Ministry of Tribal Affairs
Ministry of Tribal Affairs took Proactive measures to alleviate adverse effects of Covid -19 on the Tribal Community
14 MAR 2022 7:07PM by PIB Delhi
Covid 19 has been treated by Government as a national calamity and accordingly different measures including vaccination are ensured for all. Ministry of Tribal Affairs (MoTA), has coordinated with the officers in State Tribal Welfare Department, to assess the preventive and curative needs to curb the spread of COVID-19 among tribal communities and extend helping hand in meeting the urgent requirement in coordination with the Ministry of Health and Family Welfare. Instructions were issued by Ministry of Tribal Affairs to all States/UTs to take prompt steps for preventing spread of covid -19.
The Ministry of Tribal Affairs has taken up the following proactive measures to mitigate its adverse effects on the tribal community:
1. State Governments were requested to constitute a team of officers in tribal welfare department to assess the situation arising out of spread of COVID-19 in consultation with the District administration and attend to essential requirements on priority.
2. Guidelines on home isolation of mild /asymptomatic COVID-19 cases and SOP on preventive measures to be followed in Entertainment Parks and similar places to contain spread of COVID-19 issued by the Ministry of Health & Family Welfare were circulated among States / UTs for adherence.
3. All States/UTS were requested to regularly assess the situation arising out of spread of COVID-19 in the tribal inhabited areas and ensure testing, availability of essential medicines, vaccination facilities. It was advised that for Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), there should be a dedicated officer who can coordinate with the community leaders for any specific need as these communities are particularly vulnerable.
4. News items appearing in newspapers, social media and other specific issues in tribal areas were shared with the concerned States for ensuring quick action.
5. NGOs and Centre of Excellence (CoEs) funded by MoTA were asked to provide support to District administration for provision of preventive, curative and other requirements among tribal communities to the best of their capacity.
6. States were requested to conduct/ intensify awareness campaign in the areas with significant tribal population to counter prevailing misconceptions among tribal communities regarding Covid testing and vaccination. It was requested to engage tribal community leaders in such awareness campaign for easy dissemination of correct and scientifically researched information about Covid-19 among the tribal communities.
7. The Union Minister of Tribal Affairs provided Rs 10 lakh from MP LAD fund to Bundu Anumandal Hospital in Tamar for establishing 10 oxygen supported beds through District Administration.
8. State Tribal Welfare Departments were requested to ensure that livelihood activities of tribals do not hamper due to Covid.
9. The Ministry revised minimum support prices of MFP with a purpose of providing enhanced income to tribal gatherers. Further, additional 37 MFP items have also been included in the list of MSP for MFP Scheme to expand the ambit and coverage of the scheme. Thus, the Scheme currently covers a total 87 items.
10. During 2020-21, on request of the Ministry of Tribal Affairs, the Ministry of Home Affairs issued guidelines aiming to relax the provisions of lockdown for Collection, harvesting and processing of Minor Forest Produce (MFP)/ Non Timber Forest Produce (NTFP) by STs and other forest dwellers in forest areas across the country.
11. During 2020-21, Ministry of Tribal Affairs provided funds to the tune of Rs. 5476.01 crore for various development activities including education, health, and livelihood. Further, State Governments have been advised to include proposals for meeting health related urgent requirements in view of COVID-19 in the annual plan under Article 275(1) Grants for the year 2021-22 within their share of allocation for consideration by the Project Appraisal Committee in the Ministry of Tribal Affairs.
12. Tribal Cooperative Marketing Development Federation (TRIFED) was asked to coordinate with States to ascertain the problems being faced by tribals in disposal of MFPs, quantum of MFPs available with States, strategy for procurement along with plan for storage, value addition and sale of MFP.
Following efforts have been made by TRIFED during prevailing COVID situation to increase sale of tribal craft and products are given below:
1. During the financial year 2020-21, procurement of tribal craft and products for an amount of Rs. 1709 lakh was made and 2802 tribal artisans were empanelled.
2. In 2020-21, 24 virtual and three on ground Tribal Artisan Melas (TAMs) were organized by TRIFED across the country. For expansion of supplier base, suppliers’ conference was organized at New Delhi where about 250 tribal suppliers participated from across the country to finalise the supply orders for each Region.
3. During pandemic, TRIFED launched an e-market place www.tribesindia.com for tribal artisan/suppliers to sell their products.
4. During the financial year 2020-21 TRIFED organized Aadi Mahotsav from 1st February to 15th February, 2021 at Dilli Haat INA, New Delhi wherein 1000 tribal artisans/cooks from across the country participated.
5. Although the outlets were closed during lock down system of sale through home delivery and mobile vans adopted to enhance the sale of tribal products in the year 2020-21 and realized the sale for an amount of Rs 2963.09 lakh. In the current financial year 2021-22 sale is Rs.337.32 lakhs as on 31.7.2021.
6. TRIFED has been promoting E-Commerce sale from its own portal www.tribesindia.com and also present on all major e-commerce portals like Amazon, Snapdeal, Flipkart, Paytm, and Gem. With promotion through digital and social media, through this initiative, TRIFED has made sales of Rs. 131.76 lakh in 2020-21 and during the current financial year 2021-22, the sale of Rs. 34.98 lakh has been realized as on 31.7.2021.
7. Under Van Dhan Vikas Karyakram, Van Dhan, efforts were made to establish new Van Dhan Kendras and Van Dhan Self help groups.
Besides, the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) has issued an “SoP on COVID-19 Containment and Management in Peri-Urban, Rural and Tribal Areas”. The SOP provides for strengthening primary level healthcare infrastructure at all levels to intensify COVID-19 response in peri-urban, rural & tribal areas, while continuing to provide other essential healthcare services through inter-sectoral approach by involving community-based organizations, Village Health Sanitation and Nutrition Committees (VHSNCs), Panchayati Raj institutions, Urban Local bodies, etc. In addition, ECRP-II has also been approved by the Cabinet with Rs 23,123 crores (with Rs. 15,000 Cr as Central Component & Rs 8,123 Cr as State component) and is being implemented from 1st July 2021. This includes support to State/UT level for ramping up health infrastructure including those in rural, tribal and peri-urban areas closer to the community, for providing support for procurement of drugs and diagnostics to enhance service delivery at district and sub district levels for management of COV lD-19 cases (including pediatric care) and for maintaining a buffer of drugs, etc.
This information is given by the Minister of State for Tribal Affairs Smt. Renuka Singh Saruta in Lok Sabha today.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদা তারিবা কোবিদ-১৯গী শাফুশিং হন্থনবা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি
14 MAR 2022 7:07PM by PIB Imphal
সরকারনা কোবিদ-১৯ অসি লৈবাক্কী ওইবা চাওরবা অৱা-অনা অমনি হায়না লৌরি অমসুং মসিগী মতুং ইন্না ভেক্সিনেসন য়াওনা মীপুম খুদিংমক্কী ওইনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মিনিস্ত্রী ওফ ত্রাইবেল এফিয়র্স (এম.ও.তি.এ.)না, স্তেত ত্রাইবেল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তকী ওফিসরশিংগা খুৎশম্নদুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা ঙাকথোকপা য়াবা অমসুং লায়েংবনচিংবা তৌফম থোকপশিং তৌরি অমসুং হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা অথু-অকাইগী তঙাইফদবশিং ফংননবা মতেং পাংলি। ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবগী খোঙথাংশিং লৌখৎনবা ইন্সত্রক্সনশিং ইসু তৌরি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদা তারিবা শাফুশিং মুথৎনবা মখাদা পীরিবা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি:
1. রাজ্য সরকারশিংবু দিস্ত্রীক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগা লোয়ননা খন্ন-নৈনদুনা কোবিদ-১৯না শন্দোরক্লিবা ফিভম অসিবু য়েংশিন্নবা অমসুং তঙাইফদনা চংবা মরুওইবশিং হান্ননা পীননবা ত্রাইবেল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তগী ওফিসরশিংগী ওইবা তীম অমা শেম্নবা হায়জখ্রে।
2. কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা য়াম্না কন্দবা/এসিন্তোমেতিক ওইবা কোবিদ-১৯গী কেসশিং য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা থম্বা অমসুং এন্তর্তেনমেন্ত পার্কশিং অমসুং মসিগা মান্নবা মফমশিংদা চেকশিন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিংগী এস.ও.পি. চৎননবা হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী মন্ত্রালয়না ইসু তৌবা লমজিং লমতাকশিং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা চৎননবা য়েন্থোকপা।
3. ত্রাইবেলনা তাবা মফমশিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপগী ফভমশিং চাং নাইনা য়েংশিন্নবা অমসুং তেস্তিং, তঙাইফদনা চংবা হিদাক-লাংথক মরাং কাইনা ফংহনবা, ভেক্সিনেসনগী খুদোংচাবা শোইদনা ফংহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্বদা হায়জখ্রে। মসিদা পাউতাক পীখি মদুদি পার্তিকুলর্লী বলনেরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিং (পি.ভি.তি.জি.শিং)গীদমক, মসিগী কম্ম্যুনিতীশিং মরুওইনা খুদোংথিনিঙাই ওইরবশিংগীদমক অখন্ননা চংবা তঙাইফদবশিংগীদমক কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিংগা মতেং পীনবা ঙম্বা কৎথোক্লবা ওফিসর অমা লৈগদবনি।
4. ত্রাইবেলগী মফমশিংদা পাউচেশিং, সোসিএল মেদিয়া অমসুং অতৈ অখন্নবা ইসুশিংগী পাউ থেংনবদা অথুবা থবক পায়খৎনবা মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা শিয়র তৌবা।
5. ওম.ও.তি.এ.না ফন্দ তৌবা এন.জি.ও.শিং অমসিুং সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স (সি.ও.ই.এস.)শিংবু মখোয়না ঙমজবা থাক্তা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশংদা ঙাকথোক্নবা, লায়েংনবা অমসুং অতৈ তঙাইফদবশিংগী প্রোবিজনগীদমক দিস্ত্রীক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্দা মতেং পাংনবা হায়রি।
6. কোবিদ তেস্তিং অমসুং ভেক্সিনেসনগী মরমদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা ৱাখল লান্না খনবা অমসুং লৌবা থিংনবা ত্রাইবেলশিংনা মরুওইনা তাবা মফমশিংদা এৱারনেস কেম্পেনশিং পাংথোক্নবা হায়জরি। অসিগুম্বা এৱারনেস কেম্পেনশিং অসিদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিং শরুক য়াহন্দুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী মরক্তা কোবিদ-১৯গী মরমদা অচুম্বা অমসুং সাইন্তিফিকেল্লী রিসর্স তৌরবা পাউশিং লায়না খঙহন্নবা হায়জরি।
7. ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা তামারদা লৈবা বুন্দু অনুমন্দল হোস্পিতালদা ওক্সিজেন য়াওবা বেদ ১০ দিস্ত্রীক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগী মখাদা লিংখৎনবা এম.পি. এল.এ.দি. ফন্দগী লুপা লাখ ১০ পীখ্রে।
8. রাজ্যগী ত্রাইবেল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তশিংদা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সি মহিংগী থবকশিংদা কোবিদনা মরম ওইদুনা নিংহন্নদনবা হায়জখি।
9. মন্ত্রালয় অসিনা ত্রাইবেলশিংদা ইনকম হেন্না লাক্নবগী পান্দমদা এম.এফ.পি.গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস শেমদোকখ্রে। মখা তানা, স্কীম অসিগী কোল্লিবা অমসুং পায়খৎলিবশিং অসি হেন্না চাউথোক্নবা এম.এফ.পি.গীদমক এম.এস.পি.গী লিস্ততা অহেনবা এম.এফ.পি.গী আইতেম ৩৭ হাপচিল্লি। অসুম্না, হৌজিক লৈরিবা স্কীম অসি অপুনবা আইতেম ৮৭ লৈরে।
10. ২০২০-২১গী মনুংদা, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না হায়জরকপদগী, হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা উমংদা তারিবা এস.তি.শিং অমসুং অতৈ অতোপ্পা উমং চৎপশিংনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদুস (এম.এফ.পি.)/নন তিম্বর ফোরেস্ত প্রদুস (এন.তি.এফ.পি.)গী খোমজিনবা, লোকপা অমসুং লিবনচিংবা তৌরিবশিংদা লোকদাউন্দগী প্রোবিজনশিং কোমথোক্নবা লমজিং-লমতাকশিং ইসু তৌখ্রে।
11. ২০২০-২১গী মনুংদা, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না এজুকেসন, হেলথ অমসুং পুন্সি মহিং য়াওনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক-থৌরমশিংদমক লুপা করোর ৫৪৭৬.০১গী ফন্দশিং পীথখি। মখা তানা, রাজ্য সরকারশিংবু ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়দা লৈরিবা প্রোজেক্ত এপ্রাইজেল কম্মিতীগী অয়াবদা মখোয়গী শরুক ফংনবা ২০২১-২২ চহিগী আর্তিকল ২৭৫ (১) গ্রান্তকী মখাদা চহিগী ওইবা থৌরাংদা কোবিদ-১৯গী য়েংলগা হকশেলগা মরী লৈনবা অথু-অকাইগী তঙাইফদবা ফংনবা প্রপোজেল য়াওহন্নবা পাউতাক পীখি।
12. ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবলপমেন্ত ফেদরেসন (ত্রিফেদ)বু এম.এফ.পি.শিং থাদোকখিবা, রাজ্যশিংদা লৈরিবা এম.এফ.পি.শিং শরুক, স্তোরেজকী থৌরাংগা লোয়ননা লৈবগী লালোং, ভেল্যু এদিসন অমসুং এম.এফ.পি. য়োনবদা ত্রাইবেলশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোক্নবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা মতেং পাংননবা হায়খি।
মখাদা পীরিবা হোৎনবশিং অসি ত্রিফেদনা কোবিদ থোক্লিঙৈ মনুংদা ত্রাইবেল ক্রাফ অমসুং পোত্থোকশিং য়োনবা হেনগৎনবা হোৎনখিবশিং মখাদা পীরি:
1. ২০২০-২১গী ফাইনান্সিএল চহিদা, ত্রাইবেল ক্রাফ অমসুং পোত্থোকশিং য়োনখিবা অসি লুপা লাখ ১৭০৯ ওইখি অমসুং ত্রাইবেল আর্তিসান ২৮০২ এম্পেনেল ওইখি।
2. ২০২০-২১দা, লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রিফেদনা ত্রাইবেল আর্তিসান মেলাশিং (তি.এ.এম.শিং) ভর্চুএলদা ২৪ অমসুং গ্রাউন্দা ৩ শিনখি। সপ্লাইয়রদা য়ুম্ফম ওইনা চাউথোক্নবা, নই দিল্লীদা সপ্লাইয়রশিংগী কনফরেন্স শিনখি হায়রিবা অসিদা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল সপ্লাইয়র ২৫০ মফম খুদিংদা সপ্লাই ওর্দর ফাইনালাইজ তৌনবা শরুক য়াখি।
3. লায়চৎ মনুংদা, ত্রিফেদনা ত্রাইবেল আর্তিসান/সপ্লাইয়রশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োন্ননবা www.tribesindia.com হায়বা ই-মার্কেতকী মফম অমা হৌদোকখি।
4. ২০২০-২১গী ফাইনান্সিএল ওইবা চহিগী মনুংদা ত্রিফেদনা নই দিল্লীগী দিল্লি হাত আই.এন.এ.দা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দগী ফেব্রুৱারী ১৫ ফাওবা আদি মহোৎসব শিনখি হায়রিবা অসিদা লৈবক শিনবা থুংবদগী ত্রাইবেল আর্তিসান/কুক্স ১০০০ শরুক য়াখি।
5. লোকদাউন্দ মনুংদা মপালদা পোৎ য়োনবা থিংখ্রবসু হোম দেলিবরী অমসুং মোবাইল ভান শিজিন্নদুনা ২০২০-২১ চহিদা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংগী পোৎ-চৈ য়োনবা হেনগৎখি অমসুং লুপা লাখ ২৯৬৩.০৯গী শেনফম য়োনবা ঙমখি। হৌজিক চৎলিবা ফাইনান্সিএল চহি ২০২১-২২দা য়োনখিবা অসি ৩১.০৭.২০২১ ফাওবদা লুপা লাখ ৩৩৭.৩২ ওইখি।
6. ত্রিফেদনা মশাগী পোর্তেল www.tribesindia.com দগী য়োন্দুনা ই-কম্মর্সপু পুখৎলি অমসুং মপুং ওইবা ই-কম্মর্স পোর্তেলশিং হায়বদি অমাজোন, স্নেপদীল, ফ্লিপকার্ত, পেতিএম, অমসুং জেমশিংসু য়াওরি। দিজিতেল অমসুং সোসিএল মেদিয়াগী খুত্থাংদা পুখৎপগা লোয়ননা, খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা, ত্রিফেদনা ২০২০-২১দা লুপা লাখ ১৩১.৭৬ য়োনবা ঙমখি অমসুং হৌজিক চৎলিবা ফাইনান্সিএল চহিদা ৩১.০৭.২০২১ ফাওবদা লুপা লাখ ৩৪.৯৮ য়োনবা ঙমখি।
7. বান ধন বিকাস কর্য়ক্রমগী মখাদা, বান ধননা, অনৌবা বান ধন কেন্দ্রশিং অমসুং বান ধন সেলফ হেলপ গ্রুপশিং লিংখৎনবা হোৎনখি।
মসিগী মথক্তা, মিনিস্ত্রী ওফ হেলথ এন্দ ফেমিলী ৱেলফিয়র (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না “এস.ও.পি. ওন কোবিদ-১৯ কন্তেন্তমেন্ত এন্দ মেনেজমেন্ত ইন পেরি-আর্বান, রুরেল অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াজ”হায়বা অমা ইসু তৌখি। এস.ও.পি. অসিনা পেরি-আর্বান, রুরেল অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদা কোবিদ-১৯গী রেস্পোন্স হেনগৎনবা প্রাইমারীগী থাক্তা লৈবা হেলথকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লি, মরক অসিদা কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গানাইজেসনশিং, ভিল্লেজ হেলথ সেনিতেসন এন্দ ন্যুত্রিসন কম্মিতীশিং (ভি.ঐচ.এস.এন.সি.শিং), পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং, আর্বান লোকেল বোদীশিং অসিনচিংবা কোনশিন্দুনা ইন্তর-সেক্তোরেল চংশিনবগী খুত্থাংদা অতোপ্পা তঙাইফদনা চংবা হেলথকেয়রগা থবকশিং পীনবা চৎথরি। মসিগী মথক্তা, মন্ত্রীমন্দলনা লুপা করোর ২৩,১২৩ ( লুপা করোর ১৫,০০০ কেন্দ্রগী কম্পোনেন্ত অমসুং লুপা করোর ৮,১২৩না রাজ্যগী কম্পোনেন্ত ওইনা) ই.সি.আর.পি.-IIসু অয়াবা পীখ্রে অমসুং ২০২১গী জুলাইগী ১দগী হাপ্লি। হায়রিবা অসিদা খুঙ্গং, কম্ম্যুনিতীদা নকপা ত্রাইবেল অমসুং পেরি-আর্বানগী মফমশিং য়াওনা, কোবিদ-১৯ (পেদিয়াত্রিক কেয়র য়াওনা) কেসশিংগী শিল-লাংবগীদমক অমসুং দ্রগকী বফর অমা থম্নবা দিস্ত্রীক্ত অমসুং সব দিস্ত্রীক্ত থাক্তা সর্বিস দেলিবরী হেনগৎহন্নবগীদমক দ্রগশিং লৈনবা অমসুং লায়োং খঙদোক্নবা য়াওনা হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.গী থাক্তা মতেং পাংবা য়াওরি।
পাউ অসি ত্রাইবেল এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সতুরানা ঙসি লোক সভাদা পীখিবনি।