Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Atmanirbhar in MSMEs Sector
04 APR 2022 1:09PM by PIB Delhi
The Government has taken a number of initiatives under the Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan to mitigate the negative impact of Covid-19 on small businesses, including MSMEs, in the country. Some of them are:
1. Rs. 20,000 crore Subordinate Debt for stressed MSMEs.
2. Rs.3 lakh crores Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) for Businesses, including MSMEs (which has subsequently been increased to Rs. 5 lakh crore, as announced in Budget 2022-23).
3. Rs. 50,000 crore equity infusion through Self Reliant India Fund.
4. New revised criteria of classification of MSMEs.
5. New registration of MSMEs through ‘Udyam Registration’ for Ease of Doing Business.
6. No global tenders for procurement up to Rs. 200 crores.
Promotion and development of MSMEs is a continuous process. The Government of India, interacts regularly with Stakeholders, Industry Associations, Individual Enterprises, State Government through Seminars, Video Conferencing, Meeting etc., to assess the problems and challenges faced by the MSMEs. The Ministry of MSME implements various schemes and programmes for the promotion and development of MSMEs. These schemes and programmes inter alia include Prime Minister’s Employment Generation programme (PMEGP), Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), A Scheme for Promoting Innovation, Rural Industry & Entrepreneurship (ASPIRE), Credit Guarantee Scheme for Micro and Small Enterprises, Micro and Small Enterprises Cluster Development Programme (MSE-CDP), etc.
The Ministry of MSME, in order to help the MSMEs to grow technologically and to enhance their competitiveness, has established new Technology Centres (TCs) and Extension Centres (ECs) across the Country. These TCs/ECs provide various services like technology support, skilling, incubation and consultancy to MSMEs and skill seekers, leading to enhancement in employability of the skill seekers, competitiveness of MSMEs and creation of new MSMEs in the country. In addition to it, the Government of India, through its 18 technology centres, conducts various skill development training programmes based on the provision of well structured modular, hands on practically oriented, training for the educated youth and technicians of industries. All courses are regularly updated to keep abreast with global technological advancements. Accordingly, 76 courses are compliant with National Skill Qualification Frame work (NSQF), Ministry of Skill Development & Entrepreneurship.
This reply was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply in the Rajya Sabha.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম.ই.শিংগী সেক্তরদা আত্মানির্ভর
04 APR 2022 1:09PM by PIB Imphal
সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা অপিকপা ব্যুজিনেসশিংদা কোবিদ-১৯না পীরিবা শাফুশিং হন্থহন্নবা আত্মা নির্ভর ভারত আভিয়ানগী মখাদা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মখোয়শিংদুগী মনুংদা খরদি:
1. এম.এস.এম.ই.শিংগী অৱাবা নংলিবা অসিগীদমক লুপা করোর ২০,০০০গী শেন্দোল ককথবা।
2. এম.এস.এম.ই.শিং (বজেৎ ২০২২-২৩দা লাওথোকখিবগী মতুং ইন্না, মতুং তারকপা ওইনা লুপা করোর লাখ ৫দা হেনগৎপা) য়াওনা ব্যুজিনেসশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ৩গী ইম্মর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গুরান্তী স্কীম (ই.সি.এল.জি.এস.)।
3. সেলফ রিলাইএন্ত ইন্দিয়া ফন্দগী খুৎথাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্বুইতী ইনফ্যুজন
4. এম.এস.এম.ই.শিং খায়দোকপগী নৌনা শেমদোক্লবা ক্রাইতরিয়া।
5. ‘উদ্যম রেজিস্ত্রেসন’গী খুৎথাংদা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস তৌনবগীদমক এম.এস.এম.ই.শিংগী অনৌবা রেজিস্ত্রেসন।
6. লুপা করোর ২০০ ফাওবা পোৎ লৈবগী গ্লোবেলগী ওইনা তেন্দর থমদবা।
এম.এস.এম.ই.শিং পুখৎপা অমসুং চাউখৎহনবা হায়বা অশি লেপ্পা লৈতবা থৌওং অমনি। ভারত সরকারনা এম.এস.এম.ই.শিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবা অসি থেংননবা সেমিনারশিং, ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা স্তেকহোল্দরশিং, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, ইন্দিবিজুএল এন্তরপ্রাইসেসশিং, রাজ্য সরকারশিংগা তৎতনা উন্নরি। এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না এম.এস.এম.ই.শিং পুখৎনবা অমসুং চাউখৎনবা স্কীম অমসুং প্রোগ্রাম কয়া অমা হাপ্লি। স্কীম অমসুং প্রোগ্রামশিং অসি অতৈ কয়া অমগা লোয়ননা হায়বদি প্রাইম মিনিস্তরস এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.), স্কীম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিজ (এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.), স্কীম ফোর প্রমোসন ইন্নোভেসন, রুরেল ইন্দস্ত্রী অমসুং ওন্ত্রোপ্রিন্যুরশিপ (এ.এস.পি.আই.আর.ই.), ক্রেদিৎ গুরান্তী স্কীং ফোর মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইসেস, মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইসেস ক্লস্তর দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এম.এস.ই.-সি.দি.পি.), অসিনচিংবা য়াওরি।
এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না, এম.এস.এম.ই.শিংবু তেক্নোলোজী ওইনা অমসুং মখোয়গী হিদান্নবদা মতেং পাংনবা ওইনা, লৈবাক অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজী সেন্তর (তি.সি.শিং) অমসুং এক্সতেন্সন সেন্তরশিং (ই.সি.শিং) লিংখৎলি। মসিগী তি.সি.শিং/ই.সি.শিং অসিনা থবক মখল কয়া হায়বদি তেক্নোলোজীগী মতেং, স্কীলিং, ইনক্ব্যুবেসন অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংদা ৱা তান্নবা অমসুং লৌশিং তানবা, স্কীল সিক্করগী থবক পীবদা হেনগৎহনবা, এম.এস.এম.ই.শিংদা হিদান্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা এম.এস.এম.ই.শিং পুথোকপা লিংখৎলি। মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারনা মসিগী তেক্নোলোজী ১৮গী খুৎথাংদা নিংথিনা শেম শারবা মোদুলার, মহৈ-মশিং নীংথিবা তম্লবা নহারোলশিংগীদমক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী তেক্নিসিয়ানগী চাউখৎ থৌরাং কয়াগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম কয়া অমা পায়খৎলি। কোর্স খুদিংমক মালেমগী ওইবা খুমাং চাউশিনবা অমগা লোয়ননা চাউথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা অপদেৎ তৌরি। মসিগী মতুং ইন্না, স্কীল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রোপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়গী, নেস্নেল স্কীল ক্বালিফিকেসন ফ্রেম ৱার্ক (এন.এস.ক্যু.এফ.)কা লোয়ননা কোর্সেস ৭৬ কমপ্লেন্ত তৌরি।
মসিগী পাউখুম অসি মাইক্রো স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেসকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ বর্মানা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।