Ministry of Finance
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman launches e-Bill system on 46th Civil Accounts Day
New e-Bill system to enable paperless submission and end to end digital processing of bills
02 MAR 2022 5:15PM by PIB Delhi
The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman launched the e-Bill system for Central Government Ministries on the 46th Civil Accounts Day here today.
In a phased manner, the new system will make the entire process of submission and backend processing of bills completely paperless and transparent. Thus, it is a major step forward in realizing the vision of “Digital India” and promoting ease of doing business.
The objectives of the system are to:
a) Provide convenience to all vendors/suppliers of the government to submit their bills/claims at anytime, from anywhere.
b) Eliminate physical interface between suppliers and government officers.
c) Enhance efficiency in processing of bills/claims.
d) Reduce discretion in processing of bills through “First-In-First-Out”(FIFO) method.
Currently, the suppliers of various goods and services to the Government have to submit physical, ink signed copies of their bills to the respective Ministries/Departments/offices of the Government of India. Similarly, the government employees also need to submit hard copies of their claims. At the backend too, the processing of bills is done through a mixed system of physical and digital modes. So the suppliers/vendors or their representatives need to visit the offices to deliver bills. Moreover, they are unable to track the status of processing of their bills.
Under the newly launched e-Bill system, vendors/suppliers can upload their bills online along with supporting documents from the convenience of their homes/offices at any time through digital signature. For those not having a digital signature, the facility of e-sign using Aadhaar has also been provided. So, the suppliers will no longer be required to visit the offices concerned for this purpose.
At the backend too, the electronic bill received will be processed by the authorities digitally at every stage and finally, the payments will be credited digitally to the bank account of the vendor. The vendor/supplier would be able to track the status of processing of their bills online. Thus, the new system will bring in lot of efficiency and transparency in the system and is a big citizen-centric decision of the Government of India.
The e-Bill system has been developed by the Public Financial Management System (PFMS) Division in the office of the Controller General of Accounts in the Department of Expenditure, Ministry of Finance. The bills will be processed by First-In-First-Out (FIFO) method.
The system has been initially rolled out in the following nine Pay and Accounting Units of following nine Ministries/Departments:-
1) PAO Ministry of Food Processing Industry
2) PAO, Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemical and Fertiliser
3) PAO, Department of Science and Technology, Ministry of Science and Technology
4) PAO (CGA HQ), Department of Expenditure, Ministry of Finance
5) PAO (PFMS Division), Department of Expenditure, Ministry of Finance
6) PAO, Ministry of New and Renewable Energy
7) PAO (Census), Ministry of Home Affairs
8) PAO M/o Steel
9) PAO (NIC), Ministry of Electronics and Information Technology
The e-Bill system will be rolled out in other Ministries/Departments in a phased manner in 2022-23.
In addition to promoting ease of doing business and brining convenience to lakhs of vendors/suppliers, the e-Bill system will be environment friendly, eliminating the need to submit crores of paper bills annually and will thus save tonnes of papers every year. The e-Bill system has an elaborate digital storage facility for retrieval of documents and a robust audit trail.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা ৪৬শুবা সিবিল একাউন্তস দেদা ই-বিল সিস্তেম হৌদোকখ্রে
অনৌবা ই-বিল সিস্তেম অসিনা পেপরলেস বিলশিং পীশিনবা য়াহনগনি অমদি লোইশিল্লকপা ফাওবা বিলশিং অসি দিজিতেল প্রোসেসিং তৌহনগনি
02 MAR 2022 5:15PM by PIB Imphal
শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা ঙসি মফম অসিদা ৪৬শুবা সিবিল একাউন্তস দেদা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয়শিংগীমদক ই-বিল সিস্তোম হৌদোকখি৷
ফেজ নাইবা মওং অমদা, অনৌবা সিস্তেম অসিনা বিলশিং পীশিনবা অমদি প্রোসেসিং লোইশিনবগী মপুং ওইবা প্রোসেস অসি মপুং-ফানা পেপরলেস অমদি ত্রান্সপরেন্ত ওইহনগনি৷ মতৌ অসুম্না, মসি “দিজিতেল ইন্দিয়া”গী মংলান অসি ফংনবগী ওইনদি অমদি অরাইবা মওংদা করবার তৌববু য়োকখৎনবগী ওইনদি মরু ওইবা খোংথাং অমনি৷
সিস্তেম অসিগী ওবজেক্তিবশিং অদুদি:
a) সরকারগী সপ্লাইয়রশিং/বেন্দর পুম্নমক্না মতম অমা হেক্তদা, মফম অমা হেক্তদগী মখোয়গী বিলশিং অদু পীশিনবদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহনবা৷
b) সপ্লাইয়রশিং অমদি সরকারগী ওফিসরশিংগী মরক্তা ফিজিকেল ইন্তরফেজ তৌবা অসি লৌথোকপা৷
c) বিলশিং/ক্লেমশিংগী প্রোসেসিংদা ইফিসিয়েন্সী হেনগৎহনবা৷
d) “ফর্স্ত-ইন-ফর্স্ত-আউত”(এফ.আই.এফ.ও.) মেথর্দকী খুৎথাংদা বিলশিং প্রোসেস তৌবদা দিসক্রিসন হন্থহনবা৷
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, সরকারদা তোঙান তোঙানবা গুদস অমসুং সর্ভিসেস পীরিবা সপ্লাইয়রশিংনা ভারত সরকারগী মরী লৈনবা ওফিসশিং/ মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংদা মখোয় মখোয়গী বিলশিং অদুগী ফিজিকেল, ইঙ্কনা সাইন তৌরবা কোপীশিং পীশিনগদবনি৷ মতৌ অসিগুম্না, সরকারগী এমপ্লোইয়ীশিং অসিনসু মখোয়গী ক্লেমশিং অদুগী হার্দ কোপীশিং পীশিনবা দরকার ওইরি৷ লোইশিল্লকপগী শরুক্তসু, বিলশিং প্রোসেস তৌবগী থৌওং অসি ফিজিকেল অমদি দিজিতেল মোদশিংগী মিক্স সিস্তেম অমগী খুৎথাংদা পাংথোক্লিবনি৷ মরম অদুনা, মখোয় মখোয়গী রিপ্রজেন্তেতিবশিং নত্রগা সপ্লাইয়রশিং/বেন্দরশিংনা বিলশিং অসি পীশিন্নবা ওফিসশিংদা চৎপগী মথৌ তারি৷ অসিগীসু মথক্তা, মখোয়না মখোয়গী বিলশিং প্রোসেস তৌবগী স্তেতস অদু ত্রেক তৌবা ঙমলমদে৷
নৌনা হৌদোক্লিবা ই-বিল সিস্তেম অসিগী মখাদা, বেন্দরশিং/সপ্লাইয়রশিংনা দিজিতেল সিগনেচর তৌদুনা মখোয়গী ময়ুমশিং/ওফিসশিংদগী মতম অমা হেক্তদগী হেন্না খুদোং চাগদবা মওংদা সপোর্তিং দোকুমেন্তশিংগা লোইননা মখোয়গী বিলশিং অদু অপলোদ তৌবা য়াগনি৷ দিজিতেল সিগনেচর লৈতবশিংগী ওইনদি, আধার শিজিন্নদুনা ই-সাইন তৌবগী খুদোংচাবসু পীখ্রে৷ মরম অদুনা, সপ্লাইয়রশিংনা হিরম অসিগীদমক মখাতানা ওফিসশিংদা চৎপগী মথৌ তাররোই৷
লোইশিল্লকপগী শরুক্তসু, ফংলিবা ইলেক্ত্রোনিক বিল অদু স্তেজ খুদিংমক্তা ওথোরিতীশিংনা দিজিতেল্লী প্রোসেস তৌরগনি অমদি অরোইবদা, পেমেন্তশিং অদু বেন্দরগী বেঙ্ক একাউন্তদা দিজিতেল্লী হাপলক্লগনি৷ বেন্দর/সপ্লাইয়রশিংনা মখোয়গী বিলশিং প্রোসেস তৌবগী স্তেতস অদু ওনলাইনদা ত্রেক তৌবা য়ারগনি৷ মতৌ অসিগুম্না, অনৌবা সিস্তেম অসিনা সিস্তেম অসিদা ইফিসিয়েন্সী অমদি ত্রান্সপরেন্সী কয়া অমা লাকহল্লগনি অমদি মসি ভারত সরকারগী প্রজাদা চাওনা মীৎয়েং থম্বা ৱারেপ অমনি৷
ই-বিল সিস্তেম অসি শেল-থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তদা কন্ত্রোল্লর জেনেরেল ওফ একাউন্তসকীওফিসতা লৈরিবা পব্লিক ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত সিস্তেম(পি.এফ.এম.এস.)না শেমগৎখিবনি৷ বিলশিং অসি ফর্সত-ইন-ফর্স্ত-আউত(এফ.আই.এফ.ও.) মেথর্দতা প্রোসেস তৌগনি৷
সিস্তেম অসি মখাগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্ত মাপনগী পে অমসুং একাউন্তিং য়ুনিৎ মপানদা মাংজৌননা চৎনখ্রে:-
১) পি.এ.ও., ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
২) পি.এ.ও., ফার্মক্যুতিকেল্স দিপার্তমেন্ত, কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
৩) পি.এ.ও., সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
৪) পি.এ.ও. (সি.জি.এ. ঐচ.ক্বু.), এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত, শেল-থুম মন্ত্রালয়
৫) পি.এ.ও. (পি.এফ.এম.এস. দিবিজন), এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত, শেল-থুম মন্ত্রালয়
৬) পি.এ.ও., ন্যু অমসুং রেনিৱেবল ইনর্জী মন্ত্রালয়
৭) পি.এ.ও. (সেন্সস), হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়
৮) পি.এ.ও. এম/ও স্তীল
৯) পি.এ.ও. (এন.আই.সি.), ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
২০২২-২৩দা ই-বিল সিস্তেম অসি অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংদা চৎনরগনি৷
করবার হেন্না লাইনা তৌববু য়োকখৎনবা অমদি বেন্দরশিং/সপ্লাইয়র লাখ কয়াদা হেন্না খুদোংচাবা পীনবা হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা, ই-বিল সিস্তেম অসিনা চহি খুদিংগী পেপর বিল কয়া পীশিনবগী দরকার ওইরিবা অদু লৌথোক্তুনা সিস্তেম অসি এনবাইরোনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইহল্লগনি অমদি মসিনা চহি খুদিংগী চে তন কয়া কনবা ঙম্লগনি৷ ই-বিল সিস্তেম অসিদা দোকুমেন্তশিং অমুক হন্না লৌখৎনবগী চাওরবা দিজিতেল স্তোরেজ ফেসিলিতী অমা অমদি অফবা ওদিৎ ত্রাইএল অমা লৈ৷