Prime Minister's Office
National Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at COP26 Summit in Glasgow
01 NOV 2021 11:30PM by PIB Delhi
Friends,
Today I am representing amid you, the land which gave this mantra thousands of years ago-
सम्-गच्छ-ध्वम्,
सम्-व-दद्वम् ,
सम् वो मानसि जानताम्।
Today in the 21st century, this mantra has become more important, has become more relevant.
सम्-गच्छ-ध्वम् - That is, let's move together सम्-व-दद्वम् - That is, let’s all interact togetherand सम् वो मनानसि जानताम् - That is, everyone's minds should also be one.
Friends,
When I first came to Paris for the Climate Summit, it was not my intention to add one promise to the many promises being made in the world. I came with a concern, for the whole of humanity. I came as a representative of a culture that gave the message of 'Sarve Bhavantu Sukhinah' means that everyone should be happy.
And so, for me the event in Paris was not a summit, it was a sentiment, a commitment. And India was not making those promises to the world, but those promises, 125 crore Indians, were making to themselves.
And I am happy that a developing country like India, which is working to lift crores of people out of poverty, which is working day and night on the Ease of Living for crores of people, despite having 17 percent of the world's population today, whose responsibility in emissions has been only 5 percent, still India has left no stone unturned to show that it has fulfilled its obligation.
Today the whole world believes that India is the only big economy, which has delivered in letter and spirit on the Paris Commitment. We are making every effort with determination, working hard, and showing results.
Friends,
Today, when I have come among you, I have also brought India's track record. My words are not just words, they are cheers of bright future for the future generations. Today India is at number four in the world in installed renewable energy capacity. India's non-fossil fuel energy has increased by more than 25% in the last 7 years.And now it has reached 40 percent of our energy mix.
Friends,
Passengers numbering more than the entire population of the world, travel by Indian Railways every year. This huge railway system has set itself a target of making itself 'Net Zero' by 2030.This initiative alone will lead to a reduction of 60 million tonnes of emissions annually. Similarly, our massive LED bulb campaign is reducing emissions by 40 million tonnes annually. Today, India is working fast on many such initiatives with a strong will.
Along with this, India has also given institutional solutions to cooperate with the world at the international level. As a revolutionary step in solar power, we initiated the International Solar Alliance. We have created a coalition for disaster resilient infrastructure for climate adaptation. This is a sensitive and vital initiative to save crores of lives.
Friends,
I would like to draw your attention to one more important topic. Today the world is recognizing that lifestyle has a big role in climate change. I propose to you today a One-Word Movement.
This One-Word , in the context of climate, can become the basic foundation of One World. This is a word- LIFE...L, I, F, E, i.e. Lifestyle For Environment Today there is a need for all of us to come together, together with collective participation, to take Lifestyle For Environment (LIFE) forward as a campaign.
This can become a mass movement of Environmental Conscious Life Style. What is needed today is MindFul and Deliberate Utilization, instead of Mindless and Destructive Consumption. These movements together can set goals that can revolutionize many sectors such and diverse areas such as fishing, agriculture, wellness, Dietary Choices, Packaging, Housing, Hospatility, Tourism, Clothing, Fashion, Water management and Energy.
These are topics where each of us has to make Conscious choices everyday. These daily choices of billions of people around the world will take the fight against climate change, billions of steps forward every day.
And I consider it as a movement on every ground whether on economic grounds, on scientific grounds, on the basis of the experiences of the past century, it meets every criterion. This is the path of self-realization. This is the only way to benefit.
Friends,
In the midst of this global brainstorming on climate change, on behalf of India, I would like to present five nectar elements, Panchamrit, to deal with this challenge.
First- India will reach its non-fossil energy capacity to 500 GW by 2030.
Second- India will meet 50 percent of its energy requirements from renewable energy by 2030.
Third- India will reduce the total projected carbon emissions by one billion tonnes from now onwards till 2030.
Fourth- By 2030, India will reduce the carbon intensity of its economy by less than 45 percent.
And fifth- by the year 2070, India will achieve the target of Net Zero. These panchamrits will be an unprecedented contribution of India to climate action.
Friends,
We all know this truth that the promises made till date regarding climate finance have proved to be hollow. While we all are raising our ambitions on climate action, the world ambitions on climate finance cannot remain the same as they were at the time of the Paris Agreement.
Today, when India has resolved to move forward with a new commitment and a new energy, So in such times, the transfer of climate finance and low cost climate technologies becomes more important. India expects developed countries to provide climate finance of $1 trillion at the earliest. Today it is necessary that as we track the progress made in climate mitigation, we should also track climate finance.
The proper justice would be that the countries which do not live up to their promises made on climate finance, must be pressured too.
Friends,
Today India is moving forward on the subject of climate with great courage and great ambition. India also understands the suffering of all other developing countries, shares them, and will continue to express their expectations.
For many developing countries, climate change is looming large over their existence. We have to take big steps today to save the world. This is the need of the hour and this will also prove the relevance of this forum. I am confident that the decisions taken in Glasgow will save the future of our future generations, giving them the gift of a secure and prosperous life.
Speaker Sir, I took more time, I apologize to you, but I consider it as my duty to raise the voice of developing countries. That's why I have emphasized on that too. I once again thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গ্লাছগোত অনুষ্ঠিত COP26 সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিবৃতি
01 NOV 2021 11:30PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
আজি, মই আপোনালোকৰ মাজত সেই ভূমিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছো, যিয়ে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে এই মন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছিল -
सम्-गच्छ-ध्वम्,
सम्-व-दद्वम् ,
सम् वो मानसि जानताम्।
আজি, একবিংশ শতিকাত, এই মন্ত্ৰ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰাসংগিক হৈ পৰিছে।
আহক সকলোৱে একেলগে যাওঁ, সম্ভা-দদৱম, অৰ্থাৎ, তেওঁলোক সকলোৱে একেলগে যোগাযোগ কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকে মননসীক জানে, অৰ্থাৎ সকলোৰে মন একেলগে থাকিবলৈ দিয়ক।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে জলবায়ু সন্মিলনত পেৰিছলৈ আহিছিলো, মই পৃথিৱীৰ বহুতো প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে প্ৰতিশ্ৰুতি যোগ কৰাৰ ইচ্ছা কৰা নাছিলোঁ।
মই এটা চিন্তাৰ সৈতে আহিছিলো, সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে। মই সংস্কৃতিৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে আহিছিলো যিয়ে 'সৰ্বে ভৱন্তু সুখী: অৰ্থাৎ সকলোৱে সুখী হওক'ৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে। আৰু সেয়েহে, মোৰ বাবে, পেৰিছত অনুষ্ঠিত হোৱা অনুষ্ঠানটো, সন্মিলন নহয়, এক অনুভূতি, প্ৰতিশ্ৰুতি আছিল।
আৰু ভাৰতে সেই প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ বিশ্বক দিয়া নাছিল, কিন্তু সেই প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ, ১২৫ কোটি ভাৰতীয়ই নিজকে প্ৰস্তুত কৰি আছিল। আৰু মই সুখী যে ভাৰতৰ দৰে এখন উন্নয়নশীল দেশ, যি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতাত দিন-ৰাতি কাম কৰি আছে, বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ ১৭ শতাংশ থকা স্বত্বেও নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ চেষ্টা কৰা নাই, যাৰ নিৰ্গমনৰ ক্ষেত্ৰত মাত্ৰ ৫ শতাংশ দায়বদ্ধতা আছে।
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে ভাৰত হৈছে একমাত্ৰ বৃহৎ অৰ্থনীতি যি পেৰিছ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আখৰে আৰু মনোভাৱৰে প্ৰদান কৰিছে। আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু সকলো সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা কৰিআছো, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো, আৰু ফলাফল দেখুৱাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো, মই ভাৰতৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডখিনিও লৈ আহিছো। মোৰ কথাবোৰ কেৱল শব্দ নহয়, সেইবোৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ চানেকি। আজি ভাৰতে সংস্থাপন কৰা নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতাত বিশ্বৰ চতুৰ্থ স্থানত আছে। যোৱা ৭ বছৰত ভাৰতৰ অ-জীৱাশ্ম ইন্ধন শক্তি ২৫ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আৰু এতিয়া ই আমাৰ শক্তি মিশ্ৰণৰ ৪০ শতাংশত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ সমগ্ৰ জনসংখ্যাতকৈ, যাত্ৰীসকলে প্ৰতি বছৰে ভাৰতীয় ৰেলৰ দ্বাৰা ভ্ৰমণ কৰে। এই বিশাল ৰেল ব্যৱস্থাই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নিজকে 'নেট জিৰো' কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। কেৱল এই পদক্ষেপে বছৰি ৬০ নিযুত টন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব। একেদৰে, আমাৰ বৃহৎ এল.ই.ডি. বাল্ব অভিযানে বছৰি ৪০ নিযুত টন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিছে। আজি ভাৰতে শক্তিশালী ইচ্ছাশক্তিৰে এনে বহুতো পদক্ষেপৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে।
একে সময়তে, ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বিশ্বৰ সৈতে সহযোগিতা কৰাৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানগত সমাধানো প্ৰদান কৰিছে। সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৈপ্লৱিক পদক্ষেপ হিচাপে আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ উদ্যোগ লৈছো। আমি জলবায়ু অভিযোজনৰ বাবে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট সৃষ্টি কৰিছো। কোটি কোটি জীৱন ৰক্ষা কৰাটো এটা সংবেদনশীল আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
মই আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব বিচাৰো, আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত। আজি, বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত জীৱনশৈলীৰ এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মই আজি আপোনাক প্ৰস্তাৱ দিছো, এক, এক-শব্দ আন্দোলন।
জলবায়ু, এক বিশ্ব- এক, পৃথিৱীৰ ভেটিৰ ক্ষেত্ৰত ই এক শব্দৰ শব্দৰ ভেটি হ'ব পাৰে। এইটো এটা শব্দ - জীৱন... এল, আই, এফ, ই, অৰ্থাৎ লাইফষ্টাইল ফৰ Environment আজি একত্ৰিত হ'ব লাগিব, সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ সৈতে, লাইফষ্টাইল ফৰ এনভায়ৰনমেণ্ট, অৰ্থাৎ লাইফক এটা অভিযান হিচাপে ল'ব লাগিব।
ই পৰিৱেশ সচেতন জীৱন শৈলীৰ এক গণ আন্দোলন হ'ব পাৰে। আজি, বুদ্ধিহীন আৰু বিতৰ্কিত (ধ্বংসাত্মক) ব্যৱহাৰ (ব্যৱহাৰ), মাইণ্ডফুল আৰু ইচ্ছাকৃত (বিবেচনামূলক) ব্যৱহাৰৰ পৰিৱৰ্তে। এই আন্দোলনবোৰে একেলগে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰে যি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ যেনে মাছ ধৰা, কৃষি, সুস্থতা, ডাইট্ৰি চয়েছ, পেকেজিং (পেকেজিং), হাউচিং, হস্পাটিলিটি (আতিথ্য), পৰ্যটন, কাপোৰ (কাপোৰ), ফেশ্বন, পানী ব্যৱস্থাপনা আৰু শক্তিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে।
এইবোৰ এনেকুৱা বিষয় য'ত আমাৰ প্ৰত্যেকেই প্ৰতিদিনে সচেতন পছন্দ কৰিব লাগিব। সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকৰ এই দৈনন্দিন বিকল্পই প্ৰতিদিনে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজআগবঢ়াব, কোটি কোটি পদক্ষেপ। আৰু মই ইয়াক অৰ্থনৈতিক ভিত্তিত, বৈজ্ঞানিক ভিত্তিত, বিগত শতিকাৰ অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত প্ৰতিটো পৰীক্ষাত থিয় দিয়াৰ এক আন্দোলন বুলি বিবেচনা কৰোঁ। এইটো নিজৰ সৈতে সন্তুষ্ট হোৱাৰ উপায়। এইটো অহংকাৰৰ পৰা যুগৰ কল্যাণৰ পথ।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত এই বিশ্বব্যাপী চিন্তা-চৰ্চাৰ মাজতে, মই এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, পঞ্চমৃতৰ উপহাৰ দিবলৈ ভাৰতৰ ফালে পাঁচটা অমৃত উপাদান থাকিব বিচাৰো।
প্ৰথমতে, ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ইয়াৰ অ-জীৱাশ্ম শক্তি ক্ষমতা ৫০০ গিগাৱাটলৈ লৈ যাব।
দ্বিতীয়তে, ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ইয়াৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ৫০ শতাংশ, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পূৰ্ণ কৰিব।
তৃতীয়তে, ভাৰতে এতিয়াৰ পৰা ২০৩০ চনলৈ মুঠ আনুমানিক কাৰ্বন নিৰ্গমন এক বিলিয়ন টন হ্ৰাস কৰিব।
চতুৰ্থতে, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত, ভাৰতে ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ কাৰ্বনৰ তীব্ৰতা ৪৫ শতাংশতকৈও কম হ্ৰাস কৰিব।
আৰু, ২০৭০ চনৰ পঞ্চম বৰ্ষৰ ভিতৰত, ভাৰতে নেট জিৰোৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব।
এই পঞ্চমৃতসকল জলবায়ু কাৰ্যত ভাৰতৰ এক অভূতপূৰ্ব অৱদান হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে জলবায়ু বিত্তৰ ওপৰত আজিলৈকে দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ খালী প্ৰমাণিত হৈছে। যেতিয়া আমি সকলোৱে জলবায়ু কাৰ্যৰ ওপৰত আমাৰ উচ্চাকাংক্ষা বৃদ্ধি কৰি আছোঁ, জলবায়ু বিত্তৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ উচ্চাকাংক্ষা পেৰিছ চুক্তিৰ সময়ৰ দৰে একে থাকিব নোৱাৰে।
আজি, যেতিয়া ভাৰতে এক নতুন প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু এক নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সংকল্প লৈছে, জলবায়ু বিত্ত আৰু কম ব্যয়ৰ জলবায়ু প্ৰযুক্তিৰ স্থানান্তৰ আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। ভাৰতে আশা কৰে যে উন্নত দেশবোৰে অতি সোনকালে $1 ট্ৰিলিয়ন জলবায়ু বিত্ত প্ৰদান কৰিব। আজি, আমি জলবায়ু প্ৰশমনৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিব লাগিব। সঠিক ন্যায় হ'ব যে যিসকলে জলবায়ু বিত্তৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পালন নকৰে তেওঁলোকে চাপত থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে জলবায়ু ৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট সাহস আৰু মহান উচ্চাকাংক্ষাৰে আগবাঢ়ি ছে। ভাৰতেও আন সকলো উন্নয়নশীল দেশৰ প্ৰত্যাশা বুজি পাইছে, শ্বেয়াৰ কৰিছে আৰু অব্যাহত ৰাখিছে। বহুতো উন্নয়নশীল দেশৰ বাবে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন তেওঁলোকৰ অস্তিত্বৰ ওপৰত ভাঁহি আহিছে, এক ডাঙৰ সংকট।
পৃথিৱীখন বচাবলৈ আমি আজি ডাঙৰ পদক্ষেপ ল'ব লাগিব। এইটো সময়ৰ প্ৰয়োজন আৰু ই এই মঞ্চৰ প্ৰাসংগিকতাও প্ৰমাণ কৰিব।
মই নিশ্চিত যে গ্লাছগোত লোৱা সিদ্ধান্তই আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত ৰক্ষা কৰিব, তেওঁলোকক এক সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধ জীৱনৰ উপহাৰ দিব।
অধ্যক্ষ মহোদয়, মই আপোনাৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিবলৈ অধিক সময় লৈছো, কিন্তু উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ মাত উত্থাপন কৰাটো মোৰ কৰ্তব্য বুলি মই বিবেচনা কৰোঁ। সেয়েহে, মই সেইটোও গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। মই আপোনাক আকৌ এবাৰ বহুত ধন্যবাদ জনাইছো!