Ministry of Commerce & Industry
PM GatiShakti roll-out gets Impetus: Empowered Group of Secretaries (EGoS) holds its first meeting
BISAG - N completes mapping of 300 layers of data on to the GIS based National Master Plan
All Central Ministries and most of the State Governments begin updating their required layers
Network Planning Group (NPG) comprising of representatives from 7 Central Ministries already constituted
High Powered Expert Group of Professionals is being constituted to support the NPG
18 DEC 2021 1:33PM by PIB Delhi
The Government has constituted Empowered Group of Secretaries (EGoS) headed by Cabinet Secretary with Secretaries of 20 Infrastructure and Economic User Ministries as members of EGoS to monitor implementation of PM GatiShakti. The first meeting of EGoS was held yesterday under the chairmanship of Cabinet Secretary. The CEO Niti Aayog was special invitee for the first meeting of EGOS. The EGoS reviewed the progress made so far.
The Prime Minister , Shri Narendra Modi launched PM GatiShakti National Master Plan for providing multimodal connectivity to various Economic Zones in the country. PM GatiShakti aims to reduce the logistics cost. Currently, the logistics cost in India is about 13% of the GDP whereas in other developed countries it is to the extent of 8%. Government is committed to reduce the cost of logistics to ensure competitiveness of our manufacturing sector, better realisation of prices to farmers and availability of goods at cheaper prices to consumers.
Bhaskaracharya Institute for Space Applications and Geoinformatics (BISAG-N), which has developed the National Master Plan informed the EGoS that over 300 layers of data has been mapped on to GIS based national master plan. It was further informed that all the Central Ministries and most of the State Governments have started updation of their required layers.
Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), being the nodal department for PM GatiShatki informed about the administrative arrangements made for monitoring and coordination of PM GatiShakti. Network Planning Group (NPG) comprising representatives from 7 Central Ministries has already been constituted. High Powered Expert Group of Professionals is being constituted to support the NPG.
The EGoS made several important decisions in the meeting. It has been decided to compile the infrastructural gaps as felt by various Economic Ministries. This is to be forwarded to the concerned Infrastructure Ministry for appropriate consideration to include in the annual action plan for next financial year. Decision was made to study the multimodal connectivity to all the economic zones in the country on priority so that gaps are identified. Any such system or process, which is causing enhanced logistics cost are to be identified and deliberated upon and measures are to be taken including necessary administrative decisions so as to reduce cost.
EGoS emphasised the need for digitisation. It was felt necessary to integrate all management information systems of different so as to enable ease of usage. EGoS has also emphasised that all the Ministries should include in their planning logistics cost reduction at the core so as to achieve the objective of PM GatiShakti.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ (ରୋଲ୍‌- ଆଉଟ୍‌)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ସଚିବ ମାନଙ୍କର ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ସମୂହ (ଇଜିଓଏସ୍ )ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ
ବିଆଇଏସ୍‌ଏଜି- ଏନ୍ ଜିଆଇଏସ୍ ଆଧାରିତ ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍‌କୁ ୩୦୦ ସ୍ତରର ତଥ୍ୟର ନକ୍ସାକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି
ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସ୍ତରକୁ ଅଧୁନାତନ (ଅପଡେଟ୍‌) କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ନେଟୱର୍କ ଯୋଜନା ସମୂହ (ଏନ୍‌ପିଜି) ଯାହା ୭ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ, ତାହା ଗଠନ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ଏନ୍‌ଜିପିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପେସାଦାର ମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ଶକ୍ତିସମ୍ପନ୍ନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ଗଠନ କରାଯାଉଛି ।
18 DEC 2021 1:33PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ତଦାରଖ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୨୦ଟି ଭିତିଭୂମି ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ଉପଯୋଗକର୍ତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବମାନଙ୍କ ସହିତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସଚିବ ମାନଙ୍କର ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ସମୂହ (ଇଜିଓଏସ୍‌)ର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ଇଜିଓଏସ୍‌ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଗତକାଲି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଇଜିଓଏସ୍‌ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ନିମନ୍ତେ ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ (ସିଇଓ) ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ । ଇଜିଓଏସ୍ ବର୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ôଥକ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବହୁବିଧ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପିଏମ୍ - ଗତିଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ (ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ପରିବହନ/ପ୍ରଦାନ) ମୂଲ୍ୟକୁ କମ୍ କରିବା । ସମ୍ପ୍ରତି ଭାରତରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମୂଲ୍ୟ ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି)ର ପ୍ରାୟ ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ, ଯେତେବେଳେ କି ଅନ୍ୟ ବିକଶିତ ଦେଶ ଗୁଡିକରେ ଏହାର ସୀମା ୮% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟେ । ସରକାର ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତାମୂଳକତା, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତମ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ମାଲ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଶୁତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି ।
ଭାସ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଫର୍ ସ୍ପେସ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଜିଓଇନ୍‌ଫର୍ମେଟିକ୍ସ (ବିଆଇଏସ୍‌ଏଜି - ଏନ୍‌), ଯାହା ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍‌କୁ ବିକଶିତ କରିଛି, ତାହା ଇଜିଓଏସ୍‌କୁ ସୂଚିତ କରିଥିଲା ଯେ ଜିଆଇଏସ୍ ଆଧାରିତ ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଉପରେ ତଥ୍ୟର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ତରକୁ ନକ୍ସାକରଣ (ମ୍ୟାପିଂ) କରାଯାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚିତ କରା ଯାଇଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସ୍ତରକୁ ଅଧୁନାତନ (ଅପଡେଟ୍‌) କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି), ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ (ନୋଡାଲ୍‌) ବିଭାଗ ହୋଇ ଥିବାରୁ, ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତିର ତଦାରଖ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲା । ନେଟୱର୍କ ଯୋଜନା ସମୂହ (ଏନ୍‌ଜିପି) ଯେଉଁଥିରେ ୭ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସାମିଲ୍ ଅଛନ୍ତି, ତାହା ଆଗରୁ ଗଠନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏନ୍‌ଜିପିର ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନଙ୍କର ଦଳ ଗଠନ କରା ଯାଉଅଛି ।
ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକରେ ଇଜିଓଏସ୍ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନେଇଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ôଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଭବ କରାଯାଇଥିବା ଭିତିଭୂମି ଆଧାରିତ ଅନ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ସଙ୍କଳିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଆସନ୍ତା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଚିତ୍ ବିଚାର ପାଇଁ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଭିତିଭୂମି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପଠାଯିବାକୁ ଅଛି । ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆର୍ôଥକ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ବହୁମୁଖୀ (ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍‌) ସଂଯୋଗର ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ନିଷ୍ପତି ନିଆଗଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଦୁର୍ବଳତାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏମିତି କୌଣସି ପ୍ରଣାଳୀ କିମ୍ବା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହା ଯୋଗୁଁ ପରିବହନ (ଲଜିଷ୍ଟିକ୍‌) ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ସେସବୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ସେସବୁ ଉପରେ ବିଚାର - ବିମର୍ଶ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟକୁ କମ୍ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ନିଷ୍ପତିଗୁଡିକ ସହିତ ଉପାୟ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଇଜିଓଏସ୍ ଡିଜିଟାଲ୍‌କରଣର ଅବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରାଗଲା ଯେ ବିଭିନ୍ନ ପରିଚାଳନା ବିଭାଗର ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀଗୁଡିକୁ ଏକୀକୃତ କରାଯାଉ, ଯାହା ଫଳରେ ଉପଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଇଜିଓଏସ୍ ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡିକୁ ନିଜର ଯୋଜନାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସକୁ ସାମିଲ୍ କରିବା ଉଚିତ୍‌, ଯାହା ଫଳରେ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଯେଉଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କରାଯାଇଛି ତାହାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରାଯାଇ ପାରିବ ।