চাওরাক্না চিনি এল.এম.তি. ৩.৩৭ অমসুং এল.এম.তি. ৯.২৬রোম ইথানোলদা ওন্থোকখ্রে৷ হৌজিক চৎলিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১ অসিদা, এল.এম.তি. ২০ হেন্না ওন্থোক্লবা য়ানা লৈরি৷ চিনিগী চহি ২০২১-২২দা, চিনি এল.এম.তি. ৩৫রোমগী চাং ওন্থোক্লবা য়ানা লৈরি অমসুং ২০২৪-২৫ ফাওবগী মনুংদা চিনি এল.এম.তি. ৬০রোমগী চাং ইথানোলদা ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লি, মসিনা চু য়াম্না কা হেন্না পুথোকপদা থেংনরিবা সমস্য অদু থেংনরগনি অমসুং লৌমীশিংনা মখোয় মখোয়গী শেনফম অদু মতম চানা ফংগদৌরিবনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংদা শেল থেংনা পীবগী লৈরিবা ইসু অদুসু লৈহল্লরোই৷
হৌখিবা চিনিগী চহি অহুমদা, লুপা কোতি ২২,০০০রোমগী চাং ওইগদবা রেভেন্যু চিনিগী মিলশিং/দিস্তিলেরীশিংনা ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিং(ও.এম.সি.শিং)দা ইথানোল য়োনবদগী ফংবা ঙমখি৷ চৎলিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১দা, লুপা কোতি ১৫,০০০রোমগী রেভেন্যু চিনিগী মিলশিংনা ও.এম.সি.শিংদা ইথানোল ৮.৫%দা য়োনবদগী খোমগৎলি৷ ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ২০%য়ৌনা ব্লেন্দিং তৌগদৌরিবনা লাক্কদৌরিবা চহি ৩ অসিদা মসিগী চাং অসি হেনগৎল্লগনি হায়না পানরি৷
হৌখিবা চিনিগী চহি ২০১৯-২০দা, চাওরাক্না লুপা কোতি ৭৫,৮৪৫রোমগী চাংদা চুগী দ্যুশিং পীদবা লৈরম্মী, মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ৭৫,৭০৩দি পীখ্রে অমসুং লুপা কোতি ১৪২ পীগদবা লৈরি৷ হৌজিক চৎলিবা চিনিগী চহি ২০২০-২১ ফাওদা, লুপা কোতি ৯০,৯৫৯গী চাংদা চুগী দ্যুশিং লৈরম্মী, চুগী দ্যু লুপা কোতি ৮৬,২৩৮দি মাংজৌননা লৌমীশিংদা পীখ্রে৷ এক্সপোর্ত তৌবা হেনগৎলকপা অমসুং চুদগী ইথানোলদা ওন্থোরগকপা অসিনা লৌমীশিংদা মতম চানা চুগী মমলশিং পীবা ঙমহল্লগনি৷