Ministry of Mines
Year End Review – 2021 – Ministry of Mines
Mining Sector Acts and Rules Amended to Facilitate Ease of Doing Business
Mineral Exploration Norms Further Relaxed
MPs, MLAs and MLCs Included in District Mineral Foundation Fund Governing Council
Geological Survey of India handed over 152 Mineral Block Reports (G4) to State Governments
Enhanced Mining Surveillance Activity Under Satellite Based Monitoring
Joint Venture Company Khanij Bidesh India Ltd. Established
During 2020 – 2021 NALCO’s Net Profit Increased by 840 % to Rs.1299.53 Crore
28 DEC 2021 2:43PM by PIB Delhi
• Policy Initiatives
Amendment to Act & Rules
• The Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 (MMDR Act) has been amended through the Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment Act, 2021, which has been notified on 28.03.2021, for giving boost to mineral production, improving ease of doing business in the country and increasing contribution of mineral production to Gross Domestic Product (GDP). Some of the major reforms brought in the Amendment Act, 2021 are as under:
• Removed the distinction between captive and merchant mines. It allows all captive mines to sell up to 50% of the minerals produced during the year after meeting the requirement of attached plant subject to the payment of additional amount as prescribed under sixth schedule of the MMDR Act. Further, all future auctions will be without any end use restrictions.
• Resolved all pending cases under section 10A (2) (b) of the Act.
• Statutory clearances to be valid even after expiry or termination of mining lease and shall be transferred to the successful bidder in the auction.
• To ensure ease of doing business,restriction on transfer of mineral concessions are removed and now mineral concession can be transferred without any transfer charge.
• Additional amount hasto bepaid by government companies on grant of new lease or extension of lease which will ensure additional revenue to State Government.
• Central Government is empowered to conduct auction in cases where the States face challenges in conduct of auction or fail to conduct auction within prescribed time fixed in consultation with State Government. The revenue from auctions will accrue to State Government.
• Empowered the Central Government to issue directions regarding composition and utilization of funds under District Mineral Foundation (DMF). Direction to include the MPs, MLAs and MLCs in the Governing Council was issued in April, 2021.
• Simplification of exploration regime - (I) National Mineral Exploration Trust (NMET) shall be an autonomous body; (ii) Private entities may be notified under Section 4(1) of the MMDR Act for conducting exploration; (iii) Enable funding of eligible private exploration agencies from NMET; (iv) Provision for seamless PL-cum-ML (composite licence).
• In order to implement the amendments made in the MMDR Amendment Act, 2021 Ministry of Mines has notified the following Rules:
• The Minerals (Evidence of Mineral Contents) Rules, 2015 amended through the Minerals (Evidence of Mineral Contents) Amendment Rules, 2021 for simplifying the exploration norms prescribed in the rules for certain category of mineral deposits and benchmarking the MEMC Rules with globally accepted classification standards.
• Relaxation of Exploration Norms-
1. ML for limestone, iron ore and bauxite having surficial deposit can be granted at G3 level of exploration.
2. Reassessment of resources in respect of expired, terminated, surrendered or lapsed mines on the basis of available reports of exploration before auction.
3. Auction of composite licence (PL-Cum-ML) at G4 level for all minerals.
4. Definition of various stages of exploration, etc., exploration norms for different types of deposits and reporting template.
• Mineral (Auction) Rules, 2015 amended through Mineral (Auction) Third Amendment Rules, 2021. The highlights of amendments in the Rules are as follows:
• Definition of Value of Estimated Resources (VER) clarified to enable its calculation in case average sale price of any mineral is not published for any month.
• To facilitate auction of CL for minerals (other than placer deposits) whose VER cannot be assessed, but have mining potentiality.
• To provide for sale of 50% of mineral from auctioned captive mines.
• Cap on Net Worth requirement for ML – Rs. 200 Cr. and for CL – Rs. 100 Cr.
• Upfront payment – instalments changed from existing 10%, 10% and 80% to 20%, 20% and 60%.
• Time-lines added for ML for submission of 1st instalment of upfront payment and for issue of LoI by the State Government.
• Time-lines added for CL for submission of Performance Security - 15 days (extendable by further 15 days), for issue of LoI by the State Government - 15 days and execution of PL deed of CL - 1 year (extendable by further 6 months) from issue of LoI.
• The MCR, 2016 has been amended through Minerals (Other than Atomic and Hydro Carbons Energy Mineral) Concession (Fourth Amendment) Rules, 2021 on 2nd November, 2021. The highlights of amendments in the Rules are as follows:
1. New rules inserted to provide manner of sale of 50% of mineral produced from the captive leases. With this amendment, the Government has paved the way for releasing of additional minerals in the market by greater utilization of mining capacities of captive mines. The allowance for sale of prescribed quantity of mineral shall also motivate the lessees to enhance the production from the captive mines. Further, payment of additional premium amount, royalty and other statutory payments in respect of the quantity sold shall boost the revenue of the State Governments.
1. Provision added to allow disposal of overburden/ waste rock/ mineral below the threshold value, which is generated during the course of mining or beneficiation of the mineral. This will enable ease of doing business for the miners.
2. Minimum area for grant of mining lease has been revised from 5 ha. to 4 ha. For certain specific deposits, minimum 2 ha. is provided.
3. Part surrender of mining lease area allowed in all cases. Presently, part surrender was allowed only in case of non-grant of forest clearance.
4. Rules amended to allow transfer of composite licence or mining lease of all types of mine.
5. New rules inserted to provide for mutation of ML/ CL in favour legal heirs on death of the lessee or licence.
6. Interest on delayed payments revised from existing 24% to 12%.
7. Rules regarding period of mining lease granted to Government companies and their payments incorporated in the MCR, 2016.
8. Penalty provisions in the rules have been rationalized. Previously, the rules provided for penalty of imprisonment up to 2 years or fine up to 5 lakh rupees or both for violation of each and every rule irrespective of the severity of the violation. Amendment in the rules categorized the violations of the rules under the following major heads: (a) Major Violations: Penalty of imprisonment, fine or both. (b) Minor Violations: Penalty reduced. Penalty of only fine for such violations prescribed. (c) Violation of other rules has been decriminalized. These rules did not cast any significant obligation on the concession holder or any other person. Thus, violation of 49 rules has been decriminalized.
• Ministry of Mines has notified the Mineral Conservation and Development (Amendment) Rules, 2021 on 3rd November, 2021 to amend the Mineral Conservation and Development Rules, 2017 [MCDR] to provide rules regarding conservation of minerals, systematic and scientific mining, development of the mineral in the country and for the protection of environment. The highlights of amendments in the Rules are as follows:
(I) Rules prescribed that that all plans and sections related to mine shall be prepared by combination of Digital Global Positioning System (DGPS) or Total Station or by drone survey in relation to certain or all leases as may be specified by Indian Bureau of Mines (IBM).
(ii) New Rule inserted to provide for submission of digital images of mining area by lessees and Letter of Intent holders. Lessees having annual excavation plan of 1 million tonne or more or having leased area of 50 hectare or more are required to submit drone survey images of leased area and up to 100 metres outside the lease boundary every year. Other lessees to submit high resolution satellite images. This step will not only improve mine planning practices, security and safety in the mines but also ensure better supervision of mining operations.
(iii) Requirement of submitting satellite images obtained from CARTOSAT-2 satellite LISS-IV sensor on the scale of cadastral map deleted in view of the insertion of provision for submission of high resolution Georeferenced Ortho-rectified Multispectral satellite and use of drone survey as per Rule 34A.
(iv) Provision of daily return omitted to reduce compliance burden. Power of taking action against incomplete or wrong or false information in monthly or annual returns given to IBM, in addition to State Govt.
(v) Allowed engagement of a part-time mining engineer or a part-time geologist for category 'A' mines having leased area below 25 hectares. This will ease compliance burden for small miners.
(vi) In order to increase employment opportunity, diploma in mining and mine surveying granted by duly recognised institute along with a second class certificate of competency issued by the Director General of Mines Safety is added in qualification for full time Mining Engineer. Also, qualification for part time Mining Engineer added.
(vii) Provision of forfeiture of financial assurance or performance security of the lease holder added in case of non-submission of final mine closure plan within the period specified.
(viii) Amount of financial assurance increased to five lakh rupees for Category ‘A’ mines and three lakh rupees for Category ‘B’ mines from existing three and two lakh rupees, respectively.
• In addition to the above amendments, the Ministry has notified rescission of two rules, namely, Minerals (Transfer of Mining Leases Granted Otherwise than through Auction for Captive Purpose) Rules, 2016 and Mineral (Mining by Government Company), Rules, 2015. These rules had become obsolete in view of the above amendment in the MMDR Act and the MCR, 2016.
1. Exploration Initiatives
1. Geological Survey of India (GSI)
2. GSI has completed 8,577 sq. km Specialized Thematic Mapping (on 1:25,000 scale) out of 23000 sq. km target during Annual Programme 2021-22 till the end of November 2021.
1. GSI has completed 77,395.1 sq. km National Geochemical Mapping (on 1:50,000 scale) out of 240,000 sq. km target during Annual Programme 2021-22 till the end of November 2021.
2. GSI has completed 35,220 sq. km National Geophysical Mapping (on 1:50,000 scale) out of 1,00,000 sq. km target during Annual Programme 2021-22 till the end of November 2021.
3. GSI has completed preliminary marine mineral investigation for 3485 sq. km in Exclusive Economic Zone (EEZ) out of 4,000 sq. km target during Annual Programme 2021-22 till the end of November 2021.
4. GSI has been engaged in 6 programmes of National Landslide Susceptibility Mapping (NLSM on 1: 50,000 scale) during 2021-22. GSI has covered 18,640 sq. km by Landslide Susceptibility Mapping out of 35,147 sq. km target during Annual Programme 2021-22 till the end of November 2021.
5. As per the dissemination policy 2019 of GSI, all reports of mineral exploration, baseline data generation and fundamental geosciences are made available to all stakeholders through GSI portal.
6. GSI has taken up about 250 mineral exploration projects during 2021-22.
7. GSI has handed over 43 (G3/G2) reports to the State Government in 2021. Of these, 14 blocks are of limestone, 4 blocks are of base metal, 4 blocks of bauxite, 3 blocks of gluconate, 6 blocks of manganese, 6 blocks of iron ore and one each of diamond, float iron ore, flux grade dunite (MgO), magnetite, PGE and graphite & vanadium.
1. The state of Odisha has the largest contribution with 11 blocks followed by Rajasthan (6 blocks) and Jharkhand (6 blocks). The other contributing states are Madhya Pradesh- 4 blocks, Meghalaya- 3 blocks, Chhattisgarh- 3 blocks, Bihar- 3 blocks, Gujarat- 2 blocks, Tamil Nadu 2 blocks. Andhra Pradesh, Assam and Karnataka have contributed one block each.
1. GSI has also handed over 100 potential G4 stage blocks in phase I for auction as Composite Licence to the State Governments in the month of September, 2021 and 52 potential G4 stage blocks in phase II in the month of November, 2021.
(b) Mineral Exploration Corporation Limited (MECL)
During the year 2021 (Till Nov-21), MECL has submitted 39 nos. of Geological Reports of different minerals commodities e.g. Coal, Lignite, Copper, Limestone, Iron ore, Manganese, Magnesite etc. and added 10,414.36 million tonnes of resources to National Mineral Inventory out of which 17 Geological Reports have been submitted to NMET.
1. MoU has been signed with Odisha Mineral Exploration Corporation Limited (OMECL), Bhubaneshwar for carrying out detailed exploration and allied works in the state of Odisha.
2. MoU signed with Department of Mines & Geology (DMG), Rajasthan and Rajashtan State Mines and Minerals Limited (RSMML) for taking up feasibility study for solution mining of potash and pilot plant construction in Rajasthan.
3. MECL signed MoU with Central Mine Planning and Design Institute (CMPDIL), Ranchi for detailed Energy & Non-Coal exploration in CMPDIL blocks.
4. MECL signed MoU with Directorate of Mines & Geology (DGM), Goa to expedite assessment of mineral resources and take-up exploration of mineral acreage for carrying out mineral block for its auction.
5. MoU signed with Directorate of Geology and Mining (DGM), Madhya Pradesh and Madhya Pradesh State Mining Corporation Limited (MPSMCL) for carrying out exploration and allied works for Mineral Acreages in the state of Madhya Pradesh.
6. Under modernization program, MECL has taken steps on advent of Technological Innovations and adoption of advanced software and equipment etc. such as DATAMINE Studio-RM, Geovia Minex & Geo SURPAC (Dassault System, France), Arc GIS, ERDAS IMAGINE, Slimhole Geophysical logging system, Core scanner, XRF, ICP MS, ICP OES etc
7. Under strategic diversification program, to increase sustainability and profitability MECL is diversifying its activities in both areas viz. business level and corporate level diversification. MECL has been engaged as Program Manager for carrying out various activities at BGML including appointment of Consultant for its techno-commercial feasibility studies and future action plan of BGML. In addition, MECL has been engaged by Government of Rajasthan as a Program Manager to carry out feasibility study for solution mining of the Potash. Further MECL is also providing consultancy to State Government for technical support to study the feasibility of mineral block for its auction purpose. MECL has deputed nodal officers for various states and posted its geological officials in the state of Madhya Pradesh, Jharkhand, Rajasthan, Karnataka and Goa.
8. MECL is also providing geochemical analysis services as a referee agency to various State Governments, CPSEs and other agencies.
• Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi inaugurated the 5th National Conclave on Mines and Minerals-2021 in November and felicitated 149 mines obtaining five-star rating under star rating of Mines for the performance year 2017-18 to 2019-20. The Minister also handed over 52 potential mineral blocks carved out of G4 stage mineral investigations to the State Governments. This was in addition to hundred mineral blocks handed over to different state governments earlier in September this year.
• A technical session with panel discussions was conducted during the Mines and Minerals Conclave to present and discuss about the recent amendments in Mining Laws for easing the process of auctions of Mineral Blocks and mineral exploration. An online portal of Accreditation Scheme developed by Ministry of Mines through QCI-NABET for Exploration Agencies in Mineral Sector has also been launched during the Conclave.
1. Indian Bureau of Mines (IBM)
Besides IBM’s core charter of functions, i.e. carrying out various field inspections, Ore Dressing investigations, some of the major achievements are;
1. .Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs, inaugurated 5th National Conclave on Mines and Minerals-2021 on 23.11.2021 and felicitated 149 mines obtaining five star rating under star rating of Mines for the performance year 2017-18 to 2019-20.
2. Mining Surveillance System (MSS) is a satellite-based monitoring system which aims to establish a regime of responsive mineral administration by curbing instances of illegal mining activity through automatic remote sensing detection technology. Using the Mining Surveillance System, 52 major mineral triggers have been detected across the country in second phase. Out of which 45 have been verified by the State Governments and in 5 cases unauthorized mining activities have been identified. Similarly, in respect of minor minerals, 130 triggers have been generated, out of which 104 have been verified and in 9 cases unauthorized mining activities have been identified. The training programmes to State Government officers for its adoption of the MSS for minor minerals have also been done. In the third phase in 2020-21, out of the 119 triggers generated for major minerals across the States, 62 triggers have so far been verified by the State Governments and 9 cases are observed as unauthorized Mining after field verification by respective State Governments.
3. Total 164 Officers from various States participated in the training of Mining Surveillance System.
4. Under Mining Tenement System, Modules of MTS Project viz. PMKKKY, Registration and Daily Returns were already launched. Daily Return and Monthly Return are live to view and submit the returns.
1. During the current year, Average Sale Price (ASP) for Minerals up to September, 2021 and of Metals up to October, 2021 have been hosted on IBM website.
1. IBM has brought out important publications like Indian Minerals Year Book 2019 (vol. I to III), Half Yearly Bulletin on mineral Information for the period Oct.19 to Mar.20 & April 2020 to September, 2020 issues, Statistical Profiles of Minerals for the Year 2018-19 issue, Indian Mineral Industry at a Glance 2016-17 and 2017-18 issues, Bulletin on Mining Lease and Prospecting Licenses 2019 and Monthly Statistics of Mineral Production (MSMP) up to March 2020 issue to disseminate the technical data for interest of all stakeholders.
2. As part of the capacity building of human resources, conducted 8 online training courses for IBM employees through VC-NIC wherein a total 292 IBM officials participated.
1. During 2020-21, the IBM offices observed Swachhata Pakhwada during 16th-30th November 2020 in office premises as well in mining site areas, nearby villages and schools.
2. Initiatives Towards Self- Reliance in Strategic Minerals.
Khanij Bidesh India Limited (KABIL)
Under the aegis of Ministry of Mines, a Joint Venture company namely the Khanij Bidesh India Ltd. (KABIL) of NALCO, HCL & MECL has been established. With the objective to ensure mineral security of the country, KABIL is mandated to identify & acquire overseas mineral assets of critical & strategic minerals so as to ensure supply side assurance of energy minerals – primarily the critical & strategic minerals such as Lithium, Cobalt & others. Based on commissioned study and selection criteria various countries have been shortlisted for exploring the mineral asset acquisition abroad.
Engagement of KABIL is underway with select source countries such as Australia, Argentina, Bolivia and Chile etc. which are endowed with the cited critical & strategic minerals. The primary interface has been the respective Embassies & Missions of India in those countries for sharing of information with respect to prospective mineral acreages primarily with state owned organizations for taking up due diligence and investment decisions.
It is foreseen that securing supply side assurance of the critical & strategic minerals such as Lithium, Cobalt etc. to start with will offer the intended impetus to the “Atma Nirbhar Bharat” initiative of Government of India and will cater to several sectors such as e-mobility, renewable energy, medicine, aerospace, aviation, etc.
1. National Aluminium Company Limited (NALCO)
• Performance Highlights for FY 2020-21:
• Despite the adverse conditions prevailing due to Covid pandemic, NALCO’s Net Profit for FY 2020-21 has jumped by 840% to Rs.1299.53 crore compared to Rs.138 crore in FY2019-20.
• Achieved highest ever Bauxite production (73.65 Lakh tonne) since inception in FY 2020-21.
• Highest ever export metal sale of 1.92 lakh tonne achieved surpassing the previous best of 1.47 lakh tonne achieved decade back in 2009-10.
• Mining Lease deed of Utkal-D Coal block executed in March, 2021.
• Total procurement through GeM portal is Rs. 343.19 Crores in FY 2020-21, against Rs. 8.42 crores achieved in 2019-20.
• Against mandated procurement target of 25% from MSEs, NALCO achieved 30.42% of total procurement in FY 2020-21.
• Performance Highlights for FY 2021-22 (Till Nov’2021)
• The Company achieved Net Profit of Rs.1, 095 Crore during H1 FY 2021-22 against Rs.124 Crore achieved in corresponding period of previous year.
• Highest ever Aluminium cast metal production of 2,26,029 MT since inception surpassing the previous H1 highest of 2,21,208 MT in the FY 2010-11.
• Lean Slurry ash disposal system of CPP to mines void has been commissioned in July’2021. This facilitates environment friendly ash disposal.
• NALCO’s Panchpatmali Bauxite Mines was awarded 5 Star Rating by Ministry of Mines for sustainable Mining in Nov’2021.
• Alumina Refinery bagged the CII EXIM Bank Business Excellence Platinum award & Panchpatmali Bauxite Mines received the award in Gold plus category at CII National Quality Summit.
• NALCO has been granted mining lease of Utkal-E coal block over an area of 523.73 Ha by the Department of Steel & Mines, Government of Odisha on 12.04.2021.
• NALCO has bagged the Non-Ferrous Best Performance Award 2020-21 instituted by the Indian Institute of Metals (IIM), under the large scale manufacturing unit category in Nov’21.
• NALCO’s Panchpatmali Bauxite Mine has been awarded the prestigious Pollution Control Excellence Award 2021 by the State Pollution Control Board, Odisha, for effective pollution control measures and sound environment management practices.
• Major Activities taken up by the Company to help in fighting the Covid-19 Pandemic:
• NALCO contributed Rs. 7.6 crore (including one-day salary of employees amounting to Rs.2.6 crore) to PM CARES Fund. The Company also contributed one-day salary of employees amounting to Rs.2.6 crore to CM’s Relief Fund, Odisha. Total contribution toward COVID-19 relief fund is Rs. 10.2 crore.
• Funded 200 bedded exclusive COVID-19 hospital at Nabarangpur and 70 bedded SLNM College & Hospital at Koraput, Odisha.
• NALCO in convergence with Govt of Odisha, funded 150 Bedded District Covid Hospital at Angul District, Odisha.
• Set up two exclusive COVID Care Centres (50 bed each), one each at Damanjodi and Angul and one COVID Care Centre at Bhubaneswar (20 bed).
• 25,70,000 capacity (dose) Covid vaccine Refrigerated Truck, two Ventilator Ambulance and Digital x-ray machine donated to Govt. of Odisha.
• NALCO’s contribution to the commemoration of Azadi Ka Amrit Mahotsav.
• NALCO to support and build 300 smart e-class rooms in Odisha as an academic developmental initiative.
• NALCO, in association with NALCO Foundation reached out to an Old Age Home at Bhubaneswar and donated electronic utility items like refrigerator & mixer grinder, monthly ration, masks and sanitizers.
• NALCO is celebrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav by organizing a number of activities among the school children.
1. Hindustan Copper Limited (HCL)
• Physical Performance Highlights for FY 2020-21:
• Total copper metal sales of the company were 32,997 tonne in 2020-21.
• Financial Performance Highlights for FY 2020-21:
• During 2020-21, the turnover of the Company was Rs.1760.84 crore as against Rs. 803.17 crore during FY 2019-20 registering an increase of 119%. The Profit/(Loss) After Tax from continuing & discontinuing operation during FY 2020-21 was Rs 109.98 crore.
• Highlights of other Achievements:
• HCL being the first non-banking PSU to raise capital of Rs.500 Crore from the market for the ongoing capital expenditure project through QIP (qualified Institutional Placement) route in April 2021.
• HCL facilitated Govt. of India to disinvest GoI shareholding by around 6.62% through OFS (Offer For Sale) route in Sept’2021.
• HCL procured 41.12% of total procurement from MSME vendors in FY 2020-21 against the mandatory target of 25%.
• Power Purchase agreement (PPA) has been signed with party for installation of 4.5 MWp solar plant at MCP Unit.
• The Malanjkhand underground mining project has achieved important milestones i.e interconnection of north and south mines at 240 mRL & 295 mRL. This has created readiness for taking out ore production through decline from underground mines.
• HCL has signed a long-term sale agreement with a domestic primary copper producer for sale of around 60% of its total quantity of annual copper concentrate production.
• Awards & Accolades:
• DGMS, Ministry of Labour & Employment, GoI, intimated HCL about selection of National Safety Award (Mines) - 2017(Winner) & 2018 (Runner both LIFRM-type-6 category) for Kolihan Mine,
• National Safety Award (Mines) 2018 (Winner-LIFRM-type-6 category) and 2019 (Runner-LAFP -type-6 category) for Khetri Mine,
• National Safety Award (Mines)- 2020 (Runner) (LAFP- type -4 category) for Malanjkhand mine,
• Khetri mine of HCL was adjudged as five star rated mine for the year 2017-18 and the award has been given by Hon’ble Minister of Mines on 23.11.2021 in the 5th National conclave on Mines & minerals at New Delhi.
Research & Development (R&D) Initiatives
Jawaharlal Nehru Aluminium Research Development & Design Centre (JNARDDC)
1. During 2021 JNARDDC was granted one patent for novel R&D process.
Patent no. 340231 dated 02.07.2020 (Inventor – Dr Md Najar PA) for “Development of process for selective in-situ dissolution of alumina & silica bearing mineral phases in bauxite at room temperature for geo–analytical application”. The selective and self-sustained dissolution of alumina (Al2O3) and silica (SiO2) bearing mineral phases in bauxite such as gibbsite and kaolinite at room temperature enable rapid determination of the mineral constituents both at the exploration site as well laboratory with comparable accuracy. The distinguished advantage of the process is its easy flexibility and portability to remote mining sites for quick assessment of bauxite and laterite samples and need of minimum infrastructural support.
1. JNARDDC successfully upgraded its NABL accreditation from ISO/IEC 17025:2005 to ISO/IEC 17025:2017 with inclusion of new scope covering all parameters of chemical testing of chromite ore which is expected to enhance the business opportunities.
2. Setting up of Coal Characterization and Research Laboratory (CCRL) in record time (to test coke/coal samples for various parameters through proximate analysis - fixed carbon, moisture, volatile matter and ash & gross calorific value by prescribed IS/ASTM methods), acquiring NABL accreditation for CCRL (ISO/IEC 17025:2017) and substantial inflow of coal referee samples for analysis which will provide major boost to the earnings of the Centre in the times to come.
3. Developing expertise for providing end to end technology solutions (optimized die design, fabricated dies with process parameters by process integration) for small and medium enterprises for manufacturing of critical extrusion profiles. Currently, critical extrusion profiles are developed based on implicit knowledge of shop floor personnel gained on basis of hit and run trials which are not only costly but also time consuming. In order to effectively utilize the extrusion facilities, Centre is focusing on new end user applications such as profiles used in automobiles, building and construction, aerospace so that prototype can be made and demonstrated to end user industries to promote consumption.
4. Bureau of Energy Efficiency (BEE), Ministry of Power renewed the nomination of JNARDDC as a sector expert for the aluminium sector under the PAT (Perform, Achieve & Trade) Scheme in National Mission for Enhanced Energy Efficiency (NMEEE) under Climate Change Project
5. Nomination and authorization of JNARDDC by Ministry of Mines (MoM), Govt of India to carry out the functions earmarked for Metal Recycling Authority as stipulated in the “National Non-Ferrous Metal Scrap Recycling Framework 2020” (excluding statutory functions) till a regular authority is notified. JNARDDC will work under the supervision of Ministry of Mines and closely co-ordinate with MoEF & CC, CPCB/SPCB’s, Dept. of Consumer Affairs, Bureau of Indian Standards and other Stakeholders for performing various activities related to Non-Ferrous Metal (namely Al, Cu, Zn and Pb) Recycling which ensures proper guidelines for scrap handling, processing, quality, certification and environmental norms etc. A platform will be devised to bring all the stakeholders including recyclers, OEMs, scrap traders, generators etc. for reporting or registration in an organized manner under one umbrella. The Centre has initiated the activities to ensure that the desired frame work is in place and implemented.
1. National Institute of Rock Mechanics (NIRM)
NIRM Established as an R&D support and expertise to Mining Sector. NIRM deals with field and laboratory investigations, basic and applied research and solving complex problems in almost entire spectrum of Rock Mechanics and Rock Engineering related to Mining and Civil engineering activities.
1. During the period affected by Pandemic due to covid-19 NIRM had taken all efforts to complete its scientific investigations and the scientific initiatives were involved in major mines (coal and metal). NIRM through advanced geological, in-situ stress measurements, numerical modelling, excavation design, engineering geophysical investigations, advanced monitoring of underground structures and stability of excavations have provided tailor made scientific services that resulted in significant advantages in terms of time, money, safety and productivity in the civil and mining industries.
2. Engineering geophysical investigations in the old, abandoned mines areas (8 locations) in the state of Madhya Pradesh have led to mapping the old remnant huge cavity pockets that were hazardous to surface buildings including residential colonies. This prevented untoward safety incidents and environmental hazards associated with such abandoned mines.
3. The in-situ stress measurements of NIRM have vital for design and excavation of underground caverns of defence sector in Visakhapatnam. NIRM is continuing to provide its expertise for the classification and identification of suitable rock for armour rocks for ports and naval base near Visakhapatnam.
4. The 3D numerical model analysis of underground excavations in Arun 3 HEP, Nepal and Punatsangchu HEP in Bhutan identified the zones of rockmass for critical displacements and behavioural trend for more efficient design for long term stability of the underground structures.
5. For the new and upcoming units of Kudankulam nuclear power plant (KKNPP), Tamil Nadu (2 x 1000 MW) near operating units 1 and 2, NIRM technical guidance led to completion of rock excavation and about 0.14 lakhs cubic meter of hard rock was excavated safely.
1. Key scientific initiatives for various upcoming hydel and mining projects within the country and abroad are taken up to continue the scientific contribution for civil, mining and infrastructure sectors.
2. NIRM made various scientific publications in national and international journals. A large participation of NIRM scientists is scheduled for the international conference at Malaysia - on Geotechnical challenges in Mining, Tunneling & Underground structures.

ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାର୍ଷିକ ସମୀକ୍ଷା - 2021 - ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ୟବସାୟରେ ସୁଗମତା ପାଇଁ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିୟମ ସଂଶୋଧିତ
ଖଣିଜ ଉତ୍ତୋଳନ ନିୟମରେ ପୁନଶ୍ଚ କୋହଳ କରାଯାଇଛି
ଜିଲ୍ଲା ମିନେରାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା ପରିଷଦରେ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଏମଏଲସିଙ୍କୁ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି
ଭାରତୀୟ ଭୂତତ୍ତ୍ୱ ସର୍ବେକ୍ଷଣ 152 ମିନେରାଲ୍ ବ୍ଲକ୍ ରିପୋର୍ଟ (G4) କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି
ସାଟେଲାଇଟ୍ ଆଧାରିତ ମନିଟରିଂ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଖଣି ନିରୀକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ
ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନୀ ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ପରି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ 2020 - 2021 ମସିହାରେ ନାଲକୋ ର ନେଟ୍ ଲାଭ 840% ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ 1299.53 କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି
28 DEC 2021 2:43PM by PIB Bhubaneswar
ନୀତି ପଦକ୍ଷେପ
ଅଧିନିୟମ ଏବଂ ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ
- ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ (ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟାମକ) ଅଧିନିୟମ, 1957 (ଏମଏମଡିଆର ଅଧିନିୟମ) ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ (ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟାମକ) ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ, 2021 ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ 28.03.2021 ରେ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ସୁଗମ ହେବା ସହିତ ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି) ରେ ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦନର ଅବଦାନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିବ। ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ, 2021 ରେ କରାଯାଇଥିବା କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି :
- କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଓ ମର୍ଚ୍ଚାଣ୍ଟ ଖଣି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରାଯାଇଛି। ଏହା ସମସ୍ତ କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଖଣିକୁ ଏମଏମଡିଆର ଅଧିନିୟମର ଷଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣର ଦେୟ ଅନୁଯାୟୀ ସଂଲଗ୍ନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପରେ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର 50% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ସମସ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତର ନିଲାମଗୁଡ଼ିକ କୌଣସି ଶେଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା କରାଯିବ।
- ଅଧିନିୟମର ଧାରା 10A (2) (b) ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ସମାଧାନ ହୋଇଛି ।
- ଖଣି ଲିଜ୍ ଏକ୍ସପାୟାରି କିମ୍ବା ସମାପ୍ତି ପରେ ମଧ୍ୟ ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରି ବୈଧ ରହିବ ଏବଂ ନିଲାମରେ ସଫଳ ବିଡରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ।
- ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଖଣିଜ ରିହାତି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଚାର୍ଜ ବିନା ଖଣିଜ ରିହାତି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇପାରିବ।
- ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ବାରା ନୂତନ ଲିଜ୍ ପ୍ରଦାନ କିମ୍ବା ଲିଜ୍ ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ରାଜସ୍ୱ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
- ଯେଉଁଠାରେ ନିଲାମ ପରିଚାଳନାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିଲାମ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଲାମ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ନିଲାମରୁ ରାଜସ୍ୱ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମିଳିବ |
- ଜିଲ୍ଲା ମିନେରାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ (ଡିଏମ୍ଏଫ୍) ଅଧୀନରେ ପାଣ୍ଠିର ଗଠନ ଏବଂ ଉପଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପରିଚାଳନା ପରିଷଦରେ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଏମ୍.ସି.ଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଏପ୍ରିଲ୍ 2021 ରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା।
- ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସରଳୀକରଣ - (I) ନ୍ୟାସନାଲ ମିନେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ଲୋରେସନ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଏନଏମଇଟି) ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା ହେବ; (ii) ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏମଏମଡିଆର ଆକ୍ଟର ଧାରା 4 (1) ଅନୁଯାୟୀ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚିତ କରାଯାଇପାରେ। (iii) ଏନଏମଇଟିରୁ ଯୋଗ୍ୟ ବେସରକାରୀ ଉତ୍ତୋଳନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକର ପାଣ୍ଠି ସକ୍ଷମ କରିବା; (iv) ସୁଗମ ପିଏଲ-ତଥା-ଏମଏଲ୍‌ (କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ) ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା
- ଏମଏମଡିଆର ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମରେ କରାଯାଇଥିବା ସଂଶୋଧନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ, 2021 ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିମ୍ନଲିଖିତ ନିୟମକୁ ସୂଚିତ କରିଛି:
- ମିନେରାଲ୍ସ (ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରମାଣ) ନିୟମ, 2015 ମିନେରାଲ୍ସ (ମିନେରାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁର ପ୍ରମାଣ) ସଂଶୋଧନ ନିୟମ, 2021 ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି, କେତେକ ବର୍ଗର ଖଣିଜ ଜମା ପାଇଁ ନିୟମରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ନିୟମକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ଏମଇଏମସି ନିୟମକୁ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରହଣୀୟ ଶ୍ରେଣୀକରଣ ସହିତ ମାନକିକୃତ କରିବା ।
• ଉତ୍ତୋଳନ ନିୟମରେ କୋହଳ -
1. ଚୂନ ପଥର, ଲୁହାପଥର ଏବଂ ବକ୍ସାଇଟ ପାଇଁ ପୃଷ୍ଠଭାଗ ଜମା ଥିବା ଏମଏଲ୍‌ ପାଇଁ ଜି3 ସ୍ତରରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଇପାରିବ
2. ନିଲାମ ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ଅନୁସନ୍ଧାନର ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ମିଆଦ ପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମାପ୍ତ, ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କିମ୍ବା ଲାପ୍ସ ହୋଇଥିବା ଖଣିଗୁଡିକ ଉପରେ ଉତ୍ସଗୁଡିକର ପୁନଃଆକଳନ
3. ସମସ୍ତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ G4 ସ୍ତରରେ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ (ପିଏଲ୍‌-ତଥା-ଏମଏଲ୍‌) ର ନିଲାମ
4. ଉତ୍ତୋଳନର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ସଂଜ୍ଞା, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଜମା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ତୋଳନ ନିୟମ
ମିନେରାଲ୍ (ନିଲାମ) ନିୟମ, 2015 ମିନେରାଲ୍ (ନିଲାମ) ତୃତୀୟ ସଂଶୋଧନ ନିୟମ, 2021 ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୋଧିତ। ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି:
- ଆକଳିତ ସମ୍ବଳର ମୂଲ୍ୟର ସଂଜ୍ଞା (ଭିଇଆର) ଏହାର ଗଣନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯଦି କୌଣସି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ହାରାହାରି ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ କୌଣସି ମାସ ପାଇଁ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ ନାହିଁ।
- ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ସିଏଲ ର ନିଲାମକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ (ପ୍ଲେସର୍ ଜମା ବ୍ୟତୀତ) ଯାହାର ଭିଇଆର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଖଣି ସମ୍ଭାବନା ଅଛି |
- ନିଲାମ ହୋଇଥିବା କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଖଣିରୁ 50% ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଇବା |
- ଏମଏଲ୍‌ ପାଇଁ ନେଟ୍ ୱର୍ଥ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସୀମା – ଟ.200 କୋଟି ଓ ସିଏଲ୍ ପାଇଁ – ଟ.100 କୋଟି
- ଅପଫ୍ରଣ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ - କିସ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟମାନ 10%, 10% ଏବଂ 80% ରୁ 20%, 20% ଏବଂ 60% କୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି।
- ଅପ୍ ଫ୍ରଣ୍ଟ୍ ପେମେଣ୍ଟର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଦାଖଲ ପାଇଁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଲଓଆଇ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏମଏଲ୍‌ ପାଇଁ ଟାଇମ୍ ଲାଇନ୍ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
- କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସୁରକ୍ଷା ଦାଖଲ ପାଇଁ ସିଏଲ ନିମନ୍ତେ ଟାଇମ୍ ଲାଇନ୍ ଯୋଡା ଯାଇଛି - 15 ଦିନ (ଆହୁରି 15 ଦିନ ବଢ଼ାଯାଇ ପାରିବ), ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏଲଓଆଇ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ - 15 ଦିନ ଏବଂ ଏଲଓଆଇ ଜାରି ତାରିଖ ଠାରୁ ସିଏଲ ର ପିଏଲ୍‌ ଡିଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା - 1 ବର୍ଷ (ଆହୁରି 6 ମାସ ବଢ଼ା ଯାଇପାରିବ)।
ଏମସିଆର, 2016 କୁ ମିନେରାଲ୍ସ (ପରମାଣୁ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋ କାର୍ବନ୍ସ ଏନର୍ଜି ମିନେରାଲ୍ ବ୍ୟତୀତ) କନ୍‌ସେସନ (ଚତୁର୍ଥ ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ, 2021 ଅନୁସାରେ 2 ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ :
1. କ୍ୟାପିଟିଭ୍ ଲିଜରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର 50% ବିକ୍ରୟ ପଦ୍ଧତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ନିୟମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସଂଶୋଧନ ସହିତ ସରକାର କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଖଣିଗୁଡ଼ିକର ଖଣିଜ କ୍ଷମତାର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରି ବଜାରରେ ଅତିରିକ୍ତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଆଲାଉନ୍‌ସ ଲିଜଧାରୀମାନଙ୍କୁ କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଖଣିରୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ବିକ୍ରୟ ପରିମାଣ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରିମିୟମ୍ ରାଶି, ରୟାଲଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ଦ୍ବାରା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
1. ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ଓଭର ବର୍ଡନ/ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ / ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ନିଷ୍କାସନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗାଣ, ଯାହା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କିମ୍ବା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଲାଭ ସମୟରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ | ଏହା ଖଣି ମାଲିକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିବ।
2. ଖଣି ଲିଜ୍ ମଞ୍ଜୁର ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର 5 ହେକ୍ଟରରୁ 4 ହେକ୍ଟରକୁ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି। କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜମା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ 2 ହେକ୍ଟର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
3. ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖଣି ଲିଜ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଂଶିକ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, କେବଳ ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ ନଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଂଶିକ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
4. ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ କିମ୍ବା ଖଣି ଲିଜ୍ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ନିୟମ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି।
5. ଲିଜଧାରୀ କିମ୍ବା ଲାଇସେନ୍ସର ମୃତ୍ୟୁ ଉପରେ ଆଇନଗତ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ଏମଏଲ୍‌ / ସିଏଲ୍ ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ନୂତନ ନିୟମ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି।
6. ବିଳମ୍ବିତ ଦେୟ ଉପରେ ସୁଧ ବିଦ୍ୟମାନ 24% ରୁ 12% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି।
7. ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଖଣି ଲିଜ୍ ଅବଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦେୟ ଏମସିଆର, 2016 ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
8. ନିୟମରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ନିୟମଗୁଡିକ 2 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜେଲ ଦଣ୍ଡ କିମ୍ବା 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋରିମାନା କିମ୍ବା ଉଭୟ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଉଲ୍ଲଂଘନର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମୁଖ୍ୟ ହେଡ୍‌ ଗୁଡିକ ଅଧୀନରେ ନିୟମର ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କରିଛି : (କ) ମୁଖ୍ୟ ଉଲ୍ଲଂଘନ: ଜେଲ ଦଣ୍ଡ, ଜରିମାନା କିମ୍ବା ଉଭୟ | (ଖ) ସାମାନ୍ୟ ଉଲ୍ଲଂଘନ: ଦଣ୍ଡ ହ୍ରାସ | ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ କେବଳ ଜରିମାନା | (ଗ) ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିୟମର ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଅପରାଧୀକୃତ କରାଯାଇଛି | ଏହି ନିୟମଗୁଡିକ କନସେସନ ଧାରକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପରେ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ। ତେଣୁ, 49 ନିୟମର ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଅଣଅପରାଧୀକରଣ କରାଯାଇଛି |
ଖଣିଜ ସଂରକ୍ଷଣ, ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଖଣି, ବିକାଶର ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଖଣିଜ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିକାଶ ନିୟମ, 2017 [ଏମସିଡିଆର] ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖଣିଜ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିକାଶ (ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ, 2021 କୁ 3 ନଭେମ୍ବର, 2021 ରେ ସୂଚିତ କରିଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ଦେଶରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ। ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି :
(I) ନିୟମାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଖଣି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ ବିଭାଗ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ପୋଜିସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଡିଜିପିଏସ୍) କିମ୍ବା ଟୋଟାଲ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ର ମିଶ୍ରଣ ଦ୍ୱାରା କିମ୍ବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କିମ୍ବା ସମସ୍ତ ଲିଜ୍ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ଯେପରି ଇଣ୍ଡିଆନ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ମାଇନ୍ସ (ଆଇବିଏମ୍) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇପାରେ |
(ii) ଲିଜଧାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଖଣି ଅଞ୍ଚଳର ଡିଜିଟାଲ୍ ଚିତ୍ର ଦାଖଲ ପାଇଁ ନୂତନ ନିୟମ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ଆଗ୍ରହର ପରିପ୍ରକାଶକୁ ଲିଜଧାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦାଖଲ କରାଯିବ। ବାର୍ଷିକ ଖନନ ଯୋଜନା 1 ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ କିମ୍ବା ତାଠାରୁ ଅଧିକ କିମ୍ବା 50 ହେକ୍ଟର କିମ୍ବା ତାଠାରୁ ଅଧିକ ଜମି ଲିଜ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଲିଜ୍ ଅଞ୍ଚଳର ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ଚିତ୍ର ଏବଂ ଲିଜ୍ ସୀମା ବାହାରେ 100 ମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଦାଖଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅନ୍ୟ ଲିଜଧାରୀମାନେ ଉଚ୍ଚ ରେଜୋଲ୍ୟୁସନ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଇମେଜ୍ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଖଣି ଯୋଜନା ପ୍ରଣାଳୀ, ଖଣିରେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟର ଉନ୍ନତ ତଦାରଖକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ|
(iii) କାର୍ଟୋସାଟ-2 ସାଟେଲାଇଟ୍ LISS-IV ସେନସରରୁ କ୍ୟାଡ୍ରାଲ୍ ମାନଚିତ୍ରର ସ୍କେଲରେ ପ୍ରାପ୍ତ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଇମେଜ୍ ଦାଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା, ନିୟମ 34A ଅନୁଯାୟୀ ଉଚ୍ଚ ରେଜୋଲୁସନ୍ ଜିଓରେଫରେନ୍‌ସଡ୍ ଅର୍ଥୋ-ରେକ୍ଟିଫାଏଡ୍ ମଲ୍‌ଟି ସ୍ପେକଟରାଲ୍ ଉପଗ୍ରହ ଦାଖଲ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦାଖଲକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଡିଲିଟ୍ ହୋଇଛି।
(iv) ଅନୁପାଳନ ଭାର କମାଇବା ପାଇଁ ଦୈନିକ ଫେରସ୍ତର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଆଇବିଏମ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ମାସିକ କିମ୍ବା ବାର୍ଷିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣରେ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କିମ୍ବା ଭୁଲ କିମ୍ବା ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଗ୍ରହଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
(v) 25 ହେକ୍ଟରରୁ କମ୍ ଲିଜ୍ ଥିବା ବର୍ଗ 'ଏ' ଖଣି ପାଇଁ ପାର୍ଟ ଟାଇମ୍ ଖଣି ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ପାର୍ଟ ଟାଇମ୍ ଜିଓଲୋଜିଷ୍ଟଙ୍କ ନିୟୋଜନକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଛୋଟ ଖଣି ମାଲିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଭାରକୁ ସହଜ କରିବ।
(vi) ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଖଣି ଏବଂ ଖଣି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଡିପ୍ଲୋମା, ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦ୍ବିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସହିତ ଖଣି ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଦ୍ବାରା ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ଖଣି ଇଞ୍ଜିନିୟର ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ପାର୍ଟ ଟାଇମ୍ ମାଇନିଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି ।
(vii) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଖଣି ବନ୍ଦ ଯୋଜନା ଦାଖଲ ନକରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିଜ୍ ଧାରକଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ନିଶ୍ଚିତତା କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ନିରାପତ୍ତାକୁ ବର୍ଜନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
(viii) ବର୍ଗ ଏ ଖଣି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଆଶ୍ବାସନା ପରିମାଣକୁ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷକୁ ଓ ବର୍ଗ ବି ଖଣି ପାଇଁ ତିନି ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଯଥାକ୍ରମେ ତିନି ଓ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ରହିଥିଲା।
ଉପରୋକ୍ତ ସଂଶୋଧନ ବ୍ୟତୀତ, ମିନେରାଲ୍ସ (କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ନିଲାମ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟଥା ମାଇନ୍ସ ଲିଜ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର) ନିୟମ, 2016 ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ (ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଖଣି), ନିୟମ, 2015 ର ଦୁଇଟି ନିୟମକୁ ବାତିଲ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚିତ କରିଛି | ଏମଏମଡିଆର ଆକ୍ଟ ଏବଂ ଏମସିଆର , 2016 ରେ ଉପରୋକ୍ତ ସଂଶୋଧନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଇଥିଲା |
1. ଅନୁସନ୍ଧାନ ପଦକ୍ଷେପ
2. ଭାରତର ଭୂତତ୍ତ୍ବ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଜିଏସଆଇ)
3. ଜିଏସଆଇ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 23000 ବର୍ଗ କିମି ଟାର୍ଗେଟରୁ 8,577 ବର୍ଗ କିମି ସ୍ପେଶାଲିଷ୍ଟ ଥିମେଟିକ୍ ମ୍ୟାପିଂ (1: 25,000 ସ୍କେଲରେ) ସମାପ୍ତ କରିଛି।
4. ଜିଏସଆଇ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 240,000 ବର୍ଗ କିମି ଟାର୍ଗେଟରୁ 77,395.1 ବର୍ଗ କିମି ଜାତୀୟ ଜିଓ କେମିକାଲ୍ ମ୍ୟାପିଂ (1: 50,000 ସ୍କେଲରେ) ସମାପ୍ତ କରିଛି |
3. ଜିଏସଆଇ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1,00,000 ବର୍ଗ କିମି ଟାର୍ଗେଟରୁ 35,220 ବର୍ଗ କିମି ଜାତୀୟ ଜିଓଫିଜିକାଲ୍ ମ୍ୟାପିଂ (1: 50,000 ସ୍କେଲରେ) ସମାପ୍ତ କରିଛି |
4. ଜିଏସଆଇ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 4,000 ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଲକ୍ଷ୍ୟରୁ ଏକ୍ସକ୍ଲୁସିଭ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଜୋନ୍ (ଇଇଜେଡ୍‌) ରେ 3485 ବର୍ଗ କିମି ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମାପ୍ତ କରିଛି |
5. ଜିଏସଆଇ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍ଲାଇଡ୍ ସସେପ୍ଟିବିଲିଟି ମ୍ୟାପିଙ୍ଗ୍ (1: 50,000 ସ୍କେଲରେ ଏନଏଲଏସଏମ) ର 6 ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍ଲାଇଡ୍ ସସେପ୍ଟିବିଲିଟି ମ୍ୟାପିଙ୍ଗ୍ ଦ୍ୱାରା ଜିଏସଆଇ 35417 ବର୍ଗ କିମି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ 18,640 ବର୍ଗ କିମି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
6. ଜିଏସଆଇ ର ପ୍ରସାରଣ ନୀତି 2019 ଅନୁଯାୟୀ, ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ବେସ୍ ଲାଇନ୍ ଡାଟା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୌଳିକ ଭୂବିଜ୍ଞାନର ସମସ୍ତ ରିପୋର୍ଟ GSI ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ।
7. ଜିଏସଆଇ 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 250 ଖଣିଜ ଉତ୍ତୋଳନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି |
8. ଜିଏସଆଇ 2021 ମସିହାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ 43 (G3 / G2) ରିପୋର୍ଟ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି | ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 14 ଟି ବ୍ଲକ୍ ଚୂନ ପଥରର, 4 ଟି ବ୍ଲକ୍ ବେସ୍ ଧାତୁର, 4 ଟି ବ୍ଲକ୍ ବକ୍ସାଇଟ୍, 3 ଟି ବ୍ଲକ୍ ଗ୍ଲୁକୋନାଟ୍, 6 ଟି ବ୍ଲକ୍ ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ , 6 ଟି ବ୍ଲକ୍ ଲୁହାପଥର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ହୀରା, ଭାସମାନ ଲୁହାପଥର, ଫ୍ଲକ୍ସ ଗ୍ରେଡ୍ ଡ୍ୟୁନିଟ୍ (MgO), ମ୍ୟାଗ୍ନେଟାଇଟ୍, ପିଜିଇ ଏବଂ ଗ୍ରାଫାଇଟ୍ ଏବଂ ଭାନାଡିୟମ୍ ର ରହିଛି।
9. ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟର 11 ଟି ବ୍ଲକ୍ ସହିତ ସର୍ବାଧିକ ଅବଦାନ ରହିଛି। ଏହାପରେ ରହିଛି ରାଜସ୍ଥାନ ( 6 ଟି ବ୍ଲକ) ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ (6 ଟି ବ୍ଲକ)। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗଦାନକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ- 4 ଟି ବ୍ଲକ, ମେଘାଳୟ 3 ଟି ବ୍ଲକ, ଛତିଶଗଡ 3 ଟି ବ୍ଲକ, ବିହାର- 3 ଟି ବ୍ଲକ, ଗୁଜୁରାଟ 2 ଟି ବ୍ଲକ, ତାମିଲନାଡୁ 2 ଟି ବ୍ଲକ। ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୋଟିଏ ବ୍ଲକରେ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
10. ଜିଏସଆଇ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021 ରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ ଭାବରେ ନିଲାମ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 100 ଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଜି4 ଷ୍ଟେଜ୍ ବ୍ଲକ୍ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 52 ଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଜି4 ଷ୍ଟେଜ୍ ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି |
(ଖ) ମିନେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ଲୋର୍ସନ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମଇସିଏଲ)
2021 ମସିହାରେ (ନଭେମ୍ବର 21 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ), ଏମଇସିଏଲ୍‌ 39 ଟି ବିଭିନ୍ନ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଜିଓଲୋଜିକାଲ୍ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିଛି ଯଥା କୋଇଲା, ଲିଗ୍ନାଇଟ୍, ତମ୍ବା, ଚୂନ ପଥର, ଲୁହାପଥର, ମାଙ୍ଗାନିଜ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସାଇଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ 10,414.36 ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ସମ୍ବଳ ଯୋଗ କରିଛି ଯେଉଁଥିରୁ ଏନଏମଇଟି ରେ 17 ଟି ଜିଓଲୋଜିକାଲ୍ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି।
2. ଓଡିଶା ମିନେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ଲୋରେସନ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଓଏମଇସିଏଲ୍‌), ଭୁବନେଶ୍ୱର ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଉତ୍ତୋଳନ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି |
3. ରାଜସ୍ଥାନରେ ପଟାଶ ଖନନ ଏବଂ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ମାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଜିଓଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିଏମଜି), ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଷ୍ଟେଟ ମାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ମିନେରାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆରଏସଏମଏମଏଲ୍‌) ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି |
4. ସିଏମପିଡିଆଇଏଲ୍‌ ବ୍ଲକରେ ବିସ୍ତୃତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅଣ-କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ପାଇଁ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ମାଇନ୍ ପ୍ଲାନିଂ ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ସିଏମପିଡିଆଇଏଲ୍‌), ରାଞ୍ଚି ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର ହୋଇଛି।
5. ଖଣିଜ ସମ୍ପଦର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ନିଲାମ ପାଇଁ ଖଣିଜ ଜମିର ଉତ୍ତୋଳନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ଡାଇରେକ୍ଟୋରେଟ୍ ଅଫ୍ ମାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଜିଓଲୋଜି (ଡିଜିଏମ୍) ସହିତ ଗୋଆ ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି।
6. ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମିନେରାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଜିଓଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ମାଇନିଂ (ଡିଜିଏମ୍), ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟ ଖଣି ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମପିଏସଏମସିଏଲ୍‌) ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
7. ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ଏମଇସିଏଲ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇନୋଭେସନ୍ସ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଫ୍ଟୱେୟାର ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଇତ୍ୟାଦି ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଯେପରିକି ଡାଟାମାଇନ୍ ଷ୍ଟୁଡିଓ-ଆରଏମ, ଜିଓଭିଆ ମାନେକ୍ସ ଏବଂ ଜିଓ ସୁରପାକ୍ (ଡାସାଲ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ, ଫ୍ରାନ୍ସ), ଆର୍କ ଜିଆଇଏସ, ଏରଡାସ୍ ଇମାଜିନ, ସିମହୋଲ୍‌ ଜିଓଫିଜିକାଲ୍ ଲଗିଂ ସିଷ୍ଟମ୍, କୋର୍ ସ୍କାନର୍, ଏକ୍ସଆରଏଫ୍, ଆଇସିପି ଏମଏସ୍‌, ଆଇସିପି ଓଇଏସ୍ ଇତ୍ୟାଦି।
8. କୌଶଳଗତ ବିବିଧକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବ୍ୟାପକ କରୁଛି। ବ୍ୟବସାୟ ସ୍ତର ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସ୍ତରର ବିବିଧକରଣ ସହିତ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ଏହାର ଟେକ୍ନୋ-ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ବିଜିଏମଏଲ ର ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଇଁ ବିଜିଏମଏଲ ରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ମ୍ୟାନେଜର ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି | ଏଥିସହ, ପଟାସର ସମାଧାନ ଖଣି ପାଇଁ ଫିଜିବିଲିଟି ଷ୍ଟଡି କରିବା ପାଇଁ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ମ୍ୟାନେଜର ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି | ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିଲାମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏମଇସିଏଲ୍‌ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛି ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ରାଜସ୍ଥାନ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଗୋଆରେ ଏହାର ଭୌଗୋଳିକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛି।
9. ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ସିପିଏସ୍ଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ରେଫରି ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ଏମଇସିଏଲ୍‌ ଜିଓ କେମିକାଲ୍ ଆନାଲିସିସ୍ ସେବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା, ଖଣି ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ନଭେମ୍ବରରେ ମାଇନ୍ସ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ -2021 ରେ ପଞ୍ଚମ ଜାତୀୟ କନକ୍ଲେଭକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ 2017-18 ରୁ 2019-20 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମାଇନ୍ସର ଷ୍ଟାର ରେଟିଂ ଅଧୀନରେ 149 ଖଣିକୁ ପାଞ୍ଚ ତାରକା ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଜି4 ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ 52 ଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଖଣିଜ ବ୍ଲକକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ଏକ ଶହ ମିନେରାଲ୍ ବ୍ଲକ୍ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ମିନେରାଲ୍ ବ୍ଲକ୍ ର ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଖଣି ଆଇନରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂଶୋଧନ ବିଷୟରେ ଉପସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ମାଇନ୍ସ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ କନକ୍ଲେଭ ସମୟରେ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ସହିତ ଏକ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ କରାଯାଇଥିଲା। କନକ୍ଲେଭ ସମୟରେ ମିନେରାଲ୍ ସେକ୍ଟରରେ ଉତ୍ତୋଳନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ ପାଇଁ କ୍ୟୁସିଆଇ-ଏନଏବିଇଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସ୍ୱୀକୃତି ଯୋଜନାର ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି।
ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ମାଇନ୍ସ (ଆଇବିଏମ୍)
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଇବିଏମ୍ ର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୂଳ ଚାର୍ଟର୍, ଯଥା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଯାଞ୍ଚ, ଓର ଡ୍ରେସିଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ସହିତ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ହେଉଛି;
1. କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା, ଖଣି ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ 23.11.2021 ରେ ମାଇନ୍ସ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ -2021 ରେ 5ମ ଜାତୀୟ କନକ୍ଲେଭ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବର୍ଷ 2017-18 ରୁ 2019-20 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖଣିର ଷ୍ଟାର ରେଟିଂ ଅଧୀନରେ 149 ଖଣିକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଛନ୍ତି।
2. ମାଇନିଂ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଏମଏସଏସ) ହେଉଛି ଏକ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ଯାହା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ବେଆଇନ ଖଣି କାରବାରର ବିଷୟକୁ ରୋକିବା ଦ୍ୱାରା ଖଣିଜ ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ସୁଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ମାଇନିଂ ସର୍ଭେଲାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ବ୍ୟବହାର କରି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶରେ 52 ଟି ପ୍ରମୁଖ ମିନେରାଲ୍ ଟ୍ରିଗର ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 45 ଟି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 5 ଟି ମାମଲାରେ ଅନଧିକୃତ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ସେହିଭଳି, କ୍ଷୁଦ୍ର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ 130 ଟି ଟ୍ରିଗର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 104 ଟି ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 9 ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନଧିକୃତ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଛୋଟ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ଏମଏସଏସ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। 2020-21 ମସିହାରେ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦିତ 119 ଟି ଟ୍ରିଗର ମଧ୍ୟରୁ 62 ଟି ଟ୍ରିଗର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 9 ଟି ମାମଲା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା କ୍ଷେତ୍ର ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଅନଧିକୃତ ଖଣି ଭାବରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇଛି।
3. ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ମୋଟ 164 ଅଧିକାରୀ ମାଇନିଂ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମର ତାଲିମରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ |
4. ମାଇନିଂ ଟେନମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ ଅଧୀନରେ, ଏମଟିଏସ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟର ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଯଥା ପିଏମକେକେକେୱାଇ, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ଦୈନିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦେଖିବା ଏବଂ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଦୈନିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମାସିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଲାଇଭ୍ ରହିଛି।
5. ଚଳିତ ବର୍ଷ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ହାରାହାରି ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ (ଏଏସପି) ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଧାତୁଗୁଡ଼ିକର ଆଇବିଏମ୍ ୱେବସାଇଟରେ ହୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି।
6. ଆଇବିଏମ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମିନେରାଲ୍ସ ଇୟର ବୁକ୍ 2019 (ଭଲ୍ୟୁମ୍ I ରୁ III), ଅକ୍ଟୋବର 19 ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 20 ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ୍ 2020 ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2020 ସଂସ୍କରଣ, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ପରି ଖଣିଜ ସୂଚନା ଉପରେ ଅର୍ଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକ ବୁଲେଟିନ୍ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ 2018-19 ସଂସ୍କରଣ ପାଇଁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍, 2016-17 ଏବଂ 2017-18 ସଂସ୍କରଣ ଭାରତୀୟ ଖଣିଜ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଖଣି ଲିଜ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋସପେକ୍ଟିଂ ଲାଇସେନ୍ସ ବୁଲେଟିନ୍ 2019 ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନର ମାସିକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ (ଏମଏସଏମପି) ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଷୟିକ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
7. ମାନବ ସମ୍ବଳର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭିସି-ଏନଆଇସି ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇବିଏମ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ 8 ଟି ଅନଲାଇନଇନ୍ ଟ୍ରେନିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ସମୁଦାୟ 292 ଆଇବିଏମ୍ ଅଧିକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
8. 2020-21 ମଧ୍ୟରେ, ଆଇବିଏମ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ 16 ରୁ 30 ନଭେମ୍ବର 2020 ମଧ୍ୟରେ ଅଫିସ୍ ପରିସର ତଥା ଖଣି ସ୍ଥାନ ଅଞ୍ଚଳରେ, ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ପକ୍ଷ ପାଳନ କରିଥିଲେ।
9. ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ମିନେରାଲ୍ସରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (କେଏବିଆଇଏଲ୍‌)
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତତ୍ତ୍ବାବଧାନରେ ନାଲକୋ, ଖଣିଜ ବିଦେଶ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (କେଏବିଆଇଏଲ୍‌) ର ଏକ ମିଳିତ ଭେଞ୍ଚର କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ଖଣିଜ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, କେଏବିଆଇଏଲ୍‌ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା କୌଶଳଗତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବିଦେଶୀ ଖଣିଜ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ହାସଲ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଛି ଯାହା ଦ୍ବାରା ଶକ୍ତି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତତା ନିଶ୍ଚିତ ହେବ - ମୁଖ୍ୟତଃ ଲିଥିୟମ୍, କୋବାଲ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା କୌଶଳଗତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ । କରାଯାଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଚୟନ ଉପରେ ଆଧାର କରି ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଅଧିଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସର୍ଟଲିଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି।
କେଏବିଆଇଏଲ୍‌ ବଛା ବଛା ଦେଶରେ ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା, ବୋଲିଭିଆ ଏବଂ ଚିଲି ଇତ୍ୟାଦି ଯେଉଁ ଗୁଡ଼ିକ କୌଶଳଗତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ସମୃଦ୍ଧ| ପ୍ରାଥମିକ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ଭାରତର ମିଶନ୍, ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଖଣି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯତ୍ନଶୀଳତା ଏବଂ ବିନିଯୋଗ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଏହା ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଲିଥିୟମ୍, କୋବାଲ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦି ଜଟିଳ ତଥା କୌଶଳଗତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଯୋଗାଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ “ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ” ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଇ-ମୋବିଲିଟି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ଯଥା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଔଷଧ, ଏରୋସ୍ପେସ୍, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇତ୍ୟାଦି |
1. ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଆଲୁମିନିୟମ୍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ନାଲକୋ)
- 2020-21 ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ହାଇଲାଇଟ୍:
- କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ହେତୁ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ 2020-21 ପାଇଁ ନାଲକୋର ର ନେଟ ଲାଭ 840% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 1299.53 କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯାହାକି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2019-20 ରେ ଟ.138 କୋଟି ରହିଥିଲା।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ଆରମ୍ଭରୁ ସର୍ବାଧିକ ବକ୍ସାଇଟ୍ ଉତ୍ପାଦନ (73.65 ଲକ୍ଷ ଟନ୍) ହାସଲ କରିଛି।
- 1.92 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ର ସର୍ବାଧିକ ଧାତୁ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି। 200-10 ରେ ସର୍ବାଧିକ 1.47 ଲକ୍ଷ ଟନ ରପ୍ତାନୀ ରେକର୍ଡ଼କୁ ଏହା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
- ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ରେ ଉତ୍କଳ-ଡି କୋଇଲା ବ୍ଲକର ମାଇନିଂ ଲିଜ୍ ଡିଡକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
- ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଜରିଆରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ରେ ସମୁଦାୟ 343.19 କୋଟିର ଅଧିଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି 2019-20 ରେ 8.42 କୋଟି ରହିଥିଲା।
- ଏମଏସଇ ରୁ 25% ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କ୍ରୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ, ନାଲକୋ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ରେ ମୋଟ କ୍ରୟର 30.42% ହାସଲ କରିଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମୁଖ୍ୟାଂଶ (ନଭେମ୍ବର 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ରେ କମ୍ପାନୀ ଟ.1095 କୋଟିର ନେଟ୍ ଲାଭ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ସମାନ ଅବଧିରେ 124 କୋଟି ରହିଥିଲା।
- ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭରୁ ସର୍ବାଧିକ ଆଲୁମିନିୟମ କାଷ୍ଟ ମେଟାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ 226029 ଏମଟି ଯାହାକି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ର ସର୍ବାଧିକ 221208 ଏମଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
- ସିପିପି ରୁ ଖଣିକୁ ଲିନ୍ ସ୍ଲରି ପାଉଁଶ ନିଷ୍କାସନକୁ 2021 ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପାଉଁଶ ନିଷ୍କାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ |
- ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ଉନ୍ନତ ଖଣି ଭାବରେ ନାଲକୋର ର ପଞ୍ଚପାଟମାଳି ବକ୍ସାଇଟ୍ ଖଣିକୁ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା 5 ତାରକା ମୂଲ୍ୟାୟନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
- ଆଲୁମିନା ରିଫାଇନାରୀ ସିଆଇଆଇ ଏକ୍ସିମ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିଜନେସ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ ପ୍ଲାଟିନମ୍ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛି ଓ ପଞ୍ଚପଟମାଳି ବକ୍ସାଇଟ ଖଣି ସିଆଇଆଇ ନ୍ୟାସନାଲ୍ କ୍ବାଲିଟି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗୋଲ୍‌ଡ ପ୍ଲସ ବର୍ଗରେ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
- 12.04.2021 ରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ଖଣି ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା 523.73 ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳର ଉତ୍କଳ-ଇ କୋଇଲା ବ୍ଲକକୁ ନାଲକୋ ଖଣିକୁ ଲିଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
- ନଭେମ୍ବର 21 ରେ ନାଲକୋ ବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଟାଲ୍ (ଆଇଆଇଏମ) ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନଜନକ ନନ୍-ଫେରସ୍ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୁରସ୍କାର 2020-21 ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
- ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ପରିବେଶ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ନାଲକୋର ପଞ୍ଚପଟମାଳି ବକ୍ସାଇଟ୍ ଖଣିକୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉତ୍କର୍ଷତା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ସହିତ ଲଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ :
- ନାଲକୋ ପିଏମ କେୟାର ଫଣ୍ଡକୁ 7.6 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି (ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଦିନର ବେତନ ଯାହା ହେଉଛି 2.6 କୋଟି ଟଙ୍କା)। କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ଏହାର କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଦିନର ବେତନ 2.6 କୋଟି ଟଙ୍କା କୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରିଲିଫ ପାଣ୍ଠିକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। କୋଭିଡ୍ ରିଲିଫ ଫଣ୍ଡକୁ ସମୁଦାୟ ଟ.10.2 କୋଟି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
- ନବରଙ୍ଗପୁର ଠାରେ 200 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କୋଭିଡ୍ -19 ହସପିଟାଲ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଓ କୋରାପୁଟ ଠାରେ 70 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏସଏଲଏନଏମ କଲେଜ୍ ଓ ହସପିଟାଲ୍ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
- ନାଲକୋ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଓଡ଼ିଶାର ଅନୁଗୁଳ ଠାରେ 150 ଶର୍ଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଜିଲ୍ଲା କୋଭିଡ ହସପିଟାଲ୍ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
- ଦୁଇଟି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କୋଭିଡ୍ କେୟାର ସେଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଦାମନଯୋଡ଼ି ଓ ଅନୁଗୁଳ ଠାରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ (50 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ) ଓ ଭୁବନେଶ୍ବର ଠାରେ ଗୋଟିଏ କୋଭିଡ୍ କେୟାର ସେଣ୍ଟର (20 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ) ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
- 25,70,000 କ୍ଷମତା (ଡୋଜ୍) କୋଭିଡ୍ ଟିକା ରେଫ୍ରିଜରେଟେଡ୍ ଟ୍ରକ୍, ଦୁଇଟି ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏକ୍ସ-ରେ ମେସିନ୍ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ନାଲକୋର ଅବଦାନ
- ଏକ ଶିକ୍ଷା ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ନାଲକୋ ଓଡିଶାରେ 300 ସ୍ମାର୍ଟ ଇ-କ୍ଲାସ କୋଠରୀକୁ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ
- ନାଲକୋ, ନାଲକୋ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଓଲ୍‌ଡ ଏଜ୍ ହୋମକୁ ରେଫ୍ରିଜରେଟର ଏବଂ ମିକ୍ସର୍ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡର୍, ମାସିକ ରାସନ, ମାସ୍କ ଏବଂ ସାନିଟାଇଜର ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଦାନ କରିଛି।
- ନାଲକୋ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଆୟୋଜନ କରି ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି |
1. ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ କପର ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚସିଏଲ୍‌)
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମୁଖ୍ୟାଂଶ
2020-21 ରେ କମ୍ପାନୀର ମୋଟ ତମ୍ବା ଧାତୁ ବିକ୍ରି 32,997 ଟନ୍ ରହିଥିଲା।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ହାଇଲାଇଟ୍:
- 2020-21 ରେ କମ୍ପାନୀର କାରବାର 1780.84 କୋଟି ରହିଥିଲା ଓ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2019-20 ରେ ଏହା ଟ.803.17 କୋଟି ରହିଥିଲା ଯାହାକି 119% ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅଟେ। ଟିକସ ପରେ ଲାଭ/ (କ୍ଷତି) ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ରେ ଟ.109.98 କୋଟି ରହିଛି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଫଳତାର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ :
- ଏଚସିଏଲ୍‌ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଅଣ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ପିଏସୟୁ ଯାହାକି ଏପ୍ରିଲ୍ 2021 ରେ କ୍ୟୁଆଇପି (ଯୋଗ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ୍) ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲୁଥିବା ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବଜାରରୁ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ପୁଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରିଛି।
- ଏଚସିଏଲ୍‌ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021 ରେ ଓଏଫଏସ (ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଅଫର) ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶଧନ ପ୍ରାୟ 6.62% ବିନିବେଶ କରିଛି।
- 25% ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିପକ୍ଷରେ ଏଚସିଏଲ୍‌ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ରେ ଏମଏସଏମଇ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଠାରୁ ମୋଟ କ୍ରୟର 41.12% କୁ କ୍ରୟ କରିଛି।
- ଏମସିପି ୟୁନିଟରେ 4.5 ମେଗାୱାଟ ସୌର କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପାର୍ଟି ସହିତ ପାୱାର କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି (ପିପିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
- ମଲଞ୍ଜଖଣ୍ଡ ଭୂତଳ ଖଣି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ଯଥା ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଖଣିର ଆନ୍ତ ସଂଯୋଗ 240 ଏମଆରଏଲ୍‌ ଏବଂ 295 ଏମଆରଏଲରେ।
- ଏଚସିଏଲ୍‌ ଏକ ଘରୋଇ ତମ୍ବା ଉତ୍ପାଦକ ସହିତ ବାର୍ଷିକ ତମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାୟ 60% ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିକ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି |
ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା:
- ଡିଜିଏମଏସ୍, ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର, ଏଚସିଏଲଙ୍କୁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସେଫ୍‌ଟି ପୁରସ୍କାର (ମାଇନ୍ସ) -2017 (ବିଜେତା) ସମ୍ପର୍କରେ ତଥା 2018 ରେ କୋଲିହାନ ଖଣି ପାଇଁ (ଉଭୟ ଏଲଆଇଏଫଆରଏମ୍ ଟାଇଫ୍-6 ବର୍ଗ ପାଇଁ) ରନର ଭାବରେ ସୂଚୀତ କରିଛନ୍ତି।
- ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପୁରସ୍କାର (ଖଣି) 2018 (ବିଜେତା- ଏଲଆଇଏଫଆରଏମ୍ ଟାଇପ୍ 6 ବର୍ଗ ) ଓ 2019 (ରନର ଏଲଏଏଫପି- ଟାଇପ୍ 6 ବର୍ଗ) ଖେତ୍ରୀ ଖଣି ପାଇଁ।
- ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପୁରସ୍କାର (ଖଣି) – 2020 (ରନର) (ଏଲଏଏଫପି ଟାଇପ୍ 4 ବର୍ଗ) ମଲଞ୍ଜଖଣ୍ଡ ଖଣି ପାଇଁ।
- ଏଚସିଏଲ ର କ୍ଷେତ୍ରୀ ଖଣିକୁ ପାଞ୍ଚ ଷ୍ଟାର ଖଣି ମାନ୍ୟତା 2017-18 ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛି ଓ ମାନ୍ୟବର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା 23.11.2021ରେ ମାଇନ୍ସ ଓ ମିନେରାଲ୍‌ସର 5ମ ନ୍ୟାସନାଲ୍ କନକ୍ଲେଭରେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ (ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି) ପଦକ୍ଷେପ
ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଆଲୁମିନିୟମ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବିକାଶ ଏବଂ ଡିଜାଇନ କେନ୍ଦ୍ର (ଜେଏନଏଆରଡିଡିସି)
1. 2021 ମସିହାରେ ଜେଏନଏଆଡିଡିସି ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପେଟେଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପେଟେଣ୍ଟ ନଂ 340231 ତାରିଖ 02.07.2020 (ଉଦ୍ଭାବକ - ଡା ଏମଡି ନାଜାର ପିଏ) ଏବଂ ସିଲିକା ର ବକ୍ସାଇଟରେ ମିନେରାଲ୍ ଧାରଣ କରୁଥିବା ଯଥା ରୁମ ତାପମାତ୍ରାରେ ବକ୍ସାଇଟ୍ ଯଥା ଗିବସାଇଟ୍ ଏବଂ କାଓଲିନାଇଟ୍ ର ଚୟନ ଏବଂ ଉଭୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସ୍ଥଳରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଶୀଘ୍ର ନିର୍ଣ୍ଣୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ଯାହାକି ତୁଳନାତ୍ମକ ସଠିକତା ସହିତ ରହିଥାଏ।
2. ଜେଏନଏଆରଡିଡିସି ସଫଳତାର ସହିତ ଏହାର ଏନଏବିଏଲ୍ ମାନ୍ୟତା ଆଇଏସଓ / ଆଇଇସି 17025: 2005 ରୁ ଆଇଏସଓ/ ଆଇଇସି 17025: 2017 କୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି ଯାହା କ୍ରୋମାଇଟ୍ ଖଣିର ରାସାୟନିକ ପରୀକ୍ଷଣର ସମସ୍ତ ପାରାମିଟରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ଯାହା ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଏ|
3. ରେକର୍ଡ ସମୟରେ କୋଇଲା କ୍ୟାରେକ୍ଟରାଇଜେସନ ଏବଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଲାବୋରେଟୋରୀ (ସିସିଆରଏଲ୍‌) ର ସେଟ୍ ଅପ୍ (ପାଖାପାଖି ବିଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ପାରାମିଟର ପାଇଁ କୋକ୍ / କୋଇଲା ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରିବା - ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଆଇଏସ/ ଏଏସଟିଏମ୍ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ବାରା ସ୍ଥିର ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ଆର୍ଦ୍ରତା, ଅସ୍ଥିର ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପାଉଁଶ ଏବଂ ମୋଟ କ୍ୟାଲୋରିଫିକ୍ ମୂଲ୍ୟ) , ସିସିଆରଏଲ୍‌ (ଆଇଏସଓ / ଆଇଇସି 17025: 2017) ପାଇଁ ଏନଏବିଏଲ୍ ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ କୋଇଲା ରେଫରି ନମୁନାଗୁଡିକର ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରବାହ ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ରର ରୋଜଗାରରେ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟକ ହେବ।
4. ଜଟିଳ ଏକ୍ସଟ୍ରୁଜନ୍ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ପାଇଁ ଶେଷ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମାଧାନଗୁଡିକ (ଅପ୍ଟିମାଇଜଡ୍ ଡାଏ ଡିଜାଇନ୍, ପ୍ରୋସେସ୍ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋସେସ୍ ପାରାମିଟର ସହିତ ଫାବ୍ରିକେଟେଡ୍‌ ଡାଏଜ୍ ) ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପାରଦର୍ଶୀତା ବିକାଶ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଦୋକାନ ଚଟାଣର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଆଧାର କରି କ୍ରିଟିକାଲ୍ ଏକ୍ସଟ୍ରୁଜନ୍ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଯାହା କେବଳ ବ୍ୟୟବହୁଳ ନୁହେଁ ବରଂ ସମୟ ସାପେକ୍ଷ ମଧ୍ୟ। ଏକ୍ସଟ୍ରୁଜନ୍ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ, କେନ୍ଦ୍ର ନୂତନ ୟୁଜର ଆପ୍ଲିକେସନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ଯେପରିକି ଅଟୋମୋବାଇଲ୍, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍, ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଉପଭୋକ୍ତା ଶିଳ୍ପକୁ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ।
5. ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଏନର୍ଜି ଏଫସିଏନ୍ସି (ବିଇଇ), ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ମିଶନ୍ ଫର୍ ଏନହାନ୍ସଡ ଏନର୍ଜି ଏଫିସିଏନ୍ସି (ଏନଏମଇଇଇଇ) ରେ ପିଏଟି (ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସଫଳତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ) ଯୋଜନାରେ ଆଲୁମିନିୟମ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଜେଏନଏଆରଡିଡିସିର ନୋମିନେସନକୁ ନବୀକରଣ କରିଛି |
6. ମେଟାଲ୍ ରିସାଇକ୍ଲିଂ ଅଥରିଟି ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏମ୍‌) ଦ୍ବାରା ଜେଏନଏଆରଡିଡିସିର ନାମାଙ୍କନ ଏବଂ ପ୍ରାଧିକରଣ (ବୈଧାନିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ) ନିୟମିତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି। ଜେଏନଏଆରଡିଡିସିର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତତ୍ତ୍ବାବଧାନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଅଣ-ଫେରସ୍ ଧାତୁ ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏମଓଇଏଫ୍ ଆଣ୍ଡ ସିସି, ସିପିସିବି/ ଏସପିସିବି, ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ସାମିଲ୍ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ରିସାଇକ୍ଲିଂ ଯାହା ସ୍କ୍ରାପ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲିଂ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ପରିବେଶ ନିୟମାବଳୀ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ ରିସାଇକ୍ଲିଂ, ଓଇଏମ, ସ୍କ୍ରାପ୍ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଜେନେରେଟର ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ | ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ସଂଗଠିତ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
1. ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ରକ୍ ମେକାନିକ୍ସ (ଏନଆଇଆରଏମ୍)
ଏନଆଇଆରଏମ୍ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପାରଦର୍ଶୀତା ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ। ଏନଆଇଆରଏମ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ମୌଳିକ ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଖଣି ଓ ସିଭିଲ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ରକ୍ ମେକାନିକ୍ସ ଏବଂ ରକ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମରେ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
2. କୋଭିଡ-19 ସମୟରେ ଏନଆଇଆରଏମ୍ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଓ ପ୍ରମୁଖ ଖଣି (କୋଇଲା ଓ ଧାତବ) ରେ ବିଜ୍ଞାନସମ୍ମତ ପଦକ୍ଷେପ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଉନ୍ନତ ଭୌଗୋଳିକ, ଇନ୍-ସିଟୁ ଷ୍ଟ୍ରେସ ମେଜରମେଣ୍ଟ, ନ୍ୟୁମେରିକାଲ ମଡେଲିଂ, ଖନନ ଡିଜାଇନ୍, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଜିଓଫିଜିକାଲ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଭୂତଳ ସଂରଚନାର ଉନ୍ନତ ମନିଟରିଂ ଏବଂ ଖନନ ଦ୍ୱାରା ଏନଆଇଆରଏମ୍ ବିଜ୍ଞାନସମ୍ମତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଯାହା ସମୟ, ଅର୍ଥ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି |
3. ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପୁରୁଣା, ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଖଣି ଅଞ୍ଚଳରେ (8 ଟି ସ୍ଥାନ) ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଜିଓଫିଜିକାଲ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଦ୍ୱାରା ପୁରୁଣା ବିଶାଳ କ୍ୟାଭିଟି ପକେଟଗୁଡିକ ଆବାସିକ କଲୋନୀ ସମେତ ଭୂପୃଷ୍ଠ କୋଠା ପାଇଁ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ଏହା ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଖଣି ସହିତ ଜଡିତ ଅଣସୁରକ୍ଷା ଘଟଣା ଏବଂ ପରିବେଶ ବିପଦକୁ ରୋକିଥାଏ |
4. ବିଶାଖାପାଟନମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂତଳ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଖନନ ପାଇଁ ଏନଆଇଆରଏମ ର ମାପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ନିକଟ ବନ୍ଦର ଏବଂ ନୌସେନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଥରର ଶ୍ରେଣୀକରଣ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଏନଆଇଆରଏମ୍ ଏହାର ପାରଦର୍ଶୀତା ଜାରି ରଖିଛି ।
5. ଅରୁଣ 3 ଏଚଇପି, ନେପାଳ ଓ ଭୁଟାନରେ ପୁନାଟସାଙ୍ଗୁଚୁ ଠାରେ ଜଟିଳ ଡିସପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଜୋନ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ଓ ଭୂତଳ ଗଠନର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଡିଜାଇନର ସୁନିଶ୍ଚିତକରଣ।
6. ତାମିଲନାଡୁର (2 x 1000 ମେଗାୱାଟ) କୁଡାନକୁଲମ୍ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ (କେକେଏନପିପି) ର ନୂତନ ତଥା ଆଗାମୀ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ, ଏନଆଇଆରଏମ୍ ବୈଷୟିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ପଥର ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 0.14 ଲକ୍ଷ ଘନ ମିଟର କଠିନ ପଥର ନିରାପଦରେ ଖନନ କରାଯାଇଥିଲା |
7. ସିଭିଲ୍, ଖଣି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅବଦାନ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଆଗାମୀ ହାଇଡେଲ୍ ଏବଂ ଖଣି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି |
8. ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକାରେ ଏନଆଇଆରଏମ୍ ବିଭିନ୍ନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରକାଶନ କରିଥିଲା। ଏନଆଇଆରଏମ୍ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏକ ବୃହତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଲେସିଆରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ଯାହା ବିଷୟ ରହିଛି ଖଣି, ଟନେଲିଂ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ସଂରଚନାରେ ଜିଓଟେକ୍ନିକାଲ୍ ର ଆହ୍ବାନ।