Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on President's address in Lok Sabha
07 FEB 2022 11:53PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker,
I am here to reply on Motion of Thanks on the President’s address. The Hon’ble President has talked in detail about the recent efforts regarding AatmaNirbhar Bharat and Aspirational India in his speech. I am very grateful to all the hon’ble members who have given their views on this important address.
Hon’ble Mr. Speaker,
Before I speak, I would like to mention the incident that happened yesterday. The country has lost respected Lata Didi whose voice has captivated, inspired and infused the country with emotions for so long. While strengthening the cultural heritage and unity of the country, she sang in about 36 languages. This in itself is also an inspiring example of the unity and integrity of India. Today I pay my respectful homage to respected Lata Didi.
Hon’ble Mr. Speaker,
History is witness to the fact that there was a massive change in the world after the Second World War -- a new world order in which we are all living. I can clearly see that the world is moving very fast towards a new world order, towards new systems, after the Corona period. This is such a turning point that we as India should not miss this opportunity. India's voice should also remain vociferous on the main table. India should not underestimate itself for a leadership role. And in this context, the Amrit Mahotsav of independence and 75 years of independence is an inspiring occasion in itself. When the country celebrates hundred years of independence with that inspirational opportunity and new resolutions, we should resolve to take the country to that position with full potential, energy, dedication and determination.
Hon’ble Mr. Speaker,
Over the years, the country has experienced a lot of consolidation in basic systems in many spheres. And we have moved forward with great strength. The Pradhan Mantri Awas Yojana program, the houses for the poor, has been going on for a long time, but with the speed and diversity with which it has been expanded, the houses of the poor today are worth more than several lakh rupees today. In a way, the poor owning the pucca housecan be called a Lakhpati today. Which Indian would not be proud that today there is a toilet in the house of the poorest of the poor? Who would not be happy that villages of the country have become open-defecation free? Let me start by thanking you. Thank you very much. May your love remain enduring!
When there is light in the house of the poor after so many years of independence, it gives strength to the happiness of the country. In a country where a gas connection in a house had become a status symbol, the happiness to have a gas connection in the house of the poor and freedom to a poor mother from smoke stoves is something different.
If you are rooted to the ground and are amongst the people, these things are clearly visible when the poor have their own bank accounts and they are using the bank accounts through mobile phones without going to the bank and the amount given by the government is directly reaching their accounts under the Direct Benefit Transfer. But unfortunately, there are many among you who are still stuck to 2014 and are unable to get out of it. And you have suffered because of that state of mind.The people of the country have recognized you. Some people have already realized, some others are realizing late and the rest of them will realize it in the time to come. You give such long sermons but you forget that you had the privilege of sitting here (treasury benches) for 50 years. But you can’t fathom the reasons behind (your decline).
Now you see, it has been almost 24 years since the people of Nagaland last voted for the Congress in 1998. Odisha voted for you in 1995, it's been 27 years that you didn't get an entry there. You won Goa with an absolute majority in 1994; it's been 28 years since Goa did not accept you. The last time the people in Tripura voted for you was in 1988, about 34 years ago. The condition of the Congress in UP, Bihar and Gujarat is such that they last voted for you in 1985, about 37 years ago. The last time the people in West Bengal favoured you wasin 1972, almost 50 years ago. If you follow the dignity and don't utilize this House, then it is a misfortune of the country. The House should be productive for the country, but efforts are being made to use it for a party. As a result, we are compelled to answer.
Hon’ble Mr. Speaker,
Tamil Nadu last gave you the opportunity in 1962 i.e., about 60 years ago. You take the credit for creating Telangana, but even after the formation of Telangana, the people there did not vote for you. It has been 20 years since Jharkhand was formed. Congress never got an absolute majority, but it tries to make a back door entry.
Hon’ble Mr. Speaker,
It is not a question of election results. It is about the intentions and graciousness of those people. Why are the people of the country rejecting those forever who ruled for so many years in such a large democracy? And wherever people made the right decision, you were not allowed to set foot in. If we lose an election, our entire machinery grapples with it for months. But despite so many defeats, your ego does not go and your ecosystem does not let it go. This time Adhir Ranjan ji was reciting so many poetries. Let me also take the opportunity. When I am talking about ego, then I will have to say this:
वो जब दिन को रात कहें तो तुरंत मान जाओ,
नहीं मानोगे तोवो दिन में नकाब ओढ़ लेंगे। जरूरत हुई तो हकीकत को थोड़ा-बहुत मरोड़ लेंगे।
वो मगरूर है खुद की समझ पर बेइन्तिहा, उन्‍हें आईना मत दिखाओ। वो आईने को भी तोड़ देंगे।
(When he says day to night, then agree to it immediately,
If you don’t, he will wear a veil during the day. If need be, he will twist the reality a little.
He is proud of his own intellect so much,
Do not show him the mirror. He'll even break the mirror.)
Hon’ble Mr. Speaker,
Today the nation is celebrating the Amrit Mahotsav in 75 years of independence and is entering a virtuous period. It does not matter who all and from which party contributed to the freedom struggle. It is time to reminisce about all those who sacrificed themselves for the country and make resolutions keeping in mind their dreams.
Hon’ble Mr. Speaker,
For centuries, we have been committed to democracy by culture, nature and system. But it is also true that criticism is an ornament of a vibrant democracy, but blind criticism is an insult to democracy. It would have been better to accept and welcome ‘SabkaPrayas’ with an open mind for India’s achievements so far.
In the last two years, the human race of the whole world is facing the biggest crisis of the global pandemic in a hundred years. Those who tried to judge India on the basis of its past feared that such a huge country with such a large population and so much diversity and habits would not be able to fight such a big battle and save itself. That was their thinking. But what is the situation today? Made in India Covidvaccines are the most effective in the world. Today, India is getting closer to the goal of 100 percent first dose. And about 80 percent of the second dose milestone has also been completed.
Hon’ble Mr. Speaker,
Corona was a global pandemic, but it is also being used for party politics. Is it good for humanity?
Hon’ble Mr. Speaker,
Congress has crossed its limits during this Corona period.
Hon’ble Mr. Speaker,
During the first wave, when the country was following the lockdown, the WHO used to advise people around the world and all the health experts were asking people to stay put where they were, because anybody infected with Corona could carry Corona along with him wherever he would go. Then, what did the Congress members do? They gave free railway tickets to workers in Mumbai and encouraged them to leave Mumbai. ‘You belong to Uttar Pradesh and Bihar. You leave so that the burden on Maharashtra would ease. You go and spread Corona there.’ You have committed a great sin. An atmosphere of massive chaos was created. You pushed our laboring brothers and sisters into many troubles.
And Hon’ble Mr. Speaker,
There was a government in Delhi at that time, which is still there. That government put microphones on jeeps and took them to slums of Delhi and said: ‘There is a huge crisis, go to your homes and villages’. They provided buses from Delhi and left them halfway and created many difficulties for the people. As a result of this sin, Corona spread in UP, Uttarakhand and Punjab, where the rate of infection was not so high.
Hon’ble Mr. Speaker,
What kind of politics is this at the time of crisis in mankind? How long will this party politics last?
Hon’ble Mr. Speaker,
Not only me, but the entire country is shocked by this conduct of Congress. For two years, the country has been facing the biggest crisis in a hundred years. The way some people behaved, the country has started thinking about whether this country does not belong to them. Are the people of this country not yours? Aren't their joys and sorrows yours? Such a huge crisis is there and the leaders of many political parties should introspect. Did they ever request and make an appeal to people to wear masks, wash hands regularly and maintain a distance of two yards as Corona is such a crisis, a global pandemic? Had they repeatedly told the people of the country, what would have the BJP government gained? What would Modi gain? But they missed out on such a sacred thing even during such a big crisis.
Hon’ble Mr. Speaker,
There are some people who were waiting for the Coronavirus to engulf Modi's image. (They) waited for long and Corona has also tested your patience. Every day you mention the name of Mahatma Gandhi to pin down others. Who stops us from reiterating Mahatma Gandhi's message on ‘Swadeshi’? If Modi says 'vocal for local', drop the words. But don't you want the country to become self-sufficient? If you talk about the ideals of Mahatma Gandhi, then what do you lose by joining and giving strength to this campaign in India? You take the lead. Spread Mahatma Gandhi's message of ‘Swadeshi’, the country will benefit. Perhaps, you do not want to see Mahatma Gandhi's dreams come true.
Hon’ble Mr. Speaker,
In a way, Yoga has established itself in the world during Corona. Which Indian in the world would not be proud of Yoga? But you made fun of it and opposed it too. It would have been better had you told people to practice Yoga as they were home-bound due to the crisis and it would benefit them. What was the harm in it? You may have a problem with Modi, but let the ‘Fit India Movement’ continue, let the youth of the country become strong and capable. Political parties have small youth platforms and they could have utilized those platforms to encourage the youth of the country to move towards this potential through the ‘Fit India Movement’. But there was opposition to it and it was even ridiculed. I just do not understand what has happened to you. I am saying this so that you should understand where you are now? I talked about the past and how so many states have not let you in for the last 15 to 60 years.
Hon’ble Mr. Speaker,
I am saying this very lovingly, so don't get angry. Sometimes, I think, Hon'ble Speaker, they have made up their mind not to return to power for the next 100 years through their statements, programs and deeds and the way they speak and engage with issues. Please don’t do this. Had there been even a little bit of hope that the country would again garland you; you would not have done this. Well, since you have already made up your mind for 100 years, then I have also prepared myself for it.
Hon’ble Mr. Speaker,
This House is witness to all that has been said by all possible persons from day one about whatever strategy India had chalked out to deal with the situation arising out of the corona global pandemic. Those who said whatever at that time would themselves be surprised now with their statements. Big conferences were called with people from different parts of the world and they were made to make statements so that India became disgraceful in the world. My God, what was said at that time just to sustain themselves! Experts saw how your entire ecosystem was involved. But whatever understanding we had, whatever understanding God had given to us … dedication was greater than the understanding. And where dedication is greater than understanding, there is also the power to offer to the country and the world. And we have done that. All the experts of the economic world agree that the economic policies with which India carried itself forward in this Corona period are exemplary in themselves. And we also experience this as we have seen.
Hon’ble Mr. Speaker,
India is the fastest growing economy among the major economies of the world today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Even in this Corona period, our farmers made record production and the government made record purchases. You would know that a report on the pandemic that happened a hundred years ago says that the number of people who died of the disease was similar to those who died of hunger. This country has not allowed anyone to die of hunger, provided free ration to more than 80 crore countrymen and is doing it even today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Our exports are at the historically highest level. And this is in the Corona period. Agricultural exports are at a record high. Software exports are inching towards new heights. Mobile phone exports have grown phenomenally. It may be causing tension to many, but it is the marvel of the AatmaNirbhar Bharat that defence exports are also making their mark.
Hon’ble Mr. Speaker,
Obstructions in the House are necessary as the debate gets heated. But when we go out of bounds, it seems that our companions are like this.
Hon’ble Mr. Speaker,
An MP of their party had started the discussion and there were some minor interruptions from the treasury benches. And I was watching on the screen from my room that our minister Pralhad ji went to the rear and stopped everyone. Then there was a challenge from that side that ‘if you stop us, then we will do the same to your leader’. Is this the reason why this is happening?
Hon’ble Mr. Speaker,
You and all of you should now try to improve your CR. Now I believe that your CR has improved whatever you have done. Those who have to register (their protest) have done, you have achieved the feat, why are you doing so much? Believe me, nobody will throw you out of this session. I give you the guarantee.
Hon’ble Mr. Speaker,
A record investment of FDI and FPI is happening in India today. Today in the field of renewable energy, India is in the top five countries of the world.
Hon’ble Mr. Speaker,
All this has become possible because reforms were necessary to save the country during the Corona crisis. And it is because of those reforms that today we are in this position.
Hon’ble Mr. Speaker,
We provided necessary support to every industry, including MSMEs, simplified rules and procedures. We tried our best to fulfill the mission of the AatmaNirbhar Bharat. India made all these achievements at a time when a massive economic upheaval is going on at the international level even today. The supply chain is completely shattered. There has been a crisis in logistic support. There has been a big crisis on chemical fertilizers due to supply chain disruptions as India is dependent on imports. India is facing a huge economic burden. Despite these circumstances, India did not force the farmers to bear this pain. India took the entire burden on its shoulders and did not transfer it onto farmers. India has continuously maintained the supply of fertilizers to farmers. India made several decisions to take the farming and small farmers out of the crisis. Sometimes I think, the people who are cut off from the roots, have got used to living in palaces for two or four generations, they have not been able to understand the problems of small farmers of the country. They could not see beyond a few farmers to whom they had access. I want to ask such people why do you have so much antipathy towards small farmers? Why do you keep creating hurdles for the welfare of small farmers and put small farmers in a crisis?
Hon’ble Mr. Speaker,
If we want freedom from poverty, we have to make our small farmers strong. If the rural economy is to be strengthened, we need to strengthen our small farmers. If our small farmer becomes capable, he will try to modernize even his small two hectares of land and learn new things. When he becomes empowered, the economy of the country will also get a boost. Therefore, it is my endeavor to pay attention to the small farmers. But those people who have antipathy towards small farmers, who do not know the pain of small farmers, do not have any right to do politics in the name of farmers.
Hon’ble Mr. Speaker,
We have to understand that some people have not been able to change the mentality of hundreds of years of slavery even after 75 years of independence. That mentality of slavery is a big hurdle for the progress of any nation.
But Hon’ble Mr. Speaker,
When I see the picture of the country, there is a community, a class, which lives in that mentality of slavery even today. Even today, it is clinging to the approach of the 19th century and favours laws of the 20th century.
Hon’ble Mr. Speaker,
The slave mentality, the standard of life of the 19th century, the 20th-century laws, cannot fulfill the aspirations of the 21st century. Change is very important to adapt to the 21st century.
Hon’ble Mr. Speaker,
What was the result of the change that we rejected? The plans for the freight corridor were made after so many years. It was planned in 2006 and look at its progress from 2006 to 2014. It accelerated only after 2014. The Saryu Canal Project in UP started in the ‘70s and its cost increased by 100 times. We completed it after our government was formed. What kind of approach is this? The Arjun Dam Project started in UP in 2009. Till 2017, only one-third of the expenses were made. We got it done in such a short time. If Congress had power for so many years, it could have converted the Char Dham into all weather roads, but did not. The whole world understands the importance of waterways. It was our country that rejected the waterways. Today our government is working on the waterways. The old approach led to the closure of Gorakhpur's factories whereas our approach has led to the reopening of the Gorakhpur fertilizer factory.
Hon’ble Mr. Speaker,
These people are cut off from the ground, and as a result, the movement of the file, the signatures on it and the visitors coming next are important. The file is everything for you whereas the life of 130 crore countrymen is important for us. You were lost in the files and we are working hard to change the life of the people. As a result, the Prime Minister's GatiShakti Master Plan is moving with a holistic approach and not in bits. Unlike in the past, when the road was under construction, then people from the electricity department would dig the road. When it became ready, then the water department would dig it again. Resolving all these problems, we are working towards the GatiShakti Master Plan even at the district level. Similarly, we are laying great emphasis on the multimodal transport systems and connectivity. After independence, if rural roads were built at the fastest pace, it was in this five-year period.
Hon’ble Mr. Speaker,
National Highways are being built. Railway lines are being electrified. Today the country is building a network of new airports, heliports and water drones. The work of the optical fiber networks is going on in more than 6 lakh villages of the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
All these projects are such that they create employment. Modern infrastructure is the need of the country today and unprecedented investment is being made and employment is also being generated. The pace of development is also picking up and, therefore, today the country is working in that direction.
Hon’ble Mr. Speaker,
The more the economy grows, the more employment opportunities will be created. And with this goal in mind, we have focused on it in the last seven years. And the result is our AatmaNirbhar Bharat campaign. Be it the manufacturing or service sector, our production is increasing in every sector. Today we are becoming a part of the global value chain through the AatmaNirbhar Bharat campaign. This in itself is a good sign for India. Our major focus is in the labor-intensive sectors like MSMEs and textiles. We have created new opportunities by improving the definition of MSME. In order to protect its small industries, the government has also started a special scheme worth three lakh crore rupees for MSMEs in the critical period of the corona and our MSME sector has got the benefit of it. The SBI has conducted a study on it. The SBI's study says that 13.5 lakh MSMEs have been saved due to this scheme and 1.5 crore jobs have been protected. About 14 percent of MSMEs, which could have turned into NPAs, were saved due to loans provided under this scheme.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those members who hit the ground can see its effect. Many opposition friends also tell me that this scheme has become very useful and has given a lot of support to the MSME sector in this hour of crisis.
Hon’ble Mr. Speaker,
Similarly, the Mudra Yojana is proving successful for our mothers and sisters. Today, lakhs of people have moved forward in the direction of self-employment by taking a loan from the banks without guarantee and they are also providing employment to one or two people. Similarly, the SVANidhi Yojana for street vendors!For the first time after independence, street vendors are getting loans from the banks and are doing digital transactions and crores of workers are getting benefits. We have spent more than two lakh crore rupees on poor workers. We have directly transferred money to the accounts of thousands of beneficiaries under the AatmaNirbhar Bharat Rozgar Yojana.
Hon’ble Mr. Speaker,
There is a great need for better infrastructure to give momentum to the industry. The PM GatiShakti Master Plan will greatly reduce logistic costs. And due to this, goods will be able to reach cheaply in the country as well and those involved in exports will also be able to compete with the world. Therefore, the PM GatiShaktiPlan is going to be very beneficial in the coming days.
Hon’ble Mr. Speaker,
The government has done another important work. We have opened new sectors for entrepreneurs. Under the AatmaNirbhar Bharat Scheme, we have invited the private sector to become partners in the development of the country in space, defence, drones and mining. In order to create a better environment for entrepreneurs in the country, a simple tax system was started by doing away with approximately 25,000 compliances. Today, I would also request the states to find out and eliminate such compliances. Citizens of the country are facing problems, you should understand that. Today such barriers are being removed in the country. We are taking one step after another to give a level playing field for the domestic industry.
Hon’ble Mr. Speaker,
Today the country is coming out of the old concept that the government creates destiny, that you have to depend on the government, no one can fulfill your hopes and aspirations other than the government and the government will provide everything. It is due to such a huge ego that the country's potential also got hurt. Therefore, we started afresh as far as the ordinary youth's dreams and the youth skills are concerned. It is not that the government does everything. The strength of the countrymen is manifold. When their potential and determination come together, the result is visible. There were only 500 start-ups in our country before 2014. When an opportunity is given to the youth of the country then what are the results? In these seven years, 60,000 start-ups are working in the country. This is the strength of the youth of my country. And now unicorns are being created out of this and the value of each unicorn is worth thousands of crores rupees.
Hon’ble Mr. Speaker,
And in a very short span of time, India's Unicorns are moving towards making the century.This is huge. Earlier it used to take decades to become a company of thousands of crores. Today is the strength of our youth and the policies of the government that the businesses are turning into thousands of crores in a year or two.
And Hon’ble Mr. Speaker,
We are ranked in the top 3 in the world in respect of start-ups and unicorns. Which Indian would not be proud of it? But at such a time they have got used to contradicting this government. They start early in the morning and here I saw our Adhir Ranjan ji was saying what is that Modi-Modi you do? That is what you were saying, right! You people start early in the morning. You cannot spend a moment without Modi. Modi is your life force.
And Hon’ble Mr. Speaker,
Some people enjoy intimidating the youth, entrepreneurs and the best creators of the country. They draw pleasure in intimidating them and misleading them. The youth of the country is not listening to them, and therefore, the country is progressing.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some of our unicorns have the potential to become multinational companies. But there are people in Congress who say that these enterprising people- they say this for them and you will be surprised to know-are variants of coronavirus. What has happened? Are entrepreneurs in our country variants of coronavirus? What are we saying and for whom? It is causing damage to the Congress party.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those who do not learn from history get lost in history.
Hon’ble Mr. Speaker,
I am saying this because all their prominent people, who led the country, feature in the decades between the 60s and 80s. What used to be the narrative in the decades of the 60s and 80s? The allies enjoying power with the Congress used to call the governments of Pandit Nehru ji and Smt. Indira Gandhi ji as the Tata-Birla governments. This government is being run by Tatas and Birlas. It was said for Nehru ji and Indira ji during the decades of the 60s and 80s. You shared power with them, but you embraced their habits as well. You are also speaking the same language. You have slipped so low. I think today the punching bag has changed but your habits have not changed. The same people had the courage to speak in the House as well as outside that Make in India cannot happen. Can anyone think of India like this? That Make in India cannot happen! Why are you insulting the country? Why do you speak against the country? Make in India was mocked. And today the youth power of the country, the entrepreneurs of the country haveproved it and you have become a butt of jokes. And I am very well able to understand how much pain the success of Make in India is causing you.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some people have a problem with Make in India because Make in India means an end to commissions, corruption and filling of coffers. And, therefore,they oppose Make in India. It was the sin of ignoring the potential of the people of India, an insult to the ability of the small entrepreneurs of the country, an insult to the youth of the country and an insult to the innovative potential of the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
Since they themselves are not able to succeed, therefore, they (are creating) this negativity and an atmosphere of despair in the country! But the youth of the country have become aware of the games which are being played to derail the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
What was the attitude towards Make in India by those who used to run the governments earlier, who ran the governments of the country for 50 years? If we look only at the defence sector, then we would realize what they used to do, how they used to do it, why they used to do and for whom they used to do it. What used to happen earlier? The process to buy new equipment would go on for years. And when the final decision was made that equipment would become obsolete. Now tell me, what good does it do to the country? It used to be outdated and we used to pay for it. We simplified all these processes. We tried to settle the issues pending in the defence sector for years. Earlier, we had to look to other countries for the purchase of any equipment. At the time of need, it was bought in a hurry. Even for spare parts, we were dependent on other countries. One cannot ensure the security of this country by relying on others. We should have a unique system, our own system. To be self-reliant in the defence sector is a great job of national service and today I also call upon the youth of the country to choose this field in their career. We will stand with strength.
Hon’ble Mr. Speaker,
Provision has been made in this budget that we will develop more and more defence equipment in India itself and will buy from Indian companies only. We are working to put an end to purchases from outside. Apart from fulfilling the requirement of our forces, we are also moving ahead with the dream of becoming a big defence exporter and I am sure this resolution will be fulfilled. I know how, in defence deals, influential forces would earlier swayeven the mighty. Modi has challenged these forces. Therefore, it is natural for them to not just express their displeasure at Modi but also be angry with him and their anger continues to manifest.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some of our colleagues from the opposition also raised the issue of inflation here. It would have been better for the country had you raised this concern during the Congress-led UPA government. You should have felt this pain at that time also. You may have forgotten, but I want to remind you. In the last five years of the Congress government, the country had to face double-digit inflation for almost the entire term. This was the situation before we formed the government. Such were the policies of the Congress that the government itself began to believe that inflation was out of its control. In 2011, the then Finance Minister had shamelessly told people not to expect any Aladdin magic to bring down inflation. This is the insensitivity of your leaders. Our Chidambaram ji, who writes articles in newspapers on the economy these days, said in 2012 while in government that the people have no problem in paying 15 rupees for a bottle of water and 20 rupees for ice cream, but cannot tolerate an increase of a rupee in the cost of wheat or rice. This was the statement of your leader. Such an insensitive attitude towards inflation! This is cause for concern.
Hon’ble Mr. Speaker,
Inflation is directly linked to the common man of the country. And our NDA government has tried to diligently handle this issue by being alert and sensitive from day one. And the primary goal of our fiscal policy is to rein in inflation.
Hon’ble Mr. Speaker,
We tried that inflation and prices of essential items should not hit the sky even in this period of such a massive pandemic in 100 years and inflation should not be beyond the tolerable limits for the common man, especially the poor. These figures themselves speak about what we did to keep inflation under check. While the inflation rate during the Congress rule was in double digits, it was more than 10 percent, whereas inflation has been less than 5 percent from 2014 to 2020. Despite Corona, inflation this year has been 5.2 percent and food inflation has been less than 3 percent. During your rule, you used to get away by citing the global situation. By the way, I would like to tell you what Pandit Nehru ji said about inflation from Red Fort during the Congress rule. See, you always say that I never mention the name of Pandit ji. I am going to refer to him repeatedly. Enjoy yourself today. Your leaders would also say that they had great fun.
Hon’ble Mr. Speaker,
Pandit Nehru ji had said this from Red Fort at a time when globalization was not there. While addressing the country from Red Fort, Nehru ji said: ‘Sometimes the war in Korea also affects us. Due to this, the prices of commodities go up and these become out of our control’. This was Nehru ji, the first Prime Minister of India! The first Prime Minister of the country throws up his arms before the country. He further says: ‘If something happens in America too, then it affects the price of commodities’. Imagine how serious the problem of inflation was then that Nehru ji had to throw up his arms in front of the nation, from Red Fort.
Hon’ble Mr. Speaker,
Had the Congress government been in power today … it is the good fortune of the country today (that it is not). The country is saved.Had you been there today, you would have abandoned inflation citing Corona. But approaching this problem with great sensitivity, we are working with full force to solve it. Today inflation in America and OECD countries is almost seven percent. But Hon’ble Speaker, we are not among those who run away by blaming anyone. We make sincere efforts and stand with the countrymen with responsibility.
Hon’ble Mr. Speaker,
Many figures were cited in this House in regard to poverty reduction, but one thing was forgotten. The poor of this country are not so treacherous that any government would work for their welfare and then they would throw them out of power, it is not in the nature of the poor of the country. The reason behind your plight is that you had assumed that you would keep the poor trapped in your clutches through slogans. But the poor have woken up, the poor have recognized you. The poor of this country are so conscious that they have restricted you to 44 seats. The Congress had been winning elections on the slogan of ‘GaribiHatao’ since 1971. Poverty did not go away after 40 years, but the Congress government has given a new definition.
Hon’ble Mr. Speaker,
It is very important for the youth of the country to know these things and Mr. Speaker, they disrupt when they realize that they are going to be hit very hard. They know that they are in trouble today. Some people run away after their address and their poor colleagues have to bear it.
Hon’ble Mr. Speaker,
Poverty did not go away after 40 years, but the poor removed the Congress. And what did the Congress do, Hon'ble Speaker? Congress changed the definition of poverty. In 2013, it made 17 crore poor people rich on paper in one stroke. The youth of the country should know the truth. Let me give you an example. You know earlier the railways used to have first class, second class and third class (compartments). For the first class, one line was drawn next to the door (of the compartment), two lines were drawn for the second class and three lines for the third class. They felt that this third class message was not right, so they removed one line. These are their methods and they feel that poverty has been removed. By changing all the basic norms, they said that 17 crore will not be counted as poor. They have been engaged in changing the figures like this.
Hon’ble Mr. Speaker,
Attemptswere made to raise some elemental issues here. I tried very hard to understand. Maybe someone has understood, I have not found anyone yet. But if anyone has understood, I am prepared to understand. Hon'ble Speaker, there have been mentions about the nation in the House. These are surprising. Before I speak further, I want to reiterate one thing. And I'm quoting:
“It is fascinating to find how the Bengalis, the Marathas, the Gujaratis, the Tamils, the Andhras, the Oriyas, the Assamese, the Canarese, the Malayalis, the Sindhis, the Punjabis, the Pathans, the Kashmiris, the Rajputs, and the great central block comprising the Hindustani-speaking people, have retained their peculiar characteristics for hundreds of years, have still more or less the same virtues and failings of which old tradition or record tells us, and yet have been throughout these ages distinctively Indian, with the same national heritage and the same set of moral and mental qualities.”
Hon’ble Mr. Speaker,
Describing this quality of Indians, there are two words in this quotation which should be noted -- 'National Heritage' and this quote is of Pandit Nehru in his book 'Bharat Ki Khoj'. Our national heritage is one. Our moral and mental qualities are one. Is it possible without a nation? Insulting this House, it was said that the word 'Nation' does not appear in our constitution. ‘Nation’ is written in the Preamble of the Constitution. How is it that it can’t be there? Why is Congress insulting this? I will share my point of view in detail.
Hon’ble Mr. Speaker,
'Nation' is not an arrangement of power or government. Hon’ble Speaker, 'Nation' for us is a living soul. And the countrymen have been associated and battling with it for thousands of years. It is written in Vishnu Purana and it has not been written by any party –
उत्‍तरम यश समुदक्षय हिमावरे चरु दक्षिणम
वर्षतत भारतम नाम भारत यत्र संतित
That is, the country which is north of the sea and south of the Himalayas is called India and their children are called Indians. If this verse of Vishnu Purana is not acceptable to the people of Congress, then I will use another quote, because you can be allergic to some matters. I quote: “A moment comes, which comes but rarely in history, when we step out from the old to the new-- when an age ends, and when the soul of a nation, long suppressed, finds utterance.” These are also the words of Nehru ji. After all, which nation was Nehru ji talking about?
Hon’ble Mr. Speaker,
Enormous attempts were made to set the Tamil sentiment on fire here. The tradition of the Congress for politics is seen in the legacy of the British, 'divide and rule'. But today I want to reiterate here what the great poet of Tamil language and freedom fighter Subramanya Bharathi wrote. Tamil-speaking people forgive me if there is any mistake in my pronunciation. But there is no dearth in my respect and feelings. Subramanya Bharathi ji had said-
मनुम इमये मले एंगल मले, पनरुम उपनिक नुलेंगल दुले
पारमिसे एदोरू नुलइदहू पोले, पोनेरो भारत नाडेंगन नाड़े
पोडरूओम इते इम्‍मकिलेड़े
I translate what he has said in the Tamil language:
The expository Upanishads are our prized treasure
The entire world doesn't have any work of that measure.
Oh, the Golden Bharath is verily our own land
Hail our land, we are of a matchless brand!!
This is the essence of the poem of Subramanya Bharathi ji. I would like to salute all the citizens of Tamil Nadu today.
When our CDS Rawat died suddenly in a helicopter crash in the south and as his body was being taken to the airport in Tamil Nadu, lakhs of my Tamil brothers and sisters queued up on the roads for hours. They stood on the road for hours waiting for any news. And when CDS Rawat's body was being taken out, every Tamilian was raising his hands with pride and shouting with tears in his eyes – Veer Vanakkam, Veer Vanakkam. This is my country. But Congress has always despised these things. A divisive mindset is ingrained in their DNA. The British have left, but the Congress has made this policy of 'divide and rule' as its character. And that is why today the Congress has become the leader of the ‘tukdetukde’ gang.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those who are not able to stop us from the process of democracy are trying to stop us here through acts of indiscipline, but they will not succeed.
Hon’ble Mr. Speaker,
The Congress party does not have any desire to return to power. They have a pessimistic philosophy of undoing everything if they can’t achieve anything. But in that greed, they are sowing seeds in the country which will only strengthen separatist forces. Many things were spoken in the House and a lot of effort was made to instigate some people of the country. If we look closely at every action and activity of Congress in the last seven years, their game plan becomes very clear. And that is what I am exposing today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Whatever may be your game plan, many such people have come and gone. Lakhs of efforts were made for selfish reasons, but this country is immortal, nothing can happen to this country. Those making such efforts have lost something or the other every time. With the belief that this country was one, was the best, this country is one, this country will remain the best, we are moving forward.
Hon’ble Mr. Speaker,
An objection has also been raised in the matter of duties. Some people have been troubled about why the Prime Minister of the country talks about duty. Just to remain in the limelight, some people create controversy without a sense of understanding or with a bad intention. I am surprised that Congress has suddenly started feeling the pinch regarding duty.
Hon’ble Mr. Speaker,
You often say that Modi ji does not mention Nehru ji's name, so today I am fulfilling your wishes. See, what Nehru ji had said regarding duties. Let me quote him.
Hon’ble Mr. Speaker,
Pandit Nehru ji, the first Prime Minister of the country,said: "I tell you again that there is a free Hindustan. We celebrate the anniversary of free Hindustan, but with freedom arises responsibility.”And, in other words, duty itself is responsibility. If somebody wants to understand this, let me make him understand. In other words, duty is called responsibility. Now, this is the quote of Pandit Nehru - "I tell you again that there is a free Hindustan. We celebrate the anniversary of free Hindustan, but with freedom arises responsibility. The responsibility lies not with the government only, but with every free person. If you do not understand that responsibility, then you have not fully understood the meaning of freedom and you can’t save freedom.” This is what the country’s first Prime Minister Pandit Nehru ji said on duties and you forgot that too.
Hon’ble Mr. Speaker,
I don't want to take much time of the House and they are also tired. Hon’ble President, there is a saying:
क्षणशः कणश: श्चैव विद्यामर्थं च साधयेत्।
क्षणे नष्टे कुतो विद्या कणे नष्टे कुतो धनम्।।
That is, every moment is important for learning. Every single particle is necessary for resources. Knowledge cannot be acquired by wasting every moment and if every particle is wasted, if small resources are not used properly, then resources get exhausted. I would ask Congress and its allies to brainstorm whether you are not destroying this important moment of history. There's so much to criticize me, to curse my party, you can do it. And keep doing it in the future as there will be no dearth of opportunities. But this virtuous period of independence, this period of 75 years, is a period of positive contribution in the development journey of India. I urge the opposition and all the colleagues sitting here and through the House to the countrymen also on this Amrit Mahotsav of freedom, that let us unite for the resolution of the AatmaNirbhar Bharat. Let us try to fulfill where we have fallen short in the last 75 years and move ahead with a resolution, how to develop the country before 2047, the centenary year, and to work together for the development of the country. Politics is in its place, but let us rise above party sentiments and accord priority to the sentiments of the country. Do whatever in the arena of elections, but we should come forward in the interest of the nation. This is my expectation. When there will be hundred years of independence, people who will be sitting in this House will definitely discuss the progress on such a strong foundation. The country should go into the hands of such people who have the desire to take it forward. We should make good use of the time we have. Let us not hesitate in building our golden India. Let us engage in that effort with all our might.
Hon’ble Mr. Speaker,
I once again endorse the Motion of Thanks on the President’s address. I once again thank all the hon’ble MPs who participated in the discussion in this House. You gave me the opportunity to speak and attempted to disrupt me, but despite that, I tried to clarify all the subjects. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ প্ৰত্যুত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ধন্যবাদসূচক ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 FEB 2022 11:53PM by PIB Guwahati
অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত ধন্যবাদ জনাবলৈ মই উপস্থিত হৈছো। মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে তেওঁৰ ভাষণত এক স্বাৱলম্বী ভাৰত আৰু এক উচ্চাকাংক্ষী ভাৰতৰ বাবে অতীতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে কৈছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভাষণ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ প্ৰতি মন্তব্য আগবঢ়োৱা সকলো সন্মানীয় সদস্যৰ প্ৰতি মই অত্যন্ত কৃতজ্ঞ ৷
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই মোৰ কথা আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে মই ক'ব বিচাৰো যে কালি যি ঘটনা ঘটিল তাৰ বাবে দুআষাৰ প্ৰয়োজনীয়। দেশখনে শ্ৰদ্ধেয় লতা দিদিক হেৰুৱাইছে। ইমান দীঘলীয়া সময়ধৰি, যাৰ কণ্ঠই দেশক মোহিত কৰিছে, দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, দেশখনক আৱেগেৰে ভৰাই তুলিছে। আৰু এক অহৰ্নিশ, সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু লগতে দেশৰ ঐক্য শক্তিশালী কৰিছে; তেওঁ প্ৰায় ৩৬ টা ভাষাত গান গাইছিল। এয়া নিজেই ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ। মই আজি সন্মানীয় লতা দিদিক শ্ৰদ্ধা জনাইছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইতিহাস এই সত্যৰ সাক্ষী যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত পৃথিৱীলৈ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আহিছিল। এক নতুন বিশ্ব শৃংখলা য'ত আমি সকলোৱে বাস কৰি আছোঁ, মই স্পষ্টভাৱে দেখিছোঁ যে ক’ৰোনা যুগৰ পিছত, বিশ্বই এক নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ দিশত, নতুন ব্যৱস্থাৰ দিশত অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এইটো এনেকুৱা এটা টাৰ্ণিং পইণ্ট যে আমি এজন ভাৰতীয় হিচাপে এই সুযোগটো হেৰুৱাব নালাগে। মূল মঞ্চত ভাৰতৰ কণ্ঠস্বৰো ডাঙৰ হৈ থাকিব লাগে। নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰ বাবে ভাৰতে নিজকে অৱমূল্যায়ন কৰা উচিত নহয়। আৰু এই দৃষ্টিকোণৰ পৰা, স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ নিজেই এক অনুপ্ৰেৰণামূলক অনুষ্ঠান। সেই অনুপ্ৰেৰণাদায়ক সুযোগ গ্ৰহণ কৰি, নতুন সংকল্প লৈ, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ উদযাপন কৰে, তেতিয়ালৈকে আমি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে, সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে, সম্পূৰ্ণ সংকল্পৰ সৈতে সেই স্থানত উপনীত হ'ম, এইটো প্ৰতিজ্ঞাৰ সময়।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিগত বছৰবোৰত, দেশখনে বহুতো ক্ষেত্ৰত মৌলিক ব্যৱস্থাত যথেষ্ট শক্তি অনুভৱ কৰিছে। আৰু যথেষ্ট শক্তিৰে আমি আগবাঢ়িছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা- দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাসস্থান হওক, এই কাৰ্যসূচী দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি আহিছে, কিন্তু গতি, প্ৰস্থ, বিশালতা, বৈচিত্ৰ্য, আজি দৰিদ্ৰলোকৰ ঘৰো লক্ষাধিক পৰিমাণত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু এক প্ৰকাৰে, যিয়ে পকী ঘৰ পায়, দৰিদ্ৰলোকও আজি লাখপতিৰ শ্ৰেণীত পৰে। আজি দেশৰ দৰিদ্ৰতম দৰিদ্ৰলোকৰ ঘৰত শৌচালয় আছে বুলি শুনি গৌৰৱান্বিত নোহোৱা ভাৰতীয় কোন হ'ব, আজি দেশৰ গাওঁবোৰো মুকলি শৌচৰ পৰা মুক্ত হৈছে, কোন সুখী নহ'ব? মই আপোনাক ধন্যবাদ জনাই আৰম্ভ কৰিব পাৰোনে? বহুত ধন্যবাদ। আপোনাৰ প্ৰেম অমৰ হওঁক।
স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পিছত, যেতিয়া দৰিদ্ৰলোকৰ ঘৰলৈ পোহৰ আহে, ইয়াৰ সুখে দেশৰ সুখক শক্তি প্ৰদান কৰে। ষ্টোভৰ ধোঁৱাৰ জ্বলন্ত চকুৰে কাম কৰা মাতৃ, দৰিদ্ৰ মাতৃ আৰু ঘৰত গেছ সংযোগ থকা দেশখনত, এই স্থিতিৰ প্ৰতীকটো হৈ পৰিছিল, সেই দেশত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰত গেছ সংযোগ আছে, যদি ধোঁৱাৰ ষ্টোভৰ পৰা স্বাধীনতা থাকে, তেন্তে ইয়াৰ আনন্দই বেলেগ হয়।
আজি, দৰিদ্ৰলোকৰ বেংকত নিজা একাউণ্ট আছে, আজি দৰিদ্ৰসকলেও বেংকলৈ নোযোৱাকৈ তেওঁলোকৰ টেলিফোনৰ পৰা বেংক একাউণ্ট ব্যৱহাৰ কৰে। চৰকাৰে প্ৰদান কৰা পৰিমাণটো পোনপটীয়াকৈ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ অধীনত তেওঁলোকৰ একাউণ্টত পোৱা গৈছে ৷ কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনক কথাটো হ'ল আপোনালোকৰ বহুত আছে যাৰ ডিঙিত কাঁইট ২০১৪ চনৰে পৰা লাগি আছে আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা ওলাই আহিব পৰা নাই। আৰু ইয়াৰ পৰিণাম আপুনি ভুগিছে, যিটো আপুনি নিজকে এনে মানসিক অৱস্থাত আৱদ্ধ কৰি ৰাখিছে; দেশৰ মানুহে আপোনাক চিনি পাইছে। কিছুমান লোকক আগতে চিনাক্ত কৰা হৈছে, কিছুমানে পলমকৈ চিনাক্ত কৰিছে আৰু মানুহে আহিবলগীয়া সময়ত চিনাক্ত কৰিবলৈ ওলাইছে।
এতিয়া আপুনি দেখিছে, ১৯৯৮ চনত শেষবাৰৰ বাবে নাগালেণ্ডৰ ৰাইজে কংগ্ৰেছক ভোট দিছিল, প্ৰায় ২৪ বছৰ হ'ল। উৰিষ্যাই ১৯৫৫ চনত আপোনালোকক ভোট দিছিল, আপোনালোকে তাত প্ৰৱেশ নকৰা ২৭ বছৰ হ'ল। গোৱাত আপোনালোক ১৯৯৪ চনত নিৰংকুশ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে জয়ী হৈছিল, গোৱাই আপোনালোকক গ্ৰহণ নকৰাৰ ২৮ বছৰ হ'ল। শেষবাৰৰ বাবে ১৯৮৮ চনত ত্ৰিপুৰাত ভোট দান কৰিছিল, প্ৰায় ৩৪ বছৰ পূৰ্বে ত্ৰিপুৰাত। কংগ্ৰেছ উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ আৰু গুজৰাট ৰাজ্যত আছে - অৱশেষত ১৯৮৫ চনত, প্ৰায় ৩৭ বছৰ পূৰ্বে আপোনালোকক ভোট দিছিল। প্ৰায় ৫০ বছৰ পূৰ্বে ১৯৭২ চনত পশ্চিম বংগ, ইয়াৰ লোকসকলে আপোনাসোকক শেষবাৰৰ বাবে ভাল পাইছিল। তামিলনাডুৰ লোকসকল... মই ইয়াত সন্মত, যদি আপুনি সেই মৰ্যাদা অনুসৰণ কৰে আৰু এই ঠাইখন ব্যৱহাৰ নকৰে, এইটো দেশৰ এক ডাঙৰ দুৰ্ভাগ্য যে সদনৰ দৰে ঠাই দেশৰ বাবে ব্যৱহাৰযোগ্য হ'ব লাগে, ইয়াক দলৰ কামলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টা আৰু তাৰ বাবে, সঁহাৰি দিয়াটো আমাৰ বাধ্যবাধকতা হৈ পৰে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত, আজি দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছে আৰু দেশখনে অমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰিছে। যিসকল লোকে এই স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৱদান আগবঢ়াইছে তেওঁলোক কোনো দলৰ আছিল নে নাই... এই সকলোবোৰৰ বাহিৰেও, দেশৰ বাবে উঠি অহা আৰু জীয়াই থকা আৰু প্ৰাণ ত্যাগ কৰা লোকসকল, দেশৰ বাবে জীৱন দিয়া লোকসকল, তাৰ পিছত সকলোকে স্মৰণ কৰাৰ, পুনৰ মনত ৰখাৰ আৰু তেওঁলোকৰ সপোনবোৰ মনত ৰাখি কিছু সংকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ আহিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি সকলোৱে সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা, স্বভাৱত, ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আজিৰ পৰা নহয়, কিন্তু বহু শতাব্দী ধৰি। কিন্তু এইটোও সঁচা যে সমালোচনা হৈছে জীৱন্ত গণতন্ত্ৰৰ এক অলংকাৰ, কিন্তু অন্ধ বিৰোধিতা, ই গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি অসন্মান। ভাৰতে এই মনোভাৱৰে যি অৰ্জন কৰিছে, সেই শক্তি প্ৰচেষ্টা ভাল হ'লহেঁতেন, মুক্ত মনেৰে গ্ৰহণ কৰা হ'লহেঁতেন, ইয়াক আদৰণি জনোৱা হ'লহেঁতেন।
বিগত দুবছৰত, ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ বিশ্বব্যাপী মহামাৰী সংকট, সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানৱ জাতিয়ে সন্মুখীন হৈছে। যিসকলে ভাৰতৰ অতীতৰ ভিত্তিত ভাৰতক বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, তেওঁলোকে ইমান ডাঙৰ দেশ, ইমান বৃহৎ জনসংখ্যা, ইমান বৈচিত্ৰ্য, এই অভ্যাস, এই প্ৰকৃতিবোৰৰ ভয় কৰিছিল... সম্ভৱতঃ ভাৰতে ইমান ডাঙৰ যুঁজ দিব নোৱাৰিব। ভাৰতে নিজকে বচাব নোৱাৰিব... সেইটো তেওঁলোকৰ চিন্তা আছিল। কিন্তু আজিৰ পৰিস্থিতি কি... মেড ইণ্ডিয়া কোভাক্সিন, কোভিড ভেকছিন বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী। আজি, ভাৰতে প্ৰথম পালিৰ এই লক্ষ্যৰ ১০০ শতাংশ ওচৰ চাপিছে। আৰু দ্বিতীয় পালিৰ প্ৰায় ৮০ শতাংশ - ইয়াৰ পৰ্যায়ও সম্পূৰ্ণ হৈছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰথম ঢৌৰ সময়ত, যেতিয়া দেশখনে লকডাউন পালন কৰি আছিল, যেতিয়া বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই বিশ্বৰ লোকসকলক পৰামৰ্শ দিছিল, সকলো স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞই কৈছিল যে যিসকল তেওঁলোক য'ত আছে তাতে থাকক, এই বাৰ্তাটো সমগ্ৰ বিশ্বতে দিয়া হৈছিল, কিয়নো মানুহজন য'লৈকে যায়, যদি তেওঁ ক’ৰোনাৰ দ্বাৰা সংক্ৰমিত হয়, তেন্তে ক’ৰোনাও তেওঁৰ লগতে যাব। তাৰ পিছত, মুম্বাইৰ ৰেল ষ্টেচনত থিয় হৈ কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে তেওঁলোকক মুম্বাই এৰি যাবলৈ উৎসাহিত কৰি, মুম্বাইৰ শ্ৰমিকসকলক টিকট দিছিল, টিকট বিনামূলীয়াকৈ দিয়া হৈছিল, মানুহক যাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা হৈছিল। তেওঁলোকক চিন্তাত পেলোৱা হৈছিল ৷
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এয়া কেনেকুৱা ৰাজনীতি ৷ মানৱজাতিৰ সংকটৰ সময়ত এয়া কেনেকুৱা ৰাজনীতি ? এই দলগত ৰাজনীতি কিমান দিনলৈ চলিব?
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কেৱল ময়েই নহয়, কংগ্ৰেছৰ এই আচৰণত সমগ্ৰ দেশ আচৰিত হৈছে। দুবছৰ ধৰি, দেশখনে ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটৰ সৈতে যুঁজি আছে। দেশখনত কিছুমান লোকে যি ধৰণে আচৰণ কৰিছে, যিএই চিন্তাধাৰাত সোমাই পৰিছে। এইখন আপোনাৰ দেশ নহয় নেকি? এই দেশৰ এই লোকসকল আপোনাৰ নহয় নেকি? তেওঁলোকৰ আনন্দ আপোনাৰ নহয় নেকি? ইমান ডাঙৰ সংকট আছিল, বহুতো ৰাজনৈতিক দলৰ নেতাসকলে, মাত্ৰ লক্ষ্য কৰে, কিমানজন ৰাজনৈতিক দলৰ নেতা যি নিজকে জনসাধাৰণৰ নেতা বুলি বিশ্বাস কৰে, তেওঁলোকে ৰাইজক অনুৰোধ কৰিছে, তেওঁলোকে আবেদন কৰিছে... ঠিক আছে, ক’ৰোনাৰ এনে সংকট আছে, এক বিশ্বব্যাপী মহামাৰী আছে... আপুনি মুখা পিন্ধে, আপোনাৰ হাত ধুই থাকক, দুই গজ দূৰত ৰাখক। তাত কিমান জন নেতা আছে... যদি তেওঁলোকে দেশৰ জনসাধাৰণক বাৰে বাৰে কয়, তেন্তে ইয়াত বিজেপি চৰকাৰৰ লাভ কি হ'ব? মোদীক কিহে লাভান্বিত কৰিব? কিন্তু ইমান ডাঙৰ সংকটৰ সময়তো তেওঁলোকে এনে পৱিত্ৰ কাম কৰাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে যোগৰ বাবে, এক প্ৰকাৰে, ক’ৰোনাত, যোগে বিশ্বত এক স্থান লাভ কৰিছে। যোগৰ বাবে গৌৰৱান্বিত নোহোৱা বিশ্বত কোন ভাৰতীয় হ'ব? আপোনালোকে তাক উপহাস কৰিছিল, আপোনালোকে তাৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। যদি আপুনি লোকসকলক কয়, "আপুনি বিপদত ঘৰত আছে, যোগাভ্যাস কৰক, আপুনি উপকৃত হ'ব... কি ক্ষতি আছিল। যদি আমি সকলোৱে একেলগে দেশৰ যুৱ শক্তিক 'ফিট ইণ্ডিয়া'ৰ জৰিয়তে এই শক্তিৰ দিশে আগবাঢ়ি যাবলৈ কৈছিলো, কিন্তু সেইটোও বিৰোধিতা কৰা হ'ব, উপহাস কৰা হ'ব। অৰ্থাৎ, আপোনালোকৰ কি হৈছে, মই বুজি পোৱা নাই আৰু সেইকাৰণে মই আজি কওঁ যাতে আপুনি ক'ত থিয় হয় আপুনি উপলব্ধি কৰিব লাগে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চৰকাৰখনে আন এটা মহান কাম কৰিছে, আমি ইয়াৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰ, উদ্যোগী মুকলি কৰিছো। আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰত আঁচনিখনৰ অধীনত, আমি ব্যক্তিগত খণ্ডক মহাকাশ, প্ৰতিৰক্ষা, ড্ৰোন, খনন ইত্যাদিত দেশখনৰ উন্নয়নত অংশীদাৰ হ'বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। দেশখনৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে এক উন্নত পৰিবেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ, হাজাৰ-হাজাৰ অনুপালনৰ সৈতে সৰল কৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হৈছে, আমাৰ দেশৰ আধা দেশ, প্ৰতিটো বিভাগে, এয়া কৰিব, এই পত্ৰখনৰ ব্যৱস্থা কৰিব, আমি হাজাৰ অভিযোগ নিষ্পত্তি কৰিছো। আজি, মই ৰাজ্যসমূহক এনে অভিযোগবিলাক বিচাৰি উলিয়াবলৈ আৰু সমাপ্ত কৰিবলৈয়ো অনুৰোধ জনাম। দেশখনৰ নাগৰিকসকলে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে, আপুনি সেয়া বুজি পাইছে। আজি দেশখনত এনে ধৰণৰ বাধা আঁতৰ কৰা হৈছে। আমি ঘৰুৱা উদ্যোগটো উজ্জীৱিত কৰিবলৈ এটাৰ পিছত এটা খোজ লৈ আছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি দেশখন সেই পুৰণি ধাৰণাটোৰ পৰা ওলাই আহিছে, এই চিন্তা আমাৰ দেশত পৰিণত হৈছে যে চৰকাৰখন হৈছে ভাগ্যৰ সৃষ্টিকৰ্তা, আপুনি চৰকাৰখনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লাগিব, কোনেও আপোনাৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব নোৱাৰে, চৰকাৰখনে এয়া কৰিব। চৰকাৰখনে সকলো দিব। আমি ইমান অহংকাৰ কৰিছিলো আৰু ইয়াৰ বাবে, দেশখনৰ সামৰ্থ্যও বৃদ্ধি হৈছে। আৰু সেয়েহে, সাধাৰণ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন, যুৱ দক্ষতা, তেওঁলোকৰ পথেৰে, আমি নতুনকৈ চিন্তা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলো। সকলোবোৰ চৰকাৰখনেই কৰে, এনে নহয়। দেশবাসীৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। যদি তেওঁলোকৰ শক্তিৰে বেদনাক সংযুক্ত কৰা হয়, তেন্তে ফলাফল লাভ কৰক। আপুনি দেখিছে, ২০১৪ ৰ পূৰ্বে, আমাৰ দেশত মাত্ৰ ৫০০ টা ষ্টাৰ্টআপ আছিল, যেতিয়া দেশখনৰ যুৱসকলক এটা সুযোগ দিয়া হয়, ফলাফল কি, এই সাত বছৰত, ২০১৪ ৰ পূৰ্বে, ৫০০ টা ষ্টাৰ্টআপ, এই সাত বছৰত এই দেশত ৭০০০ ষ্টাৰ্টআপে কাম কৰি আছে। এয়াই মোৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি। আৰু তৈয়াৰ কৰা এই ইউনিকৰ্ণসমূহ আৰু প্ৰতিটো ইউনিকৰ্ণ অৰ্থাৎ ইয়াৰ মূল্য হাজাৰ-হাজাৰ কোটিত স্থিৰ কৰা হৈছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি ভাৰতৰ ইউনিকৰ্ণ শতিকা গঢ়াৰ দিশত আগবাঢ়িছো, যিটো বিশাল। পূৰ্বে হাজাৰ-হাজাৰ কোটিৰ কোম্পানী হ'বলৈ কেইবা দশক লাগিছিল। আজি আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি, চৰকাৰখনৰ নীতিৰ বাবে, তেওঁলোকে দুবছৰৰ ভিতৰতে তেওঁলোকৰ চাৰিওফালে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি, ব্যৱসায় দেখিবলৈ সক্ষম হৈছে।
আৰু আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই ক্ষেত্ৰত আমি ষ্টাৰ্টআপ ইউনিকৰ্ণত বিশ্বখনৰ শীৰ্ষ ৩ ৰ ভিতৰত স্থান পাইছো। এজনো ভাৰতীয় নাই যি গৌৰৱান্বিত নহ'ব? কিন্তু এনে সময়তে তেওঁলোকে এই চৰকাৰৰ বিৰোধিতা কৰিবলৈ লাগিছিল। দিনটো ৰাতিপুৱাৰে আৰম্ভ হয় আৰু ইয়াত মই দেখিছিলো যে আমাৰ সন্মানীয় মহোদয়ে কৈ আছিল, আপুনি মোদী, মোদী, মোদী, মোদী কৰি আছে নেকি, হয় আপুনি এইটোৱেই কৈ আছিল, ঠিক! আৰু সকলোৱে মোদী, মোদী, মোদী, আপুনিও কৈ আছে। আপুনি ৰাতিপুৱা সোনকালে আৰম্ভ কৰে। মোদীৰ অবিহনে আপুনি এক মুহূৰ্তও কটাব নোৱাৰে। হেই মোদী আপোনাৰ জীৱনী শক্তি।
আৰু আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
একাংশ লোকে দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্ম, দেশখনৰ উদ্যোগী, দেশখনৰ শ্ৰেষ্ঠ সৃষ্টিকৰ্তাসকলক ভয় খুৱাই ভাল পায়। তেওঁলোকক ভয় খুৱাই আনন্দ লভিছে। তেওঁলোকে পক্ষপাতদুষ্ট হোৱাটোও উপভোগ কৰে। দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্মই তেওঁলোকৰ কথা শুনা নাই, ইয়াৰ বাবেই দেশখন আগবাঢ়িছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ইয়াৰে কিছুমান ইউনিকৰ্ণৰ বহুজাতিক কোম্পানী হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। কিন্তু কংগ্ৰেছত বহি থকা এনে একাংশ লোক আছে যিয়ে কয় যে তেওঁলোকে আমাৰ উদ্যোগী সকলৰ হৈ কথা কয় আৰু তেওঁলোকে কি কয় জানিও আপুনি আচৰিত হ'ব, তেওঁলোকে কয় যে এই উদ্যোগীসকলে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰজাতিৰ কথা কয়, কি হৈছে? আমাৰ দেশৰ উদ্যোগসমূহ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ এই প্ৰকাৰবোৰ নেকি? আমি কি সম্পৰ্কে কথা পাতি আছো, আমি কাৰ বাবে কথা পাতি আছো? যদি কোনোবাই আপোনালোকৰ ওচৰত বহে, তেন্তে মাথো কওঁক, কি সঠিক হৈ আছে? দলটো পৰাজিত হৈছে, কংগ্ৰেছ দল হেৰাইছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলে ইতিহাসৰপৰা শিকিব নোৱাৰে, তেওঁলোক ইতিহাসৰ পাতৰপৰা হেৰাই গৈছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই এই বাবেই কৈছো যে মাত্ৰ ৬০ ৰপৰা ৮০ দশকলৈ, তেওঁৰ সকলো বিশিষ্ট লোক তেওঁৰ ওচৰলৈ আহিছিল যিসকলে দেশখনৰ নেতৃত্ব দিছিল, মই সেই সময় সম্পৰ্কে কথা পাতি আছো। ৬০ ৰপৰা ৮০ দশকলৈ, কেৱল কংগ্ৰেছ, কংগ্ৰেছৰ ক্ষমতাৰ সংগীসকলৰ সৈতে থকাৰ আনন্দ উপভোগ কৰা লোকসকল, এই একেজন লোকে পণ্ডিত নেহৰু জীৰ চৰকাৰ আৰু শ্ৰীমতী ইন্দিৰা গান্ধীজীৰ চৰকাৰক কি বুলি কৈছিল, এয়া টাটা- এয়া বিৰলাৰ চৰকাৰ, তেওঁলোকে টাটা-বিৰলাৰদ্বাৰা চৰকাৰ চলাই আছে। ৬০ ৰপৰা ৮০ দশকলৈ, নেহৰু জীৰ বাবে একে কথা কোৱা হৈছিল। ইন্দিৰা জীৰ হৈ কথা পাতিছিল। আৰু আপুনি তেওঁলোকৰ সৈতে বিচ্ছেদ কৰাৰ শক্তি লৈছিল কিন্তু তেওঁলোকৰ অভ্যাসবোৰো গ্ৰহণ কৰিছিল। আপুনিও একে ভাষাতে কথা পাতি আছে। মই দেখিছো, আপুনি ইমান তললৈ গৈছে, আপুনি ইমান তললৈ গৈছে, হয় মই ভাবো আজি পাঞ্চিং বেগটো সলনি হৈছে কিন্তু আপোনাৰ অভ্যাস সলনি হোৱা নাই। মই বিশ্বাস কৰো যে এই একেজন মানুহে সংসদত কথা কোৱাৰ সাহস কৰিছিল, তেওঁলোকে বাহিৰত কথা পাতিছিল, য'ত সুযোগ পালে তেওঁলোকে নীৰৱ হৈ নাথাকিল। তেওঁলোকে কয় যে মেক ইন ইণ্ডিয়া হ'ব নোৱাৰে কিন্তু এতিয়া ইয়াত আনন্দ আছে। ভাৰতৰ বাবে কোনোবাই এনেকুৱা কথা ভাবিব পাৰিবনে? সেই মেক ইন ইণ্ডিয়া হ'ব নোৱাৰে। হেই ভাই, আপোনাৰ সমস্যা হৈছিল, আমি আহি এইটো কৰিম, ঠিক আছে তেনেকৈ কওঁক। আপুনি দেশখনক কিয় অপমান কৰিছে? আপুনি দেশখনৰ বিৰুদ্ধে কিয় কথা কয়? মেক ইন ইণ্ডিয়া হ'ব নোৱাৰে। মেক ইন ইণ্ডিয়াক উপহাস কৰা হৈছিল। আৰু আজি দেশখনৰ যুৱ শক্তি, দেশখনৰ উদ্যোগীয়ে ইয়াক দেখুৱাইছে, আপুনি কৌতুকৰ বিষয় হৈ পৰিছে। আৰু মই ভালদৰে বুজিবলৈ সক্ষম যে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সফলতাই আপোনালোকক কিমান বেদনা দিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
একাংশ লোক মেক ইন ইণ্ডিয়াৰদ্বাৰা অসুবিধাত পৰিছে কাৰণ মেক ইন ইণ্ডিয়া মানে কমিছনৰ পথ বন্ধ, মেক ইন ইণ্ডিয়া মানে দুৰ্নীতিৰ পথ বন্ধ, মেক ইন ইণ্ডিয়া মানে বুকু ভৰ্তি কৰাৰ পথ বন্ধ হৈ গৈছে। আৰু সেয়েহে কেৱল মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ বিৰোধিতা কৰক। ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ সম্ভাৱনাক উপেক্ষা কৰাৰ পাপ, দেশখনৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ অপমান, দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতি অপমান, দেশখনৰ উদ্ভাৱনীমূলক সম্ভাৱনাৰ অপমান।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এনে ধৰণৰ নেতিবাচকতা, দেশখনৰ হতাশাৰ পৰিবেশ, নিজেই হতাশ, নিজকে সফল কৰিবলৈ সক্ষম নহয়। সেইকাৰণে দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্ম দেশখনক বিফল কৰিবলৈ চলি থকা খেলবোৰৰ বিৰুদ্ধে অতি সচেতন আৰু সতৰ্ক হৈ পৰিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলে পূৰ্বে চৰকাৰ চলাইছিল, যিসকলে ৫০ বছৰ ধৰি দেশখনৰ চৰকাৰ চলাইছিল। মেক ইন ইণ্ডিয়া সম্পৰ্কে তেওঁৰ নীতি কি আছিল, যদি আমি কেৱল প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটোলৈ চাওঁ, তেন্তে আমি সকলোবোৰ কথা বুজি পাম যিবোৰ তেওঁ আগতে কৰিছিল, তেওঁ কেনেদৰে কৰিছিল, তেওঁ কিয় কৰিছিল আৰু কাৰ বাবে কৰিছিল। প্ৰথম বছৰবোৰত যি ঘটিছিল সেয়া আছিল নতুন সঁজুলি ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়া। এয়া বহু বছৰ ধৰি চলি আছিল। আৰু যেতিয়া চূড়ান্ত সিদ্ধান্ত লোৱা হ'ব, সেই কথাটো লুপ্ত হৈ পৰিব। এতিয়া মোক কওঁক, দেশখনৰ বাবে কি ভাল? এইটো পুৰণি আছিল আৰু আমি পৰিশোধ কৰিছিলো। আমি এই সকলোবোৰ প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰিলো। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটোৰ সমস্যাৰাজি বহু বছৰ ধৰি স্থগিত হৈ আছে, আমি ইয়াক সমাধান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলো। পূৰ্বে, যিকোনো আধুনিক প্লেটফৰ্ম বা সঁজুলিৰ বাবে, আমি আন দেশৰ ফালে চাব লাগিছিল। প্ৰয়োজনৰ সময়ত ইয়াক খৰখেদাকৈ ক্ৰয় কৰা হৈছিল, আনিব, আনিব! কোনে সুধিলে, এইটো সম্পন্ন হৈছে! আনকি স্পেয়াৰ পাৰ্টছৰ বাবেও আমি আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এই দেশৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰিব নোৱাৰি। আমাৰ এক অনন্য প্ৰণালী থাকিব লাগে, আমাৰ নিজা প্ৰণালী থকা উচিত। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটোত আত্ম-নিৰ্ভৰশীল হ'বলৈ, এয়াও ৰাষ্ট্ৰখনৰ সেৱাৰ এক মহান কৰ্ম আৰু আজি মই দেশখনৰ যুৱসকলক কেৰিয়াৰত এই ক্ষেত্ৰখন বাছনি কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি শক্তিৰে থিয় দিম।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই বাজেটতো আমি ভাৰতত অধিকসংখ্যক প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি প্ৰস্তুত কৰিম। কেৱল ভাৰতীয় কোম্পানীৰ পৰাহে ক্ৰয় কৰিব, এই ব্যৱস্থা বাজেটখনত কৰা হৈছে। আমি বাহিৰৰপৰা অনাৰ পথ বন্ধ কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। আমাৰ বাহিনীসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ উপৰিও, আমি এক ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা বিশেষজ্ঞ হোৱাৰ সপোনৰে অগ্ৰসৰ হৈছো আৰু মই নিশ্চিত যে এই সংকল্প পূৰণ হ'ব। মই জানো যে প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত, পূৰ্বে কিমানটা বৃহৎ শক্তিয়ে ভাল ক্ৰয় কৰিছিল, এনে শক্তিক মোদীয়ে প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে। আৰু সেয়েহে সেইদিনা মোদীক খং কৰাটো স্বাভাৱিক, কেৱল সেয়াই নহয়। আৰু তেওঁৰ খং প্ৰকট হৈ আহিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিৰোধীদলৰ আমাৰ একাংশ সতীৰ্থয়ো ইয়াত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছে। ইউপিএ চৰকাৰখন কংগ্ৰেছৰ নেতৃত্বত থাকিলেও আপোনাৰ এই চিন্তা দেশখনৰ বাবেও ভাল হ'লহেঁতেন। এই উদ্বেগ সেই সময়তো হ'ব লাগিছিল। আপুনি হয়তো পাহৰি গৈছে, মই কেৱল আপোনাক মনত পেলাই দিব বিচাৰো। কংগ্ৰেছ চৰকাৰখনৰ শেহতীয়া পাঁচ বছৰত, প্ৰায় সমগ্ৰ কাৰ্য্যকালত, দেশখনে দুটা অংকৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া হৈছিল। আমি শাসনলৈ অহাৰ পূৰ্বে এই পৰিস্থিতি আছিল। কংগ্ৰেছৰ নীতিসমূহ এনেকুৱাই আছিল যে চৰকাৰখনেই নিজেই বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যে মুদ্ৰাস্ফীতি ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাহিৰত। ২০১১ ত, তদানীন্তন বিত্ত মন্ত্ৰীজনে অসহায়ভাৱে লোকসকলক কৈছিল যে মুদ্ৰাস্ফীতি হ্ৰাস কৰিবলৈ কোনো আলাদিন যাদু আশা নকৰিব। এয়া হৈছে আপোনালোকৰ নেতাসকলৰ অসংবেদনশীলতা। আমাৰ চিদাম্বৰমজীয়ে, যিয়ে আজিকালি অৰ্থনীতিৰ ওপৰত বাতৰিকাকতত প্ৰবন্ধ লিখিছে, আপুনি চৰকাৰত থাকোতে কি কৈছিল, সেই সময়ৰ নেতাসকলে কি কৈছিল, তেওঁলোকে কৈছিল, ২০১২ ত, তেওঁলোকে কৈছিল যে ২০ টকাত পানীৰ বটল আৰু ১৫ টকাৰ আইচ ক্ৰীম কিনিবলৈ জনসাধাৰণৰ কোনো সমস্যা নহয় কিন্তু ঘেঁহু-চাউল কিন্তু যদি এক টকা বৃদ্ধি হয়, তেতিয়া ইয়াক সহ্য কৰিব নোৱাৰি। এয়া আছিল আপোনাৰ নেতাসকলৰ বিবৃতি, অৰ্থাৎ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ প্ৰতি এক অসংবেদনশীল মনোভাৱ। এইটো উদ্বেগৰ কথা।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মুদ্ৰাস্ফীতি হৈছে দেশখনৰ সাধাৰণ জনতাৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কীয় এটা সমস্যা। আৰু আমাৰ চৰকাৰ, এনডিএ চৰকাৰে প্ৰথম দিনৰ পৰাই সতৰ্কতা আৰু সংবেদনশীলতাৰে এই বিষয়টো নিবিড়ভাৱে চূড়ান্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। আৰু সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণক আমাৰ বিত্তীয় নীতিৰ প্ৰাথমিক লক্ষ্য কৰি তুলিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আনকি এশ বছৰত ইমান এক বৃহৎ মহামাৰীৰ এই সময়ছোৱাতো, আমি চেষ্টা কৰিছিলো যে মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ মূল্যই আকাশ স্পৰ্শ কৰিব নালাগে। সাধাৰণ লোকৰ বাবে, মাননীয় অধ্যক্ষ, মুদ্ৰাস্ফীতিয়ে আজি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ বাবে আকাশ স্পৰ্শ কৰিব নালাগে। সাধাৰণ মানুহৰ বাবে, বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে, মুদ্ৰাস্ফীতি সহ্যৰ সীমাৰ বাহিৰলৈ যাব নালাগে আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিবলৈ আমি কি কৰিছো, এই পৰিসংখ্যাসমূহে নিজেই কৈছে। যদিও কংগ্ৰেছৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ দুটা অংকৰ আছিল, ই ১০ শতাংশতকৈ অধিক আছিল, আনহাতে ২০১৪ ৰপৰা ২০২০ লৈ, মুদ্ৰাস্ফীতি ৫ শতাংশতকৈ কম হৈছে। ক’ৰোনা সত্বেও, এই বৰ্ষৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ৫.২ শতাংশ হৈছে আৰু খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতিও তাতকৈ কম। আপোনালোকৰ সময়ত, আপুনি বৈশ্বিক পৰিস্থিতিৰ উদাহৰণ দি ইয়াক পৰিহাৰ কৰিছিল। অৱশ্যে, মুদ্ৰাস্ফীতি সন্দৰ্ভত কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত পণ্ডিত নেহৰুৱে লালকিল্লাত কি কৈছিল, মই আপোনাক ক'ব বিচাৰো, পণ্ডিত নেহৰু! দেশখনৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী, লালকিল্লাৰপৰা ভাষণ! চাওঁক, আপোনাৰ এটা ইচ্ছা আছে যে মই যাতে পণ্ডিত জীৰ নাম নলওঁ, আজি মই বাৰে বাৰে ক’ম। আজি নেহৰু জী, নেহৰু জী! আজি আনন্দ কৰক! আপোনাৰ নেতাসকলে ক'ব যে আনন্দ কৰক!
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পণ্ডিত নেহৰু জীয়ে লালকিল্লাৰপৰা কৈছিল আৰু সেই সময়ত কোৱা হৈছিল, তেতিয়া বিশ্বায়ন ইমান বেছি নাছিল, ই আনকি নামতো নাছিল। সেই সময়ত, লালকিল্লাৰপৰা দেশখনক সম্বোধনৰ সময়ত নেহৰু জীয়ে যি কৈছিল, কেতিয়াবা কোৰিয়াত যুঁজ দিয়াটোৱেও আমাক প্ৰভাৱিত কৰে। ইয়াৰ ফলত সামগ্ৰীৰ মূল্য বৃদ্ধি হয়। এয়া আছিল নেহৰু জী! ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী! কেতিয়াবা আনকি কোৰিয়াত যুঁজ দিয়াটোৱে আমাক প্ৰভাৱিত কৰে। ইয়াৰ ফলত, সামগ্ৰীৰ মূল্য বৃদ্ধি হয় আৰু সেইবোৰো আমাৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাহিৰত থাকে। দেশখনৰ সন্মুখত, দেশখনৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হাত দাঙি দিলে। তেওঁলোকেই পৰৱৰ্তী সময়ত কি কয়, চাওঁক, এয়া আপোনাৰ কামৰ বিষয়ে। লগতে কয়, পণ্ডিত নেহৰু জীয়ে আৰু কয় যে যদি আমেৰিকাতো কিবা ঘটে, তেন্তে ই সামগ্ৰীৰ মূল্যক প্ৰভাৱিত কৰে। চিন্তা কৰক, তেতিয়া মুদ্ৰাস্ফীতিৰ সমস্যাটো কিমান গুৰুতৰ আছিল যে নেহৰু জীয়ে লালকিল্লাৰপৰা দেশখনৰ সন্মুখত হাত দাঙি দিছিল, নেহৰুজীয়ে তেতিয়া কৈছিল।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি কংগ্ৰেছ চৰকাৰখন আজি শাসনত থাকিলহেঁতেন, তেন্তে আজি দেশখনৰ ভাগ্য এনেকুৱাই হ'লহেঁতেন। দেশখন ৰক্ষা পৰিছিল, কিন্তু যদি আপুনি আজি ইয়াত থাকিলহেঁতেন, আপুনি ক’ৰোনাৰ বাবে মুদ্ৰাস্ফীতি হোৱাৰ পিছত গুচি গ'লহেঁতেন। কিন্তু এই সমস্যাটো অতিশয় সংবেদনশীলতা আৰু গুৰুত্বৰ সৈতে বিবেচনা কৰি, আমি ইয়াক সমাধান কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছো। আজি বিশ্বখনত মুদ্ৰাস্ফীতি আমেৰিকা আৰু অ’ইচিডি দেশসমূহত সাত শতাংশ, প্ৰায় সাত শতাংশ। কিন্তু সন্মানীয় অধ্যক্ষ, আমি কাকো দোষ দি পলাই যোৱা নাই। আমি তেওঁলোকৰ সৈতে আছো যিসকলে আন্তৰিকতাৰে প্ৰচেষ্টা কৰে, তেওঁলোক হৈছে দেশবাসীৰ সৈতে দায়িত্ব সহকাৰে থিয় দিয়া লোকসকল।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিবলৈ এই সদনত বৃহৎ পৰিসংখ্যাও দিয়া হৈছিল কিন্তু এটা কথা পাহৰি গৈছে। এই দেশৰ দৰিদ্ৰসকল ইমান বিশ্বাসঘাতক নহয়। এই দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকল ইমান বিশ্বাসঘাতক নহয় যে যিকোনো চৰকাৰে তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰিব লাগে আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকক ক্ষমতাৰপৰা আঁতৰাই নিব লাগে, ই দেশখনৰ দৰিদ্ৰলোকৰ প্ৰকৃতিত নাই। আপোনালোকে অংগীকাৰ কৰিছিল কাৰণ আপোনালোকে ধৰি লৈছিল যে শ্ল'গান দি, আপোনালোকে দৰিদ্ৰসকলক আপোনাৰ কবলত আৱদ্ধ কৰি ৰাখিব, কিন্তু দৰিদ্ৰ লোকসকলে সাৰ পাইছিল, দৰিদ্ৰসকলে আপোনালোকক চিনি পাইছিল। এই দেশৰ দৰিদ্ৰসকল ইমানেই সচেতন যে আপোনালোকক ৪৪ খন আসনত ৰাখিছে। ৪৪ খন আসনত সীমাবদ্ধ হ'ল। কংগ্ৰেছে ১৯৭১ ৰপৰা গৰিবি হাটাওৰ শ্ল'গানত নিৰ্বাচনত জয়ী হৈ আহিছিল। ৪০ বছৰৰ পিছত, দৰিদ্ৰতা নাইকিয়া হোৱা নাই, কিন্তু কংগ্ৰেছ চৰকাৰে এক নতুন সংজ্ঞা দিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশখনৰ যুৱপ্ৰজন্মই এইসমূহ জনাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু অধ্যক্ষ মহোদয়, আপুনি দেখিছে যে যেতিয়া তেওঁলোক বিৰক্ত হয়, আপোনাৰ এটা ধাৰণা থাকে যে আঘাতটো অতি গভীৰ হ'ব। তেওঁলোকে জানে যে তেওঁলোক আজি সমস্যাত আছে। আৰু একাংশ মানুহে কথা পাতি পলাই যায় আৰু এই দৰিদ্ৰ লোকসকলে এয়া সহ্য কৰিব লাগিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
৪০ বছৰৰ পিছত, দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল হোৱা নাছিল, কিন্তু দৰিদ্ৰসকলে কংগ্ৰেছক আঁতৰাই দিছিল। আৰু কংগ্ৰেছে কি কৰিছিল... মাননীয় অধ্যক্ষ, কংগ্ৰেছে দৰিদ্ৰতাৰ সংজ্ঞা সলনি কৰিছিল। ২০১৩ ত, এক প্ৰকাৰে, তেওঁ কাগজত আশ্চৰ্য্যকৰ কাম কৰি ১৭ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক ধনী কৰি তুলিছিল। এইটো কেনেকৈ ঘটিছিল তাৰ সত্যতা, দেশখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলে জানিব লাগে। মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিওঁ- আপুনি জানে যে আমাৰ দেশখনত, আৰম্ভণিতে ৰে’লৱেত প্ৰথম শ্ৰেণী, দ্বিতীয় শ্ৰেণী, তৃতীয় শ্ৰেণী আছিল। প্ৰথম শ্ৰেণী কি আছিল, দুৱাৰৰ কাষত এটা শাৰী লিখা হৈছিল, দ্বিতীয় শ্ৰেণীত দুটা শাৰী লিখা হৈছিল, তৃতীয় শ্ৰেণীত তিনিটা। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিছিল যে এই তৃতীয় শ্ৰেণীৰ বাৰ্তাটো সঠিক নহয়, সেয়েহে তেওঁলোকে এটা শাৰী আঁতৰাই দিলে। এইবোৰ তেওঁলোকৰ সঁচা পদ্ধতি আৰু তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে দৰিদ্ৰতা আঁতৰ নিৰ্মূল কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ সকলো মৌলিক জ্ঞাত পৰিৱৰ্তন কৰিছে আৰু কৈছে যে ১৭ কোটি দৰিদ্ৰলোকক গণনা কৰা নহ'ব। এনেদৰে, তেওঁ পৰিসংখ্যা সলনিৰ কাম কৰি আহিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত কেতবোৰ মৌলিক সমস্যা উত্থাপন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। মই বুজিবলৈ বহু চেষ্টা কৰিছিলো। হয়তো কোনোবাই বুজি পাইছে, মই এতিয়ালৈকে এনে কাকো বিচাৰি পোৱা নাই। কিন্তু যদি কোনোবাই বুজিব পাৰে, মই বুজিবলৈ সাজু। এনে ধৰণৰ কিছুমান কথা কোৱা হয়। সন্মানীয় অধ্যক্ষ, সদনত ৰাষ্ট্ৰখনৰ বিষয়ে আলোচনা হৈছে। এই বিষয়সমূহ আচৰিত। মই কথা কোৱাৰ পূৰ্বে, মই এটা কথা পুনৰাবৃত্তি কৰিব বিচাৰো। আৰু মই উদ্ধৃতি দিব খুজিছো
"এইটো জনাটো আশ্চৰ্য্যজনক যে বাংলা, মাৰাঠা, গুজৰাটী, তামিল, অন্ধ্ৰ, ওড়িয়া, অসমীয়া, কানাড়া, মালায়ালী, সিন্ধী, পাঞ্জাৱী, পাঠান, কাশ্মীৰী, ৰাজপুত আৰু হিন্দুস্তানী ভাষী লোকসকলৰ বিশাল কেন্দ্ৰীয় অংশই কেনেকৈ শ-শ বছৰ ধৰি নিজৰ পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে? এই সত্বেও, এই সকলোবোৰ গুণাগুণ আৰু দোষ কম-বেছি পৰিমাণে একে। ইয়াৰ তথ্য পুৰণি পৰম্পৰা আৰু শিলালিপিৰপৰা আহিছে। একে সময়তে, এই গোটেই সময়ছোৱাত তেওঁ স্পষ্টভাৱে এনে এজন ভাৰতীয় হৈ আছিল, যিসকলে একে ৰাষ্ট্ৰীয় ঐতিহ্য শ্বেয়াৰ কৰিছিল আৰু একে ধৰণৰ নৈতিক আৰু মানসিক বৈশিষ্ট্য আছিল।“
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতীয়সকলৰ এই বিশেষত্বৰ বৰ্ণনা কৰি, আমি এই উদ্ধৃতিটোত দুটা শব্দ মন কৰিম- 'ৰাষ্ট্ৰীয় ঐতিহ্য' আৰু এই উদ্ধৃতিটো পণ্ডিত নেহৰুৰ। এইটো নেহৰুৱে তেওঁৰ গ্ৰন্থ 'ভাৰতৰ খোজ' ত কৈছে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঐতিহ্য এক। আমাৰ নৈতিক আৰু মানসিক বৈশিষ্ট্যৰাজি এক, এখন ৰাষ্ট্ৰ অবিহনে এয়া সম্ভৱ নেকি। এই সদনক এইবুলি কৈয়ো অপমান কৰা হৈছিল যে 'ৰাষ্ট্ৰ' শব্দটো আমাৰ সংবিধানত নাই। সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনাত লিখা 'ৰাষ্ট্ৰ' পঢ়িব নোৱাৰি, এনে হ'ব নোৱাৰে। কংগ্ৰেছে কিয় এই অপমান কৰিছে, মই এই সন্দৰ্ভত মোৰ কথা বিতংভাৱে ক’ম।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এখন 'ৰাষ্ট্ৰ' কোনো কৰ্তৃত্ব বা চৰকাৰৰ ব্যৱস্থা নহয়। মাননীয় অধ্যক্ষ, আমাৰ বাবে 'ৰাষ্ট্ৰ' হৈছে এক জীৱন্ত আত্মা। আৰু দেশবাসী কেইবা হাজাৰ বছৰ ধৰি ইয়াৰ সৈতে জড়িত আৰু যুঁজি আছে। আমাৰ বিষ্ণু পুৰাণত কোৱা হৈছে, ইয়াক কোনো দলে লিখা নাই- এয়া বিষ্ণু পুৰাণত কোৱা হৈছে।
উত্তৰম যশ সমুদাক্ষয় হিমাভাৰে চাৰু দক্ষিণম
বৰ্সাতত ভাৰত নাম ভাৰত যাত্ৰা সনিত
অৰ্থাৎ, সাগৰৰ উত্তৰে আৰু হিমালয়ৰ দক্ষিণে থকা দেশখনক ভাৰত বুলি কোৱা হয় আৰু ইয়াৰ সন্তানসকলক ভাৰতীয় বুলি কোৱা হয়। যদি বিষ্ণু পুৰাণৰ এই শ্লোক কংগ্ৰেছৰ লোকসকলৰ বাবে গ্ৰহণযোগ্য নহয়, তেন্তে মই আন এটা উদ্ধৃতি ব্যৱহাৰ কৰিম। কাৰণ আপোনালোক কিছুমান বস্তুৰ প্ৰতি এলাৰ্জিক হ'ব পাৰে। মই উদ্ধৃতি দিছো- "এটা মুহূৰ্ত আহে কিন্তু ইতিহাসত কেতিয়াবাহে। যেতিয়া আমি পুৰণিৰপৰা বাহিৰলৈ ওলাই আহো আৰু নতুন যুগলৈ যাওঁ। যেতিয়া এটা যুগৰ সমাপ্তি ঘটে, যেতিয়া এটা জাতিৰ চিৰ-সহিষ্ণুতা আত্মা মুক্ত হয়।" এইসমূহ নেহৰু জীৰ কথাও। যি কি নহওঁক, নেহৰুৱে কোন জাতিৰ বিষয়ে কথা পাতি আছিল? নেহৰু জীয়ে এইদৰে কৈছে।
আৰু আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তামিল অনুভূতিক ইয়াত প্ৰৰোচিত কৰাৰ এক বৃহৎ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। ৰাজনীতিৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ পৰম্পৰা ব্ৰিটিছসকলৰ উত্তৰাধিকাৰীত দেখা যায়, 'ভাঙক আৰু শাসন কৰক, বিভাজন কৰক আৰু শাসন কৰক'। মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি, কিন্তু আজি মই ইয়াত দোহাৰিব বিচাৰো তামিল ভাষাৰ মহান কবি, তামিল ভাষাৰ মহান কবি আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সন্মানীয় সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতীয়ে লিখিছিল- মোৰ উচ্চাৰণত কোনো ভুল হ'লে তামিল ভাষী লোকে মোক ক্ষমা কৰিব। কিন্তু মোৰ সন্মান আৰু মোৰ অনুভূতিত কোনো অভাৱ নাই। সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতী জীয়ে কৈছিল-
মানুম ইমি মালে আংগল মালে, পানৰুম উপনিক নুলেংগল ডুলে
পাৰ্মিছ এডোৰু নুলাইধু পোলে, পোনেৰো ভাৰত নাদেগান নাদে
পোডাৰুম ইটে ইমকমাকিলেড
ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে কি উপলব্ধ, ই এনেকুৱা- সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতী জীয়ে কৈছে- তেওঁ তামিল ভাষাত কোৱা কথাবোৰ মই অনুবাদ কৰো, মই মোৰ বাবে উপলব্ধ অনুভৱটো কওঁ- সমগ্ৰ বিশ্বখনত সন্মানিত, যাৰ গৌৰৱ ই যথেষ্ট হৈছে। সকলো অমৰ গ্ৰন্থৰাজি আমাৰ, এয়া হৈছে উপনিষদৰ দেশ। সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতীয়ে কৈছে– আমি আমাৰ খ্যাতি গাম, এয়া আমাৰ সোণালী দেশ, যি বিশ্বখনত আমাতকৈ আগবাঢ়ি আছে, এইখনেই আমাৰ ভাৰত দেশ। সুব্ৰহ্মণ্যম ভাৰতী জীৰ কবিতাটিৰ এয়াই সাৰাংশ। এইটোৱেই পৰামৰ্শ আৰু আজি মই সকলো তামিল নাগৰিককে অভিবাদন জনাব বিচাৰিছো।
যেতিয়া আমাৰ চিডিএছ ৰাৱাটৰ দক্ষিণত হেলিকপ্টাৰ দুৰ্ঘটনাত মৃত্যু হৈছিল আৰু তেওঁৰ মৃতদেহ তামিলনাডুৰ বিমানবন্দৰলৈ যোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছিল, মোৰ লক্ষ-লক্ষ তামিল ভাইসকল, মোৰ তামিল ভগ্নীসকলে কেইবা ঘন্টা ধৰি শাৰীত থিয় হৈ আছিল। ৰাস্তাত আছিল। তেওঁ বাৰ্তাটোত অপেক্ষা কৰি থিয় হৈ আছিল আৰু যেতিয়া চিডিএছ ৰাৱটৰ শৰীৰ ওলাই গৈছিল, গৌৰৱেৰে প্ৰতিজন তামিল লোকে হাত দাঙি চকুপানীৰে কৈ আছিল– বীৰ মানাক্কাম, বীৰ মানাক্কাম। এয়া মোৰ দেশ। কিন্তু কংগ্ৰেছে সদায়েই এই কথাসমূহক ঘৃণা কৰি আহিছে। বিভাজনমূলক মানসিকতা তেওঁলোকৰ ডিএনএত সোমাই আছে। ব্ৰিটিছসকল গ’ল কিন্তু কংগ্ৰেছে 'বিভাজন আৰু শাসন' ৰ এই নীতিক ইয়াৰ স্বভাৱত পৰিণত কৰিছে। আৰু সেইকাৰণে আজি কংগ্ৰেছ টুকড়ে টুকড়ে গেঙৰ নেতা হৈ পৰিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলে আমাক গণতন্ত্ৰৰ প্ৰক্ৰিয়াৰপৰা বাধা দিব নোৱাৰে তেওঁলোকে ইয়াত অনুশাসনহীনতাৰদ্বাৰা আমাক বাধা দিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে, কিন্তু ইয়াতো বিফল হ'ব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছ দলৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ ইচ্ছা শেষ হৈছে। কিন্তু যেতিয়া একো পোৱা নাযায়, তেতিয়া অন্ততঃ ইয়াক নষ্ট কৰক, ই আজিৰ দৰ্শনৰ ওপৰত নিৰাশাবাদী। হুহ। সদনত এনে ধৰণৰ ঘটনা ঘটিছিল য'ত দেশখনৰ একাংশ লোকক প্ৰৰোচিত কৰিবলৈ যথেষ্ট প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছিল। যদি আমি যোৱা সাত বছৰ ধৰি কংগ্ৰেছৰ প্ৰতিটো শোষণ, প্ৰতিটো কাৰ্য্যকলাপ, প্ৰতিটো কাম ভালদৰে চাওঁ, তেন্তে যদি আমি ইয়াক একেডাল সূতাত বান্ধি সকলোখিনি চাওঁ, তেন্তে তেওঁলোকৰ গেম প্লেন কি, সেয়া সম্পূৰ্ণভাৱে বুজিব পাৰি আৰু সেইটোৱেই মই আজি তেওঁলোকৰ আগত প্ৰকাশ কৰিছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপোনালোকৰ গেম প্লেন যিয়েই নহওঁক, মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি, এনে বহু লোক আহিছে আৰু গৈছে। লাখ-লাখ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছিল, এইটো স্বাৰ্থপৰ স্বাৰ্থত কৰা হৈছিল কিন্তু এই দেশ অমৰ, এই দেশৰ একো হ'ব নোৱাৰে। যিসকল আহে, যিসকলে এনেদৰে চেষ্টা কৰে তেওঁলোকে সদায় কিবা এটা হেৰুৱাবলগীয়া হয়। এই দেশখন এখন আছিল, ই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ আছিল, এই দেশখন এক, এই দেশখন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হৈ থাকিব, এই বিশ্বাসৰে আমি আগবাঢ়িছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত কৰ্তব্যৰ বিষয়টোত আপত্তিও আছে। আনকি কিছুমান লোকে দুখ পাইছে যে দেশখনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীজনে কিয় কৰ্তব্যৰ কথা কয়। কৰ্তব্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে। বুজাবুজিৰ অনুভূতিৰে বা বেয়া উদ্দেশ্যৰে, বিকৃতিৰে কিবা এটা ৰাখিবলৈ, বিবাদ সৃষ্টি কৰিবলৈ যাতে আপুনি লাইমলাইটত থাকে। মই আচৰিত যে হঠাতে কংগ্ৰেছে কৰ্তব্যৰ বিষয়টো বিঘ্নিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপোনালোকে কৈ থাকে যে মোদীজীয়ে নেহৰুৰ নাম নলয়, সেয়েহে আজি মই আপোনালোকৰ ইচ্ছাসমূহ সমানে পূৰণ কৰিছো, আপোনাৰ তৃষ্ণা নিবাৰণ কৰিছো। কৰ্তব্য সন্দৰ্ভত নেহৰু জীয়ে কি কৈছিল চাওঁক, মই আজি উদ্ধৃতি দিওঁ-
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশখনৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী পণ্ডিত নেহৰু জী- তেওঁ কি কৈছিল, মই আপোনাক পুনৰ কওঁ যে এখন মুক্ত ভাৰত আছে। আমি আজাদ হিন্দুস্তানৰ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰো, কিন্তু স্বাধীনতাৰ লগে-লগে দায়িত্ব আহে আৰু কৰ্তব্যক আন শব্দত দায়িত্ব বুলি কোৱা হয়। "সেয়েহে যদি কোনোবাই বুজিব বিচাৰে, তেন্তে মই ব্যাখ্যা আগবঢ়াম।" কৰ্তব্যৰাজিক আন শব্দত দায়িত্ব বুলি কোৱা হয়। এতিয়া এইটো পণ্ডিত নেহৰুৰ উদ্ধৃতি- মই আপোনালোকক পুনৰ কওঁ যে এখন মুক্ত হিন্দুস্তান আছে। আমি আজাদ হিন্দুস্তানৰ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰো, কিন্তু স্বাধীনতাৰ সৈতে দায়িত্ব আহে। দায়িত্ব, কৰ্তব্য খালী চৰকাৰৰ নহয়, দায়িত্ব প্ৰতিজন মুক্ত ব্যক্তিৰ আৰু যদি আপুনি সেই দায়িত্ব অনুভৱ নকৰে, যদি আপুনি বুজি নাপায় তেন্তে আপুনি স্বাধীনতাৰ অৰ্থ সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি নাপায় আৰু আপুনি স্বাধীনতা সম্পূৰ্ণৰূপে বচাব নোৱাৰে। "দেশখনৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী পণ্ডিত নেহৰু জীয়ে এই কৰ্তব্যৰ বাবে উক্ত কথা কৈছিল, কিন্তু আপোনালোকে সেয়াও পাহৰি গৈছে।"
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই সদনৰ বেছি সময় ল'ব নিবিচাৰো আৰু তেওঁলোকো ভাগৰি পৰিছে। সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি, আমাক ইয়াত কোৱা হয়-
মুহূৰ্তৰ বাবে কানাশ্বাহ শ্চাইৱ বিদ্যামাৰ্থম চা সদায়েত।
মুহূৰ্তবোৰে কুটো বিদ্যা কেন খাতে কুটো ধনম ধ্বংস কৰিছিল।
অৰ্থাৎ, শিকাৰ বাবে প্ৰতিটো মুহূৰ্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। সম্পত্তি-সম্পদৰ বাবে প্ৰতিটো কণা প্ৰয়োজনীয়। প্ৰতিটো মুহূৰ্ত অপচয় কৰি জ্ঞান আহৰণ কৰিব নোৱাৰি আৰু প্ৰতিটো কণা অপচয় হয়, যদি সৰু সম্পদবোৰ সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা নহয় তেনেহ'লে সম্পদবোৰ অপচয় হয়। মই কংগ্ৰেছ আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগীসকলক সুধিম, আপোনালোকে ইতিহাসৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত ধ্বংস কৰি আছে নেকি সেয়া আপোনালোকে চিন্তা-চৰ্চা কৰিব লাগিব। শুনিবলৈ, মোক সমালোচনা কৰিবলৈ, মোৰ টীমক অভিশাপ দিবলৈ বহুত আছে, আপুনি এইটো কৰিব পাৰে। আৰু এইটো কৰি থাকক, সুযোগৰ কোনো অভাৱ নাই। কিন্তু স্বাধীনতাৰ অমৃতৰ এইবাৰ, ৭৫ বছৰৰ এই সময় হৈছে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰালৈ ইতিবাচক বৰঙণি আগবঢ়োৱাৰ সময়। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত উৎসৱত বিৰোধী দল আৰু ইয়াত বহি থকা সকলো বন্ধুবৰ্গক আৰু সদনৰ জৰিয়তে মই দেশবাসীক অনুৰোধ জনাইছো, মই আশা কৰো যে আমি স্বাধীনতাৰ এই অমৃত উৎসৱ উদযাপন কৰা উচিত। আহক আমি নতুন সংকল্পৰে এখনি আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্পৰ সৈতে একত্ৰিত হওঁ। যোৱা ৭৫ বছৰত আমি ক'ত কম পাৰিছো, সেয়া পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোহক আৰু ২০৪৭ ৰ আগন্তুক শতিকাটি গঢ়াৰ পূৰ্বে দেশখন গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পৰে আগবাঢ়ি যাওঁহক। আমি দেশখনৰ উন্নয়নৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব লাগিব। ৰাজনীতি ইয়াৰ ঠাইত আছে আহক আমি দলীয় অনুভূতিৰ উৰ্ধত থাকি দেশখনৰ অনুভূতিৰ সৈতে জীয়াই থাকো। নিৰ্বাচনৰ ক্ষেত্ৰত আপুনি যি কৰিব লাগিব, কৰি থাকক, কিন্তু আমি দেশখনৰ স্বাৰ্থত আগবাঢ়ি আহিলো। মই তেনে আশাই কৰো। যেতিয়া স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ হ'ব, যিসকলে এনে সদনত বহিব, তেতিয়া তেওঁলোকে নিশ্চিতভাৱে আলোচনা কৰিব যে ইমান শক্তিশালী ভেটিত এনে অগ্ৰগতি লাভ কৰা সেই এশ বছৰৰ যাত্ৰাৰ পিছত, দেশখন এনে লোকৰ হাতলৈ যাব লাগে যাতে তেওঁলোকক আগুৱাই নিয়াৰ সুযোগ থাকে। আপোনাৰ মন বান্ধক আমি ভাবো যে আমি পোৱা সময়খিনি ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। আমি আমাৰ সোণালী ভাৰত গঢ়িবলৈ দ্বিধা নকৰো আহক। আহক আমি আমাৰ সকলো শক্তিৰে সেই কামত জড়িত হওঁ।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সম্বোধনৰ বাবে ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱটো অনুমোদন জনাইছো। আৰু আপোনালোকে মোক দিয়া সুযোগ সত্বেও এই সদনত আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো সন্মানীয় সাংসদক মই আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জনাইছো, মই সকলো বিষয় স্পষ্ট কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। বহু-বহু ধন্যবাদ!