AYUSH
Union Minister Sarbananda Sonowal met expert group of Agripreneurs for Agriculture led growth in Northeast
27 DEC 2021 11:15AM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal met an expert group of Agripreneurs and academicians to explore possibility of an agriculture driven growth, especially for the farming community of the northeast, including Assam on Sunday.
The expert group appraised the minister about the existing types of farming and their economic as well as ecological viability. Various aspects of farming related to inorganic farming, organic farming and natural farming were discussed & assessed from a sustainable and economic perspective of the region. It was stressed that the growth arising out of agriculture must satiate both ecological and economic needs of the region and its people. The team was led by Dr Bidyut Deka, Vice-Chancellor, Assam Agriculture University (AAU).
After careful deliberation, the minister requested the expert group to prepare a comprehensive report on the feasibility of organic & natural farming so that it becomes a roadmap & approach for any future policy related discussion at the highest level of government. The report will be prepared at the aegis of the Assam Agriculture University (AAU) with highlights of successful agripreneurs of the state involved in organic as well as natural farming and comparative examination of the Northeast region.
Elaborating on the point of sustainable farming in the region, Shri Sonowal said, “The use of modern technology and expert techniques must be used smartly to reap the benefits of farming in our region. We must learn from our roots and adapt modern techniques so that we can achieve sustainable development. It must respect the ecological balance of our region and at the same time attain economic prosperity for our farming community. We believe that there is huge opportunity for the farming community from the region to avail benefit and become an important stakeholder in expanding the AYUSH based industry in the entire Northeast.”
The other members of the group were Dr P K Pathak, Director, External Education, AAU; Dr M Saikia, Associate Director, Research, AAU; Dr K Pathak, Head, Department of Agronomy; Dr S Pathak, Principal, HRS, Kahikuchi; Jayanta Malla Bujarbaruah, Natural Farmer from Nalbari; Banamali Chowdhury, Organic farmer from Mirza and Er Krishna Saikia, Technical Consultant, Tetelia Agro Organic Producers.

আয়ুশ
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা অৱাং নোংপোক্তা লৌউ-শিংউবগী চাউখৎনবা হোৎনরিবা এগ্রীপ্রিন্যুরশিংগী এক্সপার্ত কাংলুপকা উনখ্রে
27 DEC 2021 11:15AM by PIB Imphal
আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা নোংমাইজিং নুমিৎতা আসম য়াওনা, মরুওইনা অৱাং নোংপোক্কী ফার্মিং কম্ম্যুনিতীদা লৌউ-শিংউবগী চাউখৎনবা হোৎনরিবা এগ্রীপ্রিন্যুরশিং অমসুং একাদেমিসিয়ানশিংগী এক্সপার্ত কাংলুপ অমগা উনখ্রে।
এক্সপার্ত কাংলুপ অসিনা মন্ত্রীদা হান্না লৈরিবা লৌউবগী মওং অমসুং মখোয়গী ইকোনোমীগী ফিভম লোয়ন-লোয়ননা মখোয়না অকোইবগা হিংলিবা মহিংগী মতাংদা পাউদমখি। ইনওর্গানিক ফার্মিং, ওর্গানিক ফার্মিং অমসুং মহৌশাগী ওইবা ফার্মিংগা মরী লৈনবা লৌউ মখল কয়া অমা অমসুং মফম অসিগী ওইবা সস্তেনেবল ওইবা অমসুং ইকোনোমীগী ওইবা কয়া অমা খন্ন-নৈনখি। মসিদী মরু ওইবা পীখি মদুদি লৌউ-শিংউবগী থোক্লকপা অসিনা মফম অসিগী অমদি মসিগী মীয়ামগী ওইবা ইকোলোজিকেল অমসুং ইকোনোমীক্কী ওইবা অনিমক্কী তঙাইফদবা থুংহনগদবনি। তীম অসি আসম এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতী (এ.এ.য়ু.)গী ভাইস-চাঞ্চেলর দাঃ বিদ্যুত দেকানা লুচিংখি।
য়াম্না কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, মন্ত্রীনা এক্সপার্ত কাংলুপ অসিবু ওর্গানিক অমসুং মহৌশাগী ওইবা লৌউ অসিদা হেন্না খুদোং চাহন্দুনা হায়রিবা অসিনা সরকারগী তুংদা অৱাংবা থাক্তা ৱারী শান্নবা লিক্লম পরিং অমা ওইনবা খুংমাং চাউশিল্লবা রিপোর্ত অমা শেম্নবা হায়রি। রিপোর্ত অসি ওর্গানিক লোয়ন-লোয়ননা মহৌশাগী ওইবা লৌউদা শরুক য়ারিবা রাজ্য অসিগী মায় পাক্লবা এগ্রীপ্রিন্যুরশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী কম্পরেতিব একজামিনেসনগা লোয়ননা আসম এগ্রীকলচর য়ুনিভর্সিতী (এ.এ.য়ু.)গী ঙক্লৌদা শেম-শাগনি।
মফম অসিগী লেঙদবা লৌউ অসি শন্দোক্না পল্লদুনা শ্রী সোনোৱালনা হায়খি, “ঐখোয়গী লমদম অসিদা মহৈ হেন্না য়ানবা লৌরোক অমা ফংনবগীদমক মতমগা চুনরবা তেক্নোলোজী অমসুং এক্সপার্ত তেক্নিক শিজিন্নগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মখোঙদগী হৌদুনা তমজগদবনি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী থাক অমা লৈবা ঙম্নবা মতমগা চুনরবা তেক্নিক পায়খৎকদবনি। ঐখোয়গী লমদম অসিগী ইকোলোজীগী ওইবা খল ঙাক্তুনা থম্বা তঙাই মথৌ তাই অমসুং হায়রিবা অসিদা ঐখোয়গী ফার্মিং কম্ম্যুনিতীগী ইকোনোমীদা কায়হন্দনা থম্বা তাই। ঐখোয়না থাজবা লৈ মদুদি মফম অসিদগী ফার্মিং কম্ম্যুনিতীদা য়াম্না চাউনা কান্নবা ফংবগী খুদোংচাবা লৈরি অমসুং অৱাং নোংপোক শিনবা থুংনা আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রী চাউথোক্নবা মরুওইবা স্তেকহোল্দর অমা ওইরকপা য়ারি”।
কাংলুপ অসিগী অতোপ্পা মেম্বরশিং অদুদি এ.এ.য়ু., এক্সতর্নেল এজুকেসনগী, দাইরেক্তর, দাঃ পি. কে. পাথক; এ.এ.য়ু., রিসর্স, এসোসিয়েত দাইরেক্তর, দাঃ এম. সাইকিয়া; কাহিকুচি, ঐচ.আর.এস.কী প্রিন্সিপাল, দাঃ এস. পাথক; নালবারিদগী নেচুরেল ফার্মর, জয়েন্তা মল্লা বুজার্বারুৱা, মির্জাদগী ওর্গানিক ফার্মর বনামালি চৌধুরী অমসুং তেতেলিয়া এগ্রো ওর্গানিক প্রদুসরগী, তেক্নিকেল কনসল্তেন্ত ইর কৃষ্ণ সাইকিয়ানি।