Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar virtually inaugurates Kisan Bhawan and Beekeeper Conference in Nagaland
India produced 1.25 lakh metric tonnes of honey and exported 60 thousand metric tonnes in 2020-21: Shri Narendra Singh Tomar
The main goal of the government is to bring change in the lives of small and medium farmers, says Shri Tomar
11 NOV 2021 6:15PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar virtually inaugurated the Kisan Bhawan and Beekeeper Conference at the Central Institute of Horticulture, Nagaland. Shri Tomar, in his deliberation, expressed that bringing a change in the lives of small and medium farmers is a major goal of the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
In this program organized under the Amrit Mahotsav of Azadi, Shri Tomar said that the climate of the North-East region is favourable for agriculture. The area is ideal for the cultivation of horticultural crops especially fruits and vegetables, flowers and spices. Keeping in view the interests of the small and marginal farmers of the North Eastern Region in horticulture, the Central Institute of Horticulture, Nagaland was established under the Central Sector Scheme of the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and this institute was established for the development of horticulture and upliftment of the farmers. The state is working well with the government, FPOs and other stakeholders. This brings a change in the living standards of the farmers with the aim that the farmers can contribute to the development of the country along with Nagaland.
Shri Tomar said that Prime Minister Shri Modi puts full emphasis on removing the problems of small and medium farmers, providing them easy loans through banks, increasing profits in agriculture for them. In this connection, every year six thousand rupees are being given as income support to the farmers through the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana. The government is constantly making efforts to increase the income of small farmers.
Describing beekeeping as an auxiliary area for increasing the income of farmers, Shri Tomar said that Honey Mission has been started to bring sweet revolution and the Central Government has spent Rs 500 crore on it. The provision has been made under the self-reliant India campaign. Under the Government of India's plan to form 10 thousand new Farmer Producer Organizations (FPOs), FPOs of honey-producing farmers are also being created. To test honey properly, labs have been set up in many places in the country and processing facilities are also being increased.
The Union Minister said that due to the collective efforts of the beekeepers and the government, the production of honey in the country in the year 2020-21 has increased from 76150 metric tonnes in the year 2013-14 to 1.25 lakh metric tonnes. At the same time, with the help of stakeholders associated with the beekeeping sector, the export of honey in the year 2020-21 has increased from 28 thousand metric tons in the year 2013-14 to about 60 thousand metric tons. Shri Tomar expressed the expectation from the state governments that taking advantage of all the facilities, beekeeper farmers should be provided good prices for their produce. He said that we all should have the same goal that small farmers should get the maximum price for their products. He said that the honey-producing farmers should move forward in collaboration with the State Government, the Central Government has stood with them shoulder to shoulder and step by step.
An exhibition of farmers' products was organized in the program. Mini kits were provided to the farmers for new experiments in farming. Products made by the trainee farmers were launched. Annual Report – Technical Bulletin released. Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Shobha Karandlaje was the special guest at the function. Agriculture Secretary Mr. Sanjay Agarwal, Additional Secretary Mr. Abhilaksh Likhi and Mr. Vivek Agarwal, Agriculture and Horticulture Commissioner Dr. SK. Malhotra, Chairman of Plant Variety and Farmers Rights Protection Authority, Dr. KV. Prabhu, Secretary to Governor Mr. T. Mhabemo Yanthan, Commissioner and Horticulture Secretary of Nagaland Mrs. Annanla T. Sato, Government, Horticulture Director Dr. E. Lotha, Board of Management (BOM) members Mr. Shiv Anjan Dalmiya and Mr. Diwakar Chachari and hundreds of bees Parents and other farmers were present. Dr. NK Patle, Director, Central Institute of Horticulture delivered the welcome address. Dr. Malhotra proposed a vote of thanks.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউবগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা নাগালেন্দদা কিসান ভবন অমসুং বীকিপরগী কনফরেন্স ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাখ্রে
ভারতনা ২০২০-২১দা খোইহি মেত্রিক তন লাখ ১.২৫ পুথোকখি অমসুং মেত্রিক তন লিশিং ৬০ মপাল লমদা থাদোকখি: শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
সরকার অসিগী মপুংওইবা পান্দমদি অপিকপা অমসুং মরক্তা লৈবা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবনি, হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি
11 NOV 2021 6:15PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউবগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা নাগালেন্দগী হোর্তিকলচরগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎতা কিসান ভবন অমসুং বীকিপরগী কনফরেন্স ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাখ্রে। শ্রী তোমারনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা ফোংদোকখি মদুদি অপিকপা অমসুং মরক্তা লৈবা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা হায়বা অসি প্রাধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকারগী মপুং ওইবা পান্দম অমনি।
অজাদিগী অমৃত মহোৎসবকী মখাদা শিনবা থৌরম অসিগী মখাদা, শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমগী ঈশিং-নুংশিৎ অসি লৌউ-শিংউবদা য়াম্না চুনৈ। মফম অসি মরুওইনা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোং মরুওইনা উহৈ অমসুং মনা-মশিং, লৈশিং অমসুং মরু-মরাং থাবদা য়াম্না চান্নৈ। হোর্তিকলচরদা অৱাং-নোংপোক লমদা লৈরিবা অপিকপা অমসুং মরক্তা লৈবা লৌমীগী য়েংলগা, এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রীগী মখাদা হোর্তিকলচরগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ, নাগালেন্দ হৌদোকখি অমসুং হায়রিবা ইন্সতিত্যুৎ অসি লৌমীশিংগী হোর্তিকলচর অমসুং অপলিপমেন্ত চাউখৎনবা লিংখৎখিবনি। রাজ্য অসিনা সরকার, এফ.পি.ও.এস. অমসুং অতৈ স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা নিংথিনা থবক তৌরি। লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা অসিগী পান্দম অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা নাগালেন্দগা লোয়ননা লৌমীশিংনা মতেং পাংবা ঙম্বা অসিনি।
শ্রী তোমারনা হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অপিকপা লৌমী অমসুং মরক্তা লৈবা লৌমীশিংগী অৱাবা কোক্নবা, বেঙ্ককী খুৎথাংদা অরাইবা লোনশিং পীদুনা মখোয়গীদমক লৌউ-শিংউবদা শেন্দোং হেনগৎহল্লগনি। হায়রিবা অসিগা মরী লৈননা, প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা ইনকমগী মতেং ওইনা চহি খুদিংগী লিশিং তরুক পীরি। সরকার অসিনা অপিকপা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎননবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
বীকিপিং অসি লৌমীশিংদা ইনকম হেনগৎনবগী অহেনবা মফম অমা কল্লি হায়রদুনা, শ্রী তোমারনা হায় মদুদি অসি স্বীত রিবোলুসন পুরক্নবা হনী মিসন হৌখ্রে অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মসিদা লুপা কোতি ৫০০ চাদিং তৌরি। প্রোবিজন অসি সেল্ফ-রিলাইন্ত ইন্দিয়া কেম্পেনগী মখাদা পাংথোকপনি। ভারত সরকারগী থৌরাংগী মখাদা অনৌবা ফার্মর প্রদুসর ওর্গানাইজেসন (এফ.পি.ও.এস.) লিশিং ১০ শেম্নবা, খোহি-পুথোকপা লোমীশিংগী এফ.পি.ও.এস.সু শেমগৎলে। খোহিবু নিংথিনা তেস্ত তৌনবা, লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা লেব কয়া অমা লিংখৎখ্রে অমসুং প্রোসেসিংগী খুদোংচাবসু হেনগৎখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায় মদুদি বীকিপর অমসুং সরকারগা পুন্না হোৎনবনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিদা খোইহি পুথোকপা অসি ২০১৩-১৪দা মেত্রিক তন লাখ ১.২৫ পুথোকপদগী ২০২০-২১দা মেত্রিক তন ৭৬১৫০দা হেনগৎখি। হায়রিবা মতম অসিদা, বীকিপিং সেক্তরগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরগী মতেংনা, মপাল লমদা খোইহি পুথোকপা অসি ২০১৩-১৪দা মেত্রিক তন লিশিং ৬০ ওইরম্বদগী ২০২০-২১দা মেত্রিক তন ২৮ হেনগৎখি। শ্রী তোমারনা রাজ্য সরকারদা থাজবা থম্লি মদুদি কান্নবা অসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা বীকিপরশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মমলশিং ফজনা পীগদবনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয় খুদিংনা চপ মান্নবা পান্দম লৈগদবনি মদুদি অপিকপা লৌমী মচাশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী খ্বায়দগী ৱাংবা মমল ফংহনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোইহি পুথোকপা লৌমীশিংনা রাজ্য সরকারগা লোয়ননা মাংজিল থাগদবনি, কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাং খুদিং মখোয়গা লোয়ননা চৎলি।
থৌরম অসিদা লৌমীশিংগী পোত্থোক্কী ওইবা একজিবিসন অমসু পাংথোকখি। লৌউবদা অনৌবা এক্সপেরিমেন্তগীদমক লৌমীশিংদা মিনি কিতশিং য়েন্থোকখি। ত্রেনী লৌমীশিংনা শাবা পোত্থোকশিংসু পুথোকখি। এন্নুএল রিপোর্ত – তেক্নিকেল বুল্লেতিন ফোংখি। এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়রগী রাজ্যগী কেন্দ্র মন্ত্রী শোভা করনলাজেনা ফন্সন অসিদা অখন্নবা গেস্ত ওইখি। এগ্রীকলচর সেক্রেতরী মিস্তর সঞ্জয় আগর্ৱাল, এদ্দিসনেল সেক্রেতরী মিস্তির এভিলাক্স লিখি অমসুং মিস্তির বিবেক আগর্ৱাল, এগ্রীকলচর অমসুং হোর্তিকলচর কম্মিসনর দাঃ এস.কে. মালহোত্রা, প্লান্ত ভেরাইতি অমসুং ফার্মরস রাইত্স প্রোতেক্সন ওথোরিতীগী চেয়রমেন, দাঃ কে.ভি. প্রভু, গবর্নরদা সেক্রেতরী মিস্তর তি. মহাবেমো য়ন্থন, নাগালেন্দগী কম্মিসনর অমসুং হোর্তিকলচর সেক্রেতরী মিস্ত্রেস অন্নানলা তি. সাতো, হোর্তিকচর দাইরেক্তর দাঃ ই. লোথা, বোর্দ ওফ মেনেজমেন্ত (বি.ও.এম.) মেম্বরস মিস্তির শিব অঞ্জন দালমিয়া অমসুং মিস্তির দিৱাকর চাচরি অমসুং খোই য়োকপা কয়া অমা অমসুং অতৈ লৌমীশিংসু শরুক য়াখি। সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ হোর্তিকলচরগী দাইরেক্তরনা ৱেলকম এদ্রেস পীখি। দাঃ মলহোত্রানা ভোত ওফ থেঙ্কস পীখি।