Prime Minister's Office
PM to address farmers during National Conclave on Natural Farming on 16th December
Summit to focus on natural farming and providing information to farmers on its benefits
In line with PM’s vision for farmer welfare and towards boosting their income
14 DEC 2021 4:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the farmers during the valedictory session of the National Conclave on Natural Farming on 16th December 2021 at 11 AM in Anand, Gujarat via video conferencing. Farmers will be provided with all requisite information detailing the benefits of adopting natural farming methods.
The government has been driven by the Prime Minister's vision for farmer welfare. It has been committed towards ensuring an increase in productivity, so that farmers are able to maximize their agri-potential. Government has initiated several measures to transform agriculture and increase farmers’ income. Efforts are underway to promote and support initiatives leading to sustainability of the system, cost reduction, market access and better value realization to farmers.
Zero Budget Natural Farming is a promising tool to minimize the dependence of farmers on purchased inputs, and reduces the cost of agriculture by relying on traditional field based technologies which lead to improved soil health. Desi cow, its dung and urine play an important role from which various inputs are made on the farm and provide necessary nutrients to soil. Other traditional practices such mulching the soil with biomass or keeping the soil covered with green cover round the year, even in the very low water availability situations, ensure sustained productivity even from the first year of adoption.
To emphasize on such strategies and to deliver the message to farmers across the country, the Government of Gujarat is organizing the National Conclave on Natural Farming. The three day Summit is being organized from 14th to 16th December, 2021. It is being attended by over 5000 farmers who will be present in the Summit, apart from farmers being connecting Live through Central Institutes of ICAR, Krishi Vigyan Kendras and ATMA (Agricultural Technology Management Agency) network in the States.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৬ ডিচেম্বৰত কৃষি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ সময়ত কৃষকসকলক সম্বোধন কৰিব
সন্মিলনখনে কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু লাভালাভৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব
এই সন্মিলনখন কৃষকসকলৰ কল্যাণ আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ দিশত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশত এক পদক্ষেপ
14 DEC 2021 4:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৬ ডিচেম্বৰ, ২০২১ তাৰিখে পুৱা ১১ বজাত আনন্দ (গুজৰাট)ত কৃষি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ সামৰণি অধিৱেশনত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক সম্বোধন কৰিব। সন্মিলনখনে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষি পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰাৰ লাভালাভৰ বিষয়ে সকলো প্ৰয়োজনীয় তথ্য প্ৰদান কৰা হ'ব।
কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা চৰকাৰ অনুপ্ৰাণিত হৈছে। কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ কৃষিৰ সম্ভাৱনা সৰ্বাধিক কৰিবলৈ সক্ষম হয় তাৰ বাবে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। চৰকাৰে কৃষিৰ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ আৰু কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিবলৈ কেইবাটাও ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰণালীটো স্থিৰ কৰা, ব্যয় হ্ৰাস কৰা, বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ হ্ৰাস কৰা আৰু কৃষকসকলক উন্নত মূল্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপবোৰৰ প্ৰচাৰ আৰু সমৰ্থন ৰখাৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে।
প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ কৃষি ব্যয় সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ ওপৰত কৃষকসকলৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰি আৰু পৰম্পৰাগত খণ্ড আধাৰিত প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি কৃষিৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ব্যয় কম (শূন্য বাজেট) এক আশাব্যঞ্জক সঁজুলি হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মাটিৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি বৃদ্ধি হৈছে। দেশী গৰু, ইয়াৰ গোবৰ আৰু প্ৰস্ৰাৱে এই ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, যাৰ ফলত পথাৰত বিভিন্ন ইনপুট উপলব্ধ হয়। অন্যান্য পৰম্পৰাগত প্ৰথা যেনে বায়োমাছৰ সৈতে মাটিত তিতা ঘাঁহ ঢালা বা গোটেই বছৰজুৰি সেউজীয়া আৱৰণেৰে মাটি ঢাকি ৰখা, আনকি অতি কম পানীৰ উপলব্ধতাৰ ক্ষেত্ৰতো, কৰা হয় যি কেৱল প্ৰথম বছৰটো গ্ৰহণ কৰিহে বহনক্ষম উৎপাদনশীলতা নিশ্চিত কৰে।
এনে কৌশলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ আৰু দেশৰ কৃষকসকলক বাৰ্তা প্ৰদান কৰিবলৈ, গুজৰাট চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি কৃষি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ওপৰত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আয়োজন কৰিছে। তিনিদিনীয়া সন্মিলনখন ১৪ ৰ পৰা ১৬ ডিচেম্বৰ, ২০২১ লৈ অনুষ্ঠিত হৈছে। এই সন্মিলনত ৫,০০০ তকৈও অধিক কৃষকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ উপৰিও কৃষকসকলে আইচিএআৰৰ কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ এটিএমএ (এজিআৰঅ'টি এমডিচি) নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে লাইভযোগদান কৰিব।