Ministry of Science & Technology
Scientists develop new technology platform to detect SARS-CoV-2 by fluorescence readout
08 FEB 2022 3:03PM by PIB Delhi
A team of scientists has developed a new technology, platform for fluorometric detection of pathogens such as viruses by measurement of fluorescent light emitted. The potential of the new technology has been demonstrated for the detection of SARS-CoV-2. This technology platform can also be used to detect other DNA/RNA pathogens such as HIV, influenza, HCV, Zika, Ebola, bacteria, and other mutating/evolving pathogens.
Viruses are a major global threat to human health, and the ongoing Covid-19 pandemic caused by SARS-CoV-2 continues to inflict catastrophic effects on all aspects of our lives. The unprecedented transmission rate of RNA virus has necessitated the rapid and accurate diagnosis to facilitate contact tracing (prevent spreading) and to provide timely treatment.
Scientists from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), an autonomous institute of the Department of Science & Technology, Govt. of India, along with scientists from IISc (India Institute of Science), have demonstrated a noncanonical nucleic acid-based G-quadruplex (GQ) topology targeted reliable conformational polymorphism (GQ-RCP) platform to diagnose Covid-19 clinical samples. This work has been published recently in the journal ‘ACS Sensors’ and the team has also filed a patent for the novel technology.
The present work demonstrated the first GQ-targeted diagnostic platform for SARS-CoV-2 in clinical samples, based on a novel platform GQ-RCP. This molecular detection platform can be integrated into field-deployable isothermal amplification assays with more reliability and sequence specificity.
The platform lays greater emphasis on deciphering and systematic characterization of a unique set of interactions in nucleic acids to attain stable and reliable noncanonical DNA/RNA targets. The RCP-based target validation is a general and modular approach for the development of noncanonical nucleic acid-targeted diagnostic platforms for diverse pathogens, including bacteria and DNA/RNA viruses.
RT-q-PCR has been the gold standard for accurate detection of SARS-CoV-2 (Covid-19). Among the recent innovations on nucleic acid-targeted diagnosis of SARS-CoV-2, the techniques such as RT RPA and RT-LAMP use general-purpose DNA sensing probes. This increases the propensity of false-positive results arising out of unbiased detection of nonspecific amplification products. Recognizing unique DNA secondary conformations can be a promising solution to achieve reliable readouts. The team has identified and characterized a unique G-quadruplex-based target derived from the 30 kb (kilobytes) genomic landscape of SARS-CoV-2 for specific detection of SARS-CoV-2. Unlike the other reliable diagnostic assays where the existing fundamental concepts have been repurposed, this work presents a completely novel strategy to target a unique, unconventional structure specific to the SARS-CoV-2 sequence using small molecule fluorophores (microscopic molecules).
The team developed GQ topology targeted detection of SARS-CoV-2 derived DNA obtained after reverse transcription and amplification from genomic RNA in clinical samples. The GQ targeted detection was achieved by pH-triggered facile transformation of the amplified double-stranded DNA into stable GQs, which forms the target for detection with remarkable selectivity using a designed fluorescent dye which is a benzobisthiazole-based target-specific turn on called BTMA. Thus this study demonstrates a reliable strategy for fluorogenic organic molecule-based GQ-RCP platform to diagnose Covid-19 clinical samples and is the first practical demonstration of it.
The team explains reliance on targeting unusual nucleic acid conformations in pathogens is an exciting approach to develop specific diagnostic assays with reliable read-outs. Molecular probes with superior conformation or sequences for specific recognition of nucleic acids would alleviate the challenge in existing techniques of eliminating false-positive detection results.
“We have demonstrated rational tailoring of molecular probes to achieve unambiguous target recognition and increase the reliability of detection, at a shorter time without requirement of expensive RT-q-PCR instrument. This RCP-based platform is very general and can be easily adopted for the detection of various DNA/RNA based pathogens including bacteria and viruses such as HIV, Influenza, HCV, etc.,” remarked T Govindaraju.
Publication link: https://doi.org/10.1021/acssensors.1c02113
Authors: Sumon Pratihar, Ragini Agrawal, Virender Kumar Pal, Amit Singh, and Thimmaiah Govindaraju*

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সাইন্তিস্তশিংনা ফ্লুরেসেন্স রিদআউতকী মতেংনা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ খঙদোক্নবা অনৌবা তেক্নোলোজী প্লেতফোর্ম শেমগৎখ্রে
08 FEB 2022 3:03PM by PIB Imphal
সাইন্তিস্তশিংগী তীম অমনা ফ্লুরেসেন্স মঙাল ফাওহনবগী মিজরমেন্তনা ভাইরসগুম্বা মহিকশিং ফ্লুরোমেত্রিক দিতেক্সনগী প্লেতফোর্মগী অনৌবা তেক্নোলোজী অমা শেমগৎখ্রে। এস.এ.আর.এস.-কোব-২ খঙদোক্নবা অনৌবা তেক্নোলোজীগী ওইথোকপা য়াবশিং উৎখ্রে। মসিগী তেক্নোলোজীগী প্লেতফোর্ম অসিনা অতোপ্পা দি.এন.এ./আর.এন.এ. মহিকশিং হায়বদি ঐচ.আই.ভি., ইনফ্লুএঞ্জা, ঐচ.সি.ভি. জিকা, ইবোলা, বেক্তরিয়া অমসুং অতৈ ম্যুতেতিং/ইবোলবিং মহিকশিং খঙদোকপদা শিজিন্নবসু য়াই।
ভাইরসশিং অসি মালেমগী ওইনা মীওইবগী হকশেলদা তেমশিন্নবা অমনি অমসুং এস.এ.আর.এস.-কোব-২ থোকহনবা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী খোঙচৎ কয়াদা অমাং অতা কয়া অমা থোকহন্দুনা লাক্লি। মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা আর.এন.এ. ভাইরস লান্নবগী চাং অসি য়াম্না থুনা অমসুং চপ চাবা লাইওং খঙদোক্তুনা কন্তেক্ত ত্রেসিং (শন্দোকপা থিংবা) অমসুং মতম চানা লায়েং পীনবা মথৌ তারি।
ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা জৱাহরলাল নেহরু সেন্তর ফোর এদভান্স সাইন্তিফিক রিসর্স (জে.এন.সি.এ.এস.আর.)কী সাইন্তিস্তশিংগা আই.আই.এস.সি. (ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স)কী সাইন্তিস্তশিংগা লোয়ননা, কোবিদ-১৯ লাইওং খঙদোক্নবা ননকানোনিকেল ন্যুক্লিক এসিদতা য়ুম্ফম ওইবা জি.-ক্বাদ্রুপ্লেক্স (জি.ক্যু.) তোপোলোজী পান্দম থম্বা কনফোর্মেস্নেল পোলিমোর্ফিজম (জি.ক্যু.-আর.সি.পি.) প্লেতফোর্মগী ক্লিনিকেল সেম্পল উৎখ্রে। মসিগী থবক অসি হন্দক্তা ‘এ.সি.এস. সেন্সরস’ জর্নেলদা ফোংখ্রে অমসুং তীম অসিনা নোবেল তেক্নোলোজীগীদমক পেতেন্ত অমা ফাইলসু তৌখ্রে।
হৌজিক্কী থবক অসিনা জি.ক্যু.-আর.সি.পি. প্লেতফোর্ম অমদা য়ুম্ফম ওইবা, ক্লিনিকেল সেম্পলদা এস.এ.আর.এস.-কোব-২গী অহানবা জি.ক্যু.-তার্গেতেৎ দাইগ্নোস্তিক প্লেতফোর্ম উৎলি। মসিগী মোলেকুলর প্লেতফোর্ম অসিনা ফীল্দ-দিপ্লোইএবল ওইবা আইসোথর্মেল এমপ্লিফিকেসন অসেজকা লোয়ননা হেন্না ওইবা য়াবা অমসুং সিক্বেন্স স্পেসিফিসিতী অমা ওইনা পুনশিনবা য়াই।
প্লেফোর্ম অসিনা লেঙদবা অমসুং হেন্না ময়েক শেংবা ননকানোনিকেল দি.এন.এ./আর.এন.এ. পান্দম অমা থম্নবা ন্যুক্লিক এসিদতা অখন্নবা সেত অমগী দিসিফেরিং অমসুং সিস্তেমেতিক করেক্তরাইজেসন্দা য়াম্না চাউনা মরুওইবা লৈরি। আর.সি.পি.-দা য়ুম্ফম ওইবা পান্দম বেলিদেসন অসি বেক্তরিয়া অমসুং দি.এন.এ./আর.এন.এ. ভাইরসশিং য়াওনা মহিক মখল কয়াগী নন-কোনোনিকেল ন্যুক্লিক এসিদ-তার্গেতেৎ দাইগ্নোস্তিক প্লেতফোর্মগী জেনেরেল অমসুং মোদুলার ওইনা চংশিনবা অমনি।
আর.তি.-ক্যু.-পি.সি.আর. অসি এস.এ.আর.এস.-কোব-২ (কোবিদ-১৯)বু চপ চানা খঙদোকপগী গোল্দ স্তেন্দর অমনি। হন্দক্তা এস.এ.আর.এস.-কোব-২গী ন্যুক্লিক এসিদ-তর্গেত তৌবা পুথোকখিবা অনৌবশিংদা, আর.তি.আর.পি.এ. অমসুং আর.তি.-এল.এ.এম.পি.গুমবা তেক্নিক অসিনা জেনেরেল-পর্পোজ দি.এন.এ. সেন্সিং প্রুব ওইনা শিজিন্নরি। মসিনা ননএমপ্লিফিকেসন ওইবা পোত্থোকশিংগী য়ুম্ফম য়াওদনা অরানবা পোজিতিব রিজল্তদগী খঙদোকপা হেনগৎক্লি। দি.এন.এ.সেকেন্দরী কোনফোর্মেসনশিং মশক খঙদোকপা অসিনা চৎনবা য়াবা রিদআউত অমা ফংবদা য়াম্না থাজবা য়াবা পাম্বৈ অমা ওইবা ঙম্মী। তীম অসিনা এস.এ.আর.এস.-কোব-২কী অখন্ননা খঙদোকপগীদমক এস.এ.আর.এস.-কোব-২কী জেনোমিক লেন্দস্কেপ কে.বি. (কিলোবাইত) ৩০দগী লৌথোকপা জি.-ক্বাদ্রুপ্লেক্স-বেজ ওইবা তর্গেত অমা খঙদোক্লে। অতোপ্পা রিলাইয়েবল ওইবা দাইগ্নোস্তিক অসেজ হায়রিবা অসিদা হান্ননা লৈরিবা ৱাখল্লোনশিং হন্না অমুক হায়রিবা অসিগা মান্নদনা, মসিগী থবকশিং অসি অমত্তা ঙাইরবা, এস.এ.আর.এস.-কোব-২ সিক্বেন্সতা অপিকপা মোলেক্যুল ফ্লুরোফোরস (মাইক্রোস্কোপিক মোলেক্যুল)গী মহৌশাগা মান্নদবা মওংশিংগী মপুং ফাবা নোবেল লালোং অমা য়াওরি।
তীম অসিনা ক্লিনিকেল সেম্পলশিংদা জেনোমিক আর.এন.এ.দগী অমুক হন্না ত্রান্সক্রিপসন অমসুং এমপ্লিফিকেসন তৌরবা মতুংদা ফংবা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ দি.এন.এ.গী জি.ক্যু. তোপোলোজীদা পান্দম থম্বা দিতেক্সন অমা শেমগৎলে। জি.ক্যু.দা পান্দম থম্বা দিতেক্সন অসি এমপ্লিফাইদ তৌরবা দবল-স্তান্দার্দ দি.এন.এ.না জি.ক্যু.দা লেঙদনা লৈনবা পি.ঐচ.-ত্রিগর তৌবা ফেসাইল ওন্থোক্নবা, হায়রিবা অসিদা বি.তি.এম.এ.কৌবা অমা ওন্নবা বেঞ্জোবিস্থিয়াজোলদা য়ুম্ফম ওইবা তর্গেত-স্পেসেফিক অমগা লোয়ননা ফ্লুরেসেন্ত দাইগী দিজাইন তৌবা অমা শিজিন্নদুনা য়াম্না নিংশিনা খন্দুনা দিতেক্সন তৌবগী ফংবা ঙম্বনি। অসুম্না মসিগী স্তদী অসিনা কোবিদ-১৯ ক্লিনিকেল সেম্পলশিং লাইওংশিং খঙনবা ফ্লুরোজেনিক ওর্গানিক মোলেক্যুল-বেজ জি.ক্যু.-আর.সি.পি. প্লেতফোর্মগী অশেংবা লালোং অমা উৎলি।
তীম্না শন্দোক্না তাক্লি মহিকশিং অসিদা মহৌশাগা মান্নদবা ন্যুক্লিক এসিদ কোনফোর্মেসনশিংদা পান্দমদা থাজবা থম্বা অসি ওইথোকপা য়াবা রিদ-আউতকা লোয়ননা অখন্নবা দাইগ্নোস্তিক অসেজ অমা শেমগৎপগী য়াম্না নুঙাইবা খোঙজং অমনি। ন্যুক্লিক এসিদতা অখন্নবা মশক খঙদোকপগীদমক য়াম্না কনবা কোনফোর্মেসন নত্ত্রগা সিক্বেন্সশিংগা লোয়ননা মোলেকুলর প্রুবশিংনা হান্ননা লান্না পোজিতিব খঙদোকপগী রিজল্ত পীরিবা তেক্নিকশিং অসি মায়োক্নবা ঙমগনি।
“ঐখোয়না ময়েক শেংবা মশক খঙবগী পান্দম অমসুং অশেংবা দিতেক্সনগী মোলেক্যুলর প্রুবশিং মমল তাংবা আর.তি.-ক্যু.-পি.সি.আর. খুলায়শিং য়াওদনা অতেনবা মতমদা রেস্নেল তেলরিং উৎখ্রে। মসিগী আর.সি.পি.-য়ুম্ফম ওইবা প্লেতফোর্ম অসি য়াম্না ইচম চম্মী অমসুং ঐচ.আই.ভি., ইনফ্লুএঞ্জা, ঐচ.সি.ভি., অসিনচিংবা বেক্তারিয়া অমসুং ভাইরসশিং য়াওনা মহিকশিংদা য়ুম্ফম ওইভা দি.এন.এ./আর.এন.এ. কয়া অমা খঙদোক্নবা লায়না লৌখৎপা য়াই,” হায়না তি. গোবিন্দরাজুনা হায়খি।
পব্লিকেসন লিঙ্ক: https://doi.org/10.1021/acssensors.1c02113
অইবশিং: সমোন প্রতিহার, রগীনি অগ্রৱাল, বিরেন্দর কুমার পাল, অমিত সিংহ, অমসুং থিম্মায়াহ গোবিন্দরাজু*