Ministry of Health and Family Welfare
Measures Taken to Minimize Threat of Any Resurgence of Covid-19 Pandemic
07 DEC 2021 3:48PM by PIB Delhi
Government of India continues to keep a close watch over COVID-19 situation in the country by strict observance of fivefold strategy of test-track-treat, Covid Appropriate behaviour and vaccination against COVID-19 to prevent and mitigate the impact of any resurgence of COVID-19 trajectory in the country.
Government of India has also established an Indian SARS-CoV-2 Genomic Surveillance Consortium (INSACOG) for genomic sequencing and tracking the evolution of variant strains of SARS-CoV-2.
The Department of Biotechnology (DBT) is supporting the implementation of two key programme, the National Biopharma Mission (NBM) and the Ind-CEPI Mission, whichhave enabled the strengthening of the national vaccine development ecosystem, so as to effectively respond to pandemics.
Furthermore, ‘Mission COVID Suraksha- the Indian COVID-19 Vaccine Development Mission', was launched as part of the third stimulus package, Atmanirbhar Bharat 3.0, for promoting research and development of India COVID-19 vaccines. The Mission is led by the Department of Biotechnology (DBT) and is implemented by Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC).
Support is provided to States/UTs to enhance preparedness and response capacities against COVID-19 and other public health emergencies. Various initiatives have been taken by the Government to provide technical guidance and further strengthen health infrastructure, availability of essential logistics including drugs and medical oxygen supply to manage COVID-19. Some of the major areas of intervention include:
1. More than 150 guidelines/advisories/SoPs/plans have been provided to States/UTs.
2. Guidelines on Clinical management of COVID-19 with emerging scientific evidence widely circulated.
3. Guidelines for management of COVID-19 in children on acute presentation of COVID-19 as well as Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C) in children and adolescents found temporally related to COVID-19 have been issued.
4. The number of testing labs for detection of Covid-19 has been increased to 3062 labs as on 1st December 2021.
5. Guidelines and checklists on prevention and clinical management of Mucormycosis disseminated to all States/UTs.
6. A Comprehensive Guidelines for Management of Post-Covid Sequel was issued by MoHFW after expert consultations to guide doctors on post-COVID-19 complications and their management.
7. States are supported in terms of supply of logistics which includes PPE Kits, N-95 masks, ventilators and drugs like Hydroxychloroquine, Remdesivir etc.
8. States have been supported with supply of oxygen cylinders and oxygen concentrators. States are also being supported in terms of installation of Oxygen concentrator plants/ PSA (Pressure Swing Adsorption) plants. States have also been advised to undertake oxygen consumption audit in hospitals including private hospitals and to undertake facility-wise/hospital-wise oxygen inventory mapping and advance planning for timely replenishment so that there is no stock out.
9. COVID-19 vaccine is made available free of cost for all citizens of the country aged 18 years and above, irrespective of their socio-economic status, at all Government COVID-19 Vaccination Centres (CVCs). Provisions have been made to improve access for elderly, specially-abled citizens, vaccination of persons in Mental Health Institutions, destitute & vagabonds etc. Under the ‘Har Ghar Dastak’ campaign for improving COVID-19 vaccination rate, various initiatives including community awareness campaigning in collaboration with local religious and community leaders, CSOs, NGOs, NSS, NYK etc. is taken to ensure mobilization and counselling of the eligible population.
10. Funding support is provided to States/UTs through various avenues.
11. During the F.Y. 2019-20. funds to the tune of Rs.1113.21 crore was released to the States/UTs under NHM towards management and containment of COVID-19 pandemic.
12. Since September 2020, the Union Government has allowed use of State Disaster Response Funds (SDRF) for various COVID-19 related activities.
13. During the FY 2020-21, funds to the tune of Rs. 8257.88 crore has been released to the States/UTs towards the India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package. This provided support to States for health infrastructure strengthening, expansion of laboratory network, surveillance and contact tracing, procurement of PPEs, N-95 masks, ventilators etc.
14. In addition, ‘India COVID-19 Emergency Response & Health System Preparedness Package: Phase-II’ has also been approved by the Cabinet with Rs 23,123 crores (with Rs. 15,000 Cr as Central Component & Rs 8,123 Cr as State component) and is implemented from 1st July 2021. This includes support to State/UT level for ramping up health infrastructure including those in rural, tribal and peri-urban areas closer to the community, providing support for procurement of drugs and diagnostics to enhance service delivery at district and sub district levels for management of COVID-19 cases (including pediatric care) and for maintaining a buffer of drugs, support for IT Interventions such as implementation of Hospital Management Information System (HMIS) and expanding access to tele-consultations in all districts, and support for capacity building and training for all aspects of management of COVID-19.
Adequate doses to vaccinate all eligible 1st dose and due 2nd dose beneficiaries aged 18 years and above by December 2021 are made available to States/UTs.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী রিসর্জেন্স অমা হেক্তদগী লাক্লিবা থ্রেত হন্থহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎলে
07 DEC 2021 3:48PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ ত্রাজেক্তরীগী রিসর্জেন্স অমা হেক্তদগী লাকপা ইম্পেক্ত অদুদগী ঙাকথোক্নবা অমদি হন্থনবা কোবিদ -১৯গী ভেক্সিন কাপথোকপা, কোবিদকা চুনরবা শাজৎ চৎপা, তেস্ত-ত্রেক-ত্রীতকী স্ত্রাতিজী মঙা অসি চেকশিন্না চৎনহন্দুনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি কুপ্না য়েংশিন্নবা ভারত সরকারনা লৈপ্পা লৈতনা হোৎনরি৷
সার্স-কোব-২গী ভেরিয়েন্ত স্ত্রেনশিংগী ইবোলুসন অসি ত্রেক তৌনবা অমদি জিনোমিক সিক্বেন্সিংগীদমক ভারত সরকারনা ইন্দিয়ন সার্স-কোব-২ জিনোমিক সর্ভিলেন্স কনসোর্তিয়ম(ইন্সাকোগ) অমসু শেমগৎখ্রে৷
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী(দি.বি.তি.)না মরু ওইবা প্রোগ্রেম অনি, দি নেস্নেল বাইওফার্ম মিসন(এন.বি.এম.) অমসুং দি ইন্দ-সেপি মিসন চৎনহনবদা সপোর্ত তৌরি, লাইনা-লাইচৎ অসি ইফেক্তিব ওইনা থেংননবগীদমক মসিনা নেস্নেল ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল লৈহনখ্রে৷
মখাতানা, ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং শেমগৎলিবা অমদি রিসর্স পাংথোক্লিবা অসি প্রমোত তৌনবগীদমক অহুমশুবা স্তিমুলস পেকেজ, অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী শরুক ওইনা ‘মিসন কোবিদ সুরক্সা-দি ইন্দিয়ন কোবিদ-১৯ ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত মিসন' হৌদোকখি৷ মিসন অসি দি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী(দি.বি.তি.)না লমজিংখি অমদি বাইওতোক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্স এসিস্তেন্স কাউন্সিল(বিরেক)না চৎনহনখি৷
কোবিদ-১৯ অমদি অতোপ্পা পব্লিক হেল্থ ইমর্জেন্সীশিংগীদমক শেম-শাদুনা লৈনবা অমদি রেস্পোন্স কেপাসিতীশিং হেন্না পীনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মতেং পীরি৷ তেক্নিকেল গাইদেন্স পীনবা অমদি মখাতানা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা, কোবিদ-১৯ থেংননবা দ্রগশিং অমদি মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই য়াওনা মরু ওইবা লোজিস্তিকশিং ফংহন্নবা সরকারনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎখ্রে৷ ইন্তরবেন্সনগী মরু ওইবা এরিয়াশিংগী মনুং চল্লিবা খরা অদুদি:
1. রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা গাইদলাইনশিং/এদভাইজরীশিং/এস.ও.পি. ১৫০ হেন্না পীখ্রে৷
2. নৌনা থোক্লক্লিবা সাইন্তিফিক ইবিদেন্সকা লোইননা কোবিদ-১৯গী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তগী গাইদলাইনশিং পাক-শন্না সর্কুলেত তৌখি৷
3. কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নহাশিংদা লৈরিবা মল্তিসিস্তেম ইনফ্লেমেতরী সিন্দ্রোম(এম.আই.এস.-সি) অমদি কোবিদ-১৯গী এক্যুইত প্রজেন্তেসনদা অঙাংশিংদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী গাইদলাইনশিং ফোংদোকখ্রে৷
4. ২০২১গী দিসেম্বর ১ ফাওবদা কোবিদ-১৯ দিতেক্ত তৌনবগী তেস্তিং লেব মশিং অসি ৩০৬২দা হেনগৎখ্রে৷
5. ম্যুকোমাইকোসিস্তগী হাকথোক্নবা অমদি ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তগীদমক গাইদলাইনশিং অমদি চেকলিস্তশিং রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্তা চখাইখ্রে৷.
6. দোক্তরশিংবু পোস্ত-কোবিদ কমপ্লিকেসনশিং অমদি মখোয়গী মেনেজমেন্তদা লমজিংবিনবা এক্সপর্তকা তাথোক-তাশিন তৌরবা মতুংদা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না পোস্ত-কোবিদ সিক্বেল মেনেজমেন্তগী কমপ্রিহেন্সিব গাইদলাইন অমা ফোংখি৷
7. পি.পি.ই. কিৎশিং, এন-৯৫ মাস্কশিং, ভেন্তিলেতরশিং অমদি হাইদ্রোক্সীক্লোরোক্বুইন, রেমদিসিভিরগুম্বা দ্রগশিং য়াওনা লোজিস্তিকশিং সপ্লাই তৌদুনা রাজ্যশিংদা মতেং পাংলি৷
8. রাজ্যশিংদা ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং অমসুং ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং পীদুনা মতেং পাংখ্রে৷ ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতর প্লান্তশিং/পি.এস.এ.(প্রেসর স্বিং এদজোর্বসন) প্লান্তশিং ইন্সতোল তৌদুনা রাজ্যশিংদসু মতেং পাংলি৷ স্তোক লোইহন্দনবগীদমক মতম চানা রিপ্লেনিশ তৌনবগীদমক প্রাইভেৎ হোস্পিতালশিং য়াওনা হোস্পিতালশিংদা ওক্সিজেন কঞ্জমসন ওদিৎ পাংথোক্নবা অমদি ফেসিলিতী-ফেসিলিতীগী ওইনা/হোস্পিতাল-হোস্পিতালগী ওইনা ওক্সিজেন ইনবেন্তরী মেপ্পিং অমদি খুমাং চাওশিল্লবা প্লানিং পাংথোক্নবসু রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে৷
9. সরকারগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন সেন্তর(সি.ভি.সি.শিং) পুম্নমক্তা লৈবাক অসিদা লৈরিবা চহি ১৮ শুরবা নত্রগা হেল্লবা মীওই খুদিংমক্কী সোসিও-ইকোনোমিক স্তেতস য়েংদনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন লেম্না ফংহনখ্রে৷ মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিং, দেস্তিত্যুত অমদি ভেগাবোন্দশিংদা লৈরিবা মীওইশিং, স্পিসিয়েল্লী-এবল সিতিজনশিংস অহল ওইরবা মীওইশিং ভেক্সিন হেন্না কাপথোকহন্নবা প্রোভিজনশিং শেমখ্রে৷ কোবিজ-১৯ ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক ‘হর ঘর দস্তক’ কেম্পেন্দগী মখাদা, ইলিজিবল ওইরবা মীওইশিংবু মোবিলাইস তৌনবা অমদি কাউন্সিলিং পীনবগীদমক লোকেল রিলিজিয়র্স অমসুং কম্ম্যুনিতী লিদরশিং, সি.এস.ও.শিং, এন.জি.ও.শিং, এন.এস.এস., এন.ৱাই.কে.নচিংবশিংগা খুৎশম্নরগা কম্ম্যুনিতী এৱার্নেস কেম্পেন্দ পাংথোকপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎখ্রে৷
10. তোঙানবা তোঙানবা এভেন্যুশিংগী খুৎথাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফন্দিং সপোর্ত পীরি৷
11. এফ.ৱাই. ২০১৯-২০গী মতমদা, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ লান্থেংননবা অমদি লানশিন্ননবগীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা এন.ঐচ.এম.গী মখাদা লুপা কোতি ১১১৩.২১ য়ৌনা ফন্দশিং রিলিজ তৌখি৷
12. ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদগী হৌদুনা, তোঙান তোঙানবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা এক্তিবিতীশিংগীদমক স্তেত দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দশিং(এস.দি.আর.এফ.) কেন্দ্র সরকারনা শিজিন্নবা য়াহনখ্রে৷
13. এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী মতমদা, ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজকীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লুপা কোতি ৮২৫৭.৮৮ য়ৌনা ফন্দশিং কাইথখ্রে৷ মসিনা রাজ্যশিংদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা, লেবোরেতরী নেতৱার্ক চাওথোকহনবা, সর্ভিলেন্স অমসুং কন্ত্রেক ত্রেসিং তৌবা, পি.পি.ই.শিং, এন-৯৫ মাস্কশিং., ভেন্তিলেতরশিং লৌশিন্নবদা মতেং পাংলি৷
14. মসিগীসু মথক্তা, ‘মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা কোতি ২৩,১২৩গা লোইননা(সেন্ত্রেল কম্পোনেন্ত ওইনা লুপা কোতি ১৫,০০০ অমসুং রাজ্য কম্পোনেন্ত ওইনা লুপা কোতি ৮,১২৩) ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী কেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ: ফেজ-II’সু এপ্রুব তৌখ্রে অমদি ২০২১গী জুলাই ১দগী চৎনবা হৌরি৷ মসিগী মনুং-চল্লিবশিং অদুদি কম্ম্যুনিতীগা নক্নবা পেরি-আর্বান এরিয়াশিং, রুরেল অমদি ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লৈরিবশিং য়াওনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা, কোবিদ-১৯ কেসশিং(পেদিয়েত্রিক কেয়র য়াওনা) লাইয়েংনবা অমদি দ্রগশিংগী বফর অমা থমদুনা জিলা অমসুং সব-জিলাগী লেবেলশিংদা সর্ভিস দেলিভরী হেন্না ফনা থম্নবা দাইয়েগ্নোস্তিকশিং পাংথোক্নবা অমদি দ্রগশিং লৌশিন্নবগীদমক সপোর্ত পীরিবা, হোস্পিতাল মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(ঐচ.এম.আই.এস.) চৎনহনবগুম্বা আই.তি. ইন্তরবেন্সনশিংদা সপোর্ত পীরিবা অমদি জিলা পুম্নমক্তা তেলি-কন্সল্তেসনশিং তৌবগী চাং হেন্না চাওথোকহনবা অমদি কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী এস্পেক্ত পুম্নমক্কী ত্রেনিং তৌবা অমদি কেপাসিতী শেমগৎপদা মতেং পাংনবগীদমক রাজ্য/য়ু.তি.গী থাক্তা সপোর্ত পীরি৷
২০২১গী দিসেম্বর থা ফাওবগী মনুংদা ইলিজিবল ওইরবা মীওই পুম্নমক অহানবা দোজ কাপথোক্নবা অমদি অনিুবা দোজ কাপ্তনৈ লৈরিবা মীওইশিংবুনা অনিশুবা দোজ কাপথোকহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা দোজ মরাং-কাইনা ফংহল্লি৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবীন পৱারনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷