Cabinet
Cabinet approves preparations for India’s G20 Presidency and setting up and staffing of the G20 Secretariat
15 FEB 2022 5:23PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the setting up of a G20 Secretariat and its reporting structures, which will be responsible for implementation of overall policy decisions and arrangements needed for steering India’s forthcoming G20 Presidency.
India will hold the Presidency of the G20 from 1 December 2022 to 30 November 2023, culminating with the G20 Summit in India in 2023. G20 is the premier forum for international economic cooperation that plays an important role in global economic governance.
As per practice, a G20 Secretariat is being established to handle work relating to substantive / knowledge / content, technical, media, security and logistical aspects of India’s G20 Presidency. It will be manned by officers and staff from the Ministry of External Affairs, Ministry of Finance, and other relevant line Ministries / Departments and domain knowledge experts. The Secretariat will be functional till February 2024.
The Secretariat will be guided by an Apex Committee headed by Prime Minister, and comprising Finance Minister, Home Minister, External Affairs Minister, and G20 Sherpa (Commerce & Industry, Textiles, Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister), to provide overall guidance to India’s G20 Presidency. Further, a Coordination Committee will also be set up to oversee all G20 preparations and report to the Apex Committee. The G20 Secretariat will enable long term capacity building, including knowledge and expertise, for India’s leadership on global issues in multilateral fora.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগীদমক শিল-লাংনবা অমদি জি২০ সেক্রেতরিয়েৎ শেমগৎনবা অমসুং স্তাফ হাপচিন্নবা অয়াবা পীখ্রে
15 FEB 2022 5:23PM by PIB Imphal
পোলিসী দিসিজন পুম্নমক চৎনহন্নবা অমদি ভারতকী লাক্লিবা জি২০ প্রসিদেন্সীবু মমাই চু্ম্বদা দরকার ওইরিবা এরেঞ্জমেন্তশিং শিন-লাংবদা থৌদাং লৌগদৌরিবা জি২০ সেক্রেতরিয়েৎ অমদি মদুগী রিপোর্তিং স্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সভাপতি ওইদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে৷
ভারতনা ২০২২গী দিসেম্বর ১দগী ২০২৩গী নবেম্বর ৩০ ফাওবদা জি২০গী প্রসিদেন্সী পাইরগনি, মসিনা ২০২৩দা ভারত্তা জি২০ সম্মিতপু মতোল লোমহল্লগনি৷ জি২০ অসি গ্লোবেল ইকোনোমিক গভর্নেন্সতা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা ইন্তরনেস্নেল ইকোনোমিক কোওপরেসনগী মরু ওইবা ফোরমনি৷
প্রেতিসকী মতুং ইন্না, ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী লোজিস্তিকেল এস্পেক্তশিং, সবস্তেন্তিব/নোলেজ/কন্তেন্ত, তেক্নিকেল, মেদিয়া অমসুং সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা থবকশিং য়েংসিন্নবা জি২০ সেক্রেতরিয়েৎ অমা লিংখৎলিবনি৷ মসিদা এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, শেল-থুম মন্ত্রালয় অমদি অতোপ্পা মরী লৈনবা লাইন মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী ওফিসরশিং অমসুং স্তাফ অমদি লৌশিং নিংথিনা লৈরবা এক্সপর্তশিংনা চলাইরগনি৷ সেক্রেতরিয়েৎ অসি ২০২৪ ফেব্রুৱারী ফাওবা মথৌ তৌরগনি৷
ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সী অসিদা লমজিং-লমতাক পীনবা সেক্রেতরিয়েৎ অসি প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা এপেক্স কম্মিতীনা লমজিংলগনি অমদি মসিদা শেল-থুম মন্ত্রী, গৃহ মন্ত্রী, এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রী, জি২০ শর্পা (কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, তেক্সতাইল্স, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রী) য়াওরগনি৷ মখাতানা,জি২০ প্রিপরেসন পুম্নমক য়েংশিন্নবা অমদি এপেক্স কম্মিতীদা থারকখিবা রিপোর্ত অদু য়েংশিন্নবা কোওর্দিনেসন কম্মিতী অমসু শেমগৎলগনি৷ মল্তিলেতরেল ফোরাদা ভারতনা গ্লোবেল ইসুশিংদা লমজিংনবগীদমক জি২০ সেক্রেতরিয়েৎনা নোলেজ অমসুং এক্সপর্তাইস য়াওনা মতম কুইনা চৎপা কেপাসিতী শেমগৎপা ঙমগনি৷