Cabinet
Cabinet approves major Reforms in Telecom Sector
Telecom Reforms to boost employment, growth, competition and consumer interests
Liquidity needs of Telecom Service Providers addressed
15 SEP 2021 4:24PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved a number of structural and process reforms in the Telecom sector. These are expected to protect and generate employment opportunities, promote healthy competition, protect interests of consumers, infuse liquidity, encourage investment and reduce regulatory burden on Telecom Service Providers (TSPs).
In the backdrop of the outstanding performance of the Telecom Sector in meeting COVID-19 challenges, with huge surge in data consumption, online education, work from home, interpersonal connect through social media, virtual meetings etc., the Reform measures will further boost the proliferation and penetration of broadband and telecom connectivity. The Cabinet decision reinforces the Prime Minister’s vision of a robust Telecom Sector. With competition and customer choice, antyodaya for inclusive development and bringing the marginalized areas into the mainstream and universal broadband access to connect the unconnected. The package is also expected to boost 4G proliferation, infuse liquidity and create an enabling environment for investment in 5G networks.
Nine structural reforms and Five procedural reforms plus relief measures for the Telecom Service Providers are as below:
Structural Reforms
1. Rationalization of Adjusted Gross Revenue: Non-telecom revenue will be excluded on prospective basis from the definition of AGR.
2. Bank Guarantees (BGs) rationalized: Huge reduction in BG requirements (80%) against License Fee (LF) and other similar Levies. No requirements for multiple BGs in different Licenced Service Areas (LSAs) regions in the country. Instead, One BG will be enough.
3. Interest rates rationalized/ Penalties removed: From 1st October, 2021, Delayed payments of License Fee (LF)/Spectrum Usage Charge (SUC) will attract interest rate of SBI’s MCLR plus 2% instead of MCLR plus 4%; interest compounded annually instead of monthly; penalty and interest on penalty removed.
4. For Auctions held henceforth, no BGs will be required to secure instalment payments. Industry has matured and the past practice of BG is no longer required.
5. Spectrum Tenure: In future Auctions, tenure of spectrum increased from 20 to 30 years.
6. Surrender of spectrum will be permitted after 10 years for spectrum acquired in the future auctions.
7. No Spectrum Usage Charge (SUC) for spectrum acquired in future spectrum auctions.
8. Spectrum sharing encouraged- additional SUC of 0.5% for spectrum sharing removed.
9. To encourage investment, 100% Foreign Direct Investment (FDI) under automatic route permitted in Telecom Sector. All safeguards will apply.
Procedural Reforms
1. Auction calendar fixed - Spectrum auctions to be normally held in the last quarter of every financial year.
2. Ease of doing business promoted - cumbersome requirement of licenses under 1953 Customs Notification for wireless equipment removed. Replaced with self-declaration.
3. Know Your Customers (KYC) reforms: Self-KYC (App based) permitted. E-KYC rate revised to only One Rupee. Shifting from Prepaid to Post-paid and vice-versa will not require fresh KYC.
4. Paper Customer Acquisition Forms (CAF) will be replaced by digital storage of data. Nearly 300-400 crore paper CAFs lying in various warehouses of TSPs will not be required. Warehouse audit of CAF will not be required.
5. SACFA clearance for telecom towers eased. DOT will accept data on a portal based on self-declaration basis. Portals of other Agencies (such as Civil Aviation) will be linked with DOT Portal.
Addressing Liquidity requirements of Telecom Service Providers
The Cabinet approved the following for all the Telecom Service Providers (TSPs):
1. Moratorium/Deferment of upto four years in annual payments of dues arising out of the AGR judgement, with however, by protecting the Net Present Value (NPV) of the due amounts being protected.
2. Moratorium/Deferment on due payments of spectrum purchased in past auctions (excluding the auction of 2021) for upto four years with NPV protected at the interest rate stipulated in the respective auctions.
3. Option to the TSPs to pay the interest amount arising due to the said deferment of payment by way of equity.
4. At the option of the Government, to convert the due amount pertaining to the said deferred payment by way of equity at the end of the Moratorium/Deferment period, guidelines for which will be finalized by the Ministry of Finance.
The above will be applicable for all TSPs and will provide relief by easing liquidity and cash flow. This will also help various banks having substantial exposure to the Telecom sector.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা তেলিকোম সেক্তরদা অচৌবা রিফোর্মশিং পুরকপদা অয়াবা পীখ্রে
তেলিকোমগী রিফোর্মশিং অসিনা থবক, গ্রোথ, কম্পিতিসন অমসুং কঞ্জুমরগী অপাম্বশিং থৌগৎলগনি
তরলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী মথৌ তাবা লিক্বিদিতী ফংহনখ্রে
15 SEP 2021 4:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা তেলিকোম সেক্তরদা পাইখৎপা স্ত্রকচরেল অমসুং প্রোসেসকী রিফোর্ম কয়া অয়াবা পীখ্রে। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিং ঙাকশেনগী অমসুং থবক পীগনি, অফবা কম্পিতিসন থৌগৎকনি, কঞ্জুমরশিংগী অপাম্বশিং ঙাক্না চৎকনি, লিক্বিদিতী লৈহনগনি, ইনভেস্তমেন্ত লাকহনগনি অমসুং তেলিকোম সর্ভিদ প্রোভাইদরশিং (তি.এস.পি.শিং)দা পীবা রিগ্যুলেতরীগী পোৎলুম হন্থহনগনি হায়না পান্নরি।
দেতা কঞ্জুম্পসন চাউনা হেনগৎলকপা, ওনলাইন এজুকেসন, ৱর্ক ফ্রোম হোম, সোসিএল মীদিয়া, ভর্চ্যুএল মীতিংশিং অসিনচিংবগী খুত্থাংদা ইন্তর্পর্সনেল কনেক্ত তৌবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা তেলিকোম সেক্তরগী শীংথানীংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্স অসিগী মরুমদা ফোর্মগী থৌরাংশিং অসিনা ব্রোদবেন্দ অমসুং তেলিকোম কনেক্তিবিতীগী প্রোলিফরেসন অমসুং পেনিত্রেসন মখা তানা থৌগৎলগনি। মন্ত্রী-মন্দলগী ৱারেপ অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী মপাঙ্গল কনবা তেলিকোম সেক্তরগী ভজন অদু নৌহৌনা নীংশিংহল্লি। কম্পিতিসন অমসুং কস্তমর চোইস, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তগীদমক অন্ত্যোদয়া অমসুং শোত্থরবা মফমশিং মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা অমসং অনকনেক্ত ওইবশিং ব্রোদবেন্দগী এক্সেস ফংহনদুনা কনেক্ত তৌবগা লোইননা পেকেজ অসিনা ৪জি প্রোলিফরেসন হেনগৎহনগনি, লিক্বিদিতী লৈহনগনি অমসুং ৫জি নেৎৱর্কশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবগী এনভাইর্নমেন্ত অমা লৈহনগনি।
তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী স্ত্রকচরেল রিফোর্ম মাপন অমসুং প্রোসিদ্যুরেল রিফোর্ম মঙা অমদি মতেং পীনবা থৌশিলশিং মখাদা পীরি:
স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং
১. এদজস্ত তৌরবা গ্রোস রিভেন্যুগী রেস্নেলাইজেসন: নন-তেলিকোম রিভেন্যু অসি এ.জি.আর.গী দেফিনিসনদগী প্রোস্পেক্তি বেসিসতা এক্সক্লুদ তৌগনি।
২. বেঙ্ক গরেন্তীশিং (বি.জি.শিং) রেস্নেলাইজ তৌবা: লাইসেন্স ফী (এল.এফ.) অমসুং অতৈ মান্নবা লেভীশিংদা বি.জি.গী মথৌ তাবশিংদা (৮০%) চাউনা হন্থহনখ্রে। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা লাইসেন্স সর্ভিস এরিয়াশিং (এল.এস.এ,শিং)গী রিজনশিংদা বি.জি কয়াগী মথৌ তাবা লৈররোই। মসিগী মহুৎ, বি.জি. অমনা য়ারগনি।
৩. শেন্দোইগী চাংশিং রেস্নেলাইজ তৌখ্রে/ পেনাল্তীশিং লৌথোকখ্রে: ওক্তোবর ১, ২০২১দগী লাইসেন্স ফী (এল.এফ.)/স্পেক্ত্রম য়ুজেজ চার্জ (এস.য়ু.সি.)গী পেমেন্তশিং ঔবদা থেংথরবদি শেন্দোইগী চাং এম.সি.এল.আর. প্লস ৪% ওইরম্বগী মহুৎ এস.বি.আই.গী এম.সি.এল.আর. প্লস ২% ওইনা লৌরগনি; থাগী ওইরম্বদগী শেন্দোই চহিদা ওইনা কম্পাউন্দ কারগনি; পেনাল্তীদা পেনাল্তী অমসুং শেন্দোই লৌবা তোকখ্রে।
৪. মসিগী মতুং তারকপদা ওক্সনশিং তৌরকপদা ইন্সতোলমেন্ত পেমেন্তশিং সেক্যুর তৌনবা বি.জি. অমত্তা মথৌ তাররোই। ইন্দস্ত্রী হোংলে অমসুং মমাংঙৈগী বি.জি. চৎনরম্বা অদু মথৌ তাদ্রে।
৫. স্পেক্ত্রম তেনর: তুংদা তৌবা ওক্সনশিংদা স্পেক্ত্রমগী তেনর অসি চহি ২০দগী ৩০দা হেনগৎখ্রে।
৬. তুংদা তৌবা ওক্সনশিংদা ফংখিবা স্পেক্ত্রমগী চহি ১০গী মতুংদা স্পেক্ত্রম সরেন্দর তৌবগী অয়াবা পীগনি।
৭. তুংদা তৌবা স্পেক্ত্রমগী ওক্সনশিংদা ফংখিবা স্পেক্ত্রমগীদমক স্পেক্ত্রম য়ুজেজ চার্জ (এস.য়ু.সি.) লৌরোই।
৮. স্পেক্ত্রম সিয়র তৌবা থৌগৎখ্রে – স্পেক্ত্রম সিয়রিংগী অহেনবা এস.য়ু.সি.গী ০.৫% লৌথোকখ্রে।
৯. ইনভেস্তমেন্ত তৌবা থৌগৎনবা, তেলিকোম সেক্তরদা ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.) ১০০%গী অয়াবা পীখ্রে। চেকশিল থৌরাং পুম্নমক পাইখৎকনি।
প্রোসিদ্যুরেল রিফোর্মশিং
১. ওক্সনগী কেলেন্দর লেপখ্রে- শেনবা চহি খুদিংগী অরোইবা ক্বাতরদা স্পেক্ত্রম ওক্সনশিং পাঙথোক্লগনি।
২. ইজ ওফ দুইং বিজিনেস থৌগৎখ্রে - ১৯৫৩গী ৱায়রলেস ইক্বিপমেন্তগী কস্তমস নোতিফিকেসনগী মখাদা লাইসেন্সশিংগী চে-চাংশিং মথৌ তাবা অদু লৌথোকখ্রে। সেল্ফ-দেক্লেরেসন্না মহুৎ শিনখ্রে।
৩. নো য়োর কস্তমর (কে.ৱাই.সি.) রিফোর্মশিং: সেল্ফ-কে.ৱাই.সি. (এপ বেজ) অয়াবা পীখ্রে। ই-কে.ৱাই.সি. রেৎ শুপ্নগী লুপা অমদা রিভাইজ তৌখ্রে। প্রিপেদতগী পোস্ত-পেদতা ওনবা অমসুং ভাইস-ভর্সাদা নৌনা কে.ৱাই.সি. তৌবা মথৌ তাররোই।
৪. চেগী কস্তমর এক্যুজিসন ফোর্মশিং (সি.এ.এফ.) অসি দেতা দিজিতেল স্তোরেজ তৌবনা মহুৎ শিল্লগনি। তি.এস.পি.শিংগী তোঙান-তোঙানবা ৱেয়রহাউসশিংদা লৈরিবা চেগী সি.এ.এফ. ৩০০-৪০০কী মথৌ তাররোই। সি.এ.এফ.কী ৱেয়রহাউস ওদিত মথৌ তাররোই।
৫. তেলিকোম তাৱরশিংগী এস.এ.সি.এফ.এ. কোমথোকখ্রে। সেল্ফ-দেক্লেরেসন বেসিস্তা পোর্তেলদা য়ুম্ফম ওইরগা দি.ও.তি.না দেতা এসেপ্ত তৌগনি। অতৈ এজেন্সীশিংগী পোর্তেলশিং (সিভিল এভিএসনগুম্বা) দি.ও.তি. পোর্তেলগা লিঙ্ক তৌগনি।
তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী মথৌ তাবা লিক্বিদিতী থুংহনবা
মন্ত্রী-মন্দলনা মখাদা পীরিবা অসি তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদর (তি.এস.পি.শিং) পুম্নমক্কীদমক অয়াবা পীখ্রে:
১. এ.জি.আর. জদজমেন্তদগী লাকপা দ্যুশিংগী এন্যুএল পেমেন্তশিংদা চহি মরি আওবগী মোরাতোরিয়ম/দিফরমেন্ত, অদুম ওইনমক নেত প্রজেন্ত ভেল্যু (এন.প.ভি.) ঙাকপগা লোইননা দ্যু লৈরিবা শেনফমশিং ঙাক্তুনা থমগনি।
২. মরী লৈনবা ওক্সনশিংদা স্তিপ্যুলেদ তৌখিবা শেন্দোইগী চাংদা এন.পি.ভি. ঙাক্তুনা থম্বগা লোইননা চহি মরি ফাওবগী ওইনা মমাংগী ওক্সনশিংদা (২০২১গী ওক্সন য়াওদনা) লৈখিবা স্পেক্ত্রমগী দ্যু পেমেন্তশিংদা মোরাতোরিয়ম/দিফরমেন্ত।
৩. ইক্বিতীগী থোংদা পেমেন্তগী দিফরমেন্ত অসিনা মরম ওইরগা লাকপা শেন্দোইগী শেনফম থিনবগী তি.এস.পি.শিংদা ওপ্সন পীবা।
৪. মোরাতোরিয়ম/দিফরমেন্তগী মতম লোইরকপদা ইক্বিতীগী থোংদা হায়রিবা দিফর তৌখিবা পেমেন্ত অসিগা মী লৈবভা অতোনবা শেনফম অদু কনভর্ত তৌনবগীদমক সরকারগী খুত্থাংদা গাইদলাইনশিং পীখ্রে হায়রিবা অসি শেল-থুম মন্ত্রালয়না অরোইবা ওইনা লেপথোক্লগনি।
মথক্তা পীরিবা অসি তি.এস.পি. পুম্নমক্তা চৎনগনি অমসুং লিক্বিদিতী অমসুং কেশ ফ্লো লৈহনদুনা মতেং পীগনি। মসিনা তেলিকোম সেক্তরদা কুইনা এক্সপোজর লৈরক্লবা তোঙান-তোঙানবা বেঙ্কশিংদসু মতেং পাংগনি।