Ministry of Finance
RBI TO ISSUE DIGITAL RUPEE STARTING FROM 2022-23
DATA CENTRES AND ENERGY STORAGE SYSTEMS TO BE INCLUDED IN HARMONIZED LIST OF INFRASTRUCTURE
EXPERT COMMITTEE TO STUDY SCALING UP VENTURE CAPITAL AND PRIVATE EQUITY INVESTMENT
Rs. 5.5 LAKH CRORE INVESTED BY VENTURE CAPITAL AND PRIVATE EQUITY LAST YEAR
BLENDED FINANCE FROM THEMATIC FUNDS MANAGED BY PRIVATE FUND MANAGERS TO PROMOTE IMPORTANT SUNRISE SECTORS
TECHNICAL AND KNOWLEDGE ASSISTANCE FROM MULTI-LATERAL AGENCIES TO ENHANCE FINANCIAL VIABILITY OF PROJECTS
01 FEB 2022 1:01PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to introduce Digital Rupee, using blockchain and other technologies, to be issued by the Reserve Bank of India starting 2022-23. While presenting the Union Budget for 2022-23, in Parliament today, she elaborated that introduction of Central Bank Digital Currency (CBDC) would give a big boost to digital economy. “Digital currency will also lead to a more efficient and cheaper currency management system”, she said.
She further proposed various other initiatives to boost investment and credit availability in the country.
Infrastructure Status
Smt. Sitharaman proposed that the Data Centres and Energy Storage Systems including dense charging infrastructure and grid-scale battery systems would be included in the harmonized list of infrastructure. “This will facilitate credit availability for digital infrastructure and clean energy storage”, she said.
Venture Capital and Private Equity Investment
The Finance Minister proposed setting up of an expert committee to examine and suggest appropriate measures to scale up Venture Capital and Private Equity investment. She noted that the Venture Capital and Private Equity invested more than Rs. 5.5 lakh crore last year facilitating one of the largest start-up and growth ecosystems. “Scaling up this investment requires a holistic examination of regulatory and other frictions”, she said.
Blended Finance
Smt. Sitharaman said that the Government backed Funds NIIF and SIDBI Fund of Funds had provided scale capital creating a multiplier effect. She said that for encouraging important sunrise sectors such as Climate Action, Deep-Tech, Digital Economy, Pharma and Agri-Tech, the government would promote thematic funds for blended finance with the government share being limited to 20 per cent and the funds being managed by private fund managers.
Financial Viability of Infrastructure Projects
The Finance Minister said that for financing the infrastructure needs, measures would be taken to enhance financial viability of projects including PPP, with technical and knowledge assistance from multi-lateral agencies. She further said that enhancing financial viability shall also be obtained by adopting global best practices, innovative ways of financing, and balanced risk allocation. “Stepping-up of public investment will need to be complemented by private capital at a significant scale”, she stated.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
আর.বি.আই.না ২০২২-২৩দগী হৌদুনা দিজিতেল রুপী ইসু তৌরগনি
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হার্মোনাইজ লিস্ততা দাতা সেন্তরশিং অমদি ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেমশিং মনুং চল্লগনি
বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্বুইতী ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা এক্সপর্ত কম্মিতীনা নৈনরগনি
হৌখিবা চহিদা বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্বুইতীনা লুপা কোতি লাখ ৫.৫. কাইথখি
প্রাইভেৎ ফন্দ মেনেজরশিংনা য়েংশিল্লিবা থিমেতিক ফন্দশিংদগী লৈরিবা ব্লেন্দেদ ফাইনান্সনা মরু ওইবা সনরাইস সেক্তরশিং য়োকখৎলগনি
প্রোজেক্তশিংগী ফাইনান্সিয়েল বাইয়েবিলিতী হেনগৎহন্নবা মল্তি-লেতরেল এজেন্সীশিংগী তেক্নিকেল অমদি নোলেজ এসিস্তেন্সনা হোৎনরগনি
01 FEB 2022 1:01PM by PIB Imphal
ব্লোকচেন অমদি অতোপ্পা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা ২০২২-২৩দগী হৌদুনা দিজিতেল রুপীবু ইসু তৌনবা শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা ফোংদোকখি৷ ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা ২০২২-২৩গী য়ুনিয়ন বজেৎ পুথোক্লদুনা সেন্ত্রেল বেঙ্ক দিজিতেল করেন্সী (সি.বি.দি.সি.) পুথোরকপা অসিনা দিজিতেল ইকোনোমীদা চাওনা কান্নবা অমা পীরগনি হায়না মহাক্না কুপথনা ফোংদোকখি৷ “দিজিতেল করেন্সীনা হেন্না ইফিসিয়েন্ত ওইবা অমদি হেন্না হোংবা করেন্সী মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমা লৈহনবদা লমজিংলগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লৈবাক অসিদা ক্রেদিৎ হেন্না ফংহন্নবা অমদি ইনভেস্তমেন্ত হেন্না থাদনবা তোঙান তোঙানবা অতোপ্পা ইনিসিয়েতিবশিং মহাক্না মখাতানা পুথোরককি৷
ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেতস
দেন্স চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি গ্রিদ-স্কেল বেত্তরী সিস্তেমশিং য়াওনা দাতা সেন্তরশিং অমদি ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেমশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী হার্মোনাইজ লিস্ততা য়াওহনগদবনি হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা পুথোরকখি৷ “মসিনা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি ক্লিন ইনর্জী স্তোরেজকীদমক ক্রেদিৎ লাইনা ফংহল্লগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্বুইতী ইনভেস্তমেন্ত
বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্বুইতী ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবগী চুনবা খোংথাংশিং অসি য়েংশিন্নবা অমদি তাকপিনবা এক্সপর্ত কম্মিতী অমা শেমগৎনবা শেল-থুম মন্ত্রীনা হৌদোরকখি৷ হৌখিবা চহিদা বেঞ্চর কেপিতেল অমদি প্রাইভেৎ ইক্বুইতীনা লুপা কোতি লাখ ৫.৫. হেন্না শেল থাদদুনা খ্বাইদগী চাওবশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা স্তার্ত-অপ অমদি গ্রোথ ইকোসিস্তেম অসিবু হেন্না লাইথোকহল্লি হায়না মহাক্না পনখি৷ “ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা হায়বা অসিদা রিগুলেতরী অমদি অতোপ্পা ফ্রিক্সনশিংগী হোলিস্তক এগজামিনেসন অমা দরকার ওই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ব্লেন্দেদ ফাইনান্স
গভর্মেন্ত বেক ফন্দস এন.আই.আই.এফ. অমদি এস.আই.দি.বি.আই.ফন্দ ওফ ফন্দস অসি স্কেল কেপিতেল অমা ফংহন্দুনা মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্ত অমা শেম্লি হায়না শ্রীমতি সিতারামননা ফোংদোকখি৷ ক্লাইমেত এক্সন, দীপ-তেখ, দিজিতেল ইকোনোমী, ফার্ম অমদি এগ্রী-তেখকুম্বা মরু ওইবা সনরাইস সেক্তরশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক, সরকারগী সেয়র অসি চাদা ২০ অকক্নবা ওইবনা অমদি ফন্দশিং অসি প্রাইভেৎ ফন্দ মেনেজরশিংনা চলাইবনা ব্লেন্দেদ ফাইনান্সকী থিমেতিক ফন্দশিং অসি সরকার অসিনা প্রমোত তৌরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী ফাইনান্সিয়েল বাইয়েবিলিতী
ইন্দস্ত্রীগী তঙাই ফদবা অৱাৎপশিং অসিদা শেল-থুম থাদনবগীদমক, মল্তি-লেতরেল এজেন্সীশিংদগী তেক্নিকেল অমদি নোলেজকী ওইবা মতেং লৌদুনা পি.পি.পি. য়াওনা প্রোজেক্তশিংগী ফাইনান্সিয়েল বাইয়েবিলিতী হেনগৎহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎলগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং, ফাইনান্সিংগী ইন্নোবেতিব ৱেজশিং শিজিন্নদুনা অমদি রিস্ক এলোকেসন বেলেন্সতা থমদুনা ফাইনান্সিয়েল বাইয়েবিলিতী ফগৎহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ পব্লিক ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎলক্লিবা অসি মরু ওইবা স্কেল অমদা প্রাইভেৎ কেপিতেলনা মপুং ফাহনবা দরকার ওইরগনি”,হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷