Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding signed between the Indian Council of Medical Research, India and Deutsche Forschungsgemeinschaft e.V. (DFG), Germany
09 MAR 2022 1:35PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed between the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Deutsche Forschungsgemeinschaft e.V. (DFG), Germany in December 2021 and in accordance with Rule 7(d)(i) of the Second Schedule of Government of India (Transaction of Business) rules 1961.
Objectives of the MoU:
Cooperation in the field of medical sciences/health research in areas including Toxicology, Neglected (Tropical) disease, rare diseases and any other areas of mutual interest. The cooperation in scientific research and technological development includes the joint funding of scientific research projects as well as the exchange of researchers, funding of joint seminars, symposia and workshops which would be of high scientific standard and beneficial to the advancement of science, significant from a scientific point of view.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମ୍ଆର୍) ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ଡୋଏଚ୍ ଫୋର୍ସଚୁଗ୍ଗେମାଇନ୍ଷାଫ୍ଟ ଇ. ବି. (ଡିଏଫ୍ଜି) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
09 MAR 2022 1:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମ୍ଆର୍) ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ଡୋଏଚ୍ ଫୋର୍ସଚୁଗ୍ଗେମାଇନ୍ଷାଫ୍ଟ ଇ. ବି. (ଡିଏଫ୍ଜି) ମଧ୍ୟରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାକୁ ଭାରତ ସରକାର (ବ୍ୟବସାୟ ଦେଣନେଣ) ନିୟମ ୧୯୬୧ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନୁସୂଚୀ ନିୟମ ୭ (ଘ) ଅନୁସାରେ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ବୁଝାମଣା କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଷ ବିଜ୍ଞାନ, ଅବହେଳିତ (ଟ୍ରପିକାଲ) ରୋଗ, ବିରଳ ରୋଗ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନ/ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ସାମିଲ୍ ଅଟେ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରକଳ୍ପର ମିଳିତ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ସହିତ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ମିଳିତ ସେମିନାର, ସିମ୍ପୋଜିୟମ୍ ଏବଂ କର୍ମଶାଳା ନିମନ୍ତେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ସାମିଲ୍ ଅଟେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନକ ହେବ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ:
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିକାଶର ସହଯୋଗରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନିସନ୍ଧାନ ପ୍ରକଳ୍ପର ମିଳିତ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ସହିତ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ମିଳିତ ସେମିନାର, ସିମ୍ପୋଜିୟମ୍, କର୍ମଶାଳାର ନିମନ୍ତେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ ସାମିଲ୍ ଅଟେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନକ ହେବ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।