Cabinet
Cabinet approves extension of tenure of the National Commission for Safai Karamcharis for three years
19 JAN 2022 3:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the extension of the tenure of the National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) for three years beyond 31.3.2022.
The total implication of the extension for three years would be approximately Rs.43.68 crore.
Impact :
The major beneficiaries would be the Safai Karamcharis and identified manual scavengers in the country since the NCSK for 3 more years beyond 31.3.2022. The number of Manual Scavengers identified under the MS Act Survey as on 31.12.2021 is 58098.
Details:
The NCSK was established in the year 1993 as per the provisions of the NCSK Act 1993 initially for the period upto 31.3.1997. Later the validity of the Act was initially extended upto 31.3.2002 and thereafter upto 29.2.2004. The NCSK Act ceased to have effect from 29.2.2004. After that the tenure of the NCSK has been extended as a non-statutory body from time to time through resolutions. The tenure of the present Commission is upto 31.3.2022.
Background:
The NCSK has been giving its recommendations to the Government regarding specific programmes for welfare of Safai Karamcharis, study and evaluate the existing welfare programmes for Safai Karamcharis, investigate cases of specific grievances etc. Also as per the provisions of the Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013, the NCSK has been assigned the work to monitor the implementation of the Act, tender advice for its effective implementation to the Centre and State Governments and enquire into complaints regarding contravention/non-implementation of the provisions of the Act. Though the Government has taken many steps for the upliftment of the Safai Karamcharis, the deprivation suffered by them in socio-economic and educational terms is still far from being eliminated. Although manual scavenging has been almost eradicated, sporadic instances do occur. Hazardous cleaning of sewer/septic tanks continues to be an area of the highest priority for the Government. Hence, the Government feels that there is a continued need to monitor the various interventions and initiatives of the Government for welfare of Safai Karamcharis and to achieve the goal of complete mechanization of sewer/septic tanks cleaning in the country and rehabilitation of manual scavengers.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা নেস্নেল কম্মিসন ফোর সফাই কর্মচারিসকী তেনর চহি অহুম অমগা শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে
19 JAN 2022 3:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রী মন্ত্রী-মন্দলনা ঙসি নেস্নেল কম্মিসন ফোর সফাই কর্মচারিস (এন.সি.এস.কে.)গী তেনর অসি ৩১.৩.২০২২দগী মখা তানা চহি অহুম অমগা শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে।
চহি অহুম শাংদোকখিবা অসিদা পুন্না চংগদবা অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৪৩.৬৮ ওইগনি।
কান্নবা:
এন.সি.এস.কে. অসি ৩১.৩.২০২২দগী মখা তানা অহেনবা চহি ৩ অমগা শাংদোকপনা খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংহনগদৌরিবা বেনিফিসরীশিং অসি সফাই কর্মচারীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মশক খঙদোক্লবা মেন্যুএল স্কাভেঞ্জরশিংনা ওইরগনি। ৩১.১২.২০২১ ফাওবদা এম.এস. এক্ত সর্ভেগী মখাদা মশক খঙদোকখ্রবা মেন্যুএল স্কাভেঞ্জরশিংগী মশিং অসি ৫৮০৯৮ ওইরি।
অকুপ্পা মরোল:
এন.সি.এস.কে. অসি অহানবদা এন.সি.এস.কে. এক্ত ১৯৯৩গী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না অহানবদা ৩১.৩.১৯৯৭ ফাওবগী মতমগী ওইনা ইং কুমজা ১৯৯৩দা এন.সি.এস.কে. লিংখৎখি। মতুংদা এক্ত অসি চৎনবগী মতম অহানবগী ওইনা ৩১.৩.২০০২ ফাওবা শাংদোকখি অমসুং মতুংদা ২৯.২.২০০৪ ফাওবা অমুক শাংদোকখি। এন.সি.এস.কে. এক্ত অসি ২৯.২.২০০৪দগী চৎনবা লেপখি। মসিগী মতুংদা এন.সি.এস.কে.গী তেনর অসি রিজোল্যুসনশিংগী খুত্থাংদা মতম মতমগী ওইনা নন-স্তেচ্যুতরী বোদী অমা ওইনা শাংদোকখি। হৌজিক লৈরিবা কম্মিসন অসিগী তেনর ৩১.২.২০২২ ফাওবা লৈখি।
বেকগ্রাউন্দ:
এন.সি.এস.কে.না সরকারদা সফাই কর্মচারিশিংগী য়াইফনবা অখন্নবা প্রোগ্রামশিং, সফাই কর্মচারিশিংগী হৌজিক লৈরিবা য়াইফনবা প্রোগ্রামশিং অসি য়েংশিনবা অমসুং ইভাল্যুএৎ তৌনবা, অখন্নবা গ্রিভান্সশিংগী কেস থীজিনবা অসিনচিংবগী মতাংদা রিকম্মেন্দেসনশিং পীরি। লোয়ননা প্রোহিবিসন ওফ ইমপ্লোইমেন্ত এস মেন্যুএল স্কাভেঞ্জর্স এন্দ দিয়র রিহেবিলিতেসন এক্ত, ২০১৩গী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না, এক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মোনিতর তৌনবা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা মসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী তেন্দর এদভাইস অমসুং এক্ত অসিগী প্রোভিজনশিং থুংগাইবা/ইমপ্লিমেন্ত তৌদবগী মতাংদা থিজিন্নবগী থবক এন.সি.এস.কে.দা শিন্নখি। সরকারনা সফাই কর্মচারিশিংগী য়াইফনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎচরবসু মখোয়না সোসিও-ইকনোমিক অমসুং এজুকেসনগী লমশিংদা শোত্থনা লৈরিবা অসিদি হৌজিক ফাওবা কোকহন্দনা লৈরি। মেন্যুএল স্কাভেঞ্জিং অসি অয়াম্বনা মুত্থৎখ্রবসু মফম খরদা অদুমক থেংনরি। সিৱর/সেপ্তিক তেঙ্কশিংগী হকচাং শোক্নীংঙাই ওইবা শেংদোক চামথোকপা অসি সরকারনা খ্বাইদগী মীৎয়েং হেন্না চংবা লম অমা মখা তানা ওইরি। মরম অসিনা সরকারনা সফাই কর্মচারিশিংগী য়াইফনবা অমসুং লৈবাক অসিদা সিৱর/সেপ্তিক তেঙ্কশিং শেংদোকপগী মপুং ফাবা মেকানিজম অমগী পান্দম ফংনবা অমসুং মেন্যুএল স্কাভেঞ্জরশিং রিহেবিলিতেসন তৌনবা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাং অমসুং থৌরাংশিং য়েংশিনবা মখা তানা মথৌ তাই হায়না ফাওরি।