Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet increases Minimum Support Prices (MSP) for Rabi crops for marketing season 2022-23
Increased MSP is aimed at encouraging crop diversification
Return to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of wheat, rapeseed and mustard followed by lentil, gram, barley and safflower
MSPs have been aligned in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals
Increase in MSP of RABI crops will ensure remunerative prices for farmers
08 SEP 2021 2:33PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi crops for Rabi Marketing Season (RMS) 2022-23.
Government has increased the MSP of Rabi crops for RMS 2022-23, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for Lentil (Masur) and Rapeseeds & Mustard (Rs.400 per quintal each) followed by gram (Rs.130 per quintal). In case of safflower, there has been an increase of Rs.114 per quintal, in comparison to last year. The differential remuneration is aimed at encouraging crop diversification.
MSPs for all Rabi crops for marketing season 2022-23 (In Rs./quintal)
Crops
MSP for RMS 2021-22
MSP for RMS 2022-23
Cost* of production 2022-23
Increase in MSP
(Absolute)
Return over cost (in per cent)
Wheat
1975
2015
1008
40
100
Barley
1600
1635
1019
35
60
Gram
5100
5230
3004
130
74
Lentil (Masur)
5100
5500
3079
400
79
Rapeseed &
Mustard
4650
5050
2523
400
100
Safflower
5327
5441
3627
114
50
* Refers to comprehensive cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for Rabi Crops for RMS 2022-23 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSPs at a level of at least 1.5 times of the all-India weighted average cost of production, aiming a reasonably fair remuneration for the fanners. The expected returns to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of wheat and rapeseed & mustard (100% each), followed by lentil (79%); gram (74%); barley (60%); safflower (50%).
Concerted efforts were made over the last few years to realign the MSPs in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals to encourage farmers shift to larger area under these crops and adopt best technologies and farm practices, to correct demand — supply imbalance.
Additionally, National Mission on Edible Oils-Oil Palm (NMEO-OP), Centrally Sponsored Scheme recently announced by the government, will help in increasing the domestic production of edible oils and reduce imports dependency. With the total outlay of Rs.11,040 crore, the scheme will not only aid in expanding area and productivity of the sector, but also benefit the farmers by increasing their income and generation of additional employment.
The Umbrella Scheme "Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan' (PM-AASHA) announced by the government in 2018 will aid in providing remunerative return to farmers for their produce. The Umbrella Scheme consists of three sub-schemes i.e. Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS) and Private Procurement & Stockist Scheme (PPSS) on a pilot basis.

কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই বিপণন ঋতু ২০২২-২৩ৰ সন্দৰ্ভত ৰবি শস্যৰ বাবে ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি) বঢ়োৱাত মঞ্জুৰী দিয়ে
ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ত বৃদ্ধিৰ উদ্দেশ্য হৈছে শস্যৰ বিবিধীকৰণক উদগণি দিয়া
ঘেঁহু, ৰেপছীড আৰু সৰিয়হৰ পিছত মচুৰ, বুট, জ আৰু কুসুম ফুল সন্দৰ্ভত কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদন ব্যয়ৰ তুলনাত অধিকতম দাম পোৱাৰ অনুমান
তৈলবীজ, মাহ আৰু মোটা শস্যৰ পক্ষত ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য নিৰ্ধাৰণ
ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত বৃদ্ধিৰ ফলত কৃষকৰ বাবে লাভজনক মূল্য সুনিশ্চিত হ'ব
08 SEP 2021 2:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ মন্ত্ৰী মণ্ডলৰ সমিতিয়ে ৰবি বিপণন ঋতু (আৰএমএছ) ২০২২-২৩ৰ বাবে সকলো ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ত বৃদ্ধি কৰাত মঞ্জুৰী দিয়ে।
চৰকাৰে আৰএমএছ ২০২২-২৩ৰ বাবে ৰবি শস্যৰ এমএছপিত বৃদ্ধি ঘটাইছে, যাতে কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদনৰ লাভজনক দাম পাব পাৰে। যোৱা বছৰৰ এমএছপিত মচুৰ দালি আৰু কেনোলা (ৰেপছীড) তথা সৰিয়হত উচ্চতম সম্পূৰ্ণ বৃদ্ধি (প্ৰত্যেকৰ বাবে ৪০০ টকা প্ৰতি কুইণ্টল) কৰাৰ চুপাৰিশ কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত বুট (১৩০ টকা প্ৰতি কুইণ্টল)ক ৰখা হৈছে। যোৱা বছৰৰ তুলনাত কুসুম ফুলৰ মূল্য ১১৪ টকা প্ৰতি কুইণ্টল বঢ়াই দিয়া হৈছে। মূল্যত এই ব্যৱধান এইবাবে ৰখা হৈছে, যাতে ভিন ভিন ফচলৰ খেতি কৰিবলৈ উদগণি লাভ কৰে।
বিপণন ঋতু ২০২২-২৩ৰ বাবে সকলো ৰবি শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (টকা/কুইণ্টলত)
শস্য
আৰএমএছ ২০২১-২২ৰ বাবে এমএছপি
আৰএমএছ ২০২২-২৩ৰ বাবে এমএছপি
পাদন ব্যয়* ২০২২-২৩
এমএছপিত বৃদ্ধি (সম্পূৰ্ণ)
ব্যয়ৰ ওপৰত লাভ (শতাংশ হিচাপে)
ঘেঁহু
১৯৭৫
২০১৫
১০০৮
৪০
১০০
১৬০০
১৬৩৫
১০১৯
৩৫
৬০
বুট
১৫০০
৫২৩০
৩০০৪
১৩০
৭৪
দালি (মচুৰ)
১৫০০
৫৫০০
৩০৭৯
৪০০
৭৯
কেনোলা বা সৰিয়হ
৪৬৫০
৫০৫০
২৫২৩
৪০০
১০০
কুসুম ফুল
৫৩২৭
৫৪৪১
৩৬২৭
১১৪
৫০
*ইয়াত মুঠ ব্যয়ৰ উল্লেখ আছে, য'ত আদায় দিয়া মূল্য অন্তৰ্ভুক্ত আছে, অৰ্থাৎ মজদুৰৰ মজদুৰী, গৰু বা মেচিনৰ দ্বাৰা সম্পন্ন অন্য কাম, পট্টাৰ ওপৰত লোৱা মাটিৰ ভাৰা, বীজ, সাৰ, খাদ, জলসিঞ্চন শুল্ক, উপকৰণ আৰু খেতি কৰোতে হোৱা খৰচ, গতিশীল পুঁজিৰ ওপৰত সুত, পাম্প ছেট ইত্যাদি চলোৱাত ডিজেল/বিজুলিৰ খৰচ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ উপৰিও অন্য খৰচ তথা পৰিয়ালৰ দ্বাৰা কৰা শ্ৰমৰ মূল্যকো ইয়াত ৰখা হৈছে।
আৰএমএছ ২০২২-২৩ৰ বাবে ৰবি শস্যৰ এমএছপিত বৃদ্ধি কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০১৮-১৯ত কৰা ঘোষণা অনুসৰি, য'ত কোৱা হৈছে যে দেশজোৰা গড় উৎপাদনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এমএছপিত কমেও দেৰগুণ বৃদ্ধি কৰা উচিত, যাতে কৃষকে যুক্তিসংগত আৰু উচিত দাম লাভ কৰে। কৃষকে খেতিত যিমান খৰচ কৰে, তাৰ আধাৰত হ'বলগীয়া লাভৰ অধিকতম অনুমান কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত ঘেঁহু, কেনোলা বা সৰিয়হ (প্ৰত্যেকত ১০০ শতাংশ) লাভ হোৱাৰ অনুমান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও দালি (৭৯ শতাংশ), বুট (৭৪ শতাংশ), জ (৬০ শতাংশ), কুসুম ফুল (৫০ শতাংশ)ৰ উৎপাদনত লাভ হোৱাৰ অনুমান কৰা হৈছে।
যোৱা কেইটামান বছৰৰ পৰা তৈলবীজ, মাহ, মোটা শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত একৰূপ আনিবলৈ সংযুক্ত ৰূপত প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে, যাতে কৃষক এই ফচলসমূহৰ খেতি অধিক পৰিমাণে কৰিবলৈ উৎসাহিত হয়। ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে যাতে উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু খেতিৰ পদ্ধতিবিলাক প্ৰয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহিত হয়, যাতে চাহিদা আৰু যোগানত সন্তুলন সৃষ্টি হয়।
ইয়াৰ লগতে কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা ৰূপায়িত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য তেল-পাম অইল মিছন (এনএমইঅ'-অ'পি) যোজনাও চৰকাৰে অলপতে ঘোষণা কৰিছে। এই যোজনাৰ জৰিয়তে খোৱা তেলৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বাঢ়িব আৰু আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা কম হ'ব। এই যোজনাৰ বাবে ১১,০৪০ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কেৱল খেতি আৰু এই খণ্ডৰ উৎপাদন বৃদ্ধিত সহায় হ'ব এনে নহয়, বৰং আয় বৃদ্ধি পোৱাত কৃষকৰ লাভ হ'ব তথা অতিৰিক্ত সংস্থাপন সৃষ্টি হ'ব।
'প্ৰধানমন্ত্ৰী অন্নদাতা আয় সংৰক্ষণ অভিযান' (পিএমএএএছএইচএ) নামৰ 'আম্ব্ৰেলা স্কীম)ৰ ঘোষণা চৰকাৰে ২০১৮ত কৰিছিল। এই যোজনাৰ জৰিয়তে কৃষকে নিজৰ উৎপাদনৰ বাবে লাভজনক দাম পাব। এই আম্ব্ৰেলা স্কীমত তিনিটা উপ-যোজনা অন্তৰ্ভূক্ত আছে, যেনে মূল্য সমৰ্থন যোজনা (পিএছএছ), মূল্য ন্যূনতম পৰিশোধ যোজনা (পিডিপিএছ) আৰু ব্যক্তিগত ক্ৰয় তথা ষ্টকিষ্ট যোজনা (পিপিএছএছ)ক প্ৰায়োগিক আধাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।