Ministry of Food Processing Industries
Investment in Food Processing Sector
15 MAR 2022 12:50PM by PIB Delhi
The Ministry of Food Processing Industries is implementing the Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY) for augmenting processing/preservation capacity, creating off-farm employment, leveraging domestic investment and increasing value addition to the economy. Recently, the Production Linked Incentive (PLI) Scheme has been launched for creating global food champions through incentivizing investment in the food processing sector and creating employment. The Pradhan Mantri-Formalisation of Micro Enterprises (PM-FME) scheme is also being implemented since 2020-21 which aims at upgrading/ formalising 2 lakh micro informal units and creation of 9 lakh employment. The government has permitted 100% foreign direct investment(FDI) under the automatic route.
The total FDI received in the food processing sector since April 2014 till December 2021 is US$ 5.15 billion. Also through 582 completed projects under various component schemes of PMKSY, Rs. 8562.92 crore of investment has been leveraged as on 31.01.2022.
Food processing sector is a labour intensive sector. As per the Annual Survey of Industries (ASI) 2018-19, food processing was ranked 1st in total persons engaged in manufacturing sector. The top five manufacturing sectors with number of persons engaged were:
S.No.
Sector
No. of persons engaged (in lakhs)
Share in total employment in %
1
Food Products
20.05
12.32
2
Textiles
16.73
10.28
3
Wearing Apparel
11.97
7.35
4
Basic Metals
11.49
7.06
5
Motor Vehicles, Trailers & Semi Trailers
10.95
6.73
Total
162.80
Source: ASI 2018-19
(d): Number of units and employment in registered food processing sector for last three years as reported in the ASI data were as under: -
Sl. No.
Year
No. of units
Employment (figures in lakh)
1.
2016-17
39,740
18.53
2.
2017-18
40,160
19.33
3.
2018-19
40,579
20.05
In addition, 51.11 lakh number of persons were engaged in the food processing sector in the unincorporated sector/informal sector, as per the National Sample Survey 2015-16 report.
This information was given by Minister of State for M/o Food Processing Industries, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Lok Sabha today

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ফুদ প্রেসেসিং সেক্তরদা শেল থাদবা
15 MAR 2022 12:50PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়না প্রোসেসিং/প্রিজার্বেসন কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা, ওফ-ফার্মগী এমপ্লোইমেন্ত শেমগৎনবা, লৈবাক মনুংগী ইনভেস্তমেন্ত শীজিন্ননবা অমদি শেন্মিৎলোন্দা ভেল্যু এদিসন হেনগৎহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদ য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.) চৎনহল্লি‍। ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা শেল থাদবদা ইন্সেন্তিব পীদুনা মালেমগী ফুদ চেম্পিয়ন শেমগৎনবা অমদি থবক পীবগী চাং হেনগৎহন্নবা হন্দক্তা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম হৌদোকখি‍। মাইক্রো ইন্ফোর্মেল য়ুনিত লাখ ২ অপগ্রেদ/ফোর্মেলাইজ তৌনবা অমদি থবক লাখ ৯ পীননবগী পান্দমদা প্রধান মন্ত্রী-ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.-এফ.এম.ই.)সু চৎনরি‍। ওতোমেতিক রুতকী মখাদা লৈঙাক্না ১০০% ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.)গী অয়াবা পীখ্রে‍।
এপ্রিল ২০১৪দগী দিসেম্বর ২০২১ ফাওবদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা ফংখিবা অপুনবা এফ.দি.আই. অসি য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫.১৫নি‍। পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্ত স্কিমগী মখাদা লোইশিল্লবা প্রোজেক্ত ৫৮২গী খুত্থাঙদসু ৩১.০১.২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ৮৫৬২.৯২গী ইনভেস্তমেন্ত তৌরকখ্রে‍।
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর অসি শিন্মী য়াম্না চঙবা সেক্তরনি‍। এনুএল সর্ভে ওফ ইন্দস্ত্রিজ (এ.এস.আই.) ২০১৮-১৯গী মতুং ইন্না, মেনুফেকচরিং সেক্তরদা থবক পীবগী চাংদা ফুদ প্রোসেসিংনা অহানবা তারি‍। মকোক থংবা মেনুফেচরিং সেক্তর মঙা অমসুং মদুদা থবক তৌরিবা মীশিং:
সেরিএল মশিং
সেক্তর
থবক তৌরিবা মীশিং (লাখকী খুজিংদা)
অপুনবা থবক পীবগী শেয়র %তা
১
ফুদ প্রদক্ত
২০.০৫
১২.৩২
২
তেক্সতাইল
১৬.৭৩
১০.২৮
৩
শেৎন-চানবা ফিরোল
১১.৯৭
৭.৩৫
৪
বেসিক মেতেল
১১.৪৯
৭.০৬
৫
মোতোরা ভেহিকল্স, ত্রেলর্স অমসুং সেমি ত্রেলর্স
১০.৯৫
৬.৭৩
অপুনবা
১৬২.৮০
সোর্স: এ.এস.আই. ২০১৮-১৯
(ঘ): এ.এস.আই. দেতাদা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না লৌখিবা চহি অহুমদা রেজিস্তর তৌরবা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা লৈরিবা য়ুনিৎ মশিং অমসুং পীরিবা থবক মশিং মখাদা পীরি: -
সেরীএল মশিং
চহি
য়ুনিৎ মশিং
পীরিবা থবক মশিং (লাখকী খুজিংদা)
১
২০১৬-১৭
৩৯,৭৪০
১৮.৫৩
২
২০১৭-১৮
৪০,১৬০
১৯.৩৩
৩
২০১৮-১৯
৪০,৫৭৯
২০.০৫
মসিগী মথক্তা, নেসনেল সেম্পল সর্ভে ২০১৫-১৬ রিপোর্তকী মতুং ইন্না ইনকোর্পোরেত তৌদবা/ইনফোর্মেল সেক্তরদা লৈবা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা মীওই লাখ ৫১.১১ থবক তৌরি‍।
ৱাফম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহ্লাদ সিংহ পতেলনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।