Prime Minister's Office
PM inaugurates new Circuit House in Somnath, Gujarat
“The circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message”
“Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and the development of our cultural heritage are great examples of this”
The country is looking at tourism in a holistic way. Factors like cleanliness, convenience, time and thinking are going into tourism planning
“It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time it matters a lot that how proud we are of our ancient heritage”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the new Circuit House in Somnath, Gujarat via video conferencing. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, state ministers, Members of Parliament, Temple Trust members were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the Government of Gujarat, the Somnath Temple Trust and devotees for the inauguration of Somnath Circuit House. He pointed out that in the peak and the top of the temple the devotees will feel the consciousness of India standing proud despite the ravages of time. Dwelling on the challenging journey of the Indian Civilization and circumstances of hundreds of years of slavery, The Prime Minister remarked that the circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message. “Today, when in the Azadi ka Amrit Mahotsav, we wish to learn from our past, places of culture and faith like Somnath are in the centre of that”, the Prime Minister pointed out.
He said that tourism plays a major role in the economy of many countries of the world. “We have infinite possibilities like this in every state and in every field”, he said. The Prime Minister narrated a virtual Bharat Darshan of spiritual destinations and listed Somnath, Dwarka, Rann of Kutch and Statue of Unity in Gujarat; Places like Ayodhya, Mathura, Kashi, Prayag, Kushinagar and Vindhyachal in Uttar Pradesh; Devbhumi Uttarakhand has Badrinath Kedarnath; Himachal has Jwala Devi, Naina Devi; Entire North East is replete with the divine and natural glow; Rameshwaram in Tamil Nadu; Puri in Odisha; Tirupati Balaji in Andhra Pradesh; Siddhi Vinayak in Maharashtra; Sabarimala in Kerala. “These places represent our national unity and the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Today, the country also sees them as a strong source of prosperity. Through their development we can catalyse development of a big area”, he said.
The Prime Minister remarked that in the last 7 years, the country has worked relentlessly to realize the potential of tourism. “Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and development of our cultural heritage are great examples of this”. He listed measures like 15 theme based tourist circuits. For example, in the Ramayana Circuit, places related to Bhagwan Ram can be visited. A special train has been started. The Prime Minister informed that a special train is being started from Delhi for the Divya Kashi Yatra tomorrow. Similarly the Buddha Circuit is making it easier to visit places related to Lord Buddha. Visa rules have been eased for foerign tourists and tourist destinations were given priority in the vaccination drive.
The Prime Minister said today the country is looking at tourism in a holistic way. In today's time, four things are necessary to develop tourism. First cleanliness- Earlier our tourist places, holy pilgrimage places were also unhygienic. Today Swachh Bharat Abhiyan has changed this picture. Another important factor in promoting tourism is convenience. But, the Prime Minister said, the scope of facilities should not be limited to tourist places only. The facilities of transport, internet, correct information, medical arrangements should be of all kinds. And in this direction also all-round work is being done in the country. Time is the third important aspect of increasing tourism. In this era, people want to cover maximum space in minimum time. The fourth and very important thing to increase tourism is our thinking. It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time how proud we are of our ancient heritage, it matters a lot.
The Prime Minister said after independence, the new development was for only a few families in Delhi. But today the country is leaving behind that narrow thinking and is building new places of pride and giving them grandeur. “It is our own government that built Babasaheb Memorial in Delhi, the APJ Abdul Kalam memorial in Rameshwaram. Similarly, the places associated with Netaji Subhash Chandra Bose and Shyamji Krishna Varma have been given due stature. Adivasi museums are also being built across the country to bring forth the glorious history of our tribal society”, the Prime Minister informed. Elaborating on the potential of the newly developed places, the Prime Minister said that despite the pandemic 75 lakh people have come to see the Statue of Unity. Such places will take our identity along with tourism to new heights, he said.
The Prime Minister advised against taking a narrow interpretation of his call for ‘vocal for local’ and said that the call includes local tourism. He reiterated his request for visiting at least 15-20 places of India before embarking on any tourism abroad.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী সোমনাথতা অনৌবা সর্ক্যুইৎ হাউস শঙ্গাখ্রে
“সোমনাথ তেম্পল অসিবু করম্বা ফিভমদা থুগাইখিবা অমসুং তেম্পল অসিবু করম্বা ফিভমদা সর্দার পতেলনা হোৎনদুনা অমুক হন্না শাগৎখিবগে, অনিমক অসিনা য়াম্না চাউবা মপাউ অমা পীরি”
“হৌজিক্কী মতম অসিদদি, তুরিস্ত সেন্তরশিং চাউখৎহনবা হায়বসি সরকারগী স্কীমশিংগী শরুক অমা ওইবদা নত্তনা মীয়াম্না মসিদা শরুক য়াননবগী কেমপেন অমনি। লৈবাক অসিগী হেরিতেজ সাইতশিং অমসুং ঐখোয়গী কলচরেল হেরিতেজ চাউখৎহনবা হায়বসি মসিগী য়াম্না চাউবা খুদমনি”
লৈবাক অসিনা তুরিজমবু হোলিস্তিক ওইবা মওংদা য়েংলি। লু-নানবা, কুদোংচাবা, মতম অমসুং ৱাখল্লোন হায়রিবা ফেক্তরশিং অসি তুরিজম প্লানিং তৌবদা য়াওরি
“ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ইন্নোভেতিব অমসুং মোদর্ন ওইবগী মথৌ তাই। অদুম ওইনমক ঐখোয়গী লিরবা হেরিতেজগীদমক্তা ঐখোয়না কয়া য়াম্না চাউথোকচবগে হায়বা অসিসু য়াম্না মরু ওই”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভীদিও কনফররেন্সিংগী খুত্থাংদা গুরাতকী সোমনাথতা অনৌবা সর্ক্যুইৎ হাউস শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিং অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, রাজ্য মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, তেম্পল ত্রস্ত মেম্বরশিং য়াওখি।
মীয়াম তিনবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সোমনাথ সর্ক্যুইৎ হাউস শঙ্গাবা অসিগীদমক্তা গুজরাত সরকারগী মুখ্য মন্ত্রী, সোমনাথ তেম্পল ত্রস্ত অমসুং দিভোতীশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোরকখি। মহাক্না হায়রকখি মদুদি মতমনা শোকহল্লবসু তেম্পল অসিগী মতোনদা লৈবা মতমদা দিভোতীশিংনা ভারত অসিনা চাউথোক্না লেপ্তুনা লৈবাগী ৱাখল অসি ফাওগনি। ভারতকী চিভিলাইজেশনগী খোংচৎ অমসুং চহি চা কয়া মীনাই ওইদুনা লৈরকখিবা ফিভম অদুবু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লকখি মদুদি সোমনাথ তেম্পল অসিবু করম্বা ফিভমদা থুগাইখিবা অমসুং তেম্পল অসিবু করম্বা ফিভমদা সর্দার পতেলনা হোৎনদুনা অমুক হন্না শাগৎখিবগে, অনিমক অসিনা য়াম্না চাউবা মপাউ অমা পীরি হায়না হায়খি। “ঙসি, আজাদি কা অমৃত মাহোতসব মনুং অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতম অদুদগী, কলচরগী মফমশিং অমসুং সোমনাথগুম্বা থাজবা অসিনা ময়াম অদুগী ময়াইদা লৈ হায়বসি খঙবা পাম্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রী তাক্লকখি।
মালেমগী লৈবাক কয়া অমগী ইকোনোমীদা তুরিজম অসিনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়গী অসিগুম্বা খুদোংচাবা কয়া অমা রাজ্য খুদিংমক্তা অমসুং হিরম খুদিংমক্তা লৈ”, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ভর্চুৱল ওইবা মওংদা ভারতকী স্পিরিচুৱল ওইবা মফমশিং অদুগী মতাংদা লিরকখি অমসুং মফমশিং অদুবু হায়রকখি, সোমনাথ, দ্বার্কা, রন ওফ কচ অমসুং গুজরাত্তা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতী; অয়োধ্যাগূম্বা মফমশিং, মাথুরা, কাশি, প্রয়াগ, কুশিনাগর অমসুং উত্তর প্রদেশতা বিন্ধ্যচল; দেবভুমি উত্তরাখন্দদা বদ্রনাধ কেদর্নাথ; হিমাচলদা জ্বালা দেবি, নেয়না দবি; নোর্থ ইস্ত পুম্নমক দিভাইন অমসুং নচেরেল গ্লোনা থল্লে; তামিল নাদুদা রামেশ্বরম; ওরিশাদা পুরি; অন্ধ্র প্রদেশতা তিরুপতি বালাজি; মহারাস্ত্রদা সিদধি ভিনায়ক; কেরলাদা সাবরিমালা। “মসিগী মফমশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তম অদু উৎলি অমসুং এক ভারত শ্রেসথা ভারতকী ৱাখল্লোন অদুবু উৎলি। ঙসি লৈবাক অসিনা মখোয়বু চাউখৎপগি য়াম্না চাউবা সোর্স অমা ওইনসু উরি। মখোয়শিং অসি চাউখৎপনা অচৌবা হিরম অমদা চাউখৎনবগী মচাক অমা ওইগদৌরিবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়রকখি মদুদি হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, লৈবাক অসিনা লেপ্পা লৈতনা তুরিজমগী পোতেন্সিয়েল অসিবু চাউখৎনবা হৌৎনখি। “ঙসিদি, তুরিস্ত সেন্তরশিং চাউখৎহনবা হায়বসি সরকারগী স্কীমশিংগী শরুক অমা ওইবদা নত্তনা মীয়াম্না মসিদা শরুক য়াননবগী কেমপেন অমনি। লৈবাক অসিগী হেরিতেজ সাইতশিং অমসুং ঐখোয়গী কলচরেল হেরিতেজ চাউখৎহনবা হায়বসি মসিগী য়াম্না চাউবা খুদমনি ” মহাক্না পাম্বৈ কয়া অমা পনখি খুদম ওইনা থিমদা য়ুমফম ওইবা তুরিস্ত সর্ক্যুইৎ ১৫ পনখি। খুদম ওইনা , রামায়না সর্ক্যুইৎ, ভগ্বান রামগা মরী লৈনবা মফমশিং অদু চৎপা য়াই। অখন্নবা ত্রেন অমা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি হায়েংগী দিব্যা কাশি য়াত্রাগীদমক্তা দিল্লীদগী অখন্নবা ত্রেন অমা হৌদোকখ্রে। অসিগা চপ মান্ননা বুদ্ধা সর্ক্যুইৎনা লোর্দ বুদ্ধাগী মরী লৈনবা মফমশিং চৎপদা হেন্না লাইহল্লে। ফোরন তুরিস্তশিংগীদমক্তা ভিজা রুলশিং কোমথোকখ্রে অমসুং ভেক্সিনেশন দ্রাইব অসিদা তুরিস্ত দেস্তিনেশনশিংদা হেন্না মরু ওইবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি লৈবাক অসিনা তুরিজমবু হোলিস্তিক ওইবা মওংদা য়েংলি। হৌজিক্কী মতম অসিদা তুরিজম চাউখৎনবগীদমক্তা পোৎ মরি মথৌ তাই। অহানবদা লু-নানবা- হান্নদি ঐখোয়গি তুরিস্তকী মফমশিং, শেংলবা লাই খুরমফমশিং অদুসু হাইজিনিক ওইরমদে। ঙসিদি স্বচ ভারত অভিয়াননা মসিগী ফিভম অসি হোংদোকখ্রে। তুরিজম প্রোমোত তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা অতোপ্পা ফেক্তর অমনা খুদোংচাবা। অদুবু, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ফেসিলিতীশিংগী স্কোপ অদু তুরিস্তকী মফম খক্তদমক ওইরোইদবনি হায়না হায়খি। ত্রান্সপোর্ত, ইন্তর্নেত, অচুম্বা ইনফোর্মেশন, মেদিকেল এরেঞ্জমেন্তশিংগী ফেসিলিতীশিং অদু মখল খুদিংমক্কী ওইগদবনি। অমসুং মসিগী মাইকৈদা লৈবাক অসিদা মাইকৈ খুদিংমক্তা থবক পাংথোক্লি। তুরিজম চাউখৎহন্নবগী অহুমশুবা খ্বাইদগী মরু ওইবা পোৎ অদুদি মতমনি। হৌজিক্কী ইরা অসিদা মীশিংনা অতেনবা মতমদা মফম য়াম্না চৎপা। তুরিজম চাউখৎহন্নবগী মরিশুবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবা পোৎ অদুদি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন। ঐখোয়গী ৱাখল্লোনা অদু ইন্নোভেতিবা অমসুং মোদর্ন ওইবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে। অদুম ওইনমক ঐখোয়না ঐখোয়গী অরিবা হেরিতেজগী মতাংদা কয়া য়াম্না চাউথোকচবগে হায়বসি য়াম্না মরু ওই।
নিং-খা তম্লবা মতুংদা, নৌনা চাউখৎলকখিবসি দিল্লীদা লৈরিবা ইমুং খরা খক্তগীনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অদুবু ঙসিদি ভারতনা অখুবা ৱাখল্লোনা অদুবু হুন্দোক্লমদুনা অমসুং চাউথোক্নিংঙাই ওইবা অনৌবা মফমশিং শেমগৎলে অমসুং মখোয়দা ফিদম্নিংঙাই ওইবা শক্তম অমা ওইহল্লে। “ দিল্লীদা বাবাসাহেব মেমোরিয়েল, রামেশ্বরমদা এ.পি.জে. অবদুল কলাম মেমোরিয়েল শাখিবা অদু ঐখোয়গী সরকার অসিননি। মসিগা মান্ননা নেতাজি সুভাশ চন্দ্র বোস অমসুং শ্যামজি কৃষ্ণা ভর্মাগা মরী লৈনবা মফমশিংদা মীতমশিং শাখ্রে। ঐখোয়গী ত্রাইবেল সোসাইতীগী ফজরবা পুৱারী অদুবু উৎথোক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা অদিবাসি ম্যুজিয়মশিংসু শাখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি। নৌনা দিবেলপ তোকিবা মফমশিং অদুগী পোতেন্সিয়েলশিং অদুগ মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইচৎ অসিনা লৈজরবসু মী লাখ ৭৫না স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসিবু য়েংনবা লাকখি। অসিগুম্বা মফমশিং অসিনা তুরিজমগা লোইননা ঐখোয়গী আইদেন্দিতীবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ‘ভিকেল ফোর লোকেল’ হায়বা খোল্লাও অসিগী অখুবা ৱাহন্থোক হন্দোক্তনবসু হায়খি অমসুং মহাক্কী খোল্লাও অসিদা লোকেল তুরিজমশু য়াওরিবনি হায়না হায়খি। মহাক্না মপান লমদা তুরিজম অমগীদমক্তা চত্রিঙৈগী মমাংদা ভারত্তা য়ামদ্রবদা মফম ১৫-২০দি চৎননবা মহাক্না হায়খিবা অদুবু অমুক্কসু পল্লকখি।