Ministry of Health and Family Welfare
Shri Mansukh Mandaviya releases State of the World’s Children report of UNICEF
Report throws light on impact of COVID-19 on Mental Health in children and Young People
“Health of the Body and Mind are inseparable in Indian traditions of Medicine which emphasize Holistic Health”
It is vital to address mental health issues for creating a healthy society: Union Health Minister
“Pradhan Mantri Ji invested personal effort to relieve students of their exam stress”: Shri Mandaviya on ‘Pariksha pe Charcha’
05 OCT 2021 4:06PM by PIB Delhi
Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare released UNICEF’s global flagship publication – “The State of the World’s Children 2021; On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health”, here today. The report details the significant impact of COVID-19 pandemic on children’s mental health.
The report was launched globally today. Describing significance of the report which focuses on mental health, Shri Mandaviya said, “Mental Health is both an old issue and an emerging issue. While our traditional systems of medicine thoroughly emphasize on Holistic Health and complete well-being, Mental Health problems in developing countries like India have been on the rise.” Giving an example of his own joint family from rural-agricultural background, he explained that children and adolescents in these settings get a chance to interact with a wide number of other family members who they can open up to in times of emotional distress and seek guidance on matters which are at times avoided by parents. The culture of nuclear families has led to the increase in alienation and consequently rise in mental distress, he added.
The Union Health Minister highlighted that “COVID-19 was a test of mental stress for the entire society. He recounted his personal experience as the Pharmaceuticals Minister during the second surge of COVID19. “Production capacity of drugs had to be amplified and due official process to establish new plants had to be speeded up. Such work in the midst of a then unfolding human tragedy was very stressful.” Yoga, deep breathing and cycling helped him to overcome the stress, he added.
The Minister acknowledged that it is very vital to address mental health as an important aspect for creating a healthy society. He noted that teachers are very important stakeholders for addressing mental health issues along with parents and family. Family and teachers should have open consultation with children from a position of mutual trust and respect.
Speaking of the government’s commitment to addressing the issue on a wider scale, Shri Mandaviya reminisced about the Prime Minister’s ‘Pariksha pe Charcha’ with adolescents appearing for major examinations in their life: “Pradhan Mantri Ji has invested personal effort to relieve students of their exam stress. He also regularly advises school-going children to lead a morally rich life without worrying about the results and the future through platforms like ‘Mann ki Baat’. Such small steps make a very big impact on the children who might be tense because of examinations and other issues.”
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan noted that Mental Health and Physical Health are two sides of the same coin. He underscored the prevalence of societal stigma associated with mental health issues. He also highlighted the lack of full-time student-counsellors in several reputed schools.
Dr. Yasmin Ali Haque, UNICEF India Representative presented some key findings of the report. The State of the World’s Children 2021 has found that around 14 percent of 15 to 24-year-olds in India, or 1 in 7, reported often feeling depressed or having little interest in doing things. “Children have not only been living an emotional tragedy, many are also at a higher risk of neglect and abuse,” she said.
Shri Vishal Chouhan, Jt. Secretary-Policy (Health), Dr. Pratima Murthy, Director, National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHANS) and other Ministry and UNICEF officials were also present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়ানা য়ুনিসেফকী স্তেত ওফ দি ৱার্ল্দস চিল্দ্রেন রিপোর্ত রিলিজ তৌখ্রে
অঙাংশিং অমদি নহা ওইরিবা মীওইশিংগী মেন্তেল হেল্থদা পীরিবা কোবিদ-১৯গী চৈথেংগী মতাংদা রিপোর্তনা পল্লি
“হোলিস্তিক হেল্থদা মরু ওই হায়না খল্লিবা হিদাক-লাংথক্কী ভারতকী চৎনবিশিংদা হকচাং অমদি পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল অসি তৎন-থানবা য়াদে”
অফবা সমাজ অমা শেম্ননবগীদমক মেন্তেল হেল্থ ইসুশিং থেংনবা য়াম্না মরু ওই: কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী
“মহৈরোইশিংবু মখোয়গী এগজামগী লাংতক্নবা লৈরিবা অদুদগী নাথৈনবা প্রধান মন্ত্রী জি মশামক্না হোৎনখ্রে”: ‘পরিক্সা পে চর্চা’দা শ্রী মন্দাবিয়া
05 OCT 2021 4:06PM by PIB Imphal
ঙসি মফম অসিদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়ানা য়ুনিসেফকী গ্লোবেল ফ্লেগশিপ পব্লিকেসন – “দি স্তেত ওফ দি ৱার্ল্দস চিল্দ্রেন ২০২১; ওন মাই মাইন্দ: প্রোমোতিং, প্রোতেক্তিং এন্দ কেয়রিং ফোর চিল্দ্রেন্স মেন্তেল হেল্থ” রিলিজ তৌখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইৎচৎনা অঙাংগী মেন্তেল হেল্থদা পীরিবা শাফু অদু রিপোর্ত অসিনা কুপথনা পল্লি৷
রিপোর্ত অদু ঙসি মালেম পুম্বগী ওইনা লোঞ্চ তৌখি৷ মেন্তেল হেল্থদা মীৎয়েং থম্লিবা রিপোর্ত অদুগী মরু ওইরিবশিং অদু ফোংদোক্লদুনা, শ্রী মন্দাবিয়ানা হায়খি, “মেন্তেল হেল্থ হায়বসি অরিবা ইসু অমদি হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইসু ওইরি৷ লাইনা চেন্দবা হকচাং অমদি নুংঙাই-য়াইফনা লৈবদা ঐখোয়গী হিদাক লাংথক্কী ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিংনা মরু ওই হায়না খল্লিঙৈ, ভারতকুম্বা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা পুক্নিং ৱাখল লৈতাদবগী প্রোব্লেমশিং থেংনবা হেনগৎলকখ্রে৷” খুঙ্গংগী লোউ-শিংউবগী বেক্তগ্রাউন্দদগী লাকপা মহাক মশাগী জোইন্ত ফেমিলীগী খুদম অমা পীরদুনা, অঙাংশিং অমদি ইনখৎলক্লিবা নহাশিংনা হায়রিবা সেত্তিংশিং অসিদা অতোপ্পা ফেমিলী মেম্বর কয়া অমগা ৱারি-ৱাতায় শানবগী খুদোং চাবা ফংই, মসিদা মখোয়গী পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইতবা মতমশিংদা মখোয়গী নুংঙাইতবা ৱারিশিং অদু পুথোক্নরকপা য়াগনি অমদি মমা-মপা ওইবশিংনা থৌওইদবা মতমশিংদা লমজিং লমতাক লৌবা য়াগনি হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি৷ ন্যুক্লিয়র ইমুংশিংগী চৎনবি অসিনা তোখায় তোখায় তাবা হেনগৎহল্লি অমদি মসিগী মতুং ইন্না পুক্নিং-ৱাখল লাংতক্নবা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
“কোবিদ-১৯ অসি সমাজ পুম্বগী ওইনা পুক্নিং-ৱাখল লাংতক্নবগী চাংয়েং অমা ওইখি” হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ কোবিদ১৯গী অনিশুবা সর্জকী মতমদা ফার্মক্যুতিকেল্স মন্ত্রী ওইনা মহাক্না থেংনখিবা মহাক্কী ওইবা এক্সপরিয়েন্স অদু মহাক্না পনখি৷ “হিদাক লাংথকশিং পুথোকপগী চাং অসি হেনগৎহনগদবনি অমদি অনৌবা প্লান্তশিং শেমগৎপগী ওফিসিয়েল প্রোসেস অদুসু খোঙজেল য়াংখৎহনগদবনি৷ মীওইবা জাতিগী ওইনা খ্বাইদগী ৱারবা মতম অসিদা অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকপা হায়বসি পুক্নিং ৱাখল য়াম্না ৱাবা ওইখি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ পুক্নিং ৱাখল লৈতাদবগী অৱাবা থেংনরিবা অদুদগী য়োগ, শ্বর শানবা অমদি সাইকল থৌবনা মহাকপু লান্থোকপা ঙমহনখি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
অফবা সমাজ অমা শেম্বদা য়াম্না মরু ওইবা এস্পেক্ত অমা ওইনা পুক্নিং-ৱাখল লৈতাদবগী প্রোব্লেম থেংনবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখি৷ পুক্নিং-ৱাখল লৈতাদবগী ইসুশিং অসি থেংনবা মতমদা মমা-মপাশিং অমদি ইমুংগা লোইননা ওজাশিং অসি য়াম্না মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং ওই হায়না মহাক্না পনখি৷ থাজনবা অমদি ইকাই খুম্নবা থাক অমদগী ইমুং অমদি ওজাশিংনা অঙাংশিংগা কোইদনা তাথোক-তাশিন তৌদুনা ৱারি শানগদবনি৷
ইসু অসি হেন্না পাক চাওবা স্কেল অমদা থেংননবা সরকারনা হোৎনখিবা অদু পল্লদুনা, অচৌবা এগজামিনেসনশিং মাইয়োক্নরিবা ইনখৎলক্লিবা নহাশিংগা ৱারি-ৱাতায় শাননবগী লৈরিবা প্রধান মন্ত্রীগী ‘পরিক্সা পে চর্চা’গী মরমদা শ্রী মন্দাবিয়ানা নিংশিংখ্রে৷ “মহৈরোইশিংনা এগজামগী লাংতক্নবা লৈরিবা অদুদগী ঙাকথোক্নবা প্রধান মন্ত্রী জি মহাক মশামক্না হোৎনখ্রে৷ স্কুল কারিবা অঙাংশিংনা মখোয়না ফংলিবা রিজল্তশিং অমদি তুংগীদমক কা হেন্না ৱাখল শোন্থদনা অফবা ৱাখল লৈবা পুন্সি অমদা পুরক্নবা মহাক্না ‘মন কি বাত’কুম্বা প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা চাং নাইনা অঙাংশিংদা পাওতাক পীরি৷ অসিগুম্লবা অপিকপা খোঙথাংশিং অসিনা এগজামিনেসনশিং অমদি অতোপ্পা ইসুংশিংনা মরম ওইদুনা পুক্নি্ং-ৱাখল ৱাহনবা য়ারিবা অঙাংশিংদা অচৌবা শাফু অমা পী” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
মেন্তেল হেল্থ অমদি ফিজিকেল হেল্থ অসি চপ মান্নবা চান্দি অমগী মমাই অনিনি হায়না কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশননা ফোংদোকখি৷ মেন্তেল হেল্থ ইসুশিংগা শাগোন্নরিবা সোসাইতেল স্তিগমাগী চৎনবি অদু মহাক্না পনখি৷ মমিং নিংথিনা লৈরবা তোঙান তোঙানবা স্কুলশিংদা মহৈরোইশিংগা কাউন্সিলরশিংগা অয়াম্বা মতমদা লোইনবা ৱাৎলিবা অদু মহাক্নসু পনখি৷
য়ুনিসেফকী ইন্দিয়া রিপ্রজেন্তেতিব, দা. য়স্মিন অলি হকনা রিপোর্ত অসিগী মরু ওইবা ফাইন্দিং খরা পুথোকখি৷ ভারত্তা চহি ১৫দগী ২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিংগী চাদা ১৪রোমগী চাং নত্রগা মীওই ৭কী মনুংদা ১দি য়াম্না তোইনা তোইনা ৱাখল হন্থবা নত্রগা করিগুম্বা থবকশিং তৌবদা কা হেন্না পামজবা লৈতে হায়না স্তেত ওফ দি ৱার্ল্দস চিল্দ্রেন ২০২১না ফংখ্রে৷“অঙাংশিংনা পুক্নিং ৱাখলগী অৱাবা পুন্সি অমদা লৈবা খক্তা নত্তনা, অঙাং কয়া অমসু মীরাইবিবা অমদি তাথী-তাওইনা তৌবিবগী খুদোংথিবগী চাং ৱাংনা লৈরি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
জোইন্ত সেক্রেতরী-পোলিসী(হেল্থ) শ্রী বিশাল চৌহন, নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরো সাইন্সেস(এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.)কী দাইরেক্তর দা. প্রতিমা মু্র্থী অমদি অতোপ্পা মন্ত্রালয় অমসুং য়ুনিসেফকী ওফিসিয়েলশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷