Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Kushinagar International Airport in Uttar Pradesh
20 OCT 2021 1:55PM by PIB Delhi
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri JyotiradityaScindia ji, Shri Kiren Rijiju ji, Shri G Kishan Reddy ji, General V.K. Singh ji, Shri Arjun Ram Meghwal ji, Shri Shripad Naik ji, Smt. Meenakshi Lekhi ji, Minister of UP government Shri Nand Gopal Nandi ji, my colleague in Parliament Shri Vijay Kumar Dubey ji, MLA Shri Rajnikant Mani Tripathi ji, ambassadors and diplomats of different countries and other public representatives,
Brothers and sisters!
India is the center of devotion, faith and inspiration to Buddhist society around the world. Today, the inauguration of Kushinagar International Airport is in a way a tribute to their devotion. This region, which is witness to the entire journey from the enlightenment of Lord Buddha to Mahaparinirvana, is getting directly connected to the world today. The landing of a Sri Lankan Airlines flight at Kushinagar is like a tribute to this holy land. Kushinagar welcomes with great pride the revered delegation and other dignitaries who have come from Sri Lanka by this flight today.There is also a happy coincidence that today is the birth anniversary of Maharshi Valmiki. With the inspiration of Lord Maharshi Valmiki ji, the country is marching on the path of Sabka Vikas with the help of SabkaSath and SabkaPrayas.
Friends,
This International Airport of Kushinagar is the result of decades of hopes and expectations. My happiness is two-fold today. There is a sense of mental satisfaction as an inquisitor of the spiritual journey and it is also an occasion of the achievement of a commitmentas a representative of the Purvanchal region. Many congratulations to the people of Kushinagar, UP, Purvanchal- eastern part of India and to the followers of Lord Buddha across the world for the Kushinagar International Airport.
Friends,
India is paying special attention to develop the places associated with Lord Buddha through better connectivity and the creation of facilities for the devotees. The development of Kushinagar is one of the key priorities of the UP government and the central government. Lumbini, the birth place of Lord Buddha, is not far from here. Jyotiraditya ji has described it in detail now, but still I want to repeat it so that we can easily understand how this region is the center point of the country. Kapilvastu is also nearby. Sarnath, where Lord Buddha gave the first sermon, is also within a radius of 100-250 kilometers. Bodh Gaya, where Buddha attained enlightenment, is also a few hours away. Therefore, this region is going to become a great center of faith and attraction not only for the Buddhist followers of India but also for the citizens of many countries like Sri Lanka, Thailand, Singapore, Laos, Cambodia, Japan, Korea, etc.
Brothers and sisters,
Kushinagar International Airport will not only become a medium of air connectivity, but will directly benefit the farmers, cattle ranchers, shopkeepers, workers and entrepreneurs here. A complete ecosystem of business and trading will develop here. Tourism, taxi drivers, small businessmen in hotels and restaurants will reap the maximum benefits. This will also create many new employment opportunities for the youth of this region.
Brothers and sisters,
Modern infrastructure is very important for tourism in all its forms, whether for faith or for leisure.Infrastructure is its pre-condition. Modern infrastructure complete with rail, road, airways, waterways, hotels, hospitals, internet connectivity, hygiene, sewage treatment and renewable energy ensuring a clean environment are interconnected and it is important to work on all these simultaneously. Today's 21st century India is moving ahead with this approach only.Now a new aspect has also been added to tourism and that is India's rapid progress of vaccination.It will create confidence in the foreign tourists that India is widely vaccinated and it is safe to go to India as a tourist or for any work. It can also be reassuring for them. In the past few years, the emphasis has been laid on bringing air connectivity to those regions and people who had never even thought of it.
The UDAN scheme started with this objective is nearing four years of its completion. Under the UDAN scheme, more than 900 new routes have been approved in the last few years, out of which air service has started on more than 350 routes. More than 50 new airports or those previously not in service have been made operational. Plans are afoot to create a network of more than 200 airports, heliports and seaplanes in the country in the next three-four years. You and I are witness to the fact that now the common man of India is becoming more visible at the airports following the increase in these facilities.More and more people from the middle class are now taking advantage of the air service.Under the UDAN scheme, air connectivity is constantly improving in Uttar Pradesh. Flights have started from eight airports in UP. After Lucknow, Varanasi and Kushinagar, work is going on at a brisk pace at Jewar International Airport. Apart from that, airport projects are going on in Ayodhya, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad and Shravasti. In other words, air connectivity will be strengthened in different areas of UP very soon. I have also been informed that SpiceJet is starting direct flights between Delhi and Kushinagarin the next few weeks. Jyotiraditya ji has mentioned some more destinations and this is going to bring a lot of convenience to the domestic travelers and devotees.
Friends,
Recently, the country has taken an important step related to Air India, so that the country's aviation sector should run professionally and convenience and safety should be prioritized. This step will give new energy to the aviation sector of India. One such major reform is related to the opening up of the defence airspace for civil use. With this decision, the distance of air travel has reduced on many air routes and time has also been reduced. The process of setting up 8 new flying academies in 5 airports of the country has also been started for the youth of India to get better training here. The rules related to the use of airports for training have also been simplified.India's recent drone policy is also going to bring life-changing transformation in the fields ranging from agriculture to health and from disaster management to defence. A complete ecosystem is now being developed in India from manufacturing drones to creating trained manpower. Recently, the PM GatiShakti National Master Plan has also been launched so that these projects and policies move rapidly and there should not be any kind of obstacle. It will not only improve governance, but also ensure that all modes of transport such as road, rail, air etc should support each other and increase each other's capacity. It is the result of these unrelenting reforms that 1,000 new aircraft have been estimated to be added to the Indian civil aviation sector.
Friends,
India's aviation sector will become a symbol of nation's progress in this virtuous period of independence and the energy of Uttar Pradesh will also be involved in it.With this wish, Icongratulate all of you and the followers of Buddhism around the world for this international airport. From here I will go to seek blessings from Buddhist monks from the country and the worldand then I will also get the privilege of inaugurating many more infrastructure projects of UP.
Many thanks once again!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশতা লৈবা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
20 OCT 2021 1:55PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলজী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কা থৌ পুমিন্নরিবা শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, শ্রী কিরেন রিজিজু, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীজী, জেনরেল ভি.কে. সিংহজী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱলজী, শ্রী শ্রিপাদ নাইকজী, শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখিজী, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রী, শ্রী নন্দ গোপাল নন্দিজী, পার্লিয়ামেন্তদা ঐহাক্কা থৌ পুমিন্নরিবা শ্রী বিজয় কুমার দুবেজী, এম.এল.এ. শ্রী রজনিকান্ত মনি ত্রিপাথিজী, তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী এম্বেসেদরশিং অমসুং দিপ্লোমেতশিং অমদি অতৈ মীয়ামগী মীহুৎশিং,
ইচিল-ইনাওশিং!
ভারত অসি মালেম শিনবা থুংবগী ওইনা বুদ্ধিস্ত খুন্নাইগী লাইনীং, থাজবা অমসুং ইথিলগী হৌরকফম ওইরি। ঙসি, কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবা অসি মাইকৈ অমরোমদা মখোয়গী লাইনীংবু ইকাই খুম্নবা উৎপনি। ভগ্বান বুদ্ধনা মঙাল ফংখিবদগী মহাপরিনির্ভানা ফাওবগী খোঙচৎ অসি উবা ফংখিবা লমদম অসিনা ঙসি মালেমগী হকথেংননা শম্নহন্নবা থৌরাং তৌরি। কুশিনগরদা শ্রী লঙ্কান এয়রলাইন্স ফ্লাইত অমা থুংখিবা অসি শেংলবা লাইফম অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎপা অমনি। কুশিনগরনা ঙসি ফ্লাইত অসিদা লাকখিবা শ্রী লঙ্কাগী ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা দেলিগেসন অমসুং অতৈ দিগ্নিতরীশিংবু ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা তরাম্না ওকখি। নুংঙাইরিবদি ঙসি মহার্শি বালমিকিগী মপোক কুমওনগা তামিন্নবা অসিনি। ভগ্বান মহার্শি বালমিকিজীনা পীবা ইথিলগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা সবকা সাথ অমসুং সবকা প্রয়াসকী মতেংগা লোয়ননা সবকা বিকাসকী লম্বীদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
কুশিনগরগী ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি চহি কয়াগী থাজবা অমসুং অনিবশিংগী মহৈনি। ঐহাক্না নুংঙাইবা অসি ঙসিদা শরুক অনি হেনগৎলে। লাইনীংগী ওইবা খোঙচৎ ইনক্যুজিতর অমা ওইনা ৱাখল্দা অপেনবা পোকই অমসুং মসি পুর্ভঞ্চল লমদমগী মীহুৎ অমা ওইনা ৱাশক অমা থুংহনবা ঙম্বগী থৌরম অমসু ওইরি। কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শাবা অসিদা কুশিনগর, য়.পি., ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক – পুর্ভঞ্চলগী মীয়ামদা অমসুং মালেমদা লৈরিবা ভগ্বান বুদ্ধগী তুং ইল্লিবশিংদা হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ভক্তাশিংগীদমক্তা অফবা কনেক্তিবিতী অমসুং খুদোংচাবশিং শেমগৎপগী খুত্থাংদা ভগ্বান বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। কুশিনগর শেমগৎপা হায়বা অসি য়ু.পি. সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারগ খ্বাইদগী মরুওইবশিংগী মনুংদা অমনি। ভগ্বান বুদ্ধগী পোক্নফম ওইরিবা লুম্বিনি অসি মফম অসিদগী পংলপ লাপত্রে। জ্যোতিরাদিত্যনা মসি হৌজিক কুপ্না হায়বীখ্রে অদুবু ঐখোয়না লম অসি লৈবাক অসিগী সেন্তর পোইন্ত ওইরি হায়বা অসি হেন্না লাইনা খঙবা ঙম্নবা ঐহাক্না অমুক হন্না থমজগে। কপিলভস্তুসু মফম অসিগী নক্লে। ভগ্বান বুদ্ধনা অহানবা ৱা ঙাংখিবা মফম সর্নাথ অসিসু কিমোমিতর ১০০-১২৫গী মনুংদা লৈরি। বুদ্ধনা মঙাল ফংখিবা মফম বোধ গায়া অসি পুং খরা চৎলগা লৈ। মরম অসিনা লমদম অসি ভারতকী বুদ্ধিস্তকী তুং ইল্লিবশিংতগী নত্তনা শ্রী লঙ্কা, থাইলেন্দ, সিঙ্গাপুর, লাওস, কম্বোদিয়া, জপান, কোরিয়া অসিনচিংবগী লাইনীং অমসুং ফজবগী হৌরকফম অমা ওইরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি এয়র কন্নেক্তিবিতীগী পাম্বৈ অমা ওইবতা নত্তনা মসিনা মফম অসিগী লৌমীশিং, শা-শন য়োক্লিবশিং, দুকানদারশিং, শিন্মী অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীরগনি। মফম অসিদা বিজিনেস অমসুং লালোন-ইতিক্কী মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা লৈরগনি। তুরিজম, তেক্সি থৌরিবশিং, হোতেল অমদি রেস্তোরেন্তশিংদা অপীকপা বিজিনেস তৌরিবা মীওইশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি। মসিনা লমদম অসিগী নহারোলশিংদা অনীবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লাইনীং নত্ত্রগা নুংঙাইবগী ওইরবসু তুরিজমদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মখল পুম্বদা য়াম্না মরু ওই। ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মখোয়গী হান্না মতৌ তাবা অদুনি। রেল, লম্বী-থোং, এয়রৱেজ, ৱাতরৱেজ, হোতেলশিং, হোস্পিতালশিং, ইন্তর্নেত কন্নেক্তিবিতী, লুনানবা, সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত অসিনা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপুং ফাহল্লিবা অসিগা অফবা অকোইবগী ফীভম অমা ওইহল্লিবা রিন্যুএবল ইনর্জী অসি অমগা অমগী মরক্তা মরী লৈনৈ অমসুং পুম্নমক অসি মতম অমতদা থবক ওইনা ওন্থোকপা মরু ওই। ঙসিগী ২১শুবা চহিচাগী ভারত অসিনা এপ্রোচ অসিতংগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। হৌজিক্তি তুরিজমদা অনৌবা হীরম অমসু হাপচিনখ্রে হায়বদি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা ভেক্সিনেসন অসিনি। মসিনা মপালদগী লাকপা লমকোইবশিংদা ভারত অসি পাকশন্না ভেক্সিনেতেদ ওইরে হায়না থাজবা ফাওহনগনু অমসুং ভারত্তা লমকোইবা অমা ওইনা নত্ত্রগা থবক অমা হেক্তগী চৎপা অসি খুদোংথিনীংঙাই ওইদে পোকহল্লগনি। মখোয়গী ওইনসু মসি মশাদা থাজবা পোকহন্নবা অমা ওইরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা লমদম অসিদা অমদি মসিগী মঙলান ফাওবা মঙদবা মীওইশিংদা এয়র কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা মীৎয়েং থমখি।
পান্দম অসিগী হৌদোকখিবা উরান স্কীম অসি চহি মরি শুরক্কদৌরে। উরান য়োজনাগী মখাদা, হৌখিবা চহি খরদগী অহেনবা লম্বী ৯০০গী অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদগী ৩৫০ হেনবদা এয়র সর্ভিসসু হৌখ্রবনি। অনৌবা এয়রপোর্ত নত্ত্রগা থবক হৌদনা লৈরম্বা ৫০ হেনবসু মথৌ তৌবা হৌখ্রবনি। মথংগী চহি অহুম-মরি অসিদা এয়রপোর্ত, হেলিপোর্ত অমসুং সীপ্লেন ২০০ হেনবগী নেতৱর্ক অমা শেম্নবা থৌরাংশিং তৌবা হৌখ্রে। খুদোংচাবশিং অসি হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতকী মীচপ প্রজাশিং অসি এয়রপোর্তশিংদা হেন্না উবা ফংলকপা অসি ঐহাক অমসুং অদোম্না উবা ফংলে। মিদল ক্লাস ইমুংগী মীওই কয়া-কয়ানা হৌজিক এয়র সর্ভিসকী খুদোংচাবা অসি লৌরি। উরান স্কীমগী মখাদা উত্তর প্রদেশতা এয়র কন্নেক্তিবিতী অসি লেপ্তনা চাউখৎলক্লি। য়ু.পি.গী এয়রপোর্ত নিপানদগী ফ্লাইতশিং পাইবা হৌখ্রে। লখনৌ, বরানাসি অমসুং কুশিনগরগী মথংদা জেৱার ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শাবগী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলক্লি। মসিগী মথক্তা অয়োধ্যা, অলিগর, অজামগর, চিত্রাকুত, মোরাদবাদ অমসুং শ্রবাস্তিদা এয়রপোর্ত প্রোজেক্তশিং পাইখৎলি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনি য়ু.পি.গী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অথুবদা এয়র কন্নেক্তিবিতীনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মথংগী চয়োল খরা অসিদা দিল্লী অমসুং কুশিনগরগী মরক্তা স্পাইসজেতকী দাইরেক্ত ফ্লাইতশিং পাইবা হৌরগনি হায়না ঐঙোন্দা খঙহনবীরকখি। জ্যোতিরাদিত্যজীনা অহেনবা মফম খরসু পনখি অমদি মসিনা দোমেস্তিক ত্রেবেলরশিং অমসুং ভক্তাশিংদা চাউনা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী এভিএসন সেক্তর অসি প্রোফেস্নেল ওইনা মথৌ পাংথোকপা ঙম্নবা অমসুং খুদোংচাবা অমসুং শাফবনা মাংজিল থাহন্নবা ইকুই কুইদনা লৈবাক অসিনা এয়র ইন্দিয়াগা মরী লৈননা মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিনা ভারতকী এভিএসন সেক্তরদা অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপ্লগনি। অসিগুম্বা অচৌবা অওনবা অমগী মনুংদা চল্লিবা অদুদি মীয়ামগীদমক শিজিন্ননবা দিফেন্স এয়রস্পেস হাংদোকপনি। মসিগী ৱারেপ অসিনা এয়র রুত কয়ামরুমদা এয়র ত্রাভেলগী অরাপ্পা হন্থরগনি অমসুং মতমসু হন্থরগনি। ভারতকী নহাশিংগীদমক অফবা মখলগী ত্রেনিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী এয়রপোর্ত ৫দা ফ্লাইং একাদেমী ৮ লিংখৎনবা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে। ত্রেনিংগী এয়রপোর্তশিং শিজিন্নবগা মরী লৈনবা রুলশিংসু শেমদোকখ্রে। ভারতকী হন্দক্তা পুথোকখিবা দ্রোন পোলিসী অসিনা লৌউ-শিংউদগী হৌরগা হকশেল ফাওবা অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তদগী হৌরগা ঙাকশেল ফাওবগী লমশিংদা লাইফ-চেঞ্জিং ত্রান্সফোর্মেসন অমা পুরক্লগনি। দ্রোনশিং শাবদগী ত্রেন তৌরবা মেনপাৱরশিং শেমগৎপা ফাওবা য়াওনা ভারত্তা মপুংফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অমসুং থৌরাংশিং অসি খোঙজেল য়াংনা চংশিন্নবা অমসুং অপনবা অমত্তা লৈতনবা ইকুই কুইদনা পি.এম. গতীশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানসু হৌদোকখ্রে। মসিনা লৈঙাক পথাপ ফগৎহনবতা নত্তনা লম্বী, রেল, এয়রনচিংবা ত্রান্সপোর্তকী পাম্বৈ খুদিংমক অমগা অমগা মতেং পাংনদুনা অমসুং অমগা অমগগী কেপাসিতী হেনগৎহনবা ঙমহল্লগনি। মসিগী লেপ্পা লৈত্রবা অওনবশিং অসিগী ফলনা ভারতকী সিভিল এভিএসন সেক্তরদা অনৌবা এয়রক্রাফ ১,০০০ হাপচিল্লগনি হায়না পানরি।
মরুপশিং,
নীংখা তম্বগী শেংলবা মতম অসিদা ভারতকী এভিএসন সেক্তরনা লৈবাক অসিগী খুমাং চাউশিনবগী খুদম অমা ওইরগনি অমদি মসিদা উত্তর প্রদেশকী ইনর্জীনসু শরুক তম্লগনি। য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু অমদু মালেমদা লৈরিবা বুদ্ধিস্ত লাইনীং চৎপা মীওইশিংবু ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিদগী ঐহাক্না মফম অসিদগী লৈবাক অসিগী অমদি মালেমগী বুদ্ধিস্ত লম্বোইবশিংদগী থৌজাল নীজগনি মসিগী মতুংদা ঐহাক্না য়ু.পি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা লৌজগনি।
অমুক্কা হন্না ময়াম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.না পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশিংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।