AYUSH
Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal Announces Major Plans for boosting AYUSH initiatives in Northeast
Rs 70 Crore Financial Provision for a New Ayurvedic College at Dudhnoi in Goalpara: Sarbananda Sonowal
Financial Grant of Rs 10 Crore Announced for Ayurvedic College, Guwahati to develop it as Centre of Excellence
Conference of Ayush and Health Ministers of North Eastern States Held in Guwahati
28 AUG 2021 10:20PM by PIB Guwahati
In a major boost to the initiatives to promote traditional medicinal practices in the Northeast Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and AYUSH, announced a slew of major initiatives at a conference of Ayush and Health Ministers of all the North Eastern States held here today. The conference was organised by the Ministry of AYUSH to discuss how the Ayush System of Medicines can be efficiently mainstreamed and can become more popular in the Northeastern states.
The Union Minister Shri Sonowal while addressing the media announced that in order to boost the education and training of Ayush medicinal experts, financial provision of Rs 70 crore, under National Ayush Mission(NAM) support, is to be provided for establishment of a new Ayurvedic College at Dudhnoi in Goalpara, Assam. The Ministry of AYUSH has also decided to upgrade the Government Ayurvedic College in Guwahati and develop it as a Centre of Excellence and a sum of Rs 10 crore as financial grant is to be provided in this regard, he added.
Shri Sonowal also announced that as many as 1000 new Health & Wellness Centres (HWC), as part of the National Ayush Mission (NAM) Scheme, will be opened in the NE states for growth and development of Ayush systems. With an aim to boost the popularity of traditional medicines provided by Ayush, the minister also announced setting up of 100 Ayush dispensaries under NAM in the north east region.
Informing that a facilitation Centre for Semi Processing of raw material is going to be opened up in NE the Union Minister said that along with this, it is also envisaged to set up Regional Raw Drug Repository (RRDR) in NE states in collaboration with National Institute of Bio-resources and sustainable development in Imphal, Manipur under Department of Bio-Technology.
The Ayush medical facilities under Northeastern State governments, central government and teaching hospitals in Ayush Colleges will be brought under Ayush-Health Management Information System (AHMIS) so as to develop digital data base of Ayush interventions in various disease management, the Minister informed.
Shri Sonowal also informed that the Ayush Ministry has planned to organize yearlong programmes on Azadi Ka Amrit Mahotsav to mark the 75 years of Independence by launching various initiatives by the ministry. The launching ceremony of the events will be held from 30th August to 5th September.
Dr Munjapara Mahendrabhai Kalubhai, Union Minister of State for AYUSH in his speech said that the government of India is taking various initiatives to promote traditional medicinal practices with increase in investments in the Northeast region.
Attending the conference as the Chief Guest, Assam Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma said that the entire Northeast has all the potential to develop into Ayush hub taking full advantage of the biodiversity of the region.
Assam Health minister Shri Keshab Mahanta along with other dignitaries attended today’s conference.

আয়ুষ
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত আয়ুষ কাৰ্যক্ৰমক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিকল্পনা ঘোষণা আয়ুষ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ
গোৱালপাৰাৰ দুধনৈত এখন নতুন আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয়ৰ বাবে আগবঢ়োৱা হব ৭০কোটি টকাৰ পুঁজি : সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
গুৱাহাটীৰ আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয়ক ‘উত্কৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ১০কোটি টকাৰ অনুদান ঘোষণা
গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হ’ল উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ আয়ুষ আৰু স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলন
28 AUG 2021 10:20PM by PIB Guwahati
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যৱহাৰিক অনুশীলনক অধিক ব্যাপক কৰি তোলাৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপক গতি দিয়াৰ উদ্দেশ্যে কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ তথা জলপথ আৰু আয়ুষ বিভাগৰ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এলানি গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰিছে। গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত ‘উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্য আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলন’ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি এই ঘোষণ কৰে। আয়ুষ চিকিত্সা পদ্ধতিৰ ঔষধসমূহক পাৰদৰ্শিতাৰে মূলসুঁতিৰ চিকিত্সা পদ্ধতিৰে সংযোজিত কৰি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত জনপ্ৰিয় কৰি তোলাৰ মানসৰে এই সন্মিলনখনৰ আয়োজন কৰিছে কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে।
এই সন্দৰ্ভত সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি দিয়া ভাষণত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সোণোৱালে কয় যে আয়ুষ শিক্ষাৰ প্ৰসাৰ, এই পদ্ধতিৰ চিকিত্সা বিশেষজ্ঞসকলৰ প্ৰশিক্ষণ আদিৰ লগতে অসমৰ গোৱালপাৰা জিলাৰ দুধনৈত স্থাপন কৰিবলগীয়া এখন আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয়ৰ বাবে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছন’(এনএএম)ৰ অধীনত ৭০কোটি টকাৰ এক পুঁজি ধাৰ্য কৰা হৈছে। ইফালে, গুৱাহাটীত থকা চৰকাৰী আয়ুৰ্বেদিক মহাবিদ্যালয়খন এক ‘উত্কৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও আযুষ মন্ত্ৰালয়ে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে ১০কোটিৰ টকাৰ এক অনুদান আগবঢ়োৱা হৈছে বুলি তেওঁ তথ্য সদৰী কৰে।
আয়ুষ পদ্ধতিৰ প্ৰসাৰৰ উদ্দেশ্যে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনত ১০০০টা ‘স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’(এইচডব্লিউ) স্থাপন কৰা হ’ব বুলি ঘোষণা কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছন’ৰ অধীনত এই সমূহ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হ’ব। ইফালে, ‘আয়ুষ’-ৰ তৰফৰ পৰা যোগান ধৰিবলগীয়া পৰম্পৰাগত ঔষধ তথা চিকিত্সাক জনপ্ৰিয় কৰাৰ উদ্দেশ্যে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ১০০খন দাতব্য চিকিত্সালয়ো স্থাপন কৰা হ’ব বুলি তেওঁ তথ্য উল্লেখ কৰে।
আনহাতে, ঔষধ-পাতিৰ প্ৰস্তুতকৰণত ব্যৱহৃত কেঁচা-সামগ্ৰীসমূহৰ অৰ্দ্ধ সংসাধনৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা এটা সাহায্য কেন্দ্ৰও অচিৰেই উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত স্থাপন কৰা হ’ব বুলি তথ্য দাঙি ধৰা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াৰ লগতে এটা ‘ৰিজিঅনেল ৰ ড্ৰাগ ৰিপ’জিটেৰী’(আৰআৰডিআৰ)ও স্থাপন কৰা হ’ব বুলি জানিবলৈ দিয়ে। এই কেন্দ্ৰটো ভাৰত চৰকাৰৰ ‘জৈৱ-প্ৰযুক্তি বিভাগ’ৰ অধীনস্থ মণিপুৰৰ ইম্ফলত থকা ‘নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অব বায়’-ৰিছ’ৰ্চেছ এণ্ড ছাষ্টেইনেবল ডেভেলপমেণ্ট’ৰ সহযোগিতাৰে স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
প্ৰসংগক্ৰমে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিভিন্ন ধৰণৰ ৰোগৰ প্ৰতিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত আয়ুষ চিকিত্সা পদ্ধতিক ফলপ্ৰসূ ভাবে ব্যৱহাৰ কৰি সুফল আদায় কৰাৰ বাবে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত থকা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ অধীনৰ আয়ুষ চিকিত্সা কেন্দ্ৰ, প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ তথা আয়ুষ মহাবিদ্যালয়সমূহক ‘আয়ুষ-হেল্থ মেনেজমেণ্ট ইনফৰ্মেশ্যন ছীষ্টেম’(এএইচএমআইএছ)ৰ অধীনলৈ আনি এক ‘তথ্য ভাণ্ডাৰ’ গঢ়ি তোলা হ’ব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
ইফালে, স্বাধীনতাৰ ৭৫বৰ্ষ উপলক্ষে অনুষ্ঠিত ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ৰ অংশ হিচাপে এক বৰ্ষ জোৰা কাৰ্ষক্ৰম ৰূপায়ণৰো আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে পৰিকল্পনা হাতত লৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে মন্ত্ৰী সোণোৱালে। এই কাৰ্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব ৩০আগষ্টৰ পৰা ৫ছেপ্টেম্বৰ পৰ্যন্ত।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি আয়ুষ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ মুঞ্জাপাৰা মহেন্দ্ৰভাই কালুভায়ে কয় যে ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত চিকিত্সা পদ্ধতিৰ উত্কৰ্ষ সাধনৰ লগতে ইয়াৰ অনুশীলনক ব্যাপক ৰূপত জনপ্ৰিয়কৰণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে বহুবোৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে বৰ্দ্ধিত হাৰত পুঁজিৰ আবন্তন দিয়াৰ লগতে এই ক্ষেত্ৰত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলক বিশেষ প্ৰথমিকতাও প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি তেওঁ প্ৰসংগক্ৰমে উল্লেখ কৰে।
সন্মিলনখনত মুখ্য উতিথি হিচাপে উপস্থিত থকা অসমৰ মুখ্য মন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই কয় যে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ জৈৱ-বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ প্ৰেক্ষাপটৱে আগবঢ়োৱা বিপুল সম্ভাৱনীয়তাক সমল কৰি অঞ্চলটোক ‘আয়ুষ পদ্ধতিৰ ঔষধৰ এক প্ৰাণকেন্দ্ৰ’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বিশেষ যোগ্যতা বহণ কৰি আহিছে।
আজিৰ সন্মিলনত অন্যান্যসকলৰ সৈতে অসমৰ স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কেশৱ মহন্তও উপস্থিত থাকে।