Prime Minister's Office
Prime Minister attends DGsP/IGsP Conference- 2021
21 NOV 2021 6:28PM by PIB Delhi
The Hon’ble Prime Minister attended the 56th DGsP/IGsP Conference at Lucknow on November 20-21, 2021. The Conference was attended by 62 DGsP/IGsP of States/UTs and DGs of CAPFs/CPOs in Lucknow. More than 400 officers of various ranks attended the Conference virtually from IB offices across the country.
The Prime Minister participated in the discussions and gave valuable suggestions during the Conference. In the run-up to the Conference, various core groups of DGsP were formed for holding discussions on key aspects of national security such as, prison reforms, terrorism, Left Wing Extremism, cyber-crimes, narcotics trafficking, foreign funding of NGOs, drone-related matters, development of border villages, etc.
Addressing the valedictory session of the Conference this afternoon, the Prime Minister called for analysis of all Police related incidents and developing case studies, to make it an institutionalised learning mechanism. He hailed hybrid format of the Conference as it allowed free flow information between various ranks. He suggested development of inter-operable technologies which would benefit Police forces across the country. He called for constituting a High-Power Police Technology Mission, under the leadership of Union Home Minister to adopt future technologies for grass root policing requirements. Citing the importance of technology in the lives of general public, the Prime Minister gave examples of CoWIN, GeM and UPI. He appreciated the positive change in Police attitude towards general public, particularly post-COVID. He also suggested positive use of drone technology for the benefit of the people. He stressed on review of SMART Policing concept introduced in 2014 and suggested development of a roadmap for its continuous transformation and institutionalisation of the same in Police forces. To tackle some of the routine challenges faced by Police, he urged to involve highly qualified youth to look for technological solutions through hackathon.
The Prime Minister also awarded the President’s Police Medal for Distinguished Service to IB personnel. For the first time, as per the directives of the Prime Minister, IPS officers from various States had submitted articles on contemporary security issues, which added more value to the conference.
Earlier, the Conference was inaugurated by the Union Home Minister on November 19, 2021, wherein he had awarded trophies to the three-best Police Stations of the country. Home Minister participated in all the discussions and offered his valuable suggestions and guidance.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পুলিচৰ মহানির্দেশক/ইন্সপেক্টৰ জেনেৰেলসকলৰ সন্মিলন ২০২১ত প্রধানমন্ত্রী
21 NOV 2021 6:28PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে লক্ষ্ণৌত ২০-২১ নৱেম্বৰত পুলিচৰ মহানির্দেশক/ইন্সপেক্টৰ জেনেৰেলসকলৰ ৫৬তম সন্মিলনত যোগ দিয়ে। সন্মিলনত বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্রশাসিত অঞ্চলৰ ৬২জন পুলিচ মহানির্দেশক/ইন্সপেক্টৰ জেনেৰেলৰ উপৰিও কেন্দ্রীয় সশস্ত্র পুলিচ বাহিনীসমূহৰ মহানির্দেশকসকল উপস্থিত আছিল। দেশৰ বিভিন্ন প্রান্তৰ পৰা চোৰাংচোৱা সংস্থা ইন্টেলিজেন্স ব্যুৰ’ৰ ৪০০জনৰো অধিক বিষয়াই ভার্চ্যুৱেল পদ্ধতিত সন্মিলনত অংশ গ্ৰহণ কৰে।
আলোচনাসভাত যোগ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে বিভিন্ন বিষয়ত গুৰুত্বপূর্ণ প্রস্তাব দিয়ে। সন্মিলন আৰম্ভ হোৱাৰ পূর্বে পুলিচৰ মহানির্দেশকসকলক লৈ একাধিক ক'ৰ গ্রুপ গঠন কৰা হয়। গ্রুপৰ সদস্যসকলে কঠিন সংস্কাৰ, সন্ত্রাসবাদ, চৰম উগ্রপন্থা, চাইবাৰ অপৰাধ, মাদক চোৰাং ব্যৱসায়, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনসমূহৰ বাবে বিদেশী তহবিল, দ্রোণ ব্যৱহাৰ, সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবিলাকৰ মানোন্নয়নৰ দৰে একাধিক গুৰুত্বপূর্ণ জাতীয় নিৰাপত্তাৰ বিষয় সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
আজি সন্মিলনৰ সমাপ্তি অধিবেশনত ভাষণ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে পুলিচ সম্পর্কিত যাৱতীয় ঘটনাৰ বিশ্লেষণ আৰু কেছ ষ্টাডি বা ঘটনাৰ তদন্ত সম্পর্কিত বিভিন্ন দিশ পুঙ্খানুপুঙ্খভাৱে পর্যালোচনাৰ পৰামর্শ দিয়ে। এইবাৰৰ সন্মিলন হাইব্রিড পদ্ধতিত আয়োজনৰ প্রশংসা কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত পুলিচৰ বিভিন্ন পদাধিকাৰীসকলৰ মাজত তথ্যৰ আদান-প্রাদন অধিক সহজ হয়। তেওঁ পুলিচৰ অভ্যন্তৰীণ কামকাজ সম্পাদনত প্রযুক্তি উদ্ভাবনৰ প্রস্তাব দি কয় যে ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ দেশত পুলিচ বাহিনী লাভবান হ'ব। একেবাৰে তৃণমূল স্তৰত পুলিচ বাহিনীৰ চাহিদা পূৰাবৰ বাবে ভৱিষ্যৎ প্রযুক্তি গ্রহণত কেন্দ্রীয় গৃহ মন্ত্রীৰ নেতৃত্বত উচ্চস্তৰীয় পুলিচ প্রযুক্তি মিছন আৰম্ভ কৰাৰ প্রস্তাব দিয়ে প্রধানমন্ত্রীয়ে। সাধাৰণ মানুহৰ দৈনন্দিন জীৱনত প্রযুক্তিৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কোউইন, জেম আৰু ইউপিআইৰ উদাহৰণ দিয়ে। সাধাৰণ মানুহৰ প্রতি পুলিচৰ দৃষ্টিভঙ্গীত ইতিবাচক পৰিবর্তন অহাত তেওঁ প্রশংসা কৰে। ২০১৪’ত স্মার্ট পুলিচি কনচেপ্ট কার্যকৰী কৰিবলৈ যি উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি শ্রী মোদীয়ে পুলিচ বাহিনীত নিৰন্তৰ পৰিবর্তন আৰু বাহিনীৰ প্রাতিষ্ঠানিকীকৰণৰ বাবে ভৱিষ্যৎ ৰূপৰেখা প্রণয়নৰ আহ্বান জনায়। পুলিচ বাহিনীক দৈনন্দিন কামাকাজ পৰিচালনাত যিবোৰ অভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ মুখামুখি হ'বলগীয়া হয়, তাৰ মোকাবিলাত প্রধানমন্ত্রীয়ে হেকাথনৰ মাধ্যমত কাৰিকৰী সমাধানসূত্র বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে উচ্চ শিক্ষিত যুৱক-যুৱতীসকলক কামত লগোৱাৰ পৰামর্শ দিয়ে।
এই উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রীয়ে চোৰাংচোৱা সংস্থা ইন্টেলিজেন্স ব্যুৰ’ৰ কেইবাজনো কর্মীক বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্রপতিৰ পুলিচ পদক দি সন্মানিত কৰে। এই প্রথম প্রধানমন্ত্রীৰ নির্দেশানুযায়ী বিভিন্ন ৰাজ্যৰ আইপিএছ বিষয়াসকলে সমসাময়িক নিৰাপত্তা সংক্রান্তীয় বিষয়ত নিজৰ ৰচিত নিবন্ধ জমা কৰে।
ইয়াৰ আগতে কেন্দ্রীয় গৃহ মন্ত্রীয়ে যোৱা ১৯ নৱেম্বৰত সন্মিলনৰ উদ্বোধন কৰি দেশৰ শ্ৰেষ্ঠ তিনিখন পুলিচ থানাক ট্রফি দি সন্মানিত কৰে। সন্মিলনৰ সকলো আলোচনাসভাত যোগ দি গৃহ মন্ত্রীয়ে গুৰুত্বপূর্ণ প্রস্তাৱ আৰু অভিমত দাখিল কৰে।