Prime Minister's Office
PM chairs a high level meeting to review the Covid-19 related situation and vaccination
PM briefed about the augmentation of healthcare infrastructure
States asked to maintain buffer stock of medicines in every district
PM reviewed production, supply and pipeline of vaccines for next few months
PM spoke about the need for constant genome sequencing to monitor emergence of mutants.
10 SEP 2021 8:38PM by PIB Delhi
PM Narendra Modi chaired a high level meeting to review the Covid-19 related situation. The topics covered included a review of the prevailing Covid-19 scenario, preparedness of the health systems to respond, availability of medical oxygen and matters relating to production, supply and distribution of Covid-19 vaccine.
It was discussed that across the world, there are countries where the number of active Covid cases continues to remain high. In India too, the figures from states like Maharashtra & Kerala, indicate that there can be no room for complacency. However, the weekly positivity was at less than 3% for the 10th consecutive week.
PM was briefed about the concentration of cases in a few geographies, districts with high test positivity as well as the week on week test positivity rate in the country.
PM spoke about the need for constant genome sequencing to monitor emergence of mutants. The officers informed him that INSACOG now consists of 28 labs distributed across the country. The lab network is also linked with a hospital network for clinical correlation. Sewage sampling is also being done for genomic surveillance. PM was apprised that states have been requested to share SARS COV2 positive samples with INSACOG regularly.
PM reviewed the status of augmentation of bed capacity for pediatric care and augmentation of facilities supported under ‘COVID Emergency Response Package II’. It was also discussed that States have been advised to redesign and orient primary care & block level health infrastructure in these areas to manage the situation in rural areas. PM was also informed about the states being asked to maintain a buffer stock for drugs used in management of Covid-19, Mucormycosis, MIS-C at the district level.
PM was briefed about the increase in isolation beds, oxygen beds, ICU beds and paediatric ICUs and pediatric ventilators. A significant number of ICU beds and Oxygen beds will be further added in the coming months.
PM spoke about the need to ensure adequate testing across the country. Officers informed the PM about the support being given to 433 Districts to establish RT-PCR lab facility in public health facilities.
PM said that the entire ecosystem to ensure increased oxygen availability, including oxygen concentrators, cylinders and PSA plants, need to be rapidly augmented. Efforts are also on to install 961 Liquid Medical Oxygen Storage Tanks and 1,450 Medical Gas Pipeline Systems with an aim to support at least one such unit per district. The Ambulance network is also being augmented to ensure at least one ambulance per block. PM also reviewed the status of PSA oxygen plants coming up across the country. PM was also updated that around 1 lakh oxygen concentrators and 3 lakh oxygen cylinders have been distributed to the states.
On Vaccines, PM was apprised that around 58% of India’s adult population has received the first dose and around 18% of India’s adult population has received the second dose. PM was updated about the vaccine pipeline and increased supply of vaccines.
Principal Secretary to PM, Cabinet Secretary, Principal Scientific Advisor, Health Secretary, Member Health NITI Aayog and other important officials were present in the meeting.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় পৰিস্থিতি আৰু টিকাকৰণৰ পৰ্য্যালোচনাৰ অৰ্থে উচ্চ স্তৰীয় বৈঠকত পৌৰহিত্য প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
হেল্থকেয়াৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধন সম্পৰ্কত প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগতকৰণ
ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিখন জিলাতে মেডিচিনৰ সুৰক্ষিত ভাণ্ডাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আহ্বান
পৰৱৰ্তী কেইটামান মাহৰ বাবে ভেকচিনৰ উৎপাদন, যোগান আৰু পাইপলাইন সন্দৰ্ভত পৰ্য্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰজাতিসমূহৰ উত্থান নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে নিৰন্তৰ জিনম চিকুৱেন্সিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
10 SEP 2021 8:38PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় পৰিস্থিতিৰ পৰ্য্যালোচনাৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এখনি উচ্চ স্তৰীয় বৈঠকত পৌৰহিত্য কৰে। এই বৈঠকত পৰ্য্যালোচনাৰ বিষয় হিচাপে সামৰি লোৱা প্ৰসংগসমূহ হৈছেঃ বিৰাজমান ক’ভিড-১৯ প্ৰেক্ষাপটৰ পৰ্য্যালোচনা, সঁহাৰি জনাবলৈ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাটোৰ প্ৰস্তুতি, মেডিকেল অক্সিজেনৰ উপলব্ধতা আৰু ক’ভিড-১৯ ভেকচিনৰ উৎপাদন, যোগান আৰু বিতৰণৰে সম্পৰ্কীয় প্ৰসংগসমূহ।
ইয়াত আলোচনা কৰা হয় যে সমগ্ৰ বিশ্বখনতে, কেতবোৰ দেশত সক্ৰিয় ক’ভিড ঘটনাৰ সংখ্যা অধিক হৈয়ে আছে। ভাৰততো, মহাৰাষ্ট্ৰ ও কেৰালাৰ দৰে ৰাজ্যসমূহৰ পৰিসংখ্যাই সূচিত কৰিছে যে আত্মতৃপ্তিৰ কোনো স্থান নাই। তথাপি, একেৰাহে ১০ সপ্তাহ ধৰি সাপ্তাহিক পজিটিভিটি ৩% ৰ নিম্ন হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক টেষ্টত অধিক পজিটিভিটি লাভ কৰা কেতবোৰ অঞ্চল, জিলাৰ ঘটনাসমূহৰ সংহতি তথা একেদৰে দেশখনৰ সাপ্তাহিক টেষ্ট পজিটিভিটি হাৰ সম্পৰ্কে চমুকৈ অৱগত কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰজাতিসমূহৰ উত্থান নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে নিৰন্তৰ জিনম চিকুৱেন্সিঙৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সন্দৰ্ভত কয়। বিষয়াসকলে তেখেতক অৱগত কৰে যে সমগ্ৰ দেশখনৰে ২৮ টা লেবত আইএনএছএচিঅ’জি এতিয়া বিদ্যমান। ক্লিনিকেল সহসম্বন্ধৰ বাবে এই লেব নেটৱৰ্কটো হাস্পতাল নেটৱৰ্কৰ সৈতেও সংযোজিত। জিনম সম্বন্ধীয় নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে ছেৱেজ ছেম্পলিঙো সম্পন্ন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰা হয় যে ৰাজ্যসমূহক নিয়মীয়াকৈ আইএনএছএচিঅ’জিক SARS COV2 ৰ পজিটিভ নমুনা প্ৰদান কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ক’ভিড ইমাৰ্জেন্সী ৰেচপন্স পেকেজ II’ ৰ অধীনত আগবঢ়োৱা সহায়েৰে পেডিয়েট্ৰিক কেয়াৰৰ অৰ্থে বিছনাৰ ক্ষমতাৰ বৰ্ধন আৰু সা-সুবিধাৰ বৰ্ধনৰ স্থিতি পৰ্য্যালোচনা কৰে। ইয়াত লগতে আলোচনা কৰা হয় যে ৰাজ্যসমূহক গ্ৰামাঞ্চলত পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ ইয়াত প্ৰাথমিক যতন ও খণ্ড পৰ্য্যায়ৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি পুনৰ ডিজাইন আৰু অভিযোজনা কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক লগতে অৱগত কৰা হয় যে ৰাজ্যসমূহক ক’ভিড-১৯, মিউকৰ্মিক’চিছ, এমআইএছ-চি ব্যৱস্থাপনাত ব্যৱহৃত ঔষধৰ অৰ্থে জিলা পৰ্য্যায়ত সুৰক্ষিত ভাণ্ডাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক আইছ’লেশ্যন বেড, অক্সিজেন বেড, আইচিইউ বেড আৰু পেডিয়েট্ৰিক আইচিইউ আৰু পেডিয়েট্ৰিক ভেন্টিলেটৰৰ বৰ্ধন চমুকৈ সম্পৰ্কে অৱগত কৰা হয়। অহা মাহকেইটাত লক্ষ্যণীয় সংখ্যক আইচিইউ বেড আৰু অক্সিজেন বেডৰ সংযোজন ঘটিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশখনতে যথোচিত টেষ্টিং নিশ্চিতকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত কয়। বিষয়াসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক অৱগত কৰে যে ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাত আৰটি-পিচিআৰ লেব স্থাপনৰ অৰ্থে ৪৩৩ জিলালৈ সহায়তা আগবঢ়োৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অক্সিজেন কনচেনট্ৰেটৰ, চিলিণ্ডাৰ আৰু পিএছএ প্লান্টকে ধৰি অক্সিজেনৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ বাতাবৰণটোৰে দ্ৰুত বৰ্ধন আৱশ্যকীয়। প্ৰতিখন জিলাত কমেও এটাকৈ লিকুইড মেডিকেল অক্সিজেন ষ্ট’ৰেজ টেংক আৰু মেডিকেল গেছ পাইপলাইন চিষ্টেমৰ সহায়তা আগবঢ়াবলৈ ক্ৰমে ৯৬১ আৰু ১,৪৫০ ইউনিট স্থাপনৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰতিটো খণ্ডতে অতিকমেও এখন এম্বুলেন্সৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এম্বুলেন্স নেটৱৰ্কটোৰো বৰ্ধন ঘটোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি সমগ্ৰ দেশখনত স্থাপন কৰি থকা পিএছএ অক্সিজেন প্লান্টসমূহৰ স্থিতি পৰ্য্যালোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক লগতে অৱগত কৰা হয় যে ৰাজ্যসমূহক প্ৰায় ১ লাখ অক্সিজেন কনচেনট্ৰেটৰ আৰু ৩ লাখ অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
ভেকচিন সন্দৰ্ভত, প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে ভাৰতৰ প্ৰায় ৫৮% প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকে প্ৰথম পালি লাভ কৰিছে আৰু প্ৰায় ১৮% এনে লোকে দ্বিতীয় পালি লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক ভেকচিন পাইপলাইন আৰু ভেকচিনৰ বৰ্ধিত যোগান সম্পৰ্কে অৱগত কৰা হয়।
এই বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব, কেবিনেট সচিব, প্ৰধান বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা, স্বাস্থ্য সচিব, নিটি আয়োগৰ সদস্য (স্বাস্থ্য) আৰু আন গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়াবৰ্গ উপস্থিত থাকে।