Prime Minister's Office
PM to inaugurate Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall, Kolkata on Shaheed Diwas
Gallery depicts contribution of the Revolutionaries in the freedom struggle
It provides a holistic view of the events that led up to 1947
22 MAR 2022 11:45AM by PIB Delhi
On the occasion of Shaheed Diwas, Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial Hall, Kolkata on 23rd March at 6 PM via video conferencing. Prime Minister will also address the gathering during the event.
The Gallery displays the contribution of the Revolutionaries in the freedom struggle and their armed resistance to British colonial rule. This aspect has often not been given its due place in the mainstream narrative of the freedom movement. The purpose of this new gallery is to provide a holistic view of the events that led up to 1947 and highlight the important role played by the Revolutionaries.
Biplobi Bharat Gallery depicts the political and intellectual backdrop that triggered the Revolutionary movement. It showcases the birth of the revolutionary movement, formation of significant associations by revolutionary leaders, spread of the movement, formation of Indian National Army, contribution of Naval Mutiny, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହୀଦ ଦିବସ ଅବସରରେ କୋଲକାତାର ଭିକ୍ଟୋରିଆ ମେମୋରିଆଲ୍ ହଲରେ ବିପ୍ଳବୀ ଭାରତ ଗ୍ୟାଲେରିର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
ଗ୍ୟାଲେରିରେ ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ଦର୍ଶାଯିବ
ଗ୍ୟାଲେରିରେ 1947 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସମସ୍ତ ଘଟଣାକୁ ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ
22 MAR 2022 11:45AM by PIB Bhubaneswar
ସହୀଦ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୋଲକାତାର ଭିକ୍ଟୋରିଆ ମେମୋରିଆଲ୍ ହଲ ସ୍ଥିତ ବିପ୍ଳବୀ ଭାରତ ଗ୍ୟାଲେରିକୁ 23 ମାର୍ଚ୍ଚର ସନ୍ଧ୍ୟା ଛଅ ଘଟିକା ସମୟରେ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍‌ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ ମଧ୍ୟ କରିବେ।
ଗ୍ୟାଲେରିରେ ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶ ଔପନିବେଶବାଦ ବିପକ୍ଷରେ ସଶସ୍ତ୍ର ପ୍ରତିରୋଧକୁ ଦର୍ଶାଯିବ। ଅନେକ ସମୟରେ ଏହି ଦିଗକୁ ସ୍ବାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ। ଏହି ନୂତନ ଗ୍ୟାଲେରିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ସେହି ସମସ୍ତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଚିତ୍ରଣ କରାଯିବ ଯାହାକି 1947 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକ ଲୋଚନକୁ ଅଣାଯିବ।
ବିପ୍ଳବୀ ଭାରତ ଗ୍ୟାଲେରିରେ ସେହିସବୁ ରାଜନୈତିକ ଓ ବୌଦ୍ଧିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ସ୍ବାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରେରିତ କରିଛି। ଗ୍ୟାଲେରିରେ ସ୍ବାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଜନ୍ମ, ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍ଗଠନର ନିର୍ମାଣ, ଆନ୍ଦୋଳନର ବିସ୍ତାର, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଆର୍ମିର ଗଠନ, ନୌସେନା ବିଦ୍ରୋହର ଯୋଗଦାନ ଆଦିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।