Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves incurring expenditure for reimbursing the losses under MSP operations for cotton during the cotton season (October to September) 2014-15 to 2020-21
Cabinet approves price support of Rs.17,408.85 crore to the Cotton Corporation of India (CCI) for the cotton seasons from 2014-15 to 2020-21
10 NOV 2021 3:44PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for committed price support of Rs.17,408.85 crore to the Cotton Corporation of India (CCI) for the cotton seasons from 2014-15 to 2020-21 (upto 30.09.2021).
In order to safeguard the interests of the cotton farmers, it is expedient to conduct price support operations in cotton years 2014-15 to 2020-21 as cotton prices touched the MSP prices. Its implementation enhances the inclusiveness of the cotton farmers in the economic activity of the country. Price support operations help stabilize the cotton prices and alleviate farmer’s distress.
Cotton is one of the most important cash crops and plays a major role in sustaining livelihood of around 58 lakh cotton farmers and 400 to 500 lakh people engaged in related activities such as cotton processing and trade.
During cotton season 202-21, area under cotton cultivation was 133 lakh hectares with estimated production of 360 lakh bales, which account for around 25% of total global cotton production. Government of India based on the recommendations of CACP fixes MSP for seed cotton (kapas).
Government of India appoints CCI as Central Nodal agency and CCI is mandated to undertake MSP in cotton by procuring all FAQ grade cotton from farmers without any quantitative celling, as and when cotton prices fall below MSP level. MSP operations protect cotton farmers from distress sale during any adverse price situation.
MSP operations being sovereign function in nature motivates cotton farmers in the country to keep their sustained interest in cotton cultivation so as to make India Atambirbhar for quality cotton which is a raw material for spinning industry. CCI keep its infrastructure ready in all 11 major cotton growing States by opening 474 procurement centres in 143 districts.
During global pandemic in the last two cotton seasons (2019-20 and 2020-21), CCI procured around 1/3rd of the cotton production in the country i.e. about 200 lakh bales and disbursed more than Rs.55,000/- crore directly in the bank accounts of around 40 lakh farmers.
For current cotton season i.e. 2021-022, CCI has already made all adequate arrangements in all 11 major cotton growing states including deployment of man power at more than 450 procurement centres, so as to meet any eventuality of MSP operations.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কত্তন সিজন(ওক্তোবরদগী সেপ্তেম্বর ফাওবা) ২০১৪-১৫দগী ২০২০-২১ ফাওবগী মতমদা লশিংগীদমক এম.এস.পি. ওপরেসনশিংগী মখাদা মাংখিবা অদু হঞ্জিনবিনবগীদমক শেনফম কাইথনবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
কত্তন সিজনশিং ২০১৪-১৫দগী ২০২০-২১ ফাওবগী ওইনা কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (সি.সি.আই.)দা লুপা কোতি ১৭,৪০৮.৮৫গী প্রাইস সপোর্ত পীননবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
10 NOV 2021 3:44PM by PIB Imphal
কত্তন সিজনশিংগীদমক ২০১৪-১৫দগী ২০২০-২১(৩০.০৯.২০২১ ফাওবা) কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া(সি.সি.আই.)দা লুপা কোতি ১৭,৪০৮.৮৫গী কম্মিতেদ প্রাইস সপোর্ত পীননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফংখিবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে৷
লশিং থারিবা লৌমীশিংগী ইন্তরেস্তশিং ঙাক শেনবগীদমক, লশিংগী মমলশিং অসিনা এম.এস.পি. মমলশিং তচ তৌখিবনা লশিংগী চহিশিং ২০১৪-১৫দগী ২০২০-২১ ফাওবদা প্রাইস সপোর্ত ওপরেসনশিং পাংথোকপনা হেন্না খুদোং চাই৷ মসি চৎনরকপা অসিনা লৈবাক অসিগী ইকোনোমিক এক্তিবিতীদা লশিং থারিবা লৌমীশিংগী ইনক্লুসিবনেস হেনগৎহল্লি৷ প্রাইস সপোর্ত ওপরেসনশিং অসিনা লশিংগী মমলশিং অসি স্তেবিলাইজ তৌবদা মতেং পাংলি অমদি লৌমীশিংগী অৱাবা হন্থহল্লি৷
লশিং অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা কেস ক্রোপশিংগী মনুংদা অমনি অমদি মসিনা লশিং থারিবা লৌমী লাখ ৫৮রোমগী পুন্সি মরেল অসি ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং মীওই লাখ ৪০০দগী ৫০০না কত্তন প্রোসেসিং অমদি ত্রেদকুম্বা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংদা থবক তৌখি৷
কত্তন সিজন ২০২০-২১গী মতমদা, লশিং থারিবা লম অসি হেক্তর লাখ ১৩৩ ওইখি, মসিনা চাওরাক্না বেল লাখ ৩৬০রোমগী চাং পুথোক্তুনা মালেমদা লশিং পুথোকপগী অপুনবা চাং অদুগী ২৫%রোম ওই৷ সি.এ.সি.পি.গী রিকম্মেন্দেসনশিংদা বেজ তৌদুনা ভারত সরকারনা সীদ কত্তন(কপাস)গী এম.এস.পি. লেপ্পি৷
ভারত সরকারনা সি.সি.আই.বু সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী ওইনা খল্লি অমদি লশিংগী মমলশিংনা এম.এস.পি. লেবেলদগী তারক্লবা মতম ফাওবদা ক্বান্তিতেতিব সিলিং অমতা তৌদনা লৌমীশিংদগী এফ.এ.ক্বু. গ্রেদ লশিংশিং এম.এস.পি.দা লৌশিন্নবা সি.সি.আই.দা খঙহনখি৷ এম.এস.পি. ওপরেসনশিং অসিনা মমলগী ফিভম শোক্লকপা মতম অমা হেক্তদা লশিং থারিবা লৌমীশিংনা লশিং য়োনবদা থেংনরিবা অৱাবা অদুদগী ঙাক শেল্লি৷
এম.এস.পি. ওপরেসনশিং অসি মহৌশানা মনিং-মখা তম্না মথৌ তৌজবনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লশিং থারিবা লৌশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি, মসিনা মখোয়বু লশিং থাবদা হেন্না থৌনা পীবিদুনা স্পিনিং ইন্দস্ত্রীগী রো মেতরিএল অমা ওইরিবা ক্বালিতী লৈবা লশিংগীদমক ভারতনা অত্মনির্ভর ফংবা ঙমগনি৷ সি.সি.আই.না জিলা ১৪৩দা প্রোক্যোরমেন্ত সেন্তর ৪৭৪ হাংদোক্তুনা লশিং চাওনা থারিবা রাজ্য ১১ পুম্নমক্তা মহাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাদুনা থম্মী৷
হৌখিবা কত্তন সিজন অনি(২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১)গী মতমদা থোকখিবা মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা, সি.সি.আই.না লৈবাক অসিদা পুথোকচবা লশিংগী শরুক ১/৩গী চাংদা লৌশিনখি, হায়বদি বেল লাখ ২০০রোমগী চাং অমসুং লৌমী লাখ ৪০রোমগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা দাইরেক্লী ওইনা লুপা কোতি ৫৫,০০০ হেনবগী শেনফম কাইথখি৷
হৌজিক হৌজিক চৎলিবা কত্তন সিজন(২০২১-২২) অসিগী ওইনা, সি.সি.আই.না এম.এস.পি. ওপরেসনশিংগী ওইথোকপা য়াবা আউতকম অমা হেক্তা ফংবা ঙম্নবগীদমক প্রোক্যোরমেন্ত সেন্তের ৪৫০ হেনবদা মেন পৱার দিপ্লোই তৌবা য়াওনা লশিং চাওনা থারিবা রাজ্য ১১ পুম্নমক্তা এরেঙ্গমেন্ত মতিক চানা মাংজৌননা শেমখ্রে৷