Prime Minister's Office
PM launches two innovative customer centric initiatives of RBI
“One of the biggest touchstones of a democracy is the strength of its grievance redressal system. The Integrated Ombudsman Scheme will go a long way in that direction”
“Retail Direct Scheme will give strength to the inclusion of everyone in the economy as it will bring in the middle class, employees, small businessmen and senior citizens with their small savings directly and securely in government securities”
“Due to government’s measures, the governance of banks is improving and the trust in this system is getting stronger among the depositors”
“The decisions of the RBI also helped in enhancing the impact of the big decisions that the government has taken in recent times”
“Till 6-7 years ago, banking, pension and insurance, used to be like an exclusive club in India”
“In just 7 years, India has jumped 19 times in terms of digital transactions. Today our banking system is operational 24 hours, 7 days and 12 months anytime, anywhere in the country”
“We have to keep the needs of the citizens of the country at the center and keep on strengthening the trust of the investors”
“I am confident that RBI will continue to strengthen India's new identity as a sensitive and investor-friendly destination”
12 NOV 2021 11:56AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched two innovative customer centric initiatives of RBI viz. Retail Direct Scheme and the Reserve Bank - Integrated Ombudsman Scheme, here today via video conference. The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman and the Governor of the Reserve Bank of India Shri Shaktikanta Das were also present at the event.
Addressing the event, the Prime Minister praised the Finance Ministry and institutions like RBI for their efforts during the pandemic. “This period of Amrit Mahotsav, this decade of the 21st century is very important for the development of the country. In such a situation, the role of RBI is also very big. I am confident that Team RBI will live up to the expectations of the country”, the Prime Minister said.
Referring to the two schemes that have been launched today, the Prime Minister said that these schemes will expand the scope of investment in the country and make access to capital markets easier, more secure for investors. Retail direct scheme has given small investors in the country a simple and safe medium of investment in government securities. Similarly, One Nation, One Ombudsman System has taken shape in the banking sector with the Integrated Ombudsman Scheme today, he said.
The Prime Minister emphasized the citizen centric nature of these schemes. He said that one of the biggest touchstones of any democracy is the strength of its grievance redressal system. The Integrated Ombudsman Scheme will go a long way in that direction. Similarly, the Retail Direct Scheme will give strength to the inclusion of everyone in the economy as it will bring in the middle class, employees, small businessmen and senior citizens with their small savings directly and securely in government securities. As Government securities have the provision of guaranteed settlement, this gives assurance of safety to the small investor, he said.
The Prime Minister said that in the last 7 years, NPAs were identified with transparency, the focus was on resolution and recovery, Public Sector Banks were recapitalized, one after the other reforms were carried out in the financial system and public sector banks. He added, to further strengthen the banking sector, cooperative banks were also brought under the purview of RBI. Due to this the governance of these banks is also improving and the trust in this system is getting stronger among the depositors, he added.
The Prime Minister said in the past few years, in the country's banking sector reforms ranging from inclusion in the financial sector to technological integration have been carried out. “We have seen their strength in this difficult time of Covid. The decisions of the RBI also helped in increasing the impact of the big decisions that the government has taken in recent times”, he said.
The Prime Minister said till 6-7 years ago, banking, pension and insurance, used to be like an exclusive club in India. All these facilities were not accessible to the common citizens in the country, poor families, farmers, small traders-businessmen, women, dalits-deprived-backward, etc. Criticizing the earlier system, the Prime Minister said those who had the responsibility of taking these facilities to the poor never paid any attention to it. Rather, various excuses were made for not changing. It was said that there is no bank branch, no staff, no internet, no awareness, no idea what the arguments were, he lamented.
The Prime Minister said UPI has made India the world's leading country in terms of digital transactions in a very short span of time. In just 7 years, India has jumped 19 times in terms of digital transactions. Today our banking system is operational 24 hours, 7 days and 12 months anytime, anywhere in the country, Shri Modi stressed.
The Prime Minister said we have to keep the needs of the citizens of the country at the center and keep on strengthening the trust of the investors. “I am confident that RBI will continue to strengthen India's new identity as a sensitive and investor-friendly destination”. The Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আর.বি.আই.গী অনৌবা কস্তমর সেন্ত্রিক ওইবা থৌশিল অনি হৌদোকখ্রে
“দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী অচৌবা মাইপাকশিংগী মনুংদা মাগী গ্রীভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি অমনি। ইন্তিগ্রেতেদ ওম্বদসমেন স্কীম অসিনা মাইকৈ অসিদা চাউনা মতেং ওইরগনি”
“রিতেল দাইরেক্ত স্কীমনা শেন্মীৎলোন্দা মীপুম খুদিংমক্তা ইনক্লুজন ফংহনবদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি মরমদি মসিনা মিদল ক্লাস, কর্মচারীশিং, অপীকপা ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংবু মখোয়গী অপীকপা সেভিংশিং অদুগা লোয়ননা হকথেংননা অমসুং শাফবা মওংদা সরকারগী সেক্যুরিতীশিংদা পুরকপা ঙম্লগনি”
“সরকারগী খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা বেঙ্কশিংগী গভর্নান্স ফগৎলক্লি অমসুং দিপোজিতরশিংগী মরক্তা সিস্তেম অসিদা থাজবা থম্বা হেন্না হেনগৎলক্লি”
“আর.বি.আই.গী ৱারেপশিংনসু নৌনা সরকারনা লৌখিবা অচৌবা ৱারেপশিংগী শাফু হেনগৎহনবদা মতেং ওইখি”
“চহি ৬-৭ ফাওবগী মমাংদা বেঙ্কিং, পেন্সন অমসুং ইন্সুরেন্স অসি ভারত্তা অখন্নবা ক্লব অমা ওইনা তৌরম্মি”
“শুপ্নগী চহি ৭ অসিদা ভারতনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী ওইনা শরুক ১৯ হেনগৎখি। ঙসি ঐখোয়গী বেঙ্কিং সিস্তেম অসি পুং ২৪, নুমিৎ ৭নি অমসুং থা ১২ চুপ্না মতম অমা হেক্তদা, লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা মথৌ তৌরি”
12 NOV 2021 11:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা আর.বি.আই.গী অনৌবা কস্তমর সেন্ত্রিক ওইবা থৌশিল অনি মদুদি রিতেল দাইরেক্ত স্কীম অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক – ইন্তিগ্রেতেদ ওম্বদসমেন স্কীম হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নর শ্রী শক্তিকান্ত দাসসু শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শেল-থুম মন্ত্রালয় অমসুং আর.বি.আই.গুম্বা লোয়শঙশিংবু লাইচৎ মনুংদা মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অমৃত মহোৎসবকী মতম অসি, ২১শুবা চহিচাগী দিকেদ অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী ওইনা য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা ফীভম অমদা আর.বি.আই.না লৌরিবা থৌদাং অসিসু য়াম্না চাউই। লৈবাক অসিগী অনীংবা-অপাম্বশিং অদু তীম আর.বি.আই.না থুংহনগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ”।
ঙসি হৌদোকখিবা স্কীম অনি অদুবু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্কীমশিং অসিনা লৈবাক্কী ইনভেস্তমেন্তগী হীরম পাকথোক-চাউথোকহল্লগনি অমদি কেপিতেল মার্কেতশিংদা লায়না, হেন্না শাফবা মওংদা ইনভেস্তরশিংনা এক্সেস তৌবা ফংহল্লগনি। রিতেল দাইরেক্ত স্কীম অসিনা লৈবাক্কী অপীকপা ইনভেস্তরশিংদা সরকারগী সেক্যুরিতীশিংদা লায়না অমসুং শাফনা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা পাম্বৈ অমা পীরি। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা ৱন নেসন, ৱন ওম্বদসমেন স্কীম অসি ঙসি ইন্তিগ্রেতেদ ওম্বদসমেন স্কীমগা লোয়ননা বেঙ্কিং সেক্তরদা শক্লোন লৌরি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা স্কীমশিং অসিগী সিতিজেন সেন্ত্রিক ওইবা মওং-মতৌ অদুদা মীৎয়েং চংখি। মহাক্না হায়খি দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী অচৌবা মাইপাকশিংগী মনুংদা মাগী গ্রীভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি অমনি। ইন্তিগ্রেতেদ ওম্বদসমেন স্কীম অসিনা মাইকৈ অসিদা চাউনা মতেং ওইরগনি। চপ মান্ননা রিতেল দাইরেক্ত স্কীমনা শেন্মীৎলোন্দা মীপুম খুদিংমক্তা ইনক্লুজন ফংহনবদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি মরমদি মসিনা মিদল ক্লাস, কর্মচারীশিং, অপিকপা ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংবু মখোয়গী অপীকপা সেভিংশিং অদুগা লোয়ননা হকথেংননা অমসুং শাফবা মওংদা সরকারগী সেক্যুরিতীশিংদা পুরকপা ঙম্লগনি। সরকারগী সেক্যুরিতীশিং অসিনা গরেন্তী লৈবা সেতলমেন্তগী প্রোভিজন লৈবনা মরম ওইরগা মসিনা অপীকপা ইনভেস্তরশিংদা খুদোংথিনীংঙাই ওইদবগী থাজবা পীবা ঙম্মি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৭তা ত্রান্সপরেন্সীগা লোয়ননা এন.পি.এ.শিং মশক খঙদোকখি, রিজোলুসন অমসুং রিকভরীদা মীৎয়েং চংখি, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং অমুক হন্না কেপিতেলাইজ তৌখি, ফাইনান্সিএল সিস্তেম অমসুং পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংদা রিফোর্ম মথং-মথং পুরকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, বেঙ্কিং সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অসি আর.বি.আই.গী মীৎয়েং মখাদা থমখি। মসিনা মরম ওইরগা বেঙ্কশিংগী গভর্নান্স ফগৎলক্লি অমসুং দিপোজিতরশিংগী মরক্তা সিস্তেম অসিদা থাজবা থম্বা হেন্না হেনগৎলক্লি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক অসিগী বেঙ্কিং সেক্তরদা ফাইনান্সিএল সেক্তরদা ইনক্লুজনদগী তেক্নোলোজীকেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং অতোপ্পা রিফোর্মশিং পুরকখি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না মখোয়গী মপাঙ্গল অদু কোবিদকী অৱাবা মতমদা উবা ফংখি। আর.বি.আই.গী ৱারেপশিংনসু নৌনা সরকারনা লৌখিবা অচৌবা ৱারেপশিংগী শাফু হেনগৎহনবদা মতেং ওইখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৬-৭ ফাওবগী মমাংদা বেঙ্কিং, পেন্সন অমসুং ইন্সুরেন্স অসি ভারত্তা অখন্নবা ক্লব অমা ওইনা তৌরম্মি। খুদোংচাবা পুম্নমক লৈবাক অসিগী মীচম প্রজা, লায়রবা ইমুং, লৌমী, অপীকপা ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং, নুপী-অঙাং, দলিত – খুদোংচাবা ফংদ্রবা – শোত্থরবা অসিনচিংবদা ফংহল্লমখিদে। মমাংদা লৈরম্বা সিস্তেম অদুবু চৈরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুদোংচাবশিং অসি লায়রবদা য়ৌহন্নবা থৌদাং লৌরিবা মীওইশিংনা মসিদা মীৎয়েং অমত্তা চংলমখিদে। মসিগী মহুৎ অহোংবা পুরক্তবগী তোঙান-তোঙানবা মরমশিং পীখি। বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমত্তা লৈতে, স্তাফ লৈতে, ইন্তর্নেত লৈতে, এৱেরনেস লৈতে, করি মরমশিংনা হায়বগী মরমদা অমত্তা খঙদে হায়না মহাক্না নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ু.পি.আই.না ভারতপু তেল্লবা মতম অসিগী মনুংদা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবদা মালেমগী মাংজিল থারিবা লৈবাক ওইহনখি। শুপ্নগী চহি ৭ অসিদা ভারতনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী ওইনা শরুক ১৯ হেনগৎখি। ঙসি ঐখোয়গী বেঙ্কিং সিস্তেম অসি পুং ২৪, নুমিৎ ৭নি অমসুং থা ১২ চুপ্না মতম অমা হেক্তদা, লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা মথৌ তৌরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী মথৌ তাবশিং অদু থুংহনবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং থম্বা অমসুং ইনভেস্তরশিংগী থাজবা হেনগৎনবা হোৎনবা তাই। “আর.বি.আই.না সেন্সিতিব ওইবা অমসুং ইনভেস্তর ফ্রেন্দলী দেস্তিনেসন অমা ওইবগী অনৌবা মশক অসি মখা তানা চেৎশিনহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।