Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Projects under the ‘act east policy’
29 MAR 2022 4:28PM by PIB Delhi
The objective of 'Act East Policy’ is to promote economic cooperation, cultural ties and develop strategic relationship with countries in the Asia-Pacific region by providing enhanced connectivity to the States of North Eastern Region including Arunachal Pradesh with other countries in our neighbourhood. Act East Policy (AEP) provides an interface between North Eastern India including the state of Arunachal Pradesh and the Association of South East Asian Nations (ASEAN) region. The details of the projects undertaken for connectivity of NE States through Myanmar & Bangladesh are at Annexure-1.
Further,the Government sanctioned following projects for development of the Inland Water Transport (IWT) infrastructure on National Waterways in the North-Eastern Region (NER) for a period of 5 years from 2020-21 to 2024-25
(i) NW-2 (Dhubri-Sadiya stretch of river Brahmaputra) at the cost of Rs.461 Crore; and
(ii) NW-16 (river Barak) & Indo-Bangladesh Protocol (IBP) route at the cost of Rs.145 Crore.
Details of these two projects are at Annexure-2.
Besides, there are a number of projects sanctioned under Central Sector Scheme (CSS) of Inland Water Transport (IWT)which are at various stages of implementation through respective State Governments in NE Regions. The details are at Annexure-3.
The investment made under Inland Water Transport (IWT) component of Kaladan Multimodal Transit Transport Project (KMTTP) for connectivity with Myanmar is around Rs.550 Crore. To improve connectivity to North Eastern Region (NER) through Indo-Bangladesh Protocol (IBP) route under a Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T), a Memorandum of Understanding(MoU) has been signed between India and Bangladesh for dredging Sirajganj to Daikhowa (175 km) of Jamuna river and Ashuganj - Zakiganj (295 km) of Kushiyara river in Bangladesh at the cost of Rs. 305 Crore to be shared in the ratio of 80:20 between India & Bangladesh respectively.
(c) The Ministry of Ports, Shipping & Waterways has conceptualized a plan to develop the Eastern Waterways Connectivity Transport Grid (comprising 4 key waterways and certain international routes) of about 5,000 kms navigable waterways to boost regional integration and trade with South Asia [Bangladesh, Bhutan, India & Nepal (BBIN)] and Eastern South Asia (including Myanmar and to countries like Singapore, Malaysia & Thailand). Seamless connection of NW-1 (Ganges), NW-2 (Brahmaputra) and NW-16 (Barak) would also create opportunity for developing an economic corridor of 3,500 kms connecting North Eastern India with rest of India through Bangladesh and also linking Bhutan and Nepal to Bangladesh and India through multimodal connection.
Annexure-1
The details of the projects funded by Ministry of External Affairs, undertaken for connectivity of NE States with neighboring countries like Myanmar & Bangladesh:
1. Kaladan Multimodal Transit Transport Project:The objective of the project is to provide an alternative connectivity to the North East Region from the Kolkata/Haldia port through Sittwe Port- Kaladan river up to Paletwa in Myanmar by waterway and Paletwa to Zorinpui by Road in Mizoram and provide an alternate route between the landlocked North-East and the rest of India. Ministry of External Affair is the nodal Ministry for implementation. Inland Waterways Authority of India (IWAI) is the Project Development Consultant (PDC) for this project.
2. Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T): North Eastern States are connected with eastern part of India through river Brahmaputra (NW-2) and river Barak (NW-16), Ganga-Bhagirathi-Hooghli river system (NW-1) via Sundarbans (NW-97) and Indo-Bangladesh Protocol (IBP) route under a Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T) between India and Bangladesh since 1972. Under this Protocol, Inland vessels / cruises of one country can ply on the designated waterway routes of another country.
3. In addition to above, for the use of Chattogram and Mongla Ports of Bangladesh for movement of goods to and from India, Memorandum of Understanding, dated 06.06.2015, Agreement, dated 25.10.2018 and Standard Operating Procedure, dated 05.10.2019 have been finalized. It provides connectivity to Agartala (Tripura) via Akhura; Dawki (Meghalaya) via Tamabil; Sutarkandi (Assam) via Sheola and Srimantpur (Tripura) via Bibirbazar to Chattogram / Mongla Ports in Bangladesh.
Annexure-2
Details of infrastructure projects on National Waterways in North Eastern Region (NER)
1. Project: Comprehensive Project for development of National Waterway (NW)-2: Government is carrying out development of Inland Water Transport (IWT) projects on National Waterway-2 (River Brahmaputra) from Dhubri to Sadiya (891kms) at the cost of Rs.461 Crore for a period of 5 years (2020-25). The salient features of the projects being taken up are development of navigable fairway with day and night navigation aids and terminals. The development of NW-2 enables waterway connectivity of North East region with Kolkata/Haldia ports via Indo-Bangladesh Protocol Route. The major interventions under this project are (i) Construction of Jogighopa Terminal; (ii) Alternative road to Pandu Port; (iii) Ship repair facility at Pandu; and (iv) Construction of Tourist Jetties at Biswanathghat, Jogighopa, Pandu&Neamati.
2. Project: Comprehensive Project for development of NW-16&IBP route: The development of IWT projects on National Waterway-16&IBP route at the cost of Rs.145Crore for a period of 5 years (2020-25) is being carried out with fairway maintenance and Least Available Depth (LAD) along with navigation aids. Action for upgradation of Badarpur and Karimganj terminals including customs and immigration facility at Karimganj terminal has been initiated. The major interventions under this project are (i) Construction of Terminal at Sonamura on Gumti river; (ii) Construction of terminal at Maia on Ganga river; and (iii) Upgradation of Badarpur and Karimganj terminals.
Annexure-3
Projects sanctioned under Central Sector Scheme
(To be implemented by the respective State Governments)
Sl.
No.
States
Name of Project
Project Cost
(Rupees in Crore)
1
Assam
Construction of 15 nos. (17.0m long) floating terminals at 15 Ghats on NW-2 (Assam)
6.07
Construction of 15 nos. of (17.0m long) floating terminals at 15 Ghats on NW-16 (Assam)
6.37
Construction of 25nos (17.0m long) floating terminals at 25 Ghats on NW-2 (Assam)
10.97
Construction of 16nos (25.0m long) floating terminals at 16 Ghats on NW-2 (Assam)
13.70
2
Manipur
Loktak Inland Water Transport Project-II onLoktak Lake (Manipur)
7.88
Project proposal for utilising the savings under CSS for ‘Survey of River Barak (Manipur side)’
0.40
Loktak Inland Waterways Improvement Project for Loktak Lake (Manipur)
25.58
3
Mizoram
Preparation of DPR for Tuichawang / Karnaphuli River (Mizoram)
0.57
Development of IWT on river Khawthlangtuipui- Tuichawng in Lunglei District, Mizoram
22.93
4
Tripura
Setting up of linkage with Meghna river system in Bangladesh by developing Gumti River (Tripura)
24.83
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
‘এক্ত ইস্ত পোলিসী’গী মখাদা প্রোজেক্তশিং
29 MAR 2022 4:28PM by PIB Imphal
‘এক্ত ইস্ত পোলিসী’গী পান্দম অসি ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবদা লৈরিবা অতৈ লৈবাকশিংগা লোয়ননা অরুনাচল প্রদেশ য়াওনা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংদা লৈরিবা রাজ্যশিংদা হেন্না ফবা লম্বী-থোং শেমগৎতুনা এসিয়া-পেসিফিক্কী মফমদা লৈরিবা লৈবাকশিংগা ইকোনোমিক কোওপরেসন, কলচরেলগী ওইবা মরী হেন্না চেৎশিন্নবা অমসুং স্ত্রাতেজিক ওইবা মরী অমা শাগৎনবগী পুক্নিং থৌগৎপনি। এক্ত ইস্ত পোলিসী (এ.ই.পি.)না অরুনাচল প্রদেশ রাজ্য য়াওনা অৱাং-নোংপোক থংবা ভারত অমসুং সাউথ ইস্ত এসিয়ন নেসন (এ.এস.ই.এ.এন.) রিজনগী মরক্তা থেংনহনবগী মরী অমা পীরি। ম্যান্মার অমসুং বঙ্গলাদেশকী থোংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী লম্বী ফাওননবগী লৌখৎখিবা প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বা এনেকচর-১দা পীরি।
মখা তানা, সরকারনা নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা লৈরিবা নেস্নেল ৱাতরৱেজদা ২০২০-২১দগীনা ২০২৪-২৫ ফাওবা চহি ৫গী ওইনা ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) ইনফ্রাস্ত্ররকচরগী লৌখৎপা চাউখৎ থৌরাংগী মখাদা পীরিবা প্রোজেক্তশিং অসি কাইথখ্রে।
(১) লুপা করোর ৪৬১গী শেনফমদা এন.দবল্যু.-২ (ব্রহ্মপুত্র তুরেলগী ধুব্রি-সাদিয়া শাংদোকপা)
(২) লুপা করোর ১৪৫গী শেনফমদা এন.দবল্যু.-১৬ (বরাক তুরেল) অমসুং ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুত
প্রোজেক্ত অনি অসিগী মরীক চুম্বা এনেকচর – ২দা পীরি।
মসিগী মথক্তা, ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.)গী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম (সি.এস.এস.)গী মখাদা প্রোজেক্ত কয়া অমা কাইথখ্রে হায়রিবা অসি অৱাং-নোংপোক মফমশিংগী মরী লৈনবা রাজ্য সরকারগী খুৎথাংদা থবকশিং অসি মফম কয়া অমদা লৈরে। মরীক চুম্বা এনেকচর – ৩দা পীরি।
ম্যান্মারগা লম্বী ফাওননবগী ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) কম্পোনেন্তকী মখাদা কলাদান মল্তিমোদাল ত্রান্সিৎ ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত (কে.এম.তি.তি.পি.)কীদমক থাদরিবা শেন্থং অসি লুপা করোর ৫৫০নি। প্রোতোকোল ওন ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিৎ এন্দ ত্রেদ (পি.আই.দবল্যু.তি. & তি.) অমগী মখাদা ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুতকী থোংদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)গী লম্বী ফগৎহন্নবা, জমুনা তুরেলগী সিরজগঞ্জদগীনা দাইখোৱা (কিলোমিতর ১৭৫) অমসুং বঙ্গলাদেশতা কুশিয়ারা তুরেলগী অশুগঞ্জ-জাকিগঞ্জ (কিলোমিতর ২৯৫) তুরেল শেংবগী লুপা করোর ৩০৫গী শেনফমদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা মথংশিৎনা রেসিও ৮০:২০ শিয়র তৌগদবা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ আন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা সহি তৌনখ্রে।
(সি) পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না খা-থংবা এসিয়া [বঙ্গলাদেশ,ভুতান, ভারত অমসুং নেপাল (বি.বি.আই.এন.)] অমসুং নোংপোক-খা থংবা এসিয়া (ম্যাান্মার য়াওনা অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিং হায়বদি সিঙ্গাপুর,মলাসিয়া অমসুং থাইলেন্দ)গা লোয়ননা মতেং পীনবা অমসুং ললোন-ইতিক ফগৎননবা চাওরাক্না কিলোমিতর ৫,০০০ রোমগী লানবা য়াবা ৱাতরৱেজশিংগী ইস্তর্ন ৱাতরৱেজ কন্নেক্তিবিতী ত্রান্সপোর্ত গ্রিদ (মরুওইবা ৱাতরৱেজ ৪ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল রুতশিং য়াওনা) শেমগৎনবগী থৌরাং অমা তৌরি। এন.দবল্যু.-১ (গঙ্গেজ), এন.দবল্যু.-২ (ব্রহ্মপুত্র) অমসুং এন.দবল্যু.-১৬ (বরাক)কী অয়েৎপা লৈতনা ফাওনরিবা লম্বী অসিনা ভারতকী অৱাং নোংপোক্কা লোয়ননা বঙ্গলাদেশকী থোংদা অতৈ লৈহৌরিবা ভারতকী মফমশিং শম্ননবা কিলোমিতর ৩,৫০০গী ইকোনোমিক কোরিদুর অমা শেমগৎনবগী খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং মল্তিমোদাল কন্নেক্সনগী খুৎথাংদা ভুতান অমসুং নেপালদগীনা বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারত ফাওনহল্লগনি।
এনেকচর-১
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগা লোয়ননা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিং হায়বদি ম্যান্মার অমসুং বঙ্গলাদেশকী লম্বী ফাওননবা লৌখৎপা থবকশিংগী, এক্সতর্নেল এফিয়র্সনা ফন্দ তৌবা প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বা:
১. কলাদান মল্তিমোদাল ত্রান্সিৎ ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত: প্রোজেক্ত অসিগী পান্দম অসি ম্যান্মারদা ৱাতরৱেনা সিতৱে পোর্ত-কলাদান তুরেলদগী পালেত্বা অমসুং মিজোরমদা লম্বীনা পালেত্বাদগীনা জোরিনপুই ফাওবগী থোংদা কোলকতা/হাল্দিয়া পোর্ততগী অৱাং-নোংপোক মফম ফাওবা অতোপ্পা লম্বী ফাওনবা অমসুং লমনা অয়াম্বা কোইশিনবা অৱাং-নোংপোক্কা ভারতকী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা অতোপ্পা লম্বী পীবনি। এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয় অসি হাপ্লিবা থবক অসিগী নোদাল মন্ত্রালয়নি। ইন্দেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (আই.দবল্যু.এ.আই.)না প্রোজেক্ত অসিগী প্রোজেক্ত দিবলপমেন্ত কনসল্তেন্ত (পি.দি.সি.) নি।
২. প্রোতোকোল ওন ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিৎ এন্দ ত্রেদ (পি.আই.দবল্যু.তি. & তি.): অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংনা ১৯৭২দগী ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা প্রোতোকোল ওন ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সিৎ এন্দ ত্রেদ (পি.আই.দবল্যু.তি. & তি.)গী মখাদা ব্রহ্মপুত্র তুরেল (এন.দবল্যু.-২) অমসুং বরাক তুরেল (এন.দবল্যু.১৬), গঙ্গা-ভগিরথি-হুঘলি রিবর সিস্তেম (এন.দবল্যু.-১) বাইয়া সুন্দর্বন (এন.দবল্যু.-৯৭) অমসুং ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুতকী খুৎথাংদা ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক্কা ফাওনরি। প্রোতোকোল অসিগী মখাদা, লৈবাক অমগী ইন্দলেন্দ ভেজেলশিং/ক্রইসশিংনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা হায়রিবা ৱাতরৱে রুত অসিদা ফাওবা য়াই।
৩. মথক্তা পীরিবা অসিগী মথক্তা, ভারত্তগী পোলম লৌথোক-লৌশিন তৌবগীদমক বঙ্গলাদেশকী চত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা পোর্তশিং শিজিন্ননবগীদমক্তা মেমোরেন্দম ওফ আন্দরস্তেন্দিং, তাং ০৬.০৬.২০১৫, এগ্রীমেন্ত, তাং ২৫.১০.২০১৮ অমসুং স্তেন্দিং ওপরেতিং প্রোসেদ্যুর, তাং ০৫.১০.২০১৯ অসি লোইশিনখ্রে। মসিনা আগরতলা (ত্রিপুরা) ফাওদুনা অখুরা; দাউকি (মেঘালয়) ফাওদুনা তমাবিল; সুতরকন্দি (আসম) ফাওদুনা শৈওলা অমসুং শ্রিমন্তপুর (ত্রিপুরা) ফাওদুনা বিবির্বজারদগী বঙ্গলাদেশকী চত্তোগ্রাম/মোঙ্গলা পোর্তশিং ফাওনহল্লি।
এনেকচর-২
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা নেস্নেল ৱাতরৱেজকী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বা
১. প্রোজেক্ত: নেস্নেল ৱাতরৱে (এন.দবল্যু.) -২গী চাউখৎ থৌরাংগী খুমাং চাউশিল্লবা প্রোজেক্ত: সরকারনা নেস্নেল ৱাতরৱে-২ (ব্রহ্মপুত্র তুরেল)দা ধুব্রিদগীনা সাদিয়া (কিলোমিতর ৮৯১) ফাওবা লুপা করোর ৪৬১গী শেমফম ওইবা চহি ৫ (২০২০-২৫)গী ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) প্রোজেক্তশিংগী চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎলি। প্রোজেক্ত অসিগী মরুওইবা থবকশিং অসি অহিং নুংথিল খায়দনা ফাওনবা য়ানবা শেমগৎপনি। এন.দবল্যু.-২ শেমগৎপা অসিনা অৱাং নোংপোক্কী মফমশিংগা কোলকতা/হল্দিয়া পোর্ত ফাওদুনা ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল রুতকা লোয়ননা ৱেতরৱেদা লম্বী ফাওনহনবনি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা মপুং ওইনা য়াওরিবা অসি ১) জোগিঘোপা তর্মিনেল শাগৎপা; ২) পান্দু পোর্ত্তা অতোপ্পা লম্বী; ৩) পান্দুদা জহাজ শেমজিনবগী খুদোংচাবা; অমসুং বিস্বানাথঘাত, জোগিঘোপা, পান্দু অমসুং নীমাতিদা লমকোইবশিংগী মফম শেমগৎপা অসিনি।
২. প্রোজেক্ত: এন.দবল্যু.-১৬ অমসুং আই.বি.পি. রুতকী চাউখৎ থৌরাংগী খুমাং চাউশিল্লবা প্রোজেক্ত: নেস্নেল ৱাতরৱে-১৬ অমসুং আই.বি.পি. রুতকী আই.দবল্যু.তি. প্রোজেক্তশিংগী চাউখৎ থৌরাং অসি লুপা করোর ১৪৫গী শেনফম ওইবা চহি ৫ (২০২০-২৫)গী ওইদুনা লম্বী ফাওনহনবগা লোয়ননা অফবা মেন্তেনেন্স অমসুং লিস্ত এবেলেবল দেপ্ত (এল.এ.দি.) পীরি। করিমগঞ্জ তর্মিনেলদা কস্তম অমসুং ইম্মাইগ্রেসনগী খুদোংচাবা য়াওনা বাদর্পুর অমসুং করিমগঞ্জ তর্মিনেলশিং হেন্না শেমগৎপগী থবকশিং হৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিদা মরুওইনা য়াওরিবশিংদি ১) গুম্তি তুরেলগী সোনামুরাদা তর্মিনেল শেমগৎপা; ২) গঙ্গা তুরেলগী মাইয়াদা তর্মিনেল শেমগৎপা; অমসুং ৩) বাদর্পুর অমসুং করিমগঞ্জ তর্মিনেলশিং হেন্না শেমগৎপা অসিনি।
এনেকচর-৩
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীমগী মখাদা কাইথরকপা প্রোজেক্তশিং
(মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংনা থৌরাং তৌগদবা)
সে: ন:
রাজ্য
প্রোজেক্তকী মমিং
প্রোজেক্তকী শেনফম
(লুপা করোরদা)
আসম
এন.দবল্যু.-২ (আসম)গী ঘাত ১৫দা অতাওবা তর্মিনেল মশিং ১৫ (মিতর ১৭.০ শাংবা) শাগৎপা
৬.০৭
এন.দবল্যু.-১৬ (আসম)গী ঘাত ১৫দা অতাওবা তর্মিনেল মশিং ১৫ (মিতর ১৭.০ শাংবা) শাগৎপা
৬.৩৭
এন.দবল্যু.-২ (আসম)গী ঘাত ২৫দা অতাওবা তর্মিনেল মশিং ২৫ (মিতর ১৭.০ শাংবা) শাগৎপা
১০.৯৭
এন.দবল্যু.-২ (আসম)গী ঘাত ১৬তা অতাওবা তর্মিনেল মশিং ১৬ (মিতর ২৫.০ শাংবা) শাগৎপা
১৩.৭০
মনিপুর
লোক্তাক পাৎ (মনিপুর)দা লোক্তাক ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত-II
৭.৮৮
‘বরাক তুরেলগী সর্ভে (মনিপুরগী সাইত)’গী সি.এস.এস.কী মখাদা সেবিংশিং শিজিন্নবগীদমক প্রোজেক্ত প্রপোজেল
০.৪০
লোক্তাক পাৎ (মনিপুর)গী লোক্তাক ইন্দলেন্দ ৱাতরৱেজ ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত
২৫.৫৮
মিজোরম
তুইচাৱাং/কর্নাফুলি তুরেল (মিজোরম)গী দি.পি.আর. শেম-শাবা
০.৫৭
মিজোরমগী লুংলৈ দিস্ত্রীক্তকী খাউথলাংতুইপুই-তুইচাং তুরেলদা আই.দবল্যু.তি. চাউখৎহনবা
২২.৯৩
ত্রিপুরা
গুম্তি তুরেল (ত্রিপুরা) শেমগৎতুনা বঙ্গলাদেশতা মেঘনা রিবর সিস্তেমগা লোয়ননা শম্ননবা লিংখৎপা
২৪.৮৩
মসিগী পাউ অসি পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।