Ministry of Development of North-East Region
North Eastern Region District SDG Index and Dashboard 2021-22
Revival of North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Limited
Consultative Committee meeting to review Livelihood Schemes being run by MDONER
Oil Palm Mission
Focused Development of Backward Blocks and villages in North Eastern Region
Workshop on “The changing role of North Eastern Council in the development of North Eastern Region (NER)” in Shillong
COVID related infrastructure
Monitoring and Geo-Tagging of projects in NE Region
Integrated bamboo treatment Plant in NECBDC
Atmanirbhar Hastshilpkar Scheme by NEDFi under DoNER
Destination North East and Azadi ka Amrit Mahotsav (AKAM)
29 DEC 2021 6:36PM by PIB Delhi
Under the aegis of Union Minister Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy and with round the clock support from MoS Shri B. L. Verma, DoNER is committed to serve the North Eastern Region of the country addressed by Prime Minister Shri Narendra Modiji as 'Ashta Lakshmi' the eight forms of the goddess of wealth.
During their small tenure till date, both the Ministers held several rounds of talk with their counterparts from key Central Ministries viz., Home, Finance, Railway, Civil Aviation, Education, Agriculture, Telecommunications, Jalshakti, Health, NHAI, etc. to speed up the ongoing projects and to further discuss new projects/schemes so as to give an overall development and to generate employment opportunities for the people of NER. Rounds of discussion were also held with CMs of the NER States to coordinate with the projects being implemented in the States. These efforts are not only conveying a positive face of Centre towards the NER but also bringing fruitful results, some of which are highlighted below:
• Home-Border area roads development –Fast Development under 10% GBS
• Railways-122 Tunnels work in progress in NER. 27 completed.
• Telecommunication- 6000 Villages identified for cellphone connectivity in NER. Tendering action completed for more than 5000 villages. For balance villages tendering action is in progress.
• Civil Aviation- Small flights under UDAN to NER have been introduced and some new routes under UDAN to be considered.
• Tourism- Secretary, Tourism held meetings with Film Industries, Mumbai to explore the possibility of NER as film shoots. Identification of 100 Viewing points to be developed in NER in consultation with DoNER.
• Health- AIIMS Guwahati work in progress.
• Oil Palm- Out of Rs. 12000 Crores Rs, 6000 crores allocated to NER.
• Visit of Union Ministers to NER- frequency increased.
As a result, there is a considerable transformation in the working of the Ministry and its organizations, which clearly reflects in their achievements as highlighted below:
MDONER in collaboration with NITI Aayog releases North Eastern Region District SDG Index and Dashboard 2021-22: With technical support from UNDP, first of its kind in the country as it focuses on the North Eastern Region. The index measures the performance of the District of the eight NE States. This is the first time, a District wise index is being prepared in the country. This SDG Index will be used as a base for planning of development and welfare activities, education, health care. Chairman stresses upon the need to generate livelihood which will not only help in increasing the family income but will also raise the living standards.
Committee Meeting under the chairmanship of Minister, DoNER to review and discuss Livelihood schemes being implemented by DoNER. MoS Shri B. L. Verma and Members of the Committee, Shri Abdul Khaleque, Ramprit Mandal, C. Lalrosanga and Rebati Tripura were present. Government of India is fully committed to raise the living standard of the people of NER besides strengthening of infrastructure and connectivity in the region as well as other measures for its holistic development through the collective efforts of all the Union Ministries/Departments.
Oil Palm Mission: The National Mission on Edible Oils – Oil Palm (NMEO-OP) as a new centrally sponsored scheme with a special focus on NE Region and A&N islands. MoU for the Bamboo FPO Agreement on Edible Oils – Oil Palm for NE States has been signed. The aim of the Mission on edible oils is to increase the cultivation of oil palm from 3.5 lakh Ha. to 10 lakh Ha. across India in the next five years. 50% of the new cultivation is targeted for NE Region. Out of the estimated cost of the scheme of Rs. 11,040 crores, about Rs. 6,000 crores will directly benefit the farmers of NE States.
Revival of North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Limited (NERAMAC): The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister has approved a revival package of Rs. 77.45 crore for revival of NERAMAC. Revival package will help NERAMAC to implement various innovative plans namely providing better farming facilities, training to farmers in cluster, organic seeds and fertilizers etc and will generate direct or indirect employment for about 33,000 persons.
Workshop on “The changing role of North Eastern Council in the development of North Eastern Region (NER)” in Shillong: A workshop titled “The changing role of North Eastern Council in the development of North Eastern Region (NER)” organized at the Conference Auditorium of NEC, Shillong. The Chief Guest of the event was Vice president Shri M. Venkaiah Naidu.
COVID related infrastructure:
• Oxygen Plant was setup in Tawang, Arunachal Pradesh with financial support provided by MDoNER.
• COVID relief container having 10710 family health and hygiene kit, 10 oxygen concentrators, 3 portable health devices for 3 district hospitals, oxymeters, medicine kit and 3 telephonic medical consultation devices was sent to designated places in the State of Nagaland.
• 250 crore sanctioned by MDoNER for healthcare facilities to fight COVID-19 in NE States.
Atmanirbhar Hastshilpkar Scheme by NEDFi under MDoNER:
With the objective to develop the petty artisans of the NE Region by providing financial assistance NEDFi has introduced Atmanirbhar Hastshilpkar Scheme.
Monitoring and Geo-Tagging of projects in NE Region: Initial stage of development of project monitoring mechanism alongwith its Geo tagging in NE region being funded by DoNER/NEC. This is first of its kind in the whole Country where there is an Institutionalized involvement of ISRO in mapping and sharing of data for development projects.
Destination North East and Azadi ka Amrit Mahotsav (AKAM): Regular preparatory meetings are taking place at the highest level for the celebrations of the AKAM and DNE, which is scheduled from 15.0.1.2022 to 22.01.2022 spread over NER states with some events in the Capital. Awareness programs in the form of Quiz contest and videography and photogrtaphy context have already been started through MyGov platform and are attracting interest from general public.
Digitization of MDoNER: 100% implementation of upgraded e-Office version 7.0. Training to make staff well versed with the new version has also been provided through VC.
Minister of MDoNER inaugurates several developmental works in Nagaland: Minister laid foundation stone for the training cum examination centre at Dimapur and also inaugurated the soil testing laboratory at the State Directorate of Soil and Water Conservation in Kohima, Nagaland. The Minister also inaugurated the construction of widening of a road from NH-29 connecting Sovima village in Thahekhu village in Dimapur, Nagaland.
Protection of Culture and Tradition of North East: The Government of India has set up North East Zone Cultural Centre (NEZCC) at Dimapur an eastern Zonal cultural (EZCC) at Kolkata (Autonomous organization under Ministry of Culture) to protect and promote the rich and diverse traditions and culture of NE Region.
Focused Development of Backward Blocks and villages in North Eastern Region: 40 backward blocks identified in 20 districts across the 8 NE states have been identified for launching a special time-bound programme for focused development. 40 villages have also been identified to start a pilot project for providing services uniformly to the villagers for their decent living.
India Russia Friendship Car Rally 2021: The event organized by International Friendship Car Rally Association (IFCRA) and took place in Russia from 18th to 20th April, 2021. This event is sponsored by MDoNER and supported by Ministry of Youth Affairs & Sports and Ministry of External Affairs.
Integrated bamboo treatment Plant in NECBDC: MoS
DoNER inaugurated the Bamboo Treatment Plant with latest technology in the premises of North East Cane and Bamboo Development Council (NECBDC), Burnihat, Guwahati.
North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS)
Since 01.01.2021, 30 projects worth Rs. 413.63 crore have been sanctioned in various North Eastern States under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), which include 17 health projects worth Rs. 231.19 crore sanctioned for strengthening health infrastructure of NE States and combating outbreak of COVID-19. The sector-wise details of projects sanctioned since 01.01.2021 under NESIDS are as under:
S.No
Sector
No. of projects
Cost
(Rs. In crore)
1
Connectivity
2
70.38
2
Water Supply
2
83.99
3
Education
9
28.07
4
Health
17
231.19
Total
30
413.63
Since 01.01.2021, funds amounting to Rs. 841.80 crore were released to the NE States under various schemes of MDoNER viz. NESIDS; NLCPR- State; HADP; SIDF; Special Packages of Assam, (BTC; DHATC & KAATC).
North Eastern Council
Schemes of NEC: During 2021 (01.01.2021- 30.11. 2021), 70 projects costing Rs.289.38 crore was sanctioned. During the period, 73 numbers of projects amounting Rs. 1257.68 crore was completed/closed.
North East Road Sector Development Scheme (NERSDS): During 2021, a total number of 7 projects costing Rs.371.50 crore were sanctioned. However no project was completed during the 2021.
30% Component: The Union Cabinet held in January 2020 approved earmarking of 30 percent of North Eastern Council's (NEC's) allocation for new projects under the existing "Schemes of NEC" for focused development of deprived areas; deprived/neglected sections of society and emerging priority sectors in the North Eastern States. Accordingly, during 2021, 21 projects costing Rs.57.33 crore were sanctioned under Schemes of NEC.
Some of the initiatives of NEC are highlighted as under:
• Rural Economic and Livelihood Project: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 3.00 crores the project is to establish fish pond for quality production of table fish, goat rearing units and doubling farmer’s income through table fish, fresh mutton/goat meat etc. in the State of Manipur.
• Promotion of low chilling apple planation in North Eastern Region of India (2020-21): Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 3.07 crores, the project focuses to transform traditional agriculture into a cash crop farming through high value horticultural crop such as low chilling apple plantation, increase the production of apple fruit, to minimize the import of fruits and To doubling farmer’s income through high value cash crop. The project is located in Meghalaya and Arunachal Pradesh.
• Organic tea cultivation in Tamenglong District, Manipur: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 4.59 crores the project is to transform traditional agriculture into a cash crop farming.
• Promotion of mixed cropping, fishery and livestock for sustainable farming in Noney district of Manipur: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 50.61 lakhs the project is to enhance the crop production, to promote and upscale mixed cropping etc.
• Promotion of Medicinal and Aromatic Plants (MAP) based livelihood opportunities in the North Eastern Region to augment rural income and promote resilient livelihood opportunities through the establishment of an entrepreneurial ecosystem, Meghalaya: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 4.85 crore the project is to reduce dependency on and transform shifting agriculture/ wasteland into a cash crop farming through high value medicinal and aromatic plants.
• Promotion of fishery and piggery fattening in the North East India: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 4.90 crore the project is to establish piggery fattening units, increase the production of table fish and fresh pork meat, doubling farmer’s income. The project is located in the States of Assam, Arunachal Pradesh, Manipur and Meghalaya.
• Establishment of Piggery Value Chain in Imphal East, Imphal West, Thoubal and Bishnupur districts of Manipur: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 4.72 crore the project is to establish Animal feeds production and packaging unit to meet the demands of feeds for piggery.
• Apiary Development in Assam, Manipur and Meghalaya: Implemented by NERCRMS with an estimated cost of Rs. 4.99 crore the project is to develop apiary units in Assam, Manipur and Meghalaya.
North Eastern States Roads Investment Programme (NESRIP): The scheme envisaged construction/upgradation of a total of approximately 433.225 km long roads in 6 North Eastern States of Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Sikkim and Tripura in two tranches i.e. Tranche-I and Tranche-II. During the year 2021-22 a total of Rs. 224.25 crore has been released so far.
Externally Aided Projects (EAP): Externally Aided Project is an important window for getting funds and technical expertise from various external agencies for development of sectors like infrastructure, health, livelihood, etc which are essential for NER. During the year 2021-22 a total of 27 projects amounting to Rs. 37690.16 crore have been supported by the Ministry of Development of North Eastern Region for NER region.
IT Initiatives: Information and Communications Technology has been strengthened in the Ministry to assist planning, execution and monitoring of various development schemes in the NE Region. In addition, ICT has been utilised to monitor the various major projects implemented in NER region by various other Ministries. Also supports have been provided to various organizations viz. NEC, NEDFi, NERAMAC, NEHHDC etc viz. major achievements so far are as under:
• MDoNER website viz. https://mdoner.gov.in has been revamped with additional information about the Ministry and NER
• The Dedicated Project portals viz https://nlcpr.mdoner.gov.in for NLCPR (Non Lapsable Central Pool of Resources) and https://nesids.mdoner.gov.in for NESIDS (North East Special Infrastructure Developmental Scheme) have been upgraded and on-boarded the remaining smaller schemes viz. NESRIP , SIDF , BTC (Bodoland Territorial Council), KAATC (Karbi Anglong Autonomous Territorial Council), DHATC (Dima Hasao Autonomous Territorial Council ) etc. in NLCPR project portal.
• MDoNER has mapped large infrastructure and social ongoing projects costing Rs 50 crores and above implemented in NER by various Ministries/ Departments on PMO’s Prayas Dashboard portal.
• The dashboard of NEC schemes has been developed and published at https://data.mdoner.gov.in/
• The VC system and web-room sessions have been intensively used for both internal and external purposes to follow the Covid-19 protocol.
Social Media Initiatives: Major achievement of Ministry and its organizations are being covered on daily basis by way of creatives, news items and stories through Social Media Account of DoNER on daily basis. As a result, there is considerable increase in the reach of the programs/schemes of Ministry.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নিতি আয়োগনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দেশবোর্দ ২০২১-২২ ফোঙখ্রে
নোর্থ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং কোর্পোরেসন লিমিতেদ হিংগৎহনবা
কন্সলতেতিব কম্মিতী মীফম্না এম.দোনরনা চলায়বা লাইবলিহুদ স্কিম য়েংশিনগনি
ওইল পাল্ম মিসন
অৱাং নোংপোক লমদমগী শোত্থরবা ব্লোক অমসুং খুঙ্গংশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা চাউখৎহনবা
“অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.) চাউখৎহন্নবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী হোংলক্লিবা থৌদাং”গী মতাংদা শিল্লোংদা ৱর্কশোপ পাংথোকপা
কোবিদকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর
এন.ই. লমদমদা প্রোজেক্তশিং য়েংশিনবা অমসুং জিও-তেগিং তৌবা
এন.ই.সি.বি.দি.সি.দা ৱাগী পুন্সিল্লবা ত্রিতমেন্ত প্লান্ত লৈবা
নেদফিনা দোনরগী মখাদা পায়খৎপা আত্মানির্ভর হস্তশিল্পকার স্কিম
দেস্তিনেসন নোর্থ ইস্ত অমসুং অজাদিকা অমৃত মহোৎসব (এ.কে.এ.এম.)
29 DEC 2021 6:36PM by PIB Imphal
তুরিজম, কলচর অমসুং দিভেলপমেন্ত ওফ দি নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর)গী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীগী লুচিং মখাদা অমসুং ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা এম.ও.এস., শ্রী বি.এল. ভর্মানা মপুং ফানা শৌগত্তুনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লন-থুমগী লাইরেম্বীগী শাইওন নিপাল, ‘অশ্তা লক্ষমী’ হায়না মিংথোনবা লৈবাক্কী অৱাং-নোংপোক লমদমগী সেবা তৌনবা দোনরনা খোঙফম চেৎলি।
মখোয়না ঙসি ফাওবগী ওইনা ফম অসি পায়খিবা তেল্লবা মতমগী মনুংদা, মন্ত্রী অনিমক্না হোম, ফাইনান্স, রেলৱে, সিভিল এভিএসন, এজুকেসন, এগ্রিকলচর, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, জল শক্তি, হকশেল, এন.ঐচ.এ.আই.নচিংবা কেন্দ্রগী মরু ওইবা মন্ত্রালয়দা লৈবা মখোয়গী খোঙলোয়শিংগা লোয়ননা লমদম অসিগী মীয়ামদা থবক পীনবা অমসুং হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিংগী খোঙজেল য়াঙশিলহন্নবা অমসুং অনৌবা প্রোজেক্ত/স্কিম কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী রাউন্দ তেবল মীফম কয়া ফমখি। এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং য়েংশিন্নবগীদমক্তা রাজ্যশিং অসিগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা তাঙ্কক কয়াদসু খন্ন-নৈনখি। থৌওংশিং অসিনা এন.ই.আর.দা কেন্দ্রগী চাউখৎপা পাম্বগী মশক খঙহনবগা লোয়ননা মখাদা পীরিবা কান্নবা মহৈশিং অসিসু পীরিঃ
• হোমঃ ঙমখৈগী লমদমগী লম্বী শোরোক শেম্বা- জি.বি.এস.কী ১০%গী মখাদা খোঙজেল থুনা চাউখৎপা পুরকপা
• রেলৱেঃ এন.ই.আর.দা শুরুং হুৎপগী থবক ১২২ হৌজিক পাঙথোক্লি, ২৭ লোইশিনখ্রে।
• তেলিমকম্ম্যুনিকেসনঃ এন.ই.আর.গী খুঙ্গং ৬০০০পু সেলফোন কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা মশক খঙদোকপা। খুঙ্গং ৫০০০ হেনবগী তেন্দরগী থবক লোইশিনখ্রে। লেমহৌরিবা খুঙ্গংশিংগী তেন্দরগী থবকশিং হৌজিক চত্থরি।
• সিভিল এভিএসনঃ উরানগী মখাদা চলায়বা অপিকপা ফ্লাইৎশিং এন.ই.আর.দা হৌদোকখ্রে অমসুং অনৌবা লম্বী খরসু উরানগী মখাদা খন্নরগনি।
• তুরিজমঃ তুরিজম সেক্রেতরীনা এন.ই.আর.বু ফিল্ম নম্ফম ওইবা য়াবগী মতাংদা মুম্বাই ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগা মীফম ফমখ্রে। এন.ই.আর.দা দোনরগা তান্নদুনা শেমগৎকদবা ভ্যুইং পোইন্ত ১০০ মশক খঙদোকখ্রে।
• হকশেলঃ এমস গুৱাহাতীগী থবক হৌজিক কন্না চত্থরি।
• ওইল পাল্মঃ অপুনবা লুপা করোর ১২০০০গী মনুংদা, এন.ই.আর.দা লুপা করোর ৬০০০ কায়থখ্রে।
• কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংগী এন.ই.আর.গী খোঙচৎ মশিং য়াম্না হেনগৎখ্রে।
পুম্নমক অসিগী মহৈ ওইনা, মখাদা পীরিবা মাই-পাকপশিংদা উবা ফংদুনা মন্ত্রালয় অমসুং মসিগী লুপশিংগী থবক তৌবগী মওং-মতৌদা মশক থোকপা অহোংবা লৈখি।
এম.দোনরনা নিতি আয়োগকা খুৎশম্নদুনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দেশবোর্দ ২০২১-২২ ফোঙখ্রেঃ লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী অহানবা ওইবা থৌওং অমদা য়ু.এন.দি.পি.গী তেক্নিকেল সপ্পোর্তকা লোয়ননা মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা মিৎয়েং চঙখি। ইন্দেক্স অসিনা এন.ই. রাজ্য ৮গী জিলাশিংগী পর্ফোরমেন্সকী চাং ওল্লি। লৈবাক অসিদা হন্দক্কী অসিদা অহানবা ওইনা জিলাশিংগী ইন্দেক্স শেম্বনি। মসিগী এস.দি.জি. ইন্দেক্স অসিদা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল, এজুকেসন, হেল্থ কেয়রগী থবকশিংগী থৌরাং য়াৎপদা য়ুম্ফম ওইগনি। ইমুং মনুংগী চাগা হেনগৎহনবদা তেংবাংবগা লোয়ননা পুন্সি মহিংগী চাংসু হেনগৎহন্নবা শেল তানবগী তঙাই ফদবশিংদা চেয়রমেন্না মিৎয়েং চঙখি।
দোনর মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাংথোকপা কম্মিতীগী মীফম্না দোনরনা পায়খৎলিবা লাইবলিহুদ স্কিমশিং য়েংশিন্দুনা মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি। এম.ও.এস., শ্রী বি.এল. ভর্মা অমসুং কম্মিতীগী মেম্বরশিং, শ্রী অবদুল খালেক, রাম্পৃত মন্দাল, সি. লালরোসাঙ্গা অমসুং রেবতী ত্রিপুরাসু মদুদা শরুক য়াখি। লমদম অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা মপুং ওইনা চাউখৎপা পুরক্নবা অতোপ্পা থৌওংশিংগী মপাঙ্গল লৈহনবগা লোয়ননা এন.ই.আর.গী মীয়ামশিংগী লিভিং স্তেন্দর্দ হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারনা খোঙফম চেৎলি।
ওইল পাল্ম মিসনঃ এন.ই. অমসুং অন্দমান অমদি নিকোবার ইথৎকী মফমশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল- ওইল পাল্ম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.)বু কেন্দ্রনা তেংবাংবা অনৌবা স্কিম ওইনা পুথোকপা। বেম্বু এফ.পি.ও. এগ্রীমেন্ত ওন ইদিবল ওইলস – ওইল পাল্ম ফোর এন.ই. স্তেতকী এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। ইদিবল ওইলগী মিসন অসিগী পান্দমদি লাক্কদৌরিবা চহি ৫গী মনুংদা ভারত শিনবা থুংবগী মফমদা ওইল পাল্ম থাববু ঐচ.এ. লাখ ৩.৫দগী লাখ ১০দা হেনগৎপনি। নৌনা থাগদৌরিবা অসিগী ৫০%গী শরুক্তি এন.ই.গী মফমশিংদা থানবা পান্দম থম্লি। স্কিম অসিদা চঙগনি হায়না পারিবা অপুনবা লুপা করোর ১১,০৪০গী মনুংদগী চাউরাকপা লুপা করোর ৬০০০তি এন.ই. রাজ্যশিংগী লৌমীশিংদা হকথেংননা কান্ননবা থাদগনি।
নোর্থ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচর মার্কেতিং কোর্পোরেসন লিমিতেদ (এন.ই.আর.এ.এম.এ.সি.)পু নৌনা হিংগৎহনবাঃ প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী কেবিনেতনা এন.ই.আর.এ.এম.এ.সি.বু নৌনা হিংগৎহন্নবগীদমক্তা চঙগদবা লুপা করোর ৭৭.৪৫গী পেকেজগী অয়াবা পীখ্রে। পেকেজ অসিনা এন.ই.আর.এ.এম.এ.সি.না অনৌবা থৌরাং কয়া থবক্তা ওন্থোকপা, মিং ওইনা পল্লবদা লৌ-উবা হেন্না নুংঙাইহন্নবা ফেসিলিতী পীবা, লৌমীশিংদা ক্লস্তর, ওর্গানিক ওইবা মরু অমসুং হারনচিংবগী মতাংদা ত্রেনিং পীবদা তেংবাংগনি অমসুং চাউরাকপা মীওই ৩৩,০০০দা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীগনি।
“অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.) চাউখৎহন্নবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী হোংলক্লিবা থৌদাং”গী মতাংদা শিল্লোংদা ৱর্কশোপ পাংথোকপাঃ “অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.) চাউখৎহন্নবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী হোংলক্লিবা থৌদাং” হায়না মিংথোনবা ৱর্কশোপ অমা শিল্লোংদা লৈবা এন.ই.সি.গী কনফরেন্স ওদিতোরিয়মদা পাংথোকখ্রে। ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন ওইখি।
কোবিদকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরঃ
• এম.দোনরনা শেলগী মতেং পাংদুনা অরুনাচল প্রদেশকী তৱাংদা ওক্সীজেন প্লান্ত অমা লিংখৎখি।
• ফেমিলী হেল্থ অমসুং হাইজীন কিৎ ১০৭১০, ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর ১০, দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল ৩গী পোর্তেবল হেল্থ দিভাইস ৩, ওক্সীমীতর, হিদাক্কী কিৎ অমসুং তেলিফোনিক মেদিকেল কন্সলতেসন দিভাইস ৩ য়াওবা কোবিদ রিলিফ কন্তেনরবু নাগালেন্দ রাজ্যগী খনগৎলবা মফমশিংদা পীখি।
• এন.ই. রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবা তেংবাংনবা হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিংগীদমক্তা এম.দোনরনা লুপা করোর ২৫০ কাইথোকখি।
এম.দোনরগী মখাদা নেদফিনা চলায়বা আত্মানির্ভর হস্তশিল্পকার স্কিমঃ
এন.ই. লমদমগী খুল্লক্কী খুৎ-শা হৈবশিংদা শেলগী তেংবাং পীদুনা মখোয়বু হেন্না চাউখৎহনবগী পান্দমগা লোয়ননা নেদফিনা আত্মানির্ভর হস্তশিল্পকার স্কিম হৌদোকখি।
এন.ই. লমদমগী প্রোজেক্তশিং য়েংশিনবা অমসুং জিও-তেগিং তৌবাঃ এন.ই.গী লমদমশিংগী প্রোজেক্ত য়েংশিনবগী থৌওং শেমগৎপগী অঙনবগী থাক অমসুং জিও-তেগিং তৌবসিদা দোনর/এন.ই.সি.না শেল থাদরি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী মেপিং অমসুং দেতা পীথোক-পীশিন তৌবদা আই.এস.আর.ও.না মপুং ওইনা শরুক য়াদুনা পাংথোকপা অসি হীরমসিগী মতাংদা ভারত্তা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকপনি।
দেস্তিনেসন নোর্থ ইস্ত অমসুং আজাদীকা অমৃত মহোৎসব (এ.কে.এ.এম.) : এন.ই.আর. রাজ্যশিংগী কোনুংশিংদা থৌরম খরা পাংথোকপগা লোয়ননা এন.ই.আর. শিনবা থুংবদা ১৫/১/২০২২দগী হৌরগা ২২/১/২০২২ ফাওবগী মনুংদা পাংথোক্কদবা এ.কে.এ.এম. অমসুং দি.এন.ই.গী থৌরমশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা খন্ন-নৈনবা মীফম কয়া খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা চাং-নাইনা পাংথোক্তুনা লাক্লি। ক্বিজ কন্তেস্ত, ভিদিওগ্রাফী অমসুং ফোতোগ্রাফী শিজিন্নদুনা এৱিয়র্নেস কেম্পেন কয়া অমসু মাইগোব প্লেৎফোর্মদা পাংথোকপা হৌখ্রবনি অমসুং মসিনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লি।
এম.দোনর দিজিতাইজ তৌবাঃ অপগ্রেদ তৌরবা ই-ওফিস ভর্জন ৭.০বু ১০০%গী চাংদা শিজিন্নহনবা। অনৌবা ভর্জন অসিবু স্তাফশিংদা নীংথিনা খঙহনবগী ত্রেনিংসু ভি.সি.গী খুত্থাংদা পীখ্রে।
এম.দোনর মন্ত্রীনা নাগালেন্দদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক-থৌরম কয়া শঙ্গাখ্রেঃ মন্ত্রীনা ত্রেনিং কম একজামিনেসন সেন্তর অমগী দিমাপুরদা উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং নাগালেন্দগী কোহিমাদা লৈবা স্তেত দাইরেক্তোরেৎ ওফ সোইল এন্দ ৱাতর কঞ্জর্বেসনদা সোইল তেস্তিং লেবোরেতরী অমসু শঙ্গাখি। মন্ত্রীনা নাগালেন্দগী দিমাপুরগী মনুং চনবা থাহেখু খুঙ্গংগা সোভিমা ভিলেজকা শম্ননবা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা শেমখিবা এন.ঐচ. ২৯সু শঙ্গাখি।
অৱাং নোংপোক্কী নাৎ অমসুং চৎনবী ঙাক-শেনবাঃ ভারতনা সরকারনা এন.ই. লমদমগী তোঙান-তোঙাল্লবা নাৎ অমসুং চৎনবী ঙাক-শেন্নবা অমসুং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা দিমাপুরদা নোর্থ ইস্ত জোন কলচরেল সেন্তর (এন.ই.জেৎ.সি.সি.) অমসুং কোলকতাদা ইস্তর্ন জোনেল কলচরেল (ই.জেৎ.সি.সি.) (কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসন) লিংখৎখ্রে।
অৱাং নোংপোক লমদমগী বেকৱার্দ ব্লোক অমসুং খুঙ্গংশিং চাউখৎহন্নবা মিৎয়েং চঙবাঃ অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা চাউখৎপা পুরকপগী পান্দমদা অকক্নবা মতমগী অখন্নবা প্রোগ্রাম পাংথোক্নবগীদমক্তা এন.ই. রাজ্য ৮গী জিলা ২০গী বেকৱার্দ ব্লোক ২০ মশক খঙদোকখ্রে। খুঙ্গংগী মীওইশিংনা নুংঙাইনা হিংনবগীদমক্তা সেবা কয়াবু অমগা অমগা মান্ননা পীবগী পাইলোত প্রোজেক্ত অমা হৌদোক্নবগীদমক্তা খুঙ্গং ৪০সু মশক খঙদোকখ্রে।
ভারত রসিয়া ফ্রেন্দশিপ কার রেল্লী ২০২১: থৌরম অসি ইন্তর্নেস্নেল ফ্রেন্দশিপ কার রেল্লী এসোসিএসন (আই.এফ.সি.আর.এ.)না শীনদুনা এপ্রিল ১৮-২০, ২০২১দা রসিয়াদা পাংথোকখি। থৌরম অসি এম.দোনরনা স্পোন্সর তৌবনি অমসুং য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্ত মন্ত্রালয় অমদি এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না শৌগৎপনি।
এন.ই.সি.বি.দি.সি.দা ৱাগী পুন্সিনবা ত্রিতমেন্ত প্লান্ত লৈবাঃ দোনরগী এম.ও.এস.না গুৱাহাতীগী বর্নিহাত্তা লৈবা নোর্থ ইস্ত কেন এন্দ বেম্বু দিভেলপমেন্ত কাউন্সিল (এন.ই.সি.বি.দি.সি.)গী মনুংদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী লৈবা বেম্বু ত্রিতমেন্ত প্লান্ত অমা শঙ্গাখি।
নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)
লুপা করোর ৪১৩.৬৩গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ৩০বু নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)গী মখাদা অৱাং-নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ১/১/২০২১দগী হৌনা অয়াবা পীখ্রবনি। মখোয়শিং অসিগী মনুংদা এন.ই. রাজ্যশিংগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯গা মাইয়োক্ননবা লুপা করোর ২৩১.১৯ কাইথোকখ্রবা হেল্থ প্রোজেক্ত ১৭ য়াওরি। এন.ই.এস.আই.দি.এস.কী মখাদা ১/১/২০২১দগী কাইথবা হৌখিবা প্রোজেক্ত অমসুং মখোয়গী সেক্তরগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
সেক্তর
প্রোজেক্ত মশিং
অচঙবা শেনফম (লুপা করোরদা)
কন্নেক্তিবিতী
৭০.৩৮
ৱাতর সপ্লাই
৮৩.৯৯
এজুকেসন
২৮.০৭
হকশেল
১৭
২৩১.১৯
অপুনবা
৩০
৪১৩.৬৩
এন.ই.গী রাজ্যশিংদা এম.দোনরগী তোঙানবা স্কিম, মিং ওইনা পল্লবদা- এন.ই.এস.আই.দি.এস.; এন.এল.সি.পি.আর.- স্তেত; ঐচ.এ.দি.পি.; এস.আই.দি.এফ.; অসমগী অখন্নবা পেকেজ, (বি.তি.সি.; দি.ঐচ.এ.তি.সি. অমসুং কে.এ.এ.তি.সি.)গীদমক্তা ১/১/২০২১দগী হৌদুনা অপুনবা লুপা করোর ৮৪১.৮০গী শেনফম থাদখ্রবনি।
নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল
এন.ই.সি.গী স্কিমশিং- ইং ২০২১গী মনুংদা (১/১/২০২১-৩০/১১/২০২১), লুপা করোর ২৮৯.৩৮গী প্রোজেক্ত ৭০গী অয়াবা পীখি। মতমসিগী মনুংদা লুপা করোর ১২৫৭.৬৮গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ৭৩ মপুং ফানা লোইশিনখি।
নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.) : ইং ২০২১গী মনুংদা লুপা করোর ৩৭১.৫০গী শেনফমগী অপুনবা প্রোজেক্ত ৭কী অয়াবা পীখি। অদুবু, প্রোজেক্ত অমত্তা মতমসিগী মনুংদা লোইশিনবা ঙমখিদে।
৩০% কম্পোনেন্তঃ জনুৱারী ২০২০দা ফমখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেতকী মীফমদা এন.ই.গী শোত্থরবা মফমশিং, য়েংশিনবীদ্রবা অমসুং নাথৈবীরবা খুন্নাইগী কাঙলুপ অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা থোরক্লিবা মিৎয়েং চঙফম থোকপা সেক্তরশিংবু শেন্নদুনা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা হৌজিক লৈরিবা “এন.ই.সি.গী স্কিম”শিংগী মখাদা অনৌবা প্রোজেক্ত পীনবগীদমক্তা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগীদমক্তা কায়থবা শেনফমগী ৩০% খায়দোকপগী অয়াবা পীখি। মসিগী মতুং ইন্না, ইং ২০২১গী মনুংদা লুপা করোর ৫৭.৩৩ চঙগদবা প্রোজেক্ত ২১বু এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা অয়াবা পীখি।
এন.ই.সি.না পায়খৎপা খোঙথাং খরা মখাদা পীরিঃ
• রুরেল ইকোনোমিক অমসুং লাইবলিহুদ প্রোজেক্তঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৩ চঙগনি পাদুনা থবক পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিনা মনিপুর রাজ্যদা অফবা তেবল ফিশ পুথোক্নবা পুখ্রী তৌবীবা, হামেং রিয়র তৌনবা য়ুনিৎ শেম্বীবা অমসুং তেবল ফিশ, অতেকপা হামেং শানচিংবগী খুত্থাংদা শেন্থোক শরুক অনি থোক্না ফংহন্নবা পান্দম থম্মি।
• ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদমদা লো-চিলিং শেম থাবা পুক্নিং থৌগৎপা (২০২০-২১)- এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৩.০৭ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিনা ত্রাদিস্নেল এগ্রিকলচরবু ভেল্যু ৱাংবা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোং (লো চিলিং শেম থাবা)গী খুত্থাংদা কেশ ক্রোপ ফার্মিংদা ওন্থোকহন্নবা, শেম পুথোকপা হেনগৎহনবা, মপান্দগী উহৈ পুশিল্লকপা হন্থহনবা অমসুং ভেল্যু য়াম্বা কেশ ক্রোপকী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মি। প্রোজেক্ত অসি মেঘালয় অমসুং অরুনাচল প্রদেশতা পাংথোকপনি।
• মনিপুরগী তমেংলোং জিলাদা ওর্গানিক ওইবা চা পাম্বী থাবাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৪.৫৯ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিগী পান্দমদি ত্রেদিস্নেল এগ্রিকলচরবু কেশ ক্রোপ ফার্মিংদা ওন্থোকপনি।
• মনিপুরগী নোনে জিলাদা মিক্স ক্রোপিং, ফিশরী অমসুং সস্তেনেবল ফার্মিংগী লাইবস্তোক পুক্নিং থৌগৎপাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৫০.৬১ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিনা মহৈ-মরোং পুথোকপা হেনগৎপা, মিক্স ক্রোপিংবু পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা পাকথোক চাউথোকপগী পান্দম থম্মি।
• অৱাং-নোংপোক লমদমদা খুঙ্গংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মেদিসিনেল অমসুং এরোমেতিক প্লান্ত (এম.এ.পি.)দা য়ুম্ফম ওইবা পুন্সি মহিংগী খুদোংচাবশিং পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মেঘালয়দা ওন্তোপ্রিনরগী ইকোসীস্তেম শেমগত্তুনা রেজিলিএন্ত লাইব্লিহুদকী খুদোংচাবশিং খুমাং চাউশিলহনবাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৪.৮৫ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিগী পান্দমদি থৌওং হোংলক্লিবা এগ্রিকলচরদা চাউনা মখা পোনবা হন্থহনবা অমসুং ভেল্যু য়াম্বা মেদিসিনেল অমসুং এরোমেতিক প্লান্তশিং থাহন্দুনা কেশ ক্রোপ ফার্মিংদা ওন্থোকপনি।
• ভারতকী অৱাং-নোংপোক্তা ফিশরী অমসুং ওক নোইখৎহনবগী থৌওং খুমাং চাউশিলহনবাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৪.৯০ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিনা ওক নোইহন্নবা য়ুনিৎ শেমগৎপা, তেবল ফিশ অমসুং অতেকপা ওকশা পুথোকপা হেনগৎপা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবগী পান্দম থম্মি। প্রোজেক্ত অসি অসম, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর অমসুং মেঘালয়দা লৈ।
• মনিপুরগী ইম্ফাল ইস্ত, ইম্ফাল ৱেস্ত, থৌবাল অমসুং বিষ্ণুপুর জিলাদা পিগরী ভেল্যু চেন শেমগৎপাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৪.৭২ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিনা ওক্কী মচিঞ্জাক্কী অপাম্বা লৈরিবসি পীবা ঙমহন্নবগীদমক্তা শা-ঙাগী মচিঞ্জাক শাবা অমসুং পেকেজিং য়ুনিৎ শাবগী পান্দম থম্মি।
• অসম, মনিপুর অমসুং মেঘালয়দা এপিয়ারী শেমগৎপাঃ এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চাউরাকপা লুপা করোর ৪.৯৯ চঙগনি পাদুনা পায়খৎপা প্রোজেক্ত অসিগী পান্দমদি অসম, মনিপুর অমসুং মেঘালয়দা এপিয়ারী শেমগৎপনি।
নোর্থ ইস্ত স্তেত রোদ ইনভেস্তমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.ই.এস.আর.আই.পি.)- স্কিম অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৬ (অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরা)কী চাউরাকপা কিমি. ৪৩৩.২২৫ শাংবা শোরোকপু তাঙ্কক অনি থোক্না , হায়বদি তাঙ্কক ১ উমসুং তাঙ্কক ২, শেমগৎপা/হান্নদগী হেন্না ফগৎহন্নবা মিৎয়েং থম্লি। ইং ২০২১-২২দা থবক অসিগীদমক্তা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ২২৪.২৫ থাদোকখ্রে।
এক্সতর্নেল্লী এদেদ প্রোজেক্ত (ই.এ.পি.)- এক্সতর্নেলী এদেদ প্রোজেক্তশিং অসি এন.ই.আর.গীদমক্তা য়াম্না তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, হেল্থ, লাইবলিহুদনচিংবা সেক্তরশিং চাউখৎহন্নবগীদমক্তা মপানগী তোঙানবা এজেন্সীশিংদগী শেন্থং অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তিস কয়া ফংবগী য়াম্না মরু ওইবা খুদোংচাবনি। ইং ২০২০-২১গী মনুংদা, লুপা করোর ৩৭৬৯০.১৬কী শেনফম ওইবা অপুনবা প্রোজেক্ত ২৭পু এন.ই.আর. চাউখৎপগী মন্ত্রালয়না শৌগৎখি।
আই.তি.গী খোঙথাংশিং- এন.ই. লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগী স্কিম কয়াগী থৌরাং য়াৎপা, থবক পাংথোকপা অমসুং য়েংশিনবদা তেংবাংনবগীদমক্তা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসম তেক্নোলোজীবু মন্ত্রালয়গী মনুংদা হেন্না মপাঙ্গল লৈহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, তোঙান-তোঙানবা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংনা এন.ই.আর. লমদমদা পায়খৎপা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং য়েংশিন্নবগীদমক্তা আই.সি.তি.সু শিজিন্নখ্রে। এন.ই.সি., নেদফি, নেরামাক, এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি.নচিংবা তোঙানবা লুপশিংদা শৌগৎপগী মওংসু লৈখি। মরু ওইবা মাই পাকপা খরা মখাদা পীরিঃ
• এম.দোনর ৱেবসাইত, https://mdoner.gov.in অসিবু মন্ত্রালয় অমসুং এন.ই.আর.গী অহেনবা ই-পাউ হাপচিন্দুনা অনৌবা মওং পীখিবা
• দেদিকেতেদ প্রোজেক্ত পোর্তেল, https://nlcpr.mdoner.gov.in (এন.এল.সি.পি.আর.- নন-লাপ্সেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্স) অমসুং https://nesids.mdoner.gov.in (এন.ই.এস.আই.দি.এস.- নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্তেল স্কিম) অসিবু অপগ্রেদ তৌদুনা এন.ই.এস.আর.আই.পি., এস.আই.দি.এফ., বি.তি.সি. (বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল), কে.এ.এ.তি.সি. (কার্বী আংলোং ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল), দি.ঐচ.এ.তি.সি. (দিমা হাসো ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল)নচিংবা লেমহৌরিবা স্কিম মচাশিংবুসু এন.এল.সি.পি.আর. প্রোজেক্ত পোর্তেলদা হাপখিবা
• তোঙানবা মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা এন.ই.আর.দা পায়খত্তুনা হৌজিক চত্থরিবা লুপা করোর ৫০ অমসুং মথক্কী অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএলগী প্রোজেক্তশিংবু এম.দোনরনা মচা খায়না শীন্দোক্তুনা পি.এম.ও.গী প্রয়াস দেশবোর্দ পোর্তেলদা হাপখিবা
• এন.ই.সি. স্কিমশিংগী দেশবোর্দ শেমদুনা https://data.mdoner.gov.in/ দা ফোঙখিবা
• কোবিদ-১৯গী কাঙলোন ইন্নবগীদমক্তা ভি.সি. সীস্তেম অমসুং ৱেব রুম সেসনশিংবু ইন্তর্নেল অমসুং এক্সতর্নেল থৌওংশিংগীদমক্তা পাক-শন্না শিজিন্নখিবা
সোসিএল মীদিয়া ইনিসিএতিবঃ মন্ত্রালয় অমসুং মসিগী লুপশিংগী মরু ওইবা অমসুং অচৌবা মাই পাকপশিংবু ক্রিএতিব, ন্যুজ আইতেম অমসুং ৱারীগী মওংদা দোনরগী সোসিএল মীদিয়া একাউন্তকী খুত্থাংদা নুংতিগী ফোঙখি। মসিগী মহৈ ওইনা, মন্ত্রালয়গী প্রোগ্রাম/স্কিমশিং অসিনা মীয়ামদা য়ৌবগী চাং য়াম্না হেনগৎখি।