Ministry of Home Affairs
Under an initiative by Government led by Prime Minister, Shri Narendra Modi, for first time Padma Awardees visit National War Memorial in New Delhi
22 MAR 2022 1:17PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind conferred two Padma Vibhushan, eight Padma Bhushan and 54 Padma Shri Awards for the year 2022, at the Civil Investiture Ceremony-I held at Rashtrapati Bhavan yesterday. The Civil Investiture Ceremony –II is scheduled to be held on March 28.
Under an initiative by the Government led by Prime Minister, Shri Narendra Modi for the first time Padma Awardees who were honoured yesterday, were conducted on a visit to the National War Memorial today. The awardees went around the memorial and were moved to see the names of the personnel of the Defence Forces who over the years have made the supreme sacrifice and laid down their lives to protect the nation’s borders. The awardees appreciated the initiative of the government to organize the visit and its efforts to popularize the memorial as a place for people and children to visit in the national capital. The awardees felt that a visit to the memorial will help in inculcating the values of patriotism, devotion to duty, courage and sacrifice and instill the feeling of nationalism.
The National War Memorial (NWM) was dedicated to the Nation by Prime Minister Shri Narendra Modi on February 25, 2019. It stands testimony to the sacrifices made by the gallant soldiers since Independence. The monument houses the eternal flame which exemplifies the supreme sacrifice made by a soldier in the line of duty thus making him immortal. Since its inauguration, all homage ceremonies are conducted only at the NWM, including those on National Days. Every evening, Next-of-Kin (NoK) ceremony is held during which NoK of a fallen hero lays wreath at the Memorial, remembering the supreme sacrifice made by the soldier. Dignitaries from home and abroad visit the NWM as part of their schedule and pay homage to the country’s brave hearts.
The Padma awardees who were conferred the awards yesterday reflect the changing profiles of the awardees, which is the result of a conscious decision taken by the Government to transform the entire process. The emphasis is on recognizing people who are giving selfless service to society. The use of technology and introduction of online nomination has made the process simple and accessible to the people at large and a record number of over 4.80 lakh nominations were received for the Padma Awards, 2022. The self-nomination, online nomination, selection of large number of unsung heroes and transparent selection process has transformed the Padma Awards into the “People’s Padma”.
To celebrate the achievement of the awardees, the Union Minister of Home Affairs and Cooperation Shri Amit Shah interacted with the awardees and their families yesterday at a programme in New Delhi, after the investiture ceremony. The interaction was followed by a dinner, hosted by the Union Home Minister in honour of the Padma Awardees.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিগী থৌরাং অমগী মখাদা অহানবা ওইনা পদ্ম এৱার্দীশিংনা নই দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদা চৎখ্রে
22 MAR 2022 1:17PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিদনা ঙরাং রাস্ত্রপতি ভবনদা পাঙথোকখিবা সিবিল ইনভেস্তিচর সেরমনী-Iদা ২০২২গী ওইনা পদ্ম বিভুশন অনি, পদ্ম ভুশন নিপান অমসুং পদ্ম শ্রী এৱার ৫৪ পীখ্রে। সিবিল ইনভেস্তিচর সেরমনী-II মার্চ ২৮দা পাঙথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিগী থৌরাং অমগী মখাদা ঙরাং অহানবা ওইনা ইকাই খুম্নবা উৎখিবা পদ্ম এৱার্দীশিংনা নই দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদা ঙসি চৎখ্রে। এৱার্দীশিং অদুনা মেমোরিএল অদুগী অকোইবদা চৎতুনা য়েংখি অমসুং চহি কয়া অসিদা চাউনা কত্থোক্তুনা অমসুং লৈবাক অসিগী ঙমখৈশিং ঙাকশেন্নবা মখোয়গী থৱায় থাখিবা দিফেন্স ফোর্সশিংগী পর্সনেলগী মমিং উবদা নুংঙাইতবা পোকখি। এৱার্দশিংনা সরকারনা অসিগুম্বা খোঙচৎ অমা শিনবীখিবা অমসুং মেমোরিএল অসি য়েংনবা মীয়াম অমদি অঙাংশিংনা লৈবাক অসিগী কোনুংদা লাক্নবা হোৎনরিবশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মেমোরিএল অসিগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাক নীংবগী ইথিলশিং, থৌদাং পাঙথোকপদা থৱায় য়াওনা হোৎনবা, থৌনা লৈবা অমসুং কত্থোকপা অমসুং লৈবাক নুংশিংবা হায়বা অসি ফাওহনবদা মতেং ওইগনি হায়না এৱার্দীশিংনা ফাওই।
নেস্নেল ৱার মেমোরিএল (এন.দবল্যু.এম.) অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফেব্রুৱারী ২৫, ২০১৯দা জাতিদা খুৎশিন্নখি। মসিনা নীংতম্বা ফংখিবদগী মথৌনা লৈরিবা লান্মীশিংনা কত্থোকখিবশিং অদুগী খুদম ওইনা লৈরি। মোন্যুমেন্ত অসিদা লাইন ওফ দ্যুতীদা লান্মী অমনা চাউনা কত্থোকখিবা অদু তাক্লিবা মুনাইদ্রবা মৈরা অমা লৈরি মসিনা মহাকপু অমর ওইহল্লি। মসি শঙ্গাখিবদগী হৌদুনা, নেস্নেল দেশিং য়াওনা ইকাই খুম্নবা উৎনবগী থৌরমশিং এন.দবল্যু.এম.দা পাঙথোক্তুনা লাক্লি। নুমিদাং খুংগী নেক্স-তু-কিন (এন.ও.কে.) থৌরম পাঙথোক্লি, মসিগী মনুংদা থৱায় থাখ্রবা অথৌবা অমগী এন.ও.কে.না মেমোরিএল অসিদা লান্মীশিংনা চাউনা কত্থোকখিবা অদুবু নীংশিংলদুনা লৈ-পরেং কৎলি। লমদম অসিদগী অমসুং মপালদগী দিগ্নিতরীশিংনা মখোয়গী তারিবা মতম অদুগী শরুক অমা ওইনা এন.দবল্যু.এম.দা চৎলি অমসুং লৈবাক অসিগী অথৌবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎলি।
ঙরাং পীখিবা পদ্ম এৱার্দীশিং অসিনা এৱার্দীশিংগী হোংলক্লিবা প্রোফাইলশিং অদু তাক্লি, মসি সরকারনা অপুনবা থৌওংদা অওনবা অমা পুরক্নবা ৱাখল লৈবা ৱারেপ অমগী ফলনি। মসিনা খুন্নাইদা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা শেবা তৌরিবা মীওইশিং মশক খঙনবা মীৎয়েং চংলি। তেক্নোলোজী শীজিন্নবা অমসুং ওনলাইন নোমিনেসন য়াহনবা অসিনা থৌওং অসি লাইথোকহল্লি অমসুং মীয়ামদা এক্সেসিবল ওইহল্লি অমসুং পদ্ম এৱার্দশিংগীদমক নোমিনেসন লাখ ৪.৮০ হেন্না রেকোর্দ ওইবা মশিংদা লাকখি। সেল্ফ-নোমিনেসন, ওনলাইন নোমিনেসন, মশক খঙবীদ্রবা অথৌবশিং মশিং য়াম্না খনবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সেলেক্সন প্রোসেস অসিনা পদ্ম এৱার্দশিং অসিনা “পিপল’স পদ্ম” ওইহল্লি।
এৱার্দীশিংনা মাইপাকপা অসি নুংঙাইবা ফোঙদোক্নবা গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ইনভেস্তিচর সেরেমনীগী মতুংদা নই দিল্লীদা ঙরাং পাঙথোকপা প্রোগ্রামদা এৱার্দীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতায় শাখি। ৱারী-ৱাতায় অসিগী মতুংদা পদ্ম এৱার্দীশিংবু ইকাই খুম্নবা ওইনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা নুমিদাংগী চাকলেন অমা শিনখি।