Prime Minister's Office
PM inaugurates new Circuit House in Somnath, Gujarat
“The circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message”
“Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and the development of our cultural heritage are great examples of this”
The country is looking at tourism in a holistic way. Factors like cleanliness, convenience, time and thinking are going into tourism planning
“It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time it matters a lot that how proud we are of our ancient heritage”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the new Circuit House in Somnath, Gujarat via video conferencing. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, state ministers, Members of Parliament, Temple Trust members were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the Government of Gujarat, the Somnath Temple Trust and devotees for the inauguration of Somnath Circuit House. He pointed out that in the peak and the top of the temple the devotees will feel the consciousness of India standing proud despite the ravages of time. Dwelling on the challenging journey of the Indian Civilization and circumstances of hundreds of years of slavery, The Prime Minister remarked that the circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message. “Today, when in the Azadi ka Amrit Mahotsav, we wish to learn from our past, places of culture and faith like Somnath are in the centre of that”, the Prime Minister pointed out.
He said that tourism plays a major role in the economy of many countries of the world. “We have infinite possibilities like this in every state and in every field”, he said. The Prime Minister narrated a virtual Bharat Darshan of spiritual destinations and listed Somnath, Dwarka, Rann of Kutch and Statue of Unity in Gujarat; Places like Ayodhya, Mathura, Kashi, Prayag, Kushinagar and Vindhyachal in Uttar Pradesh; Devbhumi Uttarakhand has Badrinath Kedarnath; Himachal has Jwala Devi, Naina Devi; Entire North East is replete with the divine and natural glow; Rameshwaram in Tamil Nadu; Puri in Odisha; Tirupati Balaji in Andhra Pradesh; Siddhi Vinayak in Maharashtra; Sabarimala in Kerala. “These places represent our national unity and the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Today, the country also sees them as a strong source of prosperity. Through their development we can catalyse development of a big area”, he said.
The Prime Minister remarked that in the last 7 years, the country has worked relentlessly to realize the potential of tourism. “Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and development of our cultural heritage are great examples of this”. He listed measures like 15 theme based tourist circuits. For example, in the Ramayana Circuit, places related to Bhagwan Ram can be visited. A special train has been started. The Prime Minister informed that a special train is being started from Delhi for the Divya Kashi Yatra tomorrow. Similarly the Buddha Circuit is making it easier to visit places related to Lord Buddha. Visa rules have been eased for foerign tourists and tourist destinations were given priority in the vaccination drive.
The Prime Minister said today the country is looking at tourism in a holistic way. In today's time, four things are necessary to develop tourism. First cleanliness- Earlier our tourist places, holy pilgrimage places were also unhygienic. Today Swachh Bharat Abhiyan has changed this picture. Another important factor in promoting tourism is convenience. But, the Prime Minister said, the scope of facilities should not be limited to tourist places only. The facilities of transport, internet, correct information, medical arrangements should be of all kinds. And in this direction also all-round work is being done in the country. Time is the third important aspect of increasing tourism. In this era, people want to cover maximum space in minimum time. The fourth and very important thing to increase tourism is our thinking. It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time how proud we are of our ancient heritage, it matters a lot.
The Prime Minister said after independence, the new development was for only a few families in Delhi. But today the country is leaving behind that narrow thinking and is building new places of pride and giving them grandeur. “It is our own government that built Babasaheb Memorial in Delhi, the APJ Abdul Kalam memorial in Rameshwaram. Similarly, the places associated with Netaji Subhash Chandra Bose and Shyamji Krishna Varma have been given due stature. Adivasi museums are also being built across the country to bring forth the glorious history of our tribal society”, the Prime Minister informed. Elaborating on the potential of the newly developed places, the Prime Minister said that despite the pandemic 75 lakh people have come to see the Statue of Unity. Such places will take our identity along with tourism to new heights, he said.
The Prime Minister advised against taking a narrow interpretation of his call for ‘vocal for local’ and said that the call includes local tourism. He reiterated his request for visiting at least 15-20 places of India before embarking on any tourism abroad.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ সোমনাথত নতুন চাৰ্কিত ভৱনৰ উদ্বোধন প্রধানমন্ত্রীৰ
“যি পৰিস্থিতিত সোমনাথ মন্দিৰ ধ্বংস কৰা হৈছিল আৰু যি পৰিস্থিতিত চৰ্দাৰ পেটেলৰ উদ্যোগত মন্দিৰৰ সংস্কাৰ হৈছিল–এই দুয়োটা পৰিস্থিতিৰ মাজতে এক ডাঙৰ বার্তা আছে”
“বর্তমান পর্যটন কেন্দ্রসমূহৰ মান উন্নয়ন কেৱল চৰকাৰী কাৰ্যসূচীৰ অংগ নহয় বৰঞ্চ জনগণৰ অংশগ্রহণত এক অভিযান হৈ পৰিছে; দেশৰ ঐতিহ্যপূৰ্ণ স্থান আৰু আমাৰ সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ এই অভিযানৰ এক উজ্জ্বল নিদৰ্শন”
দেশত এতিয়া পর্যটন ক্ষেত্রক এক উৎকৰ্ষমূলক দৃষ্টিভংগীৰে চোৱা হৈছে; পর্যটনৰ পৰিকল্পনাৰ লগতে স্বচ্ছতা, সময় আৰু সঠিক চিন্তাভাৱনাৰ দৰে বিষয়সমূহত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে
“আমাৰ চিন্তাভাৱনা উদ্ভাৱনী আৰু আধুনিক হোৱা দৰকাৰ; একেসময়তে আমি প্রাচীন ঐতিহ্যক লৈও গৌৰৱবোধ কৰা উচিৎ”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে গুজৰাটৰ সোমনাথত নতুন চাৰ্কিত ভৱন উদ্বোধন কৰে৷ এই উপলক্ষে ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী ভূপেন্দ্রভাই পেটেল, ৰাজ্যৰ একাধিক মন্ত্রী, সাংসদ আৰু মন্দিৰ পৰিচালনা পৰিষদৰ সদস্যসকল উপস্থিত থাকে৷
অনুষ্ঠানত সমবেত লোকসকলক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা ভাষণত প্রধানমন্ত্রীয়ে সোমনাথ চাৰ্কিত ভৱন উদ্বোধনৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰ, সোমনাথ মন্দিৰ পৰিচালনা কর্তৃপক্ষ আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলক অভিনন্দন জনায়৷ তেওঁ কয় যে এই মন্দিৰ প্ৰাংগনত তীৰ্থযাত্ৰীসকলে যেতিয়া উপস্থিত হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে এইটো ভাৱি গৌৰৱবোধ কৰে যে কালৰ আহ্বানত বহুবাৰ ভঙা-গঢ়া সত্ত্বেও এতিয়া তেওঁলোকে আধ্যাত্মিকতাৰ শিখৰত অৱস্থান কৰিছে৷ ভাৰতীয় সভ্যতাৰ বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ যাত্রাপথ আৰু কেইবাশ বছৰৰ দাসত্বৰ পৰিস্থিতি সম্পর্কে উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে যি পৰিস্থিতিত সোমনাথ মন্দিৰ ধ্বংস কৰা হৈছিল আৰু যি পৰিস্থিতিত চৰ্দাৰ পেটেলৰ উদ্যোগত মন্দিৰৰ সংস্কাৰ হৈছিল–এই দুয়োটাৰ মাজত ডাঙৰ বার্তা আছে। আজি ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ’ৰ এই সময়ত আমি ইতিহাস আৰু সোমনাথ মন্দিৰৰ দৰে সাংস্কৃতিক কেন্দ্রসমূহৰ পৰা আৰু অধিক অভিজ্ঞতা অর্জন কৰিব পাৰো৷
তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ বহু দেশৰ অর্থনীতিত পর্যটনে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আমাৰ প্রতিখন ৰাজ্যত পর্যটনৰ ক্ষেত্রত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। এই প্রসংগত তেওঁ ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিৰে ভাৰত দর্শন আৰু সোমনাথ, দ্বাৰকা, কচ্ছৰ ৰন, গুজৰাটত ষ্টেছ্যু অফ ইউনিটীকে ধৰি অযোধ্যা, মথুৰা, কাশী, প্রয়াগ, কুশীনগৰ আৰু বিন্ধ্যাচলৰ দৰে আধ্যাত্মিক কেন্দ্রসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডত আছে বদ্রীনাথ আৰু কেদাৰনাথ; হিমাচল প্রদেশত আছে জোৱালা দেৱী, নয়না দেৱী; সমগ্র উত্তৰ-পূব ভাৰত প্রাকৃতিক সৌন্দর্য আৰু আধ্যাত্মিকতাৰে সমৃদ্ধ। একেদৰে তামিলনাডুৰ ৰামেশ্বৰম, ওড়িশাৰ পুৰী, অন্ধ্রপ্রদেশৰ তিৰুপতি বালাজী, মহাৰাষ্ট্রৰ সিদ্ধিবিনায়ক আৰু কেৰালাত সৱৰীমালাও আছে। এই প্রসিদ্ধ স্থানসমূহৰ প্রত্যেকেই আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতা আৰু ‘এক ভাৰত শ্রেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আদর্শকে প্রতিফলিত কৰে। আজি সমগ্র দেশে এই পবিত্র স্থানসমূহক সমৃদ্ধিৰ উৎস হিচাপে গণ্য কৰিছে। সেয়েহে, এই স্থানসমূহৰ উন্নয়ন হ’লে, সি এক ডাঙৰ এলেকাৰ উন্নয়নৰ অনুঘটক হয়।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে বিগত সাত বছৰত দেশত পর্যটনৰ সম্ভাৱনাক বাস্তবায়িত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰা হৈছে। বৰ্তমান পর্যটন কেন্দ্রসমূহৰ উন্নয়ন কেৱল চৰকাৰী কর্মসূচীৰ অংগ নহয়, বৰঞ্চ জনগণৰ অংশগ্রহণৰ অভিযান হৈ পৰিছে। দেশৰ ঐতিহ্যপূৰ্ণ স্থান আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যসমূহৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ এই গণ-আন্দোলনৰে উজ্জ্বল নিদৰ্শন। এই প্রসংগত তেওঁ ১৫টা সুনির্দিষ্ট বিষয়ভিত্তিক পর্যটন ভৱনৰ কথা উল্লেখ কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ৰামায়ণ চার্কিটত পর্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলে ভগৱান ৰামৰ স্মৃতি বিজড়িত বিভিন্ন স্থান চাব পাৰে৷ এই লক্ষ্যৰে এক বিশেষ ৰে’ল সেৱাও আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ জনায় যে কাইলৈ দিল্লীৰ পৰা দিব্য কাশী যাত্রাৰ বাবে এক বিশেষ ৰে’লৰ যাত্রাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। একেদৰে, বুদ্ধ চাৰ্কিতে পর্যটক আৰু অনুগামীসকলৰ ভগৱান বুদ্ধৰ স্মৃতি বিজড়িত স্থানসমূহত যাতায়াত সহজ কৰি তুলিছে। বিদেশী পর্যটকসকলৰ বাবে ভিছাবিধি শিথিল কৰা হৈছে। আনকি, টিকাকৰণ অভিযানত পর্যটন কেন্দ্রসমূহত বিশেষ দৃষ্টি দিয়া হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে লগতে কয় যে বৰ্তমান সমগ্র দেশত পর্যটন ক্ষেত্রক এক ভিন্ন দৃষ্টিভংগীৰে চোৱা হৈছে। বর্তমান সময়ত পর্যটন ক্ষেত্রৰ উন্নয়নত চাৰিটা বিষয় অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ। প্রথমতে, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা। আগতে আমাৰ পর্যটন কেন্দ্র, পূণ্যভূমিসমূহ লেতেৰা আৰু অপৰিষ্কাৰ আছিল। আজি ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ জৰিয়তে সমগ্র ছবিৰ আমূল পৰিৱর্তন হৈছে। পর্যটনৰ ক্ষেত্রত আন এক গুৰুত্বপূর্ণ বিষয় হ’ল স্বাচ্ছন্দ্য। এই প্রসংগত প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে স্বাচ্ছন্দ্যৰ বিষয়টো কেৱল পর্যটনকেন্দ্রিক হোৱা অনুচিত৷ তাৰ লগতে পৰিবহণ তথা ইণ্টাৰনেট, সঠিক তথ্য প্রচাৰ আৰু চিকিৎসা সেৱাৰ মতো বিষয়সমূহতো সমানে অগ্রাধিকাৰ দিয়া প্রয়োজন। এই লক্ষ্যৰে সমগ্ৰ দেশত নিৰন্তৰ কাম চলিছে। পর্যটন ক্ষেত্রৰ বিকাশত তৃতীয় গুৰুত্বপূর্ণ বিষয় হ’ল সময়। সেয়েহে, বর্তমান সময়ত পর্যটকসকলে ন্যূনতম সময়ত অধিক দর্শনীয় স্থান চাব বিচাৰে। চতুর্থ বিষয়টো হ’ল পর্যটনৰ বিকাশত আমাৰ চিন্তাভাৱনাত পৰিৱর্তন অনা। এই লক্ষ্যৰে আমাৰ চিন্তাভাৱনাক আৰু অধিক সৃজনশীল আৰু আধুনিক কৰি তুলিব লাগিব৷ একেদৰে, আমি আমাৰ প্রাচীন ঐতিহ্যক লৈ কিমান গৌৰৱ কৰো, সেয়াও যথেষ্ট তাৎপর্যপূৰ্ণ৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ পাছত উন্নয়নমূলক কাম-কাজ দিল্লীত কেইটামান পৰিয়ালৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল। কিন্তু আজি দেশে এই সংকীর্ণ মানসিকতা দূৰ কৰি এক নতুন আৰু গৌৰৱপূৰ্ণ তথা মহান ভাৰত গঢ় দিছে। আমাৰ চৰকাৰে এই মানসিকতাক অনুসৰণ কৰি দিল্লীত বাবাচাহেব স্মাৰক, ৰামেশ্বৰমত এ.পি.জে. আব্দুল কালাম স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিছে। একেদৰে, নেতাজী সুভাষ চন্দ্র বসু আৰু শ্যামজী কৃষ্ণবার্মাৰ স্মৃতি বিজড়িত স্থানসমূহক উপযুক্ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আমাৰ জনজাতি সমাজৰ গৌৰৱময় ইতিহাসক জনচক্ষুৰ আগত তুলি ধৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন স্থানত জনজাতি সংগ্রহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ন-ৰূপত সজ্জিত পর্যটন আৰু ঐতিহ্যপূৰ্ণ স্থানসমূহৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে মহামাৰী সত্ত্বেও ৭৫ লাখ আগ্রহী লোকে ষ্টেছ্যু অফ ইউনিটী প্ৰত্যক্ষ কৰিছে৷ এই ধৰণৰ নিদর্শনসমূহে বিশ্বত আমাৰ মর্যাদাক এক নতুন উচ্চতাত উপনীত কৰিব৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ সম্পর্কে সংকীর্ণ মানসিকতা এৰাৰ পৰামর্শ দি কয় যে তেওঁৰ এই প্রচেষ্টাৰ সৈতে স্থানীয় পর্যটনৰ বিষয়টোও জড়িত আছে। শেষত প্রধানমন্ত্রীয়ে পর্যটকসকলে বিদেশ ভ্ৰমণৰ পূর্বে দেশৰ অন্তত ১৫ৰ পৰা ২০টা স্থান পৰিদৰ্শন কৰাৰ অনুৰোধ জনায়৷