Prime Minister's Office
India–Denmark Joint Statement during State Visit of Prime Minister of Denmark to India (October 09, 2021)
09 OCT 2021 3:40PM by PIB Delhi
Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, hosted Her Excellency Ms. Mette Frederiksen, Prime Minister of Denmark during a State visit to India from 9-11 October 2021.
The two Prime Ministers underlined the warm and friendly relations between India and Denmark based on shared principles and values of democracy, rule of law and respect for human rights. They agreed that India and Denmark are natural and close partners and agreed to enhance efforts for reforming and strengthening multilateralism and a rules-based international order, including freedom of navigation.
The Prime Ministers noted with satisfaction the positive and encouraging progress in the bilateral relations since they launched the Green Strategic Partnership between India and Denmark during their Virtual Summit on 28 September 2020. The Prime Ministers confirmed their expectation that the bilateral relationship will grow even stronger in the coming years in areas of mutual importance, most significantly within the green sector, but also other priority areas of cooperation including health. The two Prime Ministers reiterated the importance of cultural co-operation and agreed to further strengthen cultural exchanges between India and Denmark.
Five year Action Plan for the Green Strategic Partnership
The two Prime Ministers reconfirmed their commitment to an aspiring and results-oriented Green Strategic Partnership. They welcomed the detailed 5-year Action Plan (2021-2026) and noted the progress in its implementation. They agreed that strengthening of the Green Strategic Partnership will be important for green growth and will lead to mutually beneficial cooperation. They decided to take stock of progress at an appropriate future occasion and to consider ways to further enhance and strengthen the Green Strategic Partnership.
Sustainable development and green growth
The Prime Ministers focused on ways to augment and consolidate green and low carbon growth as reflected in the 5 year Action Plan. This includes the following sectors: water; environment; renewable energy and its integration into the grid; climate action; resource efficiency and circular economy; sustainable and smart cities; business; trade and investments including cooperation on Intellectual Property Rights; maritime cooperation, including maritime security; food and agriculture; science, technology and innovation; health and life science; cooperation in multilateral organizations; as well as cultural and people-to-people relations.
The two Prime Ministers noted the immense potential of developing renewable energy in India and in this context welcomed the new manufacturing and technology investments from Danish companies in Gujarat and Tamil Nadu. They were encouraged by the extensive and broad-based collaboration in the field of energy; including wind power, power modelling and grid integration, which has expanded at an impressive pace since their virtual summit in September 2020. The two Prime Ministers agreed to enhance the commercial cooperation with new technologies, in particular green hydrogen, E-mobility and storage. The two Prime Ministers noted the active global collaboration on new green energy technologies, including under EU Horizon Programs and Mission Innovation, and emphasized the Indian-Danish collaboration for low emissions as well as in the planned joint call for research and development projects in the area of green fuels, including green hydrogen.
Both Prime Ministers stressed the importance of collaboration in the water sector and welcomed initiatives between the two governments in the field of urban and rural water, wastewater management and river rejuvenation. The two Prime Ministers noted the possibility of upscaling activities in the fields of water supply, wastewater management and river rejuvenation from city level to state level/basin level and encouraged further exploring this option with the relevant authorities. The two acknowledged that collaboration can improve the sustainable water supply including reducing water loss, water resource management and transition from wastewater handling to resource recovery in India.
Prime Minister of Denmark Mette Frederiksen referred to the Danish ratification of the International Solar Alliance (ISA), noting the significant potential of this initiative to contribute to the collective universal climate action, including by combining efforts to promote all sources of renewable energy. As India and Denmark are Members of LeadIT, both Prime Ministers also agreed to pursue cooperation on hard-to-abate sectors in relation to the Leadership Group on Industry Transition.
The two Prime Ministers confirmed the collaboration on initiatives to combat the global challenge of climate change, in accordance with goals set out by the Paris Agreement and the UN Sustainable Development Goals (SDGs). The Prime Ministers stressed that climate change is a global crisis that requires global leadership; Denmark and India agreed that the urgency and global solidarity in achieving a just and fair transition to a greener and sustainable future requires common actions in accordance with national circumstances and the principles of equity, and commitments under the Paris Agreement. The Prime Ministers agreed that global ambitious action to mitigate and adapt to climate change must be aligned with the best available science and with the findings of the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. The Prime Ministers also agreed that global collaboration is essential for ensuring a sustainable post pandemic economic recovery. The Prime Ministers discussed the upcoming COP26 in Glasgow, and agreed on the need for concrete and ambitious results from COP26, and to work closely together in this regard.
Both Prime Ministers stressed the importance of identifying relevant sources of sustainable financing and investments, noting with satisfaction the substantial interest and commitment among private financing institutions. Both Prime Ministers confirmed their commitment to promote investments and project development through enhanced dialogue and cooperation on favourable framework conditions. Furthermore, the Prime Ministers agreed that transfer of innovative and affordable technologies is vital for the promotion of low carbon energy and industry transition. The Prime Ministers expressed a common ambition to expand the commercial cooperation within energy to include e-mobility, offshore wind, fuel-technologies, including green hydrogen and green methanol, among others.
The two Prime Ministers noted that the UNLEASH initiative will be launched in Bengaluru, India, in 2022. This will support the role of the youth in fostering entrepreneurship necessary for reaching the Sustainable Development Goals. Likewise, the two Prime Ministers welcomed the sustainable water entrepreneurship initiative under the Niti Aayog – Atal Innovation Mission and Innovation Center Denmark ‘Water Challenge’ in 2022 and 2023.
The two Prime Ministers welcomed the steps already taken to implement the Green Strategic Partnership, including the 3-year work plan on sustainable water supply in support of the Jal Jeevan Mission, the Letter of Intent dated 5 July 2021 between the Ministry of Housing and Urban Affairs and the Government of Denmark in the field of sustainable and smart urban water sector as well as the Memorandum of Understanding between the Centre for Ganga River Basin and Management Studies, Indian Institute of Technology, Kanpur (cGanga), and Innovation Center Denmark, Government of Denmark, to support the development of technological solutions for a clean Ganga river.
Health, vaccine partnerships and Covid-19
The Prime Ministers exchanged views on the developments of the Covid-19 pandemic, and agreed on the need to establish globally beneficial vaccine partnerships, building in particular on India’s strong position in vaccine production and its support to ensure vaccine availability to those in need across the globe. The Prime Ministers noted that the two countries shall establish collaborations between science agencies on the Indian side and the Novo Nordisk Foundation on the Danish side through matched contributions, for research and development in cardiovascular and metabolic diseases. The two Prime Ministers decided to explore opportunities regarding mutual recognition of vaccination certificates to ease travel between the two countries.
The two Prime Ministers re-confirmed their support to the newly signed Memorandum-of-Understanding (MoU) on Health and expressed satisfaction that the first Joint Working Group had already taken place. They underlined the great potential of the MoU to build a comprehensive collaboration on health, including on digital health, chronic diseases as well as on vaccines and the increased antimicrobial resistance (AMR) challenge in light of COVID-19.
New Agreements
The two Prime Ministers witnessed the exchange of the following:
Traditional Knowledge Digital Library Access Agreement between Council of Scientific & Industrial Research and Danish Patent and Trademark Office.
Joint Letter of Intent between Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, Government of the Republic of India and The Government of Denmark.
MoU between Council of Scientific & Industrial Research- National Geophysical Research Institute, Hyderabad, India, Aarhus University, Denmark and Geological Survey of Denmark and Greenland on mapping of ground water resources and aquifers.
MoU between Indian Institute of Science, Bengaluru and Danfoss Industries Private Limited to establish a Centre of Excellence towards natural refrigerants for tropical climates with potential applications.
Multilateral cooperation
The Prime Ministers reiterated the importance of strengthened multilateral cooperation to effectively tackle COVID-19, including the need to reform and strengthen the WHO and international emergency preparedness as well as to build back better and greener.
Prime Minister Frederiksen congratulated India on its successful Presidency of the UN Security Council in the month of August and reiterated Denmark’s support for India’s permanent membership of a reformed and expanded UN Security Council. Prime Minister Modi confirmed India’s support for Denmark’s candidacy for non-permanent membership of the UN Security Council for the period 2025-2026.
Regional and global development
The two Prime Ministers shared perspectives on developments in their respective regions, including the worrisome situation in Afghanistan and agreed on the importance of: 1) Avoiding further regional destabilization; 2) strengthening regional engagement including regional trade and connectivity, and taking firm steps to counter radicalisation; and 3) maintaining progress on fundamental rights. They committed to continuing support to the Afghan people, while underlining the need for inclusivity in Afghanistan, counter-terrorism guarantees and respect for human rights, in particular women’s rights, in accordance with UNSC Resolution 2593 (2021).
The two Prime Ministers welcomed the recent announcement of a EU strategy on Indo-Pacific and noted the plans for increased European engagement in the Indo-Pacific region.
The two Prime Ministers acknowledged the India-EU Leaders' Meeting hosted by Portugal in May 2021 as a new milestone in the India-EU Strategic Partnership and welcomed the decision to resume negotiations of an ambitious, balanced, comprehensive and mutually beneficial India-EU Free Trade agreement and launch negotiations on a separate investment agreement. The Prime Ministers underlined the need to start the negotiations at the earliest. They also welcomed the India-EU Connectivity Partnership and agreed to collaborate bilaterally and at the EU level to promote connectivity projects.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Frederiksen for the invitation to the Second India-Nordic summit to be convened in Copenhagen in 2022.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দেনমার্ক্কী প্রধান মন্ত্রীগী ভারত রাজ্য খোঙচৎ মনুংদা ভারত-দেনমার্ক জোইন্ত স্তেতমেন্ত (ওক্তোবর ০৯,২০২১)
09 OCT 2021 3:40PM by PIB Imphal
২০২১, ওক্তোবর ৯-১১ ফাওবগী ভারতকী রাজ্য খোঙচৎ অমদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দেনমার্ক্কী প্রধান মন্ত্রী, হর এক্সিলেন্সী শ্রীমতি মেত্তে ফ্রেদেরিক্সেনবু হোস্ত তৌখি৷
প্রধান মন্ত্রী অনিনা সেয়র প্রিন্সিপলশিং অমসুং দেমোক্রেসী ভেল্যুশিং, লোগী রুল অমদি মীওইবগী হকশিংবু ইকাই খুম্নবদা বেজ তৌদুনা ভারত অমদি দেনমার্ক্কী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী লৈরিবা মরীশিং অদু পনখি৷ ভারত অমসুং দেনমার্ক অসি নেচরেল ওই অমদি য়াম্না নক্নবা পার্তনরশিং ওই হায়না মখোয়না য়ানখি অমদি মল্তিলেতরেলিজম অমসুং নেবিগেসনদা মনিং-মখা তম্বা য়াওনা রুল্স-বেজ ইন্তরনেস্নেল ওর্দর অমা হেন্না ফবা মওংদা শেম্নবা অমদি মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক হেন্না হোৎননবা য়ানখি৷
প্রধান মন্ত্রী অনিনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৮দা পাংথোকখিবা মখোয়গী ভর্চুএল সম্মিতকী মতমদা ভারত অমদি দেনমার্ক্কী মরক্তা মখোয়না গ্রীন স্ত্রাতিজীক পার্তনরশিপ লোঞ্চ তৌখিবদগী বাইলেতরেল রিলেসনশিংদা পোজিতিব ওইনা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা মওংদা ফিভম ফগৎলকখিবা অদু মখোয়না অপেনবগা লোইননা পনখি৷ মুচুএল ইম্পোর্তেন্সকী এরিয়াশিং খ্বাইদগী মরু ওইনা গ্রীন সেক্তর মনুংদা অমদি হকশেল য়াওনা কোওপরেসন পীনবগী অতোপ্পা প্রাইয়োরিতী এরিয়াশিংদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা বাইলেতরেল রিলেসনশিপ অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈরগনি হায়না মখোয়না খল্লুবা অদু প্রধান মন্ত্রীশিংনা কনফর্ম তৌখি৷ কল্চরেল কোওপরেসনগী মরু ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা হঞ্জিন-হঞ্জিন পনখি অমদি ভারত অমদি দেনমার্ক্কী কল্চরেল একচেঞ্জশিং মখাতানা মপাঙ্গল লৈহন্নবা য়ানখি৷
গ্রীন ত্রাতিজীক পার্তনরশিপকীদমক চহি মঙাগী এক্সন প্লান
রিজল্তস-ওরিয়েন্তেদ গ্রীন ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ অমা ওইহন্নবা মখোয়না হোৎনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিনা অমুক্কা হন্না কনফর্ম তৌখি৷ মখোয়না অকুপ্পা মরোল য়াওবা চহি-৫গী এক্সন প্লান(২০২১-২০২৬) অদু তরাম্না ওকখি৷ গ্রীন গ্রোথকীদমক গ্রীন ত্রাতিজীক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল লৈহনবা অসি য়াম্না মরু ওইরগনি অমদি মসিনা নাকল অনিমক্তা কান্নবা কোওপরেসন পীনবা ঙমহল্লগনি হায়না মখোয়না য়ানখি৷ চুনবা তুংগী থৌরম অমদা য়াম্না মুন্না খন্নবা অমদি গ্রীন ত্রাতিজীক পার্তনরশিপ অসি মখাতানা ফগৎহন্নবা অমদি মপাঙ্গল লৈহন্নবগী লম্বীশিং খন্ননবা মখোয়না ৱারেপখি৷
সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং গ্রীন গ্রোথ
চহি ৫গী এক্সন প্লানদা য়াওবগী মতুং ইন্না গ্রীন অমসুং লো কার্বন গ্রোথ হেনগৎহন্নবা অমদি পুশিন্নবা লম্বীশিংদা প্রধান মন্ত্রীশিংনা মীৎয়েং থমখি৷ মসিদা মখাগী সেক্তরশিং অসি মনুং চল্লি: ইশিং; অকোইবগী ফিভম; রেনিৱেবল ইনর্জী অমসুং গ্রিদতা মহাক্কী ইন্তিগ্রেসন; ক্লাইমেত এক্সন; রিসোর্স ইফিসিয়েন্সী অমসুং সর্কুলর ইকোনোমী; সস্তেনেবল অমসুং স্মার্ত সিতীশিং; বিজিনেস; ইন্তিলেকচুএল প্রোপর্তী রাইতশিংদা কোওপরেসন পীনবা য়াওনা ত্রেদ অমসুং ইনবেস্তমেন্তশিং; মেরিতাইম সেক্যুরিতী য়াওনা মেরিতাইম কোওপরেসন; ফুদ অমসুং এগ্রীকল্চর; সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন; হেল্থ অমসুং লাইফ সাইন্স; মল্তিলেতরেল ওর্গনাইজেসনশিংদা কোওপরেসন পীনবা; কল্চরেল অমদি মীগা মীগাগী মরক্তা লৈরিবা মরীশিংনি৷
ভারত্তা রেনিৱেবল ইনর্জী শেমগৎপগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈরিবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা পনখি অমদি হিরম অসিদা গুজরাত অমদি তামিল নাদুদা দেনিশ কম্পেনীশিংগী অনৌবা মেনুফেকচরিং অমদি তেক্নোলোজী ইনবেস্তমেন্তশিং অসি তরাম্না ওকখি৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা মখোয়গী ভর্চুএল সম্মিত পাংথোকখিবদগী ৱিন্দ পৱার, পৱার মোদেলিং অমসুং গ্রিদ ইন্তিগ্রেসন য়াওনা ইনর্জীগী ফিল্দদা য়াম্না খোঙজেল য়াংনা অমদি পাক-চাওবা কোওপরেসন পীনখিবা অসিনা মখোয়বু হেন্না থৌনা হাপখি৷ অনৌবা তেক্নোলোজীশিং মরু ওইনা গ্রীন হাইদ্রোজেন, ই-মোবিলিতী অমসুং স্তোরেজকা লোইননা কম্মর্সিএল কোওপরেসন হেন্না পীননবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ানখি৷ ই.য়ু. হোরাইজন প্রোগ্রামশিং অমসুং মিসন ইন্নোবেসনগী মখাদা য়াওনা অনৌবা গ্রীন ইনর্জী তেক্নোলোজীশিংদা এক্তিব গ্লোবেল কোলাবোরেসন পীননবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা পনখি অমদি গ্রীন হাইদ্রোজেন য়াওনা গ্রীন ফ্যুলশিংগী এরিয়াশিংদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগীদমক প্লান তৌখিবা জোইন্ত কোলদা অমদি লো ইমিসনশিংগীদমক ইন্দিয়ন-দেনিশ কোওপরেসনদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি৷
ইশিংগী সেক্তরদা কোলাবোরেসন পীনবগী তঙাই ফদ্রিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোকখি অমদি শহর অমসুং খুঙ্গংগী ইশিং, ৱেস্তৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং রিবর রেজুবেনেসনগী ফিল্দদা সরকার অনিগী মরক্তা লৈরিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসি তরাম্না ওকখি৷ শহরগী থাক্তগী রাজ্যগী থাক্তা/বেসিনগী থাক্তা ইশিং সপ্লাই তৌবা, ৱেস্তৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং রিবর রেজুবেনেসনগী ফিল্দশিংদা থৌবক-থৌরমশিং হেন্না পাংথোকপা য়াবগী ওইথোকপা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা পনখি অমসুং মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংগা ওপ্সন অসি মখাতানা এক্সপ্লোর তৌবদা পুক্নিং থৌগৎখি৷
রেনিৱেবল ইনর্জী সোর্স পুম্নমক য়োকখৎনবা অমতা ওইনা খুৎশম্নদুনা হোৎনমিন্নবা য়াওনা কল্লেক্তিব য়ুনিভর্সেল ক্লাইমেত এক্সনদা থৌদাং লৌনবা ইনিসিয়েতিব অসিগী অচৌবা শক্তি লৈরিবা অদু পল্লদুনা দেনমার্ক্কী প্রধান মন্ত্রী মেত্তে ফ্রেদেরিক্সেননা ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইয়েন্স(আই.এস.এ.)কী দেনিশ রেতিফিকেসনদা রিফর তৌখি৷ ভারত অমদি দেনমার্ক অসি লিদ.আই.দি.গী মেম্বরশিং ওইরুবনা, লিদরশিপ গ্রুপ ওন ইন্দস্ত্রী ত্রাঞ্জিসনগা মরী লৈননা হার্দ-তু-এবেত সেক্তরশিংদা কোওপরেসন পীননবসু প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ানখি৷
পেরিস এগ্রীমেন্ত অমদি য়ু.এন. সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংনা(এস.দি.জি.শিং) থমখিবা পান্দমশিং অসিগা মরী লৈননা ক্লাইমেত চেঞ্জকী গ্লোবেল চেলেঞ্জ অসি থেংননবা ইনিসিয়েতিবশিংদা কোলাবোরেসন পীনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিনা কনফর্ম তৌখি৷ প্রধান মন্ত্রীশিংনা গ্লাসগোদা পাংথোক্কদৌরিবা সি.ও.পি. ২৬কী মতাংদা খন্ন-নৈনখি অমদি সি.ও.পি. ২৬তগী কনক্রিত অমসুং এম্বিসিয়র্স রিজল্তশিং দরকার ওই অমদি হিরম অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি৷
সস্তেনেবল ফাইনান্সিং অমদি ইনবেস্তমেন্তশিংগী মরী লৈনবা সোর্সশিং খন্দোকপা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফোংদোকখি৷ চুনবা ফ্রমৱার্ক কন্দিসনশিংদা ৱারি শানদুনা অমদি কোওপরেসন হেন্না পীনদুনা ইনবেস্তমেন্তশিং অমদি প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত প্রমোত তৌনবা মখোয়না হোৎনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না কনফর্ম তৌখি৷ মখাতান, লো কার্বন ইনর্জী অমদি ইন্দস্ত্রী ত্রাঞ্জিসন প্রমোত তৌননবগীদমক ইন্নোবেতিব অমসুং এফোর্দেবল তেক্নোলোজীশিং ত্রান্সফর তৌবা য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীশিংনা য়ানখি৷ গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং গ্রীন মিথানোল অমসুং অতোপ্পশিং য়াওনা ই-মোবিলিতী, ওফশোর, ফ্যুল-তেক্নোলোজীশিং য়াওনবা ইনর্জীগী মনুংদা কম্মর্সিএল কোওপরেসন অসি চাওথোকহন্নবা কম্মন ওইবা পান্দম অমা প্রধান মন্ত্রীশিংনা ফোংদোকখি৷
২০২২দা, ভারতকী বেঙ্গালুরুদা অনলিশ ইনিসিয়েতিব লোঞ্চ তৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিনা পনখি৷ মসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংননবগীদমক তঙাই ফদনা ওল্তরপ্রিনরশিপতা থৌনা হাপ্নবা নহাগী থৌদাংদা সপোর্ত তৌরগনি৷ অতৌ অসিগুম্না, ২০২২ অমসুং ২০২৩দা নিতি-আয়োগ-অতল ইন্নোবেসন মিসন অমদি ইন্নোবেসন সেন্তর দেনমার্ক ‘ৱাতর চেলেঞ্জ’কী মখাদা সস্তেনেবল ৱাতর ওল্তরপ্রিনরশিপ ইনিসিয়েতিব অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা তরাম্না ওকখি৷
জল জীবন মিসন সপোর্ত তৌবা ওইনা ইশিং নিংথিনা সপ্লাই তৌনবা চহি ৩গী ৱার্ক প্লান য়াওনা গ্রীন স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ চৎননবা মাংজৌননা লৌখৎখিবা খোঙাংশিং, সস্তেনেবল অমসুং স্মার্ত আর্বান ৱাতর সেক্তরগী ফিল্দদা দেনমার্ক সরকার অমদি হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মরক্তা ২০২১গী জুলাই ৫দা থম্নখিবা লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত অমদি তরু-তরুবা গঙ্গা তুরেল অমগীদমক তেক্নোলোজিকেল সোলুসনশিং শেমগৎপদা মতেং পাংনবা সেন্তর ফোর গঙ্গা রিবর বেসিন অমসুং মেনেজমেন্ত স্তদীস, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী, কানপুর(সিগঙ্গা), অমসুং দেনমার্ক সরকারগী ইন্নোবেসন সেন্তর দেনমার্ক্কী মরক্তা থম্নখিবা য়ানা-ৱারোল অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা তরাম্না ওকখি৷
হেল্থ, ভেক্সিন পার্তনরশিপ্স অমসুং কোবিদ-১৯
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী দিবেলপমেন্তশিংদা প্রধান মন্ত্রীশিংনা ৱাখল্লোনশিং একচেঞ্জ তৌখি অমদি মালেম পুম্বদা ভেক্সিন দরকার ওইরিবা লৈবাকশিংদা ভেক্সিন ফংহন্নবা হোৎনরিবা অমদি ভেক্সিন পুথোকপদা ভারতকী পোজিসন ফনা লৈরিবা অসিদা মালেম পুম্বগী ওইনা কান্নবা ভেক্সিন পার্তনরশিপশিং শেম্বগী দরকার ওইরিবা অসিনা য়ানখি৷ কার্দিওবাস্কুলর অমসুং মেতাবোলিক লাইনাশিংদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত পাংথোক্ননবগীদমক চুনবা থৌদাংশিং লৌদুনা ভারতকী মাইকৈদা লৈরিবা সাইন্স এজেন্সীশিং অমদি দেনিশকী মাইকৈদা লৈরিবা নোবো নোর্দিক্স ফাউন্দেসনগী মরক্তা লৈবাক অনিনা কোলাবোরেসনশিং শেমগৎলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীশিংনা পনখি৷ লৈবাক অনিগী মরক্তা চত্থোক-চশিন তৌবদা ভেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎশিং লৈবাক অনিমক্না মশক খঙনবগী মতাংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং পুথোক্নবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা ৱারেপখি৷
হকশেলগী মতাংদা নৌনা য়ানা-ৱারোল শহি পীনখিবা অসিদা সপোর্ত পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি অমদি অহানবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ মাংজৌননা শেমখিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি৷ কোবিদ-১৯দা এন্তিমাইক্রোবিয়েল রেজিস্তেন্স(এ.এম.আর.) চেলেঞ্জ হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা অমদি দিজিতেল হেল্থ, ক্রোনিক লাইনাশিং অমসুং ভেক্সিনশিংদা য়াওনা হকশেলদা কমপ্রিহেন্সিব কোলাবোরেসন অমা শেমগৎনবা য়ানা-ৱারোল অসিগী অচৌবা শক্তি লৈ হায়না মখোয়না ফোংদোকখি৷
অনৌবা এগ্রীমেন্তশিং
মখাগী একচেঞ্জ অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা ৱিতনেস ওইখি:
কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্স অমদি দেনিশ পেতেন্ত অমসুং ত্রেদমার্ক ওফিসকী মরক্তা ত্রেদিস্নেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরী এসেস এগ্রীমেন্ত৷
ভারত সরাকরগী স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওল্তর্প্রিনরশিপ মন্ত্রালয় অমসুং দেনমার্ক সরকারগী মরক্তা জোইন্ত লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত৷
গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্সেস অমসুং এক্বুইফরশিং মেপ্পিং তৌবগী মতাংদা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্স-নেস্নেল জিওফিজিকেল রিসর্স ইন্সতিত্যুত, হায়দ্রবাদ, ভারত, আর্হস য়ুনিভর্সিতী, দেনমার্ক অমদি দেনমার্ক অমসুং গ্রীনলেন্দগী জিওলোজিকেল সর্ভেগী মরক্তা য়ানা-ৱারোল৷
পোতেন্সিএল এপ্লিকেসনশিংগা লোইননা ত্রোপিকেল ক্লাইমেতশিংগীদমক নেচরেল রেফ্রিজেরেন্তরোমদা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স শেমগৎনবা বেঙ্গলুরুগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স অমসুং দেনফোস ইন্দস্ত্রীস প্রাইভেৎ লিমিতেদকী মরক্তা য়ানা-ৱারোল৷
মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং ইন্তরনেস্নেল ইমর্জেন্সী প্রিপেয়র্দনেস অসি শেমদোকপা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবা অমদি অমুক হন্না হেন্না ফবা অমদি হেন্না শংহন্নবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসি য়াওনা কোবিদ-১৯ অসি মাই পাক্না থেংনবা ঙম্নবা মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীশিংনা হঞ্জিন-হঞ্জিন ফোংদোকখি৷
ওগস্ত থাদা ভারতনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী প্রসিদেন্সী ফংখিবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী ফ্রেদেরিক্সেননা থাগৎখি অমদি নৌনা শেমদোক্লিবা অমসুং হেন্না চাওথোকরক্লিবা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ভারতকী পর্মেনেন্ত মেম্বরশিপ ফংখিবা অসিদা দেনমার্কনা সপোর্ত তৌখিবা অদু অমুক্কা হন্না পনখি৷ ২০২৫-২৬ মতমগী ওইনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগীদমক নন-পর্মেনেন্ত মেম্বরশিপকীদমক দেনমার্ক্কী কেন্দিদেসীদা ভারতনা সপোর্ত তৌগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
রিজনেল অমসুং গ্লোবেল দিবেলপমেন্ত
আফগানিস্তানদা ফিভম শোক্না লৈরিবা অসি য়াওনা মশা মশাগী লমদমশিংদা চাওথৎপা পুরক্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী অনিনা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখ্রে অমদি মখাগী মরু ওইবা অসিদা য়ানবা পুরকখি: ১) মখাতানা রিজনেল দিস্তেবিলাইদজেসন লৈহন্দবা; ২) রিজনেল ত্রেদ অমদি কন্নেক্তিবিতী য়াওনা রিজনেল এনগেস্তমেন্ত ফগৎহনবা, অমসুং রেদিকেলাইজেসন থেংননবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা; অমসুং ৩) ফন্দামেন্তেল রাইতশিংদা প্রোগ্রেস লৈহনবা৷ য়ু.এন.এস.সি. রিজোলুসন ২৫৯৩(২০২১)গী মতুং ইন্না মীওইবগী হকশিং মরু ওইনা নুপীশিংগী হকশিং ইকাই খুম্ননবা, কাউন্তর-তেরোরিজম গরেন্তীশিং অমদি আফগানিস্তান্দা ইনক্লুসিবিতীগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসি পল্লদুনা আফগান মীয়ামদা লেপ্প-লৈতনা সপোর্ত পীনবা মখোয়না হোৎনখি৷
হন্দক্তা ইন্দো-পেসিফিক্তা ই.য়ু. স্ত্রাতিজী লাওথোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা তরাম্না ওকখি অমদি ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা য়ুরোপিয়ন এনগেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎননবগী প্লানশিং অদু পনখি৷
ইন্দিয়া-ই.য়ু. স্ত্রাতিজীক পার্তনরশিপতা অনৌবা তাংকক অমা ওইনা ২০২১গী মেদা পোর্তুগলনা শিনখিবা ইন্দিয়া-ই.য়ু.লিদরশিংগী মীফম অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ানিংখি অমদি এম্বিসিয়র্স, বেলেন্স, কমপ্রিহেন্সিব অমসুং মুচুয়েল্লী বেনিফিসিয়েল ইন্দিয়া-ই.য়ু. ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমগীদমক অমুক হন্না য়ানবা পুরক্নবগী ৱারেপ অমদি তোখায়বা ইনবেস্তমেন্ত এগ্রীমেন্ত অমদা য়ানবা পুরক্নবা হৌদোরকখিবা অদু তরাম্না ওকখি৷ অথুবা মতমদা য়ানবা পুরকপা দরকার ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীশিংনা ফোংদোকখি৷ ইন্দিয়া-ই.য়ু. কন্নেক্তিবিতী পার্তনরশিপ অসিসু মখোয়না তরাম্না ওকখি অমদি কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং প্রমোত তৌনবা বাইলেতরেল্লী অমদি ই.য়ু.গী থাক্তা কোলাবোরেত তৌনবা য়ানখি৷
২০২২দা কোপনহেগনদা পাংথোক্কদৌরিবা অনিশুবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিত্তা শরুক য়ানবা হায়রকখিবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ফ্রেদেরিক্সেনবু থাগৎপা ফোংদোকখি৷