Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Kashi Vishwanath Dham in Varanasi, Uttar Pradesh
13 DEC 2021 5:25PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev! Har Har Mahadev! Namah Parvati Pataye! Har Har Mahadev!Mata Annapurna ki Jai! Ganga Maiya ki Jai! Present in this historic event, Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel ji, Karmayogi Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, National President of Bharatiya Janata Party and guide to all of us Shri J.P. Nadda ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya ji and Dinesh Sharma ji, my colleague in the Council of Ministers Mahendra Nath Pandey ji, President of Uttar Pradesh Bharatiya Janata Party Swatantradev Singh ji, the minister representing Kashi Neelkanth Tiwari ji, the revered saints who have come from every corner of the country, my dear residents of Kashi and all the faithful of the country and abroad who are witnessing this occasion! Along with all the brothers of Kashi, I bow down at the feet of Baba Vishwanath and Mata Annapurna. I have just visited the ‘Kotwal’ of Kashi Kalbhairav ​​ji and sought his blessings for the countrymen. If there is anything special or anything new happening in Kashi, then it is necessary to seek his permission. I also bow at the feet of the Kotwal of Kashi. गंगा तरंग रमणीय जटा-कलापम्, गौरी निरंतर विभूषित वाम-भागम्नारायण प्रिय-मनंग-मदाप-हारम्, वाराणसी पुर-पतिम् भज विश्वनाथम्।I greet from Baba Vishwanath’s court the people of the country and the world who are witnessing this ‘Mahayagya’ from their respective places. I also greet all the people of Kashi for their cooperation for this auspicious occasion. I am very happy. Many congratulations to all of you.
Friends,
According to the Puranas, one becomes free from all bondage the moment he enters Kashi. With the blessings of Lord Vishweshwara, a supernatural energy awakens our inner-soul as soon as we come here. And today, there is an altogether different vibration in the consciousness of this eternal Kashi! Today there is a different aura in the transcendentalismof Adi Kashi! Today a distinct power is visible in the determination of eternal Banaras! We have heard in the scriptures that all the pilgrimages, all the divine powers appear before Baba in Banaras whenever there is a sacrosanct occasion. Today I am having a similar experience by visiting Baba's court. It seems that our entire conscious universe is connected to it. Although only Baba knows the extent of his ‘Maya’, but as far as our vision goes, the entire world is connected with this holy event of 'Vishwanath Dham.
Friends,
Today, i.e., Monday is the favorite day of Lord Shiva. Today Vikram Samvat 2078, Margashirsha Shukla Paksha, Dashami Tithi, is creating a new history. And we are fortunate that we are witnessing this time. Today Vishwanath Dham is filled with unimaginable and infinite energy. Its splendor is expanding. Its significance is touching the skies. Many ancient temples which became extinct here have also been re-established. Baba has been pleased with the service of his devotees for centuries, and therefore, he has blessed us with this day. This new complex of Vishwanath Dham is not just a grand building, but it is a symbol of the Sanatan culture of our India! It is a symbol of our spiritual soul! This is a symbol of India's antiquity, traditions, energy and dynamism! When you come here you will not only come across with faith, but you will also feel the glory of our past here. At the Vishwanath Dham complex, we can see a glimpse of how antiquity and novelty are coming alive together, how the inspirations of the ancient are giving direction to the future.
Friends,
Mother Ganga, which comes to Kashi after being northbound to wash Baba's feet, will also be very happy today. When we bow down and meditate at the feet of Lord Vishwanath, the breeze touching Mother Ganga will give us affection and blessings. And when Mother Ganga will be happy, we will also be able to have the divine experience of the waves of Ganga while meditating Baba. Baba Vishwanath belongs to everyone, Mother Ganga belongs to everyone. Their blessings are for all. But due to time constraint and circumstances, this access to service of Baba and Mother Ganga had become difficult.Everyone wanted to come here, but there were no proper roads and insufficient space. It was very difficult for the elderly and the Divyangs to come here. But now with the completion of the Viswanath Dham project, it has become easier for everyone to reach here. Our Divyang brothers and sisters and elderly parents will be able to come straight to the jetty from the boat. Escalators have also been installed to reach the jetty from the ghats. From there people will be able to come directly to the temple. Earlier, the narrow roads led to the long hours of waiting, which was annoying. Now the long wait will be reduced. The temple complex which was spread over only 3,000 square feet earlieris now five lakh square feet. Now 50,000-70,000 devotees can visit the temple and its premises. One can now take a bath in the Mother Ganga and from there go directly to Vishwanath Dham! Har Har Mahadev!
Friends,
I came with a belief to Banaras. I had more faith in the people of Banaras than me. Today is not the time to make a judgment but I remember some people used to doubt the people of Banaras. How will this corridor happen? It will not happen! Many people like Modi have come and gone. I would wonder such assumptions had been made for Banaras! Such arguments were being made! Banaras did not have this inertia and it couldn't be! There was politics to an extent and there were vested interests. Therefore, allegations were being made against Banaras. But Kashi is Kashi! Kashi is imperishable. There is only one government in Kashi, and there is a ‘damru’ in his hands. Who can stop Kashi where Ganga flows by changing its current? Lord Shankar himself has said in Kashikhand – “विना मम प्रसादम् वै, कः काशी प्रति-पद्यते” i.e., No one comes to Kashi and nothing happens without Mahadev’s grace. Whatever happens here happens with the will of Mahadev. Whatever happened, Mahadev has done it. This Vishwanath Dham has come up because of Baba’s blessings. Can any leaf move without His wish? No matter how influential a person is, he can come here only if He wishes.
Friends,
If anyone else has a contribution other than Baba, then it is the followers of Baba. The residents of Kashi themselves are the form of Mahadev. Whenever Baba has to demonstrate His power, He makes Kashi's people a medium. Then Kashi does and the world watches. “इदम् शिवाय, इदम् न मम्”
Brothers and sisters,
Today, I would also like to express my gratitude to all our labor brothers and sisters whose sweat has been shed in the construction of this grand complex. Even in the adverse time during Corona, they did not let the work stop here. I just got the opportunity to meet these labor colleagues and had the privilege of taking their blessings. I congratulate all our artisans, people associated with our civil engineering and administration and the families who used to have their homes here. I also congratulate the UP government, our Karmayogi Chief Minister Yogi Adityanath ji and his entire team, who worked day and night to complete the Kashi Vishwanath Dham project.
Friends,
Our Varanasi has lived through the ages, has seen history being created and destroyed. Many eras have come and gone! There was the ascent and downfall of so many sultanates, but Banaras continues to stand tall, spreading its splendor. This abode of Baba has not only been eternal, but its beauty has always surprised and attracted the world. Our Puranas also describe such divine form of Kashi surrounded by a natural aura. Historians have also described the wonderful nature of Kashi surrounded by trees, lakes and ponds. But time never stays the same. The invaders attacked this city, tried to destroy it! History is witness to Aurangzeb's atrocities and his terror, who tried to change civilization with the sword and crush the culture with fanaticism! But the soil of this country is different from the rest of the world. If an Aurangzeb comes here, a Shivaji also rises! If any Salar Masud comes, then brave warriors like King Suheldev make him taste the might of our unity. And even during the British era, the people of Kashi know what happened to Warren Hastings, how he escaped.
Friends,
Look at the wheel of time!Today, those synonymous with terror have remained confined to the dark pages of history! And my Kashi is moving ahead, giving new splendor to its glory.
Friends,
The more I talk about Kashi, the more I become emotional. Kashi is not a matter of words; Kashi is the creation of sensations. Kashi is where awakening is life; Kashi is where death is also bliss! Kashi is where truth is the sacrament! Kashi is where love is the tradition.
Brothers and sisters,
Our scriptures have also said ‘नेति-नेति’ (neither this nor that) in the end while praising the glory of Kashi. That is, what has been said is not that much, there is so much more than that! Our scriptures have said – “शिवम् ज्ञानम् इति ब्रयुः, शिव शब्दार्थ चिंतकाः” i.e., those who meditate Shiva consider Him knowledge. Therefore, this Kashi is all-encompassing of Shiva and knowledge. Therefore, knowledge, research and quest have been natural to Kashi and India. Lord Shiva himself has said – “सर्व क्षेत्रेषु भू पृष्ठे, काशी क्षेत्रम् च मे वपु:” i.e., of all the earth, Kashi is my body. Therefore, every particle here is Shankar. Therefore, we consider our Kashi to be alive and we get a sense of motherhood in every particle of our country. It is written in our scriptures: “दृश्यते सवर्ग सर्वै:, काश्याम् विश्वेश्वरः तथा” i.e., there is a vision of Lord Vishweshwar in every living being, everywhere in Kashi. Therefore, Kashi directly links living beings with Shiva. Our sages have also said this “विश्वेशं शरणं, यायां, समे बुद्धिं प्रदास्यति” i.e., intelligence pervades upon taking refuge under Lord Vishwesha. Banaras is the city from where Jagadguru Shankaracharya got inspiration from the virtue of Sridom Raja and he resolved to unite the country. This is the place from where Goswami Tulsidas ji drew inspiration from Lord Shankar and created Ramcharit Manas.
The realization of Lord Buddha was revealed to the world in Sarnath. Sage Kabir Das was born here for reforming society. If there was a need to unite the society, then Kashi became the center of the power of devotion of Sant Raidas ji. Kashi is the land of four Jain Tirthankaras, the epitome of non-violence and austerity. So many sages and Acharyas, including King Harishchandra, Vallabhacharya, Ramanand ji, Chaitanya Mahaprabhu, Samarthguru Ramdas, Swami Vivekananda and Madan Mohan Malaviya are related to the holy land of Kashi. Chhatrapati Shivaji Maharaj got inspiration from here. Kashi has been the birthplace of many fighters, including Rani Lakshmibai and Chandra Shekhar Azad. There is a treasure house of talents like Bhartendu Harishchandra, Jaishankar Prasad, Munshi Premchand, Pandit Ravi Shankar and Bismillah Khan. Just as Kashi is infinite, Kashi's contribution is also infinite. The development of Kashi involves the energy of these infinite virtuoussouls. This development includes the legacy of India's infinite traditions. Therefore, people of every creed, language and class come here and feel connected with here.
Friends,
Kashi is not only the cultural spiritual capital of our India; it is also a living embodiment of the soul of India. The Vishwanath Temple in Kashi, which connects East and North, was demolished, but it was rebuilt by Mata Ahilyabai Holkar, whose birthplace was Maharashtra and whose ‘karmabhoomi’ was in Indore-Maheshwar and many other areas. Today, I bow to Mata Ahilyabai Holkar on this occasion. She had done so much for Kashi about 200-250 years ago. Since then, so much has been done for Kashi now.
Friends,
Maharaja Ranjit Singh from Punjab had offered about 23 mann of gold for the dome to enhance the aura of Baba Vishwanath temple. Revered Guru Nanak Dev Ji from Punjab also came to Kashi and organized spiritual meet here. Other Sikh gurus also had a special relationship with Kashi. The people of Punjab had donated generously for the reconstruction of Kashi. In the east, Queen Bhavani of Bengal devoted everything for the development of Banaras. Kings of Mysore and other South Indian provinces have also contributed greatly to Banaras. This is a city where you will find temples which have imprints of the North, South and Nepal. Vishwanath Temple has been the center of this spiritual consciousness, and now this Vishwanath Dham complex in its grand form will give more energy to this consciousness.
Friends,
We all know very well the faith of the people of South India on Kashi, the influence of South India on Kashi and vice versa. In one of the Kannada language texts, it is written तेनो-पयाथेन कदा-चनात्, वाराणसिम पाप-निवारणन। आवादी वाणी बलिनाह, स्वशिष्यन, विलोक्य लीला-वासरे, वलिप्तान i.e., when Jagadguru Madhvacharya was walking with his disciples, he remarked that Vishwanath of Kashi removes sins. He also explained about the splendor and glory of Kashi to his disciples.
Friends,
This sentiment of centuries ago still continues. Mahakavi Subramanya Bharathi, whose stay in Kashi changed the course of his life, has written in Tamil –"कासी नगर पुलवर पेसुम उरई दान, कान्जिइल के-पदर्कोर, खरुवि सेवोम" i.e., I will make the speeches of saints and poets of Kashi available in Kanchipur. Every message emanating from Kashi is so comprehensive that it changes the direction of the country. I would like to say one more thing. I have an old experience. Many Banarasi fellows who live on ghats and boatmen speak fluent Tamil, Kannada, Telugu and Malayalam that it seems that we are in Kerala, Tamil Nadu or Karnataka!
Friends,
India's energy for thousands of years has been preserved like this. When different places, regions are united in one thread, India awakens as 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. That is why, we are taught to remember 'Saurashtra Somnatham', 'Ayodhya Mathura Mayaand Kashi Kanchi Avantika' every day. By remembering only the twelve Jyotirlingas, it leads to “तस्य तस्य फल प्राप्तिः, भविष्यति न संशयः” i.e., by remembering the twelve Jyotirlingas from Somnath to Vishwanath leads to realization of every resolve. There is no doubt about it. It is so because the spirit of the entire India gets united by remembering them. And when there is the spirit of India, where is the question of doubt?
Friends,
It is also not a mere coincidence that whenever Kashi has taken a turn, has done something new, the fate of the country has changed. The Mahayagya of development going on in Kashi for the last seven years is getting a new energy. The inauguration of the Kashi Vishwanath Dham will give a decisive direction to India and will lead to a brighter future. This complex is a witness of our capabilities and our duties. If there is determination to do something then nothing is impossible. There is that force in the arms of every Indianwhich makes the unimaginable come true. We know how to expend for the country. No matter how big the challenge, we Indians can defeat it together. The power of the destroyers can never be greater than the power of India and the devotion of India. Remember, the world will see us in the same way as we see ourselves.I am glad that India of today is coming out of the inferiority complex due to centuries of slavery. Today's India not only beautifies the Somnath temple, but is also laying thousands of kilometers of optical fiber in the sea. Today's India is not only renovating the Baba Kedarnath temple, but is preparing to send Indians to space on its own strength. Today's India is not only building a temple of Lord Shri Rama in Ayodhya but is also opening medical colleges in every district of the country. Today's India is not only giving grand look to Baba Vishwanath Dham but is also building crores of pucca houses for the poor.
Friends,
The new India is also proud of its culture and equally confident in its ability. New India has a heritage as well as development. Ram-Janaki road is being constructed to make it easier to travel from Ayodhya to Janakpur. Today the places associated with Lord Rama are being connected to the Ramayana Circuit and also the Ramayana train is being run. Work for the Buddha Circuit is on and an International Airport has also been built at Kushinagar. While the Kartarpur Sahib Corridor has been constructed, preparations are also underway to build a ropeway to make it easier to visit Hemkund Sahib. Work is also going on at a fast pace on the Chardham road project in Uttarakhand. With the blessings of crores of devotees of Lord Vitthal, the work of Sreesanth Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg and Sant Tukaram Maharaj Palkhi Marg has also started just a few weeks back.
Friends,
Be it Guruvayur temple in Kerala or Kanchipuram-Velankanni in Tamil Nadu, Jogulamba Devi temple in Telangana or Belur Math in Bengal, Dwarka ji in Gujarat or Parshuram Kund in Arunachal Pradesh, work has either been completed or going on for many such holy places associated with our faith and culture in different states of the country with complete devotion.
Brothers and sisters,
Today's India is reviving its lost heritage. Mata Annapurna herself resides in Kashi. I am happy that the statue of Mother Annapurna, which was stolen from Kashi, has now been re-established here after 100 years of wait. By the grace of Mother Annapurna, the country opened its granaries in the difficult times of Corona, arranged for free ration to ensure that no poor should sleep hungry.
Friends,
Whenever we visit a temple, we ask God for something and also go back with some resolutions. For me,public is the form of God. For me, every Indian is a part of God. Like people go to God and ask for something, I consider you as God, I consider people as God, andtherefore, today I want to ask something from you. I want three resolutions from you, not for myself, but for our country. I am asking this from Baba's holy land -- first ‘Swachhta’ (cleanliness), second ‘Srijan’ (creation) and third continuous efforts for ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). Cleanliness is a lifestyle, cleanliness is discipline. It brings with it a vast array of duties. No matter how much India develops, it will be difficult for us to move forward if India will not remain clean. We have done a lot in this direction, but we have to step up our efforts. Your small effort, filled with a sense of duty, will help the country a lot. Here in Banaras too, we have to take cleanliness to a new level in the city as well as at the ghats. Many efforts are going on from Uttarakhand to Bengal for the cleanliness of Ganga ji. For the success of Namami Gange campaign, we have to keep working consciously.
Friends,
The long period of slavery shattered the confidence of Indians in such a way that we lost faith in our own creation. Today, from this thousand-year-old Kashi, I call upon every countryman -- create with full confidence and innovate. When the youth of India can create hundreds of start-ups in this difficult time of Corona, can create more than 40 unicornsin the midst of so many challenges, it shows that they can do anything. One unicorn i.e. a start-up is about more than about 7,000 crore rupees and all these unicorns have been created in the last one-and-a-half years only. This is unprecedented. If every Indian, in whatever field he is, will try to do something new for the country, only then new ways will emerge and every new destination will be achieved.
Brothers and sisters,
The third resolution that we have to take today is to step up our efforts for a self-reliant India. This is the virtuous period of freedom. We are in the 75th year of independence. We will have to work from now on for what India will be like when India celebrates 100 years of independence. And for this, it is necessary for us to be self-reliant. We can be helpful in this campaign when we will be proud of the things made in the country, when we will be vocal for the local and when we will buy things which an Indian sweats to make. India is progressing ahead with the efforts of 130 crore countrymen in this virtuous period. With the grace of Mahadev, with the efforts of every Indian, we will see the dream of Aatmanirbhar Bharat come true. With this belief, I bow once again at the feet of Baba Vishwanath, Mata Annapurna, Kashi-Kotwal and all the deities. It is a fortunate moment for a common citizen like me that revered saintshave come from different parts of the country in such large numbers. I bow my head to all the saints and offer my heartfelt greetings to them. I once again congratulate and convey my best wishes to all the people of Kashi and the countrymen. Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী বারানসীদা কাশী বিশ্বনাথ ধাম শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
13 DEC 2021 5:25PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব। হর হর মহাদেব। নম পার্বতী পতয়ে, হর হর মহাদেব। ইমা অন্নপুর্ননা য়াইফরে। গঙ্গা ইমানা য়াইফরে। পুৱারী ওইহৌরগদবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দী বেন পতেলজী, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী কর্ময়োগী শ্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, ভারতীয় জনতা পার্তীগী নেস্নেল প্রসিদেন্ত, ঐখোয় পুম্নমকপু লমজিংবীরিবা শ্রী জে.পি. নদ্দাজী, উপ মুখ্য মন্ত্রী ভাই কেশব প্রসাদ মোর্য়াজী, দিনেশ শর্মাজী, কেন্দ্রী মন্ত্রী পরিসদতা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা মহেন্দ্র নাথ পান্দেজী, উত্তর প্রদেশকী বারতীয় জনতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত স্বতন্ত্রদেব সিংহজী, মফম অসিদা মন্ত্রী ওইরিবা শ্রী নীলকান্থ তিৱারীজী, লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়াদগী লেংবীরক্লিবা ইকাই খুম্নরবা সন্তশিং, অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা কাশীগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী অমদি মপালদগী য়াইফবা থৌরম অসিবু মীৎয়েং তাবীরিবা মীওই পুম্নমক! কাশীগী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐখোয়না বাবা বিশ্বনাথকী খুয়া খাদা ইকোক নোন্না থৌনিজরি। ইমা অন্নপুর্নগী খুয়া খাদা হন্না-হন্না চংজরি। হৌজিক ঐহাক বাবাগা লোয়ননা নগর কোতৱাল কালভৈরবজী খুরুমলুরবা মতুংদা লাকচবনি, ইরৈবাকচাশিংগীদমক মহাক্কী থৌজালশিং পুদুনা লাক্লি। কাশীদা করিগুম্বা অখন্নবা অমা লৈরবা, অনৌবা অমা হেক্তা লৈবা মতমদা মঙোন্দা হঙবা মথৌ তাই। ঐহাক্না কাশীগী কোতৱালগী খুয়া খাদাসু খুরুমজরি। ঐহাক্না কাশীগী কোতৱালগী খুয়া খাদা থৌনিজখি। গঙ্গা তরঙ্গ রমনীয় জতা-কলাপম, গৌরী নিরন্তর বিভুসিত বাম –ভাগম্নারায়ন প্রিয়-মনঙ্গ-মদাপ-হারম, বারানসী পুর-পতিম ভজ বিশ্বনাথম। ঐহাক্না বাবা বিশ্বনাথকী দরবারদগী মসিগী কত্থোকপা অথোইবা থৌরম অসি মখোয়গী মশাগী ময়ুমশিংদগী মীৎয়েং তারিবা লৈবাক অসিগী অমদি মালেম মীওই খুদিংমক্তা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। ঐহাক্না য়াইফরবা মীকুপ অসি ওইথোকহল্লিবা কাশীগী মীয়াম পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। মীওই খুদিংমক্কী থমোয় অসি হরাও-নুংঙাইবনা থল্লি। ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পুরানশিংদা অসুম্না হায়বীরম্মি মদুদি কনাগুম্বা মনা কাশীদা চংলকপা মতমদা তুরৈ-ইরৈ চেল্লবা পুম্নমক অদু কোকই। ভগৱাব বিশ্বেশ্বরগী থৌজালনা, ঈশ্বরগী ওইবা শক্তি অমনা মফম অসিদা লাকপগা ঐখোয়গী নুংগী ওইবা আত্মা অসি য়কাইহল্লি। অমসুং ঙসি, ঙসি অসি তাইবংপালবু শেম্বীরিবা চৈতন্য কাশীগী অকোইবদা ওইরিবা মীফম অসিদা তোখাইবা মওং অমা উবা ফংই! ঙসি আদী কাশীগী মহৌশাগী কাংলোন্দা তোখাইবা মওং মতৌ অমা উবা ফংই! ঙসি বনারসতা ৱাখল্লোন্দা তোখাইবা শক্তি অমা উবা ফংই! ঐখোয়না শাস্ত্রশিংদা তাই মদুদি করিগুম্বা য়াইফরবা থৌরম অমা পাঙথোকপা মতমদা তীর্থ পুম্নমক, ঈশ্বরগী শক্তি পুম্নমক বনারসকীতা বাবাদা লৈ। ঙসি ঐহাক্না বাবাগী সরবারদা লাকপদা মসিগী মান্নবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংলি। মসি ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা অপুনবা তাইবংপাল অসিগা শম্নবা মাল্লি। অদুম ওইনমক বাবা খক্তনা মহাক্কী মায়াগী অকুপ্পা মরোল খঙগনি, অদুবু ঐখোয় মীওইবনা উবা ঙম্বদা মালেম পুম্বা অসি মীকুপ অসিদা মসিগী ‘বিশ্বনাথ ধাম’গী শেংলবা থৌরম অসিনা শম্নহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ভগৱান শিবনা পামজবা নুমিৎ, নীংথৌকাবনি, ঙসি বিক্রম সমৱত লিশিং অনিগা হুমফুতরা নিপান, মার্গশীর্স শুক্লপক্ষ, দশামী তিথিগী অনৌবা পুৱারী অমা শেম্লি। অমসুং নুমিৎ অসি উবা ফংজবা ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। ঙসি বিশ্বনাথ ধাম অসি ৱাখলনা লাম্বা ফংবদা-লোইনাইদ্রবা শক্তিনা থল্লি। মসিগী মগুন অসি হেনগৎলক্লি। মসিগী অখন্নবা গুন অতিয়া পক্না য়ৌরি। মফম অসিদগী মাংখ্রবা অরিবা লাইশঙ কয়া অমুক হন্না শেমগৎখি। বাবানা চহিচা কয়া মহাক্কী ভক্তাশিংগী শেবদা অপেনবা পোকই অদুনা মহাক্না ঐখোয় পুম্নমকপু ঙসিগী নুমিৎ অসিদা থৌজানবীরি। বিশ্বনাথ ধামগী অনৌবা কম্প্লেক্স অসি শুপ্নগী অনৌবা দলন খক্তা নত্তে, মসি ভারতকী সনাতন ধর্মগী খুদম অমনি! মসি ঐখোয়গী লাইনিংগী ওইবা থৱায় অদুগী খুদম অমনি! মসি ভারতকী অরিবা মতম, চৎনবীশিংগী খুদম অমনি! ভারতকী থৌনা লিংজেল অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী খুদম অমনি! ভারতকী থৌনা লিংজেল অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী খুদম অমনি। অদোম্না মফম অসিদা লাকপা মতমদা লাইনীং-লাইশোনগী ওইবা থাজবা খক্তা উরোই। অদোম্না মফম অসিদা হৌখিবা মতমগী নীংথিজবা অদুসু ফংওগনি। অরিবা মতম অমসুং অনৌবা অসি করম্না পুনশিন্নবগে, অরিবা মতমগী ইথিলশিং অদুনা তুংলমচৎকী মাইকৈ করম্না তাকপগে, ঐখোয়না বিশ্বনাথ ধাম কম্প্লেক্সতা মসিগী হকথেংননা উবা ফংলি।
মরুপশিং,
অৱাং তম্না চেল্লুরবা মতুংদা বাবাগী চরনবু চামথোক্নবা কাশীদা চেল্লিবা ইমা গঙ্গা অসি ঙসি য়াম্না হরাওরমগনি। হৌজিক ভগৱান বিশ্বনাথকী খুয়া খাদা কোক নোন্দুনা থৌনিবদা অমসুং ধ্যান তৌবা মতমদা ইমা গঙ্গাদগী হুমলকপা নুংশিৎনা ঐখোয়দা থৌজাল পীনগনি। অমসুং ইমা গঙ্গানা মনী তম্লবা মতমদা, হরাওরবা মতমদা বাবাগী ধ্যান তৌবা অসিদসু ঐখোয়না ‘গঙ্গাগী ইথকশিংদা মুরুম-মুরুম শোনবগী’ খোঞ্জেল তাবা ফংগনি। বাবা বিশ্বনাথ অসি মীপুম খুদিংমক্কীনি, ইমা গঙ্গা অসি মীপুম খুদিংমক্কীনি। মহাক্কী থৌজাল অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীনি। অদুবু ফীভম অমদি মতমনা মরম ওইরগা বাবা অমসুং ইমা গঙ্গাগী শেবা ফংজবা অসি অৱাবা ওই, মীওই খুদিংমক্না মফম অসিদা লাক্নীংই। অদুবু লম্বী অমসুং মতম লৈখিদে। অহল ওইরবশিং, মীমান্নদ্রবশিংগী ওইনা মফম অসিদা লাকপা য়াম্না অৱাবা ওই। অদুবু হৌজিক্তি ‘বিশ্বনাথ ধাম প্রোজেক্ত’ লোইশিনখিবগা লোয়ননা মীপুম খুদিংমক্না মফম অসিদা লাকপদা লাইরগনি। ঐখোয়গী মীমান্নদ্রবা ইচিল-ইনাওশিং, অহল ওইরবা ইমা-ইপাশিংনা হীদগী জেতীদা হকথেংননা লাকপা য়ারগনি। জেতী অসি তম্না এস্কলেতর শেমদুনা থম্লে। মফম অসিদগী অদোম্না লাইশঙদা অদুমক য়ৌরগনি। মমাংদা অখুবা লম্বেলশিং ওইবনা কনাগুম্বা অমনা পুং কয়া ঙাইবা মথৌ তারম্মি। মতম অদুদা থেংনখিবা সমস্য কয়া ঙসিদি হন্থহনখ্রে। মমাংদা লাইশঙ অসিগী লম অসি স্ক্যের ফুৎ লিশিং অহুম খক্তা ওইরমখি হায়রিবা অসি হৌজিক্তি স্ক্যের ফুৎ লাখ ৫রোম চাউথোকহনখ্রে। হৌজিক ভক্তা লিশিং ৫০দগী ৭৫না লাইশঙ অসিদা অমসুং লাইশঙনা কোল্লিবা মফম অসিদা লাকপা য়ারগনি। হায়বদি অহানবদা ইমা গঙ্গাগী দর্শন-স্নান, অমসুং মদুদগী বিশ্বনাথ ধাম তম্না চৎকনি। অমুক হন্না হান্না লৈরম্বা মওং অদুদা মাইপাক্না শেমগৎপা ঙমজরে। হর হর মহাদেব!
মরুপশিং,
ঐহাক্না বনারসতা লাকপদা ঐঙোন্দা থাজবা অমগা লোয়ননা লাকখি। ঐহাক্না ইশাদগী হেন্না বনারসকী মীয়ামদা থাজবা থম্মি। ঙসি অসি মদু নীংশিংবগী মতমদি নত্তে অদুবু মীওই খরনা মতম অদুদা বনারসকী মীয়ামগী শক্তিদা চীংনবা পোকপা য়াওখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মখোয়না অসুম্না হায়খি “মসি করম্না ওইথোক্কনি… মসি ওইথোক্লোই..মসিগী মোদীজী অসি মশানা মশাবু য়াম্না চাউনা খঞ্জৈ!” বনারসকী মরমদা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি মখোয়গী ৱাখলশিংদা করম্না পোক্লিবনো খনবদা ঐহাক্না অঙকপা পোকই। অসুম্না ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নরকখি! মসিগী ইথিল অসি বনারসতগী নত্তে! মসিদা রাজনিতীগী খুৎ চংখি, মসিদা লনাইগী ওইবা কান্নবা য়াওখি অদুনা বনারসতা মরাল শীজনখি। অদুবু কাশীদি কাশীনি! মসি মুৎপা নাইরোই। কাশীদা সরকার অমা খক্তা লৈ, মখুত্তা দমরু পাইবা মীওইশিং অদুনা মখোয়গী সরকারনি। গঙ্গানা মশাগী ইচেল হৌদোক্তুনা চেনবা ঙম্বা মফম ওইরিবা, কাশীবু কনানা থিংবা ঙমগনি? কাশীখন্দদা লেপ্তুনা ভগৱান শঙ্কর মশা মক্না অসুম্না হায়রমখি - “বিনা মমপ্রসাদম বৈ, ক: কাশী প্রি-ওধ্যতে”। হায়বরি ঐহাক্কী অয়াবা য়াওদনা কনানা কাশীদা লাকপা ঙমগনি, কনানা খুদুম চনবা ঙমগনি? মহাদেবকী অয়াবা য়াওদনা কনা অমত্তনা কাশীদা লাক্তে, মহাক্কী অয়াবা য়াওদনা মফম অসিদা করিগুম্বা অমত্তা পাঙথোকপা ঙমদে। মফম অসিদা পাঙথোক্লিবা খুদিমক, পুম্নমক মহাদেবকী অয়াবা, মহাক্কী থৌজালশিং য়াওরগা পাঙথোকই। মফম অসিদা থোক্লিবা পুম্নমক মহাদেবনা থোকহনবনি। মসিগী বিশ্বনাথ ধাম অসি বাবাগী থৌজালগা লোয়ননা মহাক্না শাহনবনু। মহাক্কী অয়াবা য়াওদনা উনা ফাওবা লেংবা ঙমদে? মহাক্না মনা চাউরবসু মহাক মশাগী য়ুমদা অদুমক লৈগনি, কৌরবসু মহাক খক্তনা মফম অসিদা লাকপা ঙম্মি, মহাক্না পুম্নমক তৌবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা কনাগুম্বনা বাবাদা য়োগতান তৌরবদি মহাক অদু বাবাগী কাংলুপ্তা চল্লি। বাবাগী কাংলুপ হায়বগী ৱাহন্থোক্তি মহাদেব মশামক্কী শক্লোন লৌরিবা ঐখোয়গী কাশীৱাসী পুম্নমক অসিনি। বাবানা মহাক্কী শক্তি অসি উৎথোক্নবা হোৎনবা মতমদা মহাক্না কাশীগী মীয়ামগী খুত্থাংদা উৎলি। মদু কাশীনা পাঙথোকই অমসুং মালেমনা উবা ফংই। “ইদম শিবায়, ইদম ন মম”
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না অচৌবা কম্প্লেক্স অসি শাবদা হুমাং তানা হোৎনখিবা শিন্মী ইচিল-ইনাও খুদিংমক্তা ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। কোরোনাগী মতমদসু মখোয়না মফম অসিদা থবক শুবা লেপখিদে। ঐহাক্না শিন্মীশিং অদুগা উন্নবগী অমদি মখোয়দা তৌবীমল খঙবা উৎচনবা খুদোংচাবা ফংজখি। ঐখোয়গী আর্তিসেনশিং, ঐখোয়গী সিভিল ইঞ্জিনীয়রিংগী মরী লৈনবা মীওইশিং, এদমিনিস্ত্রেসনগী মীওইশিং, মফম অসিদা মখোয়গী ময়ুমশিং লৈরিবা ইমুং-মনুংশিংদা ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। পুম্নমক অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না য়ু.পি. সরকার, কাশী বিশ্বনাথ ধাম প্রোজেক্ত অসি লোইশিন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী আদিত্যনাথপুসু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী বারানসী চহিচা খরা হিংলক্লে, অমাং অমতা থোকখিবগী পুৱারী থেংনরকখি, মতম কয়া লাক্তুনা হৌখ্রে! নীংথৌ পানবা লৈবাক কয়া শেমখি অমসুং লৈরোল নুংদা তিনখ্রে অদুবু বানারসতী হোংবা নাইদনা অদুমক লৈহৌরি, মহাক্কী মগুন মালেম শিনবা থুংবদা খঙহল্লি। বাবাগী লমদম অসি মুৎনাইদবা খক্তা নত্তনা মসিগী নীংথিজবা অসি মতম চুপ্পদা অঙকপা ওই অমসুং মালেমগী মীৎয়েং চংশিল্লি। মহৌশানা কোইশিন্দুনা লৈবা নীংথিজরবা কাশী অসিগী মতাংদা ঐখোয়গী পুরানশিংদা ইদুনা থম্লম্মি। করিগুম্বা ঐখোয়না স্ক্রিপচরশিংদা য়েংলুরবদি, শাস্ত্রশিং য়েংলুরবদি পুৱারী শেম্লম্বশিংনসু কাশী অসি উমং, পাৎ, পুখ্রিশিংনা কোইশিন্দুনা অঙকপা ফংনা নীংথিজরবা মহৌশাগী ওইবা মফম অমনি হায়নসু শন্দোক্না তাকলমখি। অদুবু মতম অসি লেংদনা লৈবা নত্তে। ইনভেন্দরশিংনা শহর অসিদা লান্দারকখি, মসিবু মঙহন্নবা হোৎনখি! ওরঙ্গজেবকী মীওৎ-মীনৈ অমসুং মহাক্কী তমথিবা পুৱারী অদু থেংনখি। মহাক্না থাং শীজিন্নদুনা সভ্যতা হোংদোক্নবা হোৎনখি, চৎনবীবু ফনাতিসিজমনা নমথনবা হোৎনখি! অদুবু লৈবাক অসিগী লৈপাক্তি মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংগা খেন্নৈ। করিগুম্বা ওরঙ্গজেব মফম অসিদা লাক্লবদি শিবাজীসু থোক্কনি! করিগুম্বা সালার মসুদ লাক্লবদি নিংথৌ সুহেলদেবগুম্বা থৌনা ফবা লান্মীশিংনা ভারতকী অপুনবগী শক্তি অদু মশক তাক্কনি। অমসুং ব্রিতিশকী মতমদা ফাওবা কাশীগী মীয়াম্না হেস্তিঙ্গসদা করি তৌখি হায়বা কাশীগী মীয়াম্না তোইনা শোন্নৈ অমসুং কাশীশিংগী মচিলদগী মসি তাখি।
মরুপশিং,
ঙসি মতমগী খোঙজেল অসি য়েংবীয়ু, অকি অখং অসি পুৱারীগী অমম্বা তাঙ্কক্কী ইরোল নুংদা লৈখ্রে! অমসুং ঐখোয়গী কাশী অসি মাংদা চংশিল্লি, মখোয়গী মতিক ময়াইদা অনৌবা মঙাল অমা পীরি।
মরুপশিং,
কাশীগী মতাংদা ঐহাক্না হেন্না ঙাংবদা, হেন্না খুপথনা নৈনবদা ঐহাক হেন্না পুক্নিং নুশিরকই। কাশী অসি শুপ্নগী ৱাহৈ খরা খক্তগী ৱাফম নত্তে মসি সেন্সেসন পোকহল্লিবা ক্রিএসন অমনি। কাশী অসি – পুন্সিবু য়কাইহল্লিবা মফমনি। কাশী অসি – শীবা অসিসু কুহ্মৈ অমা ওইরিবা মফম অমনি। কাশী অসি – অচুম্বা অদুনা ধর্ম ওইরিবা মফমনি। কাশি অসি - নুংশিবনা চৎনবী ওইবা মফমনি।
ইচিল ইনাও,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা কাশীগী মতিক ময়াইবু শৈথাদুনা ঈশৈ শকআ মতমদা ‘নেতি-নেতি’ হায়নসু হায়। হায়বদি মসিদা ফোঙদোক্লিবা অসি খক্তা নত্তে মসিদগী হেনবা কয়া লৈরি! ঐখোয়গী শাস্ত্রনা হায়রম্মি – “শিবম জ্ঞানম ইতি ব্রয়ু:, শিব শব্দার্থ চিন্তকা:” হায়বদি, শিববু নীংজবা মীওইশিংনা শিবগী মতাংদা লৌশিং ফংই। মরম অসিনা কাশী অসি শিবময়ীনি, কাশী অসি জ্ঞানময়ীনি। অমসুং মরম অসিনা লৌশিং, জ্ঞান অসি কাশী অমসুং ভারতকী মহৌশাগী ওইবা মগুন ওইরি। ভগৱান শিব মশামক্না হায়রমখি – “সর্ব ক্ষেত্রেসু ভু পৃস্থে, কাশী ক্ষেত্রম চ মে বপু:”। হায়বদি কাশী অসি পৃথিবীদা লৈরিবা লমদম পুম্নমক্কী ওইনা কাশী অসি ঐহাক্কী হকচাংনি। মরম অসিনা মফম অসিগী নুং, মফম অসিগী নুং খুদিংমক্তা শঙ্কর কাইদোংলি। অদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী কাশী অসি হিংই হায়না লৌই অমসুং ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক্কী পোৎশক খুদিংমক্তা ইমাং অমগী ৱাখল্লোন অদু পোকই। ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা য়াওরিবা ৱাহৈ পরেং – “দৃশ্যতে সবর্গ সর্বৈ:, কাশ্বাম বিশ্বেশ্বর: তথা”।। হায়বদি কাশীগী মফ খুদিংমক্তা ভগৱান বিশ্বেশ্বরনা জিবা পানবা খুদিংমক্তা কাইদোংই। মরম অসিনা কাশীগী জিবশিং অসি শিবত্বকা মরী লৈ। ঐখোয়গী ঋসিশিংনা অসুম্না হায়রমখি মদুদি – “বিশ্বেশম শর্নম, য়ায়না, সমে বুদ্বি প্রদাস্যতি”। হায়বদি ভগৱান বিশ্বেশরগী খুয়া খাদা চংলজপদা লৌশিং হেনগৎলকই। বারানসী অসি জগদগুরু সঙ্করচর্য়্যনা শ্রী দোম রাজাজীগী অশেংবা মগুন অদুদগী ইথিল লৌখিবা শহর অদুনি, মহাক অসি লৈবাক অসিবু অপুনবা শক্তম্না অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা ফিরেপ লৌখি। মফম অসি গোস্বামী তুলসিদাসনা ভগৱান শঙ্করদগী ইথিল লৌবগা লোয়ননা রামচরিতমানসকুম্বা লাইরৈবাক্কী ওইবা তাংবলপাল অমা শেমখিবা অদুনি। ভগৱান বুদ্ধনা মফম অসিগী সরনাথতা মালেমদা মহাক মঙাল ফংলে হায়না খঙহনখি। খুন্নাইগী য়াইফনবা কবিরদাসগুম্বা মুনি মফম অসিদা পোকখি। করিগুম্বা খুন্নাই অসি পুনশিনবা মথৌ তারবদি কাশী অসি সন্ত রৈদাসজীগী কত্থোকপগী শক্তি অসি হৌরকফম ওইগনি। কাশী অসি অহিংশা অমসুং ইচম চম্বগী তুংনফম ওইরিবা জেন তীর্থকর মরিগী লমদমনি। নিংথৌ হরিশচন্দ্রগী ইন্তিগ্রিতীদগী বল্লভাচার্য়, রামানন্দজীগী লৌশিং ফাওবা। চৈতন্য মহাপ্রভু, সমর্থ গুরু রামদাসতগী স্বামী বিবেকানন্দ, মদন মোহন মালবীয় ফাওবা। কাশীগী শেংলবা লমদম অসি মশিং থিঙমদ্রবা ঋসিশিং, আচার্য়শিংগী হৌরকফম ওইরি। ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ মফম অসিদা লাকলমখি। রানী লক্ষ্মী বাইদগী চন্দ্রসেখর আজাদ ফাওবা কাশী অসি লান্মীশিংগী কর্মভুমি ওইরি। ভারতেন্দু হরিশচন্দ্র, জয়শঙ্গকর প্রসাদ, মুন্সি প্রেমচন্দ, পন্দিৎ রবি শঙ্কর, অমসুং বিস্মিল্লাহ খানগুম্বা তেলেন্তশিং অসি শহর অসিদগী হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। নীংশিংলুনদা মসি কয়াম শাংগনি! ৱারীনা পীক থল্লি। কাশী অসি লোইবা নাইদবা অদুগুম্না কাশিনা শরুক তমখিবা অসিসু লোইবা নাইদে। কাশীগী চাউখৎ-থৌরাংদা মমল য়াম্লবা থৱায়শিং অদুগী মপাল নাইদ্রবা ইথিল অদু য়াওরি। ভারতকী মপাল নাইদ্রবা চৎনবীশিংগী লেগেসী য়াওরি। মরম অসিনা কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিং, লোলগী কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিং মফম অসিদা লাক্লি অমসুং মফম অসিগী মরী লৈনৈ হায়না ফাওরি।
মরুপশিং,
কাশী অসি ঐখোয়গী ভারকী কলচরেল স্পিরিচ্যুএল কেপিতেল অমা ওইবতা নত্তনা মসি ভারতকী থৱায়গী হিংলিবা মশক অমসু ওইরি। অদোম্না য়েংবীসু কাশী অসি য়ু.পি.দা লৈ অমদি মসিনা নোংপোক অমসুং অৱাংবু শম্নহল্লি, মফম অসিদা বিশ্বনাথ লাইশঙ থুগাইখি, লাইশঙ অসি মাতা অহিম্যাবাই হোল্করনা অমুক হন্না শেমগৎখি। মহাক্কী পোক্নফমদি মহারাস্ত্রনি মহাক্কী কর্মভুমিনা ইন্দোর-মহেশ্বর অমসুং অতোপ্পা মফম কয়াদনি। ঙসি অসিগুম্বা থৌরম অসিদা মাধা অহিল্যাবাই হোল্করদা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। চহি চনি অমসুং চনি য়াঙ্খাইগী মমাংদা মহাক্না কাশীগীদমক থবক কয়া তৌবীরমখি। মতম অদুদগী হৌনা হৌজিক ফাওবা কাশীগী থবক কয়া পাইখৎলি।
মরুপশিং,
বাবা বিশ্বনাথ লাইশঙ অসিগী মতিক-মগুন হেনগৎহন্নবা পঞ্জাবকী মহারাজ রঞ্জিৎ সিংহনা মতোলদা হাপ্নবা গোল্দ প্লেতেদ ওইবা মিতর ২৩ কৎপীরকখি। পঞ্জবাকী ইকাই খুম্নরবা গুরু নানক দেবজীসু কাশীদা লাকলমখি। অতোপ্পা সিখ গুরুশিংগসু কাশীগা অখন্নবা মরী অমা লৈনৈ। পঞ্জাবকী মীয়াম্না কাশী শাবদা পুকচেল শেংনা দান তৌবীরকখি। নোংপোক্তা বেঙ্গলগী মহারানি ভৱানীনা বনারস চাউখৎহন্নবা অঙম্বা পুম্নমক তান তৌরকখি। মৈসুর অমসুং অতোপ্পা খা ভারতকী নীংথৌশিংনসু বনারসতা চাউনা দান তৌরকখি। মসিগী শহর অসিদা অৱাং, খা, নেপালি মওং খুদিংমক্কী লাইশঙশিং লৈ। বিশ্বনাথ লাইশঙ অসিনস ঈশ্বরগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুগী হৌরকফম ওইরি অমসুং হৌজিক অচৌবা বিশ্বনাথ ধাম কম্প্লেক্স অসিনা ৱাখল্লোন অসিদা হেন্না ইনোৎ হাপ্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না খা ভারতকী মীয়াম্না কাশীদা থম্বা থাজবা, কাশীদা খা ভারতনা পীবা ইথিল অমসুং কাশীনা খা ভারত্তা পীবা ইথিল মুন্নআ খঙই। মসি লাইরিক অমদা ইরমখি – তেনো পয়াথেন কদা-চনাত, বারানসিম পাপ-নিবারসন। আবাদী বানী বলিনাহ, স্বশিস্যন, বিলোক্য লীলা-বাসরে, বলিপ্তান। মসি কন্নদা মরোলদা হায়রম্বনি, মদুদি জগদগুরু মাধবাচার্য়জীনা মহাক্কী শত্রশিংগা চৎপদা মহাক্না হায়খি কাশীগী বিশ্বনাথনা পাপশিং কোকপী। মহাক্কী শত্রশিংদা মহাক্না কাশিগী মতিক ময়াই অমসুং মগুন অদু শন্দোক্না তাকলমখি।
মরুপশিং,
মসিগী ৱাখল্লোন অসি চহিচা কয়াগী মমাংদগী লেপ্তনা চত্থরক্লি। মহাকবি সুব্রমন্যা চারতী অসি কাশীদা চৎলুরবা মতুংদা মহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা লাকখি, মহাক্না তামিলদা অসুম্না ইরমখি – “কাশী নগর পুলৱর পেসুম উরৈ দান, কাঞ্জিইল কে-পদকোর্র, খরুবি সেবোম” হায়বদি “কাশী নগরগী সন্তকবিগী ৱারোল অদু কাঞ্চীপুরদা তান্নবা পাম্বৈ অমা থীগনি”। কাশীদগী শন্দোরকপা পাউজেল অসিদা পুম্নমক শুন্না কোনশিল্লি মসিনা লৈবাক অসিদা অওনবা পুরকখি। ঐহাক্না মমাংদা থেংনখিবা অমদগী ৱাফম অমগা হায়জগে। ঐখোয়গী ঘাতশিংদা লৈরিবা বনারসকী ইচিল ইনাও কয়া অমসুং হী হোল্লিবশিংনা নুমিদাংগী মতমদা তমিল, কন্নদা, তেলুগূ, মলয়ালম অদুক্কী মতিক নীংথিনা ঙাংবনা কেরলা-তমিল নাদু নত্ত্রগা কর্নাতক মফম অসিদা লাক্লবা মাল্লি! ওন্থোক্না নীংথিনা ঙাংখ্রে!
মরুপশিং,
ভারতকী মগুন অসি অসুম্না চহি লিশিং কয়া য়োকখৎতুন থমলকখি। তোঙান-তোঙানবা মফমশিং, লমদমশিংবু অমত্তা ওইবা মরীনা পুনশিন্নদুনা থম্বা মতমদা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত” শাফোংলকই। মরম অসিদা ঐখোয়দা নুমিৎ খুদিংগী ‘সৌরাস্ত্র শোমনাথম’ দগী ‘অয়োধ্যা মথুরা মায়া, কাশী কাঞ্চী অভন্তিকা’ নীংশিংনবা তাকপীখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা জ্যোতিলিঙ্গম তরানিথোই নীংশিংবগী কান্নবশিং অসুম্না হায়বীরম্মি – “তসছ তস্য ফল প্রাপ্তি:, ভবিশ্যতি ন শংশয়:”।। হায়বরি সোমনাথতগী বিশ্বনাথ ফাওবা জ্যোতিলিঙ্গম তরানিথোই নীংশিংবনা ফিরেপ খুদিংমক থুংহনবা ঙম্মি। অমসুং ভারতকী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি পোক্লবা মতমদা চীংনবা অমত্তা লৈতে, ওইথোকপা ঙম্লোই হায়না ফোঙদোক্নবা অমত্তা লৈরোই?
মরুপশিং,
কাশীনা করিগুম্বা অমা পাঙথোকপদা, অনৌবা করিগুম্বা অম তৌবদা লৈবাক অসিগী লাইবক্তা অহোংবা অমা লাকই হায়বা অসি শুপ্নগী চান্নরুবা খক্তা নত্তে। চহি তরেৎ কাশিদা চাউখৎ-থৌরাংগী মহাজ্ঞন চত্থরকখিবা অসিনা ঙসি অনৌবা ইনোৎ অমা ফংবা ঙম্লে। কাশী বিশ্বনাথ ধাম কত্থোকপা অসিনা ভারতপু পুক্নিং লেপ্পা ঙম্বা মাইকৈ অমদা পুরগনি অমসুং আশা লৈবা তুংলমচৎ অমা তম্না পুরগনি। মসিগী কম্প্লেক্স অসি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমসুং ঐখোয়গী থৌদাংগী মীৎনা উবা শাখি অমা ওইরি। অচেৎপা অনীংবা অমসুং অপুনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ওইথোকপা ঙমদবা অমত্তা লৈতে। ভারত মচাশিংদা থৌনা লাম্বা ফংদবা অদু ওইথোকহনবগী শক্তি লৈ। ঐখোয়না তপস্যা খঙই, অরানবা থবক তোরুবগী নীংঙমদবা খঙই অমসুং ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক করম্না অয়ুক অমদি নুমিদাং লেনখি হায়বা খঙই। শীংনবা অদু ফনা চাউরবসু ভারত মচা ঐখোয়না মদু পুন্না মাইথিবা পীবা ঙমগনি। অমাং অতা থোকহনখিবা মীওইশিংগী শক্তি অদুনা ভারতকী শক্তি অমসুং ভারতকী কত্থোকপগী শক্তি অসিদগী কৈদৌনুংদা হেনবা ঙম্লোই। নীংশিংবীয়ু, ঐখোয়না ইশাবু উজরিবা মওং অদুগা চপ মান্ননা মালেমনা ঐখোয়বু উগনি। চহিচা কয়া মীনাই-নাইথং ওইদুনা ঐখোয়না লৈরকখিবা ইশানা হন্থনা খনজবগী ৱাখল্লোন্না ভারত্তা থল্লম্বা অদু ঙসিদি মাংখ্রে। ঙসি ভারতনা সোমনাথ লাইশঙবু মগুম হাপ্পা খক্তনা নত্তনা সমুদ্রদা ওপ্তিকেল ফাইবর কিলোমিতর লিশিং কয়া তিংবা ঙম্লে। ঙসি ভারতনা বাবা কেদর্নাথ লাইশঙ শেমজিন শাজিনবা তৌবা খক্তা নত্তনা ভারত মচাশিংবু শুন্দ্রংদা থাগৎনবা হোৎনরি। ঙসি ভারতনা অয়োধ্যাদা ভগৱান শ্রী রামগী লাইশঙ অমা শাবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোক্লি। ঙসি ভারতনা বাবা বিশ্বনাথ ধামদা মতিক ময়াই হাপ্পা খক্তা নত্তনা লায়রবশিংগীদমক চেক্কী য়ুম করোর কয়া শারি।
মরুপশিং,
অনৌবা ভারতনা মাগী কলচর অসিদা চাউথোকপচা পোকই অমসুং মানা তৌবা ঙম্বদা চপ চান্না থাজবা থম্লি। অনৌবা ভারত অসিগী হেরিতেজ লৈ লোয়ননা চাউখৎলি। য়েংবীয়ু অয়োধ্যাদগী জনকপুর ফাওবা চৎথোক চৎশিন তৌবা খুদোংচানবা রাম-জানকী মার্গ শেমখি। ঙসি বগৱান রামগা মরী লৈনবা মফম অসি রামায়ন সর্কিতকা শম্নহল্লি অমসুং রামায়ন ত্রেন চেলহল্লি। ভুদ্ধ সর্কিত্তা থবক পাইখৎলি লোয়ননা কুশীনগরদা ইন্তর্নেস্নেল হেয়রপোর্ত অমা শাখি। অমরোমদা করতারপুর সাহিব কোরিদোর শাখি, হেমকুন্দ সাহিবজীদা লাইনা চৎপা য়ান্নবা রোপৱে শেমখ্রে। উত্তরাখন্দদা চারধাম রোদ প্রোজেক্ত খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। ভগৱান বিথ্থলগী ভক্তা করোর কয়াগী থৌজালশিংগা লোয়ননা শ্রীসন্ত জ্ঞানেশ্বর মহারাজ পালখী মার্গ অমসুং সন্ত তুকারাম মার্গকী থবকসু চয়োল খরগী মমাংদা পাইখৎপা হৌখ্রে।
মরুপশিং,
কেরলাগী গুরুবায়ুর মন্দির নত্ত্রগা তামিল নাদুগী কাঞ্চীপুরম-বেলন্কানী ওইরবদু, তেঙ্গানাগী জোগুলাম্বা দেবী মন্দির নত্ত্রগা বেঙ্গলগী বেলুর মথ ওইরবসু, গুজরাতকী দ্বারকাজী নত্ত্রগা অরুনাচল প্রদেশকী পরুশুরাম কুন্দ ওইরবসু লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙান রাজ্যশিংদা ঐখোয়গী থাজবা অমসুং কলচরগী ওইবা থবক অসি মপুং ফানা পাইখৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসিদি ভারতনা মহাক্কী মাংখ্রবা লন অদু অমুক হিংগৎহল্লি। কাশী অসিদা ইমা অন্নপুর্ন মশামক কাইদোংবীরি। কাশীদগী হুরানখিবা ইমা অন্নপুর্নগী মীতম অদু হৌজিক চহি চা অমা ঙাইরবা মতুংদা কাশীদা অমুক হন্না থম্বা ঙমখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ইমা অন্নপর্নগী থৌজালদগী কোরোনাগী ৱারবা মতমগী মনুংদা লৈবাক অসিনা লায়রবা অমত্তা চারা হেল্লগা তুমহল্লোই হায়না মহাক্কী পুকৈদগী লেম্না রাসন য়েন্দুনা মখোয়বু য়েংশিনবীখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঈশ্বর খুরুম্বা খুদিং, লাইশঙদা চৎলি, করিগুম্বা মতমদা ঈশ্বরদগী করিগুম্বা খরা নীজৈ, ৱারেপ খরা লৌরগা লাকই। ঐহাক্কী ওইনদি মীয়াম অসি ঈশ্বরগী শক্লোন্নি। ঐহাক্কী ওইনদি ভারতমচা খুদিংমক ঈশ্বরগী শরুক অমনি। মসিগী মীয়াম অসিনা ঈশ্বরদা থৌনিজবা অদুগুম্না ঐহাক্না পুম্নমকপু ঈশ্বরনি হায়না খঞ্জদুনা, মীয়াম্বু ঈশ্বরগী শক্লোন্নি হায়না খঞ্জদুনা, ঐহাক্না অদোমগী করিগুম্বা খরা নীজবা পাম্বী, ঐহাক্না করিগুম্বা খরা নীজরি। ঐহাক্না অদোমদগী ৱারেপ অহুম পামজৈ, মসি ঐহাক্কী নত্তে, ঐখোয়গী লৈবাক পুম্বগী ৱারেপ অহুম পামজৈ, কাওবীগনু, ৱারেপ অহুম পামজৈ অমসুং বাবাগী শেংলবা মফম অসিদগী নীজরি- অহানবদা লু-নানবা, অনিশুবদা শেমগৎ শাগৎপা অমসুং অহুমশুবদা মরোমদোম লেপ্পা ভারত অমা ওইনবা লেপ্পা লৈতা হোৎনবা। লু-নানবা হায়বসি পুন্সি মহিং অমনি, লু-নানবা হায়বসি দিসিপ্লিন অমনি। মসিনা পাক চাওরবা থৌদাং কয়া অমগা লোয়নৈ। ভারতনা কয়ামুক চাউখৎলবসি, করিগুম্বা লু-নাননা লৈত্রবদি ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনবদা অৱাবা অমা ওইগনি। ঐখোয়না লম অসিদা থবক কয়ামরুম পাইখৎলে অদুবু ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অদু খোঙজেল য়াংখৎহনবা মথৌ তারি। ইশাগী ইথৌদাং মশক খংবা খোঙথাং অমনা লৈয়াক অসিদা কান্নবা কবামরুম পীগদৌরিবনি। বানারস অসিদসু, শহরশিংদা, ঘাতশিংদা ঐখোয়না লু-নানবা অসি থাক অমদা পুখৎকদবনি। গঙ্গাজীবু লু-নাননা থম্নবা উত্তরাখন্দগী বেঙ্গল ফাওবা থবক কয়ামরুম পাইখৎলি। নমামি গঙ্গে কেম্পেন মাই পাক্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎকদবনি।
মরুপশিং,
মতম শাংনা মীনাই-নাইথাং ওইদুনা লৈরকপনা ঐখোয়গী ইশানা শেমজবদা ঐখোয়না থাজবা মাংলকপগী মওং অমদা ঐখোয় ভারত মচাশিংনা ইশাদা থাজবা থম্বা ঙমখিদে। ঙসিদি মসিগী চহি লিশিং কয়া শুরবা কাশী অসিদগী ঐহাক্না ইরৈবাকচা খুদিংমক্তা হায়জরি – ইশাদা মপুং ফানা থজবা থম্লগা শেম্মু, ইনোবেত তৌবীয়ু, ইনোবেতিব ওইবা মওং অমদা মদু পাঙথোকউ। কোরোনাগী ৱারবা মতম অসিদা ভারতকী নহাশিংনা স্তার্ত অপা চা কয়া শেমগৎপা ঙম্লিবা, অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবা চৈরক অসিদা, য়ুনিকোর্ন ৪০গী মথক্তা শেমগৎপা ঙম্লিবা অসিনা মখোয়না তৌবা ঙমদবা লৈতে হায়বদু উৎলি। খন্দুনা য়েংবীয়ু য়ুনিকোর্ন অমা হায়বদি স্তার্ত অপ হায়বসি চাউরাক্না লুপা করোর তরেৎ-তরেৎতগী হেল্লিবনি অমসুং অসিগুম্বা তেল্লবা মতম হায়বদি হৌখিবা চহি অমা মখায় অসিদা শেমখি। মসি মমাংদা অমুক্তা থোকখ্রিদ্রিবা অমনি। মফম অমহেক্তদগী, শিনফম অমহেক্তদা লৈবা ভারত মচা খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী করিগুম্বা খরা নৌনা পুথোক্নবা হোৎনরবা মতমদতা অনৌবা লম্বেলশিং ফংবা ঙমগনি, অনৌবা লম্বেলশিং শেমগদবনি অমসুং অনৌবা পন্থুং খুদিংমক ফংবা ঙমগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না লৌগদবা অহুমশুবা ৱারেপ অদুদি মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা ওইনবা ঐখোয়গী ইথৌদাং হেনগৎহনবনি। মসি ‘অমৃত কাল’নি। ঐখোয়না নীংখা তম্বগী চহি ৭৫ শুবগী চহি অদুদা লৈরি। ভারতনা নীংখা তম্বগী চহি চামা শুবগী হরাউ তয়াম্বা ফোঙদোকপা অদুদা ভারতপু ওইহন্নীংবা মওং অদুগীদমক ঐখোয়না হৌজিক্তগী হোৎনগদবনি। অদুগা মসিগীদমক ঐখোয় মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা মথৌ তাই। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা পোৎচৈ শাবা ঙম্বদা চাওথোকচবা ঙম্লবা মতমদা, ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল ওইরবা মতমদা, ভারতমচাগী হুমাংমলনা শাজবা পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্লবা মতমদতা ঐখোয়না মসিগী কেম্পেন অসিগী মতেং পাংবা ঙমদগৌরিবনি। অমৃত কাল অসিদা ভারত মচা করোর ১৩০না হোৎনবদগী ভারত অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাদেবকী থৌজালদগী, ভারত মচা খুদিংমক্কী হোৎনজমন্দগী মরোরম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমগী মংলান অদু মংফাওনবা ঙম্লগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা বাবা বিশ্বনাথ, মাতা অন্নপুর্ন, কাশী-কোতৱাল অমসুং লাই খুদিংমক্কী খুজা খাদা অমুক্কা হন্না খুরুমজরি। মমিং লৈরবা লম্বোইবা-মহাত্মশিং অসি লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী মশিং য়াম্না থোকরোকখিবা অসি ঐহাক্কুম্বা মীয়াম কয়ামরুমগী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না মমিং লৈরবা লম্বোইবা অমসুং মহাত্মশিংগী মফমদা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। ঙসি ঐহাক্না কাশীগী মীয়াম, লৈবাক মীয়াম খুদিংমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি, ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হর হর মহাদেব।