NITI Aayog
NITI Aayog Releases Fourth Edition of State Health Index
Maximum annual incremental performance shown by UP, Assam and Telangana among ‘Larger States’; Mizoram & Meghalaya among ‘Smaller States’; Delhi and J&K among ‘UTs’
Health Index is an example of both competitive and cooperative federalism: VC Dr Rajiv Kumar
27 DEC 2021 3:19PM by PIB Delhi
NITI Aayog today released the fourth edition of the State Health Index for 2019–20. The report, titled “Healthy States, Progressive India”, ranks states and Union Territories on their year-on-year incremental performance in health outcomes as well as their overall status.
Round IV of the report focuses on measuring and highlighting the overall performance and incremental improvement of states and UTs over the period 2018–19 to 2019–20.
The report was released jointly by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar, CEO Amitabh Kant, Additional Secretary Dr Rakesh Sarwal, and World Bank Senior Health Specialist Sheena Chhabra. The report has been developed by NITI Aayog, with technical assistance from the World Bank, and in close consultation with the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW).
The Findings
The State Health Index is annual tool to assess the performance of states and UTs. It is a weighted composite index based on 24 indicators grouped under the domains of ‘Health Outcomes’, ‘Governance and Information’, and ‘Key Inputs/Processes’. Each domain has been assigned weights based on its importance with higher score for outcome indicators.
To ensure comparison among similar entities, the ranking is categorized as ‘Larger States’, ‘Smaller States’ and ‘Union Territories’.
Among the ‘Larger States’, in terms of annual incremental performance, Uttar Pradesh, Assam and Telangana are the top three ranking states.
Categorization of Larger States on Incremental Performance and Overall Performance
Among ‘Smaller States’, Mizoram and Meghalaya registered the maximum annual incremental progress.
Categorization of Smaller States on Incremental Performance and Overall Performance
Among UTs, Delhi, followed by Jammu and Kashmir, showed the best incremental performance.
Categorization of UTs on Incremental Performance and Overall Performance
On overall ranking based on the composite index score in 2019–20, the top-ranking states were Kerala and Tamil Nadu among the ‘Larger States’, Mizoram and Tripura among the ‘Smaller States’, and DH&DD and Chandigarh among the UTs.
The Mechanism
A robust and acceptable mechanism is used for measuring performance. Data is collected online through a portal maintained by NITI on agreed indicators. The data is then validated through an independent validation agency selected through a transparent bidding process. The validated data sheets are shared with the states for verification, followed by video conferences with the states for resolving any disagreements or disputes. The final sheets thus settled are shared with the states, and after agreement, the data is finalized and used for analysis and report-writing.
‘States are beginning to take cognizance of indices such as the State Health Index and use them in their policymaking and resource allocation. This report is an example of both competitive and cooperative federalism,’ said VC Dr Rajiv Kumar.
‘Our objective through this index is to not just look at the states’ historical performance but also their incremental performance. The index encourages healthy competition and cross-learning among States and UTs,’ said CEO Amitabh Kant.
The index is being compiled and published since 2017. The reports aim to nudge states/UTs towards building robust health systems and improving service delivery.
The importance of this annual tool is reemphasized by MoHFW’s decision to link the index to incentives under National Health Mission. This has been instrumental in shifting the focus from budget spending and inputs to outputs and outcomes.
Read the report here
Read about the detailed indicators and scores on our dashboard.
Watch the release video here.

নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা স্তেত হেল্ত ইন্দেক্সকী মরিশুবা এদিশন ফোংখ্রে
‘অচৌবা রাজ্যশিং’গী মরক্তা য়ু.পি, অসাম অমসুং তেলঙ্গনা,; ‘অপিকপা রাজ্যশিং’গী মরক্তা মিজোরাম অমসুং নাগালেন্দ; ‘য়ু.তি.শিং’গী মরক্তা দিল্লী অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা খ্বাইদগী য়াম্না এন্যুৱেল ইনক্রিমেন্তেল পর্ফোর্মেন্স উৎপা থেংনখি
হেল্থ ইন্দেক্স অসি কমপিতিতিব অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজম অনিমক্কী খুদম অমনি: ভি.সি. দা. রাজিব
27 DEC 2021 3:19PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা ঙসি ২০১৯-২০গীদমক্তা ওইবা স্তেত হেল্থ ইন্দেক্সকী মরিশুবা এদিশন ফোংখ্রে। “হেলদী স্তেতস, প্রোগ্রেসিব ইন্দিয়া” হায়না মীংথোনবা রিপোর্ত অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী হকশেলগী লমদা পুরক্লিবা অহোংবশিং অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা মখোয়গী অপুনবগী ওইবা ফিভম অদুগী মতাংদা চহি চহিগী ওইবা ইনক্রিমেন্তেল পর্ফোর্মেন্সকী মতাংদা রেঙ্ক খায়দোকই।
রিপোর্ত অদুগী মরিশুবা রাউন্দ অদুনা চহি ২০১৮-১৯দগী ২০১৯-২০ ফাওবগী মতম অসিদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মপুং ওইবা পর্ফোর্মেন্স অমসুং ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলকপা অদু ওনবা অমসুং অদুবু মশক তাকপগী মতাংদা মরু ওইনা উৎলি।
রিপোর্ত অদু নিতি আয়োগকী ভাইস চেয়রমেন, দা. রাজিব কুমার, সি.ই.ও. অমিতাব কেন্ত, এদিশনেল সেক্রেতরী দা. রাকেশ সরৱাল, অমসুং ৱার্লদ বেঙ্ক সেনিয়র হেল্থ স্পেসিয়েলিস্ত, শীনা ছাব্রাগা খুৎশম্নদুনা ফোংখিবনি। রিপোর্ত অদু নিতি আয়োগনা ৱার্লদ বেঙ্কতগী তেক্নিকেলগী ওইবা মতেংগা লোইননা, অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)গা য়াম্না চেকশিন্না তানদুনা পুথোরকখিবনি।
ফাইন্দিংশিং
স্তেত হেল্থ ইন্দেক্স হায়বসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী পার্ফোর্মেন্স অদু য়েংশিন্নবা চহিগী ওইবা খুৎলাই অমনি। মসি ‘হেল্থ আউতকমশিং’, ‘গোবর্নেন্স অমসুং ইনফোর্মেশন’, অমসুং ‘কী ইনপুতশিং/প্রোসেসশিং’গী হিরমশিং অসিগী মখাদা পুনশিল্লবা ইন্দিকেতর ২৪দা য়ুমফম ওইবা য়াম্না মরু ওইবা কমপোজিত ইন্দেক্স অমনি।
চপ মান্নবা এনতিতীশিংগী মরক্তা চাংদম্ননবা, রেঙ্কিং অসিদা ‘অচৌবা রাজ্যশিং’, ‘অপিকপা রাজ্যশিং’ অমসুং ‘য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং’ হায়না খায়দোকই।
‘অচৌবা রাজ্য’শিংগী মরক্তা, এন্যুৱেল ইনক্রিমেন্তেল পার্ফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না, উত্তর প্রদেশ, অসাম অমসুং তেলঙ্গনানা মকোক থোংবা রাজ্য অহুম ওইখি।
ইনক্রিমেন্তেল পার্ফোর্মেন্স অমসুং অপুনবগী ওইবা পার্ফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না অচৌবা রাজ্যশিংবু খায়দোকপা
‘অপিকপা রাজ্য’শিংগী মরক্তা, মিজোরাম অমসুং মেঘালয়াদা চহিগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্না এন্যুৱেল ইনক্রিমেন্তেল প্রোগ্রেস থেংনখি।
ইনক্রিমেন্তেল পার্ফোর্মেন্স অমসুং অপুনবগী ওইবা পার্ফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না অপিকপা রাজ্যশিংবু খায়দোকপা
য়ু.তি.শিংগী মরক্তা, দিল্লীগী মতুংদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা ইনক্রিমেন্তেল পর্ফোর্মেন্স খ্বাইদগী হেন্না ফনা উৎখি।
ইনক্রিমেন্তেল পার্ফোর্মেন্স অমসুং অপুনবগী ওইবা পার্ফোর্মেন্সকী মতুং ইন্না য়ু.তি.শিংবু খায়দোকপা
২০১৯-২০গী কমপোজিত ইন্দেক্স স্কোরদা য়ুমফম ওইবা অপুনবগী ওইবা রেঙ্কিংদা, খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্যশিং অদু ‘অচৌবা রাজ্য’শিংগী মরক্তা কেরলা অমসুং তামিল নাদু, ‘অপিকপা রাজ্য’শিংগী মরক্তা মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরা, অমসুং য়ু.তি.শিংগী মরক্তা দি.ঐচ. অমসুং চান্দিগর ওইখি।
মেকানিজম
পর্ফোর্মেন্স ওন্নবগীদমক্তা য়াম্না চাউবা অমসুং চৎনবা য়াবা মেকানিজম শিজিন্নৈ। দেতা অদু ময়াম্না য়ানরবা ইন্দিকেতরশিংগী মতুং ইন্না এন.আই.তি.আই.না য়েংশিনবা পোর্তেল অমগী খুত্থাংদা খোমগৎলি। হায়রিবা অসিগী মতুংদা দেতা অদু ত্রান্সপররেন্ত বিদিং প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা খনগৎলবা ইন্দিপেন্দেন্ত ওইবা ভেলিদেশন এজেন্সী অমগী খুত্থাংদা ভেলিদেত তৌই।ভেলিদেত তৌরবা দেতা শীতশিং অদু ভেরিফিকেশনগীদমক্তা রাজ্যশিং অদুগা শেয়র তৌই, মসিগী মতুংদা য়ানিংদবশিং নত্রগা য়ানদবশিং লৈরবদি, মদুদা অয়াবা অমা পুরক্নবগীদমক্তা রাজ্যশিং অদুগা ভীদিও কনফরেন্সশিং পাংথোইকই। অসুম্না অরেপ্পা অমা পুরক্লবা অরোইবা শীতশিং রাজ্যশিংদা শেয়র তৌই, অমসুং য়ানরবা মতুংদা, দেতা অদু অরোইবা ওইনা লেপ্পি অমসুং এনালিসিস তৌনবা অমসুং রিপোর্ত ইনবগীদমক্তা শিজিন্নৈ।
‘রাজ্যশিংনা ইন্দাইসেসশিং খুদম ওইনা স্তেত হেল্থ ইন্দেক্সকী মতাংদা মশক খঙবা হৌরক্লে অমসুং মখোয়গী পোলিসীমেকিং অমসুং রিসোর্স এলোকেশনদা হায়রিবশিং অসিবু শিজিন্নবা হৌরক্লে। মসিগী রিপোর্ত অসি কমপিতিতিব অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজম অনিমক্কী খুদম অমনি,’ হায়না ভি.সি. দা. রাজিবনা হায়খি।
‘মসিগী ইন্দেক্স অসিগী খুত্থাংদা পাম্লিবা ঐখোয়গী পান্দমদি রাজ্যশিং অদুগী হিস্তোরিকেল পর্ফোর্মেন্স অদু য়েংবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী ইনক্রিমেন্তেল পর্ফরোমেন্স অদুবুসু য়েংবনি। ইন্দেক্স অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মরক্তা হেলদী কমপিতিশন অমসুং ক্রোস লার্নিংবু থৌগৎলি,’ হায়না সি.ই.ও অমিতব কন্তনা হায়খি।
ইন্দেক্স অসি ২০১৭দগী কমপাইল তৌদুনা অমসুং ফোংদুনা লাক্লি। রিপোর্তশিং অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়াম্না চাউবা অফবা হেল্থ সীস্তেমশিং শেমগৎনবা অমসুং সার্বিস তৌবগী মওংদা ফগৎহন্নবা ইনোৎ হাপ্নবা পান্দম থম্লি।
মসিগী এন্যুৱেল তুল অসিগী মরু ওইবা অসি নেস্নেল হেল্থ মিশনগী মখাদা পীরিবা কান্নবশিং অদুদা মসিগী ইন্দেক্স অসি লিঙ্ক তৌনবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী ৱারেপ অদুনা অমুক্কসু হন্না খঙহনখি।
রিপোর্ত অদু অসিদা পাবীয়ু।
ইন্দিকেতরশিং অমসুং স্কোরশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিংগীদমক্তা ঐখোয়গী দাসবোর্দতা পাবীয়ু।
থোদোকখিবা ভীদিও অদু অসিদা য়েংবীয়ু।