Cabinet
Cabinet approves Restoration and continuation of Member of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS)
10 NOV 2021 3:49PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the restoration and continuation of Member of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) during the remaining part of Financial Year 2021-22 and up to Financial Year 2025-26 co-terminus with the period of 15th Finance Commission.
Details of the Scheme:
• The MPLADS is a Central Sector Scheme fully funded by Government of India. The objective of the scheme is to enable MPs to recommend works of developmental nature with emphasis on the creation of durable community assets in the areas of drinking water, primary education, public health, sanitation and roads, etc. primarily in their Constituencies.
• The annual MPLADS fund entitlement per Member of Parliament (MP) constituency is Rs.5 crore, released in two instalments of Rs.2.5 crore each, subject to the fulfilment of conditions as per the MPLADS Guidelines.
• For managing the health and adverse impacts of covid 19 in the society, the Cabinet in its meeting held on 6th April 2020, had decided not to operate MPLADS during the FY 2020-21 and 2021-22 and place the fund at the disposal of Ministry of Finance for managing the impacts of covid 19 pandemic.
• As the country is now on the road to economic recovery and the Scheme continues to be beneficial for the creation of durable community assets, in fulfilling the aspirations of locally felt needs of the Community, in skill development and creation of jobs across the country, thereby helpful in achieving the objective of Atamnirbhar Bharat. Accordingly, the Union Cabinet has now decided to restore Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) during the remaining part of Financial Year 2021-22 and to continue MPLADS up to 2025-26, co-terminus with the period of 15th Finance Commission.
The Ministry will release MPLADS fund at the rate of Rs. 2 crore per Member of Parliament for the remaining period of FY 2021-22 in one instalment and at the rate of Rs. 5.00 crore per annum per Member of Parliament during FY 2022-23 to FY 2025-26 in two instalments of Rs.2.5 crore each.Since the inception of the Scheme, a total of 19,86,206 works/projects have been completed with the financial implication of Rs. 54171.09 crore.
Financial implications:
The total financial implication for restoration and continuation of the MPLADS for the remaining part of the Financial Year 2021-22 and up to 2025-26 will be Rs. 17417.00 crore as tabulated below:
Financial Year
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
Total Outlay
Financial Implication (Rs. In crore)
1583.5
3965.00
3958.50
3955.00
3955.0
17417.00
Implementation Strategy and Targets:
• The MPLAD scheme is governed by a set of guidelines, which are revised
from time to time.
• The process under MPLADS starts with the Members of Parliament recommending works to the Nodal District Authority.
The Nodal District concerned is responsible for implementing the eligible works recommended by the Members of Parliament and maintaining the details of individual works executed and amount spent under the Scheme.
Impact:
• The restoration and continuation of MPLADS will restart the community developmental projects / works in the field which are halted / stopped due to lack of funds under MPLADS.
• It will restart fulfilling the aspirations and developmental requirements of the local community and creation of durable assets, which is the primary objective of the MPLADS.
• It will also help in reviving the local economy.
Background:
• The MPLADS is a Central Sector Scheme fully funded by Government of India. The objective of the scheme is to enable MPs to recommend works of developmental nature with emphasis on the creation of durable community assets in the areas of drinking water, primary education, public health, sanitation and roads, etc. primarily in their Constituencies.
• The annual MPLADS fund entitlement per Member of Parliament (MP) constituency is Rs.5 crore, released in two instalments of Rs.2.5 crore each, subject to the fulfilment of conditions as per the MPLADS Guidelines.
• The Ministry conducted a Third Party Evaluation of the MPLADS works during 2021 in 216 districts across the country. The Evaluation Report recommended for the continuation of MPLADS.

মন্ত্রীমন্দল
মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত স্কিম(এম.পি.এল.এ.দি.এস.) হঞ্জিনহন্নবা অমদি মখা চত্থনবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
10 NOV 2021 3:49PM by PIB Imphal
শেনবা চহি ২০২১-২২গী লেমহৌরিবা শরুক্তা অমদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগা মতম মান্নরিবা শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবদা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত স্কিম(এম.পি.এল.এ.দি.এস.) হঞ্জিনহন্নবা অমদি মখা চত্থহন্নবা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে৷
স্কিম অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং:
• এম.পি.এল.এ.দি.এস. অসি ভারত সরকারনা মপুং ফানা ফন্দ থাদরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি৷ স্কিম অসিগী ওবজেক্তিব অদুদি এম.পি.শিংনা মরু ওইনা মখোয় মখোয়গী কন্সতিত্যুয়েন্সীশিংদা থক্নবা ইশিং, প্রাইমরী এজুকেসন, পব্লিক হেল্থ, সেনিতেসন, অমসুং লম্বীগী অরিয়াশিংদা মতম কুইনা চৎপা কম্ম্যুনিতী এসেতশিং শেম-শাবদা হেন্না মীৎয়েং চংদুনা দিবেলপমেন্ত নেচরগী থবকশিংদা অয়াবা পীবা ঙমহনবা অসিনি৷
• মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত(এম.পি.) কন্সতিত্যুয়েন্সী অমদা থাদরিবা চহিগী ওইবা এম.পি.এল.এ.দি.এস. ফন্দ এন্তাইতলমেন্ত অসি লুপা কোতি ৫নি, শেনফম অসি অমুক্তা লুপা কোতি ২.৫গী চাংদা ইন্সতোলমেন্ত অনি থোক্না থাদখি, শেনফম অসি এম.পি.এল.এ.দি.এস. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না কন্দিসনশিং থুংনবা থাদখিবনি৷
• হকশেলগী ফিভম অসি য়েংশিন্নবা অমদি সমাজ অসিদা কোবিদ-১৯না পীরিবা শাথিরবা ইম্পেক্তশিং অসিগীদমক, মন্ত্রী-মন্দলনা ২০২০গী এপ্রীল ৬তা ফমখিবা মহাক্কী মীফম্না এম.পি.এল.এ.দি.এস. অসি এফ.ৱাই. ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী মতমদা চৎনদনবা অমদি ফন্দ অসি কোবিদ ১৯ লাইনা-লাইচৎনা পীরিবা চৈথেং অসি থেংননবগীদমক ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী দিস্পোজেলদা থাদনবা ৱারেপখ্রে৷
• হৌজিক হৌজিক লৈবাক অসিনা ইকোনোমিক রিকোভরীগী লম্বীদা চংশিল্লক্লিবা অমদি স্কিম অসিনা কম্ম্যুনিতীগী তঙাই ফদবা অপাম্বশিং থুংহনবদা, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমদি লৈবাক অসিদা থবক ফংহন্দুনা মতম কুইনা চৎপা এসেতশিং শেম্বদা লেপ্প-লৈতনা কান্নবা পীরক্তুনা অত্মনির্ভর ভারতগী ওবজেক্তিব ফংহনবদা মতেং ওইরগনি৷ মসিগী মতুং ইন্না, হৌজিক্তি শেনবা চহি ২০২১-২২গী লেমহৌরিবা শরুক অসিদা মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্ত লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত স্কিম(এম.পি.এল.এ.দি.এস.) হঞ্জিহন্নবা ৱারেপখ্রে অমদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনহী মতমগা মান্ননা এম.পি.এল.এ.দি.এস. অসি ২০২৫-২৬ ফাওবা মখা চত্থরগনি৷
মন্ত্রালয় অসিনা এফ.ৱাই. ২০২১-২২গী লেমহৌরিবা শরুক অসিগীদমক মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমদা লুপা কোতি ২গী চাংদা এম.পি.এল.এ.দি.এস. ফন্দ অসি ইন্সতোলমেন্ত অমদা রিলিজ তৌরগনি অমদি এফ.ৱাই. ২০২২-২৩গী মতমদা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমদা চহি অমদা লুপা কোতি ৫গী চাংদা থাদদুনা এফ.ৱাই. ২০২৫-২৬ ফাওবদা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমমমদা লুপা কোতি ২.৫গী চাংদা ইন্সতোলমেন্ত অনিদা রিলিজ তৌরগনি৷ স্কিম অসি চৎনবা হৌখিবদগী, লুপা কোতি ৫৪১৭১.০৯গী ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসনগা লোইননা পুন্না থবক/প্রোজেক্ত ১৯,৮৬,২০৬ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷
ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসনশিং:
শেনবা চহি ২০২১-২২গী লেমহৌরিবা শরুক অদুগীদমক অমদি ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা এম.পি.এল.এ.দি.এস. হঞ্জিহন্নবা অমদি মখা চত্থহন্নবগী অপুনবা ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসন অদু লুপা কোতি ১৭৪১৭.০০ ওইরগনি হায়না মখাগী তেবলদা পীরি:
শেনবা চহি
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
অপুনবা আউতলে
ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসন(লুপা কোতিদা)
১৫৮৩.৫
৩৯৬৫.০০
৩৯৫৮.৫০
৩৯৫৫.০০
৩৯৫৫.০
১৭৪১৭.০০
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতিজী অমসুং তার্গেৎশিং:
• এম.পি.এল.এ.দি.এস. স্কিম অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না শেমদোকপা গাইদলাইন সেত অমনা চলাইরি৷
• এম.পি.এল.এ.দি.এস.গী মখাদা পাংথোক্লিবা প্রোসেস অসি মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্তনা নোদেল দিস্ত্রিক ওথোরিতীদা থবকশিং রিকম্মেন্দ তৌদুনা হৌদোকই৷
মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্তনা অয়াবা পীরিবা ইলিজিবল ওইবা থবকশিং অসি চৎননবগীদমক পাংথোক্লিবগীদমক অমদি পাংথোক্লিবা ইন্দিবিজ্যুল থবকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমদি স্কিম অসিগী মখাদা শিজিন্নখিবা শেনফম অদু য়েংশিন্নবা মরী লৈনবা নোদেল ওফিসরশিংনা থৌদাং লৌরি৷
ইম্পেক্ত:
• এম.পি.এল.এ.দি.এস. হঞ্জিনলকপা অমদি মখা চত্থরকপা অসিনা এম.পি.এল.এ.দি.এস.গী মখাদা লেপলুরবা কম্ম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অমদি থবকশিং অদু অমুক হৌরগনি৷
• লোকেল কম্ম্যুনিতীগী এস্পিরেসনশিং অমদি দিবেলপমেন্ত রিক্বেয়রমেন্তশিং থুনবা অমদি এম.পি.এল.এ.দি.এস.গী মরু ওইবা ওবজেক্তিব ওইরিবা মতম কুইনা চৎপা এসেতশিং শেম্বা হৌরগনি৷
• মসিনা লোকেল ইকোনোমী হিংগৎহনবদসু মতেং পাংলগনি৷
বেক্তগ্রাউন্দ:
• এম.পি.এল.এ.দি.এস. অসি ভারত সরকারনা মপুং ফানা ফন্দ থাদরিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি৷ স্কিম অসিগী ওবজেক্তিব অদুদি এম.পি.শিংনা মরু ওইনা মখোয় মখোয়গী কন্সতিত্যুয়েন্সীশিংদা থক্নবা ইশিং, প্রাইমরী এজুকেসন, পব্লিক হেল্থ, সেনিতেসন, অমসুং লম্বীগী অরিয়াশিংদা মতম কুইনা চৎপা কম্ম্যুনিতী এসেতশিং শেম-শাবদা হেন্না মীৎয়েং চংদুনা দিবেলপমেন্ত নেচরগী থবকশিংদা অয়াবা পীবা ঙমহনবা অসিনি৷
• মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত(এম.পি.) কন্সতিত্যুয়েন্সী অমদা থাদরিবা চহিগী ওইবা এম.পি.এল.এ.দি.এস. ফন্দ এন্তাইতলমেন্ত অসি লুপা কোতি ৫নি, শেনফম অসি অমুক্তা লুপা কোতি ২.৫গী চাংদা ইন্সতোলমেন্ত অনি থোক্না থাদখি, শেনফম অসি এম.পি.এল.এ.দি.এস. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না কন্দিসনশিং থুংনবা থাদখিবনি৷
• মন্ত্রালয় অসিনা ২০১৬কী মতমদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা ২১৬তা এম.পি.এল.এ.দি.এস. থবকশিংগী থর্দ পার্তী ইবালুয়েসন অমা পাংথোকখি৷ ইবালুয়েসন রিপোর্ত অদুনা এম.পি.এল.এ.দি.এস. মখা চত্থনবা অয়াবা পীখি৷