Ministry of Commerce & Industry
India’s agricultural and processed food products exports touched USD 21.5 billion in Apr–Feb 2021-22; all set to achieve annual target of USD 23.71 billion in current fiscal
APEDA has share of more than 5 per cent in India achieving a record mercantile export of USD 400 billion in the current fiscal
Prime Minister Shri Narendra Modi lauded farmers, weavers, MSMEs in achieving USD 400 billion target
APEDA focussed on export of Geographical Indication (GI) tagged products and facilitated trial shipments of unique products from various regions
APEDA working closely with state governments for implementation of Agriculture Export Policy
25 MAR 2022 4:04PM by PIB Delhi
Notwithstanding Covid-19 challenges, the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has scripted a new success story by achieving 90 per cent of the export target fixed by the Ministry of Commerce and Industry for the financial year 2021-22.
The APEDA has successfully exported agricultural and processed food products worth USD 21.5 billion in the first 11 months of the current fiscal and is all set to achieve the annual export target of USD 23.71 billion for 2021-22.
This comes at a time when the Prime Minister Shri Narendra Modi lauded the farmers, weavers, MSMEs, manufacturers and exporters after India has achieved the ambitious target of USD 400 Billion of goods exports nine days ahead of the schedule in the current fiscal.
APEDA has a share of more than 5 per cent in achieving this target of USD 400 billion of mercantile exports in the current fiscal.
In a tweet, the Prime Minister said, “India set an ambitious target of USD 400 Billion of goods exports and achieved this target for the first time ever. I congratulate our farmers, weavers, MSMEs, manufacturers, exporters for this success. This is a key milestone in our Aatmanirbhar Bharat journey.”
Being the highest foreign exchange earner, 91 per cent of rice export target of USD 8.67 billion has been achieved by APEDA so far. Rice exports has crossed USD 8.67 billion from April-February in the current fiscal, India has exported rice worth USD 8.62 billion, while the export of other cereals has jumped to 105 per cent of the export target of USD 847 million.
In the fruits and vegetables category, against the export target of USD 3048 million till February, APEDA has exported F&V worth of USD 2506 million, which is 75 per cent of the total target.
The cereal preparations and miscellaneous processed items have been exported to the tune of USD 2036 million which is 89 per cent of the export target of USD 2102 million till February in the current fiscal year, while the export of meat, dairy and products has been recorded at USD 3771 million, which is 82 per cent of the USD 4205 million export target fixed till February 2022.
The export of wheat recorded a huge surge at USD 1742 million during April-January 2021-22, growing 387 per cent over the corresponding period in 2020-21 when it touched USD 358 million, while other cereals registered a growth of 66 per cent by fetching USD 869 million during April-January 2021-22 over the corresponding period in 2020-21 when it touched USD 527 million.
Meat, dairy and poultry products exports grew over 13 per cent standing at USD 3408 million in April-January 2021-22 compared to USD 3005 million in the corresponding ten-month period of 2020-21. Fruits and vegetables exports were up by 16 per cent to touch USD 1207 million during April-January 2021-22 against USD 1037 million in April-January 2020-21, while processed fruits and vegetables exports were up by 11 per cent to reach USD 1269 million during first ten months of 2021-22 against USD 1143 million in the corresponding period of the previous year.
For promoting exports of unique products during the year, APEDA organized series of flag off events where Geographical Identification (GI) certified Dahanu Gholvad Chikoo, Jalgaon Banana and Marathwada Kesar sourced from farmers in Maharashtra were exported for the first time. APEDA facilitated the first consignment of Leteku (Burmese Grape), a fruit rich in vitamin C and Iron, from Guwahati airport to Dubai, besides the fresh jackfruit from Tripura to UK and Germany through Guwahati.
The first consignment of fresh ‘Raja Mircha’ also referred as king chilli was exported from Nagaland to London and Honey was exported for the first time from Assam to Dubai. The first consignment of GI tagged Nendran banana from Kerala to Singapore and the value added products from Jackfruit and Passion fruit were exported to New Zealand. The first consignment of GI tagged Vazhakulam Pineapple to Dubai and Sharjah and GI tagged Marayoor Jaggery from Marayoor, Idukki, Kerala to Dubai was also facilitated by APEDA.
For the first time APEDA facilitated exports of banana from Lakhimpur, UP to Iran and five traditional varieties of rice from Gujarat - Gujarat 17 Rice (Jeerasar/Jeera Samba), Surti Kolam Rice, Ambemohar Rice, Kali Mooch Rice and Indrayani Rice was exported to the United Kingdom.
APEDA also supported exports of Himalayan Millets (Organic Barnyard, Finger Millets and Amaranthus) to Vietnam for the first time from Uttarakhand and shipment of puffed rice sourced from Cuttack, Odisha has been exported to Malaysia via Vizag seaport.
“We continue to provide assistance to exporters based on clusters approach in collaboration with state governments while taking into consideration objective of Agriculture Export Policy, 2018,” Dr. M. Angamuthu, Chairman, APEDA, said.
Some of the initiatives taken by APEDA to boost agri-exports in the last couple of years are as below:
Agriculture Export Policy implementation in collaboration with states
• 28 States and 4 UTs have appointed the Nodal agency and Nodal officers and State level Monitoring Committees have been formed in 26 States and 4 UTs.
• Twenty two States and 2 UTs (Ladakh/ A&N Islands) have finalized the State specific Agri Export Action Plan viz. Maharashtra, U.P., Kerala, Nagaland, Tamil Nadu, Assam, Punjab, Karnataka, Gujarat, Rajasthan, Andhra Pradesh, Telangana, Manipur, Sikkim, Uttarakhand, M.P., Mizoram, Meghalaya, Tripura, Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh and Goa.
Cluster development activities
• Thirty two meetings in the second round of cluster development through virtual mode have been organised. The major interventions required have been identified and existing infrastructure has been mapped.
• Thirty eight Cluster level committees have been notified in several cluster districts across the States.
• Exports of horticulture produce has taken place from the clusters of Anantapur (Banana), Theni (Banana), Nagpur (Orange), Nashik (Grapes), Chikaballapura (Rose Onion).
• Synergy with Line Ministries for cluster development - Efforts have been made for having a synergy with the identified Clusters of MoA&FW (CDP-NHB), MoFPI (PMFME) and DGFT.
Creation of Export Promotion Forums (EPFs)
• To give impetus to the export of potential products as well as to remove the bottlenecks in the supply chain, APEDA created Export Promotion Forums (EPFs) under the chairmanship of Chairman, APEDA and having representatives of Department of Commerce, Dept. of Agriculture, State Govts., National Referral Laboratories & top 10 leading exporters of each product for Grapes, Onions, Mango, Banana, Rice, Dairy Products, Pomegranate, Floriculture and Nutri Cereals.
Accreditation/Compliance/Enforcement Under National Programme for Organic Production
• Overseas accreditation has been granted to a certificate body for certification in European Union.
• Accreditation of a Certification Body for certification as per NPOP in European Union.
• The mutual recognition with Taiwan has been concluded. This has been the first MRS under NPOP.
• The accredited Certification Bodies have been increased to 32.
• Export of organic products during April –February 2022 has been 700 million USD. India exports mainly to USA, EU, Canada, Switzerland and Great Britain.
Promotion of GI products
• In order to promote the exports of GI products, as emphasised by the Prime Minister, two V-BSMs have been organised with the Embassies of UAE and USA.
• APEDA officials have participated in several District level meetings for deliberation and promotion of GI registered products like Banganpalli mango in Andhra Pradesh, Govindbhog rice in West Bengal, Black rice in Manipur, Assam ginger etc.
• An exclusive new section for GI products has been created in the APEDA portal and 112 GI registered agriproducts have been identified.
• Development of traceability system for GI products has been initiated.
Memorandum of Understanding (MoU)
• An MoU has been signed by APEDA and ICAR-Central Citrus Research Institute (ICAR-CCRI), Nagpur, Maharashtra.
• APEDA signed MOU with Jawahar Lal Nehru Krishi Vishwa Vidyalaya, Jabalpur on 17th December, 2021 to boost farmers income and exports from Madhya Pradesh.
• MoU signed between Sher-e-Kashmir University of Agricultural Sciences and Technology and APEDA on 5th October, 2021 in Srinagar on mutual areas of cooperation for enhancing exports from the region.
The rise in export of agricultural and processed food products has been also largely due to the various initiatives taken by APEDA such as organizing B2B exhibitions in different countries, exploring new potential markets through product specific and general marketing campaigns by active involvement of Indian Embassies.
APEDA also assists in upgradation and strengthening of recognized laboratories for export testing and residue monitoring plans. APEDA also provides assistance under the financial assistance schemes of infrastructure development, quality improvement and market development for boosting export of agricultural products.
APEDA organizes participation of exporters in the International Trade Fairs, which provides a platform to the exporters to market their food products in the global marketplace. APEDA also organizes national events like AAHAR, Organic World Congress, BioFach India etc. to promote agri-exports.
In order to ensure seamless quality certification of products to be exported, APEDA has recognized 220 labs across India to provide services of testing to a wide range of products to exporters.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্তনা এপ্রিল-ফেব ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন $ ২১.৫ য়ৌখি; য়ু.এস.দি. বিলিয়ন $ ২৩.৭১গী চহিগী পান্দম্বু হৌজিক চৎলিবা শেনবা চহিসিদা ফংনবা শেম শাবা লোইরে
ভারতনা হৌজিক চৎলিবা শেনবা চহিসিদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০০গী রেকোর্দ ওইরবা এক্সপোর্ত তৌবা ঙমখিবদা এ.পি.ই.দি.এ.গী ৫%গী চাং হেনবা শরুক য়াওরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৌমী, ফিশা-লোনশা তৌবা মীওই, এম.এস.এম.ই.বু য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০০গী পান্দম ফংবদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
এ.পি.ই.দি.এ.না জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (জি.আই.) তেগ তৌরবা পোত্থোকশিং এক্সপোর্ত তৌবদা মিৎয়েং চঙলি অমসুং তোঙানবা লমদমশিংদগী তোপ-তোপ্পা পোত্থোকশিংবু চাংয়েং ওইনা থাদোকপগী থৌওংদা তেংবাংলি
এ.পি.ই.দি.এ.না এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসীবু থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক্তা রাজ্য সরকারশিংগা নক্ননা থবক তৌমিন্নরি
25 MAR 2022 4:04PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী শিংনবশিংনা অয়েৎপা পীবা ঙমহন্দনা, এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস্‌দ ফুদ প্রদক্ত্‌স এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (এ.পি.এ.দি.এ.)না কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়না শেনবা চহি ২০২১-২২গীদমক্তা থমখিবা এক্সপোর্তকী পান্দমগী ৯০% ফংবা ঙমদুনা মায় পাকপগী অনৌবা ৱারী ইমা ইবা ঙমখ্রে।
এ.পি.ই.দি.এ.না হৌজিক চৎলিবা শেনবা চহিসিগী অহানবা থা ১১দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১গী শেনফমগী লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক এক্সপোর্ত তৌখ্রবনি অমসুং য়ু.এস.দি. বিলিয়ন $ ২৩.৭১গী চহিগী পান্দম্বু হৌজিক চৎলিবা শেনবা চহি, ২০২১-২২দা ফংনবা শেম শাবা লোইরবনি।
হন্দক্কী শেনবা চহি লোইগদবা নুমিৎ ৯নি ৱাৎলিঙৈগী মমাংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০০গী মিৎয়েং শানবা পান্দম ফংবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমী, ফিশা-লোনশাগী মীওই, মেন্যুফেকচরর অমসুং এক্সপোর্ত তৌবশিংবু থাগৎখ্রবা মতুংদা মায় পাকপা অসি ফংবা ঙমখিবনি।
ভারতনা হৌজিক চৎলিবা শেনবা চহিসিদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০০গী রেকোর্দ ওইরবা এক্সপোর্ত তৌবা ঙমখিবদা এ.পি.ই.দি.এ.গী ৫%গী চাং হেনবা শরুক য়াওরি ।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ত্বীত অমদা অসুম্না হায়খি, “ভারৎনা পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০০গী মিৎয়েং শানবা পান্দম থমখি অমসুং খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ফংবসু ঙমখি। ঐহাক্না মায় পাকপা অসিগীদমক্তা লৌমী, ফিশা-লোনশা তৌবা মীওই, এম.এস.এম.ই.বু থাগৎলি। মসিদি ঐখোয়গী আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙচত্তা য়াম্না মশক নাইবা থৌওং অমনি”।
ফোরেন্স এক্সচেঞ্জ তানবদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইদুনা, য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৮.৬৭কী চাং এক্সপোর্ত তৌবগী পান্দমগী মনুংদা এ.পি.ই.দি.এ. ৯১%গী চাংগী শরুক হৌজিক ফাওবদা তমখি। হন্দক্কী শেনবা চহিসিদা, এপ্রিলদগী ফেব্রুৱারী ফাওবগী মনুংদা চেং এক্সপোর্ত তৌবনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৮.৬৭ হেনখ্রে। ভারতনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৮.৬৭কী শেনফমগী চেং এক্সপোর্ত তৌখিবগা লোয়ননা অতোপ্পা সিরিএলশিংগী এক্সপোর্তনা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৮৪৭কী এক্সপোর্তকী পান্দমগী ১০৫% য়ৌখি।
মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈগী কাংলুপ্তা, ফেব্রুৱারী ফাওবগী ওইবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩০৪৮গী পান্দমগী মনুংদগী, এ.পি.ই.দি.এ.না অপুনবা পান্দমগী ৭৫%গী চাং ওইদুনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫০৬কী শেনফমগী এফ. অমসুং ভি. এক্সপোর্ত তৌবা ঙমখি।
শা, শঙ্গোম অমসুং য়েন-ঙানুগী পোত্থোক্কী এক্সপোর্তনা ১৩%গী চাং হেন্দুনা এপ্রিল-জনুৱারী ২০২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৪০৮ ওইখি অমসুং মমাংগী ২০২০-২১গী থা তরাগী এক্সপোর্তকী শেনফম্না শুপ্নগী য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩০০৫ ওইখিবনি।
চহিসিগী মনুংদা তোপ-তোপ্পা পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌববু পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা, এ.পি.ই.দি.এ.না ফ্লেগ ওফ থৌরম পরিং কয়া শীন লাঙখি অমসুং মসিদা মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংনা পুথোকপা দাহানু ঘোল্ভাদ চিকু, জলগাওন লফোই অমসুং মরাথৱারা কেসরগুম্বা জি.আই.তেগ তৌরবা পোত্থোকশিংবু অহানবা ওইনা এক্সপোর্ত তৌখি। এ.পি.ই.দি.এ.না ভিতামিন সি. অমসুং আইরনগী চাং য়াম্না ৱাংবা লেতেকু (বর্মাগী অঙ্গুর)গী অহানবা কন্সাইনমেন্তপু গুৱাহাতী এয়রপোর্ত্তগী দুবাইদা পুথোকখিবদা তেংবাংখি অমসুং মসিগী মথক্তা, তগৎ-তগৎ তেকপা ত্রিপুরাদগী পুরকপা থৈবোংবুসু গুৱাহাতী ফাওদুনা জর্মনী অমসুং য়ু.কে.দা পুথোকখি।
অতেকপা ‘রাজা মির্চী’, মোরোক্কী নিংথৌ হায়নসু খঙনবা উ মোরোকপুসু নাগালেন্দদগী পুরক্তুনা লন্দন্দা অহানবা কন্সাইনমেন্ত ওইনা থাদোকখি অমসুং খোইহীবুসু খ্বাইদগী অহানবা ওইনা অসমদগী দুবাইদা থাদোকখি। জি.আই. তেগ তৌরবা কেরলাগী নেন্দ্রান লফোইবুসু সিঙ্গাপোরদা অহানবা কন্সাইনমেন্ত ওইনা থাদোকখি অমসুং থৈবোং অমসুং পেসন ফ্রুত্তগী শেম্বা ভেল্যু হাপ্লবা পোত্থোকশিংবুসু ন্যু জিলেন্দদা থাদোকখি। জি.আই. তেগ তৌরবা ভাজাকুলম কিহোমগী অহানবা কন্সাইনমেন্তপুসু দুবাই অমসুং শার্জাহদা থাদোকখি অমসুং কেরলাগী ইদুক্কীগী মারায়ুরগী মারায়ুর জেগগরীবু দুবাইদা থাদোকপদসু এ.পি.ই.দি.এ.না তেংবাংখি।
এ.পি.ই.দি.এ.না য়ু.পি.গী লখিমপুরগী লফোইবু ইরান্দা এক্সপোর্ত তৌবদা তেংবাংখি অমসুং গুজরাতকী মনাৎকী ওইবা চেং মখল মঙা – গুজরাত ১৭ চেং (জীরসর/জীরা সম্বা), সুর্তী কোলম চেং, অম্বেমোহর চেং, কালী মুচ চেং অমসুং ইন্দ্রয়ানী চেংবুসু য়ুনাইতেদ কিংদমদা থাদোকখি।
এ.পি.ই.দি.এ.না হিমালয়গী মিল্লেত (ওর্গানিক বার্নয়ার্দ, ফিঙ্গর মিল্লেত অমসুং অমরান্থস)পু উত্তরাখন্দদগী ভিএৎনামদা অহানবা এক্সপোর্ত তৌবদা তেংবাংখি অমসুং ওরিশাগী কত্তক্তগী পুথোকপা পফ তৌরবা চেংগী শিপমেন্তপু ভিজাগ হিথাংফমদগী মলেসিয়াদা এক্সপোর্ত তৌখি।
“রাজ্য সরকারগা খুৎশম্নদুনা ক্লস্তর এপ্রোচতা য়ুম্ফম ওইবা এক্সপোর্তরশিংদা ঐখোয়না তেংবাংবা লেপ্ত্রি অমসুং ঐখোয়না থৌওং অসি এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসী, ২০১৮গী পান্দম খন্নদুনা পাংথোকপনি”, হায়না এ.পি.ই.দি.এ.গী চেয়রমেন, দাঃ এম. অঙ্গামুথুনা ফোংদোকখি।
মমাংগী চহি খরদা এ.পি.ই.দি.এ.না এগ্রি-এক্সপোর্ত চাউখৎহন্নবা পায়খৎপা খোঙথাং খরা মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
১) রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসীবু থবক্তা ওন্থোকপা
২) ক্লস্তর চাউখৎহন্নবা পায়খৎপা খোংথাংশিং
৩) এক্সপোর্ত প্রোমোসন ফোরম (ই.পি.এফ.) শেম্বা
৪) নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রদক্সনগী মখাদা এক্রিদিতেসন/কমপ্লাইএন্স/ইনফোর্সমেন্ত তৌবা
৫) জি.আই. পোত্থোকশিংবু মমিং চৎহনবা
৬) মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)
লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাকশিংগী এক্সপোর্ত হেনগৎলক্লিবা অসি তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা বি.২বি. একজিবিসন পাংথোকপা, ভারতকী ইম্বেসীশিংবু থৱাই য়াওনা শরুক য়াহন্দুনা পোত্থোকশিংগী অখন্ননা অমসুং মীয়ামগী ওইবা মার্কেতিং কেম্পেন শিন্দুনা কান্নগদবা অনৌবা কৈথেল থীদোকপগুম্বা থৌওং কয়া পাংথোক্তুনা এ.পি.ই.দি.এ.না তোঙানবা খোংথাং কয়া পায়খৎখিবা অসিনসু য়াম্না তেংবাংখি।
এক্সপোর্ত তেস্তিং অমসুং রেসিদ্যু মোনিতরিং প্লানগীদমক্তা মশক খঙলবা লেবোরেতরীশিংবু অপগ্রেদ তৌবা অমসুং মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদসু এ.পি.ই.দি.এ.না তেংবাংলি। এ.পি.ই.দি.এ. লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, মগুন লৈবা হেনগৎহনবা অমসুং মার্কেত শাগৎপগী শেল থুমগী তেংবাং কয়াগী মখাদসু অতোপ্পা তেংবাং কয়া পীরি।
মালেমগী কৈথেলদা পোত্থোক পুথোকপশিংগী চিঞ্জাকশিংবু য়োন্নবা প্লেৎফোর্ম পীবা মালেমগী ওইবা ত্রেদ ফেয়রশিংদা শরুক য়াহন্নবা এ.পি.ই.দি.এ.না তেংবাংলি। এ.পি.ই.দি.এ.না আহার, ওর্গানিক ৱর্ল্দ কংগ্রেস, বাইফেক ইন্দিয়ানচিংবা লৈবাক্কী ওইবা থৌরম কয়া অমসু এগ্রি-এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা শীন-লাঙলি।
এক্সপোর্ত তৌগদবা পোত্থোকশিংগী ক্বালিতী সর্তিফিকেসন তৌবদা মওং-মরিল নাইহন্নবগীদমক্তা, এ.পি.ই.দি.এ.না ভারত শিনবা থুংবগী ওইনা লেব ২২০শকখঙলি অমসুং মসিনা এক্সপোর্ত তৌবা মীওইশিংদা মখোয়গী তোঙান-তোঙানবা পোত্থোক কয়া তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি।